torstai 4. huhtikuuta 2019

Häirintää ja häröilyä


Vaalihäirintä ja sen tarkoitus

Hesari uudisoi Brysselistä, että Eurooppa varautuu laajaan vaalihäirintään.
Ruotsin pääministeri Löfvenkin on varuillaan ja lisäksi suorastaan varoittanut sellaisia tahoja, jotka ehkä haluaisivat sekaantua Ruotsin vaaleihin: pysykää poissa!
Tämä on paitsi urhoollinen asenne, myös kohtuullinen vaatimus ulkovalloille. Vaalit ovat aina kunkin maan sisäinen asia ja yritys sekaantua niihin toisen valtion toimesta on vihamielinen teko.
Onneksi sellaista ei olekaan havaittu vielä. Joka tapauksessa koko Eurooppa siis varautuu laajaan hyökkäykseen tällä alalla, kerrotaan.
No, olohan tuntuu hyökkäyksen alla yleensä aina vähän huteralta. Kun vihollinen kerran hyökkää, niin kai se lähtee siitä kuvitelmasta, että pystyy aikaansaamaan jonkin niin suuren menestyksen, että se korvaa kulut ja tappiot. Mitähän kaikkea se mahtaneekaan keksiä ja kuka sitä paitsi on tuo vihollinen ja miksi se hyökkää?
Tuo viimeinen kysymys on itse asiassa erityisen kiinnostava aikana, jolloin sitä helposti luulee elävänsä täydessä rauhan tilassa. Kun tässä itse asiassa on kylmän sodan veteraaneja ja aikoinaan osallistunut militantin totalitarismin vastaiseen taisteluun, niin kyllä tämä uusikin sota kiinnostaa.
No, Venäjähän se on, joka haluaa heikentää länttä, kertoo lähteemme auliisti. Mitä sitten mahtaneekaan tapahtua, kun länsi on heikentynyt, voi vain arvailla.
Tunnelma on siis samanlainen kuin kylmän sodan aikana ja asetelma milteipä identtinen. Ikävä kyllä asenteet eivät ole enää samanlaisia. Nyt ei uhattuna täällä lännessä enää olekaan vapaa tiedonvälitys ja mielipiteenvapaus, vaan kaikesta päätellen EU:n oma oikeaoppisuus ja sen edun mukaiset tulkinnat asioista, joista vapaassa maailmassa on aina ennen voinut olla montaa mieltä.
Voimakkaasti esille nostettuna esimerkkinä valeuutisista ovat Ranskan keltaliivien mellakat. Venäjä on kuulemma liioitellut asiaa.
Se on varmaankin mahdollista, mutta kyllä hesarinkin lukija on jäänyt kaipaamaan sitä ainoaa oikeaa arviota tästä asiasta. Keltaliivien hurjimmistakaan operaatioista kun ei ole puhuttu oikeastaan mitään. Ranskassa ne kyllä ovat saaneet paljonkin huomiota, mutta se nyt kai sitten johtuu Venäjän toiminnasta?
Mikä sitten on se oikea totuus ja kohtuullinen huomio, jonka keltaliivit ansaitsevat? Hesarin harrastama ignorointiko? Miksi?
Ruotsin vaalien alla kuulemma joka kolmas sosiaalisessa mediassa jaettu uutinen oli sellaisilta verkkosivuilta, joilla julkaistiin tahallaan harhaanjohtavia tai vääriä väitteitä. Aiheet koskivat usein maahanmuuttoa ja islamia.
Valitettavasti en pysty lainkaan hahmottamaan, mikä tämän tällaisen lauseen konkreettinen sisältö oikein on.
Ainakin päättelen, että kyseiset uutiset eivät välttämättä olleet vääriä ja mitä tulee harhaanjohtavuuteen, ei sen määritteleminen politiikassa ole yksioikoista. Joka ei tätä ymmärrä, voi mennä mihin tahansa parlamenttiin kuuntelemaan väittelyitä.
Koko niiden idea on siinä, ettei politiikassa pelata yksiselitteisellä totuudella, vaan taistellaan oman näkemyksen puolesta. Siinä on siis kyse tahdon asiasta, mikäli eletään demokratiassa.
Venäjän tavoitteet Eurooppaan nähden on nimettömänä pysyttelevä (miksi?) EU-virkamies luullut löytäneensä: ne ovat sekaannus, hajaannus ja kaaos. Tämä taas vahvistaisi Venäjän asemaa.
Itse rohkenisin kuvitella, että tässä nyt jostakin syystä ajatellaan olevan kyse samanlaatuisesta nollasummapelistä, jota pelattiin kylmän sodan aikana ja jolloin osapuolet ovat ainakin jossakin määrin ajautuneet totaalisen sodan logiikan pauloihin.
Totalitarismia edusti avoimesti Neuvostoliitto ja se pyrki vaikuttamaan häntyreihinsä ympäri maailmaa. Se julisti puolustavansa absoluuttisia totuuksia ja tietävänsä ne kuin ex cathedra puhuva paavi.
Ajatuksenvapauden ja pluralismin puolustajilla oli sinänsä helppo tehtävä osoittaa noiden ”totuuksien” onttous. Siitä huolimatta ne kiehtoivat monia, etenkin intellektuellipiireissä.
On hyvin arveluttavaa, mikäli nyt, tänä päivänä oikeaksi määriteltyjä mielipiteitä vaikkapa EU:sta tai maahanmuutosta ruvetaan puolustamaan totalitaarisin menetelmin. Facebookin taholta kerrotaan, että jos valheellinen tieto ei tule väärennetyltä tililtä ai ei ole terrorismia, pystymme estämään sen jakelua, jos koemme, ettei tämän tiedon jakaminen ole maailmalle arvokasta…
Epäilemättä näin on ja yhtä epäilemättä tässä loukataan avoimesti ja kaihtelematta länsimaisen sananvapauden keskeisiä periaatteita. On melkoinen ajan merkki, että tuollainen repliikki on kehdattu esittää ja vieläpä julkaistu ns. laatulehdessä ilmeisen myönteisessä hengessä. Mitäpä nyt ei totuuden hyväksi olisi lupa tehdä…
Kaikessa naiiviudessaan artikkeli on kaamea osoitus siitä, miten kritiikittömästi totalitaarista ajattelua on ruvettu lännessä omaksumaan kylmän sodan jälkeen.
Salaliittoteorian mukaisesti Venäjä näyttää olevan kaiken tai ainakin lähes kaiken väärän tiedon takana tavalla tai toisella. Sen todistaa jo se, että sellainen saattaisi sitä hyödyttää.
Tästä on tuskin askeltakaan siihen, että kaiken Venäjälle myönteisen tiedon katsotaan olevan väärää a priori ja sellaisen levittämisen enemmän tai vähemmän rikollista. Unkari onkin kuulemma tällaiseen syyllistynyt, mutta komissio on ryhtynyt vastaiskuun.
Informatiivisista vastaiskukampanjoista ei ole pahaa sanottavana silloin, kun ne liikkuvat asiatasolla kuten EU-komission tiedotuskampanjassa siitä, mitä hyvää EU on Unkarille tuonut. Luultavasti kampanja ei kuitenkaan painota niitä negatiivisia seuraamuksia, joten se asia taitaa yhä jäädä unkarilaisten omalle vastuulle ja lienee sekä sallittua että tarpeellista.
Mikäli sen sijaan aletaan demonisoida sellaisia mielipiteitä, jotka eivät edusta EU:n tämänhetkistä linjaa, ollaan väärällä asialla väärin keinoin. Facebookin harjoittama sensuuri puolestaan ei kaipaa kommentteja, se on niin ilmiselvästi mielivaltaista ja klassisen liberalismin perinteiden vastaista.
EU:n niin sanottujen arvojen kannalta nykyinen suuntaus on erittäin arveluttava ja tämän asian soisi selvästi tulevan esille myös sen päättävissä elimissä. Mikä sitten lienee suomalaisten meppien kyky ja halu tässä asiassa. Siitähän ei kukaties palkittaisi kollegojen taholta.
Mutta toki hesarilla on lohdullistakin kerrottavaa. Vaalihäirintä voi vielä lisääntyä Suomessa, hälyttää lehti ensin, vaikka sitten yllättäen toteaakin, ettei selviä merkkejä vieraiden valtioiden sekaantumisesta vaaleihin ole edes tullut ilmi.
Sitä paitsi vaalihäirinnältä voi suojautuakin sikäli kuin asia koskee valeuutisia ja muuta väärää propagandaa, kaiketi mukaan lukien myös väärät mielipiteet.
Jokainen voi noin kuvaannollisesti sanoen kaivaa itselleen oman bunkkerin, jossa saattaa pysytellä oikeuden ja totuuden valtapiirissä.
Lehti esittää keinoja väärän ja kaiketi myös maailmalle muuten arvottoman tiedon tunnistamiseksi ja ne tietenkin perustuvat normaaliin terveeseen järkeen.
Sen käyttöä kyllä kannattaakin suositella ihan kaikille, mukaan lukien toimittajille ja informaatiosotureille.
Kysymys ei nyt ole jostakin irrallisesta, yksityisestä artikkelista, vaan yhä totaalisemmasta kampanjasta sanan- ja ajatuksenvapauden kahlitsemiseksi. En usko, että sen selittämiseen mitään salaliittoa tarvitaan. Ei sopuleillakaan sellaista ole.11 kommenttia:

 1. "pystymme estämään sen jakelua, jos koemme, ettei tämän tiedon jakaminen ole maailmalle arvokasta…"

  Tässä Facebook on kyllä astunut kauas perinteisen länsimaisen ajatuksen- ja sananvapauden käsitteestä (market of ideas).

  Samaa puuhataan kyllä Suomessakin: valtapuolueiden ajama vihapuhelaki ("persulaki") kieltänee jatkossa kriittisen maahanmuutto- ja kulttuurikritiikin.

  VastaaPoista
 2. "Tunnelma on siis samanlainen kuin kylmän sodan aikana ja asetelma milteipä identtinen." 

  Minusta ikävä fakta vain on, että Venäjän merkittävin toimija ja hänen taustaryhmänsä ovat entisiä turvallisuusviranomaisia kylmän sodan ajalta ja heidän maailmankuvansa on sen mukainen eli lähes paranoidinen. Myös heidän toimensa ovat tuon mukaisia eli vapauden hiljaista tukahduttamista sisäpolitiikassa sekä armeijan ja turvallisuuselimien vahvistamista ja käyttämistä politiikan ajamisessa (Krim).

  Mielelläni lukisin blogistin oman PERUSTELLUN mielipiteen nyky-Venäjän ulko- ja turvallisuuuspolitiikasta.

  (Edellä olevalla en tarkoita, ettei myös lännessä olisi kylmän sodan sotureita ja muita tahoja, joiden etuja lisääntyvä konflikti Venäjän kanssa palvelisi. Sotilaat ovat kuin koiria: ne on hyvä pitää lyhyessä lieassa - kunnes tulee aika irrottaa lieka...)

  VastaaPoista
 3. Proffalta taas hyvä kirjoitus! Selasin muuten jokin aika sitten Tieteessä tapahtuu -lehtiä 1990-luvulta. Yhdessä oli aiheena EU-kansanäänestys/jäsenyys. Mukana oli näkemyksiä molemmilta puolin ja on pakko sanoa, että juuri ne vastustajien kuvaamat kielteiset asiat ovat toteutuneet ja kannattajien maalailemat ruusut ovat näivettyneet pahasti.

  VastaaPoista
 4. Durkheimilaista antropologista sosiologiaa: vuorokausirytmi, pimeys ja valo, yön ja päivän vaihtelu, yöllisen yhteenkokoontumisen nostattama sosiaalinen ylijännite, kuuloaistin herkistyminen ja retoriikan magia, suunnaton ero "pyhän" ja "profaanin" välille -- sellaisen ovat ihmislajin lähtökohdat, ja kyllä ne edelleenkin vaikuttavat ihan täydellä voimallaan kaikessa jota tajuntamme käsittelee.

  Pahimmat pelot koskevat aina jotakin jota ei nähdä, ja pelkoa yritetään hallita maagisilla saarnoilla. Läheisyys luo turvaa, ja kaiken sisäänsä sulkevat ylimittaiset yleiskäsitteet luovat hallinnan illuusion.

  Kun suursodan jälkeisessä tilanteessa suurvallan alkoivat räjäytellä toinen toistaan suurempia ydinkoelatauksia, levisi pelko säteiystä -- jostakin joka tapaa mutta jota ei normaali silmä pysty edes näkemään. Se oli ensimmäinen globaalin tietoisuuden Suuri Eskatologia, ja vaikka maanpäälliset räjäytykset kieltävään sopimukseen lopulta päästiin, sama maailmanlopun maaginen vakio jatkui ekologissen katastrofin muodossa. Emme näe niitä ravintoketjuja, joiden katkeaminen aiheutti "hiljaisen kevään" -- ja vaikka DDT saatiin hallintaan, pelko siirtyi jo yleiseen myrkyttymiseen, jne.

  Niin sanotun "vihreän ajattelun" psykohistoria on sarja globaaleja maailmanlopun ennustuksia, ja ennen päätymistä nykyiseen "ilmastonmuutokseen" on tuho tullut kymmenissä eri muodoissa. Ne ovat matkan varrella vaihtuneet säännönmukaisesti aina "parempiin", eli sellaisiin jotka sijoittuvat hallinnan ulottumattomiin ja ovat "tieteellisesti" kyllin monimuuttujaisia ollakseen yhtä kumoamattomia kuin todistamattomiakin.

  Salaliitto? -- Kaikki paha on aina salaista, ja kaikki paha muodostaa ketjuja, jotka muodostuvat vaikutusvoimista. Ja niin syntyy illuusio joka antaa mahdollisuuden päämäärärationaalisille tulkinnoille. Niiden täydellistä idioottimaisuutta ja maagista perusluonnetta tajuaa tuskin kukaan. Vain yksi sääntö pätee: mitä näkymättömämpi on uhka, sitä enemmän se herättää pelkoa, ja mitä enemmän pelkoa herää, sitä uskottavammaksi uhka koetaan.

  Yö ja päivä. Ei mitään uutta kuun eikä auringon alla.

  VastaaPoista
 5. Nämä eduskuntavaalit käydään poikkeustilan olosuhteissa,yksi osoitus tuosta poikkeustilasta on, ettei nykyisiä vallanpitäjiä vakavimmin haastaneita Harkimoa ja Väyrystä päästetty suureen vaalikeskusteluun, vaan yritettiin häpäistä heitä tarjoamalla paikkaa ynnämuiden seurassa.
  Tulevat vaalit tulevat osoittamaan sosiaalisen median voiman,joko nyt sen avulla voidaan ohittaa viestin läpiisaamisessa valtamedia, joka on kuten sanottua mediapolin kahlitsema ajatuksellinen ja polittinen viitekehys.

  Olisi enemmän kuin suotavaa, että emme seuraavia eduskuntavaaleja joudu lykkäämään sotatilan vuoksi.

  VastaaPoista
 6. "Salaliittoteorian mukaisesti Venäjä näyttää olevan kaiken tai ainakin lähes kaiken väärän tiedon takana tavalla tai toisella. Sen todistaa jo se, että sellainen saattaisi sitä hyödyttää."

  No, mikäli Putte on todellakin saanut aikaiseksi kaiken tuon, mitä hänen tekemäkseen väitetään, niin onhan siinä jo yli-ihminen vailla vertaa... No, voihan sitä niin halutessaan nähdä vaikkapa kgb:n (tai millä nimellä se nykyisin kulkeekaan) jonkinlaisena "total-control-maailmanhallituksena", mutta sitä samaa rooliahan on toisaalta tarjoiltu milloin Bilderbergille, Trilateraalikomissiolle, vapaamuurareille, juutalaisille...

  Hieman keventääkseni, tässä taannoin pari kaveriani, joista toinen on uskovainen, toinen hc-ateisti, väittelivät iänikuisesta kiistakysymyksestään, onko ihminen olemukseltaan Jumalan lapsi vaiko Darwinin apina. Sillä kertaa ratkaisin tuon väittelyn toteamalla kumpaisenkin olevan väärässä, sillä mehän olemme Putinin kyborgeja... ;)

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo Putinin ylimaalliset kyvyt ovat pitkälti Ison Britannian tiedustelun tuottama harhakuva.
   Informatiosodan nykyiset, ilmeiset päätoimjat ovat juuri brittien mi5 ja venäjän ohranan suora perillinen fsb.
   Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaan juuri mi 5 agentti oli se joka levitti, Presidentti Tumpista varsinaisia häväistysjuttuja,suoranaisia valeita,joita meidän roskalehdistöä alemmalle tasolle vajonneet iltapäivälehdet, ahneuksissaan levittivät.
   Kelainen lehdistö on aikaisemminkin ollut vastuussa sodan aikaansaamisesta,esimerkiksi Yhdysvaltain ja Espanjan välille.
   Nyt Iso- Britannia on, maailmalle onneksi muuttumassa pikku britanniaksi.

   Poista
 7. ”Vaalihäirintä ja sen tarkoitus”

  Aloittakaamme kuitenkin hyvin kaukaa. Nikolai Vasiljevitsh Gogol teoksessaan Kertomus siitä, kuinka Ivan Ivanovitsh ja Ivan Nikiforovitsh riitaantuivat kirjoittaa mm. seuraavasti:

  ”Kyllä se Ivan Ivanovitshin turkkitakki on mainio! Se on kerrassaan erinomainen! Ja sellaiset reunukset kuin siinä on! Hitto vieköön kuinka kaunista nahkaa! Sellaista tummansinistä, ikään kuin huurteista! Lyön vaikka millaisen vedon, ettei ole kenelläkään sellaisia turkkireunuksia! Katsokaa Herran nimessä niitä – etenkin jos hän pysähtyy juttelemaan jonkun kanssa – katsokaa niitä sivultapäin: kuinka hivelee silmää! Ei saata sanoin selittää: samettia! hopeaa! tulta! Hyvä Jumalani ja sinä ihmeidentekijä Nikolai, Herran valittu, miksei ole minulla sellaista turkkitakkia? Hän teetti sen jo ennen Agafja Fedosejevnan lähtöä Kiovaan. Tunnettehan Agafja Fedosejevnan? Sama, joka puri eräältä oikeusmieheltä korvan.”

  Palataan kuitenkin kykypäivään. Kukaan ei tiedä puriko Länsi Venäjältä korvan irti, vai puriko Venäjä Länneltä korvan irti. Joka tapauksessa ikuinen riita on edessä: kenellä on parempi turkkitakki/ydinase.

  (Jatkuu)  VastaaPoista
 8. Hiukan taas aiheen sivusta. Tänään sain kirjastosta sen Frank Thiessin Tsushima-kirjan. Samalla sain v. 1933 V. J. Vatasen kirjoittaman Adolf Hitler Saksan kansallissosialismin luoja ja hänen liikkeensä -kirjan. Erittäin mielenkiintoisesti pohtii Vatanen. Kirja loppuu sanoihin:"Valitettavasti mitä ulkopolitiikan hoitoon tulee, kansallissosialistisenkaan Saksan johto ei tähän saakka ole osoittanut tuntevansa oikein muitten maitten sielua, mistä lopuksi riippuu kaikki."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan oudolta tuntuu, että Vatanen on jo 1933 kyennyt tuohon kannanottoon, kun Hitler tuli valtaan vasta tuonna vuonna. Ennen valtanousuaan hän tuskin otti paljon kantaa ulkopolitiikkaan - paitsi Versaillesin häpeärauhan moittimista - ja parina ensimmäisenä vuonna vasta otti Saksaa valtaansa. Muutoinkin aina Munchenin sopimukseen 1938 saakka Hitler tunsi euroopan sielun hyvin.

   Poista
 9. Hieno kirjoitus.

  Jotenkin tuli mieleen muutaman päivän takainen blogi:

  US Puheenvuorossa Peter Fryckman toi esiin oman keissinsä verotarkastaja Tenho Tikkasen tekstiä lainaamalla. Kylmää tekstiä häröilystä ja harhailusta oikeusvaltio Suomesta ja sen medioista.

  Silmiinpistävää oli se, että Huuskon tuomarikomissio ei vaivautunut purskuttamaan juttua lainopillisia virheitä ja tyhmyyttä täynnä olevaksi provokaatioksi. Pystyvätköhän Tuntemattomat kommentoijat?

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.