tiistai 5. tammikuuta 2021

Kohti karjatalouden uutta nousua?

 

What do you want to do ?
New mail

Pandemian opetukset

 

Kuten Niinistö uudenvuodenpuheessaan sanoi, ne massiiviset toimet, joilla maailma on reagoinut koronavirukseen, antavat aihetta miettiä vastaavanlaisen mobilisaation käyttöä muihinkin tarkoituksiin.

Koronavirus ei ole muodostunut merkittäväksi kuolinsyyksi maailmassa. Siihen liittyvien (ei siis sen aiheuttamien, joita lienee edellisistä pieni osa) kuolemantapausten osuus kaikista sairastuneista on vuositasolla ollut koko maailmassa vain suunnilleen yhden suhde kuuteenkymmeneen.

Tämä kertoo luultavasti globaalien vastatoimien tehokkuudesta, sillä ilman niitä olisi pandemia varmastikin ollut tuhoisampi  - miten tuhoisa, emme tiedä. Kukaties sitä voisi jopa verrata vuosien 1918-1919 espanjantautiin, joka vaati kymmeniä miljoonia uhreja. Koronaviruksen saalis on tätä nykyä kuitenkin ehkä noin miljoona ja ainakin reilusti alle kahden miljoonan.

On kummalista ajatella, että espanjantauti tunnetaan vain alaviitteenä historiassa, vaikka siihen lienee kuollut suurimpien arvioiden mukaan jopa sata miljoonaa henkeä. Tosin tilastoinnissa ollaan vielä paljon koronaakin huterammalla pohjalla.

Historia tietenkin näyttää meille vain kapeita siivuja menneisyydestä ja mikäli aihe on niin banaali kuin ihmisen kuolema -joka joka tapauksessa ja ehdottomasti tapahtuu- ei sitä oikeastaan kannata vielä sinänsä noteerata ollenkaan.

Kun maailmassa joka vuosi menehtyy noin 50-60 miljoonaa henkeä eli suunnilleen miljoonan viikkovauhtia, ei kuoleminen sellaisenaan ole minkäänlaisen uutisen arvoinen. Syntymiä on vielä huomattavasti enemmän.

Uutisen eli tietämisen arvoiseksi kuolema tulee liittyessään jonkinlaiseen suurempaan draamaan -aitoon tai tekaistuun. Mikäli se jostakin syystä nostetaan suurella panostuksella esille jopa sattuessaan taparikolliselle ja narkomaanille, joka enemmän tai vähemmän vahingossa kuolee poliisin otteessa, asia saattaa olla maailmanlaajuinen sensaatiokin.  Kun siitä kertovia selostuksia lukee, saattaa tuntua siltä, että hölmöjen osuuden ihmiskunnasta täytyy olla erittäin suuri.

Mutta tämä vie jo sivuraiteelle. Korona on kuin onkin maailmanpolitiikassa valtava vaikuttaja, kun taas espanjantauti oli tuskin minkäänlainen. Syytä kannattaa etsiä tieteen, tekniikan ja yhteiskunnan kehityksestä. Nykyään pystymme tekemään kaikenlaista, mistä sata vuotta sitten ei uneksittukaan. Kun kerran pystymme, niin meidän pitääkin, ajatellaan ja onhan siinä logiikkaa.

Joka tapauksessa siis koronaviruksella on ollut hyvin merkittäviä vaikutuksia. Sen globaalisti aikaansaamat toimenpiteet ovat olleet ennenkuulumattomia. Matkustusrajoitukset ovat supistaneet kansainvälisen lentotoiminnan minimiin ja käytännössä sulkeneet monien maiden rajoja henkilöliikenteeltä.

Kustannukset ovat olleet tähtitieteellisiä, mutta siitä huolimatta niihin on menty käytännöllisesti katsoen kaikkialla. Tämän johdosta maailman teollisuustuotanto ja liikenne ovat äkillisesti vähentyneet ja samalla myös niiden tuottamien jätteiden määrä.  Hiilidioksidipäästöjen määrä väheni ainakin hetkellisesti useilla prosenttiyksiköillä ja saasteiden määrä eräillä seuduilla jopa kymmeniä prosentteja.

Koronan aiheuttama rasitus on maailmassa jakaantunut epätasaisesti, mutta joka tapauksessa uhraukset ovat ainakin jossakin määrin koskeneet kaikkia. On osoittautunut, että valtiot koko maailmassa ovat valmiita vapaaehtoisesti tekemään suuria uhrauksia, mikäli muutkin niitä tekevät. Yhdenmukaisuuden paine on mahtitekijä sekä kansainvälisesti että valtioiden sisällä.

Tämä tuo mieleen myös vastaavien uhrausten mahdollisuuden ympäristöongelmien suhteen, mihin tasavallan presidenttikin puheessaan viittasi. Koronaviruksen osoittama kansainvälisen yhteisön valmius ennennäkemättömiin ja ainakin näennäisesti kannattamattomiin toimiin on odottamaton ilmiö, joka myös avaa uusia näköaloja.

Maailman ympäristöongelmat ovat ihmiskunnan suuri haaste, jonka rinnalla koronaviruksella on vain symboliarvoa mediatapahtumana. Monet valtiot ovat olleet haluttomia uhraamaan taloudellista kasvuaan yhteiseksi hyväksi ja viime aikoina väestönkasvuun puuttumistakin on pidetty suorastaan sopimattomana asiana.

Tuntuu siltä, että kansainvälinen käyttäytymiskulttuuri on nyt muuttunut ennakkotapauksen myötä. Ainakin se voisi muuttua. Kynnys puuttua valtion toimesta ihmisten käyttäytymiseen on madaltunut.

Asiassa on ymmärrettävästi nähty myös vaaroja. Ihmiselämässä täytyy olla myös yksityisyyden taso, johon valtiovallalla ei ole pääsyä. Henkilökohtainen ei saa olla poliittista. Uuden tekniikan mahdollistamat yksityiselämän tarkkailun ja siihen vaikuttamisen tavat on syytä pitää rajattuina. Totalitaarisen dystopian uhka on todellisempi kuin koskaan ennen.

Silti kehitys herättää toiveita ja on paradoksaalista, että ne on laukaissut maailmanlaajuinen pandemia. Kun myös Kiina ja Yhdysvallat ovat viime aikoina ilmoittaneet suhtautuvansa ilmastonmuutoksen edellyttämiin toimiin entistä vakavammin, voidaan silläkin alalla pitää näköaloja entistä lupaavampina.

Suomen hallitus on jo ennen pandemiaa reagoinut ilmastonmuutokseen tavalla, jota se itse on nimittänyt peräti kunnianhimoiseksi. Kyseessä on sangen ystävällinen nimike asialle, johon on kuulunut äkillisiä päätöksiä turpeen käytön lopettamisesta metsäteollisuuden syrjimiseen ja polttoaineverojen nostamiseen.

Kun näitä toimenpiteitä ei ole mitenkään sidottu kansainväliseen kehitykseen, on olemassa vaara, että tuloksena on vain ympäristön kannalta parhaan tuotannon korvaamisesta jossakin muualla huonommilla tuotantotavoilla eli saasteiden ja luonnon rasituksen lisäämisestä.

Tällainen sooloilu on lyhytnäköisyydessään äärimmäisen vaarallista ja saattaa johtaa myös maamme tuotantorakenteen yhä kiihtyvään yksipuolistumiseen ja sitä tietä entistä suurempaan haavoittuvaisuuteen.

Kuitenkin koronavirus on taas kerran osoittanut, että äkillisten globaalien kriisien tullen jokainen maa joutuu ensi sijassa yksin ottamaan sen vastaan. Koronapandemian alkuvaiheessa havaittiin suojavälineitä monin paikoin puuttuvan eivätkä suuretkaan maat yleensä osoittautuneet halukkaiksi vaarantamaan omien kansalaistensa terveyttä muita auttaakseen.

Kuitenkin pandemia oli odotettavissa oleva asia. Uudenlaisten mikrobien aiheuttamia epidemioita on viime vuosina ilmaantunut paljonkin, vaikka ne tähän asti eivät olekaan päässeet laajentumaan pandemioiksi. Nyt se viimein tapahtui ja sellaista tulee tapahtumaan vastakin. Turvallisuuteen eli varmuusvarastoihin on panostettava nykyistä enemmän.

Krampinomainen takertuminen yhteen asiaan eli hiilidioksidipäästöjen alentamiseen hinnalla millä tahansa ei voi olla järkevää. Sen sijaan kannattaa varautua ilmakehän lämpenemisen tuottamien hyötyjen mahdollisimman tehokkaaseen hyödyntämiseen. Koituuhan siitä merkittäviä haittojakin, myös meille.

Maanviljelys ja etenkin karjatalous, joita lyhytnäköiset hiilidioksidifanaatikot haluaisivat meilläkin ajaa alas, saattavat olla uuden kukoistuksen kynnyksellä, mikäli muutokset osataan hyödyntää. Kun kuivuus ahdistelee entisiä tuotantoalueita, ovat pohjoisen vihreät niityt arvossaan, ellei niiden tarjoamia mahdollisuuksia typerästi torjuta.

On myös selvää, että elintarvikkeista tulee vielä olemaan maailmalla pulaa. Hintojen nousu on nytkin toisinaan ollut huimaa. Varmuusvarastojamme on aivan viime vuosina kilpailusyistä suuresti vähennetty, eikä kykymme kestää esimerkiksi kansainvälistä kaupallista eristystä ole korkealla tasolla.

Oman maataloustuotannon ylläpitämisen tärkeys on myös käynyt pandemian myötä entistä ilmeisemmäksi ja sopii vain toivoa, että kirjoitu seinällä ymmärretään myös siellä, missä päätöksiä tehdään.

Vaikka koronapandemian merkitys globaaliin kuolleisuuteen onkin ollut vähäinen, on sen aiheuttamalla reaktiolla ollut tavaton symboliarvo. Kansainvälisen yhteisön huolena ei tällä kertaa ole ollut pelkkä banaali BKT:n kasvattaminen, vaan katse on kohdistettu niin sanoakseni eksistentiaaliselle tasolle.

Samalla on ilmennyt, ettei lyhytnäköisen taloudellisen tarkoituksenmukaisuuden diktatuuria ole mahdotonta uhmata. On vain saatava aikaan muuallakin kuin terveydenhoidossa kansainvälinen konsensus, jossa yhdenmukaisuuden paine saa vapaamatkustajat ja sooloilijatkin ottamaan lusikan kauniiseen käteen.

Ei tässä mitään sankaritekoja ja edelläkävijän prestiisiä kaivata, tässä tarvitaan sellaisia toimia, jotka vaikuttavat.

Koko ihmiskunnalla on myös yhteisiä etuja ja niiden rinnalla valtioiden keskinäisten ristiriitojen on väistyttävä, kuten jo Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen huipputapaamisessa Reykjavikissa vuonna 1986 todettiin.

Sellaisia yleisinhimillisiä arvoja ovat ympäristön suojeleminen ja maailman turvaaminen ydinsodan vaaralta. Tämä itsestään selvä totuus näytti jo alkaneen haihtua eräiden päättäjien mielistä. Näyttää siltä, että koronapandemia on nostanut myös sen taas esille ja sopii vain toivoa, että koko maailma voi käyttäytyä sen mukaisesti.

 

43 kommenttia:

  1. Korona / kuolleisuus tietenkin vähäistä. Mutta ilman rajoituksia sairaalakapasiteetti sekä tehohoitopaikat/laitteet eivät olisi riittäneen ja jokainen maa olisi monta kertaa pahemmassa tilanteessa kuin mitä Italia keväällä.

    Ja rokotukset sössitty kuin hölmöläisten maton jatkaminen.

    Rokotuksissa on menossa tehoton vaihe jolloin saadaa vain pieni ryhmä rokotettua lyhyeksi aikaa ja jotka joudutaan taas kesän alussa rokottamaan uudelleen, eikä rokotus estä rokotettuja tartuttamasta muita, eli ei immuniteettia kellekään. Vuoden aikana siis 30 miljoonaa kertaa rokotettava suomalaisia. Nyt, kuuden kuukauden päästä ja 12 kuukauden kuluttua.
    Vuoden aikana rokotettava 42 miljardia kertaa maapallon asukkaita jos halutaan kaikille kunnollinen immuniteetti ja korona lamaannutettua,

    Tuolla menolla Suomi on suljettuna/rajoitettuna vielä vuoden 2022 loppuun asti.
    Tällaisella hissukseen ja hiljalleen rokottamisella 2 vuodesa syntyy kammottavia koronamutaatioita.
    Riittävätkö neulat, ruiskut ja pienet purtilot?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joopa joo, rokotushan ei estä tartuntoja, eikä edes sairastumista. Se estää kuulemma sairastumassa vakavasti tautiin, joka ei ole flunssaa vakavampi. Kaikki kuolleethan ovat olleet tavalla tai toisella huonokuntoisia.

      Poista
    2. Affu, ei pidä paikkaansa nyt ollenkaan. Koronaan on menehtynyt valitettavasti myös hyväkuntoisia ja perusterveitä ihmisiä kaikista ikäluokista. Olen avoin monenlaiselle ajattelulle, mutta tässä en kyllä käsitä näkökulmaasi ollenkaan. No eihän kaikkia kaikessa tarvitsekaan ymmärtää, mutta faktat faktoina.

      Poista
    3. Kuka on hyväkuntoinen ja perusterve? Siinäpä kysymys. Päälle näyttää kaikki olevan vielä kunnossa, mutta sisällä meno voi olla mullin mallin. Tutustukaaa hiljaiseen tulehdukseen, hivenaineiden ja vitaminien puutoksiin jen.., jne.., Pelkästään tressi vähentää immuunipuolustusta huomattavasti. Terve on huonosti tutkittu.

      Viisaalle ei riitä sairauden poissaolo vaan hän optimoi terveystilansa, joten jos joku uhkaa sitä niin eipä heti romahdeta sairaaksi vaan elimistöllä on pelivaraa taistella itsensä vapaaksi tunkeutujasta. Enkuksi asia on selkeä: fitness, wellness ja illnes. Kun olet fitness kunnossa tipahdat vain wellnestasolle taudin tullessa.

      Poista
    4. "Kuka on hyväkuntoinen ja perusterve?" Yleisen lääketieteellisen käsityksen mukaan hän on ihminen, jolla on painoindeksi normaalin rajoissa, joka liikkuu ja syö monipuolisesti eikä sairasta mitään perustautia kuten sydän- ja verisuonitauteja, autoimmuuni- tai endokrinologia tauteja tai sairasta jotain syöpää, eli on perusterve. Toki variaatioita tästäkin riittää yksilöllisesti. Peruskunnolle on normaalit kriteerit ja eräs niistä on nousta portaat kolme kerrosta pysähtymättä. Sellaisia standardeja on peruskunnolle ja -terveydelle. Uskon myös tuohon, että vaikka epäterveellisestä ruokavaliosta johtuvat hiljaiset tulehdukset elimistössä voivat aiheuttaa aikanaan vakavampia sairauksia ihmiselle. ja samaa mieltä siitä, että parasta terveyden ylläpitoa ja sairaudenhoitoa on ennakointi eli sairauksien ehkäisy. Hyvä tuo sloganisi eri terveyden tasoista, otan sen itsekin sanavarastooni, jos vaan sopii. When you are fit and get ill, you will get well again. When you are well and get ill, you get sick! ( And eventually get well again )

      Poista
  2. Kokonaisvaltainen ajattelu on todella harvinaista. Vaikuttaa siltä, että se on katoavaa kansanperinnetä. Hulluuspandemia on todella levinnyt ympäri maailmaa vikkelämmin Piiraisen pässiä ja tehokkaammin kuin mikään virus.

    Hallitukset höpöttävät tieteellisistä faktoista, vaikka kaikki rajoitustoimenpiteet ovat perustuneet ns, tieteellsiin olettamuksiin. Kuolleisuuden piti nousta 3 4 prossaan, henkityskoneiden piti loppua, sairaaloiden romahtaa ja sen semmoista. Mikään näistä ei ole toteunut. Mutta olisi toteunut ilman rajoituksia höpäjää pikkufasisti. No Ruotsissa viimeisenä kymmenenä vuotena on kuollut kolmena vuotena enenmmän kuin tänä vuonna.

    Nippeliluvuista kinaamisen voi jättää kuitenkin Iltiksen pelonlietsojille. mutta rajoitusten hirvittävät seuraukset on paras pitää järki-ihmisten käsissä, josta ne pikkuhiljaa valuvat kognitiivisen dissonanssin läpi tavvallisen tallaajankin tajuttavaksi, jos ei nyt sitten tämä rokote vie loppujakin itsenäisen ajattelun kykyjä. Pelolla hallinta on pelottavan helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietipä Affu Italiaa ja vaikkapa Espanjaa keväällä ilman rajoitustoimenpiteitä. Muutoinkin oli sairaalakaaos lähellä.

      Poista
    2. Iltiksen pelonlietsojista lienemme samaa mieltä. Mutta Iltiksestä juuri luin, että Etelä-Ruotsissa Skånessa lasten tehohoitoyksikkö on jo niin täynnä koronapotilaita, että muu hoito kärsii. Lääkärit tekevät siellä sairaahoitajan töitä, koska kaikki hoitajat ovat kiinni koronapotilaitten hoidossa. Ja Jenkeissä, Briteissä yms tilanne ei ole yhtään sen parempi, joten aika erikoisilta nämä sinun koronapuheesi kieltämättä kuulostavat. Suomi on toiminut mallikkaasti ja täällä tilanne on ihan hyvin hallinnassa toistaiseksi, kiitos tiukkojen rajoitusten ja kenties onnen. Olkaamme ylpeitä ja onnekkaita siitä asiasta. Toivottavasti myös siellä Espanjassa tilanne helpottaa pian ja aplodit hoitohenkilökunnalle sinnekin.

      Poista
    3. Asun kunnassa (n. 15000 asukasta), jossa vielä on terveyskeskus/-asema auki eli voin tilata ajan lääkärille. Mantereen puoleisen kunnan kaksi asemaa ovat kiinni ja hoitoa tarvitsevat ohjataan lähimpään isompaan kaupunkiin. Näin jo monessa kunnassa.
      Eli täällä Ruotsissa on nyt se tilanne, että suurin osa sairaanhoidosta keskittyy hoitamaan koronapotilaita ja esim. leikkauksia siirrellään edemmäksi koko ajan. Hoitajat eivät ole olleet kesä- eivätkä talvilomilla ja heidän mukaansa tilanne on katastroofi. Ihmettelen, kuinka he jaksavat.
      Minä en pidä tästä tilanteesta enkä usko edes rokotusten auttavan sitä. Kaikki rajoituksetkin ovat vain suosituksia.

      Poista
    4. Nimetön klo 16.49,
      Voimia ja valoa teille sinne ja uskoa tulevaan. Ja erityiskiitos heille, jotka ns etulinjassa tekevät töitä tilanteen helpottamiseksi.

      Poista
    5. Minä peesaan Affua ja hämmästelen kauhukuvauksia koronasta. Ruotsin lehdet eivät nopealla vilkaisulla olleet vielä selvillä siitä tehohoito-osaston ruuhkasta.

      Korona ei käsittääkseni ole ollut sen merkillisempi kuin ärhäkkä influenssa. Sen massiivinen seuranta vain on saanut monet luulemaan niin.

      Rajoitusten tehosta saadaan varmaan aikanaan analyysiä. Itse arvelen, että tauti ei juurikaan ihmisten toimista hetkahda, vaan noudattaa omia lainalaisuuksiaan. Joka tapauksessa tämä tukahduttamispolitiikka on hätäisesti ja suunnittelemattomasti toteutettu valtava ihmiskoe, jonka vaikutukset on kuitattu aika heppoisilla perusteilla.

      Poista
    6. Italiassa ja Espanjassa olivat kovimmat ja tiukimmat rajoitukset. Kuolleista yli 80 prossalla oli olemattomat d-vitamiinitasot. Aurinko ei auta etelässäkään, jos istut varjossa täysissä pukeissa, niin kuin varsinkin vanhemmalla väestöllä on täällä tapana. (asun Espanjassa) Joudumme tilaamaan omat d-vitamiinimme, koska täkäläisssä apteekeissa myydään vain naurettavia 5 mikrogramman tabletteja. Antibioottejja käytettään täällä holtittomasti, joten sairaaloissa kuollaan bakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen johon ei enää ole lääkettä jne.. jne.. Tutkikaa enemmän, uskokaa vähemmän.

      Poista
    7. "istut varjossa täysissä pukeissa, niin kuin varsinkin vanhemmalla väestöllä on täällä tapana"

      Oiko tuolla melanoomalla jotain yhteyttä asiaan.

      Poista
    8. Minä en pidä tästä tilanteesta; ihmisten pelottelusta.
      Usein myös ihmettelen, tietävätkö eräät toiset ihmiset jotain muuta, mitä se heidän kutsumansa lammaslauma tietää, tästä viruksesta. Heitä kun ei mitkään koronavirushöpinät ole saaneet lopettamaan heille normaalia elämää: käydä töissä, (perhe)juhlissa, ravintoloissa, ihmistapaamisissa, tehdä matkoja jne.
      Ja sitten ne toiset, jotka ottavat tosissaan varoitukset, suositukset, käsien pesun ja jopa kasvosuojien käytön, saavat päällensä ivanauruja, että kuinka tyhmiä he ovat.
      Onko tässä jonkinlainen uusi poliittinen maailmanjärjestys meneillään? Ja kuka uskoo enää kaikenmaailman lehtien kirjotteluun? Ja tilastoihin?

      Poista
    9. "Minä en pidä tästä tilanteesta; ihmisten pelottelusta."

      Miten erottelet perusteettoman pelottelun ja perustellun varoittamisen? 

      Poista
  3. Ilmastokin tulee varmasti temppuilemaan, kuten se on tehnyt ennenkin. Esimerkiksi: https://en.wikipedia.org/wiki/1936_North_American_heat_wave

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole aiemmin ollut puhetta siitä, että vaikka jääkausi olisi ollut ihmiset aiheuttama. Nyt on puhe siitä, että ihminen aiheuttaa globaalia ilmaston lämpenemistä, siksi tilanne on täysin eri. Voidaan toki kysyä, onko kyse luonnollisesta ilmiöstä, kun ihminen manipuoloi ilmastoa? Mietitäänpä sitä.

      Poista
  4. Kyllä ja sopivasti samassa kirjoituksessa: 1936 North American cold wave https://en.wikipedia.org/wiki/1936_North_American_cold_wave

    VastaaPoista
  5. Uskoo ken uskoo. Teoreettisesti tauti on yhteinen "pelote" mihin uskontokuntaan vain kuuluville, saaden ne toimimaan yhdessä yhteisen hyvän nimiin. Henkiin jääneet taas jatkaa tarinan kerrontaa, siitäkin selvittiin. Vois jo pikku hiljaa loppua tämä sekoilu. Joskin löytänyt välillä hilpeitä kohtaamisia. Yhden pariskunnan maskit päällä polkiessa polkupyörillä, mutta kummallakaan ei kyllä ollut pyöräilykypäriä. Tai sitten eräs sankari maski leuan alla kun poltteli tupakkaa. Hymyilytti kun pohdin jot selvisi coronasta ja kupsahti keuhkosyöpään. Ihmiset on vaan ihmeellisiä.

    VastaaPoista
  6. "Sellaisia yleisinhimillisiä arvoja ovat ympäristön suojeleminen ja maailman turvaaminen ydinsodan vaaralta. Tämä itsestään selvä totuus näytti jo alkaneen haihtua eräiden päättäjien mielistä. Näyttää siltä, että koronapandemia on nostanut myös sen taas esille ja sopii vain toivoa, että koko maailma voi käyttäytyä sen mukaisesti."

    Toivoa sopii, uskominen on eri asia. Itse uskon sammakko kattilassa -teoriaan.

    VastaaPoista
  7. Mitä pitäisi siis tehdä ilmastonmuutokselle:

    - hyväksyä tiedemiesten suuren enemmistön kanta, että se on todellinen ja ihmisen aiheuttama.

    - hankkia tiedeyhteisön kanta, mitä asialle pitäisi tehdä

    - tehdä kansainvälisesti ja kansallisesti tuon mukaiset päätökset

    Ongelma: onko ihmiskunta valmis vastoin todellisia tai kuviteltuja omia kansallisia etujaan tekemään nuo päätökset. Esimerkiksi EU:n sekoilu koronan suojavarusteissa ei luvannut hyvää. Jos ei Suomen tulisi varmistaa kansallisesti, että nuo päätökset eivät loukkaa elitärkeitä etujamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmastonmuutos näyttää olevan todellinen asia, siihen vaikuttaminen taas ihmiskunnan toimesta vaatii vähintäänkin suurta yhteistyötä. Luultavaa on, ettei siihen kovin paljon nyt voida vaikuttaa kun ei ole ennenkään voitu. Ilmasto nyt lämpenee ja myöhemin taas jäähtyy.
      Ja polaaripyörteen liikkuminen aiheuttaa sitten näitä ääri-ilmiöitä. Vuonna 1936 oli Amerikassa sekä ennätyskylmää että ennätyskuumaa.
      Nyt taitaa meille tulla kymin talvi pitkään aikaan.

      Poista
  8. Usko on henkilökohtaista, uskonto taas kollektiivia.
    Neuvostoliitto kun hajosi niin yksi jenkkien toimia tasapainottava "pelote" Euroopassa hävisi. Miten paljon taas kasvuympäristö vaikuttaa käsitteisiin/ymmärrykseen? Amerikkalainen hallinto on vaikuttanut enempi/vähempi elokuvateollisuuteen. Indiana Jonesiakin katsoo uusin silmin aikuisena. Eteenkin kun ei ole amerikkalainen, eikä sellaiseksi tule.
    Pelko on tunne mikä ohjaa ihmisiä siinä missä muutkin tunteet. Tunteilla ei juur ole tekemistä järjen kanssa. Tyyliin vaikka järki sanoo ettei Aulangon näköalatorniin päästettäisi kiipeämään jos siinä olisi jokin riski, niin korkeanpaikankammoisena tunne vie todennäköisesti voiton.
    Sama tuo on coronan kanssa, kaupallistettu (90-luvulla niin kuin monta muutakin ihanaa asiaa, liittyminen EU:hun) media rummuttaa ja väki uskoo milloin mitäkin tarinaa (sama oli 2015 kun tuli turvapaikka "kriisi" väkiorganisoitiin toimimaan "oikein", jäin pohtimaan et kuinka hyvä huumorintaju tullivirkailijalla olisi ollut jos tuossa syksyllä kun kävi laivalla vanhalla passilla olisi sanonut aysulum, mutta en sitten kehdannut), mut kuinka konkreettisia tietyt toimet ovat? Suurin osa käyttää maskia väärin, mutta tahtovat olla kunnon kansalaisia mikä on inhimillistä. Jäänyt sitten pyörittelemään että onko samoilla psykkeen toimilla saanut musliminaiset käyttämään niitä huivejaan?

    VastaaPoista
  9. Metsäntutkijoiden mukaan ilmastonmuutokselle on olemassa luonnolliset syyt. Maapallon ilmaston lämpötila on vaihdellut rajulla, mutta säännöllisellä syklillä 800 000 vuoden aikana. Kylmät ja lämpimät jaksot ovat seuranneet toisiaan sadantuhannen vuoden välein.

    Viimeisin lämpeneminen alkoi 18 000 vuotta ennen ajanlaskua. Ns. pieni jääkausi kesti 1400-luvulta aina 1900-luvun alkuun. Metlan tutkimusprofessorin Kari Mielikäisen mukaan tämä selittää, miksi maapallon lämpötila on sadassa vuodessa noussut yhden asteen.

    "Tieteellinen ilmastonmuutos" ei rajaa ilmastoon vaikuttavia tekijöitä. Kun taas "poliittinen ilmastonmuutos" näkee vain ihmisen syypäänä ilmastonmuutokseen.

    Poliittisen ilmastonmuutoksen propaganda hiilidioksidista pahiksena on mennyt ällistyttävän hyvin läpi eri valtioiden hallituksiin ja niiden aloittamiin suoranaisiin hullutuksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toipila on uskovainen näemmä monella tapaa...

      Poista
    2. "Poliittisen ilmastonmuutoksen propaganda hiilidioksidista pahiksena"

      Olen kyllä ymmärtänyt, että tiedeyhteisön enemmistö pitää hiilidioksiidiä syynä.

      Eniten ilmastonmuutos- ja koronadenialisteissa ärsyttävä piirre on päätöksenteon VAROVAISUUSperiaatteen hylkääminen: jos on edes yli 50 prosenttinen todennäköisyys, että hiilidioksiidi aiheuttaa ilmastonmuutoksen kaltaisia vakavia seurauksia on parempi toimia kun odottaa täyttä näyttö ts kun on liian myöhäistä. Toimisesta ei aiheudu haittaa, koska kulutuksen vähentäminen on ihmisille hyväksi ja korvaava teknologia luo työpaikkoja. Ihmiskunnan nykyelintasolla on sama, vaikka ryhdyttäisiin rakentamaan vaikka pyramideja (tai katedraaleja jne). 

      Poista
    3. Ei tästä nyt niin kauhean kauan ole, kun Kopernikus esitti, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin. Sekä katolinen kirkko että Martti Luther vastustivat uutta maailmankuvaa ja katolinen kirkko julisti opin pannaan vuonna 1616.

      Silloin aikoinaan "kirkollinen tiede" voitti maallisen tieteen omalla painoarvollaan. Näissä ilmastoasioissa vaikuttaa olevan sama juttu. Kun jokin näkemys - vaikka kuinka virheellinen - julistetaan ainoaksi oikeaksi, niin todellisten faktojen esittäminen vaikeutuu, kun niitä ei vaan uskota millään ilveellä.

      Poista
    4. Ihmiset ei tunnu ottavan huomioon että sitä hiilidioksidia on ihan luonnostaankin luonnossa, mitä kasvit tarvitsee. Mikä on sitten normaalia on toinen juttu ja ymmärrykseen vaikuttaa maantieteellinen sijaintikin.
      Jotenkin absurdilta koko keskustelu välillä on vaikuttanut.

      Poista
    5. Hiilidioksidi on varmaan YKSI ilmastoon vaikuttava tekijä, ei epäilystä. Fossilisen hiilenpoltto on nostanut hiilidioksidipitoisuutta ilmassa jonkin verran. Tosin esim. jo vesihöyry on moninkertaisesti vahvempi ilmaston lämmitin kuin CO2.

      Ilmasto on kuitenkin äärimmäisen monimutkainen ja vaikeasti mallinnettava, kaottinen systeemi täynnä hyvin eripituisilla viiveillä vaikuttavia takaisinkytkentöjä. Taustalla vaikuttavat monet erilaiset maapallon, lähimmän avaruuden ja auringon muutossyklit ja niiden kulloinenkin keskinäinen "interferenssi".

      Nykyiset ilmastomallit ovat vielä hyvin puutteelliset.

      Varovaisuusperiaate on hyvä. Se mitä voidaan tehdä ilman kohtuuttomia vahinkoja, on hyvä tehdä heti alta pois. Ja mm. Suomi on jo viime vuosikymmeninä tehnyt aivan mahdottoman paljon tällä saralla suhteessa lähes mihin muuhun maahan tahansa.

      Mutta EU:n kaltaisessa "kelvottomin palkitaan, mutta tunnollisinta rangaistaan" -systeemissä Suomi saa kärsiä tästä aloitteellisuudestaan niin, että siltä vaaditaan yhä vain lisää ja paljon enemmän kuin Keski-Euroopan ja etelän veteliltä.

      Sen sijaan, että me "kunnianhimossamme" ajamme tuotannon ja teollisuuden täältä paskaisempiin maihin, museoimme metsämme ja siirrymme ostamaan hiiltä, haketta, sellua, jne ulkoa, me voisimme keskittyä myös siihen, mitä hyötyä ilmastonmuutoksesta meille on.

      Valmistautua iloisesti ottamaan luonnon tarjomat lahjat vastaan juuri niin kuin blogisti esittää. "Karjatalous uuteen nousuun." :)

      Se on tämän ilmastonmuutoksenkin kanssa vähän sama kuin brexitin. Edistyksen eturientoisin joukko oli varma, että Brittein saaret vaipuvat Atlantiin, kaikki kauppa ja liikenne loppu, nälkäkuolemia tulee, jne. Ja katsokaa miten sitten kävi: elämä jatkuu niin kuin ei mitään.

      Ihmislaji on hyvin sopeutuva. Se sopeutuu jopa nopeasti (korona), joten pidemmän ajan suuriinkiin muutoksiin sopeudutaan kyllä, jos vain hysteeriset hulludet voidaan välttää.

      Poista
  10. Jotkut väittävät, että Wuhanin koronaan ei kuole sen enempää ihmisiä kuin (kausi)flunssaankaan. Mutta mites on laita näiden kahden infektion aiheuttamien työstä poissaolojen ja muiden toimintakykyhäiriöiden kanssa? En veikkaa, koska pelkään covid denialistien tuomiota.
    Sodissakin kuollaan, mutta yksi haavoittunut saattaa olla yhtä haitallinen tai jopa huonompikin taistelussa pärjäämisen kannalta.
    Suomessakin on varmaan divisioonan verran kaikkitietäviä talouden erityisasiantuntijoita, joilta saamme koronan tyrehdyttyä tietää, miten talousasiat olisi tullut mukauttaa epidemian raivotessa.

    VastaaPoista
  11. ”Koko ihmiskunnalla on myös yhteisiä etuja ja niiden rinnalla valtioiden keskinäisten ristiriitojen on väistyttävä, kuten jo Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen huipputapaamisessa Reykjavikissa vuonna 1986 todettiin. Sellaisia yleisinhimillisiä arvoja ovat ympäristön suojeleminen ja maailman turvaaminen ydinsodan vaaralta.”

    Ympäristön suojeleminen ja maailman turvaaminen ydinsodan vaaralta ovat hyviä asioita, mutta on pidettävä mielessä myös periaate ”Finland first”, ettei Suomi joutuisi kenenkään jalkoihin, varsinkin vihermaailman maailmanhallituksen jalkoihin. Ns. vihreät ovat kohta jo sotilaallinen joukkio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi käytät epäisänmaallisesti pakkoenglantia?

      Poista
    2. Luulen, että tämä keskustelu kiteytyy osanottajien erilaiseen näkemykseen siitä, miten myös Suomea uhkaaviin globaaleihin uhkiin (esim ydinaseet, ilmastonmuutos, luonnonvarojen riittävyys) on parasta reagoida: impivaaralaisittain vai globaalein järjestelyn, vaikkapa sitten maailmanhallituksen avulla. Vaikka maailmanhallitus olisi tehokkain, en sen syntyy usko. Toiseksi paras olisi sitovat kansainväliset sopimukset, niidenkin syntyä epäilen kommentista 5.1.klo 18.21 ilmenevin perustein. Ihmiskunnan ja sen mukana Suomen kannalta sääli.

      Poista
    3. Mihin se Suomi uskoikaan kun halusi itsenäisen valtion ja päättää itse omista asioistaan? Nyt ihan "vapaaehtoisesti" siirtää sen jollekkin ylikansalliselle hallinnolle?
      Monesti tavallinen tallaaja ymmärrä talouden kytkentöjä, saati sen taustalla vaikuttavia ideologioita, mitkä saa ihmiset toimimaan hyvässä uskossa.
      Sillä tiedolla mikä meillä nyt on. Mutta kun sitä tasan tietää sen mitä on joko kerrottu, jostain kuullut, tai jostain lukenut.

      Poista
    4. Arvelen, että vallan keskittäminen maailman hallitukselle olisi paljon pahempi juttu kuin muutaman asteen lämmönnousu sadan vuoden aikajänteellä. Vaikka lämmönnousun vaikutuksetkin ovat joiltakin osin ranakkoja.

      Paljon pienemmässä mittakaavassa olemme jo nähneet sen, kuinka valta turmelee. Ja mitä suurempi valta, sitä pahemmin.

      Olemme myös jo nähneet sen, kuinka mahdotonta on ylläpitää edes illuusiota demokratiasta ja säilyttää uskottavaa luottamusta ylikansallisissa systeemeissä. Suurimmat pelurut vetävät heti välistä, rikkovat ao. yhteisön sääntöjä ja koettavat istua tuleen muiden housuilla. Tämä on nähty Kanasainliitosta Neuvostoliiton kautta EU:hun.

      Mutta toivoakin on. Kun kansallisvaltiot alkavat nähdä akuutin uhan, yhteistyö syntyy automaattisesti. Se, että mm. Kiina on alkanut ottaa saasteet tosissaan, on merkki tästä.

      Se, että jokin mitätön Suomi tekee ilmastoharakirin saadakseen postuumisti kehuja joltakulta, ei vaikuta mihinkään. Kukaan ei edes huomaa.

      Mutta kunkin kansakunnan oma tulevaisuuskuva saa muutokset ja yhteistyön liikkeelle.

      Poista
    5. "jokin mitätön Suomi tekee ilmastoharakirin saadakseen postuumisti kehuja joltakulta, ei vaikuta mihinkään."

      Tuosta olen samaa mieltä Matias K:n ja blogistin kanssa. Laajenevista yhteisöistä olen osin eri mieltä: Suomessakin oli heimosotia, sitten laajempi yhteisö ja nyt EU - kaikista puutteistaan huolimatta. Ehkä jossain vaihessa tulee koko ihmiskunnan yhteisö tai ainakin sopimusverkko. Aika näyttää, vai tuhoudummeko lajina ensin.

      (Tarvittaisiin jonkun ulkoavaruuden lajin hyökkäys, silloin yhteishenki löytyisi jos henkiin meinattaisiin jäädä.)

      Poista
    6. "Tarvittaisiin jonkun ulkoavaruuden lajin hyökkäys, silloin yhteishenki löytyisi jos henkiin meinattaisiin jäädä."

      Arvelin, että ilmastonmuutos olisi myös tällainen "ulkoavaruuden uhka", mutta toki vasta siinä vaiheessa, kun sen vaikutukset edes jossakin määrin oikeasti näkyvät edes jossakin. Toistaiseksihan kaikki vaikutukset ovat vasta aivan puhdasta ennustetta ja spekulaatiota. (Juu, pientä keskilämmön nousua on havaittu, mutta lämmin kesä tai kaksi eivät vielä ole sellainen ilmastokatastrofi ja eksistentiaalinen uhka, joka pakottaisi juurikaan ketään mihinkään.)

      Laajeneva kansallisvaltioiden sopimuspohjainen ja vain ilmastoon fokusoitu yhteistyö sopii kyllä. Maailmanhallitus taas olisi totaalikatastrofi, kuten yllä yritin perustella. Orwellilainen dystopia olisi sillä valmis.

      EU:n kaltaiset himmelit, joissa perussopimusten keskeisimmätkin pykälät lentävät roskiin heti, kun niistä on pienintäkin epämukavuutta suurimmille maille (Saksa, Ranska), nämä himmelit eivät toimi. Unionit on jo nähty.

      Toivo on siis kansallisvaltioissa ja siinä, että ne näkevät jossakin uhan, jonka torjumiseen kannattaa ottaa muut mukaan. Pragmaattisesti asia kerrallaan ja konkreettiset toimet edellä. Ei tyhjiä julistuksia, ei suu vaahdossa tyhjänpuhumista, ei poliittista ratsastusta ihmisten pelottelulla, ei uusia hurmosliikkeitä. Vain kokreettisia systeemitason toimia toimenpide kerrallaan.

      Pientä oiretta tuohon suuntaan on jo nähtävissä. Ja on hyvä myös huomata, että tähän yhdessätekemisen lähestymistapaan "kunnianhimoiset" irtiotot eivät sovi ollenkaan.

      Päiväkotilasten maitoannosten puolittaminen ja muu uusfariselainen poseeraus ei ole se juttu (tuota maitoannosten puolitusta ehdotti muuten kokoomusvaltuutettu Helsingin kaupunginvaltuustossa).

      Poista
    7. Luulenpa, Matias K.että näkemyseromme ovat lähinnä korostus- ja sävyeroja:

      - korostan enemmän toimimista jo ennenkuin vaikutukset näkyvät, koska silloin voi olla liian myöhäistä, koska tietyn pisteen jälkeen on kyse itseään voimistasta ilmiöistä.

      - EU:n osalta haluaisin pyrki suurempaan, mutta demokraattiseen yhtenäisyyteen, koska suuretkaan jäsenmaat Saksa ja Ranska eivät pysty yksinään - kilpailemisesta puhumattakaan - selviämään suhteessa USA:aan, Venäjään tai Kiinaan. Epäilyksesi kyllä jaan. Suomi on suhteessa EU:n ja em maihin pieni, mutta uskon, että yhtenäisessä EU:ssa se on suhteellisesti suureen. Täydelliseen suvereniteettiin en usko, sitä ei pienillä mailla koskaan ole, muu on harhaa.

      Kumpikaan ei pidä uskonnollistyyppisestä hurmoksesta eikä ns moraaliposeerauksesta ts symbolisista teoista ilman todellista vaikutusta.

      Poista
    8. Nimetön 7.1. 12.48 (mikä tahansa nimimerkki kyllä helpottaisi viittaamista)

      Samalla asialla tässä taidetaan tosiaan olla.

      Itse asiassa minäkin kannatan kovasti strategista ajattelua, varautumista ja ennakointia. Se, mitä yritin sanoa, oli, että tuo ei vain vielä onnistu, koska oikeastaan mitään ei ole vielä tapahtunut reaalimaailmassa. Tämä nyt vain menee näin.

      Se, että jotkut politikoivat ilmastonmuutoksella, luovat pelkoa, hätää ja hysteriaa tavallisten ihmisten arkeen saadakseen siitä poliittista lyhytaikaista etua itselleen, se ei ollenkaan auta asiaa. Mutta kuuluu jo järjen ääniäkin tässä sieltä täältä, tosin vielä kovin hiljaa.

      EU:hun en todellakaan usko. Sen ydinosaamista on viivyttely, selittely, komeat, mutta tyhjät puheet ja omien sääntöjensä rikkominen. Ei tuollaisesta riitaisesta ja hajanaisesta kolhoosista ole vastavoimaksi Kiinalle eikä edes USA:lle. Ja miksi edes pitäsi? Mitä EU noille isoille voisi antaa, missä EU:lla menee noita paremmin, mikä on EU:n neuvotteluvaltti ja uskottavuus? Miksi Kiina haluaisi tulla EU:ksi, kun sillä menee nyt paljon paremmin?

      Sen sijaan asiakohtainen kansallisvaltioiden välinen sopiminen aivan konkreettisista asioista, se on todettu toimivaksi. Niin arvelen ilmastoasioisskain olevan, kunhan aika on kypsä.

      Hieman aikaa valitettavasti tuohon vielä menee, mutta liikkeellä juna on jo.

      Poista
    9. EU:sta. Se mitä sanoit on osin totta. Syy siihen on sen liian pieni yhtenäisyys, jota voisi parantaa suuremmalla, mutta demokraattisemmaĺla liittovaltiokehityksellä, jota täydentää subsidääriperiaate ts paikalliset asiat päätetään paikallisesti.

      Mikä on EU:n neuvotteluvaltti ja uskottavuus? Väestöltään ja teolliselta kapasiteetiltaan vähintään samanveroinen neuvottelu/kilpakumppani.

      Suomen osa. Kun pienen maan itsenäisyys/suvereniteetti on aina rajoitettu, Suomen asema on osana demokraattista EU parempi ja vaikutusvalta suhteellisesti suurempi kuin maailmassa, jossa EU hajoaa ja suuren suuret, mutta suhteellisesti keskikokoiset jäsenmaat Saksa ja Ranska kilpailevat suhteessa USA:aan, Venäjään tai Kiinaan. En myööskään vaadi Kiina tulemaan EU:ksi, mutta en liioin haluaisi Kiinan poliittisen mallin voittavan.

      Mitä EU on sitten saanut aikaan? Rauhan Eurooppaan, euroopanlaatuisen oikeusyhteisön ja työmarkkinajärjestelmän sekä esim Earasmusjärjestelmän, jonka avulla kymmenet tuhannet nuoret ovat voineet opiskella toisessa maassa.

      " oikeastaan mitään ei ole vielä tapahtunut reaalimaailmassa" Haluaisin suin surmin välttää tilanteen, jossa reaalimaailmassa olisi jotain (peruuttamattomasti) tapahtunut ja Suomessa olisi vaikka joku satatuhatta ilmastopakolaista seudulta, jotka ovat maanviljelyskelvotonta tai perätä veden alla. Minulle käy mikä tahansa keino, vaikkapa kansallisvaltioiden sopimus, kunhan se tapahdu liian myöhään.

      Alarmismista. Joskus ihmisten mielenkiinnon herättämiseksi tarvitaan tiettyä viestinnällistä kärjistämistä, kunhan sen perusteena olevia tosiseikkoja ja tieteellisiä kantoja ei hämärretä/salata.

      Poista
  12. Selvästi kollektiivinen muisto viimeisestä todella suuresta katastofista Euroopassa (1939-45) on heikentynyt. Ja osittain siksi että yhteiskunnilla on valtava kyky elimoida riskejä aivan eri tavoin kuin ennen.Ydinasepelote on estänyt tuohoisan maailmansodan, lääketiede tuhoisat kulkutaudit, elintaso valtavat väkivaltaiset vallankumoukset eikä ilmastonmuutos keuhkoamisesta huolimatta etene edes etanan vauhtia ja vaikka etenesi ihmiset siirtyisivät suotuisimmille seuduille. On siis pidäkkeitä jotka estävät katastrofeja ja siksi tulo- ja varallisuuserojen kasvu jatkuu ja voimistuu. Ihmisten on tehtävä valinta vakauden/tuloerojen kasvun ja toisaalta tuloerojen kaventumisen/itse aiheutetun katastrofin välillä. Luultavasti seuraavan katastrofin aikaansaa se että kansakunnat sisäisesti alkavat tyhmistyä mistä onkin ensimmäisiä viitteitä länsimaiden älykkyystestitulosten osoittaessa jo hienoista tyhmistymistä. Tämä tietenkin merkitsee länsimaiden marginalisoitumisen alkaneen. Idässä mennään sen sijaan eteenpäin ja kunnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ihmisten on tehtävä valinta vakauden/tuloerojen kasvun ja toisaalta tuloerojen kaventumisen/itse aiheutetun katastrofin välillä."

      Taidat olla oikeassa.

      Poista
    2. "Tuloerojen kasvu..."

      Tilastokeskus pilaa taas hyvä tarinan tuloerojen kasvusta ainakin Suomen osalta (ks. jutun graafi):

      https://www.hs.fi/talous/art-2000007685254.html

      On se niin epäreilua. ;)

      Poista

Kirjoita nimellä.