sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Poliitikkojen mielipidettä kaivataan nytTyhmäksi tekeytyminen ei nyt pelasta

Tässä maassa on viime vuosina jo ollut useitakin tapauksia, joissa on pakko olettaa useiden normaalijärkisten ihmisten ehdoin tahdoin tekeytyneen tyhmiksi ja selittäneen ymmärtävänsä puhetta aivan toisella tavalla kuin se on tarkoitettu ja kuten se normaalisti ymmärretään.
Viittaan vain ns. hihamerkkijuttuun ja muutamaan oikeusjuttuun, joita on nostettu ns. kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Pari niistä on nytkin vireillä.
Asialla ovat olleet varsin vastuunalaiset tahot, niin sanotuista laatulehdistä aina ammattijuristeihin ja syyttäjälaitokseen.
On kaikki syyt olettaa, että varsinaiset näiden juttujen kokoon keittäjät ovat kuuluneet siihen suhteellisen hyvillä älynlahjoilla varustettuun ryhmään, jolla ei tosiasiassa ole mitään vaikeuksia ymmärtää sellaistakaan puhetta, jossa sovelletaan esimerkiksi analogioita eli vertauksia ja tunnuskuvia vanhan kansan kieltä käyttääkseni.
Kun yritämme ymmärtää, miksi nämä henkilöt sitten ovat tehneet sitä, mitä ovat, näyttää vastauskin selvältä. Kyseessä on yritys vaikuttaa poliittisesti ja tartuttaa poliittisiin vastustajiin rikollisuuden leima.
Koska noin puolet kansasta on keskimääräistä vähä-älyisempää, voi pitää todennäköisenä, että sen keskuudessa saatetaan laajastikin pitää noita juttuja täysiarvoisina rikosjuttuina.
Vain pieni osa kansaa viitsii koskaan tarkistaa faktoja ja monia niistä, jotka niin tekevät, on helppo saada uskomaan aivan mielettömiä ja kohtuuttomia tulkintoja, mikäli asiaa tukee jokin auktoriteetti.
Katsoisin, että meillä on esiintynyt näissä tapauksissa varsin räikeää asiantuntijavallan väärinkäyttöä. Tämä on huolestuttava ilmiö, sillä tässä keinotellaan tärkeimpien poliittisten oikeuksiemme kustannuksella.
Jos ja kun tällaista toimintaa katsotaan läpi sormien laajoissa poliittisissa piireissä, ei kyse ole sen vähemmästä kuin poliittisen elämän rämettymisestä. Erityisen huolestuttavaa on, että viralliset, oikeuslaitoksen piiriin kuuluvat elimet ovat menneet tähän peliin mukaan.
Se parlamentaarikko, joka ei ymmärrä tai ei välitä siitä, että hänen parlamentaarikkokollegaansa uhataan syytetoimilla täysistunnossa pidetyn, asiallisen puheenvuoron takia, on kovin vaarallisella tiellä. Mikäli kyynisiä, tyhjästä polkaistuja juttuja voidaan käyttää hyväksi yhden puolueen edustajia vastaan, voidaan niitä pian käyttää muitakin vastaan. Kyllä kepillä on kaksi päätä.
Nykyinen epäterve poliittinen muoti, joka liittyy ns. identiteettipolitiikkaan, kannattaa hanakasti kaikenlaisia kieltoja ja käyttää mielellään epä-älyllistä ”nollatoleranssin” käsitettä.
Tällainen ajattelu on omiaan avaamaan ovet loputtomalle keinottelulle ja käsitekikkailulle, jollaisen olisi oltava vakavassa poliittisessa työssä aivan sallimatonta.
Meidän suomalainen parlamentaarinen perinteemme keskeinen tukipylväs on jo sadan vuoden ajan ollut luottamus siihen, että pelisääntöjä kunnioitetaan, eikä yritetä hyökätä vastustajan kimppuun läpinäkyvästi valheellisin perustein.
Mikäli koko se suuntaus, jolle ei nyt näytä loppua olevan ja joka tällä hetkellä henkilöityy erityisesti niin sanotussa kansanedustaja Juho Mäenpään jutussa, ei saa tuomiota laajoilta poliittisilta piireiltä, on tilanne vakava.
Mikäli nykyinen, ala-arvoinen tapa hoitaa asioita joko hiljaisesti hyväksytään tai peräti yritetään hyötyä siitä, osoittaa poliittinen kenttämme lyhytnäköistä kyynisyyttä, joka nopeasti rämettää koko perinteikkään parlamentarismimme. Silloin luottamus sellaiseen instituutioon on vaarassa myös suuren yleisön keskuudessa.
Mäenpään jutun alkuun panneilta oikeusoppineilta en odota yhtään mitään. Heidän kyynisyytensä, joka näyttää liittyvän vakaaseen uskoon kansan enemmistön huijattavuudesta, on kaikesta päätellen samalla tasolla kuin oli esimerkiksi Helsingin Sanomien ja Turun Sanomien käytös niin sanotun hihamerkkijutun yhteydessä.
Mutta pallo on nyt muiden, kuin kansanedustaja Mäenpään edustaman puolueen edustajilla. Heidän on syytä omasta puolestaan selvästi sanoa, hyväksyvätkö he rikossyytteen käyttämisen poliittisena aseena eduskuntatyössä.
Ja tässä on vastattava juuri tämän kyseisen asian osalta. On turha yrittää vetäytyä sen selityksen taakse, että asiaa käsittelevät nyt kompetentit elimet ja vielä läpinäkyvämpää olisi piiloutua vallan kolmijako-opin taakse.
Tässä ei nyt vaadita sekaantumaan tuomiovallan käyttöön, vaan ilmaisemaan mielipide tällaisen toiminnan hyväksyttävyydestä tällaisessa tapauksessa.
On kyettävä selvästi ja konkreettisesti sanomaan, mikä kansanedustaja Mäenpään puheenvuorossa oli sellaista, joka itse kunkin mielestä täyttää rikoksen tunnusmerkit. Ja tässä nyt puhutaan nimenomaan rikoksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan eikä esimerkiksi mahdollisesta hyvästä mausta tai vastaavasta. Vasta kun tämä äänestäjille kerrotaan, heillä on mahdollisuus ymmärtää millaisia arvoja kyseinen poliitikko edustaa.
Mikäli juuri kansanedustajien kuitenkin katsottaisiin olevan tässä asiassa mahdottomia toimijoita, voidaan ainakin vaatia, että heidän edustamansa puolueet kertoisivat mielipiteensä siitä, mitä mieltä ovat tällaisesta toiminnasta juuri tässä nimenomaisessa tapauksessa.
Ja tässä nyt kannattaa kokonaan unohtaa puheet ruandalaisesta kansanmurhan valmistelusta. Kyllä se kansan enenmmistökin sentään yhtä ja toista kykenee käsittämään.

48 kommenttia:

 1. "selittäneen ymmärtävänsä puhetta aivan toisella tavalla kuin se on tarkoitettu ja kuten se normaalisti ymmärretään."

  Jo nyt ollaan asian ytimessä. Viestintä ei ole vain esittäjän asia vaan siinä on kyse myös kuulijasta ja tämän esiymmärryksestä ja -odotuksista. Jos kuulijalla on jo valmis kielteinen asenne ja esiymmmärrys viestijästä, tämän ehkä neutraaliksi tarkoitettu viesti ymmärretään väärin. Ongelman ydin on siinä, että nyky-Suomessa eletään identtiteettipolitiiikan ja arvojen kuplissa, joilla ei ole halua eikä kykyä ymmärtää toisiaan ja keskustella avoimesti, mutta kunnioittavasti keskenään. Silloin syntyy helposti tahallisia ja tahattomia väärinymmärryksiä.

  Itse kaipaan sitä aikaa, jolloin oltiin eri mieltä, mutta voitiin asiallisesti keskustella ja jopa väitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä ole mitään väärin ymmärretty. Lue teksti.

   Poista
  2. Tarkoitus oli vain sanoa, että viestinnässä merkittävää on myös vastaanottajan esiymmärrys ja että nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä eri kuplien tahallinen halu tai tahaton kyky ymmärtää toisesta kuplasta tullutta viestiä on alentunut. Tämä on sääli, koska kaipaan 1970-lukua, jolloin enempi tai vähempi pystyttiin noudattamaan periaatetta asiat riitelevät eivätkä miehet; voi tietysti olla, että tämä on jo alkavaa dementiaa.

   Poista
 2. "kannattaa kokonaan unohtaa puheet ruandalaisesta kansanmurhan valmistelusta."

  Ei tuolla välttämättä tarkoiteta sitä, että tuo lausuma välittömästi johtaa kansanmurhiin, vaan sitä, että tuollaisilla lausumilla luodaan ja edistetään "huumorin" varjolla sellaista ilmapiiriä, jossa jonkin ihmisryhmän ihmisarvo kyseenalaistetaan vertaamalla heitä vieraslajeihin (=tuhoeläimiin). Kyse on vähintään hirvittävän huonosta mausta - ellei pahemmasta. Kyllä nyt kansanedustajalta tiettyä tolkkua voidaan edellyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ano 1247: Vieraslaji ei edes tarkoita tuhoeläintä. Esimerkiksi rotta on tuhoeläin, mutta ei vieraslaji.

   Lumihiutaleajattelu "jonkin ihmisryhmän ihmisarvon kyseenalaistamattomuudesta" on tuhoisa, sillä se käytännössä estää ihmisryhmien toimien arvostelun, koska mikä tahansa arvostelu voidaan tulkita kulloinkin arvosteltavan ryhmän ihmisarvon kyseenalaistamiseksi. Toisin sanoen, barbaarisesti käyttäytyvää ihmisryhmää ei saisi sanoa barbaarisesti, koska sanan barbaarinen voi joku lumihiutale tulkita ihmisarvon kyseenalaistamiseksi.

   Ylipäätään nykyisin koko ihmisarvoon vetoaminen on nykyisin kohonnut irvokkuuksiin. Mitä oudoimmilla marginaaliryhmillä on vain oikeuksia, mutta ei mitään velvoitteita, eikä kyseisiin ryhmiin kuuluvien valinnoilla saa olla loogisia seurauksia. Esimerkiksi homoparilla pitäisi olla oikeus lapsiin, vaikka homopari tekee tietoisesti valinnan, jonka seurauksena ko. pari on kykenemätön lisääntymään. Tai vaikkapa joku fakiiri, joka raatelee itse naamansa siihen kuntoon, että vastaantulija kuolee kauhusta ja silti hän vaatii, että rekrytoijat eivät "syrjisi" raadellun naaman takia.

   Poista
  2. Wikipedia: "Vieraslaji on eliölaji, joka ei esiinny tarkasteltavalla alueella alkuperäisenä, vaan ihmisen sinne joko tahattomasti tai tahallisesti siirtämänä kantana."

   Poista
  3. Tuhoeläimiä, uskoakseni, ei varsinaisesti ole olemassa. On väärässä ympäristössä olevia, tai luonnon oman säätelyjärjestelmän häiriinnyttyä syystä tai toisesta vallalle päässeitä " tuhoeläimiä".

   Poista
  4. ""jonkin ihmisryhmän ihmisarvon kyseenalaistamattomuudesta" on tuhoisa, sillä se käytännössä estää ihmisryhmien toimien arvostelun"

   Juuri näihän se ei ole: ryhmän tai jäsenen toimia saa arvostella, mutta ryhmää kokonaisuutena kokonaisvaltaisesti leimaten ei. Rautalankaesimerkki yksilötasolla: "Toimit idioottimaisesti tekemällä..." luvallista "Olet idiootti" ei-luvallista.

   Poista
  5. Kun ei kukaan näytä edes lukeneen sitä tekstiä, jonka perusteella kko hässäkkä on nostettu, otetaan e vielä kerran tässä: 22.27
   Juha
   Mäenpää
   ps
   Arvoisa puhemies! Tuo edustaja Kiljunen sai motivoitua minua niin paljon, että ajattelin käyttää vielä pienen puheenvuoron.
   Eikö teistä ole huolestuttavaa, että maahamme tulleet poliittiset turvapaikanhakijat ottavat minuun yhteyttä? He ovat huolissaan tästä hallitsemattomasta invaasiosta, joka Suomeen tuli. Eikö se ole niin kuin jollakin lailla pysähdyttävää, että perussuomalaiseen ottaa Iranista lähtöisin oleva ihminen yhteyttä ja on huolissaan tästä tilanteesta? Ei minulla ole mitään sitä vastaan, jos tänne Venäjältä tulee joku henkilö — heidän on tänne helppo sopeutua, heidän uskontonsa on hyvin meidän uskontomme kaltainen — tai jos he tulevat Virosta tai jostakin muualta.
   2015 syksyllä Suomeen tuli turvapaikanhakijoita sellaisista maista, joissa on erilainen uskonto kuin meillä ja joissa uskonnon sisällä on useita haaroja, jolloin eivät keskenäänkään pysty siellä asumaan. 2015 tänne tuli noin 32 000 ihmistä, pääosin samasta uskontokunnasta, mutta hyvin monet heistä erilaisista uskonnon haaroista. Se tulee aiheuttamaan ongelmia. Jos viitsisitte katsoa tuon Seinäjoen arabikevät -dokumentin, se löytyy Yleisradiosta vielä muutaman päivän ajan. Siinä hyvin selkeästi tulee ilmi, kun turvapaikanhakija kertoo, että osa heistä tuli tänne turistiksi, osa raiskaamaan. Tiedän jotain muutakin tuosta dokumentista, mutta kerron nyt vain sen, mitä tässä julkisesti sanon.
   Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. — Kiitoksia.

   Poista
  6. Kaksi ensimmäistä kappalletta on ihan asiallista maahanmuuttokritiikkiä, viimeinen vähintään äärimmäisen huonoa maksua: siitä ei pääse millään vertauskuvalla tai huumorilla eroon, että siinä rinnastetaan turvapaikanhakijat (ihmiset) vieraslajeihin (eläimiin) - vrt tutsit ja torakat. Olen edelleen siitä mieltä, että tuollaiset "heitot" muokkaavat yleistä mielialaa ja suhtautumista (miten ihmisistä saa puhua) noihin ihmislajin edustajiin.

   Poista
  7. Rinnastetaan turvapaikanhakijat (ihmiset) vieraslajeihin (eläimiin)... Voiherranen aika. Siis se lo.ppu uuluu näin: Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. — Kiitoksia.
   Kun tämä nyt muunnetaan "oikeaan khtaan" sopivaksi saadaan: "tehostetaan ei-toivotun maahanmuuton torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjutatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä".
   Mikä ihmeen mieikuvitus tähän nyt noituu tutsit ja torakat ja mitä vielä keksitään?
   Joku vielä näyttää vakaasti uskovan,että kansanedustaja on vaatinut ihmisten hävittämistä...
   Mistä tätä pimeää ajattelua oikein pulppuaa?

   Poista
  8. Ei tuossa väitetty, että "kansanedustaja on vaatinut ihmisten hävittämistä" vaan niinkuin on kirjoitettu, että "rinnastetaan turvapaikanhakijat (ihmiset) vieraslajeihin (eläimiin) ...ja että tuollaiset 'heitot' muokkaavat yleistä mielialaa ja suhtautumista (miten ihmisistä saa puhua) noihin ihmislajin edustajiin". Ei enempää eikä vähempää. Siitä en anna periksi, että tuollainen mieliala voi aikaa myöten johtaa karmeisiin lopputuloksiin. Metsäpalotkin on parempi sammuttaa kytevinä tupakantumppeina kuin raivoavina roihuina.

   Jos Mäenpää olisi sanonut "tehostetaan ei-toivotun maahanmuuton torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjutatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä" kyse olisi ollut asiallisesta maahanmuuttokritiikistä - vaan eipä sillä olisi saanut aplodeja kannattajakunnasta, piti panna populistisia kierroksia.

   Poista
  9. Ruanda:

   Meitä persuoletettuja on Suomessa vain noin 0,5 miljoonaa. Muita on yli 4,5 miljoonaa.

   Meitä persuoletettuja demonisoidaan sekä valtamediassa että somessa jatkuvalla syötöllä ja todella kovalla kädellä. Toisaalta kauheiksi natsifasteiksi ja massamurhaajksi tyyliin, Göbbeles, Hitler, Mussoliini, Franco (Stalinia ei jostakin syystä vielä ole mainittu - ehkä kunnioituksesta Stalinia kohtaan?) ja toisaalta taas surkeiksi syöpäläisten kaltaisiksi epäihmisluusereiksi siskonpedeillä peräkammareissa tai kaljalasiin ääressä takahikiän Esson baarissa.

   Edelleen tiedämme, että kansamurhat alkavat sanasta. Ja toden totta, se sana on nyt sanottu. Joten kohta suvaitsevaiset siis vääjäämättä tulevat vesureidensa ja viikatteidensa kanssa ja sama meno alkaa kuin Ruandassa aikanaan. Tämä on ilmiselvää ja historiallinen välttämättömyys. Koska sana on sanottu.

   Käytänkin tässä vielä tilaisuutta hyväkseni ja kiitän kaikkia keskusteluista (ovelta kuluu jo huutoa ja kolinaa ...)

   Poista
  10. "Joten kohta suvaitsevaiset siis vääjäämättä tulevat vesureidensa ja viikatteidensa kanssa ja sama meno alkaa kuin Ruandassa aikanaan."

   Ja juuri siksi, että en pidä tuota visiota mahdottomana (argum: Siltala Suomen sisällissodan mentaalihistoria), haluaisin, että

   -persut pysyttäytyvät maahanmuuttajienkin osalta ns sivistyneessä puhetavassa, ts olematta vertaamaatta heitä eläimiin tai vieraslajeihin

   - vihervassarit pidättäytyvät demonisoimasta tai vähättelemättä persuja ja muita maahanmuuttokriittisiä

   - molemmat osapuolet nousevat poteroistaan tai kuplistaan ja ryhtyvät keskustelemaan kanssakansalaistensa kanssa avoimesti ja asiallisen kriittisesti ulkomaalaispolitiikasta eli siitä

   - milla edellytyksillä ja määrillä sallimme maahanmuuton

   - millaista käytöstä edellytämme ym maahanmuuttajilta.

   Mahtanee olla tolkun ihmisen turha toivo. Seuraavaksi voisimme sitten siirtyä isoihin asioihin kuten

   - työllisyyden nosto ja sen keinot

   - ilmastonmuutos ja sen torjuminen

   - tulonjako. 

   Poista
  11. Anonyymi29. tammikuuta 2020 klo 12.23

   Tuossa on jo asiaa. Kukas aloittaa?

   Ehdotan, että se vahvempi ja itseään viisaampana pitävä osapuoli ottaa tässäkin aloitteen. Aloitakin mediaseurannan ja suvaitsevaisen somen seurannan tästä näkökulmasta heti.

   Esim. maahanmuuttokeskustelussa olisi todella kiinnostavaa kuulla joitakin järkiargumentteja natsifasistirasisti -huutelun sijaan rajat auki -porukoilta. Ei niitä iänikusia pinnallisia kliseitä, vaan jotakin oikeasti analyyttista, Suomen tilanteeseen nähden relevanttia, tilastoihin, muiden maiden kokemuksiin ja faktoihin perustuvaa. Ei unelmahöttöä.

   Poista
  12. Jään siis kanssasi odottamaan.

   Poista
 3. Ei siinä mitään ole rinnastettu tai siis hallituksen politiikkaa eri aloilla korkeintaan. Lue nyt se teksti.

  VastaaPoista
 4. Jos VKSV:n pomotar - jonka täysjauhoisuudesta on jo muutenkin esitetty epäilyjä - tuollaista agendaa ajaa, niin enpä nostelisi juuri kulmakarvoja. Mutta oikeuskanslerin kannanotto liittyen Räsäs -keissiin, että kannattaa siivota vanhoja juttujaan netistä, jos niiden asiallisuus nykylakien suhteen jotenkin epäilyttää, on minusta jo perin huolestuttavaa. Kyllä oikeuskanslerin pitää voida puuttua valtakunnansyyttäjän toimiin pikkusen jämäkämmällä otteella.

  VastaaPoista
 5. Niin omiin ismi-identiteetteihinsä käpertyneitä kuin nämä omat tulkintatarpeensa juristerisiksi totuuksiksi ylevöittäneet pikkuvirkamiehet ovatkin, huomauttaisin, että valitettavasti tässä on kyseessä paljon isommassa mittakaavassa tapahtumassa oeva eurooppalaisen uuden ajan ajattelun romahdus.

  Psyyket taantuvat kollektiivivoimien valtaan, ja vaikka ideologiat huutavat "ihmisarvoa- ja -oikeuksia", mitään itse ihmisyyden ehdoista ei ymmärretä. Esimerkiksi historiantaju -- eli ajantaju -- ja kehitysperspektiivi ovat pudonneet jonnekin käsitteellisen tietoisuuden ulkopuolelle.

  Joku voi ihan tosissaan, toistan: ihan tosissaan verrata Ruandan kansanmurhan todellisuutta nykypäivään, jossa meidän pitäisi elää eurooppalaisen uuden ajan kansallisvaltioille ominaisen, "edustuksellisuuden" kognitioon perustuvan demokratia hengessä.

  Ei riitä, että todetaan miten "vähällä järjellä maailmaa hallitaan". Pitäisi myös todeta, että ollaan tekemässä anteeksiantamattomia ihmisyyttä loukkaavia tekoja. Kun ihmiskuva muotoillaan ylevöitetyillä yli-ihanteellisilla yliyleistävillä yleiskäsitteillä -- kun puhutaan ihmisestä kuin olisi olemassa jokin ylihistoriallinen, ylikulttuurinen, ylikansallinen ja yliyhteisöllinen yli-ihminen -- silloin on oma ymmärrys noiduttu täydellisesti totalitaristisen propagandan palvelukseen.

  Silloin alkavat ne nollatoleranssit ja lopulliset ratkaisuyritykset -- jotka saavat legitimaationsa nousevasta yleisestä lynkkausmielialsta -- toteutua. Helena Erosen hampurilaishihamerkin sijaan ihmisten otsiin aletaan polttaa totisia "rasisti!" -leimoja, ja syyttäjäviranomainen hykertelee käsiään kun käräjäsaleissa sytytellään noitarovioita.

  VastaaPoista
 6. Kaikkihan me tiedämme kuinka ohut sivistyksen pintakerros on. Tai siis tiedämme ja tiedämme, mutta tiedostammeko sen myös itseämme koskevaksi onkin sitten eri juttu. Liskoaivot ovat myös kaikilla ja raikuleimmat ova tutustuneet myös liskodiskoon, vaikka pääsääntöisesti olemme, niin kuin niitä ei olisikaan ja mitä innokkaammin yritämme kieltää ne, sitä kavalammin ne oireilevat. Usein seksin kautta pikku pervessioina mutta heikkoseksisillä oireet pulpahtelevat milloin mitenkin. Ylihyveellisinä, ylikunnollisina, ylituomitsevaisuutena, yliunelvoimana ja sen sen semmoisina. Paljon myös ongelma pursuilee esiin vastaavina aliesiintymisinä. Näin samasta ongelmasta saadaan kaksi taistelupuolta, joka taas on tyypillistä eri sosiaalisille malleille. Onhan näitä hatut, myssyt, taistolaiset, revisionistit, paremmat ihmiset, huonommat, denialistit, ainoat oikessaolijat jne.., jne.... Nettiaika vain näyttää koko kirjon kuinka ns.sivistyksen piiloon painamat, mutta varsin elinvoimaiset liskoaivot saavat aikaiseksi mielemme syvyyksissä. Vaarallisimmaan oireet näkyvät sitten valtaa saaneissa politikoissa, yleisissä syyttäjissä, puhumattakaan toimittajista ja muusta joutoväestä.

  VastaaPoista
 7. Nähdäkseni sana "rasisti" on melkein yksi yhteen korvannut sanan "neuvostovastainen". Totta kai konteksti on toinen. Mutta kun leima on kerran lyöty, kaikki mahdollisuudet puolustautua on samalla menetetty. Uutena piirteenä nyt joudutaan oikein syytteeseen.

  VastaaPoista
 8. Korkeastikin koulutetun henkilön todellisuudentaju voi heikentyä niin, että hänellä on huomattavia vaikeuksia erottaa sitä, mikä on totta ja mikä ei.

  Silloin tulee avuksi vastentahtoinen hoitoonohjaus lataamoon, jossa kuvakielellä ilmaistuna akut ladataan uudestaan. Kuvailen asioita vain yleisellä tasolla vihjailematta mitään puoleen taikka toiseen. Ajatusrikos nääs vaanii…

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa. Tätä olenkin toitottanut viimeiset 30 vuotta, että demoktatia on rikki, jos sen perustuksena on yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.
  Mikään tässä maailmassa ei ole tasa-arvoista, ei edes ihmiset, ja vähiten heidän uskumuksensa, joten rikkinäinen demokratia ei voi mitään muuta kuin tuhota demokratian.
  Yhteiskunnan ainoa pelastus on siinä, että demokratiaa ei nähdä minään jumalallisena, absoluuttisena ilmentymänä, vaan, että se on pelkästään ihmisen pyrkimys kohentaa sivistystä. Olen kymmeniä vuosia puhunut, että demokratian yleinen ja yhtläinen äänioikeus on muuttettava vastaamaan tosiaioita, eli sitä, että keskiajan ja lukutaidon jälkeen myös tyhmemmät ihmiset ovat saaneet liikaa äänivaltaa. Äänestysvalta on kehitystä eteem päin vievä voima vain silloin, kun yli puolet äänestäjistä ovat itseohjautuvia. Tähän ei päästä ellei ansioituneille anneta ylimääräisiä ääniä. Pappeus, politikointi ja sossu elättinä toimiminen ovat tuhoisimpia, mitä demokraattiselle yhteiskunnalle voi tapahtua silloin, kun tuollaisilla on yhtäläinen äänioikeus kuin neroilla ja keksijöillä.

  Kaksituhatta vuotta sitten demokratia sallittiin vain harvoille ja valituille, mutta kaikki ne vallat tuhoutuivat, kun ne höllensivät vaatimuksiaan. Valistuksen aikana oli valopilkkuka, koska vielä silloin keskinkertaisuuden yläpuolelle pystyi nousemaan tavallisella maalaisjärjellä. Nykyisin kaikki hukkuu pelkkään tyhmyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Demokratia on työkalu, eikä mikään itseisarvo. Viikatettakin pitää välillä teroittaa ja sen muotoa muuttaa ja käden otetta vastaamaan niittäjän taitotasoa. On kerrassaan anteeksiantamatonta ja äärimmäisen tuhoisaa, että demokratian peruspilarit nähdaän jonain jumalallisina totuuksina.
   Äänioikeutta pitää antaa niille, jotka ovat yhteiskunnallisesti ansioituneempia, mutta politikointi ei voi olla mikään ansio. Oikeassa maailmassa poliitikoksi pääseminen on ansio sinänsä, mutta sen jälkeen hän ei voi enää lisätä ansioitaan, koska sellaisessa maailmassa pelkkä poliitikoksi pääsemisen prosessi on täydellinen.

   Poista
  2. Kaikilta puolueiden jäseniltä ja valtion eläteiltä ääönioikeus pois. He ovat jo saaneet ansionsa, mitä ovat tavoitelleetkin, joten olisi tyhmää antaa heidän jakaa verovaroja kaltaisilleen pyrkyreille. Ylensä nerot jäävät paitsi kaikkea säädyllistä elintasoa, koska pyrkyrit vievät kaiken, koska jopa vähän viisaammat luulevat, että tasa-arvo on jotain jumalallista ja ennalta määrättyä. Olisi hyvä juttu, että nerojen lisäksi muittenkin pään päällä olisi lasikatto, jonka rikkominen olisi tavoiteltavaa.

   Poista
 10. Piti vain sanomani, että vain muutos takaa jatkuvuuden. Muutos on jatkuvuuden ja samalla ikuisuuden synonyymi. Jos demokratiaa ei muuteta, silloin mikään mahti maailmassa ei voi estää sen tuhoa, koska muutos on kaikkeuden toimintaperiaate

  VastaaPoista
 11. Täältä Britanniasta käsin voin vain ihmetellä kotomaan alamäkeä. Vastaavilla perusteluilla kuin Mäenpäätä haetaan oikeuteen, arviolta runsas puolet Westminsterissä koskaan puheenvuoron käyttänyt olisi kipin kapin päätynyt telkien taakse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Luulisin, että poliitikot pystyisivät seuraamaan ainakin mninua paremmin, miten asiat ovat.

   Poista
 12. Kun lukee uutisia keski-eurooppaa koskien, niin väkisinkin huolestuu sananvapauden tilasta. Mieleen tulee vanha kunnon Jercy Lec:"aloin jo menettää uskoni sanaan, kunnes sensuuri palautti sen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanokaapa muuta, toveri, sanokaapa muuta! Orbánin kotikyläänsä rakennuttamassa stadionissa pelaava liigajoukkue (!) osti juuri pelaajan Hollannin pääsarjasta 25 miljoonalla eurolla. Minä siihen hyväntuulisuuttani totesin ihan myötäkarvaan hallituksen yhden kestosuosikki-sloganin kanssa, että "tästä näkyy, että suoriudumme jo Hollantiakin paremmin". Sehän katosi yhtä nopeasti se kommentti kuin oikeasti pureva kapitalismikritiikki hesarin yleisönosastolta taannoin, kun sinne jotain jaksoin vielä yritellä. Tai siis sinne ne kommentit usein jäin vain ilmestymättä.

   Poista
  2. Tai siis ei 25 miljoonalla sentään, nyt itse jo sekoilin eri tilastoissa. Ehkä noin kymmenys tuosta; 25 miljoonaa olisi jo sitä osastoa, joka ei tulisi tänne puhtaasti urheilullisista syistä ikinä. Nykyään maailmantähtien siirtosummat ovat jotain tuollaista sataa miljoonaa.

   Poista
 13. KAIVATTU POLIITIKON MIELIPIDE:
  Poliitikko Timo Soini julisti juuri äsken, ettei sanan -ja uskonnon vapautta saa rajoittaa. Aika omituinen mielipide, koska juuri uskonnot ja niiden serkut, puolueet, vaativat kaikilta yhdenmukaista ajattelua.
  Sananvapaus (ajattelu) ja uskonto ovat ekslusiivisia, ikuisesti.

  VastaaPoista
 14. Se on kyllä nykyisen humanismin heikkoutta ja itsetuhoisuutta, jos ei kyetä islamisaatiota rajoittamaan, estämään ja kieltämään. Esim Ranskassa on juutalaisten vainoaminen ja murhaaminen suorastaan ryöpsähtänyt kestämättömälle tasolle, koska muslimien maahanmuutto on pääsyy kasvavalle juutalaisvastaisuudelle.

  VastaaPoista
 15. Tässähän on nyt selvästi tilanne, jossa tasa-arvoisen "elämänkatsomustiedon" elysium on muuttunut jäätäväksi tundraksi. Siellä luvuton susilauma saartaa viimeiseen puolustuspiiriin käyneitä myskihärkiä. Yllä leijuu Laputan saari, jolla tunnetusti mietitään, kuinka muuttaa uloste uudelleen ravinnoksi. Keitä ovat sudet? Keitä härät?

  VastaaPoista
 16. Juridista saivarteluahan tuo Scheininin virittelemä juttu on. juttu on. Henkilökohtaisia motiiveja voi tietysti arvailla, mutta rahakkaamman leipäpuun metsästys Suomesta laitavasemmiston suosiollisella avustuksella ei liene aivan huono arvaus. Ei tuolla manööverillä tosiasiassa ole mitään muuta tarkoitusta kuin sananvapauden kaventaminen nostamalla polemiikkia ja syyteuhkia yhä pienemmistä ja arkipäiväisemmistä sanomisista. Toisena pyrkimyksenä näyttää olevan juristien halu levittää valtaansa yli vaaleilla valitun eduskunnan ja kaikille vallan kolmijaon alueille, toimeenpanovalta mukaan lukien.

  Tuollaisella touhulla ei ole mitään tekemistä perinteisen Pohjoismaisen oikeuskäsityksen kanssa. Niistä vanhoista hyvistä Olaus Petrin oikeusohjeista tätän tapaukseen soveltuvat esimerkiksi seuraavat: ”Yhteisen kansan hyöty on paras laki; ja sen tähden mikä havaitaan yhteiselle kansalle hyödylliseksi, se pidettäköön lakina, vaikka säädetyn lain sanat näyttäisivät toisin käskevän”, ”Vihamies ei kelpaa todistamaan”, ” Hyvä ja älykäs tuomari on parempi kuin hyvä laki, sillä hän voipi asetella kaikki kohtuuden mukaan. Mutta missä paha ja väärä tuomari on, siinä ei auta hyvä laki mitään, sillä hän vääntää ja vääristelee sitä oman mielensä mukaan”.

  Se tässä on enenevässä määrin alkanut askarruttaa mieltä, että jos lääkäri toimii epäeettisesti ja puoskaroi, häneltä viedään lääkärinoikeudet eikä hän enää saa sitä titteliä käyttää. Näiden juristien kohdalla ei moista sääntöä ilmeisesti ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjon heittäminen on toimivaa politiikkaa, vaikka ei olisi edes toivoa tuomiosta. Aina siitä jotakin tarttuu. Meillähän on jo monia tomittuja mielipiderikollisia...

   Poista
 17. "Tässä maassa on viime vuosina jo ollut useitakin tapauksia, joissa on pakko olettaa useiden normaalijärkisten ihmisten ehdoin tahdoin tekeytyneen tyhmiksi ja selittäneen ymmärtävänsä puhetta aivan toisella tavalla kuin se on tarkoitettu ja kuten se normaalisti ymmärretään.
  Viittaan vain ns. hihamerkkijuttuun ja muutamaan oikeusjuttuun, joita on nostettu ns. kiihottamisesta kansanryhmää vastaan."

  Tässä taitaa olla ilmiselvä kysymys provokaatioista. Joku nostaa helmaa ja näyttää paljasta persettä. Ällistynyt yleisö soittaa poliisin paikalle, mutta se saakin heti kunnolla turpiinsa. Helmannostajat ja turpaanantajat katoavat, ja ilmestyneelle poliisille ei ole muuta tarjottavaa kuin näkyjä. Näkyjen luominen on sekä tiedettä että taidetta.

  VastaaPoista
 18. Tyhmäksi tekeytyminen ei pelasta, muttu hulluksi tekeytyminen pelastaa. Jos vielä on ennen toilailujaan nautiskellut höpöheinää tai jopa kovempaakin mielenavartajaa, on tuomitsematta säilyminen lähes varma?

  https://beta.oikeamedia.com/o1-130412

  Suomi on EU:n jäsen, samoin linkin tapahtumamaa Ranska. Ranska on "arvovaikuttamisessaan" ainakin euromääräisesti aivan eri tasolla kuin Suomi, joten meidän tulee noudattaa EU:n eli Sanskan ja Saksan arvopohjia.
  Vai mites se nyt meneekään. Tuon ranskalaisen oikeuskäytännön päätöstentekijät eivät varmastikaan kuulu keskimääräistä heikkoälyisempään kansanosaan, mutta hullulta tuntuvia päätöksiä he saavat silti tehdä.

  Tätäkö tässä nyt haetaan? Sitä höpöheinäähän nyt kovasti haluttaisiin Suomessa lailliseksi nautiskeluaineeksi. Lisäetuna tulisi tuo syyntakettomuus jopa henkirikoksissa.

  VastaaPoista
 19. On ilahduttavaa, että palaamme eristyneisyydestämme täältä junttilasta muitten kansojen joukkoon. Suurin osa maapallon ihmisistä näet pitää täysin luonnollisena ja asiaankuuluvana, että oikeuslaitos on valtaapitävien käsikassara. Niinhän sen kuuluu ollakin, ja sitä vartenhan se on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Presidenttinä Mauno Koivisto pisti koko oikeussuojajärjestelmämme taskuunsa 6. toukokuuta 1992 presidentin Linnassa. Tilaisuus oli ns Koiviston konklaavi. Sen tilaisuuden jälkeen pankki voitti kaikki oikeudenkäynnit, vaikka näyttö olisi ollut kuinka pitävä pankkia vastaan.

   Poista
 20. Ikivanhaan koulutietooni perustuen muistelen että toleranssi olisi perimmiltään fysiikan käsite tarkoittaen hyväksyttyä epätarkkuutta. Siltä pohjalta "nollatoleranssin" vaatiminen on pulmallista. Jos ei mitään "väljyyttä" sallita, leikkaa mäntä aivan varmasti kiinni.
  Monenlaisen typeryyden salliminen ei tietenkään tarkoita sen kanssa samaa mieltä olemista. Siteeraankin mielelläni vanhaa hämäläistä tokaisua: "Olkoon ny yks tommoneki sano Jumala kun sysmäläisen loi."

  VastaaPoista
 21. Syytetyn kannalta pahantahtoinen väärinymmärtäminen ei ole mitenkään epätavannomaista näissä rikoksissa. Tässäkin tapauksessa syyttäjä ja hänen tukenaan oleva asiantuntija vievät tulkinnan loogiseen äärimmäisyyteensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi hetkeksikään unohtaa, että kyseessä on rikoslaki ja kansanedustajan sananvapaus.

   Poista
 22. Todetaan nyt vielä, mitä emerituskollega ja entinen tuomari sekä tolkun mies Jukka Kemppinen totesi omassa blogissaan 24.1.-20:

  "Tosin juuri tämä on oikea paikka huomauttaa, että perustuslain takaamista ihmisoikeuksista ja niistä kehittyneistä rikoslain uutuuksista on kehittynyt hyvin outo keitos. Rikoslaki heijasteli, mikä yhteiskunnalle oli tärkeää. Kun itse aloitin juristina, omaisuuden suoja oli tolkuton verrattuna esimerkiksi ruumiilliseen koskemattomuuteen, eikä ”henkistä koskemattomuutta” ollut silloin  edes keksitty. Itsekin olen levoton siitä, että vihapuheen perässä rangaistavaksi ovat ikään uin nousemassa ”viha-ajatukset”. Se ei ole oikea suunta. Erimielisyys ja siitä johtuva kiukku ja harmi kuuluvat kaikkiin yhteisöihin. Se on biologiaa, joka juridiikankin on otettava huomioon." 

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.