Borssi punajuurista (borštš/борщ)
Borssia, kuten kaalikeittoa, voi
tehdä lukemattomilla tavoilla. Edellisessä vain pitää olla punajuuria ja
jälkimmäisessä kaalia. Kaikkea muuta sitten voi vaihdella ja kyllä borssissakin
usein kaalia on.
Muuten, kerrotaan, että aikoinaan
tätä soppaa tosiaan tehtiin jättiputken (borševik) syötävistä osista, mistä
nimikin johtuisi. Enpä taida sitä kokeilla.
Kun jääkaapissa sattui olemaan
punajuuria, mutta ei sen sijaan enempää porkkanaa, kaalia, paprikaa, tomaatteja
kuin perunaakaan, päädyin tekemään pakkasia vastaan varsinaisen, yksinkertaisen
punajuuriborssin.
Ainekset:
3 punajuurta,
3 sipulia
1 purjo
10 valkosipulin kynttä
3 nakkia
noin 200 g. savustettua sianmahaa
(Bauch) Wienin joulutorilta, kovaa mutta maukasta /tai paketti pekonia
2 lihaliemikuutiota
noin 3 rkl tomaattipyreetä
pippuria
pari laakerinlehteä
(suolaa ei tarvita)
Kolme punajuurta paloittelin
ohueksi ja paistelin pannulla. Jos ne vain keittää, ne tuppaavat jäämään
koviksi.
Sen jälkeen paistelin sipulit ja
vanhan, savustetun siansivun sekä nakit. Pekoni lienee myös ihan hyvä.
Sitten vain ainekset kattilaan ja
kiehumaan noin 2 tunniksi. Vähempikin voi riittää.
Valkosipulinkynnet, jotka
puolitetaan, lisätään kuitenkin keittoon vasta vähän ennen tarjoilua. Syödessä
lisätään smetanaa maun mukaan.
Mielestäni soppa on varsin
kelvollinen ja maistuu etenkin ruisleivän kera. Värikin on hehkeämpi kuin
koskaan.
Mieleen tuli, että pieni määrä hapankaalia
voisi antaa jännittävän lisänsä keitokseen, mutta hyvin kyllä maistui näinkin.
Hapanimelyyttä saadaan joka tapauksessa smetanasta. Venäläiset sotkevat sen
lautasella lusikan avulla, mutta itse tykkään nautiskella sattumista.
ootshen fkusnaje! hyvvee!
VastaaPoistaEn liene koskaan eläissäni syönyt oikein erinomaista borssi-keittoa, mutta toisaalta en koskaan huonoakaan...
VastaaPoistaHyvä ruokalaji.