torstai 13. lokakuuta 2022

Totaaliseen sotaan?

 

Vastavuoroisuus ja sota

 

Joku valistusajan filosofi väitti, että vaikka Jumala voisi tehdä mitä muuta tahansa, ei hänkään pystyisi rikkomaan tasapuolisuuden periaatetta, siis tekemään epäreilusta reilua.

Kuten usein saatamme havaita tämä oikeudenmukaisuuden vaatimus on hyvin voimakkaana esillä jo lapsissa, jotka eivät aina tosin käsitä, milloin sitä toteutetaan ja milloin ei.

Joka tapauksessa meidän olisi aina syytä mitata kaikkia ihmisiä ja heidän tekojaan samoilla mitoilla. Jos meille tehdään vääryyttä, olemme syystä pahastuneita ja näin tulisi olla myös silloin, kun vääryyttä tehdään muille. Vääryys huutaa hyvitystä.

Epäilemättä pahanteko saattaa kuitenkin aiheuttaa meissä myönteisiä reaktioita silloin, kun se kohdistuu sellaisen ryhmän jäseniin, joka kollektiivina syyllistyy kataliin rikoksiin. Ikivanha lex talionis-periaate, silmä silmästä, hammas hampaasta on psykologisella tasolla elävää nykyaikaa.

Venäläiset ovat aivan poikkeuksellinen kansa siinä suhteessa, että he ovat niin usein imarrelleet itseään ylivertaisen suuresta empatiakyvystään, jota jo Dostojevski korosti. Toisen maailmansodan venäläistä sotilasta ylisti niin ikään ajan propaganda sekä hänen urhoollisuutensa että hänen kiltin luontonsa ja hyväntahtoisuutensa takia.

Net tšužoj boli -vierasta tuskaa ei ole, on tyypillinen venäläinen sanonta. Kehittynyt inhimillinen olento kärsii aina myös vieraasta kärsimyksestä, vahingonilo on hänelle vierasta.

Joskus olen huomannut jonkun anglosaksin onnittelevan itseään siitä, ettei englannin kielessä edes ole sanaa vahingonilo, se on pitänyt lainata saksasta: Schadenfreude. Venäjässä sana sen sijaan kyllä on: zloradstvo. Puškinilla on jopa pirullinen runo, joka hekumoi tyrannin ja vielä hänen lastensakin tuhosta:

Самовластительный Злодей!
Тебя, твой трон я ненавижу,
Твою погибель, смерть детей
 С жестокой радостию вижу.

 

Sä rikollinen itsevaltias!

ma sua ja valtiuttasi inhoan

Sun kuolemaasi, lastes tuhoa

niin julman iloista on katsella.

Runosta on eri versioita ja muistan ainakin neuvostoaikana sen olleen muodossa tebja, tvoj rod eikä tebja, tvoj tron. Viha kohdistui siis rotuun tai kategoriaan (rod -rotu, laji, suku). Joka tapauksessa ilo tässä tapauksessa saatiin ruumiillistuneen pahuuden tuhosta.

Kun Venäjällä nyt mahdollisesti iloitaan veljeskansan miljoonaisten joukkojen kärsimyksistä, kun heidän elämänsä perusta tuhotaan voimalaitosten, lämmön, veden ja muiden perustarpeiden hävittämisen kautta, saattaa taustalla olla primitiivinen ajatus siitä, että kyseessä ovat joka tapauksessa vain ruumiillistuneen pahuuden edustajat: natsit, joita jo isoisät joutuivat tuhoamaan ihmiskunnan onnen nimissä.

Tällainen on tietenkin aivan primitiivistä ajattelua, mutta sikäli kuin somen perusteella voi tehdä johtopäätöksiä, ei se niinkään harvinaista ole. Suurvallan puolesta on närkästytty -za deržavu obydno, kuten muuan toinen lentävä sanonta kuuluu. Siinäpä saavat uhmastaan maksaa kaikki vastustajat ja heidän naapurinsa yhtä lailla, kuten terroripommituksissa.

Nyt näyttää vihdoinkin siltä, että myös Ukraina on iskenyt siihen valtioon, joka on sitä kiduttanut jo kuukausia. Tähän sillä yleisesti hyväksyttyjen kansainvälisen politiikan sääntöjen mukaan onkin kaikki oikeudet.

Kaikista raakuuksistaan huolimatta nykyinen sota ei ole ollut varsinaista totaalista sotaa, sillä nimenomaan Ukraina ei ole vastannut alueeseensa kohdistuviin iskuihin hyökkääjän alueelle kohdistuvilla iskuilla.

Tilanne on siis ollut täysin epäsymmetrinen, hyökkääjä on saanut harjoittaa rikollista toimintaansa luottaen siihen, että sen väkivaltakoneiston sotilaat, varastot, tehtaat, logistiikka ja johto ovat turvassa maansa rajan takana, sen siviiliväestöstä puhumatta.

Tämä räikeä epäsymmetrisyys näyttäisi johtuvan Ukrainan pitkän kantomatkan aseiden puutteesta. Tietenkin, sikäli kuin asia koskee maan politiikan johtokeskuksia, esimerkiksi Venäjän Kremlin ja valtakunnanduuman pommittaminen aiheuttaisi vastaavia kostotoimia Ukrainassa, niin mainiosti kuin juuri ne ansaitsisivat tulla tuhotuiksi.

Venäjä on nyt astunut terrorin tiellä uudelle tasolle, Ukrainan väestö joutuu ensi talvena varmasti koville. Miljoonia ihmisikä uhkaava katastrofi on kokonaan ja jäännöksettömästi Venäjän syytä ja huutaa kostoa.

Nykyaikaisilla aseilla on mahdollista luoda uusi Leningradin piiritystä muistuttava tilanne myös Moskovan, Pietarin ja monien muiden kaupunkien asukkaille, kuten se nyt näyttää uhkaavan Ukrainan kaupunkeja. Mutta tuottaisiko tämä todella jonkinlaista julmaa iloa sen aikaansaajille?

Ne, jotka tällaisia saavat aikaan, ovat noita Puškinin runossaan mainitsemia itsevaltaisia tyranneja. Puškin toki ottaa esimerkikseen sangen viattoman Ludvig XVI:n, jonka omallatunnolla tuskin oli montakaan murhaa, tappoa ja kuolemantuottamusta.

Putinin ja hänen klikkinsä omallatunnolla niitä sen sijaan alkaa olla jo kuusinumeroinen luku ja se saattaa vielä piankin oleellisesti kasvaa. Sitä paitsi ruumiiden laskeminen on erittäin primitiivinen tapa mitata aiheutettua vahinkoa. Putin on massamurhaaja ja tuhoaja paljon syvemmässä ja laajemmassakin mielessä. Hän on koko aikakauden suurin konna, jonka teot saattavat vielä nousta apokalyptisiin mittoihin.

Putin ansaitsee ehdottomasti rangaistuksensa ja samaa on sanottava siitä valtakunnanduuman suuresta enemmistöstä, joka tahri kätensä verisillä ja mielettömillä päätöksillä uskaltamatta nousta puolustamaan sitä asiaa, jonka he varmasti ymmärsivät oikeaksi, eli sodan lopettamista niin pian kuin mahdollista.

Suuret kansajoukot taas ovat nyt Venäjällä osoittautuneet yhtä typeriksi kuin suuret kansanjoukot aina osoittautuvat. Primitiivisessä ajattelussa vieras tuska aiheuttaa vain vahingoniloa. Venäläisten klassikkojen itsekehu, jossa väitetään päinvastaista, on osoittautunut tyhjäksi puheeksi.

Olisiko sentään kouriintuntuvaa havainto-opetusta, mikäli edes yhden venäläisen suurkaupungin infra tuhottaisiin ja sen asukkaat saisivat itse maistaa niitä lääkkeitä, joita heidän kannattamansa hallitus syöttää naapurikansalle?

Pelkään pahoin, että tässäkin tapauksessa pahantahtoisuus ja haluttomuus rauhaan vaan lisääntyisivät. Avainasemassa ei ole kansa, vaan johto, poliittiset päätöksentekijät. Kansoilla ei ole aivoja.

Venäjällä on intelligentsija kyllä perinteisesti ottanut itselleen kansan aivojen roolin ja menestynyt siinä hyvin vaihtelevasti. Lenin sanoi, ettei intelligentsija ole kansan aivot, vaan sen paska, ja osui itsensä osalta aivan naulan kantaan, tuskin muiden.

Taistelussaan tsarismia vastaan intelligentsija sai todennäköisesti aikaan ennen muuta korjaamattomia vahinkoja, mutta ainakin sen edustajat uhrautuivat muiden puolesta järjestäessään attentaatteja ja päästäessään päiviltä monia potentaatteja.

Tälle työlle olisi nyt suuri sosiaalinen tilaus. Ukrainan kansalla ja muillakin putinismin kataluuksien katsojilla on nyt oikeus odottaa, että jostakin löytyy sankari, joka ei sääli omaa henkeään tehdäkseen lopun tyrannista ja hänen kätyreistään.

Siviileihin kohdistuvan terrorin laajeneminen ei ole kenenkään intresseissä ja se olisi ennen muuta pyrittävä estämään. Toki on syytä muistaa, etteivät myöskään sotilaat ole a priori mitään konnia, joiden kärsimyksistä olisi syytä iloita.

 

 

 

56 kommenttia:

  1. Arvoisa blogin pitäjä on sentään tietoinen siitä, että Venäjä hiljattainen ohjusiskujen sarja kohdistui pääosin sähkönjakelua kohtaan (eikä maaleina ollut kävelysillat ja lasten leikkipuistot) kuten suomalainen media antoi ymmärtää.

    Totaalisella sodalla ei kuitenkaan tarkoiteta väkivallan asteen vastavuoroisuutta vaan sitä, että kansakunnan kaikki voimavarat valjastetaan sotimiseen.

    Lueskelin ehkä vuosi takaperin Tietosanomien vuonna 2017 julkaiseman Väestön suojaamisen käsikirjan ja siinä pidettiin todennäköisenä, että tulevassa sodassa siviiliteollisuutta ei pommiteta vaan sama tulos saadaan sähkönjakeluun kohdistuvalla hyökkäyksellä. Itse olen päätynyt samaan johtopäätökseen jo 90-luvulla. Olivat myös kirjaan lainanneet erästä nettikirjoitustani nykyaikaisen sodan tuottamista ongelmista siviilien suojaamisessa.

    Venäjän hyökkäyshän oli alun perin juurikin strateginen isku, jolla maan johto piti lamauttaa ja avainkohteet ottaa haltuun. Ohjukset ja ilmahyökkäykset siis kohdistettiin sotilaallista voimaa vastaan.

    Nyt on todettu, että sota pitkittyy ja Venäjän pitää vaikuttaa Ukrainan yhteiskuntaan. Sähkö on nykyajan valtion elämän ehto. ilman sitä oikein mikään ei onnistu. Amerikkalaiset totesivat laajamittaisissa tutkimuksissaan, että Saksan pommitukset olisi pitänyt keskittää sähköntuotantoon. Sillä olisi tehokkaasti lamautettu sotateollisuutta ja yhteiskunnan toimintaa.

    Muistan kuinka aikoinaan väittelin tuosta sähköntuotannon ja -jakelun lamauttamisesta netissä. Eräs keskustelija oli pöyristynyt ja väitti ettei niin voi toimia ”se on huliganismia”.
    Kummasti vaan se Natokin ryhtyi hyökkäämään sähkönjakelua ja muutakin infraa vastaan, kun ilmahyökkäykset asevoimia vastaan osoittautuivat tehottomiksi. Ilmeisesti Serbian yhteiskuntaelämän lamauttaminen on sitten täysin eri kuin Ukrainan yhteiskunnan lamauttaminen.?

    Joka tapauksessa ukraina jatkaa yrityksiään sähköverkon ylläpitämiseksi ja miljoonat ihmiset sekä yritykset ovat ilman virtaa. On selvää, että 50/50 sähkönsaatavuus tulee tuhoamaan loputkin ukrainan taloudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totaalisuus tarkoittaa myös kaikkien keinojen käyttämistä. Silloin isketään jopa vihollisen alueelle...

      Poista
    2. Arvoisa blogin pitäjä oli aivan oikeassa kun kirjoitti: "Venäjä on nyt astunut terrorin tiellä uudelle tasolle, Ukrainan väestö joutuu ensi talvena varmasti koville. Miljoonia ihmisikä uhkaava katastrofi on kokonaan ja jäännöksettömästi Venäjän syytä ja huutaa kostoa". Anonyymille tiedoksi: hiljattainen ohjusiskujen sarja kohdistui (heikosta toteutuksesta johtuen) sähkönjakelun sijasta asuntoihin, kävelysiltoihin ja jopa lasten leikkipuistoon, aivan kuten suomalainen media antoi ymmärtää. Aloituksessa luki myös: "Venäjällä on intelligentsija kyllä perinteisesti ottanut itselleen kansan aivojen roolin ja menestynyt siinä hyvin vaihtelevasti". Juuri nyt venäläisen intelligentsijan ääni kuuluu parhaiten juutuuben kautta, jossa vpn tarjoaa jokaisena aamuna hyvinkin painokkaita puheenvuoroja ja josta yllä olevat faktat myös ilmenee, vaikkapa anonyymille. Suosittelen, ellei "suomen median" sijasta niin lisukkeena! (Maksim Katzin katsaukset ovat jopa englannin tekstityksellä varustetut). Tässä youtube-hakusanat. Tilauksia jokaiselle on miljoonaluokkaa: Максим Кац, ​Обманутый Россиянин, Om TV, Александр Балу​.

      Poista
  2. "Miljoonia ihmisikä uhkaava katastrofi on kokonaan ja jäännöksettömästi Venäjän syytä ja huutaa kostoa....Putin on massamurhaaja ja tuhoaja paljon syvemmässä ja laajemmassakin mielessä. Hän on koko aikakauden suurin konna, jonka teot saattavat vielä nousta apokalyptisiin mittoihin. Putin ansaitsee ehdottomasti rangaistuksensa ja samaa on sanottava siitä valtakunnanduuman suuresta enemmistöstä, joka tahri kätensä verisillä ja mielettömillä päätöksillä"

    Aivan oikein; ja kuitenkin toivoisin sitä kissinger-tasoista valtiomiestä ja diplomaattia, joka tämänkin sotkun selvittelisi siten, ettei sotarikoksista tulisi koko ihmiskunnan tuhoa tai mad max -maailmaa eloonjääneille, jotka kadehtivat kuolleita. Hullu kansa, joita hallitsee hullu johtaja, joilla on ydinaseita, on pelottavaa...

    VastaaPoista
  3. "Toisen maailmansodan venäläistä sotilasta ylisti niin ikään ajan propaganda sekä hänen urhoollisuutensa että hänen kiltin luontonsa ja hyväntahtoisuutensa takia."

    Tämä tieto olisi keväällä 1945 ollut hyvä kertoa "lohdutukseksi" Berliinin naisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millä lohduttaisit Venäjän naisia 1941-1945?

      Poista
    2. Tuollainen vihollisen epäinhimillistävä propaganda on juuri sitä, millä niitä raiskauksia teetetään.
      Se oli sitä 1939-1945 ja se on sitä 2022.

      Poista
    3. Edetessään Puolaan ja myöhemmin Saksaan Neuvostoliiton sotilaat raiskasivat niin puolalaisia kuin saksalaisiakin naisia.

      Kaiken huipennus oli, kun Puna-armeija "vapautti" orjatyöleirejä Saksassa: sinne saksalaisten pakolla siirtämät valkovenäläiset, venäläiset ja ukrainalaiset naiset raiskattiin aivan samalla konseptilla. Nämä "vapautetut" sitten kysyivät miksi te veljemme teette meille näin? Fasisteja olette, vastattiin.

      Poista
    4. Ryssästä ei saa puhua kuin hampaat irvessä?

      Poista
    5. Ranskalaiset ajeli vihollisten kanssa veljeilleiden omien leidien päät. Tuskinpa tuo on siihen jäänyt. Hiukset sentään kasvanee päähän takaisin. Näitä kun lueskelee niin äkkiseltään voisi luulla että naisen tulisi kaikkia kaksilahkeisia pelätä, sama se mitä kieltä herra puhunee.

      Poista
    6. Ja taisivat ne jenkkisotilaatkin tehdä "temppuja" ohi mennessään sekä Rankassa että Italiassa.
      Näistä yleensä vaietaan, paitsi kun halutaan syyllistää hieman tummempi pintaisia...

      Poista
    7. Eikö nyt amit kuitenkin hoitaneet "homman" nailonsukilla, suklaaja ja Lucky Strike -savukkeilla.

      Poista
    8. Niinpä, puhdas hyvä valkoinen jenkki ei voi raiskata. Jos näin kuitenkin käy, asia pitää tietenkin selittää pois.

      Poista
    9. No ei. US Army hirtti raiskauksista lähinnä neekerisotilaita. Of the total, 21 were executed for both rape and murder, 85 for murder, 53 for rape, and one (Private Eddie Slovik) for desertion.

      Poista
    10. Niinpä, valkoisten kohdalla asia ilmeisesti painettiin villaisella, eihän sitä nyt hyvän perheen poikaa ja urheilijanuorukaista...

      Poista
  4. Kyllä nyt Suomen pitää avata oma hyökkäysrinama Venäjän suuntaan, nyt kun tuo on pahoissa vaikeuksissa Ukrainassa. Suomen sankarillinen armeija vapauttaisi muutamassa päivässä, alueet itselleen, aina Uralille saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varje noita Suomen herroja etteivät he ....

      Poista
    2. Eiköhän täällä osata painaa painaa pää juoksuhautaan ja hiljaa odottaa, että yhdysvaltain ratsuväen torvet ilmoittavat pelastajan tuloista - kuten J Fordin länkkäreissä.

      Poista
  5. Aika erikoinen strategia on kyllä. Venäjän väestöähän pidetään auttamatta liian pienenä 2000-luvun taistoihin. Nyt tuolla sodalla vielä saadaan ukrainalaiset vihaamaan venäläisiä sukupolvien ajaksi.

    VastaaPoista
  6. Voi, kun tietäisi, kuka puhuu kenelle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... itse totuin Niklaksen US-blogistanissa siihen, että mielipiteet kirjoitetaan reilusti omalla nimellä. Täällä valitettavasti aniharva (mm. US-blogistanista tutut ja arvostetut Veikko Huuska ja Seppo Oikkonen) "uskaltaa" samaan. Ihmettelen mistä moinen arkuus...скромные люди!

      Poista
    2. Johtuisikohan ihan ilmapiiristä Suomessa kun ei saa julkisesti olla kuin yhtä mieltä.

      Poista
    3. Hullut toisille hulluille - omaa loputonta monologiaan.

      Poista
    4. Ilmari Schepel (14. lokakuuta 2022 klo 10.54) kirjoitti:

      //
      Niinpä... itse totuin Niklaksen US-blogistanissa siihen, että mielipiteet kirjoitetaan reilusti omalla nimellä. Täällä valitettavasti aniharva (mm. US-blogistanista tutut ja arvostetut Veikko Huuska ja Seppo Oikkonen) "uskaltaa" samaan. Ihmettelen mistä moinen arkuus...скромные люди!
      //

      Uusi Suomi (jos lehdestä on kysymys) sensuroi helposti ja ei anna poliittista ääntä toisinajattelijoille. En kirjoita Uuteen Suomeen, koska se ei anna kirjoittaa niemettömänä. On aika helppoa kirjoittaa keksityn nimen takaa, mutta en halua toimia niin.

      Syyni sille, että kirjoitan pelkän M-kirjaimen takaa johtuu siitä, että en halua edes pientä nimijulkisuutta. Olen jonkin sortin toisinajattelija ja koen olevani ulkopuolinen, vaikka en eläkään yhteiskunnan ulkopuolella.

      Tunnen henkistä ulkopuolisuutta kirkkoni (tai kaikkien kirkkojen) suuntaan ja suhteen ja myös vallitsevan politiikan suuntaan ja suhteen.

      M

      Poista
    5. M on sentään M, eikä kasvoton "anonyymi"!

      Poista
    6. "Ihmettelen mistä moinen arkuus"

      Johtuisiko työtehtävistä. Sitä paitsi anonyymiys parhaimmillaan korostaa ARGUMENTTIEN sisältöä. Toki sillä voi myös kätkeä typeryytensä. Hiukan tiukempi hyväksymislinja ts edellyttäisiin edes jotain perusteluja pelkän "visertelyn" sijasta.

      Poista
    7. Kommentin pituus ei ole mikään laadun tae, usein päinvastoin. Kukilla ja hienoilla sanoilla koristeltua paskaa ei kannata turhaan pöyhiä; riittää kun osoittaa lyhyesti tarjoillun laadun.

      Poista
  7. Jotenkin tämä sota demostroi hyvin, kuinka paljon Venäjä on heikentynyt 30 vuodessa. Neuvostoliiton entisten maiden väkiluku on nykyään kutakuinkin sama kuin se oli NL:n hajoamishetkellä( mainittakoon, että viimeisen 30 vuoden aikana USA:n väkiluku on kasvanut melkein 100 miljoonalla ). Innovaatioita Venäjä ei tee ja tuotantopotentiaali on pientä.

    Ehkä tämä sota demonstroi konkreettisesti sen, kuinka keskinkertainen maa Venäjä on nykyään kaikilta resursseilta mitattuna. Se on sen kokoinen maa, että se pystyy käymään pitkää sotaa 40 miljoonan asukkaan Ukrainaa vastaan. Mutta jos tuo 40 miljoonan asukkaan maa saa aseistuksen suurvalloilta, kuten USA:lta, niin se ottaa tahtipuikon käteen. Venäjän teknologia on niin heikkoa, että se ei pärjää USA:n vastaavalle.

    Venäjäähän on puhuteltu yhä vielä joissain puheissa "suurvaltana". Mutta onko sitä tehty sen takia, että moni ei ole huomannut kuinka paljon se on pienentynyt kaikissa suhteissa? Vai onko tilanteeseen liittynyt hienotunteisuutta? Emme korosta läheistemme heikkouksia, jottemme loukkaisi heitä. Onko Venäjääkin puhuteltu suurvaltana hienotunteisuuden takia? Emme ole halunnut hyvien käytöstapojen takia sanoa Venäjästä totuutta, sitä että se ei ole suurvalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "kuinka keskinkertainen maa Venäjä on nykyään kaikilta resursseilta mitattuna. ..Emme ole halunnut hyvien käytöstapojen takia sanoa Venäjästä totuutta, sitä että se ei ole suurvalta."

      Nyt taidat unohtaa ydinaseet. Maata, jolla on ne, ei voi sivuuttaa eikä suhtautua epäkunnioittavasti tai vähätellen - oma terveys huomioiden.

      Poista
    2. Silti suomalaiset vähättelevät Ranskaa..

      Poista
    3. Lisäys: Maata, jolla on ne, sekä hullu johtaja ei voi...

      Poista
    4. No moni pitää täällä Macroniakin hulluna koska tämä ei nuole jenkkien perää.

      Poista
  8. Empatia, tuo sympatian levitoiva serkku.
    Jotenkin näin mutu tuntumalta tulee mieleen tästä Ukrainan kriisistä, Helsingissä Trumpin ja Putinin välillä tehdyt sopimukset, jotka johtivat Syyrian sodan loppumiseen (kaasuputket) ja Suomen mm. kultaan lätkässä sitten samaisena vuonna. Kun Biden ja Kamala Harris nappasivat vallan jenkeissä, niin homma alkoi Putinin puolesta lähteä käsistä. Muistakaamme Ukrainan roskavaltiota 1986, kun kiristivät sekä jenkkejä että neukkuja ydinaseriisunnassa.
    Tämä postkoronaalinen maailma on tehnyt, ainakin minusta, hyvin epäluuloisen ihmistyypin suhteessa uutisoitiin, sekä mahdollisesti petomaistanut minut suuntaan tyyliin: varkaalta katkottakoot käsi.
    Vanhana scifistinä olen miettinyt, kuinka voisi saada suhteet puolustusvoimien kangastehtailijoihin, jotta voisin toteuttaa heidän ylijäämä materiaaleista tuotteen tälle dystooppiselle tulevaisuudelle, nimittäin trendikkään "happosadetakin". Kyllä varmasti kauppansa tekis.

    -AuringonKukka Voimamies

    VastaaPoista
  9. Pari sanaa puun takaa.

    "Ehkä tämä sota demonstroi konkreettisesti sen, kuinka keskinkertainen maa Venäjä on nykyään kaikilta resursseilta mitattuna. Se on sen kokoinen maa, että se pystyy käymään pitkää sotaa 40 miljoonan asukkaan Ukrainaa vastaan. Mutta jos tuo 40 miljoonan asukkaan maa saa aseistuksen suurvalloilta, kuten USA:lta, niin se ottaa tahtipuikon käteen. Venäjän teknologia on niin heikkoa, että se ei pärjää USA:n vastaavalle."

    Venäjä on suurvalta, vaikka se ulkopuolisesta ja lännen median silmin katsottuna näyttää heikolta ja kehittymättömältä.

    Venäjän eräät tieteenalat ovat paljon korkeammalla tasolla kuin useampien lännen maiden. Se on niiden suhteen suurvalta.

    Länsi (mitä sillä sitten kukin tarkoittaakaan) haluaa Venäjän polvilleen. Jos se saa, niin mitä sitten tapahtuu? Laittaako länsi haluamansa uuden hallitsijan ja uuden hallituksen pystyyn uuden järjestyksen Venäjällä, vai mitä?

    En usko, että länsi voi hallita valtavaa Venäjän maata.

    Toivottavasti Suomi ei lähde sodan tielle, jos Ukrainan sota tai kriisi laajenee.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Länsi (mitä sillä sitten kukin tarkoittaakaan) haluaa Venäjän polvilleen. Jos se saa, niin mitä sitten tapahtuu?"

      No, sitten tietysti jaetaan saalis, minkä jälkeen keskitytään Kiinan nujertamiseen. Se voi olla vähän työläämpää, mutta on siitä - "rajoitetun sodan" tarpeesta - Yhdysvalloissa jotkut avoimesti puhuneet.

      Jo alkuvuoden talviolympialaisten aikaan R. Penttilä ilmoitti, että heti kun Kiina saa kisat hoidettua, se valtaa Taiwanin.

      Sen verran väsyttävät nämä alati äänessä olevat kommentaattorit, jotka muuntavat pelkonsa tai toiveensa (mitkä kenties ovat sama asia) asiantuntijalausunnoiksi, että lueskelen enimmät sotauutiset mieluummin Asia Timesista tai SCMP:stä. Bangkokin etäisyydeltä uutisointi on vähemmän latautunutta.

      Varmuuden vuoksi: noilla pseudoasiantuntijoilla en tietenkään tarkoita blogistia.

      Joku yllä kaipasi Kissingeriä. NPR-sivusto kertoo yhdestä poikkipuolisesta: "Former congresswoman and 2020 presidential candidate Tulsi Gabbard has announced she is leaving the Democratic party.

      "I can no longer remain in today's Democratic party," she said on an episode of her podcast. "It's now under the complete control of an elitist cabal of warmongers, driven by cowardly wokeness..."

      Gabbard additionally accused the party of "stoking anti-white racism," being contemptuous toward religion and police and driving the country closer to nuclear war.

      En tiedä, onko Gabbard pelastamassa vai tuhoamassa uraansa. Vähän lausunnossa yhteismitattomat asiat sekoittuvat?

      - JM -


      Poista
    2. "En usko, että länsi voi hallita valtavaa Venäjän maata."

      En minäkään. En myöskään, että lännellä olisi siihen halua, vain pyrkimys lopettaa hyökkäyssota ihmisoikeusrikkomuksineen itsenäisessä Ukrainassa. Perustelu: lännen ja Venäjän talous ja muut suhteet ennen 24.2.2022.

      N

      Poista
    3. Kyllä täällä ainakin on niitä jotka haluvat vallata, alistaa ja tuhota Venäjän.
      Ja koska heitä on täällä, heitä on myös rapakon takana, koska sieltähän se nykysuomalainen "ajattelu" apinoidaan 1:1.

      Poista
  10. Mielenkiitoista, että tässä kirjoituksessasi vuodelta 2013 pohdit Kiinan asettamaa uhkaa Venäjälle:
    https://timo-vihavainen.blogspot.com/2013/08/uhka-on-idassa.html

    Jos tuo kirjoituksesi pitäisi paikkansa, niin pian saavat venäläiset tehdä uuden liikekannallepanon Kiinaa vastaan?

    VastaaPoista
  11. Homo Sovjekticus ei ole vielä sanonut kaikkea sanottavaana. Vielä on jäljellä se, joka on sille valmisteltu, eli mielipuolinen tuho ja kaaos kaikkeen ympärillä olevaan. Neuvostoliitto loi hirviön, ihmiskasvoisen mutta äärimmäisen brutaalin ja julman suorastaan paholaismaisen olion, joka ei piittaa mistään. Moraalia ei ollut eikä ole.

    Kun 70-luvulla nuorena miehenä työskentelin rakennushommissa Kostamuksessa, venäläisten alhainen moraali tuli kyllä tutuksi. Jatkuva varastamien, juopottelu, silmitön väkivalta jopa omiaankin kohtaan, sukupuolien hurjastelu ja abortit ehkäisykeinona vielä todella täysiaikaisiin sikiöihin todistivat, että kauas on venäläinen ihmisyys kaikonnut. Sitten myöhemmin Leningradin projekteissa tuli nähtyä, sekin kuinka ihmishenki voidaan riistää pelkkien farkkujen takia, eikä koira perään haukkunut!

    Nyt on sitten tultu tähän päivään, jossa "suurvalta" Venäjällä ei ole enää mitään pidäkkeitä minkään suhteen. No, venäläinen tietää, että silmitön ja brutaali käyttäytyminen tekee ja saa tulosta aikaiseksi heikkojen eurooppalaisten ja lännen riveissä. Kun ydinaseilla kiristys tehoaa, se tehoaa kohta muissakin yhteyksissä. Iran, Pohjois-Korea ja monet muut persläpimaat ottavat vinkista vaarin, ja heidän johtotähtensä Putinin Venäjä lyö vettä myllyyn ja lisää kierroksia. Kaikki länttä heikentävä toiminta sopii Putinille täydellisesti.

    Ihmetyttaa vain miten Kiina katsoo sivusta Venäjän toimia, sillä ei nykyinen tilanne edistä Kiinankaan taloudellisia suunnitelmia, vai onko niin, että he odottavat Lännen ja Venäjän täysmittaista konfliktia, jonka jälkeen Siperia putoaa Kiinalle Uralia myöten ikuisiksi ajoiksi? Vaikka apokalypsi kohtaisi Lännen ja Venäjän, Kiinalle jäisi varmasti enemmän kuin ennen kolmatta maailman sotaa?

    Putin ei todellakaan ole mikään suurstrategi. Häntä ohjaa vain viha länttä ja demokratioita kohtaan. Eihän Putin sentään ihan väärässäkään ole, nimittäin kyllä se jenkkien demokratian vieminen väkivallalla Irakiin, Libyaan ja minkä minnekin on saanut kauheuksia aikaan ja ne teot ovat korjaamattomia ja muiden ikuisuuksiin maksettavia!

    Synnittömiä imperialistisia suurvaltoja ei kertakaikkiaan ole eikä tule. Pienet naapurit ovat aina kärsijöinä, mutta nykyisessä tilanteessa surkea feministinen länsi taitaa uhrata Ukrainan, sillä eihän sovi sentään, että valon kaupunki Pariisi joutuisi Putinin uhkailujen kohteeksi. Macron paljasti äskettäin, että Ranska ei reagoisi mitenkään, jos Putin käyttäisi ydinasetta Ukrainassa! Macronin puhe osoittaa täydellistä kyynisyyttä ja tuulenhaistelua sekä suorastaan ala-arvoista sotilaallista ajattelua. Toki Ranskalta tuollaista ollaan kuultu ja nähty vuosisadat! Kun Ranska erosi 1966 Natosta, muuan amerikkalainen kenraali kyseli: "Viemmekö sankarihautammekin Amerikkaan"? Vastausta ei tullut, eikä tule nytkään Ukrainan kohtalosta!

    Länsi ja Nato pystyisi torppaamaan helpostikin Putinin ja Venäjän rikolliset toimet, mutta kun pelko on primus motorina, niin kuin ihmisten normaaleissakin toimissa aina, vääryys vie voiton!

    Kommunismi on tappanut mielettömät määrät ihmisyksilöitä, ja siltähän tuo näyttää, että tuon saman saatanallisen ideologian seurauksena näemme vielä venäläisten aiheuttavan ennen näkemättömän suuren lahdin, sillä jos sitä ei ole varattu venäläisten kontolle, niin kenen sitten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttämälläsi laskutavalla on tainnut kapitalismi ja kristinusko tappaa paljon, paljon enemmän.

      Poista
    2. Niin, sadassa vuodessa kommunismi on kyllä ylivertainen tuhonnan määrissä!

      Poista
    3. "Macron paljasti äskettäin, että Ranska ei reagoisi mitenkään, jos Putin käyttäisi ydinasetta Ukrainassa! Macronin puhe osoittaa täydellistä kyynisyyttä ja tuulenhaistelua sekä suorastaan ala-arvoista sotilaallista ajattelua."

      Eiköhän se pikemminkin ole sen muistamista, minkä maan presidentiksi on tultu valituksi. Asiallisesti samaa on sanonut ydinaseiden osalta Bidenkin.

      Bismarck on sanonut, että ainoastaan partiopoikien unelmissa kansat kuolevat toistensa puolesta.

      Ja mikä lännessä ollessa kun voi pelkällä aseavulla heikentää Venäjän poliittisesti, taloudellisesti ja sotilaallisesti vuosikymmeniksi.

      Poista
    4. Pari sanaa puun takaa.

      Anonyymi (14. lokakuuta 2022 klo 20.31) väitti:

      "Käyttämälläsi laskutavalla on tainnut kapitalismi ja kristinusko tappaa paljon, paljon enemmän."

      Hyvä ystävä, kristinusko ei tapa, mutta ihminen voi tappaa.

      Se ei ollut fysiikka, mikä pudotti pommit siviilien niskaan Saksan Dresdenissä ja Hampurissa (ja tappoi satoja tuhansia saksalaisia) ja Japanin Hiroshimassa ja Nagasakissa (ja tappoi myös satoja tuhansia japanilaisia) vaan tietyt ihmiset pudottivat ne valtaapitävien ja poliitikkojen käskystä.

      Jos saksalaiset kristityt eivät olisi niin luopuneet Jumalasta ja maallistuneet niin suuresti, niin "miekka" ei olisi lyönyt heitä niin kovasti molemmissa maailmansodissa.

      M

      Poista
    5. Kristinusko tappaa siinä missä mikä muukin ideologia/uskonto tahansa.

      Poista
    6. Kumma kyllä kommunismi ja uslan voi tappaa mutta kristinusko ei. Olisiko tuossa taas se ettei fanaatikko näe omia virheitään.

      Poista
    7. Melkoista kieroilua, arvon M, kristinuskon nimissä on tapettu luultavasti eniten ihmisiä maailmassa.

      Poista
    8. Lisää kieroilua ja itsepetosta, oman pahuuden tunnustaminen ja tunnistaminen on monelle hankalaa

      Poista
    9. Pari sanaa puun takaa.

      Anonyymi (15. lokakuuta 2022 klo 17.38) luulee:

      "Lisää kieroilua ja itsepetosta, oman pahuuden tunnustaminen ja tunnistaminen on monelle hankalaa"

      Keskustelu on vaikeaa, tai jopa mahdotonta, tällaisten tuntemusten jälkeen.

      Onko sinun mahdotonta ajatella toisella tavalla, koska sinä kuitenkin kaiketi asut kristityssä (tai oikeammin jälkikristityssä) maassa, joka on mahdollistanut niin sinulle kuin myös minulle kaiken sen hyvän, mistä me saamme nauttia joka päivä?

      M

      Poista
    10. Asiaa ihan puun edestä: miksi huijaat itseäsi etkä voi tunnustaa että kristinuskon nimessä on tehty todella paljon pahaa?
      Siitä kaikesta hyvästä, jota saamme joka päivä on enemmän kiittäminen valistusajan ajattelijoita kuin kristinuskoa!

      Poista
  12. Pari sanaa puun takaa.

    Nimi lea näkyi, vaikka olen mies, mutta se voi olla myös sukunimi tai osa sitä.

    Haluan kuitenkin kirjoittaa nimettömänä ja sanoa asiasta.

    Valistuksen aika ei oikeasti ole se, jota on kiittäminen, sillä sen ajan monet (ateistiset) ajattelijat olivat enemmän sanojia kuin tekijöitä.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totuuden kieltämisesi jatkuu. Olet kohta pahempi kuin Putin.

      Poista
    2. Ja papit ovat kiinnostuneet enemmän omasta vallastaan on ha muiden kontrollista kuin siitä miten parantaa yhteiskuntaa ja heikoimpien oikeuksia.

      Poista
    3. Outoa maniaa on tämä antikristillisyyskin kristityssä maassa. Liittyykö se jotenkin blogiin?

      Poista
    4. Pari sanaa puun takaa.

      Anonyymi (16. lokakuuta 2022 klo 13.06) sanoi:

      "Totuuden kieltämisesi jatkuu. Olet kohta pahempi kuin Putin."

      Miten sinä selität sen, että monet merkittävät valistusajan ajattelijat ja tekijät olivat taustaltaan luterilaisia ja muita protestantteja: Kant, Goethe, Leibniz, Smith, Euler, Berkeley ja monet muut?

      Keskustelu jatkukoon!

      M

      Poista
    5. Minusta oudompaa maniaa on kristillisyydensä korostus.

      Poista
    6. Olivatko he valistusfilosofeja protentanttisuutensa takia, vai pikemminkin siitä huolimatta?

      Veikkaan jälkimmäistä.

      Joka tapauksessa heillä oli ympäristössään paljon havaintomateriaalia siitä, miten asioita ei tule hoitaa.

      Poista

Kirjoita nimellä.