Soljanka (lihaseljanka)
Suomessa on keittojen vamistus
mennyt takapajulle. Ennen muinoin 1950-luvulla oli keitto muistaakseni se
yleisin pääruoka. Sen kanssa sitten voi ottaa tarvitessa leipää ja voita ja
hörpätä maitoa tai piimää päälle, jos siltä tuntui. Näin täyttyi tuo
ruokaympyrä.
Helsingissä oli vielä hiljattain
Kruunnhaassa mainio keittoravintola ”Qulma”, jossa oli tarjolla yleensä kolme
keittoa ja vielä salaattia ja uuniperunaa. Nyt tuo keittomenyy näyttää
hävinneen, mikä on suuri vahinko.
Mutta voihan sitä keittoa itsekin
tehdä. Herkullista pääruokaa saa halutessa parilla eurolla per annos ja sitä
voi aina myös pakastaa, ellei viittä litraa saa kerralla kulumaan. Isosta kaalinpäästä
syntyy sen verran.Kaalikeitosta, kalakeitosta ja hernekeitosta on tullut
varmaankin jo blogattua, samoin borssista (borštš).
Nyt vähän soljankasta, jota kaikin mokomin
sopii kutsua vakiintuneella nimellä ”seljanka”. Sitähän on sekä kala- että
lihalaatua. Moni muistaa ne ainakin Moskovan-junasta.
Joka tapauksessa ”soljankan” nimi
viittaa suolaan(sol),kun taas seljanka viittaa seloon (kylä, kirkonkylä), joten
soljanka tuntuisi paremmin kertovan tämän keiton ideasta. Siis vähän kun pohljobka,
joka viittaa siihen, että soppaa syödään nimenomaan leivän särpimenä.
Se soljankan idea on ainakin minun
mielestäni tässä keiton suolaisuudessa, johon liittyy hapanimelyys, kuten niin
moneen muuhunkin todella hyvään ruokaan. Keitossa tämä yhdistelmä tuntuu
jotenkin aivan erityisen hurmaavalta: vodkaryypyn päälle tuoksuvaa, kuumaa
keittoa, jossa tuntuu savustetun lihan ja kypsien vihannesten harmonia.
Soljankaa, tai olkoon nyt seljankaa
voidaan tehdän yli sadalla jamiksei tuhannellakin eri tavalla kuten muitakin perusherkkuja. Asia riippuu usein siitä,
mitä jääkaapissa ja komerossa sattuu olemaan.
Itse löysin ison myöykyn paahtopaistia,
joka kyllä säilyy hyvin pakastettuna ja olikin jo pakastetttua, joten se sopi
lihaksi. Sen kanssa olisi pitnänyt olla voimakkaasti savustettua lihaa, mutta
ei ollut, joten käytin chorizo-makkaraa.
Lisäksi olennaisia aineita olivat
tomaattipyree ja tomaatit, oliivit ja sitruunanviipaleet.
Sopasta syntyi seuraavanlainen:
1,5 l. vettä
1 purjo
2 porkkanaa
2 tomaattia
2 sipulia
1 palsternakka
pala selleriä
1 venäläinen suolakurkku pieninä palasina
200 g. paahtopaistia (valmista)
200 g. chorizo-makkaraa
200 g. voimakkaasti savustettua
kinkkua tai siansivua
½ dl tomaatipyreetä
4valkosipulin kynttä
10-15 kalamata-oliivia
1 rosmariinin oksa
1 lihaliemikuutio
5-7 palaa sokeria
10-15 mustapippuria
2 laakerinlehteä
persiljaa
öljyä paistamiseen
Aluksi kuumennetaan kattilassa öljy
ja annetaan silputtujen vihannesten ja tomaattipyreen pehmentyä siinä
varttitunnin verran. Sen jäkeen niitä keitetään lihaliemessä ainakin toinen
varttitunti. Sitten lisätään liha ja makkara ja suolakrkku ja keitetään yhä
miedolla lämmöllä noin vartin verran.
Tarjoillessa pannaan sopan päälle
hakattua persiljaa sek oliivit ja muutama sitruunan viipale, ja lautaselle reilu
ruokalusikalloinen smetanaa. Sen loppuessa otetaan uusi lusikallinen smetanaa.
Vodkaa man mukaan. Pakkaspäivinä enemmän.
Savustettula lihaa ei minulla
sattunut juuri tällä kertaa olemaan, mutta mielestäni tuloksesta tuli hyyvä
näinkin. Savuliha kyllä periaatteessa on aivan keskeinen osa soljankaa, joten
suosittelen sitä.
En maininut aineksissa perunaa. Jos
haluaa siitä vielä tuokaisamman, niin siitä vaan. Venäjälä yleensä voidaan
akkkkiallalisätäperunaa, jolloin ruokalajin nimeen lisätään: ”po domašnemu” -kotiruuan
tapaan.
Välttämättömänä lisäyksenä totean,
että vastustan ja halveksin Putinin rosvomaista hyökkähystä Ukrainaan. Söisivät
omia borssejaan ja silavaansa ja vaikkapa nyt juuri soljankaa.
Tämän blogin kaveriksi toivoisin kalasoljankaa.
VastaaPoistaHyvän savulihan löytäminen on nykyään haaste, jos ei itse tee.
Etsi hakutoiminnalla.
PoistaLoppukommentin "tarpeellisuus" on hyvä osoitus uudesta suomalaisesta kansantaudista: tyhmyydestä.
VastaaPoistaEi kyllä minustakaan Vihavaisen pitäisi sortua tuollaisiin sisältövaroituksiin tms - ellei se ollut tarkoitettu ironiseksi. Putin on x, mutta ei hän riitä mitätöimään koko tuhatvuotista venäläistä kulttuuria gastronomia mukaanluettuna. Itse syön kaalikeittoni - varsinkin hybridikaalikeitton - edelleenkin tyytyväisenä.
Poista