torstai 10. tammikuuta 2019

Strateginen isku


Strateginen isku

Opiskellessani aikoinaan maatilataloutta, esitelmöi opettajamme, majuri evp., metsäpalojen sammuttamisesta.
Muiden hyödyllisten näkökohtien ohella jäi mieleeni se kantava perusajatus, jonka mukaisesti sammutus oli organisoitava: ”Jos joku mies hyökkää kohti, ei sitä pysty taltuttamaan taputtamalla vähän sinne ja vähän tuonne. Ei se mitään vaikuta.” Kaikki voimat on sen sijaan koottava iskuun, joka annetaan suoraan silmien väliin ”Se vaikuttaa varmasti!”, murahti vanha tykistömies vakuuttavalla äänellä.
Tämä on monet kerrat tullut mieleeni, kun tolkullisina esiintyvät ihmiset ja mediat laskeskelevat ihmisyksilöiden syömiä lihamääriä, pyöräilyä ja ties mitä. En muuten ole huomannut, että ihmisten uloshengityksen ja metaanipäästöjen vaikutusta olisi noteerattu. Eivät ne niin pieniä ole.
Mutta eivät ne ole suuriakaan. Lapsikin ymmärtää tai ainakin hänen pitäisi, ettei ilmastonmuutoksen mittaista maastopaloa sammuteta sellaisilla toimilla, joiden merkitystä ei voi todeta edes elektronimikroskoopilla.
Näpertely voi jonkun mielestä olla moraalisesti palkitsevaa, mutta jos ja kun se näyttää aiheuttavan sen, ettei itse asioiden muuttamiseen suhtauduta vakavasti, voi siitä olla suurtakin haittaa.
On yhtä tyhjän kanssa, syökö koko Suomi kovia juustoja vai pehmeitä, ostaako se viinansa pulloissa vai pusseissa ja pyöräileekö se töihin vai lentää. Edes sillä ei ole merkitystä, montako lasta itse kukin tänne laittaa. Mahdollisimman monta on nyt juuri täällä eri syistä hyvin toivottavaa.
Jotta kasvihuonekaasujen syntyyn voitaisiin vaikuttaa -ja sitä kautta toivon mukaan myös ilmastonmuutokseen-  on annettava strateginen isku. Yksilöllisillä moraalisen ylevyyden tunteilla on tämän asian kanssa hyvin vähän tekemistä eikä mitään tehoa.
Sähköä me tarvitsemme ennen muuta, jos aiomme pitää elämänmuotomme modernina ja kehittää sitä edelleen, vaikkapa sitten ja miksipä ei juuri ympäristöystävälliseen suuntaan.
Ainoa tapa tehdä tämä suuressa mitassa on ydinvoima. Hirviömäiset tuulipuistot, kuten myös maalämpö,  voivat auttaa asiassa, mutta mikäli halutaan tämäkin asia ratkaista eikä näperrellä, on ydinvoima se, joka toimii. Kosket voi jo jättää rauhaan ja palauttaa luonnontilaan, mikäli mahdollista.
Lapselliset kuvitelmat ydinvoiman vaaroista ovat melko järkyttäviä kaikessa yksinkertaisuudessaan: radioaktiivisuus säilyy kauan! No, säilyyhän se, mutta ketäpä se siellä varastossa haittaa, sen enempää tulevaisuudessa kuin nyt?
Ja miten monta ihmistä onkaan kuollut ydinvoimaonnettomuuksissa? Niin, montako niissä ja montako hiilen käytön takia? Nuo luvut esitetään yhä uudelleen, mutta irrationaaliselle lapsenmielelle asialla ei vain näytä olevan mitään merkitystä.
Strateginen isku vaatiikin meillä ennen muuta löperön, pehmoilevan vihermentaliteetin voittamista ja järkiajattelun ottamista ohjenuoraksi.
Toinen asia on haja-asutuksen suosiminen, huolimatta siitä, ettei siinä samassa määrin synny niin sanottuja värinöitä kosmopoliittiselle nuorisolle. Sen sijaan resilienssi ja kriisiturvallisuus lisääntyvät olennaisesti, jos niin halutaan.
Halvan ja päästöttömän sähkön runsas saatavuus on meidän oloissamme siis asia numero yksi. Autojen siirtyminen pois polttomoottoreista taas on maailmanlaajuinen trendi. Näpertely autoilun haittaverojen kanssa on meidän oloissamme yhtä tyhjän kanssa.
Kaikkein oleellisin strateginen isku on joka tapauksessa suunnattava hallitsematonta väestön lisääntymistä vastaan.
On aivan ilmeistä, etteivät mitkään valistusmissiot Saharan eteläpuolella, enempää kuin sen pohjoispuolella, tehoa ainakaan merkittävästi. Onhan se jo nähty.
Kansainvälisen yhteisön on yksinkertaisesti säädettävä sellaiset sanktiot liiasta lisääntymisestä, että valtiot ja niiden kansalaiset todella tajuavat, ettei muuta mahdollisuutta ole. Kovuutta tässä tarvitaan eikä pehmoilua.
Sen lisäksi on estettävä väestövirta -kansainvaellus- matalan kulutuksen ja suuren syntyvyyden alueilta korkean kulutuksen ja matalan syntyvyyden alueille.
Niin sanottu kehitysapu on suunnattava siten, ettei se tapa takapajuisten maiden omaa yritteliäisyyttä, vaan kannustaa siihen ja rankaisee sen laiminlyönnistä. Kiina taitaa tässäkin olla oikeilla jäljillä.
 On tehtävä selväksi, että hukkuvien pelastaminen on heidän omissa käsissään, kuten aikoinaan merkittävä ajattelija Kozma Prutkov esitti. Ulkopuolelta sitä ei voida tehdä millään rahalla.
New Yorkin Times Squarella (?) pyöri aikoinaan ja ehkä vieläkin numerosarja, joka kertoi USA:n valtionvelan kasvusta. Taitaapa olla olemassa myös jonkinlainen tuomiopäivän kello, joka kertoo siitä, miten ihmisen elinolosuhteet heikkenevät.
Nyt olisi aika käydä suureen vastahyökkäykseen ja ruveta myös raportoimaan strategisen tilanteen kehityksestä eri rintamilla.
Tarvitaan vaikuttavia iskuja, kuten suurta ydinvoimaohjelmaa koko maailmassa ja tietenkin sen mahdollistamaa oheistoimintaa, kuten siirtymistä pois polttomoottoreista. Sillä alalla on muuten Kiina johtava maa.
Väestönkasvun rajoittaminen on toinen asia, jossa Kiina myös on näyttänyt ihmeitä muulle ihmiskunnalle. Kasvukäyrät on muuallakin saatava alenemaan nopeasti etenkin siellä, missä on niukasti elinmahdollisuuksia.
Mitäpä takapajuiselle islamilaisella maailmalle mahtaakaan jäädä sen jälkeen, kun öljyn hinta on lopullisesti romahtanut? Siihen on valmistauduttava jo nyt, erityisesti hyökkäämällä sitä takapajuista ideologiaa vastaan, joka pitää naisen poissa koulusta, loputtomasti lapsia synnyttämässä. Sitä ei yksinkertaisesti saa suvaita.
Sellaista ideologiaa kannattavien maiden suuri äänivalta ns. ihmisoikeuskysymyksissä ei ole vain naurettavaa, vaan moraalinen skandaali. Tosin on odotettavissa, että se hupenee öljymiljardien myötä.
Nykyinen tilanne on kaiketi melko selkeästi hahmoteltavissa: parannuksia syntyy pikkuhiljaa, mutta oikeastaan vain kehittyneissä maissa. Mikä on niiden merkitys suurpalon raivotessa, onkin jo toinen juttu.
Saksa on varoittava esimerkki maasta, jossa löyhä emotionaalisuus ja toiveajattelu ovat päässeet määräämään asioista, joissa olisi tarvittu jämäkkää otetta ja realismia. Se sopii koko Euroopan vertauskuvaksi kaikkine ruskohiilivoimaloineen.
Voimme kaikin mokomin suihkutella kotikasvejamme spraypullolla ja tuntea sen johdosta moraalista tyydytystä, mutta noiden suihkujen merkitys suurelle metsäpalolle on plus miinus nolla.
Mikäli tuohon korviketoimintaan sitten vielä liittyy ydinvoiman vastaisuus, kansainvaellusmyönteisyys ja urbanismin hehkutus, onkin koossa vaarallinen cocktail, joka tehokkaasti haittaa strategisen iskun suorittamista täällä Suomessa.
Ehkäpä esteet tiellä ratkaisuun täällä meillä ovat ennen muuta korvien välissä? Näen tässä ennen muuta hennot ja sinänsä söpöt naisen korvat.


22 kommenttia:

 1. Tässäpä aineistoa Sotatieteiden korkeakoululle sen korvatessa teologian valituista valituimpien opinahjona.

  VastaaPoista
 2. Medialla ja punavihreällä kuplalla on yhteinen agenda. Siksi kaikenlainen punavihertävä liioittelu ja vähättely saa kohtuuttoman painon julkisessa keskustelussa.

  Björn Lomborgin sanoin: "Just as activists and the media engender fear by associating every fire, flood, and hurricane with climate change, they generate a false belief that there are simple solutions to the problem, if only politicians and the public would embrace them.”

  Lomborgin kirjoitus "Truth is the First Casualty of Global Warming":
  https://www.project-syndicate.org/commentary/climate-change-self-defeating-alarmism-by-bjorn-lomborg-2018-12

  VastaaPoista
 3. Miksihän kaikkein selkeimmät ratkaisut, ovat kaikkein vaikeimpia nykyihmiselle? Vai oletteko nähneet missään valtamediassa kirjoitusta kuinka vähentää väestönkasvua, tai ei ainakaan lisätä sitä siellä, missä haitta on suurin. Siis pohjoisimmissa maissa. Vihreiden tuulivoimaintoilu tuo autammatta mieleen tuulimyllyjen kuuluisimman vastustajan, Don Quijoten. Molemmilla järkeä säästeliäästi.

  Linkola on tässä asiassa ollut koko ajan oikeassa, vaikka aika kovia keinoja kannattaakin. "”Kaikki materiaalinen kehitysapu pitäisi ottaa heti pois Afrikan mailta. Ainoastaan kondomeja saisi jakaa. Kun ihmiset lähtevät Afrikasta, heitä ollaan pelastamassa Välimerellä. Tulee kyynel silmään, kun ajattelee toiminnan järjettömyyttä. Se olisi luonnollista, että edes pieni ylijäämä hukkuisi Välimereen. Mutta sitäkään ei anneta tapahtua.”

  Raaka totuus on, että ne ovat ne hyvät ihmiset, jotka upottavat maailman paskaan.

  VastaaPoista
 4. Uusimmassa Zeitissa on sentään juttu paikan päältä. Nigerissä on västönkasvu suurinta ja maa YK:n inhimillisen kehityksen asteikolla kaikkein huonoin.
  Kondomeja tarjoillaan, mikä on monelle ihan uusi asia... Mutta kaikki haluavat keskinäärin 9 lasta sosiaairyhymästä riippumatta. Väestö nelinkertaistuu lähituleaisuudessa eikä maa nykyisiäkään pysty elättämään.
  Tietenkään lännen ei pitäisi pakottaa Nigeriä mihinkään, sanoo muuan demografi, mutta...
  Toki Niger on pieni valtio tai ainakin oli hiljattain. Sitten tulee vaikkapa öljyrikas Nigeria, joka odottaa sitä hetkeä, kun se väestö ohittaa USA:n...

  VastaaPoista
 5. Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on 2-3 promillen luokkaa. Vaikka ne hävitettäisiin kokonaan, sillä ei olisi vaikutusta kokonaisuuteen.

  Poliitikkojen kaheli veuhkaiseminen ilmastonmuutoksesta on saanut osan "kympin tytöistä" hysterian valtaan. Suomessa ei ole mitään pelättävää, vaikka ilmasto lämpenisi sen 1,5 astetta, joka on tosi vähän laskettuna esiteollisesta ajasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinäkin jos keskilämpö nousisi tuon 1,5 astetta se tarkoittaisi Suomen kannalta - jos nyt välttämättä täytyy rajoittaa katsonta tuollaiseen impivaaralaisuuteen - sitä, että

   - Suomessa tuo lämpeneminen olisi korkeampi, mikä vaarantaisi nykymuotoisen maanviljelyn

   - vaarantaisi Afrikan maanviljelyn ja elämisen edellytykset samalla tavalla. Mitä tästä seuraisi: satojen miljoonien kansainvaellus Euroopan, josta riittäisi muutama miljoona Suomeenkin. Näin on käynyt Euroopassa jo kerran: 400-lukujen suurten kansainvaellusten syynä pidettään tulivuoren aiheuttamaa ilmastonmuutosta Aasiassa, mikä aiheutti ketjureaktion.

   Poista
 6. "On yhtä tyhjän kanssa, syökö koko Suomi kovia juustoja vai pehmeitä, ostaako se viinansa pulloissa vai pusseissa ja pyöräileekö se töihin vai lentää. Edes sillä ei ole merkitystä, montako lasta itse kukin tänne laittaa." 

  Tässä on tietty totuus, muttavalitettavasti vain puolitotuus:

  - toki on niin, että suomalaisten päästöt ovat ns hyttysen pieru Saharassa, mutta

  - toisaalta kysymys on moraalisesta esimerkistä. Jos meidän kulutustasomme ja hiilijalanjälkemme on nykytasoinen, meillä ei ole minkäänlaista moraalista oikeutta vaatia kehitysmaita tai vaurastuvia suuria maita Kiina ja Intiaa tyytymään meitä alempaan elintasoon. Uusimassa National Geographic -lehdessä on lyhyt selostus Jared Diamondin uudesta kirjasta Crisis and Change, jossa tämä vakuuttavasti osoittaa, että koko maapallon asukkaiden elintaso ei kerta kaikkiaan voi olla amerikkalaisten tasoa. Hän suosittelee kaikkien maiden kulutustason asettumista kehittyneiden maiden nykykulutusta pienemmälle tasolle. Ikävä kyllä häneltä puuttuu poliitista ymmärrystä: sen paremmin länsimaiden kuin kehitysmaiden demokraattisesti valittava johto ei pysty asettamaan tuollaista tavoitetta ja pysymään vallassa. Siinä mielessä Pentti Linkola on oikeassa, että demokratiassa elintasoa ja kulutusta ei pysty alentamaan kestävää kulutusta vastaavaksi.

  Oma olo on ambivalentti: olen suhteellisen hyväosoinen lihaa arvostava heteromies - en mikään "oletettu" (?) - mutta samalla isä, en haluaisi jättää lapsille mitään paskamaailmaa perinnöksi.

  Jotenkin ajattelen, että ihmisen pitäisi elää ns koroillaaneläjän logiikalla: korot saa käyttää elämiseen, mutta pääomaan ei saa koskea. Jos ns ylikulutuspäivä on Suomessa jo huhtikuussa, tästä ollaan valitettavan kaukana. Toisaalta en haluaisi kyllä elää missään vihreässä diktatuurissa, jossa valistunut etujoukko pakottaa elämään tarpeelliseksi katsotun niukasti - semminkin kuin vanhasta kokemuksesta päättelen, että tuo niukkuus ei koskisi valassa olevaa etujoukkoa itseään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri siksi väestönkasvun kääntää iseksi laskuun on paras keino. Vain reilut 100 vuotta sitten maapallon populaatio oli luokkaa 2 miljardia. Se taso olisi tänä päivänä lottovoitto jokaiselle maapallon asukkaalle.

   Koska Suomi ei paisuttanut väestöään Afrikan tyyliin, on meillä täysi oikeus vaatia Kiinalta, Intialta ym. enemmän. Meillä suomalaisilla on oikeus osoittaa noilla väestöjäteille, että on yksinomaan heidän typerän väestöpolitiikkansa syy, ettei heillä edes ole moraalista oikeutta vaatia samaa aineellista elintasoa kuin lännessä.

   Poista
  2. Väestökasvun alentamisesta en ole eri mieltä kanssasi. Ongelma on vain siinä, että aika ei riitä. Lisäksi pelkään, että erityisesti Afrikassa ns asenneilmasto on asiaa vastaan. Afrikan ongelman pirullisuuus on pelkistetysti siinä, että elintason nousu ja naisten koulutus laskisi sielläkin väestönkasvua, mutta väestönkasvu estää elintason nousun ja erityisesti tyttöjen koulutuksen.

   Poista
  3. No nyt vihdoinkin päästiin asiaan.
   Naisten koulutustaso heijastuu positiivisesti hyvin moneen asiaan.

   Poista
  4. Anonyymi klo 2000: Aika riittää, jos Afrikka pakotetaan päättäväisesti tiukkaan väestöpolitiikkaan. Alkuun voisi koettaa "pehmeitä" keinoja:
   -Kaikki ne maat, jotka eivät suostu kestävään väestölinjaan julistetaan tuontikieltoon ja niiden johtajille matkustuskielto länsimaihin.
   -Kyseisten maitten kansalaisilta estetään pääsy Eurooppaan, oli matkustusperuste mikä hyvänsä.

   Puheen naisten koulutuksen tehosta ovat sitä unelmahöttöä, joka varmistaa surkean lopputuloksen, sillä se vasta onkin hidas vaikutukseltaan ja nojautuu oletukseen, että afrikkalainen ajattelee kuin eurooppalainen. Mutta kuten Afrikka todistaa, afrikkalainen EI ajattele kuten eurooppalainen.

   Jollei muu auta, länsimaitten on otettava Afrikka uudestaan hallintaan ja pakotettava ne noudattamaan tiukkaa väestöpolitiikkaa.

   Poista
  5. Kauniita ajatuksia Trilisser hyvä, mutta eivät ikävä kyllä poliittisesti realistisia. II maailmansodan myötä lännestä on kadonnut se faustinen kiihko, jota em toimet edellyttäisivät. Uskotko ihan oikeasti, että länsimaiden nuoret lähtivät Afrikkaan kantamaan tuota "valkoisen miehen taakkaa" taikka politiikot olisivat valmiit tuollaiseen hyi-hyi "uuskolonialismiin". Mielummiin asuljetaan silmät ja annetaan mennä. Kyllä länsi kuolee ei sille mitään voi.

   Naisten koulutuksesta: miksi se ei toimi Afrikassa kun se on toiminut kaikkialla muualla, myös muslimimaissa.

   Poista
 7. Oliko 1970-luvulla Suomen ja Ruotsin välille myös suunnitteilla muuri? Toisin kuin Donald Trump, Karin piirroksessa HS vuodelta 1973 pääministeri Kalevi Sorsa ei ole huolestunut maahanmuuttajista vaan maastamuutosta. Jopa 40 000 suomalaista muutti vuosittain Ruotsiin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen syntynyt Ylä-Savon Sonkajärvellä 12-lapsiseen maanviljelijäperheeseen.

   Poista
 8. Kiina ei kuitenkaan ihan kaikessa ole mikään mallimaa:
  https://vimeo.com/207039399

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta asia ei liity suoraan mitenkään aiheeseen, vaan heijastaa enemmänkin aasialaisia barbaarisia perinteitä.

   Poista
 9. Suomella oli aikoinaan itärajalla vastaanottokeskuksia, joissa mm Maxim konekiväärit veisasivat tervetuloa virttä niin, että kansainvaellus Suomeen toppasi siihen.

  Välimerellä pitää alkaa raakasti ampua maahantunkeutujia. Ranskan silloinen presidentti Nicolas Sarkozy sanoi aikoinaan, että Afrikasta tulisi vaikka heti 50 miljoonaa ihmistä Eurooppaan, jos vain pääsisivät.

  Väärämielinen ja kusipäinen humanismi on ollut erittäin vahingollista ei ainoastaa Euroopalle vaan koko maapallolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Toipila tietää!
   Tuollaisena on varmaan hyvä olla ja elää...

   Poista
  2. Viittaan kommenttiini 20.11. Trilisserille.

   Poista
 10. No nyt on täyttä asiaa. Ja turhan löpinän sijaan lyhyt ja selkeä agenda. Kaikki tärkeät asiat on siinä. Allekirjoitan 100 %:sesti. Tällaista politiikkaa minä äänestäisin.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.