keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Keskustan osa historiassa

 

 

Historian oppikirja kuvaelmana

 

Esa Leskinen (käsikirjoitus ja ohjaus), Ensimmäinen tasavalta. Kansallisteatterin suuri näyttämö

 

Kansallisteatteri oli katsojia täynnä, kun esitettiin maamme itsenäisen historian ensimmäisten vuosikymmenien kronikka K.J. Ståhlbergin näkökulmasta.

Historiakurssinsa lukeneelle tässä ei sinänsä mitään uutta ollut. Aika laajasti keskityttiin referoimaan uudempia julkaisuja kuten Ester Ståhlbergin päiväkirjaa ja hieman myös Santeri Alkion päiväkirjaa (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=alkio ). Myös Tekla Hultinin päiväkirja oli esillä ja paljon muuta kulloiseenkin ajankohtaan kuuluvaa.

Teksti on siis rakennettu paljolti olemassa olevien dokumenttien pohjalle. Toki niitä virtaviivaistetaan tarpeen mukaan ja yritetään tavalla tai toisella saada myös kontekstiin. Eihän tällainen sinänsä voi johtaa historian rekonstruointiin näyttämöllä, parin paikoitellen myrskyisänkin vuosikymmenen historia on aivan liian laaja asia kutistettavaksi pariin tuntiin.

Toki tulos on historiallisen totuuden kannalta kohtuullinen. Siinä ei juuri ole sitä tuskastuttavan pinnistettyä yhden osapuolen ja erityisesti äärivasemmiston toiminnan oikeuttamista, joka on vuosikymmenet ollut niin leimallista historiaa käsittelevälle kulttuurillemme. Muutama kömmähdys faktapuolella ei ole kovin vakava asia.

Ståhlberg oli liberaali, keskustalainen ja kuten näytelmässä todetaankin, hänen roolinsa on lyhyissä esityksissä usein sivuutettu aivan lyhyellä maininnalla, ikään kuin todella merkittävää olisivat saaneet aikaan vain ääriainekset.

Toki tällaisessa dramatisoinnissa dramatisoidaan myös menneisyyttä siirtymällä kriisistä kriisiin ja unohdetaan suvantopaikat. Poissaolollaan loistaa Väinö Tanner, joka sentään oli tuon ajan historian aivan keskeinen hahmo ja on saanut kunnian tulla peräti kolmen moniosaisen elämäkerran kohteeksi. Ei hän käsikirjoittajallekaan liene ihan tuntemattomaksi jäänyt.

Mutta kärjistykset ja asioiden yksinkertaistamiset ovat draaman omimpia keinoja. Merkittävää on, että nyt keskeisenä tarkastelupisteenä on liberaali laillisuusmies. Suomen palaaminen järjettömästä sisällissodasta normaaliksi demokratiaksi oli paljon hankalampi asia, kuin tulee ajatelleeksi. Siinä tarvittiin olennaisesti myös sosialidemokraateilta aivan uutta ajattelua. Länsivaltain roolikin oli asiassa aluksi aivan keskeinen.

Etenkin Risto Volanen on kirjoissaan korostanut poliittista keskustalaisuutta edustavien voimien merkitystä sille, että maastamme tuli pohjoismainen demokratia eikä minkään sortin ääriaineisten hallitsema maankolkka. Tannerin vähemmistöhallitus oli vallassa jo vuosina 1926-1927 eli vajaan kymmenen vuoden kuluttua verisestä kansalaissodasta. Se on suorastaan hätkähdyttävä asia.

Mitä Ståhlbergiin tulee, mainitsematta jää muuan seikka, joka sai jääkärit ja aktivistit vihaamaan ”plootuvuorta” niin intohimoisesti. Kyseessä oli suhde jääkäriliikkeeseen, jota laillisuusmies Ståhlberg vastusti. Olihan sitä paitsi odotettavissa, että tuo valtiopetoksellinen liike aiheuttaisi ankaria vastatoimia Venäjän taholta.

Sellaisia olikin odotettavissa. Sitä paitsi järkevät ihmiset ymmärsivät, että olipa Venäjä miten heikko tahansa, se aina olisi kyllin vahva Suomelle. Luojan ihme oli, ettei se sitten ollutkaan. Svinhufvudin usko siihen, että itsenäisyys saataisiin aikaan Jumalan ja Hindenburgin avulla, piti paikkansa, vaikka Hindenburg hävisi sodan.

Kansalaissodan jälkeen Bertel Gripenberg kovisteli ”erästä ylhäisyyttä”, joka oli pysynyt poissa taistelukentältä silloin kun maan kohtalo ratkaistiin:

Till en excellens.

Ers excellens, som nu i ståt och glans
Vid maktens grytor frodas så belåten,
hur var det väl Ni vann Er äras krans,
Hur köpte Ni den kära, dyra ståten,
Ni som ej syntes till på kampens dag,
då landet blödde under hårda slag
och Finlands öde Stridens vågskål vägde?
Var fanns väl Ni, ers höga excellens,
när vår förnedring tycktes utan gräns,
och hopplös strid det enda hopp vi ägde?

 

Ståhlbergin sijasta maan päämieheksi olisi ollut ainakin valittava Mannerheim, jonka menneisyyttä keisarin seurueen upseerina ei juuri nyt enää kannattanut muistella. Miehethän olivat presidentinvaalissa vastakkain ja jostakin ihmeen syystä Ståhlberg voitti lähes kolminkertaisella enemmistöllä.

Ståhlberg tuli köyhästä pappissuvusta ja ilmeisestikin häneltä puuttui sellaista karismaa, jota valtion päämieheltä odotettiin. Kuningaspuuhailun aikanahan Paasikivi pohdiskeli, ettei Suomessa ollut yhtään sellaista miestä, jota kaikki voisivat katsoa ylöspäin -kaikkihan olivat ryypänneet yhdessä…

Ståhlberg kuitenkin omaksui julkisuudessa varsin majesteettisen roolin, kuten asiaa läheltä tarkkaillut Toivo T. Kaila muistelmissaan toteaa. Kailan mukaan oli Ståhlbergin koiraakin kohdeltava kunnioittavasti. Yksityiselämässään Kaarlo Juho kuitenkin oli aidosti vaatimaton eikä missään tapauksessa omaa etuaan ajava pyrkyri.

Entisen presidentin ja hänen puolisonsa kyyditys syksyllä 1930 oli ilmeisesti K.M. Walleniuksen (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=wallenius  ) humalapäissään antaman käskyn toteuttamista, vaikka sekin homma sitten jäi Walleniukselta kesken. Maan korkein sotilasviranomainen Wallenius ei sentään ollut, kuten näytelmässä väitetään.

Kyydityksen tarkoituksena lienee ollut häpäistä Ståhlbergin henkilö niin, että hänestä olisi tullut mahdoton valittavaksi uudelleen presidentiksi. Oliko ajatuksena jopa muiluttaa entinen presidentti Neuvostoliittoon tai peräti tappaa hänet, on tietymätöntä.

Monenlaistahan ”ensimmäisen tasavallan” kirjaviin vuosiin mahtui. Mannerheimin hinku päästä hyökkäämään Pietariin ja pelastaa Venäjä bolševismilta oli äärimmäistä uhkapeliä. Suomen armeijasta tuskin voitiin vakavasti edes puhua.

Toki Lenin, puolustellessaan Suomen-politiikkaansa väitti, että Suomen puuttuminen asiaan juuri ratkaisevalla hetkellä olisi nopeasti ratkaissut Pietarin ja koko vallankumouksen kohtalon.

Että niin ei käynyt, oli kiinni Suomen kokoomuspuolueen kannasta. Sen johto kammoksui seikkailua ja Mannerheim teki johtopäätöksensä ja meni allekirjoittamaan tasavaltaisen hallitusmuodon, joka toi pian Ståhlbergin valtaan. Rauha itärajallamme säilyi.

Onko Venäjän bolševikkivallan säilyminen sitten Suomen kokoomuspuolueen tai peräti henkilökohtaisesti Ståhlbergin ansiota/syytä, on kysymys, jota en pyri ratkaisemaan. Joka tapauksessa Mannerheim juonitteluistaan huolimatta aina lopulta siirtyi kannattamaan laillista järjestystä, josta hänelle on syytä antaa tunnustus, kuten näytelmän Ståhlbergit toteavatkin.

Mutta eihän se Suomen tie pohjoismaiseen kansanvaltaan niin sileä ja yksiselitteinen ollut, päinvastoin. On jo aikanakin, että sen todelliset sankarit, keskustapoliitikot nostetaan esille. Kunnia heille.

17 kommenttia:

  1. "Suomen tie pohjoismaiseen kansanvaltaan niin sileä ja yksiselitteinen ollut, päinvastoin. On jo aikanakin, että sen todelliset sankarit, keskustapoliitikot nostetaan esille. Kunnia heille."

    Yksi merkittävä ansio uristi Ståhlbergilla oli laillisuuden ja oikeusvaltion korostus. Sen merkitys on kun katsoo Venäjän historiaa ja nykyoloja.

    Ståhlberghan palasi presidenttikautensa jälkeen palvelemaan maan Korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Myös Paasikivi konsultoi tätä päiväkirjojensa mukaan kiperissä kysymyksissä.

    VastaaPoista
  2. "hyökkäämään Pietariin ja pelastaa Venäjä bolševismilta oli äärimmäistä uhkapeliä. "

    On kutakuinkin varma, että tuo uhkapeli olisi johtanut itsenäisyyden menetykseen. Ei pienen Suomen talonpoikaisarmeija olisi pystynyt lyömään vauhtiin päässyttä puna-armeijaa enkä usko, että miljoonakaupunki Pietarin menetyskään olisi johtanut bolshevikkien kukistumiseen: olisivat vetäytyneet Moskovaan ja palanneet sieltä maksamaan potut pottuina:olipa Venäjä miten heikko tahansa, se aina olisi kyllin vahva Suomelle. Eikä valkokenraaleiltakaan olisi ollut hyvää odotettavissa.

    VastaaPoista
  3. Mukava havaita, että blogisti näytti olevan suhteellisen tyytyväinen Kansallisteatterin esitykseen. Olen harkinnut tätä esitystä, mutta parin viime vuoden kokemukset Kansallisteatterista, ideologisine näkemyksineen epäilyttävät.

    VastaaPoista
  4. "Venäjä, Venäjä, Venäjä"

    Venäjällä oli syntynyt uusi ideologia, jonka presidentti Putin julisti lyhyellä määritelmällä karrieerinsä alussa: "Зачем нам мир, в котором нет России?" (Mihin tarvitaan maailmaa, jossa ei ole Venäjää?") Venäjällä ei ollut minkäänlaista keskustelua tästä ideologiasta, joitakin mainintoja vain.

    Raivostunut Putin tuhoaa nyt Ukrainaa, koska se ei halunnut olla federatiivinen valtio, vaan julisti itsensä yhtenäiseksi valtioksi. Putin haluaa tietenkin että jokaisessa maassa olisi venäläinen poliittinen kuvernööri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "federatiivinen valtio"

      Jos Ukraina olisi hyväksynyt Moskovan vaatimuksen/toiveen Ukrainasta federatiivisena valtiona, niin se olisi samalla hyväksynyt Ukrainan/ukrainalaisten russifikaation, jota Neuvostoliitto harjoitti useita vuosikymmeniä. Ukrainalaisia on yli 40 miljoonaa.

      Poista
    2. "Russifikaatio"

      ”Venäläistäminen tarkoittaa pyrkimystä, jossa Venäjän vallassa olevat kansat pyritään sulauttamaan Venäjän valtaväestöön muun muassa kielellisesti ja kulttuurisesti.” Tämä Wikipedian määritelmä ei ole täydellinen, siitä puuttuu erittäin tärkeä elementti: vuosikymmeniä kestänyt kansojen siirteleminen paikasta toiseen.

      Neuvosto-Karjalasta karjalaisia, Inkeristä inkerinsuomalaisia pakkosiirrettiin eri puolille Neuvostoliittoa ja paikalle tuotiin venäläistä väkeä. Krimin tataarit pakkosiirrettiin Kazakstaniin. Ns. ”kulakkien tuhoaminen luokkana” on eri pykälä: ukrainalaiset kärsivät siitä eniten.

      Toisen maailmansodan jälkeen Eestistä, Latviasta ja Liettuasta suuri osa väestöstä pakkosiirrettiin Siperiaan ja paikalle tuotiin venäläistä väkeä.


      Poista
  5. Jopas oli taasen kapeasta ideologisesta näkökulmasta kirjoitettu, sillä tyylillä jolla pyritään klorifioimaan oikeiston toimintaa kautta historian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MIstäpä löytäisin laajakatseisen näkemyksen? Olisiko sellaisesta esimerkkejä? Onkohan sellaiset esitettävä ihan anonyymisti vai joudutaanko ne pitämään ajattelijoiden omana tietona? Miksi? Monien puolesta kysyn.

      Poista
    2. Miksi kapea-alainen oikeistolainan näkemys olisi lähtökohtaisesti sen huonompi kuin kapea-alainen viher-vasemmistolainen näkemys? Harvemmin ylipäänsä törmää sellaiseen "laaja-alaiseen" näkemykseen, jossa esitetään vihervasemmistolais-oikeistolainen näkemys.

      Lyhyesti: jokainen taplaa tyylillään, jos blogisti maailmankuva tai teksti ei miellytä,, vaida kanavaa toiseen kuplaan.

      Poista
    3. "Harvemmin ylipäänsä törmää sellaiseen "laaja-alaiseen" näkemykseen"

      Se taitaakin olla totisen totuuden totta. Kas kun Marxilta ja Engelsiltä on julkaistu ainoastaan 50 nidettäkirjoituksia. Lisää on tulossa, ne julkaistaan Saksassa. Leniniltä sen sijaan selailtavaa on peräti sata nidettä. Stalin oli paljon laiskempi.

      Poista
    4. Taisi "kalikka kalahtaa" ja sehän oli tarkoituskin.

      Poista
    5. Ainakin blogistilla jäi jauhot suuhun. On meinaan sellainen tuo älyllinen taso.

      Poista
    6. ”Taisi "kalikka kalahtaa" ja sehän oli tarkoituskin.”

      Anonyymi 20. lokakuuta 2022 klo 12.08 ei ole näköjään kuunnellut tarpeeksi KGB/kommunisti Putinin puheita eikä seurannut hänen poliittista käyttäytymistä. Putin on vallassa jo hyvin kauan ja saanut Venäjän/Ryssänmaan haltuunsa. Putinin puheiden tahallisena filosofisena heikkoutena on väite, että Neuvostoliiton luhistuminen oli geopoliittinen katastrofi. Kommunismin totaalisen katastrofin Venäjällä Putin/KGB halusi esittää tulleen ulkomailta eli geopolitiikasta. Ja siksi Länsi on siis syypää ja velkaa Venäjälle. Tätä nykyä Putin/ym.Ryssät kiristää.

      Venäjällä on julkaistu lukemattomia objektiivisia kirjoituksia Neuvostoliiton kommunismin luhistumisesta: taloudelliset, historialliset, kansalliset, ideologiset, jne.

      Poista
    7. "Miksi kapea-alainen oikeistolainan näkemys olisi lähtökohtaisesti sen huonompi kuin kapea-alainen viher-vasemmistolainen näkemys?"

      Sivuhuomatuksena tässä vain väliin yksi anonyymi. Se oikeistolainen porvarillinen on todennäköisempi realielämän kannalta ja selviytymisen kuin viher-vasemmistolainen mikä linkittynee markkinoihin. Ikävämpää kylläkin on huomata että molempia vedetään markkinoiden avustuksella höplästä ja pistetään napit vastakkain, mikä taas ei palvele sisäpolitiikkaa millään tasolla, mutta jostain nuo molemmat ajatusketjut on muodostuneet. Kumpi oli ensin? Kumpi sitten oli Suomessa ensin.

      Poista
    8. Lisää kalahduksen aihuttamia ulvahduksia.

      Taidatte jopa itse tunnustaa oman ideologisen kapea-alaisuutenne mutta ette voi sitä suoraan myöntää.

      Poista
  6. ”Russifikaatio”

    Russifikaatioon kuului vielä yksi tärkeä elementti: lahjat eli venäläisen väestön alueita. Neuvosto-Karjalaan liitettiin palanen Arkangelin oblastista. Ukraina sai oikein muhkean palan venäläisine väestöineen. Kazakstan sai puolestaan vieläkin muhkeamman palan. Jne.

    Ei ole mikään ihme, että Putin on nykyään ärtynyt siitä, että Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen nämä respublikat eivät palauttaneet heti Kremlille aikoinaan saamansa ”lahjat”. Ja siksi Putin päätti ruveta kurittamaan itsenäistyneitä respublikkoja.

    Mainituilla ”lahjoilla” oli tietysti erään muinaiskreikkalaisen myytin ”puuhevosen” rooli: kasvattaa venäjänkielisten osuus ja vastaavasti Kremlin valtaa näissä respublikoissa.


    VastaaPoista
  7. "Keskustan osa"

    Kyllä Keskusta palauttaa resurssinsa jo senkin takia, että eräs höpölöpö ei enää tule Eduskuntaan.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.