sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Onko järjen käyttö siis sallittua vai ei ja jos on, onko mitä käyttää?

 

Typeryyden riemujuhlat eli rajapolitiikan helmi

 

Jatkosodan aikana vankileirien tarkastaja pohdiskeli mietinnössään, että se valtava määrä sotavankeja, joka oli joutunut Suomen valtaan ja sen huollettavaksi, oli myös resurssi, kun ajateltiin tulevaisuuden naapurisuhteita.

Sotavankeuden tapaisessa asiassa oli tietenkin oltava tiukkoja sääntöjä, mutta samalla oli oltava oikeudenmukainen. Etenkin upseerivangit olivat sitä ainesta, joka myös toimi naapurimaan johtotehtävissä ja olisi tärkeää saada osakseen sen sympatiat. Naapurimaa tulisi siinä vieressä aina olemaan ja sen kanssa oli pärjättävä.

No, sekin homma hoidettiin sitten niin kuin hoidettiin. Kuten tiedetään, monilla sotavangeilla kyllä oli Suomesta mieluisia muistoja, etenkin niiltä ajoilta, kun heitä sai sijoittaa suomalaisiin taloihin ns. kotiryssiksi, kuten silloin sanottiin.

Toisaalta paine oli myös kova sotavankien ns. hellittelyä vastaan. Siellähän nyt samaan aikaan omat miehet majailivat nälän ja vilun kourissa maakuopissa, samaan aikaan, kun vihollinen oli isäntien kotona ja saattoi siellä hoitaa ties miten monenlaistakin virkaa.

Koska jokainen r***ä oli jopa tapauksessa r***ä, kuten näiden intellektuellien logiikka vakuutti, oli heidän oloistaan tehtävä ikävät. Esimerkiksi ylimääräisen ruoan tarjoaminen oli pian ehdottomasti kielletty ja joksikin aikaa lopetettiin myös sijoittaminen taloihin.

Tätä politiikkaa täytyy nimittää lähinnä ääliömäiseksi. Varsinaisen kansanmurhan tunnusmerkkejä sille ei voi antaa, mutta tulokset olivat joka tapauksessa rumat. Ensimmäisenä sotatalvena vankeja kuoli kuin kärpäsiä. Tämän typerän politiikan rasite painaa Suomea yhä, vaikka monelle sotavangille jäi valoisiakin muistoja. Kokonaisuus oli masentava, eikä kaikki selittynyt yleisellä elintarvikepulalla.

Nyt sitten on itäraja pantu kiinni, mikä näyttää johtuvan EU-suhteistamme ja toiseksi myös sen ääliölauman kovaäänisyydestä, joka hokee sitä truismia, että jokainen r***ä on r***ä ja omaan älykkyyteensä ihastuneena vaatii, että joka ainoan venäläisen pääsy maahamme on estettävä.

No, syntyyhän tällaisesta ajattelusta tuloksiakin. Menneenä perjantaina odottelin vieraakseni merkittävää pietarilaista intellektuellia nimeltä Lev Lurje, joka on julkaissut paljon historia-aiheisia kirjoja. Hänen oli määrä pitää luento Suomen ja Venäjän suhteista. Odotimme hyvin kiinnostavaa asiantuntijan katsausta pietarilaisen älymystön mielialoihin.

En ollut vielä ehtinyt lähteä linja-autoasemalle, kun saapui viesti, ettei Lurje pääsekään rajan yli. Tämä oli uskomatonta, sillä viisumi oli annettu vain viikkoa aiemmin ja Lurjella ja hänen vaimollaan oli myös Israelin passit. Heidän oli määrä lentää Tel Aviviin sunnuntaina. Paluulippuja ei vielä ollut. En ruvennut utelemaan, milloin sellaisia oli ajatus hankkia.

Lurje ja hänen ystävänsä, joista useita tunnistin myös suuriksi Suomen ystäviksi, keskustelivat pian aiheesta Facebookissa. Kiinnostuneet löytänevät tämän pitkän keskustelun helposti (ks. https://www.facebook.com/lev.lurie ).

Suomen viranomaisten pässinpäisyys herätti ansaitun reaktion. Myönnetään ensin viisumi ja kieltäydytään sitten sitä hyväksymästä -tämähän oli selvää neuvostoliittolaista touhua. Miten Suomen kaltainen, yleensä niin mainio maa oli siihen sortunut?

Mitään järkeä ei tähän löytynyt enkä minäkään sitä löydä. Samaan aikaan, kun Lurjen pariskuntaa estettiin tulemasta, pääsivät jotkut toiset maahan ns. kulttuurivaihtoviisumilla. Lurjen tapauksessa kyseessä oli kauttakulku ja sen lisäksi turismi, koska luentoa ei voitu pitää varsinaisesti työnä. Transitviisumilla taas sai viipyä maan alueella vain ehdottoman minimiajan ja minä olin erehtynyt varaamaan -ja maksamaan- kaksi yötä hotellissa, jotta asiat sujuisivat kohtuullisen mukavasti. Sinne menivät ne rahatkin.

Armeijassa on järjen käyttö vartiopalveluksessa kiellettyä. Jos se sallittaisiin, avautuisi ovi kaiken maailman luikureille, jotka äkkiä puhuisivat vartiomiehen pyörryksiin. Ei siis mitään harkintavaltaa, vaan täysin selkeä tehtävä kuin kahlekoiralla.

Mutta kun Suomen rajaviranomaisilla kuulemma on sitä harkintavaltaa ja he tekevät sen viho viimeisen päätöksen rajalla. Vaan käyttävätkö he järkeä ja jos eivät käytä, niin miksi?

Pelkään pahoin, että sinnekin on nyt levinnyt pahin sodanaikainen älyttömyys: kun ei voida naapurista eroonkaan päästä, niin tehdään kiusaa niin paljon kuin voidaan. Saahan sitten se rikolliselle hyökkäyssodalle hurraava kansa omissakin nahoissaan maistaa itsekin edes vähän ikävyyksiä…

Ikävä juttu tällaisen primitiivisen psykologian kohdalla on, että siitä kärsivät aivan satunnaiset tahot ja viime kädessä myös sen omistaja itse.

Sotaa on nimitetty psyykkisen taantumisen ajaksi ja sotapsykologiahan meille on jo saatu, aina viranomaistasolle saakka. Sen innostamina sitten torjutaan kaikki sodan vastustajat ja kohdellaan heitä a priori vihollisina, jos he kerran tuon viholliskansan piiristä tulevat… Lyödään varmuudeksi niitäkin!

Voi pyhä yksinkertaisuus. Missä järki, missä oikeus ja kohtuus? Liikaako meillä on ystäviä itärajan takana?

 

25 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika pöljältä, eihän se siitä miksikään muutu. Vähän sama asia on Suomen "juustokielto" Venäjälle, kun samaan aikaan Saksa ostaa kaasua Venäjältä. Eihän siinäkään ole järjen hiventäkään.

    Tällaisina surkeina aikoina varmasti tapahtuu vastaavia juttuja paljonkin pitkin Eurooppaa, jotka eivät oikein käy yhteiseen pirtaan, mikä se sitten onkin? No, joku Unkari vetää omaa linjaansa ja sitä tietenkin katsotaan kieroon, mutta pitää muistaa, että kyllä nämä EU:n isot maat vetävät myös omaa linjaansa, jopa aika häikäilemättömästi, mutta näistä ollaan aika hissukseen, ainakin Suomessa.

    Suomalaiset politikot tuntuvat olevan pelkkiä piirikuntatason toimijoita Brysselin käytävillä, eivätkä tunnu ajattelevan Suomen etua oikeastaan missään. Kun on sota tahi rauha, kyllä oman maan etu menee kaiken edelle, tai ainakin pitäisi mennä. Kokonaisharkintaa pitää olla kaikissa oloissa, mutta pelko ja nöyristely tuottaa eräänlaista tulosta, kuten em. surkea juttu sen todistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unsere Ehre heisst Treue, sanottiin ennen. Mutta ei se suoritusportaan vastuuta poista

      Poista
  2. Kyllä kai asian päättäneillä rajaviranomaisila oli jotain perusteita päätökselleen, ja ohjeet esihenkilöiltään, joita noudattaa - ja kansalliseen tapaan vielä pilkuntarkasti. On erittäin vaikea uskoa, että tuollaista tehtäisiin vain kiusantekomielessä. Onko päätöksen perusteita ylipäänsä kysytty asianosaisilta? Jos ohjeissa on jotain epäselvyyksiä tai tulkinnanvaraisuuksia, niin nehän pitää selvittää ja oikaista - ja netissä asiasta länkyttäminen ei ole se oikea tapa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eihän mikään päätös niin hölmö ole, ettei sille perusteita voi keksiä. Tässä nyt ideana on juuri se, että niitä olisi pitänyt ja myös voitu tulkita järjen avulla. Perustelut ilmenevät blogista.

      Poista
    2. Netissä nyt länkytetään alkajaisiksi. Seuraavaksi asia menee hallinto-oikeuteen. Aika paljon rahaakin paloi tästä virkamiesidiotismista.

      Poista
    3. Olisit toki voinut mainita tuon hallinto-oikeuteen viemisen blogauksessasikin. Olisi jäänyt oma länkyttämisenikin tekemättä.

      Poista
  3. Just näin eikä melkein. Kommentti muuten asiapitoiselta Vihavaiselta oli kiihtymyksessä (sinänsä ymmärrettävässä) kirjoitettu.

    VastaaPoista
  4. Jo koronan aikana oli niin, että vaikka maahantulon edellytykset olisivat täyttyneet, lopullinen valta oli rajaviranomaisilla itse siinä rajalla. Eikä etukäteistä päätöstä ollut mahdollista saada. En oikein käsitä, miten tällainen valtuus on mennyt läpi.

    VastaaPoista
  5. Venäläiset ovat onnistuneet luomaan terroristivaltion "melkein demokraattisesti". Siitä hinta ukrainalaisille on uskomattoman kova . Mutta että Vihavainenkin on nyt joutunut maksumieheksi. Kerrassaan hävytöntä.

    VastaaPoista
  6. Jos sodan ensimmäinen uhri on totuus, niin seuraavana vuorossa on terveen järjen käyttö, siirrytään em vartiomiehen logiikkaan.

    VastaaPoista
  7. " myös sen ääliölauman kovaäänisyydestä, joka hokee sitä truismia, että jokainen r***ä on r***ä ja omaan älykkyyteensä ihastuneena vaatii, että joka ainoan venäläisen pääsy maahamme on estettävä."

    Tuo 'älykkyyden' kovaäänisyys näkyy erityisen hyvin esim. Iltalehden kommenttipalstoilla.

    VastaaPoista
  8. Suomi on Halosen ajasta lähtien jakanut suomen kansalaisuuksia kuin muoviämpäreitä oikealla ja vasemmalle, pääosin venäläisille Putinin kavereille. Terroristisiin puljuihin lähteneitä koetataan pelastaa Suomeen vaikka valehtelemalla, eikä koira perään hauku. Maahan päästetään kymmenin tuhansin sotilaskarkureita, eikä päättäjillä hälytyskellot tunnu soivan mitenkään.

    Aina vedotaan muka ihmisoikeuksiin ja ja äärimmäisen tiukkoihin lain tulkintoihin, siis "sopivissa" kohdissa. Suomi on surkea tapaus, joka eräänä päivänä joutuu sinisilmäisyyden ja tarkoituksellisen yhteiskuntarauhan horjuttamisen takia ns. nesteeseen, eli sotkeentuu omaan näppäryyteensä näissä lain tulkinta-asioissa. Kun ei osata soveltaa niin ei osata, niinhän kaikki maat tekevät!

    Kun takavuosina Putinin tutut Yön sudet-moottoripyöräjengi halusi tulla Saksaan juhlimaan, muuta reittiä heillä ei ollut, kuin ajaa Suomen kautta! Sisäasianministeriö sälytti ratkaisun viheliäisimmälle rajavartijalle itärajalla, eikä uskaltanut antaa sellaista määräystä, kuin teki baltit, Puola ja vastaavat, eli isot herrat menivät yksittäisen rajavartijan selän taakse! Surkea näytelmä!

    Onhan Suomen ja Venäjän välillä joka päiväistä rajaliikennettä vaikka kuinka paljon, puheista huolimatta, joten tuntuu oudolta Lurjen juttu. Lieneekö Lurje arvioitu Putinin kellokkaaksi "varulta", ettei tule virkavirhettä, siltähän tuo vaikuttaa?

    VastaaPoista
  9. Hyvä, että "ronkitaan suomalaisten sielun elämää syvemmältä". Esim. muuan EK:n keulamies - "Hä..mies " - käytti vuosikymmeniä innokkaasti slouganiaan " Venäjä, Venäjä, Venäjä" ilman vähäisintäkään argumentointia !? En ollekaan ymmärtänyt mistä oli kysymys. Kun jankutetaan, kansakin alkaa oppia.
    Urho Kaleva Kekkonen ei ollut veräjien rakentelija vaan rauhan rakentaja . Nyt sitten Suomen puolueettomuuspolitiikan päällekin on onnistuttu juppipoliitikkojen toimesta (kokoomus,vihreät,etc.) paskantamaan. Pohjanoteeraus oli herra Tervon ( lue Pervon) TV:n moniosainen Kekkos pampfletti - Itse tekijä riisui housunsa Finlandia - talon puistossa, Kekkosen muistomerkin liepeillä ja näytti menevän pulikoimaan patsas-altaaseen. Kekkosen elämäntyötä rauhan rakentajana lapioitiin ojaan!

    Suomen suurin turvallisuusriski ovat heikkolahjaiset johtajat, jotka mahtipontisuudellaan vaientavat hiljaisen enemmistön.

    Naapurisopu

    VastaaPoista
  10. "Voi pyhä yksinkertaisuus. Missä järki, missä oikeus ja kohtuus? Liikaako meillä on ystäviä itärajan takana?"

    Meinaatko, että ryssät suuttuvat ja alkavat valmistella sotaa jos eivät pääse suomeen ja vaatimuksiin ei suostuta? Tai jopa alkavat valehtelemaan suomesta omassa historian kirjoituksessa?

    Yhdelläkään roistomaan kansalaisella ei tulisi olla pääsyä suomeen koskee myös muitakin kuin venäjää. Vihanvainen tietenkin haluaa, että tietyillä venäläisillä tulee olla vihavaispassi joka takaa pääsyn mihin vaan mutta onko tämä vain professorien etuoikeus taata roistovaltion kansalaisten kelpoisuutta vai onko myös dosenteilla mahdollisuus vastaavaan?

    Noista jo suomessa olevista venäläisistä aika moni kuitenkin jaksaa kertoa, että suomi kuuluu venäjälle ja putin on hyvä ja venäjä mahtava ja varmaan iso osa rakennuksilla laittomasti(eli kaikki venäläiset koska tarveharkinta on edelleen voimassa jolloin yhdenkään ei pitäisi lain mukaan saada työlupaa) lähtee kun käsky käy.

    Venäläisiä tulisi päästää rajan yli vasta sen jälkeen kun venäjä on venäjällä tuomittu rikoksistaan saksan tapaan alkaen jo edellisestä maailmansodasta joista vieläkin valehtelevat ja kansalle opetetaan kouluissa niitä "sankari" tekoja..

    Vihavaisen aika ei taida riittää erottelemaan ryöstöä kannattavia niistä harvasta jotka on erimieltä, onhan se tietenkin harmi, että 90% pilaa sen koko kansan maineen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet niitä, jotka pilaavat ryssävihallaan/pelollaan suomalaisten maineen rauhallisena, harkitsevana ja järkevänä kansana.

      Poista
    2. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/77580c39-90cf-4e65-8e26-daa09f741e61

      Haloo maa käy hyökkäys-sotaa likaisesti, suomalaisista puhunut paskaa vuosiakausia ihan vaan huvikseen vai ehkä siksi, että helppo saada kansa hyökkäämään aina venäjälle kuuluneeseen natsi suomeen? Meneekö kaikilla muillakin mailla maine jos ne estää venäläisten lomamatkailun lastenraiskailun lomassa?

      Poista
    3. Toi sun kommentti oli kuin jonkun sirpa pietikäisen suusta joka on onneksi meidän kaikkien kanssa yhtä mieltä tasa-arvoisuudesta, veljeydestä, rauhanpuolesta vaikka venäjävastaisuus on levinnyt joka pilaa meidän maineen jota vastaan pitää taistella. Hyvin sanottu! Terveisiä teidän rauhan neuvosto jaokselle.

      Poista
    4. Kaksi kylähullun koiraa älähti, kun kalikka kalahti.

      Poista
    5. Se ei ole mitään kylähullun touhua taistella venäjävastaisuutta vastaan kannattaa miettiä mitä ne siellä venäjällä ajattelee meidän älykkyydestämme jos olemme kovin duumavastaisiakin, pitävät meitä barbaareina jotka elävät metsässä kun venäjällä on kaikkialla sen verran loistokasta, verrattuna suomeen, että näytämme jo nyt heidän silmissään savimajoissa asujilta.. Kannattaa miettiä millaisen kuvan annamme heille jos haluamme vielä yrittää heitä palvella kun tulevat rikkauksineen suomeen turisteina.

      Poista
    6. Ota tuosta nyt selvää, suuria sanoja muttei mitään järkeä.

      Poista
  11. ”Hän tarkentaa, että Suomen kautta matkustamiseen sisältyy useita reunaehtoja. Näihin kuuluu, että matkustajalla tulee Suomeen saapuessa olla esittää selkeä suunnitelma matkan jatkumisesta Schengen-alueen ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lentolippuja. Lisäksi pitää olla esittää vaadittavat matkustusasiakirjat kohdemaahan.

    – Maahanpääsyn kolmanteen maahan pitää olla taattua ja matkustajalla pitää olla suunnitelma välittömästä kauttakulusta, Sasioglu sanoo.

    Schengen-alueen ulkopuolelle matkustava venäläinen ei voi myöskään jäädä Suomeen useiksi päiviksi, vaan rajavartiolaitoksen mukaan matkan on jatkuttava viimeistään seuraavana päivänä.”
    Il 24.10.2022 15:46
    Rajavartiolaitos vahvistaa porsaanreiän: Venäläiset voivat edelleen matkustaa Suomen kautta kaukomaihin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä maahan pääsyn ehdot täyttyivät normaalijärjen rajoissa.

      Poista
  12. Valitettava tapaus. Minusta ne venäläiset, jotka sotaa vastustavat, saavat vierailla Suomessa, mutta asumaan ei mielellään tarvitse jäädä, ellei ole Venäjällä todellisessa pinteessä. Meitä suomalaisia on kuitenkin niin vähän, että jos niitä venäläisiä laumoittain päästetään tänne, niin ennen pitkää niiden ryntäys aiheuttaisi häiriöitä kaikkialle yhteiskunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tainnut nyt olla laumassa kuin kaksi ja liput poistumiseen 2 päivän kuluttua.

      Poista
    2. Joku oikeusoppinut voisi pohtia asiaa virkamiehen harkintavallasta ja sitä rajoittavista tekijöistä?

      Poista

Kirjoita nimellä.