perjantai 21. lokakuuta 2022

Katsahdus aattoihin

 

Sotahan siitä tuli

 

Väinö Tanner oli tunnetusti viimeisen päälle järkimies ja sanoi vielä vuonna 1939, ettei sotaa tule. Niin hulluksihan ihmiset eivät voi tulla, hän päätteli.

Mutta järkimiehet olivat silloin, kuten nytkin pieni vähemmistö ja erityisen ikävää oli, että suurvaltojen johtoon oli päässyt aivan muunlaisia aineksia

Kuten tunnettua, sota Ukrainassa ei alkanut vuonna 2022, vaan jo kahdeksan vuotta aiemmin. Tätä asiaa Moskovakin on hokenut hokemasta päästyään. Moskovan sanoma on ollut, että ukrainalaiset natsit ovat jo koko sen ajan rankaisematta terrorisoineet rauhallista venäläistä väestöä Itä-Ukrainassa. Pakkohan oli viimeinkin puolustautua.

Venäjällä tämä propaganda näyttää menneen hyvin läpi, mikä meistä voi kuulostaa uskomattomalta. Eihän siinä lainkaan muisteta edes puolella sanalla mainita sitä tosiasiaa, että Venäjän aseistamat ja huoltamat pyssymiehethän ne juuri ottivat tuon alueen hallintaansa juuri kahdeksan vuotta sitten.

Jostakin syystä kertoi ja kertoo Moskovan propaganda, että tuo venäläinen marttyyriväestö joka tapauksessa sai vain koko ajan kärsiä ukrainalaisten sorrosta ja väkivallasta. Mitään vastaavaa väkivaltaa ukrainalaisia vastaan ei kuin ihmeen kautta sitten kai lainkaan tapahtunut.

On melkoinen suoritus Putinin manipulaatiokoneistolta, että moinen tulkinta saatiin menemään kansaan kuin häkä. Kovin kyynistä jo oli, että se kehdattiin edes esittää.

Mutta eihän tuo paikallinen separatismi ollut vielä ratkaisu mihinkään. Moni tarkkailija katsoi, ettei Putin voi noita alueita jättää ilman tukea, eikä loputtomasti kestää ratkaisematonta tilannettakaan. Sota oli tulossa ennemmin tai myöhemmin, sanoivat monet avoimesti.

Koska hyökkäyssotaa riitojen ratkaisemisen keinona ei Euroopassa Balkania lukuun ottamatta ole käytetty enää sukupolviin, ei moni uskonut sen mahdollisuuteen nytkään. Miten joku kehtaisi sellaisen aloittaa? Mitä hyötyä sellaisin keinoin hankitusta alueesta lopultakaan edes olisi? Eikö irti päästetty sota sitä paitsi ollut arvaamaton asia, joka voisi johtaa hyvinkin ikäviin seurauksiin sen aloittajalle?

Erikoispalvelujen edustaja luuli keksineensä elegantin tavan hoitaa asia: ei sotaa, vaan erikoisoperaatio, kirurginen ja häikäilemätön isku, joka leikkaisi vihollisen johdolta pään ja toisi valtaan sellaiset voimat, joita nyt kaivattiin.

Näinhän suunniteltiin tehtävän myös Talvisodassa, jonka piti olla vain mitätön aseellinen konflikti, jonka puna-armeijan mahti ratkaisisi pyydettäessä nopeasti ja palauttaisi rauhan koko maailman työtätekeviä edustavan mahdin ehdoilla.

Tänään useimmat ovat jo unohtaneet, minkälaisessa sakeassa propagandailmapiirissä vuoden 1939 Neuvostoliitossa elettiin.

Joka tuutista tunki ainesta, joka ylisti loistavaa, voittamatonta puna-armeijaa ja sen kykyä lyödä kaikki viholliset ja vieläpä niiden omalla maaperällä. Tästä hehkutuksesta tuli mieleen suorastaan Majakovskin ylistys vallankumoukselle, jonka piti oleman lyhyt ja iloinen (radostnaja i skoraja).

Itse asiassa vallankumous vei Venäjän kadotuksen syvimpiin alhoihin ja vaati kymmenien miljoonien hengen välittömästi ja vielä sitten uudelleen viiveellä. Mutta kaikki kuulosti edeltä käsin kovin hyvältä.

Näinhän se taisi olla sen tulevan sodankin kohdalla, jota Venäjän hurraaisänmaallisten lunatic fringe  jo vuonna 2014 täpinöissään odotteli. Pistänpä tähän blogin tuolta ajalta:

 

torstai 29. toukokuuta 2014

Huomenna on sitten sota?

 

Huomenna on sitten sota

 

 

Завтра война! Вооруженные силы

и военная реформа в России.

Москва, Книжный мир, 2013. 383 с.

 

Juuri ennen toisen maailmansodan alkamista oli Neuvostoliiton suuri iskelmäsuosikki nimeltään Jesli zavtra vojna – jos huomenna syttyisi sota. Sanat ja sävelen voi helposti löytää netistä: Если завтра война, если завтра в поход, будь сегодня к походу готов!

Moskovalainen tutkija Aleksandr Nevežin, joka tuntee erinomaisesti tuon ajan kulttuurin ja propagandan maailmat, on korostanut, miten voimakkaasti neuvostokansalle syötettiin ajatusta siitä, että Puna-armeija oli voittamaton ja että tuleva sota ratkaistaisiin vihollisen alueella ja vähällä verellä, jopa suorastaan hämmästyttävän vähäisillä menetyksillä.

Talvisota, joka alkoi tuon hitin vielä ollessa suuressa suosiossa, oli sitäkin suurempi sokki hyökkääjälle. Kuten mielipidetarkkailu osoitti, niin rintamalla kuin selustassa saatiin pian tyrmistyä siitä, miten perusteellisesti pientä Suomea vastaan käyty sota sekoitti niin tuotannon kuin jakelun. Yhtäkkiä olikin pulaa kaikesta, Leningradin sairaalat täyttyivät haavoittuneista, veri vuoti virtanaan, eikä tulosta syntynyt…

Tarinat vorošilovilaisista yhteislaukauksista, lentäjä-ässien huimista uroteoista ja uuden neuvostoihmisen joukkosankaruudesta olivat syntyneet pikemmin kirjoituspöydillä kuin todellisuudessa. Sota, vieläpä nimenomaan Suomen valloittaminen oli hyvin vakava asia, eikä mikään huviretki, jossa vihollinen lakaistiin hatuilla pois tieltä, moitti Stalin upseeristoa kritiikkiseminaarissa pian sodan jälkeen. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun saatiin havaita, että vain johtaja oli käsittänyt kaiken oikein ja pölkkypäät taas aivan väärin. Ei se jäänyt viimeiseksikään.

Emme kuitenkaan voi tuomita tavallista Ivan Ivanovitšiä tai Marija Ivanovnaa siitä, että he ottivat propagandan tosissaan. Siihen oli panostettu valtavasti ja kaikesta päätellen myös johtajat uskoivat siihen itse. Tähän viittasi myös puna-armeijan ryhmitys vielä kesällä 1941, kun talvisodasta oli jo hieman opittu. Tuskin voimme edes tuomita Neuvostoliiton johtoa siitä, että se panosti valtavasti juuri aseistukseen 1930-luvun lopulla, vaikka kansa eli kurjasti. Myös Saksa rakensi sotavoimaa niin nopeasti kuin pystyi, eikä sen häikäilemättömyydestä ollut epäilystä.

Toinen asia on sen sijaan se sopimus, joka 23.9.1939 päästi sodan valloilleen. Apologeetat löytävät sille jälkeenpäin mielin määrin perusteita, mutta tuossa vaiheessa sen kohtalokasta merkitystä oli mahdotonta ymmärtää väärin ja sen kyynisyys hämmästytti vielä niitäkin, jotka olivat jo saaneet nähdä molempien osapuolten touhuista yhtä ja toista.

Mutta vuonna 1939, samoin kuin vuonna 1914 kaikille oli selvää, että tulossa oli sota. 1900-luvun alussa valtakunnat olivat jännittäneet voimavaransa äärimmilleen rakentaessaan arsenaaleja, ammuksia ja kaikkein uudenaikaisimpia aseita, kuten valtavia dreadnoughteja, joiden piti olla samaan aikaan sekä ylivoimaisen tehokkaita että haavoittumattomia. Makasiinikiväärit ja kuularuiskut oli kehitetty uskomattoman tulivoimaisiksi, tykistö ampui kymmenien kilometrien päähän ja lentoasekin vaikutti lupaavalta aselajilta.

Kun sota syttyi, oli kaikkien osapuolten helpotus aitoa ja riemu vilpitöntä. Päästiinpä viimeinkin antamaan turpaan saksalaista, ranskalaista, venäläistä ja monia muitakin, joista ei oikeastaan tiedetty mitään, mutta joilla omasta puolestaan kuului olevan aivan samanlaisia hankkeita ja haluja.

Vuonna 1939 taas oli kaikilla Euroopan kansoilla runsaasti hampaankolossa toisiaan vastaan. Miljoonia ihmisiä oli tapettu eikä oikeuden toteutuminen vain ottanut tapahtuakseen. Pikemmin päinvastoin. Niinpä varustauduttiin vakain tuumin. Aseteollisuus tuotti valtavia määriä materiaalia. Kukaan ei ihan varmasti tiennyt, ketä vastaan sitä tultaisiin käyttämään ja miksi, mutta jokainen ymmärsi, että käyttämään tultaisiin ja että kyseessä oli hyvin vakava, vastuullinen ja kunniakas tehtävä.

Pystyikö joku ihan oikeasti ennustamaan, miten toinen maailmansota syttyisi ja kehittyisi? En usko sitä. Töikseen ajatteleville ja kirjoittaville tietenkin sattui onnenkantamoisia. Yleisesikunnat tekivät suunnitelmia kaiken maailman mahdollisuuksia varten, mutta jos joku väitti tietävänsä, miten kaikki oikeasti menisi, hän valehteli yhtä paljon kuin neuvostopropaganda, joka kertoi etukäteen, että edessä oli kevyt ja voitokas hyökkäyssota.

Stalinille ei varmastikaan ollut epämieluista nähdä Saksan ja länsivaltojen joutuvan sotaan. Tästä hän saattoi olla jopa varma solmiessaan sopimuksen Saksan kanssa. Vielä vähemmän epämiellyttävää oli marssittaa puna-armeija halki Itä-Euroopan sen alueen, joka myöhemmässä historiankirjoituksessa tunnettaisiin nimellä The Bloodlands. Tässähän oli kyseessä historiallisen vääryyden korjaaminen, kuten jokaiselle oli ilmeistä viimeistään vuonna 1945, jolloin myös länsiliittoutuneet hyväksyivät Neuvostoliiton ja Saksan syksyn 1939 ystävyys- ja rajasopimuksen alueelliset määräykset.

Mutta historiallisten vääryyksien korjaaminen ei ole kovin mielenkiintoinen asia. Niitä nimittäin riittää loputtomasti ja suurella varmuudella voidaan sanoa, että yhden sellaisen korjaaminen tuottaa yhden tai useampia uusia. Ajatellaan nyt vaikka mahdollista Karjalan palautusta, jota joukko sekopäitä näyttää yhä vaativan. Luuleeko joku tosissaan, että tässä nimenomaisessa kysymyksessä olisi mahdollista korjata yhtä vääryyttä tekemättä yhtä suurta uutta? Ja luuleeko joku, ettei tätä vääryyttä sitten koskaan yritettäisi korjata?

No, olihan meillä tässä matoisessa maailmassa melko pitkä aikakausi, jolloin historiallisten vääryyksien korjaaminen ei näyttänyt kiinnostavan oikeastaan ketään, vaikka juuri silloin olivat vielä hengissä ne, jotka olivat saaneet noista vääryyksistä kärsiä. Tilanne taitaa nyt olla toinen ja tämä on se huolestuttava asia.

On varsin murheellista ja masentavaa nähdä, miten erilaiset kiilusilmäiset tolvanat, jotka ovat lyöttäytyneet yhteen asiaansa ajaakseen, puhuvat taas eri maissa sodan väistämättömyydestä kuin jokapäiväisestä leivästä. Syy mahdollisen sodan syttymiselle on aivan epäselvä ja liikkuu parhaimmillaankin erittäin korkealla abstraktiotasolla. Kysymys näyttää suorastaan olevan siitä, että tulevaisuudessa taistelevat osapuolet edustavat erilaista sivilisaatiota, jotka eivät voi elää rauhassa keskenään.

Puhun tässä nyt erityisesti kirjasta nimeltä Huomenna on sota (Завтра война!), jonka on julkaissut ns. Izborskin klubi vuonna 2013. Kirjassa keskustelee joukko klubin jäseniä ja ilmeisesti lisäksi muita siihen kuulumattomia, ammattisotilaita, tutkijoita ja poliitikkoja. Mukana ovat esimerkiksi Aleksandr Prohanov, kenraalieversti Leonid Ivašov, varapääministeri Dmitri Rogozin, futurologi Maksim Kalašnikov (Vladimir Kutšerenko), journalisti Mihail Ramm ja monet muut alan asiantuntijat, mukana armeijan terävintä kärkeä.

Kirjan teemana on Venäjän asevoimien reformi, josta monet kirjoittajista ja panelisteista ovat huolissaan. Joidenkin mielestä tilanne nimittäin on aivan surkea, erityisesti edellisen puolustusministeri Serdjukovin jäljiltä, jonka aikana lähdettiin siitä, ettei varsinaista sotaa enää tulisikaan, vaan voitaisiin varautua vain rajoitettuihin operaatioihin esimerkiksi terroristeja ja separatisteja vastaan.

Vuonna 2013 kokoontuneet keskustelijat saattoivat todeta, että tilanne oli nyt muuttunut. Tämä näytti herättäneen suurta iloa heidän keskuudessaan.

On tietenkin selvää, että ammattimiehet joutuvat kantamaan huolta erikoisalansa menestyksestä. Sotilaiden huolena on, ettei armeija ole hampaaton hyökkääjää vastaan eikä esivallan miekantuppi jää tyhjäksi. Tämä on oikein ja ymmärrettävää.

Miksi siis käytin alatyylistä ilmausta tästä joukosta, joka vain pyrkii hoitamaan työnsä hyvin?

Syy on se, että se mentaliteetti, joka on todettavissa eräiden kirjoittajien ja puhujien puheenvuoroista, kuulostaa eräissä tapauksissa perverssin ilahtuneelta ja tuo mieleen vuodet 1914 ja 1939. Se, että ”vain kuuro voi olla kuulematta sotarumpujen pärinää”, näyttää elähdyttävän joitakin. Valtavat panostukset aseisiin saavat aplodeja, samoin se, että Venäjän asevoimille on nyt luvassa maailmanluokan rooli eikä enää provinsiaalisen vahtikoiran virka.

No mutta miksei venäläisillä olisi oikeutta asevoimiensa kehittämiseen ja maailmanlaajuiseen poliittiseen rooliin siinä missä muillakin? Ja Suomellakin on armeija, jonka mahdollisuuksia pärjätä naapurille taistelukentällä pohdiskellaan innokkaasti iltapäivälehdissä, ikään kuin mitä tahansa arkista, mutta tärkeää kysymystä.

No toki! Oikeus on ja sotilaille tämän alan kysymysten pohdiskelu on jopa sitä työtä, josta heille maksetaan palkkaa. Harrastetaan nyt vaan vaikka koko kansa lastenkamarista lähtien sotapelejä ja leikkejä, joissa kokeillaan, miten paljon vainolaisesta saataisiin missäkin vaiheessa verta laskettua ja mikä riittäisi torjuntavoittoihin tai vastaaviin suorituksiin. Se on oikeasti jännittävää ja mahdollisesti kai myös hyödyllistä.

Oikeus valmistautua suurimittaiseen ihmisteurastukseen on hyvin todennäköisesti olemassa ainakin muodollisesti. Ongelmallinen asia on, että se henki, joka nyt näyttää elähdyttävän sotilaita eri tahoilla, vaikuttaa kyynisen hyväuskoiselta, mikäli sanontaa voi käyttää. Nyt on olemassa tarkkuusaseita, joilla toimitaan vihollisen alueella ja pärjätään vähällä verellä. Uuden sukupolven aseisiin sijoitetaan valtavia summia ja niitä on ehdottomasti saatava mahdollisimman monelle maailman kolkalle, esimerkiksi tietenkin Suomeen. Kukaan ei oikeastaan tiedä miksi näin on, mutta ehkä niitä on hankittava juuri siksi, ettei kukaan tiedä tulevaisuudesta yhtään mitään muuta kuin että sotarummut tuntuvat jossakin pärisevän.

Koska tämä ilmiö, nuorten ja hieman vanhempienkin miesten innostuminen sodasta, jota he eivät ole kokeneet, on historiasta liiankin tuttua, otan vapauden suhtautua heihin hiukan resignoituneella ylenkatseella ja käyttää alatyylisiä ilmauksia. Toivon, että tämä suhtautumistapa leviää ja että sillä on myönteistä vaikutusta maailman kohtaloon.

 

22 kommenttia:

  1. Minut leimattiin neuvostovastaiseksi 70-luvulla, syystäkin. Arvostin Jimmy Carterin ihmisoikeuspolitiikkaa, vaikka olin SKPn jäsen. Nyt kuitenkin joudun toteamaan, että hyppysellinen suomettuneisuutta olisi ollut tarpeen eräiden ministereiden äskeisissä puheenvuoroissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa, menit sitten vasemmalta ohi ja hyppäsit maolaisten kelkkaan? No, eihän sitä tarvitse hävetä, olihan maolaisuus jotakin extra ordinary-juttua! Kaikkihan muistavat, jos haluavat muistaa ruotsalaiset intellektualit, vaikkapa Myrdahlit ( sdp ) ja heidän poikansa Jan! No, enpä edes viitsi näpytellä enempää!

      Poista
  2. Oletko lukenut seuraavia kirjoja Neuvostoliiton hajoamisen vaikutuksesta venäläisten maailmankuvaan ja mielialaan:
    -Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu
    -David Remnick: Lenin's Tomb

    Jos olet, niin mitä mieltä olet

    VastaaPoista
  3. Sotapropagandakoneisto elää kollektiivitajunnassa, jossa yhteinen tunnustuksellisuus rasvaa sen rattaita. Kaikki yritykset kaataa kirkasta vettä näihin myllyihin ovat toivottomia. Vedellä ei pestä rasvaa.

    Yksi ihmissuvun kehityshistorian suurimmista ihmeistä on se tapa, jolla puheääni on kuuloaistin alueelta onnistuttu vangitsemaan äännekirjoitusmerkkeihin, jotka ikuistavat puheen niin että se voidaan koska tahansa myöhemmin lukea uudestaan -- eli "kuulla silmillä". Emme edelleenkään ymmärrä täysin sitä mitä kaikkea tässä kognitiivisessa emergenssissa tapahtuu tai miten se on ylipäänsä mahdollista.

    Mutta on mukavaa kuvitella, että mitäpä jos joskus "näkisimme" ne kielipilvet, joiden sisällä jokin ihmisryhmä elää ikiomien käsitteidensä ja merkityksenannon "sisällä", omiin mielialoihinsa ja totuuksiinsa luottaen ja uskoen. Jossain mielessä ja josain määrinhän me ne oikeastikin näemme -- kuten nyt näemme sen lipevän rasvapilven joka Putinia ympäröi, kuten myös sen suojapilven, jonka sisällä kansalaiset ovat oppineet sulkemaan korvansa ja silmänsä niin ettei heidän tarvitse ottaa mitään vatuuta siitä mitä politiikassa, varsinkaan sotapolitiikassa, tapahtuu.

    Muistelin juuri juttuja huhuista, joita Hitlerin aikaan kansalaisten keskuudessa liikkui. Kuten että juutalaiset polttavat lapsiaan uunissa. Nämä jutut tulevat nyt mieleen, kun projektion voimat Venäjällä mylläävät, ja päivän uutisten mukaan Pietarin kaupunginoikeus on antanut päätöksen, jossa se julistaa Leningradin piirityksen sotarikokseksi, johon syllisiksi sitten leimataan koko joukko eri maiden sotavoimista. Myös Suomi.

    Ihmettelen suuresti, miten vähän psykohistorialla on kuvattu ja selitetty sotatapahtumia. Niiden asiantuntijoina on automaattisesti pidetty sotilaita, joille sodankäynti on lähinnä valistuksen jälkeisen välineellisen, päämäärärationaalisen järjen operaatioita.

    Mikään ei ole sotakuvauksen ja -selityksen suhteen suurempaa ja perustavimmanlaatuista väärinymmärrystä. Kaikki sodankäynti on nimenomaan ja lopulta pelkästään psyykkisen taantuman ilmiöitä, joita on tarkasteltava tajunnallisen taantumisen kannalta, ei päämäärärationaalisina toimina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Pietarin kaupunginoikeus on antanut päätöksen, jossa se julistaa Leningradin piirityksen sotarikokseksi, johon syllisiksi sitten leimataan koko joukko eri maiden sotavoimista. Myös Suomi."

      Herää kysymys, mihin tuolla valmistaudutaan, erikoisoperaatioon suomalaisnatseja vastaan, jotka suunnittelevat uusia sotarikoksia pietarilaisia vastaan. Suomihan ei vielä NATO-jäsenenä olisi erinomainen kohde ydinasein suoritettavalle "varoituslaukaukselle ", joka osoittaisi, että Putin on (kuoleman-)vakavissaan.

      Poista
  4. Venäläiset ovat jääneet kiinni Ukrainassa sotarikoksista, ei kai siinä ole kahta sanaa? Toki maailman ainoan ja parhaan työläisvaltion, eli Neuvostoliiton perillisen Venäjän sympatiseeraajat koettavat loiventaa ja ymmärtää loputtomiin Putinin toimia, onhan tämä nähty ja nähdään jatkossakin.

    Nyt sitten venäläisten huoli omasta maineesta alkaa ehkä hieman huolettaa, ja kehitellään juttua mm. Suomen sotarikoksista toisessa maailmansodassa, muka Saksan rinnalla. Kas kun eivät heti toisen maailmansodan jälkeen valvontakomission taholta ottaneet tätä asiaa esille, tai viimeistään Pariisin rauhansopimuksessa?

    Mitä pitemmälle Venäjän nykyhallinnon, joka de facto on rikollisten suorittaman valtiokaappauksen tulosta, ja sen kaikista pidäkkeistä vapaat iskut Ukrainan siviilejä kohtaan laajenevat ja jatkuvat, sen syvemmälle pimeyteen Venäjän kansa suistuu. Paluuta ei ole, vai kuka uskoo, että vuoden parin päästä kaikki on unohdettu ja venäläinen herrakansa saa taas tehdä bisnestä ja elvistellä maailman metropoleissa?

    Voihan tietenkin olla, että heikot Macronit ja Scholzit luonteensa mukaisesti ryömivät Putinin edessä, eihän sellainen nöyristely pelkureita häiritse, ei todellakaan, ja käykin niin, että Ukraina uhrataan? Jos niin käy, natsien surmaamat kuusi miljoonaa juutalaista ja muuta vähemmistöä on siten vain pieni sivujuonne nykyajan rikoksten skaalassa.

    Eihän Putin tyhmä ole. Onpahan vain nähnyt, kuinka feministisiä lännen johtajat laitaluvultaan ovat, ja teki sen mukaan shakkipelinsä siirrot ja arvasi, että pelkurit ovat pelkureita! Ei poskisuudelmilla pahaa vastusteta, eikä Oodi ilolle-sävellystä kuunnellen!

    Venäjän kansa saa ja joutuu maksamaan valtiokaappauksen seuraukset, niin ikävästi ovat asiat. Puhutaan pakotteista, mutta lännen pitää ottaa kaikki keinot käyttöön, ja ensitilassa lopettaa kaikenlainen lääkevienti Venäjälle! Se aiheuttaisi jo huolta venäläisissä, nimittäin tunnen jonkin verran sikälästä lääketeollisuutta ja -tarvetta. Jatkuva ongelma on ollut venäläisten kehno ja vaatimaton lääketeollisuus sekä länsilääkkeiden kalleus ja siitä johtuva suoranainen puute. Nomenklatuura ei todellakaan ole puutetta nähnyt, mutta tavallinen venäläinen on.

    Putinin Venäjä pitää irroittaa maailmantaloudesta totaalisesti, ainakin ns. demokraattisten maiden kytkennöistä. Ehkä se jääkin siihen, onhan esim. YK:n jäsenmaista valtaosa kai hieman muita kuin demokraattisesti hallittuja valtioita. Urheilkoot siis doping-venäläiset diktatuurimaiden kanssa ja tehkööt kauppaa Pohjois-Korean kanssa, ehkä jossakin vaiheessa alkaa järki voittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Neuvostoliiton perillisen Venäjän sympatiseeraajat koettavat loiventaa ja ymmärtää loputtomiin Putinin toimia, onhan tämä nähty ja nähdään jatkossakin."

      Tätä minä eniten ihmettelen: miksi köyhän asiaa - ainakin sanoissaan - puoltavat vasemmistolaiset sympatiseeraavat Venäjää, jossa vallitsee julmin oligarkkikapitalismi.

      Poista
    2. Kyllä ne sympetiseeraajat ovat tätä nykyä oikeistoa.

      Poista
    3. Yhdysvaltain vasemmisto on ainakin mennyt monelle mutkalle todistellessaan, miten sota on itse asiassa Ukrainan ja NATOn syytä. Samoin brittien vasen laita.

      Poista
    4. Niinpä, pakkoenglanti rajoittaa pahasti suomalaisen maailman kuvaa.

      Poista
    5. Kokoomus haluaa tässä tilanteessa keventää verotusta ja vähentää velkaantumista, joten mistä rahat uusiin NATOn vaatimiin aseisiin ( vanhat kun viety Ukrainaan)?

      Poista
  5. ”Katsahdus aattoihin” / ”Kysymys näyttää suorastaan olevan siitä, että tulevaisuudessa taistelevat osapuolet edustavat erilaista sivilisaatiota, jotka eivät voi elää rauhassa keskenään.”

    Professori teki/näki ennustuksen. Ja tässä esiin tulee paljon kysymyksiä. Miksi Putin aloitti presidenttikarrieerinsä väittämällä, että Neuvostoliiton luhistuminen oli geopoliittinen katastrofi? Luuliko hän, että kommunismi on yhtä mahtava kuin Stalinin ja Brezhnevin aikana? Mitä sivilisaatiota Putin oikein edustaa? Edustaako Putin valheiden sivilisaatiota?

    Käsite geopoliittinen katastrofi meinaa tässä sitä, että jokin ulkopuolinen tekijä tuli rikkomaan venäläistä idylliä, kansojen välistä ystävyyttä ja rakkautta. Eikö niin?

    Mitä tarkoittaa kuuluisa Putinin/rikollisten lausahdus ”Motshit’ v sortire” (Tappaa yleisessä käymälässä) ja kenelle se on tarkoitettu? Jne., yms.

    Minulla ei ole vastauksia näihin kysymyksiin. Ehkä joku tietää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi21. lokakuuta 2022 klo 18.45:
      "" Luuliko hän, että kommunismi on yhtä mahtava kuin Stalinin ja Brezhnevin aikana? ""

      Anonyymi21. lokakuuta 2022 klo 19.06:
      "" Tätä minä eniten ihmettelen: miksi köyhän asiaa - ainakin sanoissaan - puoltavat vasemmistolaiset sympatiseeraavat Venäjää. .""

      Anonyymi22. lokakuuta 2022 klo 11.38:
      ""Kyllä ne sympetiseeraajat ovat tätä nykyä oikeistoa.""

      Sekaisin on pakka.
      Kaipaileeko Putin itse asiassa 'tsaarin aikaa'', joka ei ollut kommunistista. Ja kaipaileeko länsi puolestaan kommunismia, omana versionaan -- great reset.

      Poista
    2. "Sekaisin on pakka."

      Hyvä havainto. Kommunismi on luhistunut. Tämä luhistuninen alkoi Puolassa kuuluisan satamatyöläisen ansiosta. Sitten vuorossa oli Tshekkoslovakia, koska venäläiset tankit tuhosivat Prahan nousun. Romanian Bukarestissa prsidentti ja hänen vaimonsa ammuttiin kuoliaaksi sikoina. Jne.

      Mutta kommunismin luoma KGB on tänä päivänä ehkä maailman mahtavin terrorismin organisaatio/pesä. Putin perusti lukuisia organisaatioita tukemaan KGB:tä. Putinilla on kaiketi oikeus ajatella/haaveilla, että kun hän tulee tapetuksi/kuolee myrkytykseen, jne., niin ryssäläinen putinismi tulee elämään vielä kauan.

      Kommunismin luoma KGB on itse asiassa ns. Kommunistisen puolueen manifestin lapsi. Manifestin tärkein vaatimus on proletariaatin maailmanvallankumous, joka tarvitsi useita tukiorganisaatioita: ystävyyteen ja rakkauteen puettua propagandaa ja vaikka mitä muutakin.

      Poista
    3. Sekaisin on pakka kieltämättä, kun nimimerkki Anonyymi käy loputonta keskustelua itsensä kanssa.
      Vaan niinhän se on, että kun kysyy itseltään, saa mieleisensä vastauksen.

      Poista
    4. Oletko oikeasti noin ymmärtämätön, vai onko sinulle tärkeintä kuka sanoo sen sijaan että mitä sanotaan?

      Poista
  6. Seppo Oikkonen (21. lokakuuta 2022 klo 14.27) kirjoitti:

    "Mikään ei ole sotakuvauksen ja -selityksen suhteen suurempaa ja perustavimmanlaatuista väärinymmärrystä. Kaikki sodankäynti on nimenomaan ja lopulta pelkästään psyykkisen taantuman ilmiöitä, joita on tarkasteltava tajunnallisen taantumisen kannalta, ei päämäärärationaalisina toimina."

    En usko, että sodankäynti palautuu johonkin psyykkisen taantuman ilmiöön. Jos niin olisi, niin silloin sodat olisivat hyväksyttyjä ja peruuttamattomia ja tieteellisesti selitettävissä ja hyväksyttävissä. Ne olisivat vain normaalia ihmiselämää ja ihmiseläimelle kuuluvia toiminnan muotoja,

    Me, jotka emme ajattele ihmistä yhdeksi eläimeksi muiden eläinten joukossa vaan "luomakunnan kruunuksi", näemme, että sodat ovat Jumalan sallimia ja rangaistuksia ihmisille, jotka voivat olla pahempia kuin mitkään luonnon eläimet.

    M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko muurahaisillakin psyykkisen taantuman ilmiöitä, sillä näyttäväthän nuokin sotivan. Reviiristä pidetään kiinni. Vai olisiko sodissa sittenkin kyse diplomatian jatkeesta näissäkin tapauksissa ;)

      Poista
  7. "elegantin tavan hoitaa asia: ei sotaa, vaan erikoisoperaatio, kirurginen ja häikäilemätön isku, joka leikkaisi vihollisen johdolta pään ja toisi valtaan sellaiset voimat, joita nyt kaivattiin."

    Sinällään tämä on vanha konsti, jolla Ukraina liitettiin 1918 Neuvostoliittoon ja sitä käytettiin muuallakin, esim Buharassa, tuohon aikaa ja myöhemminkin, viimeksi Afganistanissa, jossa uusi, apua pyytänyt hallitus tuli samalla lentokoneella kuin neuvostojoukot. Ehkäpä Putin vain ajattelee, että vanha, hyväksi koettu konsti on parempi kuin pussillinen uusia. Eihänhän tuo muutoinkaaan niin henkisesti joustavalta tai luovalta vaikuta.

    VastaaPoista
  8. ”Katsahdus aattoihin”

    Taannoin edesmennyt/henkensä heittänyt/jalkansa suorittanut odiöösi Suomi-syöjä teki elämänsä viimeisinä vuosina kuitenkin useita kertoja merkittäviä/mielenkiintoisia/varteenotettavia lausahduksia, että Venäjä tarvitsee kunnon sodan viidenkymmenen vuoden välein. Venäjän tarkoituksena lienee näyttää mahtiaan. Tässä tapauksessa Putinin lihaksia.

    Nykyinen Ukrainanvastainen sota on todellakin ”kunnon sota”, josta venäläiset eivät tiedä paljonkaan mitään, koska Venäjän TV kertoo vain pienestä erikoisoperaatiosta ukrainalaisia natseja vastaan.

    Venäläisistä sotilaista on saanut surmansa jo useita kymmeniä tuhansia, mutta kaikkien ruumiit eivät ole tuotu omaistensa haudattavaksi. Venäjä käyttää sodassa paljon liikkuvia krematorioita, joten omaiset saavat kysyttäessä tiedoksi, että poika/mies/veli katosivat epämääräisissä olosuhteissa.

    Sodan seuraukset, inhimilliset ja taloudelliset, poliittiset ja kansainväliset, yms., selviävät ties milloin. Ukrainan televisiossa venäläisiä kutsutaan sanalla ”rashisty”, mikä on ryssä-sanan vastike.

    VastaaPoista
  9. Aleksandr Prohanovin jo lähes klassinen tokaisu: "Venäjän rajat hengittävät"...

    VastaaPoista
  10. Nykyään en saa kuin pilkkua23. lokakuuta 2022 klo 23.47

    "Ja Suomellakin on armeija."

    Minä pöljä kun olen aina luullut, että suomella on puolustusvoimat :(

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.