sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Työjärjestykseen.

 

Kommentoinnista

 

Viime aikoina on blogin kommenttiosasto osoittanut pyrkimystä kokonaan itsenäistyä. Sen sijaan, että puhuttaisiin blogista ja sen aihepiiristä, käsittelee jopa suurin osa kommenteista ihan muita asioita ja joukossa näyttää olevan vielä joku kylähullukin, jolla ei ole mitään muuta asiaa kuin oman typeryytensä esitteleminen.

Omaa nimeään käyttää ehkä yksi tai kaksi kommentoijaa. Suurin osa ei ole viitsinyt ottaa käyttöön edes nimimerkkiä, vaan kommentoi täysin anonyymisti.

Tässä tilanteessa en katso enää aiheelliseksi julkaista koko kommentointiosastoa vanhassa muodossaan. Mikäli joku haluaa vain levittää hyvää sanomaansa, jolla ei ole tämän blogin kanssa mitään tekemistä, voi kaikin mokomin perustaa oman blogin. Se ei maksa mitään.

Se, jolla on ihan oikeasti jotakin sanottavaa käsitellystä asiasta, voi lähettää kommentin, joka sitten julkaistaan, mikäli aihetta on.

29 kommenttia:

  1. En kehtaa nimeäni laittaa mutta epäilen, että minulla saattaa olla jotain tekemistä asian kanssa, linkkasin nimittäin erään hyvän juttusi perusteluksi paukapäiden väittelyyn. Onneksi on kuitenkin sota jota syyttää...

    VastaaPoista
  2. Ihan hyvä ja O.K! Kiitos.
    Minä en mihinkään blogiin kommentoi anonyymisti, vaan nimelläni. Katson, että ei ole tarvinnut omaa nimeään hävetä. Jos Tapola tai Toiviainen vetää kommenteistani herneen nenäänsä, niin se olkoon heidän tuskansa.

    VastaaPoista
  3. Aiheellinen päätös.

    Kommentoijat voisivat tiivistää sanomaansa. Liian pitkät vuodatukset kyllästyttävät lukijaa.

    VastaaPoista
  4. En tiedä, mitä muut tänne kirjoittavat ajattelevat, mutta ainakin minä puolustan sananvapautta silloinkin, kun kommenttikenttä alkaa elämään omaa elämäänsä. Se, joka on seurannut eri lehtien kommenttikenttiä, tietää, että yleensä jossakin vaiheessa kommentit alkavat koskea muuta kuin varsinasta aihetta.

    Jos tämä olisi minun ylläpitämäni blogi, niin antaisin sanan olla mahdollisimman vapaa, mutta kuitenkin saattaisin huomauttaa pahimmista törkeyksistä.

    Elämme aikaa, jolloin sensuuria lisätään kaikilla poliittisilla suunnilla. Se ei ole hyvä asia meille eurooppalaisille. Pääsen tästä Venäjään ja sen haukuttuun sananrajoitukseen.

    Suomen viranomaiset, valtatutkijat- ja poliitikot ja valtamedian valtatoimittajat kehuvat Suomen hyvää sananvapautta ja vertaavat sitä Venäjän huonoon sananvapauteen, mutta se ei ole oikeasti hyvä Suomessakaan. Seuraan satunnaisesti myös muiden maiden medioita ja huomaan, että sana ei ole kaikille yhtä vapaa muissakaan niin sanotussa vapaissa maissa. En ihmettele, että puhutaan Euvostoliitosta.

    Minä en viitsi kirjoittaa omalla nimelläni, mutta nimimerkkini M viittaa sanaan Mikael tai vastaavaan.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse jäänyt pohtimaan onko se sittenkään niin että kyse olisi sensuurista, vaan lähinnä miten sanat ymmärretään. Viestintä netin välityksellä nyt vain on hieman eri globaalissa mittakaavassa kuin pelkästään jollain tietyllä kielialueella. Kaupallisilla toimijoilla on sitten omat näkemyksensä asioista.
      Mutta lähinnä joskus lueskellut tuota kiinalaisten mediasensuuria pohtien hallinnon merkitystä siinä. Lähinnä kieli itsessään on eri millä aivot toiminee, sitten on aakkoset eri millä viestivät. Toisinsanoen globaalinmedian sensuurissa voi kyse olla joko väestönsuojelusta tai sitten sensuurista. Enempi siinä on sitten mitkä ne motiivit on toimiin?

      Teoriassa asioista saa aina sanoa, mutta valitettava fakta vain on ettei ihminen muuttune. Aina ei voine olla täysin varma miten toiset sinut ymmärtänee. Realielämässä ulkoisella habituksella on toisille hyvin paljon merkitystä minkä perusteella tekevät johtopäätöksiä, siinä missä toisille merkitsee ammattinimikkeet joiden pohjalta tehnee johtopäätöksiä ihmisestä tms.
      Näin ollen lopputulema kuka ja miten artikuloi saa suht paljon merkitystä. Liittynee lähinnä arvovaltaan. Tyyliin Putinin, Bidenin, Niinistön, sanomisilla on merkitystä jne. Lääkärin sanomisilla on merkitystä koulutuksensa johdosta, mutta ihotautilääkäri voinne pahemmin ottaa kantaa sydänkirurgin hommaan jne. Voinnee mutta arkumentti ei ole validi, kun taustalla ole tutkintoa. Tietyissä ammateissa on kumminkin ihan syynsä miksi pitkät koulutukset.

      Poista
  5. Minä jo mietinkin, kuinka kauan blogistin kärsivällisyys kestää. Raja tuli vastaan, enkä lainkaan ihmettele. Olen lukenut tätä blogia pitkän aikaa kiinnostuksella ja hyvillä mielin. Sama on pätenyt suurelta osin myös kommentointiin. Viime aikoihin asti. Kommenttien tarkastuksen käyttöönotto aiheuttaa blgistille vaivaa, mutta jos ja todennäköisesti kun, sillä saadaan palautettua myös kommenttiosaston luettavuus ja kiinnostavuus, lukija kiittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oscari won Fahrensbach10. huhtikuuta 2022 klo 21.40

      Olen hyvin samanmielinen kanssanne arvoisa kommentaattori.

      Poista
  6. Perusteltu päätös.

    Vihje: helppo kommentoida itse blogia kun kopioi alkuun sitaatin blogin kohdasta, jota haluaa kommentoida.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäys: Ja toivotaan, että kun Suomi on turvallisesti NATO:ssä ja Ukrainan sotakin päättyy, voisimme palata kommentointien osalta vanhaan hyvään aikaan. Hyvät kirjat ja reseptit kun ei ole ennenkään aiheuttaneet myrskyä vesilasissa.

      Rohkenen kuitenkin toivoa kansalaiskeskustelun nimissä yhtä avoimien ovien blogia Suomen NATO-jäsenyydestä johdantoblogilla "Suomen ja Venäjän suhteet 1917-2022". Elämme hämmästyttäviä aikoja, jotka hämmentävät monet asioita seuraavankin kansalaisen.

      Poista
    2. NATO ei tuo turvaa, ainoastaan lisää epävarmuutta.

      Poista
  7. Täysin perusteltu moderointilinja. Jotkut kuvittelevat, että kommenttikenttä on villi länsi, jossa sopii sopottaa täysin asiaankuulumattomia. Tästä voitaneen päätellä, että aiheessa pysyminen on joillekin perin vaativaa, ellei peräti täysin mahdotonta.

    VastaaPoista
  8. Oikein. Ota vaan käyttöön Unto Hämäläisen periaate: vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan, ellei kirjoittaja ole perustellut anonymiteettiaan blogin isännälle rehellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen eri mieltä Matti Virtasen (niin kuin monen muunkin) kanssa ennakkovalvonnan tarpeellisuudesta.

      Vihavaisen blogissa näkemäni kommenttikentän kirjoittelu on aika asiallista moneen muuhun palstaan verrattuna, joten minun mielestäni ennakkovalvonta on liioittelua.

      Tuntuu, että Suomi on sotatilassa jonkun nimeltä mainitsemattoman valtion kanssa. Milloin ennakkosensuuri otetaan käyttöön?

      Voi kysyä, onko halu käyttää ennakkovalvontaa myös henkilöhistoriaan ja elettyyn aikaan sidonnainen. Onko ennakkovalvonta kaikua menneiltä neuvostoajoilta? Kaikukammiossa on hyvä olla samanmielisten seurassa, kun eri lailla ajattelevat eivät häiritse.

      Me kaikki tarvitsemme ajatustemme testaajia. Ja parhaita ovat ne, jotka ajattelevat eri lailla.

      M

      Poista
    2. Ei tässä kukaan ole mielipiteitä sensuroimassa. Jos nyt lukisit sen tekstin.

      Poista
    3. On hyvä, jos kukaan ei ole sensuroimassa kenenkään mielipiteitä. Ja luin sen tekstin pariin kertaan.

      Vastaisin toisessa viestissäni Matti Virtaselle ja ensimmäisessä blokin pitäjälle.

      "Viime aikoina on blogin kommenttiosasto osoittanut pyrkimystä kokonaan itsenäistyä. Sen sijaan, että puhuttaisiin blogista ja sen aihepiiristä, käsittelee jopa suurin osa kommenteista ihan muita asioita ja joukossa näyttää olevan vielä joku kylähullukin, jolla ei ole mitään muuta asiaa kuin oman typeryytensä esitteleminen."

      On tavallaan niin ihmismäistä, että keskusteluaihe muuttuu alkuperäisestä ja keskustelu alkaa koskea muita aihepiirejä. Tällainen siirtyminen pääaiheesta sivuaiheisiin on tavallista kaikilla palstoilla ennemmin tai myöhemmin.

      Tiukka ennakkovalvonta tai palstakuri estäisi siirtymisen, mutta se samalla rajoittaisi vapaata sanaa ja kommentoijien määrää, ja saattaisi altistaa kiusaukseen käyttää sensuuria.

      "Tässä tilanteessa en katso enää aiheelliseksi julkaista koko kommentointiosastoa vanhassa muodossaan. Mikäli joku haluaa vain levittää hyvää sanomaansa, jolla ei ole tämän blogin kanssa mitään tekemistä, voi kaikin mokomin perustaa oman blogin. Se ei maksa mitään."

      En tiedä, keneen tai keihin sormi osoittaa, mutta kaikkihan haluavat levittää "hyvää sanomaansa" parhaan kykynsä mukaan.

      Jos kyse olisi tiukasta ja hymyttömästä tiedeblokista, jossa väärillä sanoilla operoimisestakin rangaistaisiin, niin siinä tapauksessa tiukan linjan vetäminen olisi perusteltua, mutta koska tämä on enemmän mielipideblogi kuin tiedebloki, niin ennakkovalvonta on mielestäni liioittelua. Mutta koska minä en määrää, niin olkoon sitten niin.

      M


      Poista
    4. Teksti pitäisi vielä ymmärtääkin...

      Poista
    5. "Ei tässä kukaan ole mielipiteitä sensuroimassa. Jos nyt lukisit sen tekstin."

      Parempi näin, niin blogin haltija saa mieleisensä kommentit. Ikävää onkin ollut saada blogistilta aina tutun soivan korvapuustin, jos historian tulkinnoissa, olkoon että aina tutkimukseenkin pohjaten, on rohjennut olla eri mieltä: "älykääpiö!". Siksi olenkin jo hyvän aikaa vapaaehtoisesti heittänyt sikseen ja blogin lukematta.

      Poista
  9. Kiitos Timo Vihavainen. Päätöksesi ei rajoita kenenkään sananvapautta. Ratkaisuasi olen jo jonkin toivonut ja odottanut.
    T. Esko Rantanen

    VastaaPoista
  10. Kiitos Timo Vihavainen. Kenenkään sananvapautta tämä ratkaisu ei rajoita.

    VastaaPoista
  11. Kiitos Timo Vihavainen. Päätöksesi ei rajoita kenenkään sananvapautta. Ratkaisuasi olen jo jonkin toivonut ja odottanut.
    T. Esko Rantanen

    VastaaPoista
  12. Hyvä päätös. Tämä tekee tämän asiapitoisen blogin mieluisammaksi lukea.

    VastaaPoista
  13. Huokaus. Vapaus on raskas kantaa ja monelle sen kantaminen uuvuttaa suhteellisuudentajun.

    VastaaPoista
  14. Pyydän Timo Vihavaista jatkamaan hienoja kirjoituksiaan, kutsuttakoon niitä sitten rahvaanomaisesti blogeiksi. Blogi tai mikä tahansa nimeltään, sisällöt ovat ainakin tähän saakka olleet valtakunnan paramount-luokkaa. Jos joku niitä moittii, niin mitä siitä?

    VastaaPoista
  15. Kun luen kommentteja, niin minusta tuntuu, että olen kuin väärä raha oikeiden joukossa.

    Ja tuo kommenttien yksimielisyys ja rivin suoruus tuo mieleeni erään aikakauden poliittiset oikeamieliset.

    Mietin, olenko joukon ainoa, joka lentää häkin ulkopuolella.

    Loppusanat.

    Entisen neuvostoliittolaisen vitsin mukaan auto oli kulkuneuvo, jota kansalaiset käyttivät edustajiensa välityksellä.

    Jos tätä soveltaa Suomeen, niin sanavapaus on jokaisen kansalaisen perusoikeus, jota kansalaiset käyttävät Ylen toimittajien välityksellä.

    M

    VastaaPoista
  16. Voimmeko tehdä jotain johtopäätöksiä siitä, että juuri tämä käynnissä oleva sota synnytti nämä vähemmän korkeatasoiset kommentoijat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni Venäjän vihaaja hullaantui.

      Poista
    2. Moni alkoi vihata Venäjää vasta nyt.

      Poista
    3. Moni kaivoi venäjävihansa historian naftaliinista.

      Poista
  17. Oikein hyvä ajatus. Kunhan vain jatkat tämän erinomaisen blogin pitämistä!

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.