maanantai 3. lokakuuta 2022

Suuri mies

 

Johtaja

 

Ihmiskunnan historiassa on johtajien palvonta pikemmin sääntö kuin poikkeus. Siinä voi hyvällä tahdolla nähdä osoituksen asianmukaisesta paremmuuden kunnioittamisesta ja kyvystä ymmärtää, että maailmassa on suurempia ja hienompia persoonia kuin oma henkilö tai edes omat vanhemmat. Hitler puhui joskus jaostavasta henkilönpalvonnasta.

Johtajia, ilman suurta nimellistä valtaa ilmestyi Eurooppaan useitakin maailmansotien välisenä aikana (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=duce ). Heille oli tyypillistä näennäinen vaatimattomuus sekä tittelin, muotojen että pukeutumisen suhteen. Jopa Stalin oli muodollisesti vain sihteeri, vaikka tosin nyt sentään pääsihteeri…

Yksinkertaisuus voikin olla tehokkaampaa kuin ylenpalttinen korostelu. Leonid Brežnev pukeutui usein joulukuuseksi valtavine kunniamerkkivalikoimineen, kun taas Stalin käytti vain yksinkertaista sotilastakkia ilman arvomerkkejä ja piti jaloissaan saappaita, jotka ikään kuin kertoivat siitä, että mies oli kenttäkelpoinen. Sitä hän ei tosin käsivammansa takia ollut.

Myös Hitler pukeutui hyvin yksinkertaisesti. Hänen 1.9.1939 puheestaan huomasin, että hän kertoi siinä kansalle pukeutuvansa nyt rakkaimpaan ja pyhimpään takkiinsa, jonka hän riisuisi vasta voiton jälkeen -mikäli jäisi henkiin… Ich habe damit wieder jenen Rock angezogen, der mir einst selbst der heiligste und teuerste war. Ich werde ihn nur ausziehen nach dem Sieg, oder ich werde dieses Ende nicht erleben!

No, siinä nyt kävi kuten kävi.

Putin on aikamme johtajatyyppi, mutta toisenlainen kuin mihin maailmansotien välisenä aikana totuttiin.

Hän rakastaa kaikenmoista teatteria, jossa itse esittää pääosaa. Siinä samalla vietetään alituisia naamiaisia ja puku vaihtuu aina tilanteen mukaan: tässä hän istuu riippuliitimen kyydissä, tuossa seisoo laivan komentosillalla, nyt sukeltaa aarteita merenpohjasta, tuossa ampuu tiikeriä tainnutuspanoksella, tässä ajelee nelipyöräisellä moottoripyörällä huligaanien kanssa ja niin edelleen ja niin edelleen.

Toki kansalle puhuessaan johtaja pukeutuu korrektisti länsimaiseen miehenpukuun eikä esimerkiksi kiinalaiseen mandariininviittaan -ainakaan vielä. Kenties Venäjä ei enää kaipaa mitään lisää lännestä, mutta ilman länttä se ei olisi yhtään mitään, kaikista Euraasia-houreista huolimatta. Otapa kaikki läntinen pois Venäjän kulttuurista ja katso mitä jää jäljelle.

Mutta millainen johtaja Putin on? Venäjän valtiomuotohan on demokratia ja sillä on kaikki asianmukaiset toimielimet, olkoonkin, että se on ns. ohjattava demokratia.

Tässä suhteessa systeemi muistuttaa roomalaista prinsipaattia. Caesarin ja Octavianus-Augustuksen myötä Rooma ei siirtynytkään tasavallasta takaisin kuningaskunnaksi, vaan säilytti tasavaltalaiset instituutionsa, joita yksi mies sitten mielensä mukaan hallitsi. Keisareilla ei ollut kuninkaan diadeemia. He olivat kyllä aikanaan peräti jumalia, mutta se on jo toinen juttu.

Johtajan titteli tarkoittaa yleensä ohjaajaa, esimerkiksi Führer on myös autonajaja, jolta vaaditaan ajokortti, Führerschein.

Venäjällä Stalin oli aikoinaan vožd, mikä viittaa myös verbiin vozit, kuljettaa, mutta miksei myös verbiin vodit, ajaa. Autonkuljettajahan on voditel. Joka tapauksessa vožd se on, joka hallitsee ohjauspyörää ja jota sitten sopii kiittää kaikesta maan menestyksestä ja hänen avukseen rientää ja vaikka itsensä uhrata hädän hetkellä, kun maa on ajettu umpikujaan, nerokkaasta johdosta huolimatta.

Guuglaus aiheesta путин вожд tuottaa reilusti yli miljoona tulosta, mutta eihän niille sellaisenaan voipanna juuri mitään painoa. Kiinnostavana löytönä huomasin joka tapauksessa jonkun Kungurovin julkaisseen äsken tuonnimisen kirjan: Putin – vožd .Osobennosti natsionalnoj politiki. Tässä on siis myös viittaus tunnettuun hauskaan filmiin Kansallisen metsästyksen/metsästyksen kansalliset erityispiirteet, jossa myös Ville Haapasalo nousi kuuluisuuteen.

Olisihan tuo mukava saada käsiinsä, mutta esimerkiksi Tallinnan kirjakauppojen venäläiset osastot ovat nyt painuneet lähelle nollatasoa. Helsingissähän ei sellaista edes ole. -Olemmeko me tyhmiä?

Kaiholla muistelen, miten neuvostoaikana Akateemisessa kirjakaupassa oli hyvä emigranttikirjallisuuden osasto, jonne venäläiset tutkijavieraat aina ehdottomasti halusivat. Siellä oli ainakin mahdollisuus pitää kädessään ja lehteillä vaikkapa Putinin nyt ihaileman Ivan Iljinin tai muiden ROVS:in toimihenkilöiden tuotteita. Kotimaassa ne olivat ankarasti kiellettyjä.

Eiköpä nyt juuri olisi aika tukea sitä uutta ROVS:ia, joka tarvittaessa ajan mittaan varmasti syntyy vastustamaan diktaattorin politiikkaa ja joka voi toimia vain ulkomailla, mutta pystyy kyllä sieltä käsin vaikuttamaan kotimaassaan. Tästähän Venäjällä on kokemuksia jo Herzenistä lähtien. Vaikka hän asui Lontoossa, luki koko intelligentsija Venäjällä hänen tekstejään ja keskusteli niistä.

Mutta nykyinen ns. Akateeminen kirjakauppa alkaa muutenkin olla vain ala-arvoinen rahantekokone, josta ei saa kuin harvoja ulkomaisia lehtiäkään. Ranskankielisiä ei ole yhtään, espanjasta ja italiasta nyt puhumatta, mutta kun ei ole edes virolaisia… Venäjänkielisiä kirjoja siellä ei tosiaan ole lainkaan, vaikka maassa on nyt hyvin huomattava venäjänkielinen kolonia. Tämä maa tarvitsisi oikean kirjakaupan.

Mutta pari sanaa vielä tuosta pellestä, joka Venäjällä nyt esittää johtajan osaa. Hitlerillä oli aikoinaan heikkous teatraalisuuteen ja jopa melodramaattisuuteen. Se teki hänestä haavoittuvan ja luultavasti hän itsekin vaistosi siihen sisältyvän koomisuuden ja juuri siksi lietsoi itsensä yhä uusiin raivon ulottuvuuksiin.

Stalin sen sijaan piti käytöksensä rauhallisena, mutta esitti sitäkin hurjempia väitteitä ikään kuin kylminä tieteellisinä totuuksina -ja tosiaan, olihan hänellä kokonainen armeija tutkijoita, jotka todistivat hänen politiikkansa tieteellisyyden.

Stalinin retoriikka oli yksinkertaista, mutta tehoavaa, se muistutti suuresti katekismuksen tyyliä, kuten koulunsa käyneeltä pappismieheltä sopi odottaakin.

On ilmeistä, että Putin ja hänen tiiminsä tuntevat Stalininsa, onhan tämä nykyinen johtaja useinkin tuonut ilmi ihailunsa edeltäjäänsä kohtaan. Historiassa Stalin oli suuri onnistuja sikäli, että hän tosiaan kohotti maansa siitä tuhosta ja tappiosta, johon Leninin politiikka oli sen vienyt. Hän vieläpä kuoli ns. luonnollisen kuoleman. Onhan siinä rohkaiseva esimerkki.

Tarkemmin katsoen Stalinin menestykset tietenkin olivat suhteettoman kalliisti ostettuja, usein onttoja lavastuksia, joiden hintana oli kulttuurin tuhoaminen ja miljoonien kärsimys. Mutta olihan se järjestelmä ainakin jollakin tavalla ohjattavaa superdemokratiaa, aivan uudenlainen ilmiö.

Sellaistahan myös Putin näyttää tavoittelevan.

18 kommenttia:

  1. Hassua, itse pohjoisesta vierailin juuri Helsingin akateemisessa ja mietin, miten iso valikoima kirjoja siellä oli toisin kuin pohjoisen suomalaisessa kirjakaupassa, jossa ei paljoa valintaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katso huominen blogi, ylistyslaulu todellisille kirjakaupoille. Toki myönnän, että pohjoisen asukkaana Akateeminen viehättää - paremman puutteessa.

      Poista
  2. "Jopa Stalin oli muodollisesti vain sihteeri, vaikka tosin nyt sentään pääsihteeri…"

    Eikö titteli venäjäksi ollut generalny (?) eikö se viittaa myös yleiseen, esim yleissihteeri. Keskuskomiteassakin taisi olla hyvin merkittävä yleinen osasto.

    Stalinin valtaannousu taisi perustua siihen, että hän hoiti tylsiä rutiiniasioita, kuten piirisihteerien valintaa yms hallintokysymyksiä kun taas politbyroon jäsenet väittelivät suurista linjoista. He havahtuivat sitten kun 1925 puoluekokouksessa oli em piirisihteerien valitsema enemmistö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsihteeri on ihan hyvä käännös. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa, ettei koko puoluetta edes mainittu perustuslaissa ennen vuotta 1977. Siitä huolimatta se todedllisuudessa piti rautaisessa ottessaan kaikkia neuvostojen elimiä ja paljon muutakin. Aikansa "vallan vertikaali". Eivät siinä mitkään alemmat elimet pullikoineet.

      Poista
    2. Voisi sanoa, että perustuslaissa mainitseminen oli lopun alkua. Kun laki on vallan sementoimista, vallankumouksellisen puolueen mainitsemisessa laissa on kalman hajua. Voimansa päivinä kommunistinen liike korosti illegaalista luonnettaan. Se oli virallisen vallan yläpuolella.

      Poista
  3. "Mutta nykyinen ns. Akateeminen kirjakauppa alkaa muutenkin olla vain ala-arvoinen rahantekokone, josta ei saa kuin harvoja ulkomaisia lehtiäkään. … Venäjänkielisiä kirjoja siellä ei tosiaan ole lainkaan, vaikka maassa on nyt hyvin huomattava venäjänkielinen kolonia. Tämä maa tarvitsisi oikean kirjakaupan."

    Varsinainen kulttuuririkos, turvallisuuspoliittista näkökulmaa unohtamatta. Korvaako Ruslania-kirjakauppa mitenkään puutetta?

    Kauhea ajatus: onko kirjojen ja lukevien ihmisten määrä laskenut niin, että kysyntää ei ole.

    Suurimmat tuoteryhmät ovat pintajulkkisten elämänkerrat, keittokirjat ja itseapukirjat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olisi mahdotonta, että pian julkaistaan vain lingua francalla, englannilla, fyysisiä kirjoja kansainväliselle lukijajoukolle.

      Muut kuuntelevat audiota tai podcasteja. Ja sitten fyysisinä kirjoina menee noita mainitsemiasi pinnallisia elämänkertoja, joiden nimenä on joku etunimi, esim. "Mika", joka viittaa kerrottavan etunimeen.

      Ehkä lukemisesta tulee niche-harrastus, jonka harrastajat globaalisti muodostavat verkostoja toistensa kanssa kuten vaikka laskuvarjohyppääjät nykyään.

      Poista
    2. Itse luen kännykältä nykyään kirjani, oikein kätevää kun tottuu.

      Poista
    3. Lukemisen renesanssi tarvitsisi vapaa-ajan vallankumousta. Olisi siirryttävä lyhyeen vuosityöaikaan, missä ihmisillä olisi mahdollisuus viettää hitaita päiviä kirjan kanssa.

      Nykyinen kiireellinen rytmi tekee mahdolliseksi vain digitaalisen, nopean informaation.

      Poista
    4. Tallinnaa blogissa sivuttiinkin mutta millainen lienee Tukholman kirjakauppatilanne nyt? Varmasti parempi kuin Helsingin mutta onko kehitys samansuuntaista? Tietysti tilanne kaupoille paha kun on sekä älylaitteet että nettikaupat. Mutta yritystä saa kai sentään aina toivoa... -jussi n

      Poista
    5. "niche-harrastus, jonka harrastajat globaalisti muodostavat verkostoja toistensa kanssa"

      Ehkäpä sitä tulevaisuudessa kaupungilla pyörii miehiä, jolta voi ostaa suomenkielisen, "pimeän" kirjan.

      "Nykyinen kiireellinen rytmi tekee mahdolliseksi vain digitaalisen, nopean informaation."

      Kyllä minusta vuorokaudessa on edelleen 24 tuntia, joita kaikkia ei käytetä työhön tai nukumiseen. Se on sitten kunkin asia käyttääkö sen päihteisiin tai niiden kaltaiseen viihteeseen vaan oikeisiin kirjoihin tai somekommenteihin.

      Poista
  4. Onko erinomainen Rosebud-kirjakauppa Timo Vihavaiselle ja kommentoijille? Verkkokauppakin on hyvä, mutta erityisesti kehun päämyymälää Kaisaniemessä. Siinä on sentään vanhan ajan kunnon kirjakauppa. Venäläisiä kirjoja sieltä tuskin löytää, se myönnettäköön, mutta paljon muuta hyvää. Siellä on jopa hyvin varusteltu runohylly.

    VastaaPoista
  5. Johtaja se on Putinikin. Joku venäläinen nainen kehuskeli, että Putin on paras presidentti, kun antoi määräyksen osittaisesta liikekannallepanosta, ja poikia alettiin lähettää rintamalle.

    Tulipahan mieleeni sekin, että aikoinaan joku tuntemattomaksi jäänyt KRP:n tutkija teki paljastuksen, koska Putin oli laitettu KRP:n listoille rikollishteyksiensä takia. KRP taisikin olla jo silloin ajan tasalla?

    Iso haloo siitä asiasta nousi, tietenkin, sillä onhan aivan tolkutonta epäillä niinkin isoa johtajaa rikollisyhteyksistä, mutta nyt taidetaan epäillä jopa sotarikoksista ja salamurhista?

    Onhan sitä Neuvostoliittoa, Venäjää ja Putinia kohdeltu silkkihansikkain, varsinkin Suomessa. Lustraatio jäi tekemättä, ehkä paras oli niinkin, sillä kyllä Suomi oli syvemmällä Neuvostoliiton ja Venäjän taskussa, ja taidamme olla vieläkin?

    Joku Jaakko Laakso nautti ihme suojaa maanpetoksellisten toimiensa takia, vaikka näytöt olivat kyllä aivan riittävät. Jos kuvaa perustuslaillisten nimilistoja ja luovuttaa ne tehtaankadulle, eiköhän se olisi ollut siinä? Niin, mikä liene vanhenemisaika näissä rikoksissa, eivät taida edes vanheta? Mats Dumell sai ovelasti tuomion, että ei me nyt muka ihan rähmällään oltu...

    Jaakko Laakso taisi olla myös puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja, eli kyllä Laakson johtajat taisivat olla ihan muualla kuin Suomessa, mutta mitäänhän ei olla oikeasti selvitetty, a syystä ja b toisesta.

    Asioita vatvottiin aikoinaan ja rikostoimittaja Harri Nykänen penkoi juttua, ja kas kummaa sai lemput Hesarista!

    VastaaPoista
  6. ”Tämä maa tarvitsisi oikean kirjakaupan” Voiko sitä paremmin sanoa…

    VastaaPoista
  7. Suuri johtaja korostuu myös rintamalinjan toisella puolella Ukrainassa. Zelenski on taitava esiintyjä ja selvästi käsittänyt sopivan vaateparrenkin merkityksen. Hän lienee myös käsittänyt, että vastakohdan esittäminen Putinille on elinehto menestyksekkäälle julkisuudelle. Toivottavasti linja pitää loppuun asti.

    Kremlissä varmaan harovat hiuksia miettiessään, kuinka saada palatseissa piileskelevä bunkkerivaari samanlaiseksi kansansuosikiksi. Kadyrov örähdyksineen ja rintamavierailuineen menee kohta ohi...

    VastaaPoista
  8. Näin ikämiehenä on aikaa ällistellä mikä on se voima joka meilläkin saa nuoret miehet hinkumaan rintamalle. Ehkä se selittävä tekijä on: "I'm so bored".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testosteroidin jylläys se on se voima, luonto hoitaa kuten olet itsekin havainnut. Yhteisö kuitenkin tarvitsee nuoria uroita, jotka ovat valmiita pysäyttämään vaikka panssarivaunun halolla jos yllytetään - sekä vanhoja miehiä heitä viisaasti johtamaan. Huomio: niistä halkomiehistä ei useinkaan tule niitä vanhoja viisaita miehiä.

      Poista

Kirjoita nimellä.