perjantai 3. tammikuuta 2025

Tulevaisuutta ennustaessa

 

Tulevaisuuden haasteet ja nykyhetken velvollisuudet

 

Ihmisten toiminta suuntautuu aina tulevaisuuteen ja sen sisältämiä mahdollisuuksia ja vaaroja pyritään aina mahdollisimman pätevästi ennakoimaan.

Me, ihmiskunta, luomme oman tulevaisuutemme ja pyrimme tekemään sen mahdollisimman rationaalisesti. Valitettavaa on, että saamme yhä uudelleen havaita käsittäneemme kaiken aivan väärin ihan perusasioita myöten.

Tulevaisuudesta meillä ei ole eikä voikaan olla varsinaista tietoa, vaikka on asioita, joiden muuttumisen rajat ovat tiedossamme. Esimerkiksi syntyvyyden ylärajan määrää joksikin aikaa eteenpäin hedelmällisessä iässä olevien naisten määrä. Silti sen muutokset ovat yhä uudelleen yllättäneet.

Tulevaisuus herättää nyt koko maailmassa yhä enemmän huolta. Ilmastonmuutos koetaan suurimpana ongelmana ja sen torjumiseen halutaan mobilisoida koko maailma, lukuun ottamatta päiväntasaajan takaista Afrikkaa.

Ihmiskunnan räjähdysmäinen kasvu on suurimassa osassa maailmaa jo taittunut ja on alkanut väheneminen, joka erityisesti Euroopassa ja Japanissa on vuorostaan muodostunut ongelmaksi.

Väestökasvu on läheisessä suhteessa luonnonvarojen käyttöön ja ilmastonmuutokseen. Se sekä edistää maapallon lämpenemistä että aiheuttaa paineita siirtolaisuuteen. Ne alueet, joissa väestönkasvu nyt on suurinta, ovat myös suurmassa vaarassa tulla elinkelvottomiksi ilmaston lämpenemisen takia.

Aivan hiljattain kertoi ilmastonmuutoksen ammattilainen Petteri Taalas omana, hyvin perusteltuna käsityksenään, että ilmastonmuutoksessa ei itse lämpeneminen sellaisenaan ole suurin ongelma, vaan sen aiheuttamat muuttoliikkeet, joita voimme nimittää kansainvaelluksiksi.

On todennäköistä, ettei hillittömästi kasvavan väestön ongelmia voida ratkaista edes millään muuttoliikkeellä, mutta paineet siihen saattavat tulla ylivoimaisiksi. Toisin kuin antiikin aikana, kansainvaellukset saattavat nykyoloissa kehittyä hyvinkin nopeiksi prosesseiksi ja ovat kyllä jo sellaisia olleetkin.  Loppua ongelmalle ei ole näkyvissä.

Mutta emmehän me oikeasti tunne tulevaisuutta. Ymmärtääksemme omat rajoituksemme meidän kannattaa välillä vilkaista, millä tavalla ja miten nopeasti käsityksemme tulevaisuudesta ovat muuttuneet.

Niin sanotut julkiset intellektuellit (public intellectuals) ovat kiinnostava instituutio, joka on etenkin anglosaksisessa maailmassa ollut merkittävä ja on yhäkin.

Tällaisilla älyköillä on usein kyky suuriin visioihin ja synteeseihin, joita he tekevät parhaan köytettävissä olevan tiedon pohjalta. Olen aina ollut kiinnostunut näistä visioista, joita esimerkiksi Thomas Carlylen, Mihail Bakuninin, Wilhelm Fucksin, Ian Buruman, Paul Kennedyn, Niall Fergusonin tai Max Jakobsonin kaltaiset näkijät ovat esittäneet.

 Kokemus on osoittanut, että niihin kannattaa yhä uudelleen palata. Ne ovat tuskin koskaan toteutuneet, mikä on ymmärrettävää. Kiinnostavampaa on, miten nopeasti ne ovat vanhentuneet ja miten suuria olennaisia virheitä niihin sisältyy.

Esitän seuraavassa joitakin perusasioita Paul Kennedyn taannoin (vuonna 1994) esittämästä suuresta tulevaisuudenskenaariosta.

Kennedy oli juhlittu intellektuelli, jonka terävä analyysi imperiumien historiasta The Rise and Fall of Great Powers herätti tuomiota kaikkialla. Kennedyn tulevaisuudenskenaarioiden saattoi siis olettaa ainakin perustuvan syvälliselle historian tuntemukselle.

Nykypäivän näkökulmasta se joka tapauksessa on suorastaan hätkähdyttävän outo. Kennedyn epäonnistumiselle ei ole mitään syytä naureskella. Päinvastoin, se antaa vakavaa aihetta suhtautua skeptisesti myös omiin skenaarioihimme ja kysyä, miten suuria virheitä niihin oikeastaan mahtaakaan sisältyä.

sunnuntai 2. tammikuuta 2022

Kansainvälisen tason yllätys

 

Kehitys edistyy

 

Paul Kennedy, Uuden vuosituhannen haasteet. Suomentanut Heikki Eskelinen, Otava 1994, 448 s.

 

Joillekin aikakausille on ominaista hyppäyksenomainen kehitys. Joskus taas tuntuu siltä, ettei mitään laadullisesti uutta ilmaannu vuosikymmeniin, vaan kaikki on lähinnä vanhan kertausta ja muutos korkeintaan määrällistä.

Se, joka varttui nuoreksi 1950-luvun hevosvetoisessa Suomessa, jossa televisiota ei vielä tunnettu, jossa asuttiin maaseudulla ja työskenneltiin maatalouden palveluksessa kansakoulupohjalta, ymmärtää hyvin, mitä hyppäyksellinen kehitys tarkoittaa.

Sellainen tapahtui 1960-luvulla, jolloin koettiin urbanisoitumisen, koulutuksen ja kulttuurin vallankumous ja koko kansakunta siirtyi ”yhtäkkiä” kyläkuntien ahtaista ympyröistä uuteen, joukkoviestimien, kansainvälisen populaarikulttuurin, palkkatyön, vapaan alkoholin ja seksin maailmaan.

Siihen verrattuna ei mikään myöhempi ajanjakso ole tuottanut yhtä perustavanlaatuista irtiottoa. Toki noiden tuossa murrosvaiheessa läpilyöneiden uusien elementtien vaikutus on koko ajan vahvistunut ja syventynyt ja uusien sukupolvien myötä yhä muuntunut, mutta muutos ei ole enää ollut laadullinen.

Nykyään moni näyttää kuvittelevan, että esimerkiksi huoli ympäristön kohtalosta olisi hyvinkin uusi asia, mutta eihän se tietenkään ole. Kyllä se on ollut esillä jo 1960-luvulta lähtien ja paljonhan on tehtykin. Paul Kennedyllekin se on keskeinen huolen aihe.

Kun ajattelemme ajanjaksoa 1990-luvulta nykyaikaan, tuntuu helposti siltä, ettei oikeastaan mitään maininnan arvoista uutta ole maailmaan tullut. Poikkeuksena voi tietenkin mainita internetin, mutta kyllä länsimainen elämänmuoto myös meillä oli hyvin samanlainen niin ennen internetin tuloa kuin sen jälkeen.

Pikkuhiljaa on kuitenkin maailman tasapaino muuttunut tavalla, jota on ollut vaikea huomata. Monet nykyajan itsestäänselvyydet tuntuivat kolme vuosikymmentä sitten joko mahdottomilta tai ainakin pelottavilta mahdollisuuksilta.

Paul Kennedy, joka oli julkaissut paljon huomiota herättäneen kirjan suurvaltojen noususta ja tuhosta (The Rise and Fall of Great Powers, 1987), kirjoitti sen jatkoksi nyt käsillä olevan kirjan tulevaisuuden megatrendeistä ja transnationaalisista muutoksista, joita oli silloin odotettavissa 2000-luvun puoliväliin mennessä.

Nykyajan suurvaltoina Kennedy näki Yhdysvallat, Euroopan ja Japanin. Neuvostoliiton hajottua sitä ei voinut laskea joukkoon, vaikka sen seuraajaksi uumoiltiinkin jonkinlaista liittoa, jollaisena aluksi IVY koetti esiintyä.

Nykyajan näkökulmasta on merkittävää, että joukosta olivat poissa myös Kiina ja Intia. Ne olivat liian syvällä alikehityksensä suossa, jotta ne olisi edes kohtuullisella todennäköisyydellä voinut arvioida tuleviksi suurvalloiksi.

Kennedy näki siis tulevaisuuden suurina ongelmina sekä ympäristöuhat, että alikehityksen ja suursodan vaaran.

Maailman väestömäärä oli jo paisunut 5 miljardiksi eikä voitu kuvitellakaan, että maapallo voisi elättää 10 miljardia ihmistä, jotka käyttäisivät yhtä paljon luonnonvaroja, kuin rikkaiden yhteiskuntien jäsenet nykyään -tai edes puolta siitä…

Maailman oli huolehdittava ennen muuta kolmesta ongelmasta: koulutuksesta, naisten asemasta ja poliittisesta johtajuudesta. Naisten koulutus vähensi syntyvyyttä, joten siinä voitiin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, mutta kysymys johtajuudesta oli tietenkin vaikeampi.

Keskeiseksi ongelmaksi nousi siis joka tapauksessa väestönkasvu. Kiinan BKT henkeä kohti oli 300-350 dollaria. Mikäli se voitaisiin nostaa 1000 dollariin, olisi muutos jo olennainen ja Meksikon tasoinen 1825 dollaria merkitsisi valtavaa muutosta.

Mutta samalla myös vaikutus ympäristöön olisi valtava. Kennedy lainaakin jotakuta nimeämätöntä journalistia, joka kirjoitti, että Kiinan pyrkimykset kehittää teollisuuttaan ovat vaaraksi koko planeetalle.

Kukaties onneksi voitiinkin todeta, että Kiinan mahdollisuudet nousta suurvallaksi olivat monesta varsin painavasta syystä kovin huteralla pohjalla. Saastuminen esimerkiksi Pekingin kaupunki-ilmassa oli 35-kertainen Lontooseen verrattuna ja joka vuosi maassa menetettiin 5 miljardia tonnia ruokamultaa. Maatalousmaata oli myös aivan riittämättömästi.

Monihan muisti Kiinan 50-luvun nälänhädän, joka oli suurin tunnetuista ja teki Kiinasta pitkäksi aikaa kurjuuden symbolin. Nyt arvioitiin, että Kiina pystyisi elättämään 750-950 miljoonaa ihmistä, mutta siellä ennustettiin olevan puolitoista miljardia ihmistä 2000-luvun puolivälissä.

Kiina oli Tienanmenin verilöylyn jälkeen valinnut autoritaarisen tien, mutta pystyikö se eristymään maapallon kulttuurista, joka levisi sinne sähköpostin, satelliittien ja TV:n välityksellä? Entä miten voitaisiin kestää ne suuret jännitykset, jotka syntyisivät hyvinvointiin nousevien saarekkeiden ja suurten, köyhien alueiden välillä?

Oliko ylipäätään järkevää, että Kiina tai Intia yrittivät jäljitellä eurooppalaisten valtioiden tietä ja kehittää huipputekniikkaa? Entä, kun toiveet pettäisivät, kun joka vuosi syntyi miljoonia uusia lapsia? Pystyisikö köyhä Kiina sijoittamaan mainittavasti varoja tutkimukseen ja tuotekehittelyyn?

Nyt Kiina oli suunnilleen 14. sijalla maailman suurimpien kauppamaiden joukossa, mikä kyllä oli herättänyt ajatuksia siitä, että maan BKT voisi jopa nelinkertaistua 2000-luvun alkupuoleen mennessä.

Kennedy oli varsin rohkea ajattelija, mutta pyrki pitämään jalat maassa. Suurvallaksi nouseminen ei ollut niinkään yksinkertainen asia. Tosin saksalainen Wilhelm Fucks oli jo 1960-luvulla ilmestyneessä ja suomennetussakin teoksessaan Tulevaisuuden voimasuhteet ennustanut Kiinan mahdin 2000-luvulla kasvavan suuremmaksi kuin muiden valtioiden mahti (talous x sotavoima) yhteensä, mutta kaikkeahan sitä saa kirjoitella, se uskoo, joka tahtoo.

Joka tapauksessa katselemme nyt toisenlaista maailmaa kuin 1990-luvun alussa. Silloin Japani oli talouden ja tekniikan suurvalta ja jopa supervalta. Mutta sillä oli takanaan jo toistasataa vuotta ”eurooppalaistumista” eikä väestöräjähdys uhannut sen kehitystä.

Kiinan pelätty taloudellinen kukoistus on nyt tosiasia. Sen BKT/asukas on ostovoimakorjatuin luvuin yli 8000 dollaria eikä kehittyneiden länsimaiden ole tarvinnut keskittää ponnistuksiaan sen köyhien auttamiseksi, kuten Kennedy jo visioi. Sitä paitsi kehitysapu ei ole koskaan auttanut ketään kehittymään.

Kennedyn huolet eivät olleet turhia. Väestönkasvu on ympäristön saastumisen kannalta keskeinen ongelma, eikä ole nähtävissä, että se saataisiin aisoihin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ennen kuin syntyy katastrofi.

Toki syntyvyyskäyrät taittuvat kaikkialla sitä mukaa, kun yhteiskunnallinen hyvinvointi ja modernisaatio, erityisesti naisten koulutustaso kehittyvät. Tämä näyttää kuitenkin tapahtuvan sen verran hitaasti, että vahinko ehtii jo tapahtua.

Uutta kolmenkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna on, ettei tämä asia nyt näytäkään enää huolettavan ketään. Politiikassa ja hallinnossa on kehittyneissä maissa ja hieman muuallakin tapahtunut samaan aikaan liki vallankumouksellinen naisistuminen, jonka merkitystä on kuitenkin ollut vaikea havaita.

Ehkäpä yksi sellainen voisi olla myötäsukainen suhtautuminen väestönkasvuun kaikkialla muualla, paitsi omassa maassa? Kysyn vaan, ilman sen kummempia todisteita.

 

23 kommenttia:

  1. Ilmaston- ja ihmiskunnanmuutos on varma juttu, mutta mihin suuntaan ja mistä syystä taitaa olla liian kinkkinen juttu ihmispolon aivoille, eikä tekoälykään mikään ennustajaeukko tule olemaan. Muuttuvia tekijöitä on vain liian paljon, eikä perhosen siivenisku-efektikään Brasilian viidakoissa ole minnekään kadonnut, puhumattakaan sitten jostain Amerikan vaalituloksesta ja kyllä niitä vallan- ja suunnanvaihtoja tulee tapahtumaan niin Kiinassa, Venäjälläkin, joilla kaikilla on oma vaiktuksensa. Näin 83 v. huru-ukkona olen lukenut niin monta ennustetta, että suhtaudun niihin samoin olipa ne sitten tieteen tai tarotkorttien avulla tehtyjä.

    VastaaPoista
  2. Maailmanlopulla pelottelu on tuhansia vuosia vanha pisnes. Ilmastonmuutosvouhotus on moninkertaistanut sen liikevaihdon.

    Ilmastotutkija Timo Vihma sanoi Alfa-teeveen haastattelussa: alailmakehän lämpötiloihin vaikuttaa tuhannet eri tekijät, eikä yksittäisen tekijän vaikutusta tunneta; ainoa varma tieto tulevaisuudesta on, että jääkausi on tulossa, muttei tiedetä miksi tulee ja milloin.

    Tämä haastattelu katosi Alfan nettisivuarkistosta ja haastattelijapoika koko kanavalta. Mystistä.

    Normaalisti Timo Vihma veisaa samaa virttä, kuin muutkin vouhottajat.

    VastaaPoista
  3. Maapallon väestö tulee joka tapauksessa kasvamaan ainakin 10 miljardiin ja väestössä on jo nyt useita miljardeja ihmisiä liikaa.
    En siksi tajua vieläkään mistä ihmeestä tämä poliittisen ja joissakin piireissä myös väestötieteen nykymuodin mukainen väestöoptimismi/väestödenialismi ponnistaa, siis että väestön suhteen huoli on jo pois??
    Verrokkina olisi ilmastodenialisti joka olisi sitä mieltä ettei sellainen 3-4 asteen nousu mikään ongelma olisi, ja perusteella etteihän se lämmin luita riko.

    Sillä ettei väestönkasvusta enää puhuta suurena ongelmana, lienee taustalla ajatus ettemme me läntiset ihmiset uuden eetoksen ja humanismiväärennöksen vuoksi saisi mennä enää kertoa kehittyville maille että hei, teitä on tulossa muutama miljardi liikaa, pitäisiko sille tehdä jotakin... 10 miljardin ihmisen seuraukset eivät ole enää mikään peruste.

    Rooman klubille ja muille viisaille tiedemiehille ja naisille aikoinaan tosiasiat eivät olleet ongelma, päinvastoin, he olivat tässä kannassaan silloisen "historian oikealla puolella", mutta maailma on muuttunut. Nyt tärkeintä on hyvä mieli ja kiva puhe.
    Mutta ok, jos niin halutaan. Katsotaan miten se 10 000 miljoonaa tänne mahtuu.

    Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Suomen täällä sivussa pitäisi antaa nyt tämän surkean syntyvyytensä vuoksi antaa väestön vain aleta. Vaikka sinne kolmeen miljoonaan.
    Luulisi tätä esim. ekologisten ihmisten kannattavan erityisen voimakkaasti, mutta maailma on heittänyt sellaisen kuperkeikan että juuri he eivät tätä kannata, tarvitaan korvaavaa väestöä eli ovat samassa linjassa elinkeinoelämän kanssa joka tarvitsee ikuisessa "työvoimapulassaan" ihmisiä kympin tunti alipalkkatöihin.


    kr

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun näistä puhuu niin usein joku heittää, että sodat tai kulkutaudit tms. hoitavat homman. Raakaa puhetta, en kannata, eikä toimi matemaattisestikaan: kun katsoo vaikkapa miten pienen aleneman väestönkasvun käyrässä koko toinen maailmansota 50 miljoonalla uhrillaan tuotti silloisessa vain 2,5 miljardisessa väestössä, tajuaa etteivät Raaka-Realistien mittaluokat pidä kutiansa.
      Vain syntyvyyden raju aleneminen kaikkialla voi pysäyttää ensin kasvun kasvun ja sitten koko kasvun. Aivan niin kuin Euroopassa on jo kantaväestön osalta tapahtunutkin.
      Mutta myöhässähän tässä jo ollaan.
      Ja sitä paitsi harvaa enää kiinnostaakaan. Tuudittaudutaan siihen että 10 miljardin kanssa voi hyvin elää, ja lämpömittari on tullut tilalle. Asteet eivät ole ihmisiä. Näin katosi maailmasta väestöllinen näkokulma.

      kr

      Poista
    2. k.r.: 3.1.2025 klo 9.23
      > ”Sillä ettei väestönkasvusta enää puhuta suurena ongelmana…”

      Eräs syy siihen lienee se, että se ei ole SUURIN ongelma juuri nyt, siis teollistuneessa maailmassa. Päinvastoin; työtätekevän väestön pieneneminen sen sijaan on pulma. Tarkemmin sanottuna: työtä tekevien pienenevä osuus eläkeläisiin nähden on se pähkinä.

      > ”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että Suomen … pitäisi antaa väestön vain aleta.”

      Tuo on perusteltu näkökulma kokonaisuutta ajatellen. Mutta kun nuorempi sukupolvi ei halua luopua siitä elintasosta, joka heidän vanhemmillaan oli. Tarkemmin sanoen, he eivät halua heikentää omaa elintapaansa näiden mummojen ja pappojen hoitamiseksi. Onko se ihme?

      Ja kuitenkin tuntuu vähän ilkeältä jättää vanhukset heitteille.

      Poista
    3. "... työtätekevän väestön pieneneminen sen sijaan on pulma."

      Onko tässä takana se ajatus, että Afrikkaan syntyvät uudet ihmismiljardit olisivat jotenkin työtävieroksuvia?

      Poista
    4. "Mutta kun nuorempi sukupolvi ei halua luopua siitä elintasosta, joka heidän vanhemmillaan oli. "

      Itse asiassa tässä ja siinä, että kehitysmaidenkin väestö haluaa elintasoa, on ongelman ydin: kyllä tänne 10 miljardiakin mahtuisi, jos KAIKKI olivat valmiit tyytymään minimielintason. Tämä on kuitenkin vastoin ihmmisluontoa, joten kurjuutta on odotettavissa kun kehitysmaiden massat pyrkivät länsimaihin ja niiden asukkaat pyrkivät puolustamaan elintasoaan.

      Poista
    5. Ano 3.1.2025 klo 11.28
      > "... Onko tässä takana se ajatus, että Afrikkaan syntyvät uudet ihmismiljardit olisivat jotenkin työtävieroksuvia?”

      Minä en sitä tarkoittanut noin, vaan ajattelin meitä tavallisen maatiaisia suomalaisia. Enkä tarkoittanut sitäkään, että suomalaiset nuoret olisivat työtä vieroksuvia.

      Ajatuksen ydin oli se, että nuorempi sukupolvi ei haluaisi osallistua edellisen sukupolven hoitokustannuksiin, jos nämä kustannukset alentavat heidän oman elintasonsa siitä tasosta, joka heidän vanhemmillaan oli, ja mihin he itse nuorena tottuivat.

      Jos olen tuossa ajatuksessani väärässä, niin erinomaisen hyvä. Silloin nykynuoret hylkäävät heleän elämän matkustamisineen kaikkineen ja hoitavat pyyteettömästi meitä ikäloppuja ja syytävät rahansa meidän hoitamiseemme.

      Meille Suomeen tulevat ulkomaalaiset ovat varmastikin ahkerampia ja aloitteellisempi oman maansa väestönsä joukossa. Aloitteellisuuden vuoksihan he juuri lähtevät työn ja paremman elintason perään. Mutta tämän vuoksi he ovat poissa oman maansa kehittämisestä.

      Poista
    6. -Väestön lisätarve on ikiliikkuja. Niin kauan kun väestöpyramidi on vääränlainen, eli iäkästä väestöä on selvästi enemmän kuin lapsia ja nuoria, tarvitaan näitä "hoitajia" laskennallisesti aina vaan lisää ja lisää. Tällä mallilla Suomen väestön pitää aina vain kasvaa ja kasvaa. Fiksua? Realistista?
      -Eli kuvitteellisen vanhustenhoidon vuoksiko me korvaamme kumulatiivisesti kantaväestön kokonaan muualta tulleella väestöllä? (Olisiko muita ratkaisuja?)
      -Yhtälö on mieletön, paitsi ! jos ajatellaan ettei em. ole mikään ongelma tai kysymys.
      Ajatellaan vaan.
      -Jos hoitajat, nyt vähän kärjistän: jotka sitten tietyssä aikaikkunassa korvaavat kokonaan hedelmättömän "kantaväestön", ovat esim. filippiinittäriä, ukrainattaria ja muita hoivatyöhön jo kulttuurinsa vuoksi myönteisesti suhtautuvia, niin olkoon sitten niin.
      -Tosin halu tehdä korkeintaan se yksi lapsi on aika globaalia nykyään. Väestöhän kasvaa reilusti enää vain kulttuureissa jotka ovat edelleen patriarkaattisia ja uskontokeskeisiä. Mutta sekin kasvu riittää kymmenmiljardisoimaan koko planeetan porukan. Mutta siihenkin voi suhtaudua kuten nykyinen läpioptimistinen väestötiede: se kaikki on ohi joskus 2100-2150. Katsotaan vain lämpömittaria.

      kr

      Poista
    7. kr: 3.1. 2025 klo 16.37:
      > ”… kun väestöpyramidi on vääränlainen … Tällä mallilla Suomen väestön pitää aina vain kasvaa ja kasvaa.”

      Jos ”aina vain” tarkoittaa muutamaa kymmentä vuotta, niin totta puhut. Ja nuorille nuo kymmenet vuodet ovatkin ”aina vain”. Mutta tuon ajan kuluttua pyramidi tasoittuu.

      > ”… Jos hoitajat (filippiinittäriä, ukrainattaria) … korvaavat kokonaan hedelmättömän "kantaväestön … paitsi ! jos ajatellaan ettei em. ole mikään ongelma tai kysymys."

      Kuten itse sanoit, kärjistit. Mutta ajatus tuli perille. Onneksi kantaväestö ei ole täysin hedelmätön, vaikka nykyinen lapsimäärä kulkee kyllä tuohon suuntaan. Suomen lapsilukua naista kohti oli vuonna 2019 vain 1.35, eli riittämätön pitämään yllä Suomen väkilukua meidän ”omin voimin”.

      Poista
  4. "Se, joka varttui nuoreksi 1950-luvun hevosvetoisessa Suomessa, jossa televisiota ei vielä tunnettu, jossa asuttiin maaseudulla ja työskenneltiin maatalouden palveluksessa kansakoulupohjalta, ymmärtää hyvin, mitä hyppäyksellinen kehitys tarkoittaa."

    Olen miettinyt, onko tämä kokemuksellinen harha: kaikkien aikojen ihmiset ovat suhteuttaneet aikakautensa muutokset suhteutettuna oman nuoruutensa ja vanhuutensa väliseen aikaan ja kokeneet eläneensä murrosaikoja. Tuo teema nimittäin toistuu säännönmukaisesti erilaisissa, eri aikoja koskevissa muistelmissa. Kyllä 1980-2025 välillä tapahtunut digitaalinen vallankumous "liberaalisine" arvomuutoksineen on ollut vähintään yhtä merkittävä muutos kuin siirtyminen hevosvetoisesta maataloudesta kaupunkeihin teollisuustöihin on ollut yhtä suuri - tai pieni - hyppäys. Ei niistä suuren maaltamuuton ihmisistä ikinä tullut kunnon kaupunkilaisia, sielu jäi asutustilojen maailmaan.

    VastaaPoista
  5. Olen kokenut molemmat. Jälkimmäinen ei ollut millään tasolla yhtään mitään. Siis suhteellisesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Mielestäni 60- ja 70-luku oli muutosten suhteen merkittävintä aikaa.
      80-luvun alussa oli jo monella kotimikrot, oli commodorea ja ataria ja amigaa. . . .
      70-luvulla alkanut digitalisaatio oli kovassa vauhdissa Apple, Microsoft jne.
      Mooren laki näytti jo tuolloin, mitä tuleman pitää. Kun noista vempeleistä tuli nopeasti käytettävämpiä ja samalla internet syntyi, niin syntyi myös sosiaalinen media.
      Oikeastaan, mitä merkittävää tuon jälkeen on tapahtunut. Ei mitään sellaista, joka lähellekään vastaisi 60- ja 70-lukujen myllerrystä.
      Toisaalta, Yhdysvaltain sisällissota päättyi 1865. Ihminen joka eli riittävän vanhaksi tuli näkemään atomipommit (1945), suihkukoneet, radiot, puhelimet, televisiot, autot jne.
      Tuolloin elänyt ihmnen todella näki siirtymän hevosvetoisesta maailmasta uuteen aikakauteen, joka ilmeisesti on sittemmin pysähtynyt 70-luvun jälkeen alkaneeseen stagaation tilaan.
      Tekoälyhypestä sen verran, että kun tuo pystyy itseltään kysymään, ”mitähän helkkaria sitä tänään tulis tehtyä vaiko mitään, niin sitten se on älykäs.

      Poista
    2. Myös Yrjö Sarkanen koki suuren murroksen (ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=kauppis-heikki+murros
      )

      Poista
    3. Ano 3.1 2025 klo 11.01:
      > ”… Kyllä 1980-2025 välillä tapahtunut digitaalinen vallankumous "liberaalisine" arvomuutoksineen on ollut vähintään yhtä merkittävä muutos”

      Vihavainen 3.1 2025 klo 11.16:
      > ”… Olen kokenut molemmat. Jälkimmäinen ei ollut millään tasolla yhtään mitään. Siis suhteellisesti”

      Mielenkiintoisia näkemyseroja. Onko sillä mitään merkitystä, minä ikäkautena ihmiset asiat kokevat?

      Itse tunnen lukkarinrakkautta Anon näkemykseen. Kyllä siinä maailmankaikkeus tuntui avautuvan, kun ensimmäisen kerran 1970-luvun loppupuolella pystyi Commodore-tietokoneella ohjelmoimaan analyysiohjelman, jota ei voinut kynällä ja paperilla tai laskukoneella suorittaa. Kyse oli siis esitekoälystä, jolla ohitettiin senaikuiset tyypilliset monimuuttajamenetelmät ja – analyysit.

      Oli se myös hurjaa, kun saattoi jättää taakseen paikalliskirjaston ja sieltä puuttuvat tieteelliset artikkelit ja saattoi tunkeutua maailmaan Internetin kautta.

      Kyllä siinä tunsi osallistuvansa todelliseen vallankumoukseen, joka oli paljon sykähdyttävämpi kuin hyppääminen bussiin kontra matkustavansa saaresta kaupunkiin veneellä.

      Poista
    4. Tokihan nuo tuolllaiset tunteet tulivat tutuiksi, mutta eihän se merkinnyt mitään elintason, maailmankatsomuksen, moraalin, tasa-arvon, elämäntavan, kasvuympäristön, elinkeinojen, yhteisöllisyyden, matkustamisen tia paljon muunkaan perustavan asian kannalta. Toki se vaikutti ja vaikuttaa niihin pikkuhiljaa, mutta se suuri murros oli tapahtunut toisaalla ja sen merkitys oli mittaamattomasti suurempi.
      Ei se maailma ole yhtä kuin jonkin koltiaisen ymmärrys asioista.

      Poista
    5. Ano 3.1. 11.01: "Onko sillä mitään merkitystä, minä ikäkautena ihmiset asiat kokevat?"

      Ano tiivisti alkuperäisen ajatukseni, joka siis oli kysymys siitä, vaikuttaako subjektiiviseen kokemukseen murrosajoista oma ikäkausi, "herkkyysikä", jossa muutokset on koettu. Ajatus tuli siitä, että eri aikojen ihmisten muistelmissa nämä lähes aina kertovat eläneen noita merkittäviä murrosaikoja. Selvyyden vuoksi kyse ei siis ole sitä, ovatko tietyt ajanjaksot objektiivisesti arvioituna hyppäyksellisempiä kuin toiset.

      Se on sitten toinen juttu miten objektiivisesti voidaan mitata tuota hyppäyksellisyytä l.merkityksellisyytä: onko siirtyminen hevosesta traktoriin elintason, maailmankatsomuksen, moraalin, tasa-arvon, elämäntavan, kasvuympäristön, elinkeinojen, yhteisöllisyyden, matkustamisen kannalta merkityksellisempää kuin siirtyminen mekaanisesta kirjoituskoneesta ict:n, internetiin ja tekoälyyn.

      Poista
    6. > ”… Ei se maailma ole yhtä kuin jonkin koltiaisen ymmärrys asioista.”

      Yhdeltä kannalta katsottuna: kyllä.

      Mutta ei se maailma ole myöskään jokin abstrakti ”se suuri murros”, joka tapahtuu itsestään. Sen muutoksen käyttö- eli luomisvoima on koltiaisten ja muiden kansalaisten ymmärrys, pyrkimys ja teot. Hevosten katoaminen ja traktoreiden tulo on konkreettinen seuraus näistä.

      Mutta kummin vain. Tarkastelimme asiaa eri näkökulmista.

      Poista
  6. Osmo Soininvaara kirjassaan luetteli vehkeet, joilla noustaan korkeaan elintasoon: raktori, kaivinkone, kuorma-auto ja moottorisaha. Tämä tuntuu pätevältä analyysilta, näillä työn tehokkuus nousee moninkertaiseksi, vaikka aateekoota ei olisi tullut käyttöön.

    Teollisuuden ropotitkin tulivat tehtaisiin jo ajat sitten, näin ensimmäiset 1981 ruotsissa, olivat jo vanhoja.

    VastaaPoista
  7. Kiinan määrätietoinen pitkän aikavälin suunnitelma ei ehkä näkynyt selvästi vielä 90-luvulla. Tuota suunnitelmaahan eivät vaalit sotkeneet.
    Pääomien vapaa liikkuvuus mahdollisti länsi-yrityksille tuotantolaitosten siirron Kiinaan, hyödyntämään käsittämättömän halpoja käsiä (vai oliko vain valuuttakurssilla halvennettuja?). Kiina myös aktiivisesti osti länsimaisia tuotemerkkejä itselleen.
    Tuotannon siirrossa meni tietenkin mukana valtava määrä taitoa, jota maa on nyt pystynyt hyödyntämään.
    Kaikki siis näyttää selkeältä suunnitelmalta; nyt kannattanee arvailla heidän tulevan 30-vuotiskauden tavoitteita.
    Länsimailla ei ole mitään millä tuohon voisi vastata. Politiikka poukkoilee vaalikausittain ja business-porukka kvartaaleittain.
    -tm

    VastaaPoista
  8. Täällä kun tulevaisuutta ennustellaan, niin tässäpä laadukas esimerkki valtalehdistömme korkeasta jounalistisesta tasosta, horoskoopeilla sitä vaan Putinia vastaan tämä poika, sano...

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/cc537d80-90ee-441b-8a0e-bffaf0e8a5bf

    Jopa Käärmeen vuosi on meidän puolella.


    kr

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi herra jumala, yhteiskuntamme älyllinen pohjanoteeraus!

      Poista
    2. > ”… tässäpä laadukas esimerkki valtalehdistömme korkeasta jounalistisesta tasosta, horoskoopeilla…”

      Hyvin hokattu! Tuosta tasosta sitä on vaikea päästä enää alemmas. Vaan eipä mennä vannomaan, nämä suomalaiset laatulehdet jaksavat aina yllättää.

      Kaukana takana ovat ajat laadukkaista analyyseistä ja niistä vedetyistä johtopäätöksistä. Ja etenkin kriittisistä keskusteluista eri näkökantojen välillä.

      Tässä äskettäin saimme lukea, kuinka puheenjohtaja Minja Koskela (vas) ei ota kantaa, voiko Tiainen toimia vasemmistoliiton ehdokkaana. Tiainen oli näet mennyt esittämään perusteltua kritiikkiä Suomen Venäjä suhteista, jotka eivät kuitenkaan sovi Nato-Suomen pirtaan.

      Niin se maailma muuttuu. Eräs tunnettu blokkaaja rohkeni vielä viitisen vuotta sitten kirjoittaa seuraavasti: ” On toki löytynyt pölkkypäitä, jotka ovat joskus julkisuudessakin esittäneet, että kansanedustajan -lainsäätäjän- olisi aivan erityisesti sijoitettava puheensa poliittisen korrektiuden rajoihin, mitä ne nyt sitten milloinkin ovat.”. Ehkäpä tunnette miehen tyylistään.

      Voi niitä aikoja!

      Poista

Kirjoita nimellä.