lauantai 25. tammikuuta 2020

Vastenmielisten ruokien maailmasta

Valkosipulin monet kasvot

Minulla on se, mahdollisesti väärä tuntuma, että valkosipulin käyttö mausteena oli meillä aika vähäistä vielä joskus 1950-luvulla. Lääkkeeksi sen sijaan maamme vanhin lääketehdas Koponen mainosti valkosipulikapseleita. Niissähän pystyi kätevästi nielemään tuon vastenmielisen, mutta terveellisen massan.
Toki valkosipuli tunnettiin meillä jo vanhastaan. 1700-luvun ruotsalais-suomalaisen parlöörin esimerkkilauseisiin kuuluu: Onko teillä kynsilaukkaa /Har ni vitlök?
Tietosanakirja vuodelta 1919 suhtautuu joka tapauksessa valkosipuliin nuivasti. Selostettuaan allium sativumin varsinaisesti botaaniset ominaisuudet, sen artikkeli kertoo muun muassa … käytetään hyvin väkevänmakuisena ja –hajuisena mausteena (varsinkin juutalaiset, venäläiset, turkkilaiset, italialaiset ym.) t. lääkkeenä.
Etelä-Euroopan köyhien kansanluokkien luonteenomainen vastenmielinen haju johtuu suureksi osaksi v:n runsaasta käyttämisestä. Meillä v:n käyttö (enimmäkseen lääkkeeksi) ja varsinkin sen viljely on harvinaista. vrt. allium ja Sipuli.
Meksikolainen Diccionario enciclopedico U.T.E.H.A. vuodelta 1950 suhtautuu asiaan toisin. Se kertoo hakusanalla ajo muun muassa seuraavaa: fig. i fam. Afeite, que usan  las mujeres para parecer bien/  Negocio o asunto, generalmente reservado, que se está tratando entre various personas Andar en el Ajo…  Merkityksiä siis riittää naisten make upista (karvojen ajelusta?) monen henkilön jakamaan kämppään. Itse kullekin jää siis siellä oma siivunsa tai sektorinsa: kuin valkosipulin kynsi.
 Valkosipulille omistetaan paljon kunnioittavaa huomiota ja huippuna voi pitää sitä, että muinaiset egyptiläiset pitivät kasvia jopa pyhänä: Los egipcios rendian honores divines a esta planta .
Sananparsia valkosipulin ympärillä riittää ja ne todistavat sen perustavaa laatua olevasta tärkeydestä tuon ajan Meksikossa: Ajo crudo y vino puro pasan el puerto seguro. Raaka valkosipuli ja puhdas viini selityksen mukaan auttavat pysymistä työkunnossa: ref.con que se advierte que para soportar los trabajos corporales se necesita estar bien alimentado.
Voidaan myös huudahtaa: Bueno, anda el ajo! loc. fig. y fam. que irónicamente se dice de las cosas cuando están muy ruebadas y revueltas . En ole varma, ymmärsinkö oikein, mutta eikös tässä kehoteta nostamaan kissa pöydälle, siis kuvaannollisesti?
 Joka tapauksessa, ihminen ei elä pelkästään leivästä, vaan tarvitsee myös valkosipulia. Näin tulkitsisin tämän sanaparren, jossa jokaiselle annetaan, mitä hänelle kuuluu: Darle a uno su ajo. fr. darle que le conviene.
Kun lapset alkavat puhua, heitä saatetaan rohkaista hyväilevällä huudahduksella Ajo!
Nuo esimerkit kai riittävätkin jo osoittamaan ainakin sen, että meksikolaisessa kulttuurissa valkosipulilla on ollut eri asema kuin meikäläisessä.
Yritin jäljittää sitä ilmeistä konvergenssia, joka suhtautumisessa valkosipuliin on tapahtunut, katsomalla, mitä Otavan Iso tietosanakirja vuodelta 1965 sanoo asiasta.
Kuinka ollakaan, se ei tunne koko kasvia… Katsomalla hakusanaa kynsilaukka, löytyy viite hakusanaan sipuli, jonka yhteydessä myös tämä rakas mausteemme mainitaan. Sen kerrotaan olevan kirpeä ja väkevän hajuinen ja sitä viljellään ja syödään vars. Neuvostoliitossa ja Etelä-Euroopassa.
No, johan J. Alfred Tanner runoili Japanin sodasta: Kun Toko-poika laivallansa Arthuriin kulki/ niin sipuli- ja kaalitien se ryssältä sulki…
Mutta meillä Suomessa sen sijaan urhoollisesti pidättäydyttiin valkosipulin ja hapankaalin syönnistä.
Nämä kuitenkin koukkasivat pöytäämme toista tietä: saksalaisten intohimo hapankaaliin oli jo vanhastaan niin suuri, että anglosaksit suorastaan käyttivät heistä nimitystä Kraut. Mutta Elsassin ja Lothringenin kautta ne valtasivat myös Pariisin.
Mistä sen sijaan tuli meille jälleen tuo tapa panna joka paikkaan valkosipulia (minä ainakin panen)? Kyllähän se välillä selvästi oli unohduksissa.
Olisiko se tullut pizzan mukana? Sehän saapui meille Italiasta herra Adriano Vinciguerran mukana vuonna 1964, kun hän perusti Lappeenrantaan baarin. Vai kuinka se oikein tapahtui? Toivatko sen ehkä sittenkin seiväsmatkalaiset matkalaukuissaan, kuin kerran Pommerin sodan sotilaat repussaan perunan?
Muuten. The Economist kertoo, että Malmössä on avattu inhottavien ruokien museo. Sen perustajalla on jalo tarkoitus osoittaa, ettei sellaisia oikeastaan olekaan, vain omat ennakkoluulomme ne ovat, jotka aiheuttavat nuivan suhtautumisen…
No, tulkoon hän uskollaan autuaaksi. Kiinnostava joka tapauksessa oli mielestäni artikkelin loppu, jossa toimittaja kertoi palanneensa kotiin Englantiin tuliaisina norjalaista suolaista lakritsia eli siis ilmeisesti salmiakkia. Lapset eivät kuulemma ole vieläkään antaneet sitä anteeksi…

21 kommenttia:

  1. Hindu brahmaaneilta ja huddhalaisilta munkeilta on valkosipuli kielletty.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Linkki valkosipuliaiheisiin:
    http://derealliisativi.blogspot.com

    VastaaPoista
  4. Kyllähän valkosipulilla on paikkansa: tietyissä liharuuissa ja erityisesti makkaroissa, valkosipulivotkaa unohtamatta. Se mitä Suomessa ei osata on määrä: ne, jotka ymmärtävät sen arvon,panevat usein liikaa niin, että muut maut hukkuvat. Useimissa yhteyksissä puoli kynttä on oikea määrä.

    VastaaPoista
  5. "Mutta meillä Suomessa sen sijaan urhoollisesti pidättäydyttiin valkosipulin ja hapankaalin syönnistä."

    Väittäisin kyllä, että ns kartanoulttuurissa se on tunnettu vuosisatoja: jossain kartanokeittokirjassa 1700-1800-luvuilta se jo mainittiin. Se n totta, että kansankulttuurissa se on ollut lähes tuntematon, ehkä siitä yksinkertaisesta syystä, että etelämaissa se on ollut vahvojen pippurien ohella ruuan desifiointia. Suomessa siihen ei ole ollut tarvetta, suola ja talven ruoka-aitta on riittänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäys: ja palvaaminen (on riitänyt)

      Poista
    2. No toki yritin sanoa, että 1700-luvulla se kyllä tunnettiin, mutta sen jälkeen näyttää painuneen sivuraiteelle.

      Poista
    3. Tuo runsaskätinen mausteiden käyttö eteläisemmissä maissa (ja nykyisinkin mm. Intiassa) selittynee osin juuri noilla desinfioivilla vaikutuksilla, ja samaa tarkoitusperää on ajanut myös ruokaryyppykulttuuri, jota nykyjään, sinänsä ymmärrettävästi, suositaan lähinnä juhla-aterioilla. Ja mikäli ruoka-ainekset ovat olleet jo lievästi eltaantuneita, niin mausteilla on saanut makuhaitat peittoon. Tähän tarkoitukseenhan mm. sinappi, HP-kastike ja tabasco on alunperin kehitetty.

      Näin impiwaaralaisena pidän toki suomalaista /skandinaavista keittiötä kaikin puolin arvossa, mutta mausteiden käytön suhteen omaan hieman itäeurooppalaisemman maun; pitäähän ruuan nyt maistuakin joltain, eikä vain toimia jonain pötsintäytteenä. Sinänsä on toki ymmärrettävää, että maailman kauppareiteistä hieman syrjemmässä olleissa maissa mausteidenkin käyttö on jäänyt vähemmälle, aikanaan kallista tuontitavaraa kun ovat. Nyttemmin tilanne on toki korjaantunut, ja ihan lähimarketissakin valinnanvaraa piisaa.

      Tietenkin tuo mausteiden käyttö on aika mielipiteitä jakava juttu; esim. homejuusto, valkosipuli ja chili jakavat aikalailla kahteen leiriin. Osa tykkää kuin hullu puurosta, toiset taas jo pelkkä haju saa voimaan pahoin.

      Itse laittelen juuri tätä kirjoittaessa hernesoppaa, jonne ripautin hyppysellisen paahdettua sipulirouhua, hyvänlaisen lusikallisen valkosipulimurskaa, hieman meiramia ja valkopippuria. Eiköhän siitä hyvä tule...

      -J.Edgar-

      Poista
    4. Elä nyt hyvä veli hyvän hernesopan omaa makua häivytä noin vahvoilla lisäkkeille tai tee kuin minä: ensimmäinen lautanen sitä itseään, toiseen mausteita.

      Poista
    5. Jostakin syystä hernesoppaan voi laittaa aivan valtavasti valkosipulia ilman, että maku pilaantuu. Mutta eihän se muuta tarvitse, kuin kunnon savupotkan.

      Poista
    6. Valkosipulia pitää kokeilla, savupotkasta olen suoraan samaa mieltä. Hernekeitto ilman kunnon läskistä sianlihaa on ihan...- sanokaamme vegaanista kun en halua ryhtyä karkeaksi.

      Poista
  6. Itsekin olen sipulien (se tavallinen, puna-, valko-, ruohosipuli, purjo...) suuri ystävä, ja omassa ruuanlaitossani käytän niitä melko runsaskätisesti. Paitsi maukkaita, niin myös vitamiinipitoisia kun ovat, ja muutoinkin terveellisiä (No myönnetään, tiettyjä hajuhaittoja voi kyllä ilmaantua ;) Mitäpä olisi esim. hernekeitto tai makaronilaatikko ilman sipulia?! Jostain kalakeitosta ja kastikkeista nyt puhumattakaan... Varsinkin tuo valkosipuli ei nähdäkseni edes ole mikään mauste, vaan paremminkin elintarvike (No tämä tietysti kohtuuden rajoissa, mikäli joutuu vielä lähtemään ns ihmisten ilmoille aterian perästä, ei sitä kannata ihan ylettömiin holvata, ne odöörit tuntien...) Myös hapankaali (mieluiten sopivasti valkosipulilla terästetty sellainen) menettelee vallan hyvin esim. bratwurstin ja mikseipä muidenkin liha- ja makkararuokien kyytipoikana. Sitähän taisivat aikanaan merimiehetkin pistellä naamariinsa, hyvin säilyvää kun on, ja pitää keripukin loitolla. Kuten toki ne sipulitkin.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Myös hapankaali (mieluiten sopivasti valkosipulilla terästetty sellainen) menettelee vallan hyvin esim. bratwurstin ja mikseipä muidenkin liha- ja makkararuokien kyytipoikana."


      Ehdottomasti! Suosittelen myös välillä hauduttamaan. Saksalaisissa ravintoloissa saa niin hyvää, etten ole pystynyt toistamaan.

      Poista
    2. Pitkä haudutus uunissa ja mukana vanhaa silavaa tekee eetvarttia hapankaalille. Olut tai viini vielä nesteeksi.

      Poista
  7. "Lampaansyöjissä" (josta joku tiedostava™ on kuulemma jo mielensä pahoittanut) Sepe ja Valtteri siemailivat sipuliviinaa, joten soveltunee siis siihenkin tarkoitukseen. Ja taisi hankkia tuo cocktail olla tuttu jo taistelupari Ryhmy&Romppasellekin.

    Hapankaalista olen muuten kuullut semmoisenkin jutun, että itse James Cook olisi aikanaan syöttänyt sitä laivojensa miehistölle määräannoksen päivittäin keripukkia torjuakseen. Ja annos oli myös syötävä, peräti ruoskimisen uhalla... Eräänlaista oman aikansa työterveyshuoltoa siis.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jopa vääpeli Ryhmyn kissa Mörökölli piti sipuliviinasta.

      Poista
  8. Suomessa valkosipuli tuli tutuksi rautakaudella, ilmeisesti idänretken kauppatuotteena. Karhunlaukka, sen sijaan oli käytössä jo kivikaudelta saakka ja kuului oleellisena osana eteläsuomen ruokakulttuuria. Karhunlaukka muistuttaa valkosipulia ja keväällä on sen lehtien syönnin sesonki ennen kukintaa, sipulin voi toki syödä muulloinkin. Saksassa karhunlaukka on kaaliruokien ja maustevoin kruunu. Suomessa sitä esiintyy harvinaisena kulttuurikasvina lämpimissä lehdoissa etelä/lounaisrannikolla.

    Jos vähän tuumailee, että minkähänlainen olisi viikinkiajan suomalainen juhlaherkku vaikkapa toukokuun alun vakkajuhlassa, niin kaali, palsternakka, sinappi (erityisesti sinapin siemenet), karhunlaukka/valkosipuli/ruohosipuli, siankärsämö, ukonputki ja nauris olisivat ilmiselviä kasvis vaihtoehtoja. Savustettu tai vartaassa kypsytetty lammas ja palvattu possu myös ehdottomia liharuokia. Kalaruokana Hauki, silakka, muikku, särki, lahna ja ahven.

    Keskiajalla myös piparjuuri tuli rohdoksi ja mausteeksi ja kuten kaikki ruoan ystävät tietävät, niin piparjuurta ei kypsennetä, vaan raastetaan valmiiseen ruokaan.

    Siitä vain kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä, jos mieli menneeseen makujen maailmaan.

    Hiilloksella, avotulessa tai savustuksessa kannattaa muistaa, että on syytä käyttää eri puulajikkeita eri ruokiin ja sama on syytä muistaa myös perinteisessä leivinuunissa.

    VastaaPoista
  9. Muuten, erinomainen säilykeherkku esim. purjehtijoille:
    1-1,5 litran purkkia hernekeittosäilykettä
    1 purkki nötköttiä (nautasikaa tai sikanautaa)
    10 valkosipulin kynttä
    mausteeksi sinappia
    lisäksi ruisleipää ja voita
    Kun lihasäilykettä vähän haudutetaan hernekeiton kanssa ja ennen tarjoilua puristetaan valkosipulin kynnet, syntyy ruokaisa eikä lainkaan väkevästi maustettu hernekeitto. Jos tarjolla on savustettua sianlapaa, niin aina parempi, mutta tämä nyt siis pelkistä säilykkeistä.

    VastaaPoista
  10. Milloin muuten tuli tavaksi lisätä sinappia hernekeittoon. Muistan lapsuudestani, mutta olen kuvitellut kalliiksi tuontimausteeksi. Perttu Ahosen kommentin perusteella on ollut jo keskiajalla.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.