sunnuntai 2. lokakuuta 2022

Demagogian mestarit

 

Oikeuden puolustajat

 

Hitlerin ja Putinin vertaaminen toisiinsa on jo kauan sitten tullut tavaksi. Se on monessa suhteessa hyvin perusteltua ja opettavaista, mutta toki erojakin on.

Ottakaamme vertailuun vaikkapa Hitlerin puhe Reichstagissa syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1939 ( https://www.georg-elser-arbeitskreis.de/texts/hitler-1939-09-01.htm )ja toisaalta Putinin puhe 30.9.2022. (https://www.kp.ru/daily/27452.5/4655517/  ).

Molemmissa tapauksissa ollaan tilanteessa, jossa sota on alkamassa. Ukrainassa se tosin oli jo ollut hyvän aikaa käynnissä, mutta naamioituna erikoisoperaatioksi. Vuonna 1939 hyökkäys Puolaan oli alkamassa ja oli syytä odottaa, että sitä seuraisivat ainakin länsivaltojen sodanjulistukset, vaikka varsinaisiin sotatoimiin tuskin vakavasti uskottiin. Ainakin veljellisen Neuvostoliiton taholta asia oli jopa poissuljettu.

Molemmilla kerroilla joka tapauksessa oli syytä kehitellä kansainväliselle ja kotimaiselle yleisölle sellainen tarina, jossa syy tapahtuneeseen ja tapahtuvaan vieritettiin kokonaisuudessaan vastustajan harteille.

Sattumalta ”länsi” oli molemmissa tapauksissa syypää. Oman maan hellittämättömät ponnistukset rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi eivät johtaneet mihinkään ja se oli länsivaltojen syytä. Kuitenkaan Saksa ei uhannut länttä millään tavoin, vaan tunnusti Reinin ikuiseksi Ranskan vastaiseksi rajaksi.

Idässä taas Puolan alituiset aggressiiviset toimet ylläpitivät sisällissodan kaltaista tilannetta, mitä ei voinut sallia. Oli palautettava rauha tuolle seudulle. Puolan käytös oli uhkaavaa ja haastavaa, se oli jopa mobilisoinut armeijansa. Venäjän kanssa sen sijaan välit olivat hyvät, eikä kumpikaan osapuoli halunnut toistaa menneiden taistelujen uhreja, joista lopultakin olivat hyötyneet muut.

Kyseessä ei ollut mikään valloituspolitiikka eikä etujen hakeminen saksalaisille. Pyhä asia oli sen sijaan Saksan olemassaolo, joka oli suorastaan vaakalaudalla: oli täysin yhdentekevää, eläisimmekö ”me”, tärkeää oli, että Saksa eläisi. Kunkin parlamentinjäsenen velvollisuutena oli nyt osallistua ”vastarintaan” vihollista vastaan. Yhtenäistä Saksaa ei mikään mahti maailmassa voisi kukistaa.

Voidaan todeta, että Hitler maalasi ”kärjistyneen tilanteen” syylliseksi toisaalta Puolan ja toisaalta länsivallat, joilla ei tosiasiassa ollut mitään tekemistä Puolan käytävän alueella. Saksalaiset sen sijaan olivat kärsineet siellä etnisistä puhdistuksista jo Versailles’n rauhasta lähtien, jolloin yli miljoona saksalaista joutui jättämään kotiseutunsa. Nyt oli saksalaisia -etenkin naisia ja lapsia- taas vainottu puolalaisten toimesta jo monta kuukautta. Oli jo aika ampua takaisin ja se tapahtuisi kello 5.45…

Hitlerin oli siis pakko turvautua aseisiin, kun mikään muu tie ei johtanut eteenpäin. Puola uhkaili ja ampui ja länsi pelotteli, mutta Saksan kansa osaisi puolustaa itseään ja oikeaa asiaansa.

Epämääräisin sanankääntein, mutta tarpeeksi selvästi Hitler maalaili esille eksistentiaalisen uhkan, jonka edessä Saksa oli. Länsivallat eivät voineet sietää sen oikeutta puolustaa omaa kansaansa ja omia etujaan ikivanhalla historiallisella alueellaan.

 Tällä kertaa Hitler ei sen enempää puhunut saksalaisten omasta maailmankatsomuksesta, Weltanschauungista, joka oli vain heille ominainen ja sovittamattomassa ristiriidassa sen juutalaisen maailmankatsomuksen kanssa, jota erityisesti anglosaksiset vallat edustivat. Se oli kuitenkin aivan oleellinen osa hänen ideologiaansa.

Putin on toistamistaan toistanut sitä, miten hänen oli pakko turvautua sotilaalliseen erikoisoperaatioon, kun venäläisten kuohuttavaa sortoa ja pahoinpitelyä Itä-Ukrainassa ei muuten saatu lopetettua. Normaalijärjellä ajattelevasta tämä kuulostaa kummalliselta, kun nuo alueet sentään olivat jo kahdeksan vuoden ajan olleet Moskovan lähettämien ja huoltamien pyssymiesten hallinnassa.

Joka tapauksessa nuo rajantakaiset maanmiehet -sootetšestvenniki, sanottaisiin venäjäksi ja saksaksi Volksgenossen- olivat pelin olennainen elementti. He tarvitsivat emämaan suojelusta ja pelastusta sotilaallisen väliintulon kautta. Se mahdollisuus, että he itse olisivat jollakin tavoin vaikuttaneet kohteluunsa, jäi tietenkin mainitsematta. Hitler teki vastaavassa tapauksessa koko asian naurunalaiseksi viittaamalla siihen, että kärsineet saksalaiset olivat naisia ja lapsia.

Omia etujaan ajavat länsivallat olivat myös Putinin puheen suuri Saatana. Sitä ohjasi vain ja ainoastaan ahneus ja halu toisia riistämällä ylläpitää ansaitsematonta elintasoa. Siihen tarvittiin myös historiallisen Venäjän alueita ja kansoja. Sitä paitsi nouseva (!) Venäjä oli vaarallinen kilpailija, joka oli kukistettava.

Koko Venäjän ajattelu ja filosofia oli lännen kannalta vaarallinen ja siksi se hyökkäsi sen filosofeja vastaan(!?).

Mutta Venäjä pysyisi aina Venäjänä. Fasistisen filosofin Ivan Iljinin ajattelua siteeraten Putin päätti esityksensä vuodatukseen siitä, miten hän ja muutkin venäläiset ovat tosiaan kokonaan venäläisiä. Kyseessä on omaleimainen ja eksklusiivinen kansallinen maailmankatsomus, venäläinen sulautui kokonaan kansakuntaansa: «Если я считаю моей Родиной – Россию, то это значит, что я по-русски люблю, созерцаю и думаю, по-русски пою и говорю; что я верю в духовные силы русского народа. Его дух – мой дух; его судьба – моя судьба; его страдания – моё горе; его расцвет – моя радость»

Kuten tavallista, tässä ei tätäkään lainausta asetettu omaan kontekstiinsa. Iljin oli intelligentsijan jäsen, joka karkotettiin kotimaastaan kuuluisalla ns. filosofien laivalla vuonna 1922 ja kiellettiin palaamasta ampumisen uhalla.

Emigraatiossa filosofien suureksi ongelmaksi jäi suhtautuminen bolševistiseen Venäjään. Iljin, kuten myös ns. euraasialaiset tekivät sen johtopäätöksen, että kurja neuvostolakin oli sittenkin heidän isänmaansa, eikä mikään muu. Eihän nahkaansa voinut niin vain luoda. Ei se silti merkinnyt bolševikkien politiikan kannattamista.

Näyttää siltä, että moni venäläinen on nyt aika lailla samanlaisessa tilanteessa. Toki venäläisessä kulttuurissa kasvanut rakastaa sitä ja kyllä se monessa suhteessa sen ansaitseekin. Sen sijaan Venäjän valtion politiikan kannattaminen on aivan toinen kysymys.

Ei kollektiivinen länsi pysty venäläistä kulttuuria tuhoamaan eikä sitä myöskään halua. Miksi haluaisi? Monen muun asian lisäksi Putin olisi velvollinen selittämään väitteensä, jonka mukaan länsi hyökkää (pokušajet) venäläisiä filosofeja vastaan. Sanahan viittaa suorastaan salamurhiin.

Mutta olisihan hän velvollinen selittämään kaiken muunkin todenmukaisesti. Samaa olisi voinut vaatia aikoinaan Hitleriltä. Valitettavasti fasistinen demagogia, joka pelaa totaalisella valheella, ei koskaan voi sitä tehdä eikä myöskään ansaitse minkäänlaista luottamusta.

Ikäviä aikoja elämme, ystävä hyvä.

19 kommenttia:

  1. "Ikäviä aikoja elämme, ystävä hyvä."

    Sanopa muuta. Samankaltaisuus pelottaa.

    VastaaPoista
  2. Jälleen keran erinomainen kirjoitus! Kiitos siitä. Piru vieköön vaan kun yleensä ei kuin viikonloppuisin ehdi näitä lukea...

    VastaaPoista
  3. Kysyisin blogistilta seuraavaa.

    Aiemmin puhuttiin, että Suomessa olisi selkeää arvojen eroa niiden välillä, jotka ovat syntyneet ennen/jälkeen 70-luvun. Tuota ennen syntyneet kannattivat paljon enemmän hierarkisia ja väkivaltaisia rakenteita sekä "perinteisiä arvoja". Tuo vuosiluku oli esim. homoliittoäänestyksessä se vedenjakaja kansanedustajien kesken.

    Onko blogistin mielestä tuollaista jakoa Venäjällä ja jos on, niin mikä vuosikymmen se olisi? Nykyiset vallankäyttäjäthän Venäjällä ovat monet 50-luvulla syntyneitä. Onko siis mielestäsi nähtävissä, että tuollaista arvojen jakautumista olisi ikäluokittain Venäjällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa, mutta 90-luku ja Neuvostoliiton ns kukoistus ovat varmasti olleet vaikuttavia kokemuksia. Sukupolvet näkyvät hyvin esim. suuria venäläisiä koskevissa äänestyksissä.

      Poista
  4. Se mitä Iljin pohdiskeli ja kirjoitti kansanvallasta ja sen vaarallisuudesta voi olla kuranttia pohdiskelua viellä tänäänkin.
    Kuten olemme maailmalta havainneet,kaikkialla maailmassa on alkanut vallita epäusko vakiintuneita polittisia puolueita kohtaan,esimerkiksi meillä polittiset puoueet ovat muuttumassa järjestöiksi, ilman jäsenistöä.
    Siis aikamme ilmiö on ihmisoletettujen täydellinen vakauksettomuus,siis niin siellä kuin myös täällä. Jos nyt sitten on vaihtoehtona jokin pölhöpopulistinen Zirinovskilaisuus,tai jonkinasteinen valistunut itsevaltius, houkutus valita jäjimmäinen kasvaa,laajoissa valistuneissa piireissä

    VastaaPoista
  5. Aika vähän tällaisia kysymyksiä käsitellään perusihmisyyden tasolla, jossa kuitenkin ne varsinaiset vaikuttimet ovat ja josta käsin lopulta myös "tiedolliset" perustelut saavat muotonsa.

    Hitler ja Putin toistavat uhriajattelun kaavaa. Se on perusnarsismiin palautuva vamma, jossa maailma jäsentyy viattoman uhrin näkökulmasta -- ja siihen olemuksellisesti kuuluu omakädenoikeus, joka sitten "perustellaan" tiedollisilla ajatuskulisseilla.

    Tämä on jotenkin niin yksikertainen asia, että sen näkeminen ja sen merkityksen ymmärtäminen ovat ihan ylivoimainen kynnys ylitettäväksi. Ihmisjärki kehittää mitä tahansa "tiedollisia" -- aatteellisia, opillisia -- ympyröitä, joihin sulkeutuminen antaa vaikutelman paremmasta "asiahallinnasta" -- ja ihmisen peruslaatu ja psyyken perusrakenteet jäävät ymmärtämättä.

    Uhriajattelu -- uhrirooleihin samaistuminen ja uhriutuminen -- palautuu varhaislapsuuden kaikkein symbioottisimpiin tuntoihin, ja niinpä uhriajattelu on voimaannuttavinta mitä alitajunta voi yksilölle antaa. Koska kaikki uhrit mielletään periaatteessa viattomiksi, yhriajattelu johtaa omankäsenoikeuteen.

    Ja koska uhriajattelu on ihmisyyden perustavanlaatuisinta ydinainesta, käy juuri niinkuin Hitlerin ja Putinin tapauksissa on käynyt -- heille muodostuu ympärilleen valtapiiri, jossa yksikään yksilö ei enää ajattele omilla aivoillaan, vaan kaikki ammentavat yhteistuntoja uhriajattelusta. Siksi on turha odottaa, että jostain ilmestyisi edes se yksi lapsi, joka sanoisi ääneen, ettei keisarilla ole vaatteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä se taitaa olla kaiken ydin.

      Poista
    2. En oikein usko. Saattaa olla, että tuo "perusnarsistinen vamma" on sodan / autoritaarisuuden etc. välttämätön ehto mutta riittävä ehto se tuskin on. Poliittisten, ja vielä kansainvälispoliittisten, ilmiöiden redusoiminen suoraan yksilöpsykologiaan tai edes sosiologiaan, ainakin ilman joitakin välittäviä tekijöitä, on vähän arveluttavaa. Toisaalta, redusoidaanhan näitä yhteisötason ilmiöitä jo suoraan aivokemiaankin. Jokin "keep it simple"-vamma?

      Poista
  6. Molemmille diktaattoreille on yhteistä se, että molemmat tunkivat kohti sotaa, mutta silloin kuin se tuli, se tuli yllätyksenä. Luotettiin loputtomiin myönnytyksiin.
    Hitlerillä oli Reininmaa, Itävalta,Tsekkoslovakia . Puola 1939 oli liikaa.
    Putinilla oli Georgia, Krim, Luhansk,Donets. Ukraina 2022 oli liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseäni jollain makaaberilla tavalla huvittaa juuri tämä retoriikan samanlaisuus. On alemmat rodut, epävaltiot, sorretut saks... anteeksi venäläiset vähemmistöt jne. Mutta tilanne vertautuu tällä hetkellä siihen, että Puola olisi pätkinyt natseja huolella turpaan.

      Poista
  7. Pari sanaa puun takaa.

    "Hitlerin ja Putinin vertaaminen toisiinsa on jo kauan sitten tullut tavaksi. Se on monessa suhteessa hyvin perusteltua ja opettavaista, mutta toki erojakin on."

    Minä en halua verrata Putinia Hitleriin, koska se ei tunnu oikealta eikä Putin hallinto vielä ole syyllistynyt sellaisiin tekoihin kuin Hitlerin hallinto.

    Se, että molempien puheissa saattaa olla samanlaisia sävyjä ja käytettyjä sanoja, ei anna ainakaan minulle lupaa tehdä johtopäätöstä, että molemmilla olisi samantapainen sielun rakenne ja samantapaiset päämäärät.

    Jokainen näkee sotien ja selkkausten syyt vähän eri tavalla ja yleinen tapa on sanoa Putinia syylliseksi Ukrainan sotaan tai konfliktiin.

    Se oli Jumala, joka salli molemmat maailmansodat ja se oli Jumala, joka salli Venäjän hyökätä Ukrainaan. Miksi?

    Vastaus on, että (lännen kristikansojen) ihmisten pahuuden takia.

    Ihmiset eivät halua ajatella tällä tavalla, koska he eivät tunne olevansa syyllisiä.

    En usko, että Ukrainan sota tai selkkaus pistää lännen ihmisiä ajattelemaan tekojaan ja elämänsä arvojaan uudelleen.

    Kun kuuntelee Mika Aaltolaa, Jussi Lassilaa, Sinikukka Saarta, Hanna Smithiä ja monia muita sodan asiantuntijoina esiintyviä miehiä ja naisia, niin miettii, että mihin viisaus on muuttanut ymmärtää sodan syitä ja mihin maltti on kadonnut, kun halutaan viedä lisää aseita Ukrainaan.

    "Tällä kertaa Hitler ei sen enempää puhunut saksalaisten omasta maailmankatsomuksesta, Weltanschauungista, joka oli vain heille ominainen ja sovittamattomassa ristiriidassa sen juutalaisen maailmankatsomuksen kanssa, jota erityisesti anglosaksiset vallat edustivat. Se oli kuitenkin aivan oleellinen osa hänen ideologiaansa."

    On tunnettua, että Hitler vihasi itsessään olevaa juutalaista perimäainesta. Voi kysyä, mistä viha nousi. En usko monien tutkijoiden lapsekkaisiin näkemyksiin Hitleristä ihmisenä ja Saksan johtajana.

    Saksan juutalaiset halusivat olla saksalaisia.

    Syy sille, että kahta viisasta ihmisryhmää (sekä saksalaisia että juutalaisia) rangaistiin niin hirveästi, on olemassa.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei nyt Hitleriäkään kannata ajatella pelkäksi juutalaisten tuhoajaksi, ei hänestä silloin ymmärrä mitään.

      Poista
    2. Pari sanaa puun takaa.

      Blokisti (3. lokakuuta 2022 klo 8.16) totesi:

      "No ei nyt Hitleriäkään kannata ajatella pelkäksi juutalaisten tuhoajaksi, ei hänestä silloin ymmärrä mitään."

      No, ei kannata.

      Olen monesti miettinyt, miksi Hitlerin kohtaloksi kuitenkin tuli jäädä historian muistiin juuri juutalaisten (ja monien muiden ihmisryhmien) tuhoajana, vaikka hän itse ei kaiketi suoraan ja omin käsin osallistunutkaan heidän tuhoamiseensa.

      Suomalaisten salaa nauhoittama äänite (löytyy YouTubesta), jossa Hitler puhuu aika normaalisti, antaa erilaisen kuvan Hitleristä kuin Hollywoodin propagandaelokuvat, joista monien ihmisten Hitler-kuva on peräisin.

      Hitler ääntää saksaa aika painokkaasti ja hiukan eri tavalla kuin monet aikansa ihmiset, vai kuinka? Kun vertaan hänen ääntämystään vaikkapa David Hilbertin puheeseen (löytyy YouTubesta), niin se on erilainen, modernimpi kuin Hilbertin.

      Eräs saksalainen nainen sanoi (vuosien takaisessa haastattelussa), että Hitler oli erittäin sivistynyt tai kohtelias keskustelija, ei oikeasti mikään huutaja.

      Minun venäläinen proffani sanoi joskus 2000-luvun alussa, että Putin on yhtä vaalea kuin suomalaiset ja (huvikseen) epäsuorasti vihjasi, että liekö hänessä suomalaista verta.

      Putinalla on kuulemma kesäpaikka (tai useampi sellainen) Karjalassa.

      M

      Poista
    3. Huhutasolla olen kuullut, että Putinilla olisi ersäläiset juuret - eli mordvalaiset. Hehän ovat neljänneksi suurin suomalais-ugrilainen kansa.

      Poista
  8. Yllättävästipä noita yhtäläisyyksiä löytyy Putinnin ja Hitlerinkin välille, vaikka Stalin on ehkä useammin esillä vertailuhenkilönä. Ukrainalaisten syyttäminen natseiksi taisikin olla sellainen, mistä voi vastaukseksi sanoa: Ite oot.

    VastaaPoista
  9. Demagogian mestari on myös elokuvaohjaaja Nikita Mihalkov, jonka ansiosta fasistifilosofi Ivan Iljiñin maalliset jäännökset tuotiin Sveitsistä Moskovaan, uudelleen haudattavaksi. Mihalkovilla on oma agitprop-ohjelmansa Venäjän TV:n pääkanavalla.

    VastaaPoista
  10. "Monen muun asian lisäksi Putin olisi velvollinen selittämään väitteensä, jonka mukaan länsi hyökkää (pokušajet) venäläisiä filosofeja vastaan. Sanahan viittaa suorastaan salamurhiin."

    Eikös Dugin jo yritetty räjäyttää autopommilla, mutta ukkopaha saikin kaitselmukselta paljon ankaramman iskun...Tytär kuoli isän kansallisbolshevistisen filosofian edestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo operaatio saattoi kyllä olla Dugininkin suunnittelema. Erinäisiä motivaatioita on spekuloitu.

      Poista

Kirjoita nimellä.