keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Muuan reportaasi


Aatun alkuaika

Motto:
Oli Jahve ja piru noppasilla
piru voitti heitolla kaunihilla:
veti maailmansodan hän arvastaan
Mutta seuraavaksi oli vuoro Herran,
hän heitti ja ”maailmanrauhan” sai,
mutt’ pirupa hymyili toisen kerran
sen rauhan nimi oli Versailles

V.A. Koskenniemi

V.J. Vatanen, Adolf Hitler. Saksan kansallissosialismin luoja ja hänen liikkeensä. J.K. Gummerus 1933, 231 s.

Suomessa seurattiin melko tiiviisti Saksan tapahtumia ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Maamme oli luultavasti ainoa, jonne saksalaiset joukot olivat jättäneet hyvät muistot.
Tämähän sitten toistui enimmäkseen myös toisessa maailmansodassa, vaikka Lapin hävitys toki antoi asialle oman, ainakin paikallisen lisämakunsa. Tämä ei kuitenkaan ollut lainkaan verrattavissa siihen, minkä muiston saksalaiset joukot muualla yleensä jälkeensä jättivät.
Niinpä meillä vaalittiin ystävyyttä tuohon ”ahdistettuun maahan”, jossa tilanne vielä pari vuotta sodan jälkeen oli kaamea. Tappava nälkäsaartokin jatkui aluksi vielä taistelujen tauottua. Se oli kosto kansalle eikä valtiolle.
Myös kansallissosialismilla oli meilläkin ymmärtäjänsä, vaikka1930-luvun lopulla Saksan aggressio Tšekkoslovakiaa kohtaan tuomittiin kaikissa yhteiskuntapiireissä ja voimakkaasti. Edes IKL ei kyennyt asiaa puolustelemaan.
Itse asiassa maamme lehdistö oli siinä vaiheessa jo niin saksalaisvastaista, että Hitler saattoi käyttää tätä asiaa tekosyynä torjuessaan Suomen tukemisen talvisodan sytyttyä: itsehän olivat tätä pyytäneet.
Mutta vuonna 1933 Hitler ei vielä ollut se Hitler, josta sitten myöhemmin vähitellen kasvoi tämänpuolisen belsebubin veroinen ihmiskunnan vihollinen. Muistakaamme, että vielä vuonna 1935 Winston Churchill kirjoitti Hitleristä suuresti arvostaen (Ks. https://timo-vihavainen.blogspot.com/search?q=hitler ).
Miltä Hitler siis näytti Suomesta katsoen vuonna 1933, heti valtaan päästyään (sehän tapahtui ihan vuoden alussa).
Teoksen kirjoittaja, V.J. Vatanen oli uuden Suomen toimittaja ja ahkera kansainvälisten asioiden kommentoija myös sotien aikana, ei siis mikään äärimmäisyysmies, vaikka toki oikealla.
Vatasen kirjassa Hitlerin varhaisvaiheita referoidaan vain muistelmien (Taisteluni) perusteella. Hänen valtaanpääsystään ja ohjelmastaan sen sijaan annetaan ajantasainen kuva.
Oleellinen taustatekijä oli se kurjuus, johon miljoonat olivat joutuneet sekä sodan perinnön että suuren lamakauden aiheuttaman monimiljoonaisen työttömyyden takia. On hyvä muistaa, että tunnettu Talviapu-järjestö todella joutui keräämään ja jakelemaan valtavan määrän sänkyjä ja peittoja hädänalaisille ihmisille. Niin lähellä kurjuutta elettiin.
Propagandan keskeinen rooli natsien toiminnassa tulee kirjassa hyvin esille. Kaikki ei ole ihan vakavasti tarkoitettua. Samoin kirjoittaja toteaa, että natsien ohjelmassa on paljon omituista, heikosti perusteltua ja vain Saksan erikoisten olojen valossa ymmärrettävää.
Kuitenkin hän arvioi, että kaiken takana oli rehellinen etsintä ja intomieli. Hyvin usein se kyllä ilmeni myös fanaattisuutena, jonka tulokset eivät luonnollisestikaan olleet välttämättä kiitettäviä.
Muuan suomalaisen silmin omituinen asia oli antisemitismi. Meillä Suomessahan ei oma pieni juutalaisväestömme ollut koskaan muodostanut mitään ongelmaa, mutta kirjoittaja yrittää ymmärtää sitä, että Saksassa asiat saatetaan nähdä toisin.
Oppi ”arjalaisen rodun” roolista kaiken kulttuurin kehittäjänä ei tietenkään voinut päteä muihin suuriin kulttuureihin ja olihan sen merkitys Euroopassakin kiistanalainen.
Muuan suomalainen oli ottanut yhteyttä natsipuolueen korkeaan instanssiin ja kysynyt, merkitsikö tuo arjalaissuuntaus sitä, että jopa suomalaiset, saksalaisten parhaat ystävät, suljetaankin pois kunnon ihmisiksi laskettavien keskuudesta?
Itse asiassa koko arjalaiskäsitys taisikin käytännössä olla varsin joustava ja lähinnä se toimi antisemitismin perusteena. Melkoista järjettömyyttä se sentään sai aikaan. Kirjoittaja sai jopa nähdä, miten muuan tummatukkainen natsiaatteen kannattaja, ilmeisesti italialaista sukua, tulkittiin juutalaiseksi, piestiin ja karkotettiin kapakasta.
Joka tapauksessa kirjoittaja on sitä mieltä, että juutalaisvastaisia tekoja on kutsuttava vallattomuuksien nimellä -pahempaa nimitystä ne eivät ansaitse.
Loppujen lopuksi koko Saksan kansallisen vallankumouksen uhrien määrä nimittäin oli varsin pieni, vain muutamia satoja kuolleita ja parikymmentä tuhatta haavoittunutta.
Tätä voi verrata siihen, että Venäjällä yksinomaan Astrakanissa oli 15 000 henkeä kuollut nälkään, tuumi kirjoittaja.
Itse asiassa kirjoittaja ei tiennyt, että nälkään kuolleita oli miljoonia. Pari kirjeenvaihtajaa esittikin tämän väitteen, mutta heitä ei sentään uskottu.
Mutta eikö Hitler esittänyt jo valtaan noustessaan koko kaamean sota- ja kansanmurhaohjelmansa aivan julkisesti? Näin on aina silloin tällöin väitetty.
Eihän se toki ihan niin ollut. Vatanen esittää in extenso tuolloin käytössä olleen, vuoden 1928 puolueohjelman, jossa muuten kerrottiin, että kyseessä on ”aikaohjelma” eli toistaiseksi voimassa oleva ohjelma, jota tarpeen mukaan tullaan täydentämään ja muuttamaan.
Ohjelmassa asetettiin Versailles’n rauha kyseenalaiseksi ja vaadittiin kaikkien saksalaisten kokoamista yhden Suur-Saksan piiriin. Sitä paitsi vaadittiin lisäalueita (siirtomaita) kansan toimeentuloa ja väestöylijäämän sijoittamista varten.
Jo tämä oli tietenkin hyvin huolestuttava ohjelma puolueelta, joka oli saavuttanut maassa lähes yksinvaltaisen aseman.
Ohjelmassa oli lisäksi monia, lähinnä demagogisia vaatimuksia suuryhtiöiden ja keinottelijoiden ansaitsemattomien tulojen ja kaikkien sotavoittojen perimisestä valtiolle, ulkomaalaisvastaisuutta ja selkeä määräys siitä, ettei kukaan juutalainen voi olla kansakunnan jäsen -uskontunnustukseen katsomatta. Muuten uskontunnustusten vapautta kyllä julistettiin.
Osittain ohjelma oli kovin lennokas, muun muassa vaatiessaan materialistista maailmankatsomusta palvelevan roomalaisen oikeuden korvaamista saksalaisella yhteisoikeudella ja niin edespäin.
Vanhustenhuolto ja lastensuojelu eivät unohtuneet ohjelmasta eivätkä monet muutkaan hyvät asiat.
Kaikilla hyvillä asioilla vain on se vaikeus, että ne pitäisi vielä toteuttaa.
Kun bolševikit aikoinaan piinasivat Venäjän väliaikaista hallitusta vaatimalla selvästi mahdottomia, esitettiin vastuullisella taholla myös ajatus, että mikään ei voisi olla parempi idea kuin antaa valta joksikin aikaa heidän käsiinsä. Siinähän näyttäisivät taitonsa.
Bolševikkien tarina tiedetään ja samoin myös natsien.
Molemmat ryhtyivät tekemään sellaista, mitä kukaan ei ollut osannut odottaa: he sanoutuivat kokonaan irti normaalista parlamentaarisesta ajattelusta ja koko demokratian ideasta. Vaikka bolševikkihallinto vei Venäjän nopeasti täydelliseen katastrofiin, ei puolueelle tullut mieleenkään kantaa vastuutaan eroamalla.
Natsit sanoutuivat myös irti kaikesta demokratiasta, vaikka selittivät samaan aikaan, että yksilövastuu tulee olemaan täydellinen, samoin kuin valtakin.
Vastuu vain sitten toteutettiin aikanaan tavalla, joka ei paljon hallintoalamaisia ilahduttanut. Hitlerin hallituksen kaatuminen normaalien pelisääntöjen mukaisesti ei tullut edes mahdollisten vaihtoehtojen listalle.
Mutta toki natsien valta muutamana ensimmäisenä vuonna pystyi lunastamaan taloudelliset lupauksensa. Valtava työttömyys ja kurjuus voitettiin.
Niinpä Hitler saattoi vuonna 1938 paistatella Time-lehden kannessa ”vuoden miehenä”, joka oli lunastanut suuret lupauksensa, ainakin tietyltä osin.
Samaan aikaan oli kuitenkin jo luotu keskitysleirit ja juutalaisvainot olivat kehittyneet irvokkaiksi.
Näyttää siltä, ettei tällaiseen kehitykseen vielä vuonna 1933 monikaan uskonut vakavasti, ainakaan Vatanen. Toki voi sanoa, että kirjoitus oli jo seinällä, mutta vähänkös ne ihmiset kirjoittelevat.
Neuvostoliiton suuri terrori oli samaan aikaan eli siis 30-luvun lopulla enemmän tai vähemmän julkista, etenkin ns. näytösoikeudenkäyntien osalta. Toki teloitettujen määrä oli valtiosalaisuus, eivätkä monet siihen uskoneet, mikäli he muuten ajattelivat hyvää Stalinin valtakunnasta.
Samahan se oli tilanne Hitlerin ystävillä, joita muuten meidän maassamme oli hyvin rajoitetusti, kuten jo pelkästään parlamentaaristen voimasuhteiden perusteella on ymmärrettävä.
Vatasen yritys kertoa olennainen Hitleristä ja hänen liikkeestään ei välttämättä ollut niinkään huono, olipahan vain melko hyväuskoinen.

11 kommenttia:

  1. Aloitus: "Mutta vuonna 1933 Hitler ei vielä ollut se Hitler, josta sitten myöhemmin vähitellen kasvoi tämänpuolisen belsebubin veroinen ihmiskunnan vihollinen".

    Silti, jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1930 kirjailija Kurt Tucholsky (1890-1935) kirjoitti runon: "Deutschland, erwache".. http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/272587-kurt-tucholsky-1890-1935

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut - sivistysmielessä - Mein Kampfin ja totean, ettei siitä suoranaisesti kerrota mitään ohjelmaa, jonka perusteella olisi voinut lukea natsien hirmutyöt. Pätevimpiin kuuluvan Hitler-tutkijan Kershawinin mukaan juutalaisten kansanmurhakin syntyi vaiheittain, ei minkään alkuperäisen suuren suunnitelman mukaan.

      Poista
    2. Hitlerillä oli kyllä jo hyvinkin varhain mielessä ajatus juutalaisten tuhoamisesta. Aikataulu ja toteutus oli sitten toinen asia. Nähdäkseni Mein Kampf esittelee - toki hieman raskassoutuisesti - kaksi suurta tavoitetta: juutalaisten joukkotuhonnan ja Venäjän alistamisen Saksan siirtomaaksi (vrt. Britannia ja Intia).

      Mutta Hitler osasi myös ilmaista ensimmäisen kohdan selkeämmin. Sitaatti, muistinvaraisesti: en tiedä, arvostavatko saksalaiset minua 50 vuoden kuluttua. Mutta ne, jotka iloitsevat juutalaisen ruton hävittämisestä, arvostavat minua sadankin vuoden kuluttua. - N. 1933 italialaiselle journalistille. Lähde: Volker Ullrich: Hitler, 2 osaa. Uudehko laaja elämänkerta.

      Poista
  2. Jos pitkienpuukkojen yötä ei olisi tapahtunut,olisi historiallinen kehitys ottanut toisen suunnan. Historiantutkimuksen tulisi paremmin perehtyä juuri tuohon tapahtumaan,sen syihin ja seurauksiin.
    Itse pidän Hitleriä, samoin kuin Stalinia omien valtiokokonaisuuksien syvänvaltion edustajina, hyvvin menestyneinä myyrinä, jotka onnistuivat erinomaisesti tehtävässään.
    Meiltä suomalaisilta puuttu jokin suurempi ymmärrys maailman kataluudesta, kun olemme yleensä mukana kouhotuksissa mitä maailmalla yleensä ilmestyy.
    Pasikivihän piti meitä polittisesti naivina kansana,se pitää yhä paikkansa.

    VastaaPoista
  3. Erään presidentin mukaan kasakka ottaa sen, mikä on löysässä. Samoin teki Stalin ja Hitler ja nyt on profeetta Muhammedin vuoro koettaa. Toivottavasti samalla lopputuloksella. Humanismia tulee puolustaa myös väkivalloin?

    VastaaPoista
  4. Kansallissosialistit/fasistit asemoidaan nykyään yleensä aina äärioikeistoon. Olen joskus ihmetellyt asiaa juuri esimerkiksi blogissa kuvattua 25 kohdan puolueohjelmaa vasten. Ohjelmaa lukemallahan ei oikein voi ymmärtää, että joku voi tulla tällaiseen johtopäätökseen.

    Ohjelmassahan vaaditaan mm. suuryhtiöiden kansallistamista ja suurten kauppaliikkeiden ottamista yhteiseen hallintaan, valtiollista rahoitus- ja luottojärjestelmää, suurten maaomaisuuksien takavarikoimista ja jakamista yhteisöjen tarpeisiin, sodasta hyötyneiden spekulanttien voittojen takavarikoimista, pankkiirien ja koronkiskurien syytteeseen panemista, työhön perustumattomien tulolähteiden lakkauttamista, suurten yritysten voittojen jakamista työntekijöille, ym.

    Minulla on oma teoriani, miksi fasismi on nykyään tapana asemoida äärioikealle, mutta olisi kiinnostavaa tietää, miten asioihin perehtynyt aikalainen tulkitsi puolueohjelman. Blogistahan on lukevinaan, että Vatanen eritteli ohjelman kohtia niiden uskottavuuden mukaan. Olisikin kiva tietää, kävikö kirjasta ilmi, mihin kohtaan oikeisto-vasemmisto –akselia Vatanen sijoitti natsi-puolueen. Oikeistolaisenahan hänen luulisi olleen herkkä huomaamaan kaikenlaiset pakko-otot yms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä on se ilmiö, että tuolloisessa myöhäisfeodalismissa ainakaan mikään rahvaanomainen poliittinen suuntaus ei ollut talouden osalta läheskään niin äärioikeistolainen kuin valtavirta nyt. Luokkaerot olivat suuria, ja se mikä nyt näyttää "utopismilta", saattoi luvata tuolloin relevanttia ulostietä konkreettisesta luokkasorrosta. En puhu mistään SAK:n nykyaiheista vaan sellaisista, että Titanicilla työväenluokkaiset ihmiset matkustivat samalla kannella kuin kunnon ihisten lemmikit.

      Nykyäänhän kaikki puolueet ottavat politiikan ja oikeastaan kaikkien elämän alueiden taloudelle alisteisuuden ja jokaisen maailman valtion velkataakan ikuisen kasvun suurin piirtein annettuna. Velkaa moralisoivatkin haluavat ottaa rahat lähinnä niiltä, joilla ei omaisuutta alun alkaenkaan ole - suuntana on tällä hetkellä hitaahko paluu kohti lähtötilannetta, eli ennen sovinistisimman oikeiston jarruttamista syntynyttä tilannetta.

      Mutta tämä siis vain talouden kannalta. Tällä välinhän mm. taustalla oleva valtavirran moraalilaatu on muutunut suru-uskonnosta (kristinopista) kasvu-uskonnoksi. (Tiliajattelun oireita on muitakin kuin pankkitilit ja facebook-tilit, myös esimerkiksi proteiinigrammojen laskeskelu on tuota kasvu-uskontoa, subjektiivisen tilinäkökulman pyhyyttä.)

      Periytyviä paikallisia etuoikeuksia tarvittaessa asevoimin puolustava äärimmäinen konservatiivioikeisto koki sitten toisessa maailmansodassa niin totaalisen bankrotin, että se joutui vetäytymään poliittiselta kartalta. Juuri antikansainvälisyyden ja etnispohjaisen militarismin vuoksi fasisteja ja natseja pidettiin ja pidetäänkin aivan oikein oikeistona. Yhteiset piirteet selittyvät sillä, että äärioikeisto yritti ikään kuin tietoisesti "kaapata" samat apajat kuin joilla kommunistit kalastivat, mutta sillä erolla, ettei sillä ollut internationaalista utopiaa, vaan jonkinlainen lojaalius vanhalle vallalle, joka oli kuorrutettu eräänlaisella "populismilla" - malli Neuvostoliitosta sillä erolla, että siellä muodostui aristokratian tietynasteisen likvidoinnin jäljiltä todellinen valtatyhjiö, kun taas Saksassa (ja Italiassa, ja vähän muuallakin) populistiliike ja vanha valta liittoutuivat reaalista demokratisointia vastaan, joka siis onnistui vasta toisen maailmansodan jälkeen.

      Siitä alkoikin hidas muutos kohti nykyistä, oudosti kokonaisen kierteen läpikäynyttä tilannetta, jossa vasemmistolla on painetta muuttua alueellisemmaksi ja konservatiisemmaksi, minkä se on toistaiseksi ratkaissut skitsofrenialla. Oikeisto taas on jakomielinen aika-akselilla: alkuperäinen militantti paikallisen hegemonian suojelu on muuttunut pääoman kansallisvaltioita tuhoavan hyppelehtimisen palvonnaksi ja kyyniseksi arvorelativismiksi (so., kaikki ovat kaikista fyysisistä ja psyykkisistä parametreistaan huolimatta oikeutettuja kohtelemaan toisiaan niin huonosti kuin haluavat, jos se on hyvää bisnestä ja ainakin näyttää suunnilleen lailliselta).

      Minkään nykyisten puolueiden vertaaminen näihin II. maailmansotaa edeltäviin ei oikein käy, koska tuolloin koko horisontti oli täysin erilainen. Ei voitu tietää, että paras malli olisi Neuvostoliiton pelotevoimalla turboahdettu sosiaalidemokratia, mm. koska vasemmiston valta oli täysin kokeilematon kortti. Monihan ei näytä tajuavan tämän mallin etuja vieläkään, kunhan nousi pellosta tai metsästä tennissukkaa vilauttamaan ymmärtämättä edes, miksi. Luulee oman työnsä olevan endogeenisesti 3, 10, tai 50 kertaa arvokkampaa kuin jossain muualla maailmassa tehtävä.

      Poista
    2. "mm. koska vasemmiston valta oli täysin kokeilematon kortti." Jos siis juuri NL:a ei lasketa. Joka tapauksessa, ilmapiiri oli militantimpi ihan siksikin, koska yhteiskunnat itsessään ja sisäisesti olivat reilusti väkivaltaisempia kuin nyt. Sosiaalidemokraattinen keikaus saavutettiin ristikkäin, kv. sodissa - Itä-Eurooppaan jäi ikävä kyllä voimaan punafasistinen sotatalous, millä on seurauksia näihin päivään asti.

      Poista
  5. Pauli Räsäselle ja Pertti Ilmarille:

    Natsipuolueessa oli tiettyjä kansanomaisia ellei suorastaan proletaarisia ryhmiä, varsinkin SA:ssa. Pitkien puukkojen yössä 1934 Hitler hylkäsi puoleensa tuon, sanoisinko sosialistisen, suuntauksen armeijan ja elinkeinoelämän hyväksi. Sen ansiosta tästä tuli Hindenburgin kuoltua armeijan siunauksella lopullisesti Fuhrer ja hän pystyi toteuttamaan jälleenvarusteluohjelman.

    VastaaPoista
  6. "Itse asiassa maamme lehdistö oli siinä vaiheessa jo niin saksalaisvastaista, että Hitler saattoi käyttää tätä asiaa tekosyynä torjuessaan Suomen tukemisen talvisodan sytyttyä: itsehän olivat tätä pyytäneet."
    Löytyykö tälle väittämälle viitettä ?

    VastaaPoista
  7. Lue vaikkapa Saksa ja Suomen talvisota.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.