Luottamus
Luottamus on sekä yksityiselämässä että yhteiskunnassa aivan keskeinen tekijä. Siitä ja sen määrästä riippuu, miten paljon vapautta voi ja uskaltaa antaa toisille. Pahimmillaan luottamuksen puute tekee elämästä helvetin, jossa erilainen kyttäys, kontrolli ja varmistelu muuttuu välineestä pääasiaksi.
Kukapa ei olisi kokenut tätä tunnetta tietokonepalveluiden salakähmäisessä maailmassa. Kaikkein vähäpätöisintäkin arkipäivän asiaa kohdellaan valtiosalaisuutena, jonka paljastuminen näyttäisi vievän koko sivilisaatiomme tuhoon, vaikka kyse on vain vaikkapa makkarapötkön tilaamisesta postimyynnistä.
Mutta tätä viatonta tapahtumaa uhkaavat nettitaivaalta käsin koko ajan kolmannet voimat, jotka laativat osapuolista algoritmejä, joiden avulla ihmiset ja instituutiot voidaan kuulemma vaikkapa hajottaa atomeiksi eli biteiksi. Tuleehan tästä jylhästä asiasta toisaalta mieleen myös ajatus jokaisen yksilön ainutkertaisesta arvosta korkeimman silmissä.
Onhan sitä joskus tullut jo luottamuksen merkityksestä eri yhteyksissä kirjoitettuakin (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=luottamus ).
Mutta politiikassa ja varsinkin kansainvälisessä politiikassa se luottamus vasta onkin oleellinen tekijä. Olisi välttämätöntä, että valtiomiehet voisivat luottaa toisiinsa, joten esimerkiksi titulus Putinin käytös ennen hyökkäystä Ukrainaan rikkoi kovin pahasti yleistä kutyymiä vastaan. Mitäpä hänen sanansa tämän jälkeen voi enää painaa?
Mutta aikoinaanhan ulkopolitiikka meillä koettiin peräti koko kansan asiaksi. Kuuluisassa elokuvassa esitettiin sympaattinen Lenin-setä luottamassa tunnettuun Sianpäähän, joka sitten ei osoittautunutkaan luottamuksen arvoiseksi, mutta siitähän filmissä ei enää puhuttu. Itse Suomen presidentti loihe lausumahan eräänä YYA-sopimuksen muistopäivänä, että mikäli sopimus olisikin solmittu jo1930-luvulla olisivat ikävät asiat maidemme suhteissa jääneet tapahtumatta.
Niin totta! Mikäli luottamus puuttuu, puuttuu sen mukana kaikki muukin. Silloin alkavat putket puhua ja rauta rämistä. Paljon nuorta ja vanhempaakin ihmiselämää tuhoutuu, kun luottamusta koetetaan korvata kontrollilla, mikä on sekin hyvin vaikea ja epäluotettava tie.
Meillä ei valitettavasti ole Suomessa enää saatavana kunnon dokumenttikokoelmia talvisodasta eikä ole koskaan ollutkaan, mikäli vertaa venäjänkielisiin Jevgeni Balašovin toimittamiin kirjoihin.
En ole koskaan ymmärtänyt, mikä voi olla syy moiseen ammottavaan aukkoon keskeisessä historiallisessa kirjallisuudessamme, mutta sen ilmeinen seuraus on, etteivät ihmiset yksinkertaisesti tiedä, mitä toisaalta Neuvostoliitto ja Suomen kommunistinen puolue/ Suomen kansanvaltainen hallitutus ja Suomen hallitus ja suomalaiset toisaalta sanoivat tuohon aikaan.
Erityisen kiinnostavia olivat ja ovat minusta ne lupaukset, joita annettiin ja se luottamus, tai sen puute, mikä niihin kohdistui.
Osittainhan kyse ei ollut edes lupauksista. Neuvostohallitushan lahjoitti Suomen kansanvaltaiselle hallitukselle Itä-Karjalan varsinaisesti karjalaiset alueet, 170000 neliökilometriä. Lahjoitus astui voimaan heti eikä siis ollut sidottu mihinkään ehtoihin.
Vastineeksi Suomi luovutti palan Kannaksen länsi/lounaisrannikkoa, joka oli jo autonomian aikana päätetty liittää ”takaisin” Venäjään. Lisäksi tulivat Suomenlahden saaret, jotka Suomi oli luvannut luovuttaa jo Moskovan neuvotteluissa. Eihän niitä olisi voitu puolustaakaan kuten Mannerheim totesi.
Ei siis ollut puhettakaan Viipurin, Sortavalan tai Käkisalmen, saati Laatokan-Karjalan luovuttamisesta. Ei Neuvostoliitto niitä vaatinut. Suomen kansanvaltainen tasavallan se myös tunnusti itsenäiseksi ja riippumattomaksi.
Suomen kansan vallankumouksella maansa johtoon nostama Kuusisen hallitus oli luonteeltaan vain väliaikainen ja heti aseiden vaiettua pidettäisiin vaalit ja valtaan nousisi erittäin laajapohjainen, kansan yleisellä ja yhtäläisellä äänioikeudella valitsema hallitus.
Tuo kansanvallankumous, joka oli nostanut Kuusisen valtaan, oli jatkoa vuoden 1918 vallankumoukselle, joka myös oli tukeutunut Venäjään, kuten SKP julistuksessaan jo 30.11.1939 totesi. Silloin, vuonna 1918 Venäjä valitettavasti oli ollut heikko, mutta nyt se oli vahvempi kuin mikään mahti maailmassa. Suomen kansan tahto voi siis nyt viimeinkin toteutua. Voitto oli varma.
Loistava, voittamaton puna-armeija, jota Suomen kansanvaltainen hallitus pyysi auttamaan itseään ja kansaansa, antoi siis lujat takuut toiveiden täyttymisestä kaikille Suomen kansan työtätekeville ryhmille: älymystölle ja kansallismielisille Suur-Suomesta ja työläisille jaa maalaisköyhälistölle sosiaalisesta vallankumouksesta -vain sortajaluokalla ja isänmaattomalla kapitalismilla oli jotakin hävittävää.
Hämmästyksen Moskovassa on täytynyt olla suuri, kun huomattiin, että tämä kansallista etua ja luokkaetua yhtä runsain mitoin palkitseva lahjoitus ei herättänytkään entusiasmia missään. Puna-armeijan edestä paettiin, jos vain voitiin ja talotkin tuikattiin tuleen. Propagandassa esitettiin, että tämä saatiin aikaan vain hirvittävällä terrorilla ja ehkäpä Moskovassa siihen hieman uskottiinkin.
Parastahan tässä puuttui: Suomen kansalla ei ollut luottamusta vapauttajiaan kohtaan. Suomessa oltiin yleisesti ilmeisen varmoja siitä, että luvattu Suur-Suomi merkitsi vain ja ainoastaan samaa kuin koko Suomen liittäminen Neuvostoliittoon, vaikka virallisissa sopimuspapereissa puhuttiin päinvastaista. Olihan Neuvostoliitto allekirjoittanut myös hyökkäämättömyyssopimuksen vuonna 1932 ja uudelleen vuonna 1934. Sekin oli yhä voimassa… Luottamushan tuppaa moisesta kärsimään.
Sitä paitsi mikään ei estäisi itsenäistä ja ”riippumatonta” Suomen kansanvaltaista tasavaltaa ennen pitkää valitsemasta sellaista hallitusta ja eduskuntaa, jotka pyytäisivät päästä liittymään Neuvostoliittoon. Vastaavia tapauksiahan oli sitten vasta seuraavana kesänä, joten niistä ei voitu vielä tietää, mutta kun sitä luottamusta puuttui, voitiin kaikenlaista arvailla…
Mutta miksi koko tämä farssi Suomelle annettavista lahjoituksista ja juhlallisesti solmituista valtiosopimuksista? Eikä olisi yksinkertaisesti voitu vain marssia Helsinkiin ja julistaa, että rajoja muutetaan nyt?
Moskovassa tiedettiin erinomaisesti ja tiedetään yhäkin, että maailma on täynnä pölkkypäitä, jotka luottavat painettuun sanaan, juhlallisiin allekirjoituksiin ja maineikkaisiin valtiomiehiin.
Heitä olija on sekä kotimaassa että ulkomailla, eikä mikään voinut säikyttää heitä uskomasta maailman edistyksellisimmän valtion julistuksiin ja sopimuspapereihin. Englannin parlamenttiakin he viihdyttivät tulisilla puheenvuoroillaan. Sitä paitsi oli myös kirjoitettava historia ja sen oli oltava suuren maan ja sen suuren ja humaanin ideologian arvoinen. Sellaiseenhan tarvitaan dokumentteja.
Sillä kertaa tuo, jo edeltä käsin kirjoitettu historia jäi lyhytikäiseksi ja yritettiin kokonaan pyyhkiä pois kotimaan ja ihmiskunnan muistista. Se oli tehtävä, jossa onnistuttiinkin hämmästyttävän hyvin, ainakin kotimaassa. Siellä kontrolli pelasi ja oman maan virallinen historiakin nauttii suurta luottamusta, ainakin ajoittain.
Luottamusta kuitenkin puuttui Suomesta, kuten sitten 1970-luvulla saatettiin katkerina tai haikeina todeta. On merkillistä ajatella, että myös meillä oli kuin olikin paljon niitä, joiden mielestä tämä oli tavattoman suuri vahinko, tai peräti kansallinen onnettomuus.
No, mitäpä sanoakaan, jos luottamusta olisi ollut, kuuluisi Suomeen nyt paitsi Viipuri, myös Itä-Karjala. Ainakin ne olisivat kuuluneet siihen Neuvostoliiton hajotessa. Tämä on erittäin todennäköistä.
Mutta kuka uskoo, ettei kiistaa Viipurista ja kannaksesta ja mahdollisesti myös Itä-Karjalasta olisi jo viritetty. Venäläiseen traditioon kuuluu, että annetuin lahjan voi lahjoittaja ottaa takaisinkin. Näin ainakin väitettiin autonomian aikana juuri tuota autonomiaa tarkoittaen.
No, monella on tuota luottamusta omiin kuvitelmiinsa enemmän kuin historiallisiin ennakkotapauksiin. Yksilö saattaa tulla sellaisilla eväillä autuaaksi, mutta valtio sen sijaan ei. Luottamus on kallis asia niin silloin kun se tuo hyvä seurauksia, mutta myös silloin kun se osoittautuu ansaitsemattomaksi ja saa menettämään kaiken.
Aloitus: "Venäläiseen traditioon kuuluu, että annetuin lahjan voi lahjoittaja ottaa takaisinkin". Tuosta muistui hauskasti mieleeni mitä Kajaanin edesmennyt urheilutoimen johtaja Erkki Kela tokaisi silloin kun kaupungin oma poika, judoka Jorma Korhonen, voitti Euroopan mestaruuden "Jorma hyvä, kun viime vuonna sinusta tuli Euroopan nuorten mestari kaupunki lahoitti sinulle tontin; nyt kun sinusta tuli aikuisten sarjan Euroopan mestari saat pitää sen".
VastaaPoistaLuultavasti siihen epäluottamukseen vaikutti suuresti sekin seikka, että Kuusisen varjohallitus muodostettiin vasta, kun puna-armeija oli jo hyökännyt Suomeen ja sen ilmavoimat olivat jo pommittaneet Suomen kaupunkeja. Tämä hyökkäyshän alkoi 30.11., mutta se hallitus ilmoitettiin perustetuksi vasta 1.12. Ja lisäksi kaikki sen ministerit olivat silloin jo pitkään Neuvostoliitossa asuneita.
VastaaPoistaVArmaankin näin, mutta aseellinen konflikti tarvitttin hetken ajaksi, kun piti tehdä (muka) vallankumous ja sotilaskapina ja saada vielä aihe syyttää Suomen oikeaa hallitusta sodan aloittamisesta (Mainilan lisäksi "tapahtui" monia kahakoita rajalla...). Ja sen hallituksen julistus selitettiin venäläisissä lehdissä muka jossakin Suomessa annetusta radiolähetyksestä kaapatuksi. Kukapa edes tiesi, mistä tuon "hallituksen" porukka oli haalittu. Poika Tuomisen mukaan ihmetyeltiin etupäässä sitä, ettei tunnettuja kasvoja Kuusisen lisäksi ollut lainkaan. Nehän oli ammuttu, muitta eihän moni aatteen mies nyt sellaista voinut uskoa. Miksi muka olisi? Nuo aatteellisista aatteellisimat.
PoistaJa huom. Ei kyseessä tosiaankaan ollut mikään varjohallitus, vaan Neuvostoliiton ainoaksi Suomen hallitukseksi tunnustama hallitus.
PoistaJa pitihän sinne Terijoelle edes päästä.
PoistaAikoinaan minulle opetettiin luottamuksen merkityksestä kaupankäynnissä, että ensiksi on vanhoja luottoasiakkaita, joiden kanssa asioitaessa pelkkä sana riittää. Sitten on niitä, joilta täytyy saada kirjallinen tilaus, jota löytyvät ainakin toimitettava tavara, hinta ja toimitusaika. Sitten on niitä, joiden kanssa täytyy tehdä yksityiskohtainen sopimus. Sitten on niitä, joilta täytyy saada myös maksu, ennen kuin mitään tapahtuu. Ja lopuksi on niitä, joiden kanssa ei asioida koskaan eikä millään ehdolla, koska siitä koituisin vain harmia.
VastaaPoistaSama pätee tietysti myös muussa toiminnassa, politiikka ja erityisesti politiikka mukaan lukien. Luottamusasteikolla mennään alamäkeä helposti, mutta nouseminen on hidasta ja vaivalloista. Ja sitten, kun on pudonnut tuonne alimmalle portaalle, mitään ei enää ole tehtävissä. Hitlerille se tapahtui silloin, kun hän Sudeettimaan saatuaan kaappasi loput Tsekkoslovakiasta. Sen jälkeen hänen kanssaan ei enää tehty sopimuksia, koska tiedettiin, että niillä ei ole mitään merkitystä. Tuolle tasolle pudonnut toimija voi kyllä tehdä ehdotuksia ja jopa tarkoittaa täyttä totta ainakin sillä hetkellä, kun hän ehdotuksensa tekee, mutta kukaan vastuullisessa asemassa oleva ei voi ottaa niitä tosissaan uskottavuuttaan menettämättä.
Kukas se sanoikaan, että ”luottamus hyvä, kontrolli parempi”. Noin se tietysti on, sitten kun luottamus on menetetty. Mutta kalliiksi se tulee eikä mikään sittenkään toimi kunnolla.
Suomesta itään on aina ollut erilainen moraali ja kulttuuri, siis paljon ratkaisevammin kuin läntisten maiden kesken. Luottamus sopimuksiin on kuitenkin kaikkialla ollut vähän kiikun kaakun, mutta samaan kulttuurialueeseen kuuluvat ovat pystyneet arvioimaan sitä keskenään paremmin. Kun näin on aina ollut on sen kanssa kuitenkin pärjätty joten kuten, itäisempiin sopimuksiin on suhtauduttu hyvin epäillen ja läntisiin vähemmän epäillen,
VastaaPoistaNyt maailma on kuitenkin melkoisesa myllerryksessä, jopa niin, että lännessäkin luotetaan, jos luotetaan, vain samanmielisiin, eikä missään nimessä ollenkaan niihin toisin- eli väärinajattelijoihin. Nylyään luottamus on hajallaan kuin Aapelin pienet onnen pipanat elämänpolun varrella. Jos Kiina tai Venäjä on samaa mieltä olevien kanssa suurin piirtein samaa mieltä luotetaan mieluimmin näihin, kuin väärämielisiin lajitovereihin ja tietysti vice versa.
"mikäli sopimus olisikin solmittu jo1930-luvulla olisivat ikävät asiat maidemme suhteissa jääneet tapahtumatta."
VastaaPoistaPerusonngelma taisi vain olla Stalin, joka ei tuonnetusti luottanut keneenkään, loppuvaiheessa ei edes vanhoihin kätyreihinsä Voroshiloviin ja Molotoviin, joista ensiksimainittu epäröimättä tuomitsi sotilastoverinsa ja jälkimmäinen vaimonsa.
Mutta saahan sitä politikot kaikkia lämpimäkseen puhua maan edun vuoksi, kehuihan se Stalinkin Suomen armeijaa ja saattoi olla puoliksi vilpitön.
""Venäläiseen traditioon kuuluu, että annetuin lahjan voi lahjoittaja ottaa takaisinkin"
VastaaPoistaTämä on se Venäjän talouden ydinongelma: ei omistuksen suojaa eikä oikeusvaltiota. Sen vuoksi siellä raaka-ainemyynnistä ansaitut rahat kannattaa kiireen vilkkaa siirtää Lontoosen, Sveitsiin tai edes Kyprokselle eikä panna poikimaan Venäjän palvelusektorille.