maanantai 13. tammikuuta 2020

Tunnuksia ja vaalilauseita

Sic luceat lux nostra!

On kiinnostavaa katsella yliopistojen tunnuksia. Vanhoilla ja kunnianarvoisilla laitoksilla niissä on yleensä säilynyt jälkiä instituution alkuperäisestä tarkoituksesta. Oxford tunnustaa: Deus illuminatio mea -herra on minun valoni. Cambridge julistaa: Hinc lucem et pocula sacra -täältä saamme valon ja Pyhä maljan.
Yalen tunnus on valo ja totuus -lux et veritas, Brown universityllä In Deo speramus,asetamme toivomme Jumalaan , Columbia Unversityllä In luminem tuo vidibimus lumen -sinun valossasi näemme valkeuden ja niin edelleen.
Raamatullinen Totuus on tekevä teidän vapaiksi löytyy niin California Institute of Techologyltä kuin myös Freiburgin yliopistolta.
Ranskan Ecole Polytechnique julistaa komean gallialaisesti la Patrie, les Sciences at la Gloire!
Kiinalaisilla hyve on silmiinpistävän näkyvästi mukana. Kestä työtä, ole innokas, työskentele lujasti ja rakasta maatasi, kehottaa Chongqingin ylioisto. Sivistys, itsensä kehittäminen, totuuden etsintä ja omaperäisyys ovat Dalianin yliopiston tunnuksina ja Jiangsun yliopisto kehottaa olemaan oppinut, käytännöllinen ja hyveellinen.
Suomalaisia löytyy Wikipedian listasta vain kolme. Ihan hienoja: Pro are utili (taideteollisuuskorkeakoulu), Labor et scientia(Teknillinen korkeakoulu) ja Amica veritas (Jyväskylän yliopisto).
Lista  taitaa olla vanhentunut ja sitä voinee korjata ja täydentää.
Jos tapauksessa vanha ja epätasaisesti toimiva veripumppuni nikotteli hieman, kun katsoin Helsingin yliopiston kotisivua. En siis motttoa, koska sellaista ei olekaan, joten emme nyt voi suoraanvertailla sitä yliopistojen tunnuksiin. Kyllä yliopistojen kotisivut kaikkialla ovat nykyään imelän amerikkalaisia mainoksia.
Joka tapauksessa se on valinnut yhdeksi keskeiseksi mainoslauseekseen "Uskomme ajattelun voimaan muttaa asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa -maailman parhaaksi".
No, mikäli edellisiltä vuosisadoilta periytyvä Wahlspruch puuttuu, niin on selvää, ettei mitään uskonnollista ole syytä tänä maailmanaikana kehittää, ei edes kvasiuskonnollista. Kiinalastyyppiset hyvettä korostavat tunnukset eivät myöskään ole ainakaan enää läsimaisen kulttuurin mukaisia eikä ranskalaistyyppinen lennokkuus ja patriotismi sovi meille. Puolet kansaa kun näet kannattaa Joukahaista ja toinen puoli Väinämöistä.
Mutta Neuvostoliittoa jonkin verran tutkineena en voinut olla sävähtämättä, kun näin, miten keskeiseksi ajattelun kohteeksi esitettiin asenteiden ja ihmisten muuttaminen...
Jos näin on, lieneeki tieteillä ja opetuksella sitten lähinnä välinearvoa. Yliopisto kai sitten tekee kaikkensa edistääkseen näkemyksiä ja väitteitä, jotka saavat ihmiset uskomaan sellaista, mitä pidetään hyödyllisenä.
Ajattelun tehtävänä ei ole maailman selittäminen, vaan sen muuttaminen. Miten siis suhtaudumme sellaiseen valheeseen, joka hyvin tehokkaasti voisi muuttaa maailmaa?
Jotakin tuttua tässä nyt on...


12 kommenttia:

 1. No, kyllähänse yliopistojen agenda on jokaiselle asiaa seuraavalle selvinnyt jo aikoja sitten, mutta se, että se tuodaan näin selkeästi ja suoraan esille on hämmästyttävää itsevarmuutta. Propagandisteilta.

  VastaaPoista
 2. Vieläkö Tarja johtaa hallitusta?

  VastaaPoista
 3. ""Uskomme ajattelun voimaan muttaa asenteita, ihmisiä ja yhteiskuntaa -maailman parhaaksi"

  Kieltämättä tulee mieleen, että tämä olisi voinut olla Moskovan valtionyliopiston tunnus Stalinin aikaan, varsinkin modifioituna "...Puolueen ja oikean ajattelun..."

  Alaspäinpä on Alma Mater vajonnut...

  VastaaPoista
 4. "Mutta Neuvostoliittoa jonkin verran tutkineena en voinut olla sävähtämättä, kun näin, miten keskeiseksi ajattelun kohteeksi esitettiin asenteiden ja ihmisten muuttaminen..."

  No siitäpäs puhuen, laitetaanpa tämä tästä vähän niin kuin päivän epistolaksi...

  https://yle.fi/uutiset/3-11142191

  -G-mies-

  VastaaPoista
 5. Itse epäilen, vahvasti että kovinkaan moni suomalainen ei ole Kalevalaa lukenut saati sen monitahoisuutta ymmärtänyt.

  Mutta jos nyt ajatellaan kalevalaisittain näitä Suomen yliopistojen touhuja ja viimeaikoina esiin tulleita tendenssitutkimushankkeita, naistutkimusta tai muuta älyllisesti tylsyttävää sisältöä, niin ehkä Helsingin yliopiston tunnus voisi olla Kalevalasta tuttu sananlasku:

  Moni on kakku päältä kaunis,
  kuorelta kovin sileä,
  vaan on silkkoa sisässä,
  akanoita alla kuoren.

  Tuntuu siltä, että kiven leipominen kansan ja erityisesti työtätekevän suomalaisen miehen leivän sisään on se suuri tarina, johon on tahtoa ja aatteen paloa, oli sitten kyseessä akateeminen sisältöleipomo tai hallituspuolueiden leipurimestarit.

  VastaaPoista
 6. Onhan Helsingin yliopistolla motto: JHVH

  VastaaPoista
 7. Ehkä tässä on "alkuräjähdyksenä" Marxin teesi maailman selittämisestä ja muuttamisesta. Täytyy epäillä pystyykö "Helsinki University 2020", siis kilpailukykyinen massayliopisto kumpaankaan. Mutta ei heitetä klassikkoa pesuveden mukana, tosin tekemättä jättäminen vasta onkin yksinäistä puuhaa. -jussi

  VastaaPoista
 8. Mooseksen Yliopistolla eletään läntisen ajattelun yksi-isäistä aikaa ennen Kristuksen syntymää jolloin Hän rakasti tasa-arvoisesti jokaista lammasta katraassaan ihonväriin tai kieleen katsomatta, mutta toki omiaan ohjasi omistajana hellimmin.
  Osmo Soininvaara hoitaa nimenvaihdoksen Tarjan pyynnöstä.

  VastaaPoista
 9. Helsingin yliopiston sinetissä esiintyy viittaus Raamattuun, Sakarja 6:8, jota on käytetty jo Turun akatemian aikana. Se voisi olla jonkinlainen tunnuslause; tosin varsin pitkä sellaiseksi:
  "Minulle hän sanoi: »Paina mieleesi ne hevoset, jotka lähtivät pohjoista kohti. Ne vievät minun henkeni pohjoiseen maahan, jotta se vaikuttaisi siellä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän hieno on. Mutta koko sinettikin on poissa käytöstä. Sen tilalla on tuo variksenpaska.

   Poista
 10. Ja onhan Turun yliopistollakin mottonsa, tosin vain suomeksi, viittaamassa aikanaan tehtyyn kansalaiskeräykseen suomenkielisen yliopiston saamiseksi jälleen Auran rannalle:
  "vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle".

  VastaaPoista
 11. Kyllähän tuo Jyväskylän Amica veritas on vähän kuin vakuutusyhtiön henkilöstöruokala.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.