lauantai 15. lokakuuta 2022

Itään mennään.

 

Smolnakin sitten suljettiin

 

Huomasin juuri, että Pietarissa on suljettu Smolnan vapaiden taiteiden ja tieteiden instituutti (ks. https://www.lektorium.tv/university/2832 ), joka oli parin vuosikymmenen ajan osa Pietarin valtionyliopistoa. Kyseistä instituuttia ei pidä sekoittaa Katariina Suuren perustamaan aatelistyttöjen oppilaitokseen eikä se muuten edes sijaitse Smolnassa, vaan Galernajalla.

Instituutti oli rakennettu amerikkalaisten esikuvien mukaan ja siellä näkyivät selvästi sikäläiset vaikutteet. Siinä suhteessa se muistutti suuresti Pietarin Eurooppalaista yliopistoa, jonka historiallisen tiedekunnan neuvostoonkin aikoinaan kuuluin.

Eurooppalainen yliopisto näyttää yhä sinnittelevän, vaikka sitä vastaan on vuosien varrella yhä uudelleen hyökätty milloin milläkin perusteella, paloturvallisuudesta lähtien. Tarkoituksena on ollut ainakin erittäin arvokkaan, Aleksanteri II:n morganaattiselle puolisolle, Jekaterina Dolgorukovalle kuuluneen palatsin kaappaaminen, mutta myös vihamielisyys yliopiston tieteellistä suuntausta kohtaan.

Sivumennen sanoen, neuvostoaikana palatsi oli työturvallisuusinstituutin hallussa. Se, joka on nähnyt, miten neuvostoaika kohteli tätä kulttuurihistoriallista aarretta, ymmärtää jo kaiken oleellisen tuon systeemin ominaisuuksista. Yliopisto on restauroinut taloa suurella rahalla ja hartaudella. Rakennus sijaitsee Gagarinin kujan ja Špalernajakadun kulmassa. Gagarin sitten merkitsee tässä tapauksessa ruhtinas Gagarinia.

Joka tapauksessa Eurooppalainen yliopisto, joka sivumennen sanoen on aina ollut pikemmin amerikkalainen suuntaukseltaan, oli niitä ensimmäisiä pääskysiä, jotka toivat neuvostoajan runtelemaan yliopistoelämään uutta henkeä. Marxismi-leninismin siteeraamisen sijasta julistettiin tutkimuksen vapautta.

Yliopisto, joka ottaa vain jatko-opiskelijoita, on tasoltaan luultavasti Venäjän paras humanistis-yhteiskuntatieteellisellä alalla. Sen tunnuskin on Собирая лучшее – Bringing the Best Together.

Elitismiä ei siis kavahdeta ja miksipä niin tehtäisiin yksityisessä yliopistossa, joka todella haluaa olla paras ja tarjota parasta. Lahjakkaille opiskelijoille on myös runsaasti stipendejä ja monet suomalaisetkin ovat tässä opinahjossa opiskelleet.

Opettajakunnan koostumus on hyvin vaikuttava ja tunnetuimmat länsimaalaisesti suuntautuneet sosiologit ja historioitsijat löytyvät sieltä.

Muistan hyvin, kun länsimainen tiede ja kulttuuri alkoi päästä tunkeutumaan Venäjälle neuvostokauden jälkeen. Sitä vauhdittivat tavattomasti sekä EU:n Tacis-systeemi stipendeineen että Soroksen uskomattoman avokätisesti syytämä rahoitus, jolla yliopistot hankkivat muun muassa tietokoneita. Siirtyminen yhtäkkiä kirjoituskoneista, kynistä ja helmitauluista tietokoneisiin oli askel, jonka ottamisen jälkeen neuvostonostalgia haalistui pahasti.

Soros ja muut tahot rahoittivat voimaperäisesti myös nykytaiteen tuloa Venäjälle. Lisäksi inventoitiin ja restauroitiin suurta määrää rappiolle päästettyjä kulttuuriaarteita, kuten kirkkoja, jotka palatsien tavoin oli enimmäkseen vandalisoitu.

Entisessä suomalaisessa Marian kirkossa oli hammaslääkäriasema ja luonnontieteellinen museo, muuan toinen kirkko oli napaseutututkimuksen museo ja niin edelleen. Myös elokuvateattereina kirkoille löytyi käyttöä.

Huhuja siitä, että Eurooppalainen yliopisto pian suljettaisiin, on ollut liikkeellä jo kauan. Nyt voi odottaa vain pahinta. Smolna-instituutin sulkeminen viittaa siihen, että alamainen typeryys voittaa nykyisellä Venäjällä helposti rationaalisen ajattelun, joka ymmärtää, että kansainväliset kontaktit ovat tieteessä elintärkeitä.

Voidaan tietenkin sanoa, että pärjäsihän venäläinen tutkimus myös neuvostoaikana, vaikka eristyneisyys lännestä oli ajoittain liki täydellistä. Sitä paitsi tieteellisiä julkaisuja ei tarvitse sensuroida, vaikka pyrittäisiinkin ajamaan länsimainen henki pois akateemisista piireistä.

Saattaa se näinkin olla, mutta pelättävissä on, että jos se elävä yhteys, joka osalla venäläistä akateemista maailmaa on ollut länteen -muun muassa myös Suomeen- katkeaa, tapahtuu se kyllä Venäjän vahingoksi. epäilemättä Venäjä eikä mikään muukaan maa ei kyllä tarvitse niitä lieveilmiöitä, joita amerikkalaisissa yliopistoissa on viime vuosina ollut, mutta toki sellaiset on torjuttava argumentein eikä kielloin.

Mieleen tulee myös se, miten läpeensä ”länsimaalaisen” tai pikemminkin pseudolänsimaalaisen vaikutelman teki moskovalaisen Kansainvälisten suhteiden instituutin (MGIMO) interiööri. Sen rakennuksilla ja käytävillä oli kauttaaltaan englanninkieliset nimet ja englannin kieli oli hyvin vahvasti esillä

Vaikka Venäjä nyt suunnittelisi kulttuurista hyppyä Aasiaan, voi kyseessä olla vain salto mortale, jossa hyppääjä parhaassakin tapauksessa jää rammaksi huutolaispojaksi isojen joukkoon.

Yliopistot ja instituutit voidaan kaikin mokomin myös kiinalaistaa, tuskin siinä tarvitaan enempää kuin parinkymmenen vuoden työ. Mutta mitä me silloin saamme nähdä?  Pelkään pahoin, että silloin maan johtava kerros, joka opettelee kiinalaisia normeja ja yrittää puhua kieltä mahdollisimman pekingiläisittäin, on entistäkin enemmän kansasta irrallaan ja entistäkin naurettavampi ulkopuolisen tarkkailijan silmin.

Se, joka kuvittelee, että se onkin Kiina ja muu Aasia, joka alkaa opetella venäjää ja matkia sen kulttuuria, on kyllä hyväuskoinen hölmö. Pari vuosikymmentä sitten pari venäläistä intellektuellia pelkäsi jo syystä Kiinan mahtia, joka alistaa Venäjän ilman nykyisenlaista typerää politiikkaakin, (vrt. https://timo-vihavainen.blogspot.com/2013/08/uhka-on-idassa.html ).

Nythän Venäjä tarjoaa jo päätään pölkylle ihan vapaaehtoisesti. Kaikinpuolinen, myös kulttuurinen sulkeutuminen länneltä olisi nyt sinetti Venäjän lorun loppuun. Enää se ei ole mikään supervalta, jolla kerran oli käytössään maailman mahtavin teollisuus ja armeija. Suuren itäisen naapurin varjo on nyt laskeutunut Venäjän ylle, eikä sieltä mihinkään häviä.

31 kommenttia:

  1. "Pari vuosikymmentä sitten pari venäläistä intellektuellia pelkäsi jo syystä Kiinan mahtia, joka alistaa Venäjän ilman nykyisenlaista typerää politiikkaakin...Suuren itäisen naapurin varjo on nyt laskeutunut Venäjän ylle, eikä sieltä mihinkään häviä."

    Ihmettelenpä, ettei Putin ole kokeneena tiedustelumiehenä ymmärtänyt tuota pointtia: kumpi taho on pitkällä välillä Venäjälle vaarallisempi vihollinen. Tuollainenhan ei luota kenenkään, ei siis pitäisi Kiinaankaan.

    VastaaPoista
  2. Luulisihan sen tienneen paljon muutakin... Tiedustelun maailma on pikemmin täynnä luuloja kuin tietoa. Tiesihän Stalinkin Saksan hyökkäyksestä monesta lähteestä, mutta ymmärsi tietojen olevan epäluotettavia ja luuli Hitlerin ymmärtävän oman etunsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuonna 1941 sotatilanne ei ollut ennustettavissa: Myöhemmin, Lend-Lease ratkaisi lopputuloksen. Saksalla oli paremmat varusteet ja huolto. Neuvostoliitolla ei ollut edes välttävää elintarvikehuoltoa. Suomalaiset sotilaat ihmettelivät neuvostoliittolaisten huoltojätöksiä jatkosodassa. Oikeastaan silmiinpistävin ilmiö oli Texas Roast Beef säilykepurkit, joita neukkusotilaat jättivät jälkeensä, usein muuta elintarvikejätettä ei edes ollut.
      Armeija marssii vatsallaan.
      500000 Packard kuorma-autoa ja niiden polttoaine mahdollistivat marssin Berliiniin. GAZ-kuormureita ei ollut kuin viitteeksi.
      jne....

      Poista
    2. Venäläinen ei osaa mitään....
      Kyllähän sitä sopivia tietoja valikoimalla voi tuohonkin tulokseen päätyä.
      Itse asiassa Saksankin logistiikka oli surkea.

      Poista
    3. Minäkin olen Ukrainan sodan puitteissa ajatellut noita Lend-lease kuorma-autoja (merkkiä Studebaker ?). Suuren Isänmaallisen sodan isoja legendaarisia tarinoitahan on Katjusha-keskitykset jotka osaltaan auttoivat voiton saavuttamisessa. Eivätkös ne suurimmaksi osaksi olleet asennettuina Studebakerin päälle ? Minusta ironia on nyt aika täydellinen kun amerikkalaiset raketinheittimet ovat olleet niin suuressa roolissa kääntämään Ukrainan sodan kulun.

      Poista
    4. Ne kuorma-autot taisivat olla kyllä Studebakereita.

      Poista
  3. Blogi 2013: "Onko puolustuskannalla oleva ja dynaamisuutensa menettänyt Venäjä sitten naapurien kannalta parempi kuin ”passionaarinen” ja laajenemishaluinen?"

    Vastaus tuohon on nyt löytynyt. Samoin näyttää Venäjä löytäneen passionaarisuutensa. Aika näyttää, onko se uuden alku vai kuolinkorinaa. Lieköhän Kalashnikov lausunut tyytyväisyytensä nykytilanteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Passionaarisuus mitataan kansalaisten teoissa. Onko heillä tulevaisuuden uskoa? Perustavatko he perheitä vai "ovat rappiolla"? Onko rappiolla olo houkuttelevampaa kuin yritysten perustaminen?

      Passionaarisuus ei ole rumpujen pärinää ja sotilasparaateja, vaan kansalaisten maailmankuvaa tulevaisuudesta.

      Poista
  4. Jotenkin historia tuntuisi kertovan, että kuvitteellisia yhteisöjä olisi helppo luoda joidenkin ihmisten päähän, mutta aika paljon hankalampi saada luotua käytäntöön ja suurten kansan massojen päähän. Olihan Neuvostoliittoja ja itä-blokkikin monien mielestä "suht kuviteltavissa oleva yhteisö", joilla oli myös paljon yhdistäviä tekijöitä. Ne olivat slaavilaisia maita, joissa kielet olivat sukulaisia jne. Niiden ulkopuolella asuvien oli helppo kuvitella tuollaisen yhteisön olo, mutta sen kansalaiset kääntyivät sitä vastaan.

    Olisi aika epärealistista kuvitella, että tuollainen aasialainen Venäjäkään voitaisiin vain tehdä. Johtajat voivat primitiivisillä voimilla yrittää tehdä kiusaa vihaamiaan maitaan vastaan ja yrittää erkaannuttaa maataan näistä. Mutta on hankala saada omiakaan kansalaisia uskomaan kuvitteellisiin yhteisöihin.

    Ystävälliset kädenpuristuksetkin voidaan unohtaa hetkessä, kun tuulien suunta muuttuu. Neuvostoliiton ja kommunistisen Kiinan ystävyyden välit tulehtuivat melkein sodaksi, kun ideologian tulkinnasta tuli riitaa 1960-luvulla.

    VastaaPoista
  5. ”Vaikka Venäjä nyt suunnittelisi kulttuurista hyppyä Aasiaan, voi kyseessä olla vain salto mortale,” Epäilen, että tuollainen hyppy Aasiaan, on enemmän turhautumisesta ja pettymyksestä kumpuavaa uhittelua kuin mitään muuta. Kuitenkin sellaistakin puhutaan ja vieläpä sellaisessa hengessä, että Venäjällä olisi sellaisessa yhteisössä jonkinlainen johtoasema. Todellisuudessa sellaiseen asemaan ei kuitenkaan ole mitään edellytyksiä eikä sille mitään perustaa. Pelkästään Kiinassa on väkeä kymmenen kertaa enemmän kuin Venäjällä. Sen teknologia ja talous ovat joka suhteessa paremmassa jamassa ja sen historian jatkumo yltää (tulkintatavasta riippuen) 3000 vuotta kauemmaksi. Siinä missä Kungfutse vaikutti vuoden 500 ekr aikoihin, Venäjältä on jokseenkin vaikea löytää varteenotettavia tieteen tai taiteen edustajia ennen 1700-luvun puolta väliä. Tuskinpa Venäjällä on siitä suunnasta tarjolla mitään muuta kuin taloudellisen ja kulttuurisen siirtomaan asema, toki kohteliailla puheilla höystettynä mutta realiteeteiltaan sitäkin armottomampana.

    VastaaPoista
  6. Tässä mielenkiintoinen, pessimistinen kirjoitus Venäjän mielenmaisemasta 20 vuoden takaa the atlantic-lehdestä.

    Itse onnistuin tuon aiemmin lukemaan ilmaiseksi, mutta en enää. Mutta ilmeisesti tuossa voi lukea tietyn määrän ilmaisia artikkeleja, eli jos et aiemmin ole lukenut lehteä, niin pitäisi onnistua:

    https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2001/05/russia-is-finished/302220/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä hyvä lehti. Löytyi ennen Akateemisestakin...

      Poista
    2. Onko jenkkipropagandaa kun on "niin hyvä"?

      Poista
    3. Totta kai. Nehän suunnittelee sen CIA:ssa.

      Poista
    4. No ei sitten ihme että se menee täydestä vähän tyhmemmälle.

      Poista
    5. ... ja jokainen englannin sana tekee meistä taas hieman tyhmempiä.

      Poista
  7. ""... alamainen typeryys voittaa nykyisellä Venäjällä helposti rationaalisen ajattelun...""

    Eurooppalaisten ihmisten pitäisi ymmärtää paljon paremmin ja syvemmin se, miten erityistä järjen muotoa tämä nykyinen päämäärärationaalinen ajattelumme edustaa.

    Eurooppalaisella keskiajalla ei yksilöllä ollut tajunnassa sellaista ajantajua eikä sellaisia visuaalisen mieltämisen hahmoja -- syvyysperspektiiviä, peräkkäisyyttä, päällekkäisyyttä, porrasteisuutta ja hierarkiaa -- jotka ovat syy- ja seuraussuhteen hahmottamisen ja päämäärärationaalisen ajattelun edellytyksiä. Nämä tajunnalliset tekijät syntyivät vasta uudella ajalla. Tai siis muuttivat aikalaisajattelua niin valtavasti, että on oikein puhua uudesta ajasta.

    Parisadan viime vuoden aikana noilla "kartesiolaisen järjen" eväillä on maailmassa aikaansaatu muutos, joka on tuhatkertainen verrattuna ihmissuvun koko aiemman miljoonan vuoden aikana tapahtuneeseen muutokseen. Uuden ajan ajatusaseiden vaikuttavuutta ei voi mitenkään vähätellä.

    Mutta jostain syystä näitä tajunnallisia perustoja ei edes kouluissamme opeteta. Aikamme ihmisillä ei ole mitään tajua sen suhteen, kuinka historiallisia -- ihan tietyssä kulttuurissa tiettyyn aikaan ja tiettyjen tajunnallisten vaikutusten emergoimina tapahtuneita -- nuo muutokset ovat.

    N-liiton romahduskin oli kaikille jonkinasteinen yllätys. Ikään kuin elämä siellä olisi todellakin voinut perustua samanlaisille syville tajunnallisille tekijöille, joille eurooppalais-länsimainen edistys on perustunut. -- Ja kun Putin nyt taannuttaa koko valtakuntansa taas takaisin ikiaikaisiin alkukantaisiin vallan muotoihin, meillä hämmästellään "turvallisuusympäristön äkillistä muutosta".

    Ikään kuin mikään olisi siellä muuttunut. Ainoa mikä muuttui, oli se että omat silmämme, jotka ovat olleet eyes wide shut, ovat nyt hieman raottuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pari sanaa puun takaa.

      Seppo Oikkonen (15. lokakuuta 2022 klo 13.57) kirjoitti:

      "Eurooppalaisella keskiajalla ei yksilöllä ollut tajunnassa sellaista ajantajua eikä sellaisia visuaalisen mieltämisen hahmoja -- syvyysperspektiiviä, peräkkäisyyttä, päällekkäisyyttä, porrasteisuutta ja hierarkiaa -- jotka ovat syy- ja seuraussuhteen hahmottamisen ja päämäärärationaalisen ajattelun edellytyksiä. Nämä tajunnalliset tekijät syntyivät vasta uudella ajalla. Tai siis muuttivat aikalaisajattelua niin valtavasti, että on oikein puhua uudesta ajasta."

      Arvioin hiukan ajatusta "syy- ja seuraussuhteen hahmottamisen edellytyksistä" eli kahden tai useamman ilmiön jonkinlaisesta tapahtumajärjestyksestä tai -suhteesta.

      Tiede tutkii myös järjestystä, missä seuraus tai seuraukset (jossakin määrin tai kokonaan) tunnetaan ja halutaan tietää syy tai syyt sille tai niille.

      Onko olemassa seurausta, jolle ei ole olemassa syytä?

      On loogista ajatella syyn tulevan ensin ja vasta sen jälkeen seurauksen, mutta todellisuus ei aina seuraa tällaista sääntöä.

      M

      Poista
    2. "Onko olemassa seurausta, jolle ei ole olemassa syytä?"

      Haluaisin vastata lyhyesti, että ei: jokainen seuraus/asia perustuu loputtomiin, usein monisyisiin kausaaliketjuihin. Se on sitten toinen juttu pystymmekö aina tunnistamaan ja tietämään nuo syyt. Seppo O. puhuu ymmärtääkseni siitä, että länsimainen renesanssista liikkeelle lähtenyt tiede antaa parhaat käytettävissä olevan välineen niiden ymmärtämiseen.

      Poista
    3. Seppo O höpöttää sekavia.

      Poista
  8. Totalitarismit eivät potki pitkälle. Ne häviävät ainakin itselleen, jos eivät muille. Venäjä puhumattakaan Kiinasta ovat niin suuria, etteivät ne minnekään katoa tai kenellekään suoraan häviä, mutta eivät ne voi olla myöskään voittoisia. Ei länsikään pääse kauan rintojaan röyhistelemään, sillä maailma on todella käännekohdassa, jossa kaikki muuttuu, tai sanotaanko kaikki jonninjoutava muuttuu ja olennainen tulee paremmin esille.

    Kaikkiin aatteisiin ja uskontoihin skeptisesti suhtautuvana minua ärsyttää, että muutoksen vauhdittaja tulee olemaan paradoksaalisesti Usan raamattuvyöhyke. Sillä Trumplippiksisiä punaniskoja on niin paljoin, että demokraattinen uuskommunismi wokeilijoineen pannaan ruotuun, ja hyvä niin. En ninittäin hetkeäkään usko, että uusi maailmanjärjestys olisi heidän näköisensä, mutta tässä tapauksessa he ovat hyvä apu ja pienempi paha verrattuna uusmarksilaisuuteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko totalitärinen julistus totalitarismia vastaan.

      Poista
    2. Asia on liian monimutkainen selittää vain vasenta aivopuoliskoa käyttäville.

      Poista
    3. Mutta helppo niille jotka eivät käytä kumpaakaan?

      Poista
  9. Annettiinko mitään perustelua Smolnan vapaiden taiteiden ja tieteiden sulkemiselle ? Entä mitä tapahtuu sen henkilökunnalle ja opiskelijoille ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kuristettiin mm. ajamalla pois opettajia. Aleksei Kurdin oli muuten jossakin vaiheesas sen dekaanina. Nyt kuuluu uutisia, ettei instituuttia lakkautetakaan, muutetaan vain opetuksen sisältöä ja kaiketi ainakin tiiviit Amerikka-suhteet ovat poikki.

      Poista
    2. Ei Venäjällä tarvita perusteluja ja vaikka ne annettaisiin ne ovat kvasiperusteluja.

      Poista
    3. Elämä on nykyään joillekin helppoa, kun kaiken pahan sisällään voi heijastaa venäläisiin.

      Poista

Kirjoita nimellä.