tiistai 18. lokakuuta 2022

Tarjonta määrää kysynnänkin.

 

Silppu ja sen syöjät ja myöjät

 

Sain aikoinaan seurata mestarikokkien työskentelyä läheltä. Mieleeni jäi muun muassa se, miten leipä leikattiin vasta välittömästi ennen ruokailua.

Tuore leipä on herkuista parhaita ja sen tuoksukin on huumaava, kun se pääsee vapautumaan viipaleiksi leikkaamisen tuottamasta kuoren rikkomisesta ja pinta-alan moninkertaistumisesta. Tämä tapahtuma kestää kuitenkin parhaimmillaan vain muutamia minuutteja.

Tämä on vaon pieni esimerkki siitä, ettei hyvä ruoka välttämättä vaadi mitään kalliita aineksia tai poppakonsteja, on vain otettava huomioon ruoan ominaisuudet ja kunnioitettava niitä. Kun kerran on syötävä, voi saman tein myös syödä myös hyvin. Ruokaa on kunnioitettava, ymmärsi jo Mannerheim.

Vaan mitä tekeekään elintarviketeollisuus? Se silppuaa leivän koneellisesti ja pakkaa sen muoviin, missä se menettää parhaat ominaisuutensa parissa tunnissa. Kyllä niitä siivuja tankkaamallakin hengissä pysyy, mutta mikä on olevinaan se ajan ja vaivan säästö, joka saavutetaan turmelemalla maku ja tuoksu?

No, nykyään on jo varsin monessa paikassa saatavana leipää paperipussissa leikkaamattomana ja useassa tapauksessa se on myös normaalisti leivottua ja kovakuorista. Kun sellaista on nyt tullut tarjolle, on kansa myös oppinut sitä vaatimaan ja ostaa sitä, vaikka se usein on melkoisen kallista- sellaisesta nyt kehtaa pyytääkin korkeaa hintaa silppuun verrattuna.

Harva kai leivän hinnan takia konkurssia tekee, vaikka aikoinaan poliitikot pauhasivat siitä, että syömme maailman kalleinta leipää. Taisimme silloin, puoli vuosisataa sitten, syödä myös maailman kehnoimpiin kuuluvaa leipää, joka tuotettiin erittäin tehokkaasti jollakin merkillisellä pikapaistolla ja oli puoliraakaa ja vetistä.

Entä sitten juusto. Pari vuotta sitten meillä oli fetajuustoa, joka kuului maailman parhaisiin. Sitä myytiin kokonaisena palana suolavedessä tai sitten kahtena palana. Molemmat olivat herkullisia. Nyt ilmeisesti samaa tavaraa myydään pieninä kuutioina, jotka eivät maistu millekään. Isompia paloja ei enää saa.

Millainen vaiva ja mikä määrä aikaa oikein mahdetaankaan säästää, kun teollisuus tekee pienentämisen puolestamme? Sanoisinpa, että ei mitään. Maku sen sijaan hävitetään tehokkaasti. Kun kansa kerran ostaa, mitä myydään, ei tuottajillekaan voi koko asiaa vierittää. Lisättäköön, etteivät myynnissä olevat ulkomaiset feta/salaattijuustopalat ole maultaan läheskään vanhojen Valion palojen tasoisia.

Voihan tämä makuasia olla, mutta ruoan kohdalla maku on tärkeä asia. Nyt on kauppoihin ilmestynyt mukamas juustohyllyjä, joista ei voi ostaa suurista kiekoista suoraan ostajalle leikattuja palasia. Juustot on silputtu pieniksi ja saavat olla silppuna jopa viikkoja, vaikka niiden ominaismaku häviää jo parissa päivässä.

Kovin on olevinaan asiakasystävällistä ja helppoa tämä touhu, kun paloittelu on viety pois asiakkaan luota ja ostotapahtumaan kuluva aika siten minimoitu. Mutta tämä tapahtuu maun kustannuksella ja vaikutus on erittäin huomattava.

Ja taas kerran on saanut pettyä suomalaisen tomaatin makuun. Tomaatteja on olemassa yli tuhat lajiketta, joista käytännössä viljellään vain muutamia. Kaupan kannalta eli säilyvyyden ja kestävyyden kannalta ylivoimaiseksi ykköseksi on Suomessa noussut väriltään hyvin kaunis ja maultaan vastenmielisen hapan tomaatti, jota tuotetaan valtavia määriä sähköä säästämättä Närpiössä.

Hyvä, että Närpiössäkin on elinkeinonsa, mutta masentavaa on havaita, että jopa Stockmannin herkkuosastolla myydään närpiöläisiä tomaatteja ilman vaihtoehtoja. Itse en niitä osta, ellei tarkoitus ole käyttää niitä uuniruokiin.

Mutta ehkä tässäkin voisi olla valoa pilven takaa näkyvissä. Ruoholahden City-marketissa on ollut tomaatteja, jotka mainitaan suoraan tuottajilta ostetuiksi ja niissä maistuu tomaatille ominainen herkullinen makeus. Nams -terttutomaatit, joita jopa peräti mainostettiin maulla, ovat myös selvästi närpiöläisiä maukkaampia.

Sen sijaan luomutomaatitkaan eivät usein ole maultaan juuri ankeaa perustasoa parempia. Ilmeisesti niitä myydään lähinnä imagon voimalla.

Kaiken kaikkiaan luomuosastot ovat toki tervetullut lisä elintarvikekauppaan. Kalliimpaa siellä on, mutta usein tavara on tosiaan maukkaampaa kuin kustannusten minimointiin pyrkivässä halpamaisessa ja tuottajan kustannuksella tapahtuvassa halpuuttamisessa.

Tähän vuodatukseen voi tietenkin sanoa, että evätpä ole ongelmat suuruudella pilattuja, jos tällaisista viitsii valittaa ja eiköhän tuollaiset epäkohdat voi nyt aikamies kestää ruikuttamatta.

Voi toki, mutta kun aikamies sattuu tietämään, miltä kerran maistui aito ruoka, uunissa leivottu leipä, rasvaisen sian kinkku, makea tomaatti oikea tuore kurkku ja niin  edelleen, on ollut aika masentavaa seurata sitä kehitystä, joka on vienyt yhä standardisoidumpaan, ja usein maultaan aivan kelvottomaan tarjontaan ostajien seuratessa sokeasti myyjää.

Ruokakulttuuri on tärkeä osa kulttuuria. Sen kohottaminen eläimelliseltä tankkaamisen tasolta taiteeksi ei oikeastaan maksa mitään, sen sijaan se voi kyllä merkittävästi rikastuttaa elämäämme.

Toki voimme myös vapaaehtoisesti laskeutua siltä kulttuuriselta syömisen tasolta, jota saksaksi kutsutaan sanalla essen, sille eläimelliselle tasolle, jossa vain tankataan -saksaksi fressen.

Onhan meilläkin jo tuo amerikkalainen huippuunsa kehitetty primitiivisen syömisen instituutio jo laajalle levinnyt: hampurilaset ja wrapit sotkevat kaikki ainekset sekaisin, eivät vaadi edes astioita ja niitä voisi yhtä hyvin syödä lattialta kuin pöydältä. Samaan aikaan voi kuunnella ns. musiikkia ja katsoa filmejä. Hattuakaan ei kannata riisua.

Kun aterioinnissa voimme täten säästää aikaa ja vaivaa, se olisi sitten käytettävissä johonkin arvokkaammaksi koettuun, vaikkapa lukemiseen tai hyvien elokuvien katseluun. en ole tarkistanut asiaa, mutta veikkaan, että korkeatasoinen kulttuuri on saanut paljon lisää harrastajia. Sitähän verovaroin maksettu yleisradiomme tuottaa valtavasti…

Tiettyjä merkkejä siitä, ettei alaspäin ainakaan loputtomasti mennä, näkyy nykyään ruokakulttuurissa erityisesti leipätarjonnan kohdalla. Vastaava suuntaus levitköön muuallekin! Olisipa mahtavaa, jos Televisiossa aukeaisi jälleen klassikkokanava, joka meillä vielä muutama vuosi sitten oli.

42 kommenttia:

  1. Näin 80 v. terveyshörhönä täytyy sanoa, että kun ei syö mitään, mitä telkkarissa mainostetaan, niin se on hyvä alku. Itse lopetin, leivän, pastan, ja perunan syönnin jo vuosia sitten En kuitekaan tiukkapipona, ravintolassa syön mitä tahansa, mutta kotona meillä on vain luomutorilta ostettua vihanneksia ja raakamaitoon tehyjä vuohen ja lampaan juustoja. joskus lehmänkin. Luomulihan ostamme Malagan hallista ja luomukahvin siitä naapurista. Kyllä hengissä pysyy vähemmälläkin, mutta terveytensä voi myös optimoida, jolloin jokainen aamu on innostava mahdollisuus. Vanhuuden kolotukset ja vaivat ovat hyvin suurelta osin itse hankittuja vai sanoisinko itse syötyjä.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän makuerot huomaa tuotteessa ja sitä myöden sen hinnankin.
    Joskus saanut istua kahvipöydässä, johon emäntä oli leiponut herkut käsittelemättömästä maidosta. Parhaimmat munkit mitä ikinä syönyt.
    Käsittelemäätömissä tuotteissa on vain yksi ongelma, ne kun sitten pilaantuu herkästi. Kumminkin se ihmispaljous on jollain ruokittava ja välimatkatkin on tiloilta jalostamoihin siitä mahdollisesti kauppoihin jne., niin säilöntä-aineissa on kyllä puolensa. Missä määrin on sitten eri asia. Ulkomailla taas on tutumpaa tuo ruoka-aineilla rahan huijaaminen. Milloin metukkaa on myyty nautana tai hirvi muuttunut poroksi.
    Ihminen kuka sitä ole koskaan syönyt voi aivan hyvin uskoa syövänsä oikeaa tavaraa. Eikä siinä sinänsä isoa vahinkoa kun kukaan henkeään menetä, mutta huijaamistahan se on.

    VastaaPoista
  3. "Se silppuaa leivän koneellisesti ja pakkaa sen muoviin, missä se menettää parhaat ominaisuutensa parissa tunnissa. Kyllä niitä siivuja tankkaamallakin hengissä pysyy, mutta mikä on olevinaan se ajan ja vaivan säästö, joka saa"

    Ehdottomasti noin. Itse en juuri koskaan osta siivutettua leipää - poikkeus paahtoleipä - ja pyrin välttämään viimeiseen muovipussiin pakottua. On käsittämätöntä, että korkealaatuisenakin myytävä leipä pakataan moiseen.

    VastaaPoista
  4. Muistakaa miehinä syödä 1-2 tomaattia päivässä. Se laskee huomattavasti eturauhasen ongelmia. Tehkää rutiiniksi syödä iltapalaksi salaatti, jossa on ainakin tomaattia. Proteiinin lähteeksi raejuustoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Shopska-salaattia suosittelen, varsinkin jos löytää bulgarialaista juustoa jostain!

      Poista
    2. Majakovskia muunnellen.

      ”Ananasta ahmi, hotkaise pyy,
      eturauhasvaivat näin vähentyy.”

      Poista
    3. Majakovskia muunnellen.
      ”Ananasta ahmi, hotkaise pyy,
      eturauhasvaivat näin vähentyy.”

      Poista
  5. "eiköhän tuollaiset epäkohdat voi nyt aikamies kestää ruikuttamatta."

    Ei todellakaan voi: kun ihmisen on syötävä eikö samantien voi syödä hyvin: "aito ruoka, uunissa leivottu leipä, rasvaisen sian kinkku, makea tomaatti oikea tuore kurkku ja niin edelleen". Blogi oli täyttä asiaa.

    Päivän vihapuheosio: eikö EU-kriitiset voi myöntää, että EU:ssa on hyvää edes espanialaiset ja italialaiset tomaatit, Suomea kun ei ole kerta kaikkiaan tarkoitettu tomaatinkasvatukseen. Toki laaduttomiakin tuontitomaatteja on ja espanialaiset mansikat ovat luokattomia: harhaanjohtavan kaunis ulkonäkö ja täysin mauton sisältö, jotenkin noissa luonnonoloissa luulisi pystyttävän parempaakin.

    VastaaPoista
  6. "jos Televisiossa aukeaisi jälleen klassikkokanava"

    Eikö YLE Teema ole sisällöltään pitkälle sitä. Musiikin ja älykkäiden puheohjelmien osalta Radio 1. Eikä makeaa mahan täydeltä, että jää aikaa kirjoihin ja muuhun todella tärkeään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakasn ole, kokoomus on senkin pilannut anglo-amerikkalaisuudella.

      Poista
  7. Kaikki on niin suhteellista.. Taannoin katsoin dokkarin viimeisistä suomalaisista huutolaislapsista, jotka kertoivat aikuisina elämäntarinaansa. Siinä ei paljon mausteiden perään kyselty kun eräskin vanha mies kertoi poikasena sårpineensä nälkäänsä isäntäperheen navetasta lehmän lantaa. Muistaakseni siihen joskus vähän pettua lisäsi että sai tuotteen alas. Oli kyllä koskettavimpia näkemiäni dokumentteja tämän kansan historiasta.

    Nykyään meillä elinkustannukset ovat korkeita, ja tuottajat jatkavat ruoan elinkaarta hyvien katteiden toivossa lisäaineilla. Itse voin elää asian kanssa, mutta tavallaan ymmärrän sitä surua, mitä se joillekin tuottaa. Tasokas ruokakulttuuri on toki kansallista pääomaa, ja siinä suomalaisilla on vielä petrattavaa. Mutta ihan hyvin me mielestäni olemme riipineet tästä maasta sen maut, mitä siitä tuotettavissa on. Suurin osahan aidoista Suomi-herkuista kuten marjoista ja sienistä mätänee luontoon sattuneesta syystä. Tarjolla on siis vaikka mitä herkkuja, mutta se, kuka viitsii käydä ne poimimassa, onkin jo toinen asia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Suurin osahan aidoista Suomi-herkuista kuten marjoista ja sienistä mätänee luontoon sattuneesta syystä." Tuosta tuli mieleeni, että kirjoitin aikoinaan koulussa joskus 1970-luvulla aineen aiheesta "Miljoonat mätänevät metsissämme. Marjojen ja sienten hyötykäyttöä tehostettava". Tyttö sanoi jokin aikaa sitten, että muistaa aina marjametsässä, että isä on kirjoittanut jo kauan aikaa sitten marjojen hyötykäytöstä jotain :) Täytyypä taas lukea mitä viisauksia siinä aineessa onkaan :)

      Poista
    2. Lukaisehan ihmeessä ja otahan samassa rytäkässä itsellesi joku tunniste -nimimerkki- nimettömänä ei ole kiva heilua :)

      Poista
    3. Taasen tämä miljoonat mätänevät metsiin vale. Ei niitä marjoja ole vain ihmiselle tarkoitettu.

      Poista
    4. Ano 19.10 klo 20.51,
      Hei, hyvä juttu, että marjojen metsiin mätänemisistä on kannettu huolta jo minua aiemmin enkä ollut tässä pyörää keksimässä uudelleen :)

      Poista
    5. Ahneet ovat sillä aina syyllistäneet muita

      Poista
    6. ^ lämpimät onnittelut melkein onnistuneesta lauseenmuodostuksesta. Ehkä jatkossa osaat kruunata sen pisteellä?

      Poista
    7. Ottaako noin koville kun huomaa tappionsa?

      Poista
    8. Yritä tulla toimeen ihmisten kanssa, senhän opettelu alkaa sinusta itsestäsi. Voimia harjoitteluun, uskon että onnistut kyllä ajan kanssa.

      Poista
  8. Sortavalan torin tomaatit toistakymmentä vuotta sitten, ylittämättömän hyvä maku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko joku kaukaasialainen tuonut lentorahtina?

      Poista
  9. Entäpä viina? Suomalaiset on alistettu ilmajokilaisen imperialismin alaisiksi ja juovat koskenkorvaa. Tämä on monopolin seuraus.

    VastaaPoista
  10. Joku, muistaakseni John Ruskin, sanoi että maailmassa on tuskin mitään, mitä joku ei pystyisi tekemään huonommin ja myymään halvemmalla. Ja aina on joku, joka sen häneltä ostaa, ja hän on tämän edellisen oikeutettua saalista. Tämä pätee niin leipään kuin moneen muuhunkin elintarviketeollisuuden tuotteeseen. Tehdas tekee sitä, mitä voi helposti tehdä, olipa sen tekeminen tarpeellista tai ei, riippumatta siitä, parantaako se tuotetta vai pilaako sen. Ja aina on niitä, jotka näitä tuotoksia ostavat ja se on oikein heille.

    On ruokia, jotka sopivat massavalmistukseen, esimerkkinä tästä monet keitot. On myös ruokia, jotka eivät alkuunkaan sovi massavalmistukseen, esimerkkinä pienet pehmeät kalat kuten muikku ja silakka. On ruokia, jotka eivät vaadi kalliita raaka-aineita, mutta itse asiassa vaativat poppakonsteja. Sellaista ruisleipää, joka tehty pienessä myllyssä jauhetuista luomujauhoista ja paistettu leppäpuilla lämmitetyssä kiviuunissa ei saa tehtyä millään muulla tavalla. Ei liioin oikeassa savusaunassa palvattua kinkkua. Jos joku luulee, että kyllä se hienoisen aromin saa pullosta lorauttamalla, kannattaa tarkastaa luulonsa. Sellaisiinkin yritelmiin olen nimittäin joskus törmännyt.

    Läheskään aina kyse ei ole edes hinnasta. Kyllä itse tehty perumamuussi tulee halvemmaksi ja on parempaa kuin ne valmiina ostetut liisterit. Usein kyse tuntuisi olevan siitä, että elintarvikeyritysten johto osaa prosenttilaskun, mutta ei ymmärrä mitään sen enempää ruoasta kuin markkinoinnistakaan. Esimerkkinä tästä monien sellaisten pienehköjen juustomeijereiden katoaminen, jotka tekivät (parhaassa tapauksessa) juustonsa suomen karjaan kuuluvien lehmien maidosta pienehköinä erinä. Jos pääsi vertaamaan sellaisen meijerin tekemää edamia nykyisiin mauttomiin muovituotteisiin, havaitsi yllätyksekseen, että edamissa kuuluu olla hieno mieto aromi. Ja sellaisen edamin hinta on, ja voi olla jotakin aivan muuta kuin niiden ”halpojen arkijuustojen”.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärän Ruskin metodin. Sitä en ymmärrä, miksi yhä harvemmat eivät ymmärrä vastakkaista metodia "öaljon parempaa vähän kalliimmalla". Kyllä tuollekin metodille (ruokien boutique) luulisi ostajasegmentin löytyvän, ainakin fine dining -ravintoloiden suosiosta päätellen.

      "ruokia, jotka eivät alkuunkaan sovi massavalmistukseen, esimerkkinä pienet pehmeät kalat kuten muikku ja silakka. "

      Tuota en kyllä ymmärrä: nuo kalat perataan jo nyt koneellisesti ja tuoreltaan jauhotettuna tai rasvapaistettuna sekä pakastettuna säilyttää mauan riittävästi, joskaan ei tietysti rantanuotiotasoisesti. Entäs sitten säilykkeeksi tekeminen öljyssä, kyllä ne sardiinin voittaa.

      Poista
    2. Kannattaa joskus syödä juuri järvestä nostettua muikkua, itse perattuna ja valmistettuna ja verrata sitä kaupasta ostettuun tai peräti suurkeittiössä valmistettuun. Kyllä se ero siitä kirkastuu, jos makuaisti ei ole kokonaan kadonnut. Säilykkeet tietysti ovat eri asia kuin tuoretuotteet.

      Poista
  11. Tukekaa Ukrainaa ostamalla Alkosta hyvää, tosi hyvää "Nemiroff"-vodkaa!

    VastaaPoista
  12. Kunnioitan ruokaa, ei se siitä ole kiinni, mutta pakko on samalla todeta, että tavallisen rahvaan yleisimmin ostamat ruokatuotteet ovat Suomessa lähes luokattoman huonoja. Onneksi sentään hinta on törkeän korkea!

    Kun matkustelee vaikka Saksassa, Ruotsissa tai Eestissä, elintarvikkeet ovat lähes toiselta planeetalta niin maultaan kuin myös hinnaltaan, ja aina suomalaisten tuotteiden tappioksi. Mikä siinä on, että näiden onnettomien suomalaisten elintarvikkeiden hinta vain nousee ja laatu huononee?

    Joku aika takaperin ostin säilykepurkin "lihapullia ruskeassa kastikkeessa", ja keitin siihen perunat, mutta sotku oli niin luokatonta, että jäi syömättä. Edes kaikkiruokaiselle metsäkoiralle tämä ei kelvannut, eli kertonee jotakin "laadusta". Hintaa kuitenkin oli n. neljä euroa!

    Entäpä leivät? Lähes kaikki luokatonta, mautonta höttöä. Isot leipomot lienevät tehneet yhteisen sopimuksen, jossa tehdään yhteisesti yhtä huonoja ja nauretaan hyvin matkalla pankkiin!

    Kun Suomi liittyi EU:iin, suomalaisetkin muka lähtivät Saksan markkinoille, mutta ainakin saksalaisen maun mukaista ei suomalaisen jauheliha ollut, sillä myyntimiehet saivat häipyä niiltä markkinoilta ns. "harvoilla". Onhan sama toki todettu täällä Suomessakin, eli jauheliha tunnetusti tekee paistinpannulla katoamistempun!

    Suomalaisia koinataan näissä asioissa, ja ne kaksi kaupparyhmittymää tekevät valtavia voittoja. Joku Kyösti Kakkonen nosti tämän asian muutama päivä sitten julkisuuteen, mutta eipä tuo juurikaan herättänyt kiinnostusta!

    VastaaPoista
  13. Suomalainen leipä...

    Leipähän leivottiin pääsääntöisesti kotona vielä 80-luvun alussa jotain ruis- ja näkkileipää lukuunottamatta. Tulos vastasi pääsääntöisesti leipurin taitotasoa.

    Kotiäidit ja muut emännän roolia vetävät siirtyivät pääosin 80-luvulla kyökistä sinne babylonin rattaisiin ja kaikki leipä ryhdyttiin ostamaan kaupasta. Leipäkoneet kyllä saivat pientä kotileivonta kipinää aikaiseksi 90-luvun alussa. Ikävä kyllä olivat mittojen ja raaka-aineden suhteen hyvin kranttuja laitteita. Halvat raaka-aineet sisään ja huono leipä ulos. Varsinkin kun huomattava osa naisista ei halua liata lusikoita mittaamisessa ja niitä raaka-aineita siellä astiassa olisi pitänyt itsekkin vähän pienellä kauhalla tai isolla lusikalla sekoitella.

    Aika on nykyään vain kortilla ja kukaan ei oikein ehdi tai edes halua ottaa sitä emännän roolia. Ruokien valmistaminen ja leipominen on taitolaji. Omat kokemukseni ovat sellaisia, että huonoista raaka-aineista valittavat eniten ne joita ruuanlaitto kiinnostaa vähiten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipäkoneen suurin ongelma oli masinan putsaus käytön jälkeen. Siksi ne jäivät vinteille ruostumaan.

      Muutoin olet valitettavasti oikeassa, pitäisi tuoda halpoja kotiapulaisia Filippineiltä - tai Afrikasta. Sitä kuitenkin vastustaisi viher-vasemmisto-persu-yhteisrintama.

      Noh, vakavasti puhuen, kyllä kohtuullisen hyvää arkiruokaa saa nopeasti aikaan jos käyttää tiettyjä puolivalmisteita: kuivatut pussikastikkeet ovat vähintään 90 prosenttisesti kuin luista tai viinistä valmistetut, siihen vain sopivaa hiilihydraattia (perunaa , pastaa, nuudeleita) hyvälaatuista lihaa tai kalaa sekä haluttaessa pakastettuja vihanneksia, niin maukas arkiruoka on valmis parissakymmenessä minuutissa. Viikonloppuna voi sitten tehdä padalla slow foodia, kun sen tekee kahdeksi päiväksi kokonaisaikakin puolittuu.

      Poista
    2. Osa noista leipäkoneista on sellaisia että ne voi ajastaa. Hyvin käteviä jos asettelee raaka-aineet oikein, voi saada herätessä tuoretta leipää. Valitettavasti kapistus on suht iso viemään tilaa.
      Siinä kun monesti krisoidaan kuinka naiset tahtonee olla miehiä ynnä muuta höpöä, niin mainonnan mukaanhan nuo huippukokithan useinmiten ovat miehiä. On niitä naisiakin, eikä hyvän ruuan tekeminen vaatine titteliä. Mutta jos sillä tahtoo hyvin kilpailuhenkisessä järjestelmässä tehdä tulosta saa olla parempi kuin hyvä.

      Eikä huonoista raaka-aineista hyväkään kokki saa loihdittua hyvää ateriaa, mutta joskus voi olla kyse siitäkin ettei tiedetä mitä niillä raaka-aineilla pitäisi tehdä? Eikä sitä tarvitse ain olla niin tuomitseva. Jos henkilö on koulutukseltaan jotain muuta kuin kokki, niin ei voi olettaa automaationa sukupuoleen katsoen että henkilö osaa kokata. Makujen yhdistely ja raaka-aineiden koostumus, käsittely, paahtaminen miten tuodaan tietyt maut parhaiten esille yms. kun ei vain kaikilta tulene luonnostaan.
      Jotkut kumminkin tehnee normityöt ja siitä liukuvasti jatkaa johonkin toiseen.
      Harvempi siihen taipuu.

      Poista
    3. Tuosta leivästä ja kotiäideistä tuli mieleen jo edesmennyt äitini. Hän ei ollut koskaan "oikeissa töissä". Hän oli aina "vain" kotona. Muistaakseni leipä leivottiin lapsuudessani kotona. Olihan äitini sen taidon oppinut jo lapsena, kun oli jäänyt orvoksi jo 12-vuotiaana. Muistan hänen kertoneen että perjantaisin hän oli poissa koulusta, koska silloin oli leipomispäivä. Aika erilaista oli vanhempieni elämä ja ruuanlaitto kuin omani nyt. Isäni ei tainnut muuten osallistua ruuanlaittoon, mutta sunnuntaisin hän teki aina jostakin syystä riisipuuroa. Sen muistan, että se oli tosi hyvää. Asian vierestä sellaista että isäni oli syntynyt Suomen kuuluessa vielä Venäjään ja osallistui molempiin sotiin. Viimeaikoina vaimoni on innostunut leipomaan kotona leipää ja muutama päivä sitten hän teki patonkeja. Jotain hän on valittanut jauhoista ja kuulema italialaiset on parempia kuin suomalaiset. Ehkä sähköhellan uunikaan ei ole oikein hyvä leivän paistamiseen.

      Poista
    4. Ruoka on siis jännä asia, että sen arvostelu on vaikeaa koska sitä kotona laittaa aina perheenjäsen.

      Olen aikoinani ollut parisuhteessa kokin kanssa. Siis ravintolakokin. Voin kertoa, että ruokakulut olivat aivan samalla tasolla kuin muutenkin, mutta ruoka kyllä oli aivan omaa luokkaansa. Siis kaikki eväsleivästä johonkin viikonloppujen neljän ruokalajin illalliseen.

      Kun asiaa tarkastelee puhtaasti järjellä niin on aivan selvää, että kokki laittaa parempaa ruokaa kuin ihminen jonka koulutus rajoittuu vanhempien resepteihin ja köksän tunnin oppeihin. Tuskin kukaan loukkaantuu jos pitää autonasentajaa parempana korjaajana kuin tavista joka on renkaita ja öljyjä vaihtanut ja vähän yrittänyt paikallistaa vikoja konepellin alta.

      Kulttuuri säilyy ja kehittyy kun maksavat asiakkaat pitävät sitä yllä. Esimerkkinä vaikka olutkulttuuri, joka on edennyt paikallisen panimon kolmos ja nelos hanasta nykyiseen tilaansa, jossa tarjonta on suorastaan räjähtänyt entiseen nähden ja cask alea sekä sahtiakin on säännöllisesti tarjolla niille jotka osaavat ja viitsivät.

      Poista
    5. Nykyään kyllä löytyy kaikenlaisia toimintoja kotiuuneistakin, mutta se yleensä näkyy hinnassa.
      Yksi mikä normaaleista sähköuuneista monesti puuttuu on höyrytystoiminto. Samaa efektiä voi hakea vesisuihkutuksella kun laittaa leivn uuniin. Mutta mieltänen sen jotenkin vähän hifistelyksi. Onhan tuo kiva kun toisilla on intoa. Teollinen leivonta taas asia erikseen kun kuluttaja ostaa silmillä ja maulla (koneet on suunniteltu tiettyjä toimintoja ajatellen) niitä leipiä on kaupoissa laaja skaala, mutta todennäköisesti tehnee useamman kerran viikossa. Oma mieli vaan tuppaa kiertämään sinne puulämmitteiseen leivinuuniin missä moisia toimintoja ikinä ole ollutkaan.

      Poista
  14. Suomalainen vehnä on ollut leivontaominaisuuksiltaan heikkoa, mutta ainakin jokunen vuosi sitten laki määräsi sekoittamaan sitä tietyn määrän myytäviin jauhoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaksanen ihmetellä mitä vikaa siinä on?
      Ihan hyvää tuo on omasta mielestä ollut.
      Eikä leipä kumminkaan ole ainoa mihin vehnää käytetään.
      Ruishan on makutottumuksiltaan osalle mieleen ja sitten on tuo maan mainio rieska, siihen voita poroa tai lohta niin täydellinen herkku.

      Poista
    2. Siinä oli huono sitko. Ei noussut

      Poista
    3. Suomi sijaitsee alueella jolla maanviljely ei ole mahdotonta, mutta se on vaikeaa.

      Suomalainen vehnä on heikkolaatuista ja se pitää sotkea tuontitavaraan. Todelliset taikinasormet voivat varmaan tilata lavallisen jauhoja vaikka Italiasta, jos sitko on huonoa.

      Täysin globalisoituneessa järjestelmässä missä raha, tavara ja ihmiset liikkuvat rajoituksetta, Suomessa tuskin tuotettaisiin muita maataloustuotteita kuin maitoa.

      Suomessahan oli vielä 70-luvulla kiellettyä myydä ulkomaisia omenoita, ennen kuin niiden kausi päättyi myöhään syksyllä. Tämä johti siihen, että kekseliäät yksilöt salakuljettivat omenoita Ruotsista. Helsinkiläiset ravintolat ja hotellit maksoivat niistä hyvän hinnan, kun kitkerät ja pienet omenat eivät asiakkaille kelvanneet...

      Poista
    4. Huono leipuri kun sitkoa kaipaa...

      Poista

Kirjoita nimellä.