sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Ennustus

 

Idän jättiläiset

 

Kouluaikana ja opiskellessa 1960-luvulla sitä sai kauhistella sitä ihmismäärää, jonka kerrottiin asuvan Aasiassa. Kiinassa oli peräti 600 miljoonaa ihmistä ja Intiassa 400 miljoonaa. Ja nälänhädät olivat sitten hirmuisia, kun väkiluku vain kasvoi.

Noiden valtioiden sääliminen oli eräänlainen kansallisvelvollisuus ja hyvän ihmisen välttämätön tunnus. Mitään käsitystä siitä, miten asiat siellä oikeasti olivat ja miten ne siellä koettiin, ei ollut. Muistan kerrotun, että eräässä suomalaisessa oikeinajattelevien seurassa joku intialainen opiskelija, oli itkien poistunut, kun kaikki vain kauhistuneessa sävyssä surkuttelivat hänen maataan.

Mutta sitten oli tietenkin pari sellaista jättiläistä, jotka eivät surkutteluja kaivanneet: Neuvostoliitto ja Japani. Neuvostoliitossa oli kaksisataa miljoonaa asukasta ja Japanissa sata. Molemmat olivat dynaamisia suurvaltoja, vaikka Japani karttoikin sotilaallisen voiman hankkimista. Erinomaisesti se pärjäsi ilmankin.

Nyt tilanne on aivan toinen. Aasia on maailmantalouden dynaamisin keskus ja siitä on kovaa vauhtia tulossa myös uusi kansan vaurauden symboli. Kaikki maat eivät ole vaurastuneet samaa tahtia Kiinan, Intian, Etelä-Korean ja pikkutiikereiden kanssa, mutta kaikki ne ovat yhä suurempia tekijöitä maailmanmarkkinoilla.

Samaan aikaan Neuvostoliitto on hajonnut ja sen seuraajavaltio Venäjä kutistunut väkiluvultaan puoleen entisestään. Sen merkittävästä uudesta kasvukierteestä ei ole mitään merkkejä olemassa ja aivan uusi historiallinen ilmiö se olisikin.

Hulluimpia imperiaalisesta haamukivusta kärsineitä tämä ei ole suinkaan hillinnyt. Itse asiassa vasta nyt on sikäläisen lunatic fringen piirissä alkanut kukoistaa ajatus koko Aasiaa johtavasta Venäjästä, jossa voisi olla jopa miljardi asukasta.

Miten se tehdään? Kak eto delajetsja? No, ensin valloitetaan vanhat imperiumin maat takaisin ja sitten aletaan parin sadan miljoonan ihmisen voimin edetä lämpimille merille, jossa on mukava saappaita huuhdella…

Ei vähä mitään. Venäjällä on nyt 143 miljoonaa asukasta. Aasiassa se on nykymittapuiden mukaan pelkkä alemman kategorian luku, joka, joka hädin tuskin kelpuuttaa keskikokoisten kanssa samaan kastiin.

Jos katsotaan itään, on siellä Venäjää vastassa taloudeltaan mahtava Japani, jossa on 126 miljoonaa asukasta ja vielä talousmahti Etelä-Korea, jossa on 52 miljoonaa.

Etelässä tulee vastaan Kiina, jossa on 1300 miljoonaa asukasta ja monta muutakin suurta valtiota: Vietnamissa on 97 miljoonaa ja Indonesiassa 253 miljoonaa asukasta. Monikymmenmiljoonaisia ovat myös Malesia ja Filippiinit ja jopa Thaimaa ja Myanmar.

Kun siirrytään länteen päin, ovat väkiluvultaan suuria valtioita Bangladesh, jossa on 164 miljoonaa asukasta, Intia, jossa on 1380 miljoonaa ja Pakistan, jossa asuu 242 miljoonaa. Iranissakin on 84 miljoonaa ja Turkissa saman verran.

Kun tähän lisätään, että EU:ssa on 443 miljoonaa asukasta ja USA:ssa 329 miljoonaa, asettuu entinen idän jättiläinen oikealle paikalleen. Väestöltään se ei enää ole suurvalta, toisin kuin 1800-luvulla ja vielä 1900-luvulla. Muualla maailmassa on vielä myös monia väestöllisesti paljon suurempia maita. Nigeriassa asuu 206 miljoonaa ihmistä ja Brasiliassa 212 miljoonaa.

Venäjällä toki on paljon tiettyjä luonnonrikkauksia, mutta ei niitäkään mitään ylivoimaisia määriä. Eniten öljyä on Venezuelassa (noin 300 miljardia barrelia eli noin 18% maailman öljyvaroista). Sitten tulevat Saudi-Arabia (16%), Kanada (10%), Iran (9,5%), Irak (8,7%), Kuwait (6,1%), Arabiemiraatit (5,9%) ja vasta sitten Venäjä (4,8%).

Toki Venäjällä on paljon muutakin kuin nuo yhä vaikeammin hyödynnettävät öljyvarat, esimerkiksi maakaasua siellä on eniten maailmassa (noin 24%).

Ja onhan Venäjällä valtava, enimmäkseen asuinkelvoton maa-alue ja sitten se kaikkein tärkein: ydinase. Kun tähän lisätään hulluksi tiedetty diktaattori, on kenellä tahansa toki syytä sitä pelätä, joskaan ei mitään aihetta sitä kunnioittaa.

Taloudellisena mahtina eli nykyaikaisen hyvinvoinnin tuottajana Venäjä on auttamattoman takapajuinen. Se tuottaa kyllä nykyään elintarvikkeita paljon jopa vientiinkin ja on yleisesti ottaen omavarainen lähes joka suhteessa, ainakin mikäli ajatellaan vanhanaikaista toimeen tulemista.

Maailmankaupassa sillä on joka tapauksessa tarjottavanaan aseiden lisäksi raaka-aineita ja viljaa eikä sitten juuri mitään muuta. Kotimaankauppa ja kotimarkkinateollisuus ovat kyllä merkittäviä eikä ihmisten enemmistön elintaso maailman mitassa huono ole -vielä.

Epäilemättä Venäjällä on ydinaseiden ja ohjustekniikan takia enemmän kykyä suurvallaksi kuin vaikkapa väestöltään paljon suuremmilla Bangladeshilla, Pakistanilla ja Nigerialla, mutta esimerkiksi Turkki ja Iran tuskin tuntevat mitään tarvetta katsoa Venäjää alhaalta päin, Japanista, Kiinasta ja Intiasta puhumatta.

Venäjä saattaa olla tervetullut lisä BRICS-maiden joukkoon, kun ne haluavat uhmata USA:ta ja Venäjän-tuonnin katkeaminen sattuu kyllä monen Euroopan maan talouteen lyhyellä tähtäimellä. Vahingontekemiseen Venäjällä on kyllä ollut kykyä.

 Pitkällä tähtäimellä tilanne varmasti muuttuu myös tässä suhteessa, sillä menetettyä luottamusta ei noin vain hankita takaisin. Vastaavat raaka-aineet ovat Eurooppaan hankittavissa muualtakin.

Venäjän imperiaalinen suurvaltakipuilu on tuottanut sekä traagisia että tragikoomisia seurauksia. Mieletön Ukrainan-sota ja siitä seurannut kauppasaarto tuottavat luultavasti korjaamatonta vahinkoa Venäjälle ja samalla myös suurta haittaa monille muille -toki eninten sille itselleen.

Sadun sammakko luuli voivansa pullistua härän kokoiseksi, mutta halkesi viimein tehtävänsä mahdottomuuteen. Zbigniew Brzezinski odotti aikoinaan Venäjän integroituvan Eurooppaan, sen aktiiviseksi ja arvokkaaksi kumppaniksi ja meilläkin puhuttiin jo strategisesta kumppanuudesta.

Ajatus Euroopan yhteisöstä, joka saisi avukseen vielä Venäjän sotilaallisen kyvyn, tuntui eräistä tarkkailijoista lupaavalta. Molemmat osapuolet saisivat sellaista, jota niiltä puuttuu ja sellainen Eurooppa nousisi mahtitekijäksi maailmanpolitiikassakin.

Venäjää pidettiin sopivan pienenä, ettei sen ylivallasta muodostuisi vaaraa Euroopalle ja toisaalta riittävän vahvana, että sen kanssa liittoutumisella olisi merkitystä. Rationaalisesti ymmärretty oma etu edesauttaisi molemminpuolisesti edullisen yhteistyösuhteen syntymistä.

Lyhytnäköinen typeryys on tuhonnut tämän mahdollisuuden.

Venäjän unelmat imperiumin palauttamisesta ja jopa sen laajentamisesta lopulta koko Aasiaan olisivat vain hullunkurisia, elleivät niiden seuraukset olisi niin traagisia.

Aika on ajanut niiden ohi, kuten se on ajanut ohi niistä kuvitelmista, joiden mukaan valtakuntien onnea ja menestystä voitaisiin edesauttaa sotilaallisilla valloituksilla.

Juuri nyt näytämme taas taantuneen parin vuosisadan takaisiin ajattelutapoihin, mutta eiköhän kyseessä ole vain poikkeama pitkän aikavälin trendistä. Pitkällä aikavälillä Venäjä palaa vielä sille kuuluvaan normaaliin rooliin ja se rooli on valtion väestön ja talouden välisen tulon kokoinen.

23 kommenttia:

  1. Jotenkin tuota venäläistä ajattelutapaa on silti helpo ymmärtää tunnetasolla. Onhan Venäjä tavallaan "mystinen" ja kiehtova valtio, jossa on "sitä jotain." Kuohuva historia, neuvostonostalgia, suuri ja mahtava pinta-ala kartalla. "Imperiumnostagikoksi" on helppo tulla Venäjän harrastajien emotionaalisella tasolla, vaikka ei olisikaan itse venäläinen.

    Mutta kuten kirjoitat, niin aika on resurssien osalta ajanut ohi venäläisen imperialismin. 1900-luku on demografisesti Venäjälle aivan kauhea vuosisata. 1.maailmansota, sisällissota, sisäiset puhdistukset, 2.maailmasota ja lopulta Neuvostoliiton luhistuminen tekivät todella karmeaa jälkeä Venäjän demografialle. Kohteliko viime vuosisata mitään muuta valitota demografisesti yhtä kovasti kuin Venäjää?

    Mutta kun Venäjä perustelee "oikeuttaan palauttaa imperiuminsa, joka vietiin siltä epäoikeudenmukaisesti pois", niin täytyy muistaa, että nuo kaikki viime vuosisadan katastrofit, mitä Venäjälle tuli, olivat kaikki aika paljon venäläisten itsensä tekemiä. Venäläiset tuhosivat itse Venäjän demografisesti, eivät muut kansat.

    VastaaPoista
  2. Ostin kesällä Gaidarin kirjan "imperiumin tuho". Luin tuolloin vain noin ensimmäiset 40 sivua ja kirja jäi kesken. Gaidar puhui paljon termistä, joka oli suunnilleen "imperiumin jälkeinen oireyhtymä". Tuolla tarkoitettiin pakonomaista tarvetta palauttaa imperiumi ja kykenemättömyyttä päästää irti suuruudesta ja mahtavuudesta.

    Pitääpä joskus palta tuon äärelle...

    VastaaPoista
  3. "Venäjän imperiaalinen suurvaltakipuilu on tuottanut sekä traagisia että tragikoomisia seurauksia. Mieletön Ukrainan-sota ja siitä seurannut kauppasaarto tuottavat luultavasti korjaamatonta vahinkoa Venäjälle ja samalla myös suurta haittaa monille muille -toki eninten sille itselleen."

    Kaikesta tästä venäläisten pitää kiittää ennen kaikkea Putinia. On paljon muitakin kiitettäviä. Kun minusta tulee historioitsija, niin kerron sen teillekin.

    VastaaPoista
  4. "kenellä tahansa toki syytä sitä pelätä, joskaan ei mitään aihetta sitä kunnioittaa."

    Pelkäänpä, että venäläiset, varsinkin heidän johtajansa, eivät osaa tehdä eroa noiden välillä: pelkääminen sekoitetaan kunnioitukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhaan "vihatkoon kunhan pelkäävät" -periaatteeseen tuli neuvostoaikana sitten vielämpakollinen lisäys: "ja teeskentelevät rakkautta ja kiitollisuutta". Nyt se taitaa olla jo vanhanaikainen.

      Poista
  5. Erinomainen kirjoitus taas kerran. Jäi jälleen askarruttamaan kysymys, johon en muista saaneeni kelvollista vastausta. Mikä sai Venäjän luopumaan integroitumisesta Eurooppaan, "sen aktiiviseksi ja arvokkaaksi kumppaniksi". Putinin hiipivä hulluus ei oikein riitä vastaukseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tähän vastausta kaivattaisiin. EU, joka oli hinkumassa Turkkia jäsenekseen, ei ymmärtääkseni ainakaan halunnut Venäjää. Miten hommat ovat konkreettisesti menneet, olisi hyvä tietää.

      Poista
    2. Olen ymmärtänyt EU:n hylkimisen yhteenä syynä sen, että siitä olisi tullut väkiluvultaan yhteisön suurin maa ja sille olisi pitänyt antaa sen mukainen äänivalta. Itse ajattelen, että olisi pitänyt yrittää tehdä Euraasian (talous-)unioni, jossa tuo ongelma olisi ratkaistu.

      Poista
    3. Olisikohan varhais-Putinin Venäjä ollut valmis integroitumaan jollakin mallilla EU:n kanssa, jos EU olisi ollut vastaanottavaisempi? Samaa voi kysyä Naton suhteen. Olisiko Putin ollut valmis alistamaan Venäjän ydinaseet jollakin lailla Naton kontrolliin?

      Poista
    4. Saattoi olla väärän konttorin miehiä.

      Poista
  6. "Ja onhan Venäjällä valtava, enimmäkseen asuinkelvoton maa-alue". Venäjän tärkein luonnonvara taitaa olla juuri tuo maa-alue. Suuri osa siitä on asumiskelpoista ja ilmaston lämpeneminen tekee vielä suuremman osan asumiskelpoiseksi. Aasian maiden asukastiheydet ovat sitä luokkaa, että asuinpaikoille on kysyntää. Ajatus Aasiaa johtavasta Venäjästä jossa on miljardi asukasta ei välttämättä ole aivan utopistinen. Tosin se maa ei johda Aasiaa ja eivätkä sitä maata johda venäläiset, vaan venäläisille jää pienen vähemmistökansan rooli ja yritteliäämpi osa heistä tietysti muuttaa Ameriikkaan, kuten on muuttanut ennenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan ihmiset asumaan mahtuvat. Ei sellaista pulaa alueesta koskaan tule. Eivät ne nykyään viljelypalstojakaan kaipaa. Sen takia ei kenenkään tarvitse muuttaa.

      Poista
    2. "Ja onhan Venäjällä valtava, enimmäkseen asuinkelvoton maa-alue"

      Yleiskartalla Venäjä näyttää valtavalta, mutta olen itsekin ymmärtänyt, että suuri osa siitä on asumiskelvotonta tundraa. Onko Venäjällä (tai muualla) esitetty tästä tarkkoja lukuja? Ymmärtääkseni Ukrainan sodan yksi tausta on se, että se muodostaa suhteellisen suuren osan vanhan Venäjän viljely- ja teollisuuspotenttiaalista.

      Poista
  7. Nykyiset nälänhädät laitetaan järjestään ilmastonmuutoksen syyksi. Koskaan ei edes vahingossakaan mainita väestönkasvua. Afrikan maissa väkiluvut ovat kasvaneet moninkertaiseksi 1960-lukuun verrattuna. Samoin on käynyt muissakin kehitysmaissa. Mutta se on nyt niin helppo syyttää ilmastonmuutosta, joka tietysti on selvästi ns. valkoisen miehen syy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, syytetään vaan mustaa miestä liiasta lisääntymisestä, ettei tarvitse itse tinkiä yhtään mistään.

      Poista
    2. Jospa syytettäisiin vaihteeksi mustaa naista?

      Poista
    3. Et sitten ymmärtänyt.

      Poista
  8. Kannattaa muistaa myös, että Venäjän luonnollinen väkiluvun muutos vuosituhannen vaihteessa oli vuosittain 1 miljoona pakkasella per vuosi ja silti sen väkiluku pysyi muuttumattomana. Tuo väkiluvun luonnollinen laskua kompensoitiin maahanmuutolla Keski-Aasian maista.

    Nuorissa ikäluokissa etnisiä venäläisiä on todella vähän.

    VastaaPoista
  9. ”Eniten öljyä on Venezuelassa . . .”
    No juu ehkä noin, mutta kovin on rikkipitoista.
    Sen sijaan: pankaa tiikeri (Siperian) tankkiin mainosti Shell aikoinaan.
    ”Vastaavat raaka-aineet ovat Eurooppaan hankittavissa muualtakin”.
    Kuten? – ja toiseksi – mihin hintaan?
    Europe Has Zero Minerals
    https://www.youtube.com/watch?v=RQpN-LfErTI

    Venäjällä on 12.800 km Jäämeren rantaa ja sieltä raaka-aineita näyttää löytyvän. Eikä vain öljyä tai kaasua, vaan joka lähtöön, mm. harvinaisia maametalleja etc. . . . .
    Alla linkeissä hieman tästä probleemista:
    Why Russia is Building an Arctic Silk Road
    https://www.youtube.com/watch?v=pvy9usF7ohE
    These Rare Elements Are Key to Renewable Energy, But What If They Run Out?
    https://www.youtube.com/watch?v=HT7wWLsSTlo
    Uskoisin, että Ukrainan sota ei johdu Katariinan, Pietarin tai SovjetUnionin aikojen kaipailuista, vaan kuka jatkossa omistaa nuo luonnonrikkaudet.
    Venäjä ei ilmeisesti ole halukas toiminaan samoin kuin suomalaiset. Myymään sähköverkkonsa ulkomaisille sijoittajille (pankkiireille) ja saamillaan rahoilla ostamaan vanhoja saksalaisia kivihiilivoimaloita (Uniper) ja vielä jäämään miljardeja velkaa tästä bisneksestä. Näyttäisi vieläpä siltä, että suomalaiset ovat halukkaita jopa antamaan metsänsäkin jonkun hollantilaisen tulppaanikomissaarin haltuun – Great Reset?
    ”Etelässä tulee vastaan Kiina, jossa on 1300 miljoonaa asukasta ja monta muutakin suurta valtiota: Vietnamissa on 97 miljoonaa ja Indonesiassa 253 miljoonaa asukasta. . .”.
    Ei tässä välttämättä määrällä ole merkitystä. Esimerkiksi Suomella on yhtä paljon fysiikan nobelisteja kuin Somalialla ja Madagaskarilla yhteensä eli 0.
    Tässä pientä listaa esimerkiksi Venäjän vastaavista: Igor Tamm, Ilya Frank, Pavel Cherenkov, Lev Landau, Nikolay Basov, Alexander Prokhorov, Pyotr Kapitsa, Zhores Alferov, Alexei Alexeyevich Abrikosov, Vitaly Ginzburg, Andre Geim, Konstantin Novoselov

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nih, ja kuten Der Spiegel 1.10.22 kertoo, Niedersachsenissa on niin paljon maakaasua, että se riittäisi koko Saksan energiatarpeisiin 20 vuodeksi. Särötystekniikalla saadaan -jos halutaan.

      Poista
    2. Ja onhan noita juutalaisia nyt meilläkin.

      Poista
    3. Jep. Juutalaiset ovat erittäin fiksuja tieteissä, taiteissa ja taloudessa.

      BTW. Normikansaa alkaa pikku hiljaa kyrsimään tää sota.

      Inflation & Fuel RIOTS Erupt in Europe - Paris, France SHUT DOWN
      https://www.youtube.com/watch?v=J_h73BkLPK4

      Poista
    4. Pari sanaa puun takaa.

      //
      Tässä pientä listaa esimerkiksi Venäjän vastaavista: Igor Tamm, Ilya Frank, Pavel Cherenkov, Lev Landau, Nikolay Basov, Alexander Prokhorov, Pyotr Kapitsa, Zhores Alferov, Alexei Alexeyevich Abrikosov, Vitaly Ginzburg, Andre Geim, Konstantin Novoselov
      //

      Kaikki nimetyt eivät ole juutalaisia tai juutalaistaustaisia. Kokonaan tai osittain juutalaistaustaisia ovat tietämäni mukaan ainakin Landau, Frank, Alferov, Abrikosov ja Ginzburg. Tamm ja Geim näyttävät olevan saksalaistaustaisia, vaikka jotkut lähteet väittävät Tammin olevan myös juutalaistaustainen.

      Neuvostoliitossa oli satoja tai tuhansia eteviä fysiikan ja matematiikan tieteentekijöitä, joita Suomen olisi pitänyt hyödyntää YYA-aikana. Neuvostoliitosta olisi pitänyt tuoda propagandan ja kommunismin sijasta tiedettä ja klassista musiikkia.

      En tiedä, millaista tieteellistä yhteistyötä Suomi teki ennen Neuvostoliiton hajoamista. Sen tiedän, että hajoamisen jälkeen aivovuoto vei Yhdysvaltoihin ja muualle länteen, mutta vähemmän Suomeen, vaikka Suomikin sai osansa.

      Minulla oli venäläinen (syntyjään neuvostoliittolainen) opettaja ja sain arvokasta oppia häneltä, mutta se tapahtui vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

      M

      Poista

Kirjoita nimellä.