tiistai 20. helmikuuta 2024

Mielettömyyden ja säälimättömyyden kronikka

 

Terrorien taistelu

 

Antony Beevor, Venäjän vallankumous ja sisällissota. Suomentanut Markku Päkkilä. WSOY 2022, 620 s.

 

Suomenkielisestä historiallisesta kirjallisuudesta on hämmästyttävää kyllä puuttunut sekä kunnollinen Venäjän valankumouksen esitys että kansalaissodan historia. Jälkimmäistä ei oikeastaan ole olut enempää hyvää kuin huonoakaan. Asian syitä kannattaa miettiä.

Toki meillä on asiaan liittyvää kirjallisuutta ja tutkimusta ollut, hyvääkin. Mainitsen vain Tuomo Polvisen kaksiosasisen teoksen Venäjän vallankumous ja Suomi.

Mutta Polvisenkin teoksen polttopisteessä oli Suomi, joka kuitenkin oli tuon suuren teeman suhteen varsin perifeerinen maa suuriman osan ajasta, vakka se välillä käväisi hyvinkin tärkeässä roolissa ja vaikka sen kohtalot kyllä määräytyivät Venäjän historian ratkaisujen mukaisesti.

Antony Beevor on sotahistorioitsija ja sen kyllä huomaa tästäkin kirjasta. Pahantahtoinen arvostelija voisi sanoa, että se on kompilaatio toinen toistaan seuraavista verilöylyistä, joiden liittyminen suurempaan kokonaisuuteen, kuten niiden käsittelykin jää usein ohueksi.

Toki jo Puškin, joka kirjoitti Pugatšovin kapinasta, sanoio, että venäläinen kapina on mieletön ja säälimätön, eikä Beevorkaan tietysti unohda asiaa mainita eikä etsi mieltä sieltä, missä sitä ei ole. Hänen kirjastaan käy hyvin selville myös se, ettei kyse ollut niinkään vallankumouksesta tai kapinasta, paitsi aivan alussa, kuin joukkojen pakottamisesta tuhoamaan toisiaan.

Venäjän vallankumous, mukaan lukien maaliskuinen Helmikuun vallankumous ja sitten tuo marraskuun vallankaappaus, jota myöhemmin Suureksi Sosialistiseksi Lokakuun Vallankumoukseksi nimitettiin, olivat kaiken alku. Sen jälkeen seurasivat kansalaissota ja interventiot. Ihmiset ne tässäkin kohtalokkaita päätöksiä tekivät, mutta kaiken takana olivat suuret taloudelliset ja sosiaaliset prosessit.

Valitettavasi noista viimemainituista ei kirjassa puhuta juuri mitään, vaikka ne kyllä tietenkin tulevat ilmi loputtomista kurjuuden kuvauksista. Edes sanaa sotakommunismi en huomannut kirjassa käytettävän, saati analysoitavan. Kaiken kaikkiaan se järjetön taloudenpito, jota harjoitettiin ennen muuta bolševikkien toimesta, jää aivan minimaaliselle huomiolle.

Beevorin kirjan lukijalle ei valkene, miten bolševikkihallinto näki vaihtoehtonsa, jotka sivumennen sanoen olivat sangen kiinnostavia. Kremliin zoomataan vain välähdyksenomaisesti.

Sen sijaan kirjoittaja käsittelee aika laajasti sellaisiakin rintamia, jotka yleensä unohdetaan tai kuitataan parilla lauseella. Tarkoitan erityisesti Kaspianmeren operaatioita, joissa brittilaivasto ensi kertaa saapui tuollekin merelle, Persian kautta.

Kaiken kaikkiaan Beevorin näkökulma on ennen muuta valkoisten ja myös Englannin näkökulma, mikä on kyllä hyvin kiinnostavaa, sillä molemmat on aikoinaan pahasti laiminlyöty myös lännessä ja sen sijaan käsitelty asioita voittajien eli bolševikkien silmin.

Bolševikit olivat kuitenkin tunnetun historian ehkä suurimpia valehtelijoita historiankirjoituksessaan, jota harjoitettiin ankaran puolueohjauksen ja tiukan sensuurin voimin. Totuutta ei sallittu saattaa edes johtavien tutkijoiden tietoon, vaan sen katsottiin saadun ilmoituksessa, jonka Marx ja Engels olivat lähes sata vuotta aiemmin saaneet.

Beevorin kirja tekee nyt puolestaan sellaisen ratkaisun, että se suorastaan ignoroi ”voittajien” näkökulmaa. Tämä on kärjistys, mutta ero niihin kirjoihin, joita julkaistiin ennen Neuvostoliiton romahdusta on selvä.

Outoa on myös, että venäjänkielinen kirjallisuus on kaiken kaikkiaan niukasti edustettuna ja useimmiten käännöksien kautta. Kuitenkin kirjoittaja on käyttänyt monia venäläisiä arkistoja, vaikka tällaisen kokonaisuuden laatiminen varsinaisen arkistotutkimuksen pohjalta olisi tietenkin mahdottomuus.

Beevor esittää aika paljon aikalaisten repliikkejä ja muistelmanpätkiä, eikä ole tässä aivan yksipuolinen, vaan antaa aika säälimättömän kuvan myös sellaisesta nykyisen Venäjän sankarista kuin Koltšak ja kuvaa myös yleensä hyvin arvostettua Wrangelia varsin myrkyllisesti.

Hullujen atamaanien, kuten Ungern-Sternbergin ja Semjonovin verenhimoisuus on yleisesti tiedossa, mutta patologisia sadisteja löytyi paljon enemmänkin, sekä Kaukoidästä että muualta. Puna-armeijan keskinäiset kahinat ja sen aktiivisuus myös ryöstöissä murhissa ja pogromeissa eivät ole mikään uutuus, mutta tärkeä osa kuvaa sekin.

Mahnon rooli kuvataan merkittävänä, mutta hänenkin hahmonsa jää aivan hämäräksi, samoin kuin ukrainalaisten nationalistien. Hetmani Skoropadski. Mannerheimin rykmenttitoveri Chevalierkaartista, kuten myös Beevor muistaa mainita, kuvataan vanhaan tapaan saksalaisten sätkyukoksi.

Kaiken kaikkiaan, kansallisuuskysymys Venäjän imperiumin hajottajana on myös aika ohuesti esitetty. Puolan sota on kuitenkin tavanomaista perusteellisemmin käsitelty, vaikka sen aiheuttama nationalistinen reaktio Venäjällä jää vaille mainintaakaan.

Valkoisen puolen asenneongelmat ovat luku sinänsä ja yleisesti tunnettuja nekin. Kyvyttömyys liittyi liian usein ylimielisyyteen ja haluttomuuteen tehdä henkilökohtaisia uhrauksia ja raakuus ja armottomuus olivat aseita, joilla koetettiin korvata se, mitä puuttui.

Yhä uudelleen on kaikissa teoksissa kerrottu, miksi bolševikit voittivat ja tässä se kerrotaan taas uudelleen. Toisin kuin Espanjan sisällissodassa, jossa vasemmisto oli sirpaleinen ja oikeisto yhtenäinen (asiaa liioittelematta) Venäjällä kaikki oli päin vastoin. Bolševikit olivat täydellisen häikäilemättömiä kuten valkoisetkin, mutta heillä oli sen lisäksi omat valttinsa.

Kansan suosio olisi aivan liian komea sana kuvaamaan bolševikkien asemaa ja siitä kertoivat karua kieltään ne kapinat, joita syttyi keväällä 1921, jolloin Kronstadtin matruusien ohella kapinaan nousivat monin paikoin myös epätoivoiset talonpojat, joita pantiin sitten kuriin tykistön, kaasukranaattien ja lentokoneidenkin voimin.

Beevorin kirja on tervetullut ja tärkeäkin lisä suomenkieliseen näitä asioita käsittelevään historialliseen kirjallisuuteen, mutta kaipaa täydennyksekseen ehdottomasti talous- ja sosiaalihistoriaa.

Sitä löytyy vaikkapa Alec Noven suppeasta Neuvostoliiton taloushistoriasta, mutta myös esimerkiksi Orlando Figesin kirjasta A People’s Tragedy. Russian Revolution 1891-1924. Kirja on paksu, mutta erinomaisen lukukelpoinen.

Ja lyhyt Venäjän vallankumouksen historia tarvittaisiin edelleen myös suomeksi. Richard Pipesin teos on yksi parhaista.

15 kommenttia:

  1. Tokkopa tärkeitä historiateoksia kansainvälisistä aiheista enää suomeksi julkaistakaan. Täten tykästyin tavattomasti seuraavaan yleisesitykseen Venäjän vallankumouksista ml. sodat: Laura Engelstein: Russia in flames (2017). Kaltaiselleni diletantille tämä vaikutti olevan tavattoman huolellista työtä, vaikka nojautuukin lähinnä tutkimuskirjallisuuteen. Erityinen plussa vuosien 1905-07 kuvaus. Tästäkin kaipasin kuvausta bolshevikkien tuhotyöstä, joka kaiketi käsitti yhteiskunnan ydintehtävätkin. Tästä Pipes on yhä ylittämätön. Sivuepisodit kaipaisivat yhä lisävalaistusta. Venäjä kävi myös sotaa Osmaanien valtakunnan kanssa, vieläpä melko menestyksellisesti. Sean McMeekin on kiinnostavasti avannut tätä.

    VastaaPoista
  2. ”Toki jo Puškin, joka kirjoitti Pugatšovin kapinasta, sanoi, että venäläinen kapina on mieletön ja säälimätön”

    En puhu tässä venäläisestä kapinasta, vaan ryssäläisestä tyytymättömyydestä, joka voi koskettaa ihan mitä tahansa ja olla mieletön ja säälimätön. Monet muistavat vielä sodanjälkeisen tapauksen Torni-hotellista. Valvontakomission venäläinen valtuuskunta oli majoittunut Torni-hotellissa. Valtuuskunta yritti salaisesti järjestää kas, ”proletaarisen” vallankumouksen Suomessa. Kun komission toiminta loppui, niin ryssienkin piti lähteä Suomesta pois. Torni-hotellissa tyytymättömyys räjähti: kaikki puusta tehdyt esineet olivat hakattu säpäleiksi.

    Putin aloitti presidenttiytensä mielistelemällä Länttä. Mutta Putinin haaveet eivät toteutuneet: Venäjää ei hyväksytty jäseneksi NATO:on eikä Europaan Unioniin, eikä Putin päässyt perustamaan sinne omia kolhooseja. Tyytymättömyys alkoi kiehumalla kiehumaan Putinin sydämessä, mikä ilmeni vuonna 2007 Münhenin turvallisuuskokouksessa. Putin julisti, että hän haluaa luoda moninapaisen maailmanjärjestelmän. (Kuten tunnettua maapallolla on kaksi napaa.) Mitenkä sellainen moninapaisuus voitaisiin järjestää?

    No tietysti järjestämällä sotia! Nyt niitä on Ukrainassa, Israelissa ja Afrikassakin useita. Sotien järjestäminen on kuitenkin kallista ja kaiken kukkuraksi se vie kallista aikaa. Putin keksi nerokkaan ratkaisun!!! Hän, Putin, ja ryssäläinen pikkuveli Pohjois-Korea voivat viedä avaruuteen ydinaseita ja sieltä käsin tuhota kaikki viestintäsputnikit. Eläköön nerokkuus! Tyhmät kärsikööt!

    VastaaPoista
  3. Kiitos jutusta, jotakuinkin samoilla linjoilla olen. Itse asiassa mielestani sodankin kulku jai sekavasti kerrotuksi. En sitten osaa sanoa, johtuuko tama tuon sodan tunnetusta sekavuudesta ylipaataan, vai turhaantuiko Beevorkin niihin kaikkiin alyttomyyksiin, omituisiin osapuoliin ja paattomiin operaatioihin, joita riitti puolin ja toisin...

    Mutta myonnan, etta ensimmaista kertaa Beevorin teosta lukiessani tuskastuin koko aiheeseen ja lahdin aika lailla hyppimalla etenemaan. Punaista lankaa ei tuntunut loytyvan niin kirjasta kuin sodastakaan. Brittien osallisuudesta kertovat patkat olivat kylla mielenkiintoisia. No, kirja on hyllyssa, ehkapa uusi yritys jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut. Toimijoita on niin valtavasti ja moni putkahtaa paikalle aivan tyhjästä ja häviää samaan tyyliin

      Poista
    2. Olisiko syitä kaksi: kustannuspaineista johtuva pakko rajoittaa teos tiettyyn sivumäärään, johon tuo monipolvinen aihe on liian laaja, sekä polveilevan sodan päättömyys. Kun bolševikkien kertomusta ei hyväksytä, muuta punaista lankaa ei valkoisten sotaherrojen touhuista oikein löydy. Siinäpä oli juuri merkittävä syy näiden häviöön.

      Poista
    3. Näinkin. Valkoisilla sotaherroilla oli koko ajan voiton avaimet käsissään, mutta keskinäinen kilpailu ja suoraan sanoen aivan kohtuuton typeryys ratkaisi asiat toisin. Nyt kun asiaa oikein lähtee miettimään, niin on käsittämätöntä, kuinka nämä herrat onnistuivat sössimään asiansa.

      Tästä olisi Beevor voinut kirjoittaa ehkä jotenkin analyyttisemmin.

      Poista
  4. Venäjällä on julkaistu viime vuosina yliopistollisia opinnäytetöitä kumous- ja sisällissotavaiheista 1905-1922, joista valittuihin olen perehtynyt, ja osa niistä vaikuttaa asiallisilta tutkimuksilta. Ainakin ne tarjoavat mielenkiintoisia lähdetietoja ja näkymiä, joita länsipainotteinen meikäläinen julkaisusektori ei tunne. En pysty arvioimaan missä määrin rajoitettua tai ohjaajien säätämää sikäläinen lähteistön käyttö kokonaisuudessaan niissä on. Ero Lenin-kaanoniin on kyllä havaittavissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta Venäjällä on tehty hyvää tutkimusta, vaikka se juuri nyt tuntuu oudolta. Ihmettelinkin, ettei sitä Beevorilla näy enempää

      Poista
  5. Mielestäni taas suomalaista kustannuspolitiikkaa, mitä historiakirjallisuuteen tulee, on ajat pitkät vaivannut jonkinlainen vesikauhu kiihkotonta, objektiivisuutta (suhteellisessa mielessä) tavoittelevaa ulkomaista tuotantoa kohtaan. Pahimmillaan julkaistaviksi valittujen teosten sävy muistuttaa edellä kommentissa (Anon. 20.2.2024 klo klo 13.05) ilmenevää raivoa. Miten kuuluikaan Tacituksen maksiimi: Sine ira et studio...

    Satunnainen esimerkki: Jolloinkin 1990-luvun puolimaissa luin näytelmäkirjailija Radzinskin kirjoittaman elämäkerran Stalinista. Ei antanut kovin luotettavaa vaikutelmaa, kun muistaakseni jokainen (tai usea) luku alkoi sitaatilla Ilmestyskirjasta. Sen sijaan professori Stephen Kotkinin suuren Stalin-biografian suomentamista tuskin on meillä edes harkittu. Ehkäpä hanke jo ajatuksena kaatuisi siihen, että lukemani Suomen talvisodan taustoitus mm. NKP:n politbyroon salassa pidettyjen asiakirjojen mukaan kuvattuna toistaiseksi viimeiseksi ilmestyneessä, toisessa osassa (Waiting for Hitler 1929 - 1941) leikkaisi karkeasti useimpien suomalaisten asianharrastajien "kognitiiviseen dissonanssiin" kuin sirkkelin kovapalaterä metalliohjaimeen?

    VastaaPoista
  6. Akateemisen Kirjakaupan tiskillä on edelleen tarjolla Trotskin kirjoittama Venäjän vallankumouksen historia (englanniksi). Taitaa jäädä ostamatta, vaikka monta vuotta olen sitä katsellut, kerran selaillutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy Amazonilla. Kindle- versiona ei hinta päätä huimaa. Ostin juuri Trotskyn runsaalla eurolla!

      Poista
  7. "miten bolševikkihallinto näki vaihtoehtonsa, jotka sivumennen sanoen olivat sangen kiinnostavia."

    Tätä blogisti voisi kyllä jossain myöhemmässä blogissa avata. Itse olen kyllä ymmärtänyt, että sen jälkeen kun perustuslakia säätävä kansalliskokous oli hajotettu, bolševikkihallinnolla vai vain vain yksi vaihtoehto: "taistella, kuolla tai voittaa", - samoin kuin valkoisilla. Juuri se teki Venäjän sisällissodasta niin julman: se oli taistelu elämästä ja kuolemasta, puolin ja toisin. Se löi leimansa koko myöhemmälle neuvostovalalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tarkoitin etenkin talouspolitiikkaa, etenkin keväällä 1921, mutta jo aiemminkin. Vaihtoehdot poikkesivat toisistaan dramaattisesti. Ja toki oli myös kysymys rauhasta, jossa oli syvä ristiriita osapuolten välillä.

      Poista
    2. ”bolševikkihallinto”

      Marxismin synnyttämä bolševikkihallinto ei vielä kehdannut kantaa kommunistista nimeä, koska laajoille rahvasmassoille kommunismi-sana oli outo eikä sitä kukaan ymmärtänyt. Venäläinen vallankumous syntyi Dekabristien kapinan muodossa, joka muserrettiin verisesti. Dekabristit eli aatelisupseerit olivat sitä mieltä, että Venäjän aluetta oli sodilla laajennettu jo ihan riittävästi, että oli jo korkea aika nauttia valloitetusta. Keisarit olivat eri mieltä, joten keisarivalta oli lopetettava. Keisarit keksivät myös säännön/lain, jonka mukaan jos ruhtinas-, aatelisperhe ei lähetä poikiaan palvelemaan armeijaa, niin aateluustitteli mitätöitäisiin.

      Venäläinen vallankumous kehittyi siten, että opettajat, lääkärit, insinöörit, tieteilijät, jne., jotka myöskin olivat aatelissukua, jatkoivat Dekabristien eli aatelisupseerien ideologiaa eli keisarivallan lopettamista. Mutta uusi tilanne olikin jo vähän erilainen. Venäläinen aristokraattiryhmä rakastui Pariisissa ekonomisti Karl Marksiin ja jopa kantoi mainittua ”käsillään” vuosina 1844-1848. Tapahtuman tuloksena ilmestyikin Kommunistisen puolueen manifesti, joka oli luotu vallankumouksellisia varten eikä rahvasta varten.

      Venäläinen vallankumous tarvitsi erikoisoloja toteutuakseen eli jonkinlaista hämminkiä, että kysymys on vallankumouksesta. Vuonna 1890 Friedrih Engels loi idean, että maailmansodan sytyttäminen on ihan kuin lasten leikki. Kas, kun Vladimir Iljitsh Lenin ennustikin, että kohta alkaa maailmansota. Kas, kun serbialainen narkomaaniopiskelija ampui kuoliaaksi erään tärkeän persoonan, ja dominoilmiö pääsi käyntiin.

      Putinkin haaveilee varmaankin dominoilmiöstä.

      Poista
  8. Tätä blogia on odottanut pitkään.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.