keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Naapureita ei voi valita


Kolkolla paikalla

Huomasin Hesarista, että Suomen ympäristö on kolkko ja kylmä ja karu kuin entisessä laulussa poikamiehen elämäntaru. Tämä kuulemma ilmenee uudesta kirjasta, jota en ole lukenut.
Ilmaus on aika erikoinen, ottaen huomioon, ettemme ole mikään Israel. Naapureinamme ovat Ruotsi, Viro ja Venäjä.
Etenkin viime mainittu on maa, jossa meihin suhtaudutaan erityisen ystävällisesti. Se on asia, joka näyttää osalta nuorta polvea jääneen kokonaan huomaamatta.
Pikkuhiljaa on tiedotusvälineissä ja niiden toimesta kuitenkin näköjään syntynyt jonkinlainen uusi normaali, jonka puitteissa tuo yllä oleva lausuntokaan ei kuulosta yhtä absurdilta, kuin olisi kuulostanut vielä hiljattain.
Ei siinä taida paljon auttaa sekään, että valtionpäämiehet kehuvat keskinäisiä suhteita, kuten Putin juuri äsken Pietarissa.
Tässä voi varmaan jo ilman kysymysmerkkejä todeta, että suurelle osalle suomalaisia on syntynyt jonkinlainen pelko Venäjän arvaamattomuutta ja sen oletettua laajenemishalua kohtaan.
Ilmiö on uusi ja kuten mielipidetiedusteluista voidaan todeta, se oli huomattavasti vähäisempi neuvostoaikana kuin nykyisen demokraattisen järjestelmän aikana.
Käytän tässä sanaa demokratia merkitsemään valtiomuotoa. Siitä, miten hyvin järjestelmä missäkin maassa vastaa kansan mielipiteisiin, en esitä mitään otaksumia. Totean vain, että se kyllä Venäjälläkin reagoi kansan vaaleissa ja mielipidemittauksissa ilmaisemaan tahtoon.
Kuten tässä jokin aika sitten tuli todettua, kaikesta etatismistaan huolimatta venäläistä järjestelmää ei voi pitää fasistisena ainakaan sanan perinteisessä mielessä.
Oppositiota kyllä tukahdutetaan, mutta se on olemassa ja ilmoittaa itsestään. Sananvapaus on hyvinkin suurta verrattuna moniin maailman maihin, puhumatta siitä, että ihminen on vapaa lähtemään maastaan, mikäli haluaa.
Muuan oleellinen seikka, joka erottaa pelkän etatismin ja totalitarismin on yhtenäisen, millenniaalisen ideologian puuttuminen. Vallan puolue on kyllä valtion suosiossa ja sen käytössä on niin sanottu administrativnyi resurs -hallinto tukee sitä ja syrjii muita. Mutta ei se ole ainoa sallittu puolue.
Tähän voi tietenkin todeta, että myös ns. kansandemokratian maissa oli yleensä monta puoluetta ja jopa Stalinin aikana oli olemassa näennäisesti vapaa poliittinen järjestelmä, jossa tosin oli vain yksi puolue, mutta se oli vaaliliitossa puolueettomien kanssa…
Pelkkä muodollisesti vapaa poliittinen järjestelmä ei vielä kerro siitä, miten se todellisuudessa toimii. Historia on täynnä esimerkkejä siitä, miten diktatuuri voi ottaa kansanvaltaiset elimet haltuunsa.
Kuitenkin on syytä huomata, että Venäjältä puuttuu sellainen, aggressiivinen valtionideologia, joka on yleensä ominainen poliittisesti aggressiivisille valtioille. Izborskin klubilla ja muilla höyrypäiden kokouksilla sellaisia näyttäisi olevan tarjolla, mutta valtaosa kansaa ei tiedä niistä mitään, saati että olisi niistä tippaakaan kiinnostunut.
Tietenkin voidaan sanoa, että kansan manipuloiminen hyökkäyssotaan on vahvalle valtiolle lastenleikkiä: eikö muka suuri osa kansaa saatu vuonna 1939 uskomaan, että Suomi on aloittanut vaarallisen aggression neuvostojen maata vastaan?
Tottahan se on tämäkin, mutta silloin vallassa oli todellinen totalitaarinen valtio, jonka mahtavaa koneistoa ei voi verratakaan Yhtenäisen Venäjän vaatimattomiin resursseihin.
Mutta eikös Venäjä joka tapauksessa ole poikkeuksellisen sotainen valtio, joka ei lainkaan häpeä aseiden kalistelua tai edes ydintuholla uhkailua?
Epäilemättä se on se kortti, jota Venäjän valtiojohto on kansainvälisellä areenalla käyttänyt, mutta se näyttää ennen muuta johtuvan siitä, ettei sillä ole muutakaan esitettävää.
Taloudellinen mahti, joka jo näytti tulevan sen käsiin samaan aikaan kun dollari oli hätää kärsimässä, pakeni pian pois Putinin ulottuvilta. Mikäli Kiina on kiinnostunut Venäjän seurasta, on se sitä vain suurena itäisenä naapurina, joka jostakin syystä haluaa seuraa, mutta voisi hyvin tulla toimeen ilmankin.
Hitlerin Saksan selitettiin aikoinaan olevan ylikansoitettu: se muka tarvitsi ehdottomasti elintilaa ja halusi sellaista ottaa toisilta.
Venäjällä tilaa riittää kyllä. Ikävä tosiasia on, että sen väestö on taas vähenemässä, vaikka muutamat höperöt sovinistit jo ehtivät ottaa käyttöön ”venäläisen miljardin” tavoitteen. Siis väkiluvun kasvattamisen miljardiin. Mikään ei voisi olla kauempana todellisuudesta.
Venäjällä ei ole mitään ”liikaväestöä”. Sen sijaan ne harvat poikalapset ovat vanhempiensa aarteita. Eivät sotilaiden äidit laskisi heitä vaarallisiin paikkoihin…
Minkä ihmeen takia meillä on jo parin vuosikymmenen ajan jankutettu julkisessa sanassa venäläisestä vaarasta, ikään kuin se olisi jo jonkinlainen selviö.
Ketä Venäjä siis uhkaa? Uhkaako se koko länttä ja siinä luvussa myös Suomea? Miksi ja millä lihaksilla? Pelkät aseet eivät vielä ole suurikaan valtion sotilaallisen voiman tae, saati hyökkäävyyden syy.
Vasta sitten, kun sotilaalliseen suorituskykyyn liittyy kyllin voimakas tahtotila sen käyttämiseen tiettyyn tarkoitukseen, väistämättömien uhrausten hinnallakin, alkaa sodan aineksia olla koossa, vaikka itse asia tietenkin vaatii tarkoin harkittua poliittista päätöstä, jossa hyödyt ja haitat punnitaan.
Näyttää kuitenkin siltä, että asia Venäjä on haluttu esittää nimenomaan uhkaavana. Silti jää kysymään, miksi ihmeessä myös Suomi on nyt haluttu lukea tähän uhattujen joukkoon, kun välimme Venäjään ovat jo kauan olleet erinomaiset?
Asian selitystä lienee etsittävä siitä uudesta paradigmasta, joka on pikkuhiljaa hiipien muuttunut kuriositeetista normiksi. Kyseessä on lännettyminen, voisi sanoa. Se tarkoittaa sitä, ettei asioita katsella enää oman maan näkökulmasta, vaan joidenkin muiden.
Otetaanpa vähän vauhtia historiasta ja sen tulkinnoista.
Parina viime vuosikymmenenä on meilläkin yleistynyt pyrkimys nähdä omassa maassamme ja sen historiassa osa Euroopan historiaa myös sen poliittista historiaa ja nimenomaan Länsi-Euroopan, vaikka me asumme aivan eri paikassa.
Siinä samalla on esimerkiksi viime sotiamme pyritty tarkastelemaan Hitlerin vastaisuuden ja holokaustin näkökulmasta.
Intellektuaalisesti tulokset ovat lähinnä tragikoomisia.
Sen ohella myös niin sanotun suomettumisen kautta -käyttöön on tosiaankin nyt jälkijättöisesti otettu tämä tässä yhteydessä täysin mieletön termi- on haluttu myös tarkastella uudessa valossa.
Sanomattakin on selvää, ettei tämä näkökulma ole suomalaisen kansallisvaltion, vaan länsieurooppalais-atlanttisen liiton näkökulma.
Mitä sotiin tulee, on siis astuttu entisen vihollisen saappaisiin, mikä on tavallaan virkistävää ajatusvoimistelua. Mikäli asia kuitenkin otetaan täydestä, on kyseessä älyllinen konkurssi.
Niin sanottuun suomettumiseen nähden ei edes takavuosien länsieurooppalainen näkökulma ole riittänyt. Silloinhan sieltä käsin meille toistuvasti kerrottiin, että ”suomettuminen” on huono nimi onnistuneelle politiikalle.
Nyt siitä on sen sijaan haluttu tehdä todellinen mörkö, joka oli lähes yhtä pahaa kuin itsenäisyyden menetys, ellei se juuri sitä ollutkin.
No, nämä tällaiset ilmiöt rajoittuvat kyllä yleensä niiden piiriin, jotka eivät itse ole tuota aikaa kokeneet. Anakronistiset syytökset asioiden väärästä arvioinnista ovat suunnilleen yhtä huonosti maaliinsa osuvia kuin niitä tavallaan vastaavat holokaustitukinnat Suomen sodista. Lähinnä ne voi kuitata historiattomana poseerauksena.
Tottahan tietenkin on, että joskus Kekkosen kaudella meillä monet hurahtivat suoranaiseen naapurisuhde-euforiaan. Se on muuan tosiasia. Ne väitteet, joiden mukaan kaikki oli vain teeskentelyä, eivät osu maaliin ollenkaan.
Max Jakobson siteerasi silloin osuvasti Kissingeriä, joka totesi kollaboraatiopolitiikan olevan vaikea laji. Siinä vaaditaan hyvin paljon niin kansalta kuin sen johtajilta. Kaikkien kapasiteetti ei riittänyt tilanteen ymmärtämiseen, mutta varsin harmittomiahan ne sen ajan jättämät traumat lopultakin ovat ja liittyvät lähinnä oman tyhmyyden paljastumiseen etenkin ns. intellektuellipiireissä.
Korkeimmalla tasolla vaarat kyllä oivallettiin ja onnistuttiin välttämään.
Mutta sen jälkeen on alkanut maan niin sanottu eurooppalaistuminen, jonka lieveilmiönä siis on ollut myös pyrkimys tarkastella omaa historiaamme osana länsi-Euroopan historiaa tai paremminkin sanottuna sen epäonnistumista länsieurooppalaisittain katsoen.
Asia liittyy erityisesti maamme puolueettomuuteen, jonka vaaliminen on meille historiallisesti ollut yhtä tärkeää kuin erillissotadoktriinin vaaliminen oli sodan aikana.
Pelkkä simppeli puutteellisen onnistumisen osoittaminen näyttää molemmissa tapauksissa olevan joidenkin mielestä suurikin urotyö, joka ainakin melkein mitätöi kaiken sen, mihin aikoinaan pyrittiin ja sen, missä onnistuttiin.
Koska mennyttä ei saa sanan varsinaisessa ja täydessä merkityksessä muuksi muutettua yrityksistä huolimatta, voidaan aina sen sijaan yrittää tässä nykyisyydessä sitäkin pontevammin elää niin kuin pitää, siis aidosti atlanttisena eurooppalaisena.
No, yllä esitetty kuvaus toki sopii vain yhden, kooltaan rajoitetun, mutta ominaispainoltaan merkittävän ryhmäkunnan näkemyksiin.
Kuten tunnettua, kansamme vankka enemmistö pitää yhä tiukasti puolueettomuuden puolta, tai ainakin sitä yrittää. Paasikiveläiseen tapaan se kammoksuu ajatusta siitä, että vihollisia tulisi hakea läheltä. Kaukaisista ystävistä on paljon kokemusta, myönteistäkin, mutta niiden varaan heittäytyminen loukkaisi nähtävästi enemmistön itsesuojeluvaistoa.
Meillähän on koko itsenäisyytemme ajan pyritty pysymään suurvaltojen eturistiriitojen ulkopuolella, vähin poikkeuksin.
Toki Saksan tuki oli meille korvaamaton niin vuonna 1918 kuin vuosina 1940-1944. Se oli reaalipolitiikkaa ja siihen mentiin pakon edessä. Maantieteellisistä syistä vaihtoehdot olivat vähissä. Naiivit vuodatukset, jotka unohtavat poliittiset realiteetit, ruikuttavat valinnan olleen väärä.
Sen vaihtoehtona oli vain ja ainoastaan Leninin/Stalinin Venäjä.
Nyt voimme sen sijaan havaita melko innokasta lähentymistä Natoon, vaikka liittoutumattomuutta on taas vältetty, enemmistön tahtoa syystä tai toisesta noudattaen. Tällä kertaa mitään pakkoa ei ole.
On vaikea sanoa, onko tuo yhteistyö ollut meille pelkästään hyödyksi vai pikemmin vaaraksi. Sitä tasapainottava liittoutumattomuus epäilemättä on ainakin edesauttanut tilanteen pysymistä rauhallisena.
Sotilaallisen yhteistyön aste taitaa kyllä jo olla hyvinkin vuosien 1940-41 aikaiseen Saksa-yhteistyöhön verrattava, mutta tämä vie jo pois aiheesta.
Aiheena nimittäin piti olla naapuruuden vaarat nyt. Onko Venäjä meille uhka vai eikö se ole? Jos se on uhka, niin millainen uhka? Missä tapauksissa vaara voisi aktualisoitua ja millainen kohtalo meitä saattaisi uhata? Hauskaa ja tarpeellistakin olisi myös tietää, miten me voisimme sen välttää? Mitä tarkoittaa olla osa länttä?
Tästä enemmin toiste.

11 kommenttia:

  1. Tuosta viimeksimainitusta ensiksi.Kun keskustellaan maamme liittoutmisesta tai liittoutmattomuuden eroista,jos ja kun tilanne jossainvaiheessa karkaa käsistä.
    Liittoutumalla niinsanotun transatlattisen voimaryhmän kanssa,altistumme vaaraan mikä koituu Venäjän puolustuksellisesta strategiasta,se pyrkii torjumaan vihollisensa mieluummin omien rajojensa ulkopuolella,eli jos tilanne läännen ja autoritääristen valtioiden välillä,eli merellisten ja manterellisten valtojen menee pahaksi,se tietää maamme jouttumista automaattisesti taistelutantereksi.

    Meillä ei ole yleisesti kovinkaan tunnettu puolustusyhteistyötä kordinoiva Shaghain yhteisö,tuohon Venäjän ja Kiinan lisäksi kuuluu muitakin eurasian maita,lisäksi tarkkailijana järjestössä on Turkin ja Intian ,sekä Pakistanin kaltaisia maita.
    Noiden maide kesken tehdään sotilallisia harjoituksia, sekä kesäisinn kilpaillaan,eri aselajien keskinäisissä kilpailuissa.
    Kaikki nuo ovat poissa keskverto suomalaisen tajunnasta, koska noista kokouksistaja harjoituksista ei maassamme uutisoida.

    Oswald Speglerin visiot merellisten, rappeutuvan vallan ja manterellisen nousevan vallan visiot ovat toteutumassa sadan vuoden viipeellä noiden visioiden,tuolloisten harhakuvien muodostumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisessa kappaleessa on hyvin kiteytetty Suomen NATO-dilema. Ks oma kommenttini klo 18.38.

      Poista
  2. Saan nykyisin yhä pahempia allergisia reaktioita ulkopoliittisen instituutin nuorista "huippututkijoista". Olen vissi tulossa vanhaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On olemassa pieniä viitteitä mahdollisuudesta,että Mika Aaltolan tämänaamuinen esiityminen ykkösaamussa ja hänen tämänpäiväinen kirjansa julkaisutilaisuus,olisivat hänen eräänlaisia joutsenlauluja,nykyisen Ulkopolittisen instituutin johtajan statuksella.
      Tämänaamuisesta radiohaastattelusta tuli päälimmisenä ilmi, hänen syvä pettymyksensä siihen, ettei historia loppunutkaan,liberaalin demokratian lopulliseen voittoon.
      Tuo ilmeinen harhakuva perustuu Hegelin teorioiden ilmeisen harhaiseen tulkintaan,teesistä ja antiteesistä,sekä niiden muodostamasta synteesistä.

      Itse uskon enemmänkin Hegelin ajattelusta muovattuun muunelmaan,jokainen hegemoninen aikakausisen valtavirta pitää sisällään oman tuhonsa siemenet.
      Kun harjoitetun politikan tahattomat ja tahalliset vastavaikutukset kasaantuvat riittävän suuriksi,niistä puolestaan kasvaa uusi hegemoninen valtavirta.

      Kun tuon prisman läpi katsllaan vaikka, Yhdysvaltain historiaa,tai Venäjän vastaavaa,ilmiö tulee paremmin ymmärettäväksi.
      Myös maamme ja sen monet eräät historiallisideolgiset vaheet ja niiden vaihtelut tulee ymmärättävästi selitetyksi.

      Poista
  3. Aalto-yliopiston professorin Paul Lillrankin mukaan massamaahanmuuton kurittama Ruotsi saattaa olla Suomelle suurempi uhka kuin Venäjä.

    Ruotsin mallinen muslimisaatio on myös riski Suomelle.

    Tyhmänsorttinen moraaliposeeraus sekä Ruotsissa että Suomessa on johtanut siihen, etteivät viranomaiset pysty tai ehkä paremminkin halua laskea maahanmuuton pitkän aikavälin kokonaisvaikutusta oikeus- ja hyvinvointipalveluihin.

    VastaaPoista
  4. Venäjäpeikkoon liittyy paljon suomalaisten omia kasvukipuja pienenä kansakuntana suuren kansakunnan vieressä toki rankan menneisyyden huomioon ottaen, joka ei kuitenkaan saa määrittää nykypäivää ja tulevaisuutta. Toinen asia on puhdas laiskuus, suomalaisista vain harva puhuu venäjää eikä jaksa sitä opetella ja sillä tavoin syventää ymmärrystään ja yleissivistystään. Venäjäpelottelu on tavattoman populistista ilmiönä ja suorastaan herättää myötähäpeää lukea lehdistön Venäjä-kirjoittelua. Pidän Vihavaisen blogia parhaana ja täysin omassa luokassaan olevana lähteenä naapurin tulkitsemiselle, kuinka ollakaan! Joten kiitos fantastisesta kirjoituksesta ja toivotaan laadukkaampaa ja fiksumpaa tulevaisuutta mediallekin Venäjän suhteen jatkossa. Alaspäinhän sen nykyisestä tasosta ei toivoakseni enää pääse.

    VastaaPoista
  5. Ja lisäys, itsemme määrittelemisen (valtion, kansan, osa länttä jne) vaikeudesta johtuen pelkäämme myös Venäjää. Meidän täytyy itse osata määritellä monia asioita itsessämme ja toivon että blogisti jatkaa tästä aiheesta mahdollisimman pian hienoissa pohdiskeluissaan. Saatan ihan itsekin sillä aivojani vaivata, onhan se näin suomalaisena yllätteän sen verran mielenkiintoinen aihe meille kaikille.

    VastaaPoista
  6. Niin, tuo kaamea "Kekkoslovakia" aika. Tuomittiinko (oikeudessa) silloin ketään poliittisen mielipiteen ilmaisusta? Meillä on Suomessa tällä hetkellä karmaiseva henkinen kaksinaismoralismi, jossa sama ihminen kirkkain silmin paheksuu Venäjällä rajoitettavan sananvapautta ja samalla hän hurraa joka kerta, kun Suomessa rapsahtaa tuomio "kiihottamisesta".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, eikös esim. Kari Suomalainen, tuo kekkoslovakian hovinarri, saanut Pravdasta kenkää sitten siinä vaiheessa, kun kylmä sota oli jo käytännössä ohitse? Ja syynä oli juuri tuo "epäkorrektisuus" eikä suinkaan ulkopolitiikka.

      Kaksinaismoralismiin törmää nykyään vähän joka paikassa. Mutta niin se kai on, että Oikeat ihmiset saavat tehdä myös vääriä asioita, mutta väärät ihmiset eivät edes niitä oikeitakaan...

      -J.Edgar-

      Poista
  7. "Anakronistiset syytökset asioiden väärästä arvioinnista ovat suunnilleen yhtä huonosti maaliinsa osuvia kuin niitä tavallaan vastaavat holokaustitukinnat Suomen sodista. Lähinnä ne voi kuitata historiattomana poseerauksena."

    Jos jo omaa lähihistoriaakin pitäisi ryhtyä tulkitsemaan jostain angloamerikkalaisesta "holokaustinäkökulmasta", niin sekin on eräs oivallinen osoitus siitä, millaisia älyllisiä konkursseja tämä identiteettipolitiikan nimellä kulkeva idioottien riemumarssi tuottaa jo liukuhihnalta. Ja mitä tuohon sodanaikaiseen yhteistoimintaan nixmannien suhteen tulee, niin ainahan voi kysyä minkä verran tuolloiset länsivallat sitten Suomesta ja suomalaisista lopultakaan piittasivat, noin käytännössä. Ja samaan saumaan voi todeta kylmän sodan aikaisen reaalipolitiikan tuomitsijoillekin, että olisiko asialla ehkä jotain yhteyttä vaikkapa siihenkin, että nuo samaiset länsivallat käytännössä jättivät Suomen oman onnensa nojaan synkkänä syksynä 1944, uimaan tai uppoamaan miten parhaiten taitaa... Että semmoista suomettumista, sano.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  8. "suurelle osalle suomalaisia on syntynyt jonkinlainen pelko Venäjän arvaamattomuutta ja sen oletettua laajenemishalua kohtaan."

    Tätä blogia olen odottanut kieli pitkällä.

    Luulen, että tuohon tunteeseen on voimakkaasti vaikuttanut historian kokemukset, erityisesti Talvisota. Sitä on ehkä lisännyt sodanjälkeinen aika, jolloin paasikiven-kekkosen ulkopolitiikan "ystävyys"politiikka esti tuon kollektiivisen sotatrauman käsittelyn, joka pystyttiin purkamaan vasta Koiviston kaudella.

    Ymmärrän tietyn pyrkimyksen lännettyä, koska olemme osa läntistä kulttuuri- ja arvoyhteisöä, siksi EU kaikista puutteistaan huolimatta on meidän tiemme eikä sitä pitäisi Venäjälläkään kokea turvallisuusuhkana.

    Entäs sitten kova turvallisuus eli NATO. En osaa sanoa, koska ei ole tarvittavia tietoja. Toisaalta NATO on ainoa paikka, josta saa sitovia turvallisuustakuita (5 artikla), mutta pitävätkö ne tiukan paikan tullen - varsinkin Trumpin kaudella - ja sitten ne viimeistään tekevät meistä ensi-iskun kohteeksi Venäjän silmissä. Olisiko siis viisainta pysytellä puolueettomana/liittoutumattomana, onnistuisiko se myös kriisin aikana (vrt Talvisota). Suurin ongelma tuossa pohdinnassa on se, että emme pohjimmaltaan tiedä mitään Venäjän ylimmän valtiojohdon todellisesta tahtotilasta, ainakin päätös Krimistä tehtiin pienessä piirissä ja oli yllättävä.

    Vaarallisimpana nykypolitiikassa pidän sitä, että harjoitellaan Suomen alueella jenkkien kanssa omaamatta kuitenkaan turvallisuustakuita pahan paikan tullen. Suomen kannalta paras olisi, että syntyisi itsenäinen eurooppalainen puollustus Saksan ja Ranskan johdolla: se olisi riittävän heikko ollakseen Vebnäjälle uhka, mutta riittävän vahva pelottaakseen sitä hyökkäämästä.

    Blogin väiimeisessä kappaleessa luvattua jatkopohdintaan odotan kieli pitkällä.

    Ps Minäkin uskon venäläisiin äiteihin, heissä on salattua vahvuutta, kuten Tsetseniassa nähtiin.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.