Majatalon ruokapöytä eli merkintöjä hyvien vuosien kauppalaskujen perusteella
Vanha kievaritalo kirkonkylässä oli ennen sotia aika hyvin toimeentuleva, ei suuren suuri eikä pienen pieni. Päätila oli aluksi vain 44 ha, kunnes 30-luvun lopulla ostettiin eräältä kuolinpesältä yli kolmesataa hehtaaria lisämaata, pääasiassa metsää.
Varsinaisen tilan pellot olivat laajuudeltaan vain puolentoistakymmentä hehtaaria. Lypsäviä oli kuitenkin kolmetoista ja nuori karja lisäksi. Aika paljon ne laidunsivat metsäniityillä. Sitten oli tietysti kanoja ja sikoja. Puutarhakin jo oli ja siellä omenapuita ja marjapensaita.
Tuloja tila sai sekä metsästä, että voista, kuten yleinen tapa oli. Lisäksi tuli rahaa majatalon ja kyytilaitoksen pitämisestä, vaikka eiväthän ne suuria summia olleet. Rahaa oli vähän ja sitä säästeltiin mahdollisimman tarkoin.
Suomalaisten ruokatalous ei kovin olennaisesti muuttunut 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun puoliväliin, mutta muuttui tietysti sentään (https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=ruokavalio ).
Ruokavalion muutokset kertovat hyvin kaunopuheisesti siitä, miten elintaso maassamme muuttui viimeisten puolentoista vuosisadan mittaan. Itse asiassa varsinainen vallankumous ruokavaliossa tapahtui sodan jälkeen ja erityisesti 1960-luvulta lähtien. Sitä ennen elettiin vanhoilllaan.
Tavallisen suomalaisen, joka keskimäärin oli maalainen, ruokavaliolla oli kolme tukijalkaa: vilja (ruis), peruna ja liha. Viimemainittu oli usein sian läskiä, josta saatiin voimaa työhön. Maitoa käytettiin myös aika paljon, mutta mahdollisimman vähän voita, josta saatiin rahaa. Se oli tärkeä vientitavara. Sen sijaan juotiin usein kurria ja syötiin margariinia, joka 30-luvulla maksoi vain neljänneksen voin hinnasta.
Lypsykarjatila, jollaisia käytännössä kaikki olivat, ei tarvinnut kaupasta suolan lisäksi paljon mitään. Kahvi ja sokeri olivat ylellisyystavaroita, mutta niitä oli monen mielestä pakko saada päivittäin jo 1800-luvun lopulta lähtien. Niihin ne vähät rahat monelta menivät ja velat veivät sitten pula-aikoina talot ja tavarat…
Isoisän isällä oli pieni kauppapuoti. Se oli niin pieni, ettei verottajakaan paljon viitsinyt tai voinut siltä vuosittain vaatia. Kanta-asiakkaita sentään oli ja tilivihkoista 20-luvun alusta käy ilmi, mitä ne ostivat.
Yleensä kaikki ostivat jauhoja. Ruisjauhoja meni aina säkkikaupalla, vehnää taas kilo- pari kerrallaan, samoin riisiä, joka oli varsin harvinainen ostos. Näiden lisäksi tärkein ostoruoka oli läski, jota oli miltei jokaisessa kauppalaskussa, sekä silli. Myös margariini eli kasvisvoi oli tärkeä artikkeli. Makeita ruokia edustivat sekahedelmät ja ylellisyyttä kahvi ja sokeri sekä tietenkin tupakka.
Asiakkaat hankkivat potaattinsa muualta, usein kai omalta palstalta ja viinakset saatiin 20-luvulta salakuljettajilta ja myöhemmin kaupungista.
Joka tapauksessa pieneläjien ruokavalio näyttää tämän vähäisen otoksen perusteella aika yksipuoliselta. Olihan markkinoilla jo kaikenlaista: sardiineja, rusinoita, putelli-olutta ja seltterivettä, mutta ei niitä näissä laskuissa ole, ehkei ollut koko kaupassakaan. Karamellit sentään välillä vilahtavat.
Tässä ei kuitenkaan ole mukana maitoa, jota hankittiin muualta kuin kaupasta eikä muikkuja ja muuta kalaa, jota pyytäjiltä voi ostaa tai pyytää itse. Eiköhän kalakukkoja sentään vielä aina silloin tällöin syöty.
Mitäpä syötiin majatalossa 30-luvun lopulla? Siitä voi saada osviittoja kauppatileistä.
Ruisjauhoja sinnekin ostettiin säkkikaupalla, oma viljantuotanto näyttää olleen pitkälti rehuviljaa, jota myös myytiin kauppaan. Myös voita myytiin sinne ja ostettiin sen sijaan margariinia, noin kilo kuukaudessa.
Voinee lähteä siitä, että voileipä oli keskeinen perusruoka perunan ohella. Leivän päälle pantiin varmastikin usein voita, kun sitä kerran sai omasta takaa. Mutta margariiniakin meni siis aika paljon, ehkä erityisesti paistamiseen. Sitä ainakin ostettiin noin kilo kuussa.
Voita myytiin esim. loppuvuodesta 1927 noin neljä kiloa kuukaudessa kauppaan, 30-luvulla ei lainkaan. Kaiketi se meni meijeriin? Myös maitotinkiläisiä oli talolla, joka oli keskellä kylää ja niiden merkitys on voinut olla varsin suuri.
Puurot olivat leivän ohella toinen tapa käyttää jauhoja ja myös suurimoita ostettiin kaupasta. Puurojen kanssa sekä jälkiruoaksi lienee ollut myös kiisseleitä. Perunajauhojakin nimittäin ostettiin.
Makeasta ei erityisemmin tingitty. Ruokakunnan koko lienee ollut noin kahdeksan henkeä, ja sokeria meni kilo per henkilö neljän kuukauden aikana. Kahvia sen sijaan meni paljon nuukemmin, vain puolesta puoleentoista kiloa koko porukalle neljän kuukauden aikana. Ehkäpä nämä jaksot eivät ole kovin edustavia ainakaan tässä suhteessa.
Vehnäjauhoja meni samaan aikaan vain pari kiloa. Edellisen valossa ymmärtää, miten komealta kuulosti, kun sanottiin, että mennäänpäs juomaan oikein pullakahvit!
Maito ja liha saatiin kotoa, samoin perunat ja marjat sekä juurikkaat. Etenkin maito takasi ravinnon monipuolisuuden ja mikäli juotiin täysmaitoa, siitä saatiin lähes kaikki tarpeelliset vitamiinit. Kurrin juojat ja margariininsyöjät taas tuppasivat näivettymään ja saivat puutostauteja.
Maito on tietenkin myös monenmoisten herkkujen lähde. Siitä saatiin voin ohella juustoja, esimerkiksi ternimaidosta uunissa paistamalla, sekä piimää, viiliä ja kokkelia. Mansikkamaito ja murumaito olivat herkkuja, samoin maitokiisseli.
Minkälainen mahtoi olla tyypillinen ruokapöytä Korholanmän majatalossa ennen sotia?
Siinä oli hyvin todennäköisesti ennen muuta ja kaiken perustana perunoita ja ruisleipää, kuten vielä 1950-luvullakin. Näiden kanssa oli kastiketta tai paistia (läskisoosia tai karjalanpaistia). Päälle hörpättiin maitoa, kaljaa tai piimää. Jälkiruuaksi saattoi olla kiisseliä.
Pääruokana voi olla myös keittoa, useimmiten lihakeittoa tai hernekeittoa, joskus maitoon keitettyä kalakeittoa. Myös puuroja oli pääruokanakin vaihtelun vuoksi. Tällainen ruoka oli ohrauunipuuro. Joskus oli riisipuuroa, mutta harvoin. Sekin oli juhlaruokaa, kuten myös vehnäleipä ja pulla.
Lauantaisin tehtiin uunissa karjalanpaistia ja leivottiin leipää ja piirakoitakin. Myös laatikoita voitiin tehdä: kaalilaatikkoa, lanttulaatikkoa, perunalaatikkoa eli läskin ja vaikkapa kalojen kanssa paistettuja perunoita. Myös kalakukkoja tehtiin ja joskus ohrarieskaa sekä uunipuuroa.
Näitähän voitiin tehdä muulloinkin, mikäli uuni lämpeni ja etenkin talvella se lämpeni usein.
Esimerkiksi kanaa oli joskus, mutta hyvin harvoin ja ne kanat olivat sitkeitä, vanhoja munijoita eivätkä mitään broilereita. Kuitenkin kanapaisti oli vanha hyvinvoinnin symboli (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=ylt%C3%A4kyll%C3%A4isyyden+mitta ).
Lammastakin oli syksyisin -lammaskaalia. Luultavasti ruuat syksyisin olivat teurastusten takia monipuolisimmillaan ja esimerkiksi sisälmysruokia oli tarjolla, kuten maksaa ja munuaista sekä sylttyä. Tuskinpa niitä ihan koska tahansa sai käsiinsä.
Kananmunia oli omasta takaa ja niinpä voitiin käyttää niitä pääruokana (häränsilmät, munakas) tai tehdä kakkuja ja lettuja. Jälkimmäiset olivat toki juhlaruokaa. Hilloja ja mehuja syntyi sekä metsämarjoista että puutarhamarjoista.
Ruokavaliolle oli ominaista suuri sesonkiriippuvuus. Pakastamista ei tunnettu eikä monia ruokia voinut säilöä suolaamalla, kuivaamalla tai hapattamalla. Savustaminenkaan ei vaikuttanut kovin monta kuukautta.
Hillot ja mehut toki säilyivät ja jos pinnalle tuli hometta, se pyyhkäistiin pois ja syötiin se osa, joka oli säilynyt. Harvoja ruokia tai ruoka-aineita tuotiin ulkomailta. Toki tuoreita ulkomaan hedelmiä oli kaupoissa jo ennen sotia ainakin joskus, vaikka vitamiinien puute aiheutti aina keväisin ns. kevätväsymystä vielä 1950-60-luvuilla.
Syksyllä pantiin talteen jonkin verran talviomenia jouluksi ja muutenkin joulu oli erityinen herkuttelujuhla omine ruokineen. Samoin oli pääsiäisen ja juhannuksen laita. Niitä odotettiin myös siksi, että saatiin sesonkiruokaa, jota ei muulloin saanut.
Kaiken kaikkiaan suomalainen ruokatalous perustui maanviljelysyhteiskunnan aikaan hyvin tuhdille ruualle, joka oli myös verraten yksipuolista. Se antoi kuitenkin tarvittavaa energiaa raskaisiin töihin. Liikalihavuus oli siihen aikaan kuitenkin harvinaista ja esimerkiksi läski nousi erityisen himoituksi ruoka-aineeksi aina kun pula koitti: näin vuoden 1918 aikana ja molemmin puolin ja samoin sota-aikana.
Itärajan yli siirtyneet suomalaiset valittivat usein ja erityisesti juuri rasvan puutetta. Sen takia moni raskaissa töissä laihtui, kuihtui ja viimein kuoli. Lapset olivat aina ensimmäisten joukossa.
Niin maatalousmaa kuin Suomi olikin, sen omavaraisuus oli puutteellista sekä vuosina 1917-1918 että sota-aikana. Pellon anti meni paljolta karjalle, joka tuotti vientiä varten voita. Sota-aikana elintarvikepulaan vaikutti olennaisesti myös Karjalan kannaksen menetys.
Jo ennen sotia oli opittu käyttämään aika lailla tuontirehua (mm. maissia ja soijaa, joita oli jatkuvasti myös majatalon kauppalaskussa) sekä väkilannoitteita. Kun niiden maahantuonti sodan aikana lakkasi, oltiinkin hätää kärsimässä.
Hätää tosiaan myös kärsittiin ja erityisesti kaupungeissa tuli nälkä vieraaksi. Koko maan politiikassa oli pakko huomioida se, että osa kuolee nälkään, ellei elintarvikkeita saada ulkomailta. Niitä oli käytännössä saatavana vain Saksasta.
Sanotaan, että Siperia opettaa ja suomalaisillehan se opetti, että sodan jälkeen oli hankittava omavaraisuus, jotta vältyttäisiin toista kertaa joutumasta nälänhädän vaaraan. 30-luvun lopun yltäkylläisyys, joka siis oli sekin ollut aika suhteellista, oli perustunut osittain illuusioiden varaan.
No, nythän me varmaankin sitten olemme erinomaisesti varustautuneita kaikkien katastrofien varalta. Sokea Reettakin kun näkee, että maailmantalous on äärimmäisen oikullinen asia ja kaikenlaista tuppaa tapahtumaan. Syödä kuitenkin jokaisen pitäisi ja vieläpä ihan päivittäin.
Sota-aikana 30-luvun lopun rasvaa tiukkuva ruokapöytä tuntui muistoissa paratiisilta, vaikka se meistä nyt saattaa näyttää jopa aika yksitoikkoiselta. Mutta voihan se vielä tulla aika, jolloin sellainen jälleen tuntuisi unelmien täyttymykseltä.
Hämmästelen sitä miten uutisissa ei enää esitetä kauppataseen, vaihtotaseen ja maksutaseen kuukausittaisia tilastoja jotka olivat Urho Kekkosen Suomen tärkeitä julkaistuja tietoja. Mutta ei meillä myöskään mitään Suomi-projektiakaan ole ollut 35 vuoteen.
VastaaPoistaSiassa piti olla puukon terän mitan verran läskiä, muutoin sitä pidettiin huonona.
VastaaPoistaNiinkuin se onkin.
PoistaSpeden elokuvassa oli aikoinaan vitsi, ruoka oli huonoa, mutta onneksi sitä oli vähän. Menneitä muistellessa se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä vaikka ruokaa saattoi olla vähän se oli parempaa.
VastaaPoistaOlet mitä syöt, pitää kasvien kohdalla vielä paremmin paikkansa. Nykyiset tehotuotannon ja jalostuksen avulla tuotetuisssa kasveissa on vähemmän ravinteita, kuin ennen lähes luomun lailla kasvatetuissa. Nykyisessä vehnässä on liikaa gluteenia ja muutenkin huonommin suolessa viihtyvä kuin ennen jne.. Ihmiset jotka pääsivät metsään keräämään sieniä ja marjoja pärjäsivät kyllä. Esimerkkiksi mustikassa on 1600 erilaista ainesosaa, joista tunnetaan vain 700.
Kurjalisto tuli vasta viljelykylttuurin mukana. Aikaisemmin Suomessa asuneet pärjäsivät, koska lohessa ja hylkeessä oli d- vitamiinia. Kesävoissakin kohtuullisesti. Kaikki mikä metsästä saatiin irti oli tuhtia tavaraa ja hivenaineita täysi. Kurjalistoa ei päässyt syntymään, koska kovat talvet ja julmat huhtikuut korjasivat heikot pois.
Hyvä ja tarpeellinen kirjoitus! Kiitos siitä. Meillä Suomessa on tällä hetkellä (enää) noin 0,5-1 vuoden varmuusvarasto, viljan osalta (lähde: huoltovarmuuskeskus 2020). Puolet on Suomen Viljava Oy:n siiloissa ja noin puolet tuottajien omissa varastoissa. Tilanne "elää" koko ajan, koska viljaa kierrätetään koko ajan.. Ennen vuotta 1995 tilanne oli kuitenkin selvästi parempi. Tässä hieman historiaa:
VastaaPoistaVuosien 1917-1918 kriisin seurauksena perustettiin 1918 Valtion Viljakonttori kotimaisen viljan keräilyä ja jakelua varten. Olojen normalisoitumisen jälkeen perustettiin 1928 Valtion viljavarasto huolehtimaan valtion laitosten ja puolustusvoimain viljan saannista. Valtion viljavaraston ensimmäinen oma siilo rakennettiin 1938 Seinäjoelle. Talvi- ja jatkosotien sekä säännöstelyvuosien aikana Valtion viljavaraston merkitys keskeisenä viljantuojana ja jakelijana kasvoi. Valtion viljavaraston siilojen rakentaminen alkoi varsinaisesti 1950-luvulla ja 1980-luvulle mennessä niitä oli rakennettu 20 kappaletta eri puolille maata (jokainen meistä on ne nähnyt, etenkin rautatieasemien läheisyydessä). Valtion viljavarasto lakkautettiin 1995 Suomen liityttyä EU:iin. Valtion viljavarasto pilkottiin osiin ja siitä muodostettiin erillisiä yhtiöitä, joita oli mahdollista myydä yksityisille. Varastointi ja käsittelytoiminnoista vastaava Suomen Viljava Oy on edelleen valtion omistuksessa.
Onneksi Helsingin keskustassa seisoo edelleen Hernesaaren viljasiilot (jotka hieman aiemmin olivat todellisen uhan alla kun tarvittiin rakennustontteja). Hernesaaren siilot ovat täynnä ja sen 32 siiloon mahtuu 13 miljoonaa kiloa viljaa. Se tarkoittaa 20 kiloa helsinkiläistä kohti. Lähde: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1199118
Silti olisi terveellistä, että jokaisella olisi kotona edes kahden viikon "kotivara" ja että pohtisi avauksessa mainittuja riskitekijöitä. Pitkässä juoksussa ruokajonojen "EU:n elintarvikejakelu" ei tunnu hyvältä ratkaisulta. T.agronomi (if you eat, you`re a partner in agriculture).
Juu. Tästä varastojen vähentämisestä on kirjakin: https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=hvk
PoistaSekin oli tärkeä blogi, joka aikoinaan meni minulta näköjään ohi. Hauska oli hyvän tuttavani, Harmaasuden (Harri Markoff:in), pirteä kommentti siihen:
Poista"Hienoa!
Selkokieltä - huutavan ääni korpeen.
Ikävä kyllä lähes kaikki sieltä ovat
muuttaneet Urbanistaniin impotensseiksi".
Ne on niin komeita nämä nykyajan tittelit, mutta ei niitä syödä voi.
PoistaNiikuin tiedetään, juuri viljantuonti oli nälkätalvena 1941-42 se ruuvi, jolla Saksa meitä kyykytti. Kun karttaa katsomalla on selvää, että Suomi on logistisesti saari, ei pitäisi näinä maailmanaikoina saattaa Suomea samaan asemaan.
Poista"Yleensä kaikki ostivat jauhoja. Ruisjauhoja meni aina säkkikaupalla, vehnää taas kilo- pari kerrallaan, samoin riisiä, joka oli varsin harvinainen ostos. Näiden lisäksi tärkein ostoruoka oli läski, jota oli miltei jokaisessa kauppalaskussa, sekä silli. Myös margariini eli kasvisvoi oli tärkeä artikkeli. Makeita ruokia edustivat sekahedelmät ja ylellisyyttä kahvi ja sokeri sekä tietenkin tupakka."
VastaaPoistaTodella mielenkiintoinen blogi herätti sen jatkokysymyksen, mitä tuo tavara maksoi. Miten se suhteutui ostajien tuloihin, ts montako työtuntia joutui tekemään vaikkapa jauhosäkin ostamiseen.
Rahanarvolaskurin mukaan 100 nykyistä euroa oli vuonna 1929 noin 33 markkaa. Säkillinen ruisjauhoja maksoi 200 mk, kilo vehnäjauhoja 5 mk, kilo kahvia 32 mk ja kilo voita saman verran.
PoistaNiin ja kaikkein huonoimpia teolisuuden palkkoja makasettiin naispuolisille kutomotyöntekijöille, noin 130-180 mk viikossa. Vieläkin huonompi rahapalkka oli tietenkin maataoustyönteijöillä, mutta he olivat talon ruuassa. Miten paljon ja millaista ruokaa (esim. voita) missäkin talossa sai, oli palkkaa olennaisempaa.
Poista"ne kanat olivat sitkeitä, vanhoja munijoita eivätkä mitään broilereita."
VastaaPoistaAntakaa minulle tuollainen kana, pata ja ruokalusikallinen rakuunaa (ja ehkä pullo punaviiniä), niin teen herkkuruuan broileria paremman.
Motto: Ei ole huonoa lihaa tai ruhonosia, on vain padattomia ja taitamattomia kokkeja.
Harva nykyisin tietää kuinka kuivaa ja todella sitkeää vanha kana aikoinaan oli.
PoistaKyse on vain ja ainoastaan riittävästä (mutta ei liian pitkästä) haudutusajasta, joka muutta sitkeyden hyväksi purutuntumaksi. Oikean ajan valinta on juuri sitä taitoa.
PoistaMihinköhän ne vanhat kanat nykyään menee?
PoistaTehdäänkö niistä lemmikkieläinten ruokaa?
Käsittääkseni ne ei maksa juuri mitään.
Ehkä sitä ja minkinruokaa. Yksi ihmisravinnoksi myymisen rajoitus on - kysynnän puutteen ohella - munintakanojen kohonnut salmonellariski. En kuitenkaan menisi valalle, ettei jossain pitkälle jalostetuissa (nuggetit tms) voisi löytyäkin. Jos tekisi mössöä, jossa olisi vaikkapa 20-30 % munintakanaa voitto olisi merkittävä - kunhan ei jäisi kiinni (vrt kissamargariini).
PoistaRahanarvolaskurin http://apps.rahamuseo.fi/rahanarvolaskin#FIN mukaan 33 mk(1929) = 10,27 euroa (2020)
VastaaPoista