Tšekistin paheet
Vanhan ajan hallitsijoiden uudempienkin aikojen hallitsijoiden ansioita luetellessa on yleensä aina tapana mainita myös se, että he kaunistivat pääkaupunkia tai jotakin muuta valtakuntansa osaa mahtavilla rakennuksilla.
Itsevaltiaat ovat yleensä olleet tämän alan mestareita, vaikka toki myös kansanvalta, silloin kun kansa on pitänyt itseään arvossa, on tuottanut komeita rakennuskomplekseja. Onhan meilläkin sentään Eduskuntatalo ja Finlandia-talo. Jälkimmäinen saattaa tosin olla lähinnä Kekkosen muistomerkki.
Saipa sekin talo aikoinaan paljon myös vastustusta, samoin kuin Temppeliaukion kirkko: kun maailmassa vielä joku näkee nälkää, niin mikä oikeus meillä on komeasti rakentaa? Annetaan ne rahat niille!
Helsingin parhaista rakennuksista saamme kiittää Venäjän keisareita ja vasta toissijaisesti niitä keinottelijoita, jotka osoittivat rikkauttaan rakennuttamalla pääkaupunkiin palatsejaan, siis noita kivimuureja, kuten aikoinaan sanottiin (it. palazzo).
Sitten kun rakentajat saivat käyttöönsä monipuolisia uusia materiaaleja, jotka mahdollistivat mielikuvituksen käytön, saatiin vähän aikaa nauttia upeista luomuksista Jugendin ja kansallisromantiikan merkeissä. Maailmansodan barbaria hävitti kuitenkin yhdellä iskulla niin pyrkimyksen kauneuteen kuin myös sen kainostelemattoman pröystäilyhengen, joka halusi tuoda esille aineellista menestystä.
Funktionalismi on simppelissä teoreettisuudessaan yhtä vakuuttavan komea ideologia kuin vaikkapa kommunismi tai natsismi. Vasta käytäntö paljastaa totuuden kaikessa alastomuudessaan.
Käytännössä funktionalismi tuli merkitsemään suorakulmaisten särmiöiden tyranniaa, kuten Tom Wolfe kiteyttää lyömättömässä analyysissään From Bauhaus to our House.
Tunnuslause ornamentti on rikos, sanoi jo kaiken. Oli rikollista tuhlata ihmistyötä asumiskoneiden koristelemiseen, kun sillä olisi sen sijaan voitu tehdä lisää asuttavaksi kelpaavaa suojaa ihmisille. Paljonko? ei ollut edes kysymys, sillä koko asia olisi ollut pyhäinhäväistys, kuin pihvin syönti vihreässä perheessä.
Niinpä tuotettiin hirvityksiä ja päätettiin, että ne ovat kauniita. Kyse oli samasta ilmiöstä kuin niiden support-groupien piirissä, jotka tänä päivänä vakuuttavat itselleen ja toisilleen, että jokainen on yhtä kaunis kuin toinenkin. Muodottomat läskit ja luurankomaiset ruipelot eivät häviä lainkaan viehättävyydessä Venus kallipygen klassisille mitoille, se on vain uskottava.
Tämä on poikkeuksellisen selkeä osoitus kulttuurin rappiosta ja sitähän saamme nyt ihailla lähes koko maailmassa. Komeat mahtirakennukset, joihin liittyy taiteellista kunnianhimoa, ovat harvinaisia poikkeuksia. Suurta toki voidaan tehdä, kunhan se on myös rumaa.
On kiinnostavaa, että myös Putin, joka on varsin vaikuttavassa määrin palauttanut Venäjän loistoa ja mahtavuutta, on saanut osakseen suuttumuksen myrskyn juuri rakennuspuuhiensa takia.
Neuvostoaika, joka Hruštšovista lähtien ryhtyi tuottamaan pelkistettyjä laatikoita suorastaan liukuhihnalta, tuhosi valtavan määrän arvorakennuksia ja antoi lähes kaiken lopun sitten rappeutua.
Se, joka on nähnyt, miten uskomattomalla tavalla entisiä kirkkoja ja palatseja (esim. Kronstadtin merikirkko, Pyhän Marian kirkko tai Dolgorukovan palatsi, ent. Eurooppalainen yliopisto Pietarissa) oli neuvostokaudella vandalisoitu, ymmärtää millainen vastavallankumous tarvittiin niiden jälleen kunnostamiseksi.
Nyt alkaa suuri osa Pietaria jo jälleen muistuttaa imperiaalista pääkaupunkia. Siinä ei ole työtä ja rahaa säästetty. Osittain rahat ovat tulleet valtiolta, osin yksityisiltä. Suhdetta en tunne.
Joka tapauksessa tähän suureen restauraatioaaltoon liittyi myös hävitettyjen palatsien kunnostaminen. Saksalaisten hävittämä Strelnan Konstantinin palatsi eli ns. Kongressipalatsi tunnetaan myös Putinin vierashotellina, jonne hän on majoittanut joitakin merkittäviä vieraitaan. Näyttää siltä, että sen kunnostamisen vaatimalla työllä olisi voitu koko valtava palatsi yksin tein rakentaakin. Tämä on ns. mutu. Joka tapauksessa kyse on mahtirakennuksesta, jollaisia Pietarissa olisi riittänyt muutenkin.
Suurvalta haluaa aina mahtailla ja Venäjä oli Putinin kaudella päättänyt haluavansa olla jälleen suurvalta. Sen mukaisia ovat sitten myös rakennukset. Pietari ja sen ympäristö on luultavasti maailman suurin ylellisten palatsien keskittymä. Kun Stalin saapui Potsdamiin vuonna 1945, hän totesi paikalliset palatsit lähinnä säälittäviksi: venäläiset aristokraatit ne sen sijaan osasivat riistää kunnolla ja rakentaa sen mukaan.
Kuten tunnettua, Putin on salaisen palvelun miehiä ja ylpeilee sillä. Alan suureksi esikuvaksi nostettiin jo neuvostokaudella ”rautainen” Feliks Dzeržinski, jonka mielestä tšekistillä (tšekan eli erikoiskomitean miehellä) tuli olla kuuma sydän, kylmä pää ja puhtaat kädet.
Tuo viime mainittu ominaisuus viittasi lahjusten ottamiseen eli siis siihen, ettei niitä otettu. Ihanteellinen neuvostojohtaja eli muutenkin vaatimattomasti, mieluiten suorastaan spartalaisesti, lähinnä aatteen voimin. Aineellista hyvää olikin kansalle rajoitetusti tarjolla, mutta saattoihan se olla sitäkin houkuttelevampaa johtajille, joilla aina oli niihin mahdollisuus.
Lenin tuhosi koko vanhan Venäjän, mutta ei hän raunioista itselleen aarteita hamunnut. Kuuluisassa kuvassa hän keskustelee rähjäisen talonpojan kanssa ja molemmat istuvat nojatuoleissa, jotka on peitetty suojalakanalla.
Stalinin elämäntyyli oli vaatimaton siinä mielessä, ettei hän kerännyt omaisuutta. Sen sijaan palvelut toki pelasivat ilman rahaakin ja jopa jälkeläisten asema oli turvattu isän maineen perusteella. Stalin ei ylenkatsonut pöydän iloja ja hänellä oli myös silmää komeille rakennuksille, mutta nehän olivat valtion rakennuksia ne. Myös nuo lukuisat datšat. Ei niitä periä voinut
Hruštšov eli yhtä vaatimattomasti kuin rakennuttikin ja sama koski pitkälti vielä Brežneviäkin. Tosin hänen perheensä ei ollut immuuni kiusauksille. Brežnevin lempiruokakin olivat harmaat neuvostomakaronit, jotka olivat kenen tahansa saavutettavissa.
Kaikille ei ehkä tosin aina riittänyt voita makaroniensa kanssa, mutta joka tapauksessa pääsihteerin maku oli aidosti kansanomainen -komeita länsiautoja lukuun ottamatta.
Mutta nämä kaikki kuuluivat siihen sivilisaatioon, joka oli rakentunut 1800-luvun egalitaarisen ideologian pohjalle ja joka jo periaatteessa kammosi kaikenlaisia etuoikeuksia ja ilman työtä hankittuja tuloja. Se ideologia romahti tuottamansa talouden myötä 1900-luvun lopulla.
Venäjän uusi ideologia on aika problemaattinen asia. Sen selvittämiseksi pidettiin aikoinaan oikein kilpailukin, mutta järjellisiä vastauksia ei tullut, saati todellista käytännön toimintaohjetta.
Käytännössä tapahtui niin, että muutamat superrikkaat rosvosivat suurimman osan kansallisomaisuudesta ja jatkavat sen hallinnoimista. GINI-indeksillä mitaten tulonjaon epätasaisuus Venäjällä on ollut samaa luokkaa kuin Yhdysvalloissa, ja se merkitsee valtavaa epätasa-arvoa se.
Yhdysvalloissa on slumminsa, joita Venäjällä ei ole, mutta siellä on sen sijaan unohdettu maaseutu, joka elelee vailla tulevaisuuden toiveita. Sitä paitsi sielläkin riittää radikaalia nuorisoa, joka paheksuu niin sanotun eliitin röyhkeyttä. Sehän on Venäjällä vanha perinne, joka 1800-luvulla sai myös suuren valtiollisen merkityksen. Siellä Kazanin jumalanäidin katedraalin luona ne ennenkin mieltä osoittivat.
Kun tyytymättömien ääntä kuuntelee, tuntuu sieltä erottuvan kaikkein selvimpänä huuto: Putin -vor! Putin on varas! (Ks. myös https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=putin+vor ). Kansantribuuni Navalni on paljastanut Putinin väärinkäytökset ja hänet on sen vuoksi yritetty murhata ja nyt vangittu. Tässä ovat vastakkain oikeus ja vääryys monellakin tasolla. Asetelma on klassinen ja siksi vaikuttava.
Valta tekee ihmisen helposti sokeaksi ja hän saattaa alkaa kuvitella, ettei yksi ihminen mitään merkitse -hänelle ainakaan. Tällaisia virhelaskelmia yksinvaltiaat ovat tehneet kautta historian. Heille paavin divisioonat ja virrenveisuut Suurtorilla ovat pelkkä vitsi -siksi kunnes osoittautuu, että ne edustavat paljon suurempia voimia.
En tiedä, miten korruptoituneita Putin ja hänen hallintonsa todella ovat. Tämä on hieman noloa, kun kaikki muut näyttävät tuntevan nämä asiat kuin omat taskunsa, mutta huomautan, että tarkkoja laskelmia saanemme vielä odotella, ehkä kauankin.
Putinia on joka tapauksessa arveltu erääksi maailman rikkaimmaksi mieheksi, ehkä kaikkien rikkaimmaksikin. Sen verran voinee varmuudella sanoa, että verrattuna edeltäjiinsä, hän todella on suuri valtion varojen kahmija.
Se on toki Venäjällä vanha perinne. Jo Nikolai Karamzin sanоi, kun häntä kehotetttiin lyhyesti esittämään, mitä Venäjällä tapahtuu: varastavat! (vorujut-s). Tuo loppu -s ei ole välttämätön, mutta yleensä siinä esitetään. Se viittaa keskustelukumppanin puhutteluun: sudar.
Pietari Suuri eli henkilökohtaisesti varsin vaatimattomasti ja aluksi hänellä ei ollut edes palatsia, jossa olisi voinut ottaa arvovieraita vastaan. Niinpä hän sellaisiin tarkoituksiin lainasi Menšikovin palatsia. Tuo ruhtinas ja entinen rinkelikauppias sen sijaan oli oikea kassavarkaiden kuningas ja siitä hyvästä Pietari joskus hakkasikin hänet kepillään henkihieveriin.
Nyt edustustiloja riittää ja myös huviloita presidentille ja hänen kavereilleen. Rahaa ei ole säästelty.
Miksi ihmeessä Putinin on sitten vielä pitänyt rakennuttaa itselleen suuri, linnamainen palatsi? Sellaisen ylläpitokin vaatii valtavan henkilökunnan ja sen mukaisesti tuloja. Sellaisia siis näyttää olevan käytettävissä.
Olipa Putinin omaisuuden laita mikä tahansa, oman omaisuuden kartuttaminen sopii erittäin huonosti yhteen hänen hehkuttamansa turvallisuuspalveluiden perinteen kanssa. Se on myös mahdollisimman räikeässä ristiriidassa neuvostokauden vallanpitäjien askeettisen ihanteen kanssa. Onko Putin jo hairahtunut pitämään itseään pikemmin keisarina kuin presidenttinä?
Tosiasia ainakin on, että hän on joutunut tilanteeseen, jossa vain väkivalta auttaa häntä pitämään asemansa. Mikä on tie pois tästä umpikujasta?
En ole vielä huomannut, millainen rooli on annettu esimerkiksi Rosgvardijalle, jonka nuorukaiset ilmeisesti on värvätty tarvittaessa tappelemaan ”heikäläisiä” vastaan, samoin kuin aikoinaan nuo ”meikäläiset” (naši), joiden merkitys näyttää tykkänään hiipuneen.
Muuan tekijä tässä saattaa vielä yllättää. Tarkoitan niitä kiihkokansallisia elementtejä, joita yhdistävät ns. Izborskin klubin tunnukset ja joiden ideologiassa ihannoidulla venäläisellä traditiolla on keskeinen asema.
Tuota traditiota kuvitellaan hyvin egalitaariseksi ja kollektivistiseksi: aito venäläinen ei juokse mammonan perässä, vaan häntä elähdyttävät korkeammat arvot. Itselleen valtavia omaisuuksia kahmivat oligarkit ovat tämän ideologian luonnollisia vihollisia.
Putin sen sijaan on keskittynyt liputtamaan etatismin nimeen. Valtion pitäisi olla kaikille venäläisille jopa omaa henkeä rakkaampi.
-Mutta entäpä jos valtio on varkaiden ja huijarien käsissä?
Tulevaisuus taitaa kätkeä monia mahdollisuuksia. Jos joku luopuu vallasta -ja siitä tilanteesta toki ollaan Venäjällä vielä hyvin kaukana- ei tyhjiö koskaan jää täyttymättä.
Sen, joka uskoo, että kaikki mellakat aina tuottavat kansanvaltaa ja siunausta kaikille, kannattaa vilkaista vaikkapa vain niin sanotun arabikevään jäännöksiä.
Toivokaamme, että Venäjä rauhoittuu ja että siellä pärjätään ilman suuria mullistuksia.
Voisiko ajatella, että perimmäinen syy on demokratia? Mahtavat palatsit julistavat hallitsijan, kirkon tai jonkun raharikkaan mahtia (ja arkkitehdin neroutta). Kun valta on enemmän tai vähemmän kansalla tuloksena on keskiarvoisen joukon keskinkertaisuutta tai asumiskoneita.
VastaaPoistaToinen syy voi olla se, että matemaattisen koulutuksen saaneiden arkkitehtien kauneuskäsitys on matemaattista ts ei-matemaatikoille käsittämätöntä. Demokratia, toisin kuin erilaiset diktatuurit tai yksinvallat, eivät pysty pitämään arkkitehtejä kurissa. Suomessakin SAFA määrää arkkitehtikilpailuissa.
"Jos joku luopuu vallasta -ja siitä tilanteesta toki ollaan Venäjällä vielä hyvin kaukana- ei tyhjiö koskaan jää täyttymättä."
VastaaPoistaEnpä itse osaa kuvitella kuin kaksi vaihtoa: pitäytymistä vallassa keinolla millä hyvänsä - nykyiset merkit viittaavat tähän - taikka vallan siirtämistä luotettavalle toiselle sekurokraatille. Tässä on pirullinen ongelma: jos seuraaja on luotettava, mutta heikko, hän ei pysty pitämään valtaa. Jos taas seuraaja on vahva, hän ei välttämättä ole luotettava eli tunne kiitollisuutta vaan haluaa päästä edeltäjästään eroon. Tästä syystä uskon valtaan takertumiseen. (Tässä suhteessa neuvostojärjestelmä oli etevämpi, valta pystyttiin suhteellisen kivuttomasti siirtämään.)
Viimeiseen virkkeeseen yhdyn täydestä sydämestä!
Lisäys: kaikista karmein vaihtoehto on tarkertuminen valtaan kansalliskiihkon (Izborskin klubi) avulla. Sillä tiellä on historian valossa kauheita seurauksia omalle kansalle ja muulle maailmalle. Ikävä kyllä näyttää siltä, että se on myös Kiinan nykyjohdon vallitsema tie.
Poista"Neuvostoaika, joka Hruštšovista lähtien ryhtyi tuottamaan pelkistettyjä laatikoita suorastaan liukuhihnalta"
VastaaPoistaEhkä tämän ymmärtää kun ajattelee sen asuntomäärän l.asumiskoneiden tarvetta, minkä teollistuminen ja II maailmansodan hävitykset aiheuttivat köyhässä maassa. Sama ilmiöhän se oli meilläkin 1960-70-lukujen suuren maaltamuuton lähiöissä.
Miksei, mutta kyllä Stalinilla oli toinen ote.
PoistaKerrostaloissakin?
PoistaIlman muuta. Stalinkat ovat yhä haluttuja taloja, siis huoneistot niissä. Hrushtshovkat olisi oikeastaan jo pitänyt purkaa, mutta paljon niitä yhä kummittelee.
PoistaVVP:n tuore vastaus:
VastaaPoistahttps://www.youtube.com/watch?v=XKP37zQGeSA
Lännen demokratiat oavt helisemässä, Amerikka etunenässä, hyvää tarkoittavien aatteiden tapellessa, kuka on kaikkein hyveellisin. Sillä hyveetkin muuttuvat haitallisiksi, jos niitä tuputettan liikaa. Paheet sen sijaan vain lisääntyvät, mitä enemmän niitä harrastetaan.
VastaaPoistaMielenkiintoista seurata kumpi pärjää kauemmin, hyveiden halvaannuttama länsi, vai huonojen vaihtoehtojen vaivaama itä. Siis yksinkertaistettuna Amerikka versus Venäjä ja Kiina.
Sinäpä sen sanoit!
Poista(Itse en välittäisi olla näkemässä lopputulosta, meinaan voi vähän aitaa kaatua...)
Entä jos Putin onkin vain traditionaalinen konservatiivi? Sitäpaitsi Venäjän presidentti itse elää palatseissa ja edustaa niissä maataan joten mitä vanheneva Putin edes miljardeille tekisi? Politiikka ja hallitseminen on kiehtovampaa kuin rahaläjien ihailu.
VastaaPoistaVertaisin häntä pääministeri Stolypiniin.
PoistaIlmeisesti näin teki myös itse Putin muutama vuosi sitten. Mutta nyt hän kai jo pitää itseään suurempana. Ei Stolypin pitkään ollut vallassa.
Poista"Ornamaentti on rikos" taitaa olla 1900-luvun alun itävaltalaiselta arkkitehdilta Adolf Loosilta. Samainen Loos ei liioin pitänyt iho-ornamenteista. Hänen mukaansa ihminen, jolla on tatuointeja, on joko ollut vankilassa tai tulee sinne joutumaan.
VastaaPoistaYhdysvaltojen oikeusviranomaiset ajattelivat näin hyvin kauan, arviolta 90-luvulle saakka. Tatuoinnit olivat stigma ja assosioivat voimakkaasti rikollisiin. Tämä on toki muuttunut. Liittovaltion viranomaiset - vaikkapa CIA - kertovat sivuillaan, etteivät tatuoinnit ole enää rekrytoinnin este. Voisin kuvitella, että koulutetut venäläiset yhä kavahtavat tatuointeja samasta syystä. Nuorilla niitä näkee kyllä lähes yhtä usein kuin muuallakin.
PoistaNo, jos olisi vaikka suuri rosvo, niin olisi kiistattomasti jotakin suurta.Ainahan sellaista voi esittää, pääsee vielä ns. katu-uskottavaksi, mikä on tietyn sivilisaation piirissä jo paljon.
Poista"Hruštšov eli yhtä vaatimattomasti kuin rakennuttikin ja sama koski pitkälti vielä Brežneviäkin. . Brežnevin lempiruokakin olivat harmaat neuvostomakaronit, jotka olivat kenen tahansa saavutettavissa. ..joka tapauksessa pääsihteerin maku oli aidosti kansanomainen -komeita länsiautoja lukuun ottamatta."
VastaaPoistaTaisipa tuo pitää myös länsisavvukkeista. Mahtoivatko asunnon - ja datsojenkaan - asuinneliömäärät ihan mahtua neuvostokansalaisen normeihin. Noh kunniamerkit, joille hän oli elämänsä loppupuolella perso olivat ehtaa neuvostotavaraa ja hautajaisissa ensi kertaa nähty vaimo ihan neuvostonormitavaraa (jos tällainen esineellistäminen tässä yhteydessä sallitaan).
Sinänsä ruokamaku ei yllätä, monet pitäytyvät lapsuutensa ja nuoruutensa maksumaailmaan ja se heille suotakoon.
Putinilla ei ole poikaa jolle siirtää valtansa. No ehkä hän ei haluakaan tulla rinnastetuksi keisariin vaan vaalikuninkaisiin.
VastaaPoistaNavalnyin voi laittaa istumaan pitkää tuomiota hoveineen eristysselliin jonnekin Siperian vankilaan.Näihin muihin katutappelijoihin voi käyttää säästelemättä pamppua.
Tuli mieleen käsite "Volvo-grad" eli DDR:n tai "Harppi-Saksan" eliitin asuinalueet joihin väki ajoi Volvoillaan.
VastaaPoistaTrabant, IFA tai Wartburg olisivat ehkä olleet huonoja status-symboleja niille jotka sattuivat olemaan tasa-arvoisempia kuin muu kansa yhteensä.
Venäjälle monet statukseen vivahtavat seikat ovat tulleet ulkomailta.
Eduard Radzisnki meni kirjoittamaan suunnilleen että 'Moskovassa oli kaksi suurta ihmettä, kello jota ei voinut soittaa ja tykki jolla ei voinut ampua'.
Parasta yritettiin mutta kävi niin kuin aina ennenkin.
Niin se on usein täällä tsuhnienkin maassa.
Pahinta peläten
VastaaPoistaArvon proffan kirjoituksen kappale on pelottava.
”Tosiasia ainakin on, että hän on joutunut tilanteeseen, jossa vain väkivalta auttaa häntä pitämään asemansa. Mikä on tie pois tästä umpikujasta?”
Putin on voimajoukkoineen ajanut oman hallintonsa umpikujaan. Edessä Venäjällä on vain huonoja vaihtoehtoja.
Onko kleptokratialla kanttia käyttää aseita omaa kansaansa vastaan? Mikä putinistien asema ja kohtalo olisi Venäjällä ja maailmalla sen jälkeen. Putin yhdistettäisiin (onko jo yhdistetty) hirmuvaltaa käyttäviin diktatuureihin.
Entä vaikutus Suomeen ja Baltian maihin kun kansalaiset äänestävät jaloillaan.
Eikä Venäjällä ole kyvykästä oppositio väkeä hoitamaan ison maan hallintoa.
Pattitilanne purkautuu, mutta pelättävissä on isoja yhteiskunnallisia levottomuuksia ja vuosikausien smutna.
Navalnyin vaikutus on jo niin suuri, ettei Putin voi sitä Venäjän kansalta maton alle lakaista.
T.
PekkaK
Kajaani
No,Putin on jo rinnastettu kaikkiin mahdollisiin hirmuvaltiaisiin Vlad Seivästäjästä alkaen.
VastaaPoista”Sen, joka uskoo, että kaikki mellakat aina tuottavat kansanvaltaa ja siunausta kaikille, kannattaa vilkaista vaikkapa vain niin sanotun arabikevään jäännöksiä.”
VastaaPoistaMutta venäläiset eivät ole arabeja. Venäjän historiassa on mellakoita paljon, vaikka muille jakaa. Katariina II halusi itselleen järjestyksessä viidennen Talvipalatsin tilalle uuden ja paremman. Projekti onnistui ja Euroopan etevimmät arkkitehdit palkattiin suunnittelemaan Loistopalatsia, koska keisarinna nosti henkiveroa roimasti, rahaa tuli kolisemalla.
Seurauksena oli kuitenkin koko maata ravistanut ns. Pugatshevin kapina eli talonpoikaisota. Tyytymättömiä talonpoikia johtivat rutiköyhät aateliset. Katariina II ylläpiti kuitenkin uskollisuudessa itselleen lukuisia suur-ruhtinaita, jotka nekin rakennuttivat itselleen upeita palatseja Sankt-Peterburgiin.
Putinin ”suur-ruhtinaiden” palatsit on suojattu hyvin, mm. korkeilla aitauksilla ja lähimetsätkin on kaadettu, että kameroilla olisi näkökenttää.
Yli sietokyvyn
VastaaPoistaVenäjän kansa on hyvin kärsivällistä jopa äärimmäisyyteen saakka, mutta kun sen kärsivällisyys loppuu, mikään ei voi estää sitä taipumasta julmuuksiin.
Aleksandr Radishtshev
Matka Pietarista Moskovaan
Sivu 100
T.
PekkaK
Kajaani
Se ei vain valitettavasti ole johtanut Venäjn kansan kannalta hyviin lopputuloksiin - enintään huono neuvonantaja on vaihtunut vielä huonompaan.
PoistaVenäläisen propagandan uusi keksintö.
VastaaPoistaVenäjän ja Lännen vastakohtaisuustta on ollut vuosisatoja. Venäjää on yritetty tuhota monta kertaa, mutta me voitimme aina, paitsi vuonna 1917 ja 1991. (https://izborsk-club.ru/20566)
Tällainen logiikka on mitä todennäköisemmin tarkoitettu venäläisille kommunistisille eläkeläisille, etteivät luopuisi uskostaan. Muuten voi käydä kalpaten. Tämä logiikka ei kaivele marxismi-leninismi-stalinismia eikä GULAG:eja, jotka tämä uskon mukaan rakensivat mahtavan Neuvostoliiton.
PoistaWannabe-imperiumit uskottelevat, että niiden historian verisimpinä aikoina on tehty suurimpia asioita, kuten Venäjällä Iivan Julman aikana tai Stalinin aikana.
PoistaBriteissä parhaat hetket ovat ilmeisesti olleet normanni-valloitus, Henry VIII, sisällissodan aika, Napoleonin vastaisten sotien aika ja molemmat maailmansodat.
Ihan hyvää aikaa ovat olleet kai myös Intian valloituksen aika sekä Buuri-sota.
Jos verta on virrannut, on aika ollut hyvää...
+
Koulun tehtävä on opettaa ettei historiaa saa kaivella eikä kyseenalaistaa.
Voi sitä joka edes ajattelee joskus ajattelevansa hyväksytyn narratiivin vastaisesti.
Apuna voi käyttää politikkaa, kuten "luokkataistelua" tai muita termejä jotka enemmän vievät sivuun asiasta kuin avaavat sitä mitä joskus ehkä on voinut tapahtua - tai mitä olisi ehkä voinut tapahtua.
Mikäli oppilas saadaan uskomaan täydelliseen päämäärättömyyteen ja siihen ettei historian opiskelussa ole mitään mieltä, ollaan onnistuttu.
Tärkeintä onkin maksaa verot ja äänestää ohjatulla tavalla vaaleissa. Pitää muistaa katsoa kiltisti kokonaan illan uutiset ja lukea aamun lehdet.
Sitten kun lukemistaan uutisista ei ajattele mitään, ei tee niistä päätelmiä, eikä yhdistä mitään asioita toisiinsa, on saavuttanut jotakin elämässään.
Nykyään ollaan jo pidemmällä kuin Orwellin aikana, nykyään totuuden ajattelemisen pohtiminen on väärin ja vallankumouksellinen teko.
"Briteissä parhaat hetket ovat ilmeisesti olleet normanni-valloitus, Henry VIII, sisällissodan aika, Napoleonin vastaisten sotien aika ja molemmat maailmansodat. Ihan hyvää aikaa ovat olleet kai myös Intian valloituksen aika sekä Buuri-sota."
PoistaNoinhan sitä brexittöörin ja muut britannian suuruuden haikailijat asian esittävät (ks netissä pen & sword kustantamo).
"Toivokaamme, että Venäjä rauhoittuu ja että siellä pärjätään ilman suuria mullistuksia."
VastaaPoistaSitä varten tarvitaan Tshaikovskin Viidettä sinfoniaa ja Sibeliuksen Kuudetta sinfoniaa, yms.
"(vorujut-s) tuo loppu-s ei ole välttämätön, mutta yleensä siinä esitetään. Se viittaa keskustelukumppanin puhutteluun: sudar."
VastaaPoistaVoisitteko avata ja selittää tarkemmin? Kielioppi kiinnostaa. Kiitos!
Sudar herra
PoistaTimolle tiedoksi, että Pietari Suuri on sukulaisemme (minusta) 18 polven takaa. Samoin kaikki Suomen merkittävimmät arkkitehdit (muutama kymmenen), kirkonrakentajista alkaen...
VastaaPoistaTerveisiä kaikille.
PoistaOnnistuihan se "Rauta-Feliks" siinä mielessä hyvin, että ilmeisesti koki luonnollisen kuoleman virastaan huolimatta?
VastaaPoistaSeuraajilta se ei ole oikein onnistunut.