keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Ämmänkäännöstä kohti

 

Kansallinen sakkaus ja uusi presidentti

 

Presidentinvaalit menivät sitten herrasmiestunnelmissa. Jopa etummainen roskalehdistömmekin pidättäytyi vastoin parempaa tietoa tehdyistä vääristelyistä ja ehdokkaat saivat ihan itse kertoa kansalle, mitä he ajattelivat.

Monenlaista lapsellisuuttahan ehdokkaille oli järjestetty, koululaisten edessä esiintymisestä lempimusiikin esittelyyn, mutta itse kukin oli kiltisti mukana ja kansa sai huvia töppäilijöiden kustannuksella. Koululaisten illuusiot taisivat karista pahasti.

Etenkin pienille puolueille mahdollisuus esiintyä koko kansalle oli kullanarvoinen. Siinä annettiin tietoa luulojen sijaan ja kuvitelmat siitä, että vain suurissa puolueissa asuisi suuri viisaus, saivat väistyä realistisemman kuvan tieltä. Myöskään tuosta poliittisessa elämässämme niin oudosti kummitelleesta ”äärioikeistosta” ei näkynyt jälkeäkään.

Loppuottelu oli herrasmiesmäinen, eikä tuomarille jäänyt tekemistä. Vyön alle ei lyöty ja asiaankuuluvasti vaihdettiin tervehdyksiä. Haaviston toistama Johannes Virolaisen aikoinaan esittämä repliikki, jonka mukaan kansan sanottua sanansa ei enää pulista sen päätöstä vastaan, on koko suomalaiselle demokratialle kuvaava.

Vai onko? Meillä ei voisi edes kuvitella Eduskuntatalon valtausta jenkkityyliin ja loputtomia vaatimuksia äänten laskemisesta uudelleen, mutta ay-liikkeen touhut juuri tähän samaan aikaan eivät kyllä anna lohdullista kuvaa kansamme tietyn osan moraalista ja järjenlahjoista.

”Oikeistolainen värisuora” on näköjään joillekin kauhukuva, joka nyt kerta kaikkiaan on onnettomuus ja sallimaton rikos kansaa vastaan. Vasemmistolaiset värisuorat sen sijaan ovat olleet todellisen kansamme todellisen tahdon osoitus.

Tässä kohtaa muistamme tietenkin, että kaikkien totalitarismien esi-isän, Jean-Jacques Rousseaun kehittämän ajattelun mukaan yleistahdon eli yhteistahdon (volonté générale) ei tarvitse olla edes enemmistön tahto. Se nyt vain on yhteisön todellinen pyrkimys, jota jotkut valitut tahot edustavat paremmin kuin toiset.

Meillä on puolue nimeltään Kansallinen kokoomus. Tuo sana kokoomus on aikoinaan ollut yritys kääntää suomeksi sanaa koalitio, mutta se on jäänyt elämään vain tuon puolueen nimessä, vaikka kansalliset arvot ovat jo kauan olleet varsin matalalla sen prioriteeteissa.

Viime aikoina on näyttänyt pikemminkin siltä, kuin kokoomus olisi ollut eturivissä alistamassa maamme kansallisia etuja ylikansallisille instituutioille EU:sta Natoon. Tosin sosialidemokraattien rooli on luultavasti tässäkin asiassa ollut ratkaisevampi.

Presidentin on toki noustava puolueiden yläpuolelle, minkä monet presidenteistämme ovat tehneetkin, mutta eivät kaikki. Nyt olisi mitä toivottavinta, että Stubb saisi hankittua sellaisen yleisen luottamuksen, että hänen sanaansa kuunneltaisiin yhteiskunnan kaikilla kulmilla.

Niinistö onnistui hyvin yleisen kannatuksen ja arvovallan hankkimisessa, mutta hänenkin vaikutusvaltansa jäi aika vähäiseksi, voitaneen sanoa, ennen kuin tutkimus selvittää, millainen se oli kulissien takana.

Niinistö sanoi viimeisessä puheessaan, että maamme talous sakkaa pysyvästi. Tuo ”pysyvästi” oli aika onneton sananvalinta, sillä sakkaus ei voi olla pysyvä tila.

Vanhana lennokkiharrastajana tiedän, että sakkaus merkitsee mahdottoman yrittämistä ja siitä seuraavaa luonnonlakien kostoa.

Kun kone yrittää suunnata kulkuaan ylemmäs, kuin sen nopeuden tuoma siipien kantovoima edellyttää, se pysähtyy ja alkaa pudota hallitsemattomasti.

Sama tapahtuu purjealuksessa, kun tohelo kippari ohjaa liian ylös tuuleen ja tuijottaa vain nopeusmittaria, jossa vielä näkyy parin solmun vauhti.

Se vauhti on tuomittu loppumaan hyvin pian, elleivät purjeet enää vedä ja vetämään ne saadaan vain laskemalla kurssia alemmas tuuleen. Ellei sitä tehdä ajoissa, menettää alus väistämättä ohjattavuutensa ja tekee ns. ämmänkäännöksen, eli joutuu tahdottomasti tuulen riepoteltavaksi purjeet väärin päin viritettyinä.

Silloin ollaan tuuliajolla siihen saakka, kunnes saadaan jälleen ohjausvauhtia ja lasketaan mielellään hyvin reilusti alas tuuleen, että voidaan sitten jälleen ruveta pyrkimään jollain kulmalla vastatuulen suuntaan. Kuten sanottu, siinä on raja-arvonsa, joita luonto ei salli yritettävän.

Arvovaltaisen presidentin puhetta näin vakavasta asiasta luulisi jokaisen vastuullisen toimijan kuuntelevan, saati kun meillä on niin hyvä poliittinen kulttuuri, että voimme arvioida kaikkien osapuolten ainakin jollakin tasolla pyrkivän yhteiseen hyvään oman ymmärryksensä mukaisesti.

On outoa ajatella, ettei tuo kulttuuri näytä lainkaan ulottuvan työmarkkinoille. Ay-liikkeessä vallitsee  polkuriippuvuus ja muutosvastarinta, joita vielä kehdataan höystää vallankumousromantiikalla ja maalailla nimenomaan hallituksesta viholliskuvaa, vaikka se äänestäjien mandaatilla on van toteuttamassa samoja uudistuksia, jotka kilpailijamaissamme ovat jo kauan olleet todellisuutta.

Luonnonlakeja vastaavia lainomaisuuksia on myös taloudessa. Suoraan ylöspäin on turha suunnata silloin, kun vauhti ja voima on loppunut ja kaikkein typerintä on, että valtiolta ja kunnilta palkkansa saavat eivät ole parempaa keksineet kuin ruveta panemaan kapuloita maamme talouden rattaisiin silloin kun se on sakkaamassa. Vai sanottaisiinko, että he ovat vänkäämässä peräsintä väärään suuntaan.

Saapa nähdä, miten uusi presidentti selviää tässä tilanteessa, jossa maaltamme nyt vaaditaan valtavia summia sekä epäonnistuneiden sotilaallisten hankintojen (lue hävittäjät) maksamiseksi että asianmukaisen uuden kaluston (nuo ylenkatsotut lennokit ja torjuntaohjukset) hankkimiseksi, kun ylivelkaantumisen jälkiä olisi yritettävä  samaan aikaan hoitaa ja kansainvälistä kilpailukykyä hankkia sillä ainoalla keinolla eli sisäisellä devalvaatiolla.

 Sen sijaan ryhdytään ”työtaisteluun” ja näköjään uskotaan, että kurssi ei ole edes tarpeeksi ylöspäin ja että hallitus pahuuttaan pihistelee loputtomien rahojensa jakamisessa.

Taitaapa tässä pää tulla vetävän käteen. IMF:n holhous saattaa olla se ainoa lääke, joka pölkkypäihinkin viimein tehoaa. Kreikkahan parani omista illuusioistaan aika nopeasti.

49 kommenttia:

  1. Kuten lentäjät sanovat: the sky is not the limit, the ground is the limit, heh. Meidän tähän talouden liian suureen kohtauskulmaan on kyllä monia syitä. Yksistään maahanmuuton kulut ovat valtavat. Eläkekulut ovat valtavat. Esimerkkinä pääkaupunkiseudun sosiaalikuluista menee maahanmuuttajille 40% ja eläkeläisille 40%. 20% käyttävät kantasuomalaiset työikäiset. Kuitenkin se kokoomuksen mielikuva sosiaaliturvan käyttäjästä on aina se sohvalla makaava suomalainen työtön. Kun kokoomuksen äänestäjät kannattavat sosiaaliturvan leikkauksia, heillä on mielessään hänet ja kaltaisensa, jotka siis käyttävät sosiaalikuluista 20%. En usko, että Stubbista on tuohon hommaan. En tosin äänestänyt Haavistoakaan.

    VastaaPoista
  2. Ansiokkaassa "suunnistusyrityksessään" G H von Wright yritti kartoittaa eurooppalaisen uuden ajan kartesiolaisen rationaalisuuden historiallisia premissejä ja laatuja sekä "tieteiden" nykytilaa, ja jos jotain tuosta suunnistusyrityksestä opimme, se on se vakavasti otettava tosiasia, että "myös se erityinen järjen muoto, joka on saanut ilmauksensa tieteessä, on ollut historian varrella muuttuva".

    Vielä pahempi tosiasia mielestäni on se, että "talousjattelun" historiaan tutustuminen paljastaa paljon pahemman tilanteen. Talousjärjellä ei edes sen lähtökuopissa ollut mitään edellytyksiä kehittyä minkäänlaiseksi todellisuutta objektivoivaksi rationaalisuuden lajiksi, vaan talousajattelu jäi premisseissään toistamaan keskiajan teokraattisia ajatusjäsennyksiä. "Rahassa" jäi elämään pohjimmiltaan uskonnollislaatuinen kaikkivoipaisuuskuvitelma, ja usko aineellisen tarpeentydytyksen loputtomaan lisääntymiseen on oman aikamme versio "iankaikkisuudesta".

    Vaikka talousteoriat matkivatkin muiden uudella ajalla syntyneiden tieteiden muotorakenteita, mikään "ismi" ei oikeasti omaa minkään todellisuudenhallintaa mahdollistavan "tieteen" ominaisuuksia.

    Niinpä nykyisiä talousvaikeuksiamme -- jotka eivät siis ole pelkästään seurausta siitä, että 80-luvun mittaan räjähtänyt "itsekantava" ja reaalitaloudesta irrotettu ja irrationaaliseksi muuttunut "finanssitalous" olisi aktiivista strategista lainakauppaa harjoittamalla siirtynyt yritysmaailman valtauksista ripustamaan kansallisvaltioita velkakoukkuihin -- ei pidä katsella yksinomaan kansallisvaltioiden talousongelmina -- jollaisina ne eivät tule ratkeamaan -- vaan kansallisvaltioiden hallitusten olisi saatava karkuun päässyt lainakauppa- eli velkaraha halintaan.

    Jos ja kun koko talousjärki on peruuttamattomasti historiallisesti valuvikaista, vähän turhaa se on pienen Suomen kuvitella yksin omia toimiaan annettuihin -- epärealistisiin -- ehtoihin sopeuttamalla selviytyvänsä. Jos tilanne on tosiasiallisesti se, että tekemällä kymmenen kertaa enemmän töitä seurauksena on velan pakkomyynnin satakertaistuminen -- eiköhän niitä ratkaisuja pitäisi vähitellen alka etsiä järjen vääristymistä eikä esimerkiksi poliittisista vastustajista tai monille niin motivoivista "laiskojen" yksilöiden haukkumisista.

    VastaaPoista
  3. Ei kyllä toteutunut tuo tohtori Virolaisen toteamus näiden vaalien jälkeen. Hesarin kommentaattori paasasi, että Suomen kansan homofobinen asenne esti Haaviston valinnan presidentiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Hesarin kommentaattori paasasi, että Suomen kansan homofobinen asenne esti Haaviston valinnan presidentiksi."

      Sekä Hesari että Yle ajoivat Haavistoa presidentiksi yli vuoden kampanjallaan. Pitkin syksyä gallupia toisensa perään, joilla Haavistoa hehkutettiin jo varmana voittajana.

      Yle vaali-iltaa kun seurasi, tunnelma oli kuin Suomi - Ruotsi -jääkiekkomaaottelussa Arto Mertarannan selostaessa: "Ruotsi kyllä vielä johtaa, mutta kyllä se Suomi sieltä vielä voittoon pinnistää, uskokaa ja toivokaa vain." Ei ollut epäselvää, millä kannalla studiojoukkue oli.

      Kun sitten väärä mies voitti, oli tunnelma studiossa käsinkosketeltavan ankea.

      Toki homous on monelle äänestäjälle sellaisenaan täysin riittävä meriitti presidentiksi valintaan, mutta ei näköjään kaikikille. Jotkut niuhot katsoivat ilmeisesti myös sitä, mitä on tehty ja aikaansaatu ja mitä agendoja ja näkemyksiä on oltu ajamassa tähän mennessä.

      Marin torjui toimintansa kritiikin naisvihana ja nyt HS & co torjuu Haaviston häviön homofobiana. Uhritumista ilmassa taas?

      Poista
  4. Kyllä kaikkien ongelmien syy on juuri suomalainen palkkatyöläinen. Se viheliäinen heittiö kun saadaan nitistettyä niin Suomi nousee ennen näkemättömään kansalliseen kukoistukseen, jota ihailee haltioituneena niin Amerikan moguli kuin Kiinan keisarikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja miks sitävain kurjistetaan. Yli sata vuotta se on jatkunut. Koivistokin joutui ihmettelemään, miten korkealta on aloitettu, kun vieläkin sama voi jatkua.

      Poista
  5. Kuten Timo kirjoitti, vastatuulessa ollaan ja ämmänkäännöksen riski kasvaa koko ajan.. Vastaavasti myötätuulen riski on paha jiippi, jota voidaan välttää lehmänkäännöksellä, joka nimitys tulee siitä että lehmä nousee makuulta aina perä ensin seisomaan. T. s/y "Aldebaran".

    VastaaPoista
  6. Lauri Ihalainen totesi 2000-luvun alussa, että meille ( SAK ) kuuluu kaikki, paitsi ulkopolitiikka. Siltähän tuo kyllä näyttääkin, eikä tähän tilanteeseen ole muuta korjausta, kuin troikan väliintulo, kai SAKilaiset sitä sentään uskovat kun on pakko? Suomi-parka on samanlaisessa tilanteessa, kuin joku taitamaton ja vajaavaltainen henkilö, jolle pitää määrätä edunvalvoja!

    Eipä tarvitse ihmetellä Suomen tilaa, kun politiikkaan tulee tyhjätaskuna, niin parin kauden jälkeen onkin miljonääri ja muka maailmalla hehkutettu nero ja tyyli-ikoni! Fantsua! Kyseisen tyyli-ikonin jälkeen maa onkin taas lähempänä katastrofia. Demarit ovat olleet pääosassa Suomen tuhonnassa alkaen kapinasta, jos kyllä sitten maan rakentamisessakin, ei sitä sovi kieltää, mutta nyt taas tässä sakilaisten kapinassa laillisesti äänestettyä, ja valittua hallitusta vastaan.

    Missä ovat tannerilaiset demarit? Puolue on solutettu marxilaisilla sen tyyli-ikonin aikana, ja joka nyt suhaa jet-set piireissä vailla huolen häivää. Kuten totesin, kyllä demarit ovat nykytilanteeseen eniten vaikuttanut sosialistinen jakopuolue, eikä sosialismi ole missään tuonut leivän päälle muuta kuin kyyneliä. Jo Stalin totesi aikoinaan, että suomalaiset ovat harvinaisen kovakalloisia, joiden päähän pitää takoa järkeä moukarilla! Toivottavasti IMF tulee ja takoo! Kehnot päättäjät, ay-mafia ja euro valuuttana ovat tuhonnan kolmiyhteys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Missä ovat tannerilaiset demarit?"

      Persut ovat tämän ajan tannerilaiset demarit.

      Työtätekevät, tervettä taloutta ja kansallista etua ajavat, valveutuneet ja itse ajattelevat ihmiset. Suurin työväenpuole ja suurin yrittäjäpuolue.

      Valitettavasti vähemmistö kuitenkin, koska tavalla tai toisella valtion etuuksien ja rahoituksen varassa on valtaosa väestöstä.

      Poista
  7. Eiköhän tuo Suomea koetteleva lakkoaalto ole viimeisiään kouristelevien AY-johtajien puristus siitä vallasta, mitä heillä vielä on. Aika iso osa jos ei isoinkin osa palkansaajista ei edes tajua, minkä takia he lakkoilevat. Tosiasiassa lakot kohdistuvat kaikkein eniten siihen tavalliseen kansaan. Ei hallitus tästä tule perääntymään. SDPSAK on tehnyt selvän virhearvion kansan tuesta lakoille. Viimeinen puolueiden kannatuskysely todisti sen. Perusuomalaiset nostivat kannatustaan eniten, vaikka sieltä on suuresti vihattu valtionvarainministeri Riikka Purra, joka vie viimeisenkin murusen kaikkein vähäosaisimman suusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä asiaa Suomen tilanteesta https://www.youtube.com/watch?v=TC08ygCpTQE emeritus proffalla on asiaa.

      Poista
  8. Ei ole mitään lakkoa vaan Moskovasta johdettu vallankumousyritys. Meillä on olemassa puolustusvoimat ja nyt myös Nato liittolaiset sellaisen kukistamiseksi. Poliittinen lakko on maanpetos kaikkine seurauksineen siihen osallistujille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En edes halua tietää, onko tämä kommentti sarkastinen vai ei, mutta totta tosiaan joku pukee omaa etuaan tavoittelevien työjärjestöjen lakkoilun ulkoa johdetuksi vallankaappausyritykseksi ja tarjoaa siihen lääkkeeksi ulkomaisten armeijoiden väliintuloa. Olikohan edes Varsovan liitossa meininki vastaavaa..

      Poista
  9. "IMF:n holhous saattaa olla se ainoa lääke, joka pölkkypäihinkin viimein tehoaa". Syntyy vahva epäilys, että se on jopa nimenomainen tavoite. Sen varjolla jokainen osapuoli voi vetäytyä vastuusta, kiistää vastuunsa ja syyttää kaikista ikävistä päätöksistä sitä IMF:ää. Siinä jää kuitenkin huomiotta se, että saneerauksen sivutuotteena kannattavan toiminnan kotimainen omistus muuttuu ulkomaiseksi omistukseksi ja tytäryhtiötaloudesta tulee yhä vahvemmin tytäryhtiötalous, jota koskevat päätökset tehdään meidän ulottumattomissamme. Voi olla, että sen jälkeen tehdään parempia päätöksiä, mutta parempia päätöksiä nimenomaan päättäjän kannalta. Jos kannattavus paranee, omistaja voi kotiuttaa suurempia voittoja. Jos kannattavuus heikkenee, kannattamaton yksikkö on helppo sulkea. Mutta ehkä asiantila on se, että Suomi ei koskaan todellisuudessa itsenäistynyt vaan säilytti sen alamaisen asenteen, jossa rahvaan silmissä ulkomainen herra on aina kotimaista fiinimpi ja kotimainen herra kokee mukavammaksi toimia ulkomaisen herran palkollisena kuin ottaa itse toimistaan vastuuta ja jopa siihen sisältyvää riskiäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin se on niin että sitä haluttaisiin olla altavastaajia. Vähän kuin haluaisi siirtää ajattelun jollekulle toiselle jottei tarvitsisi ottaa vastuuta tekemisistään. Tämä näkemys yleensä löytyy uskonnollisista näkemyksistä. Joku Jumala tai vaikka karma korjaa tilanteen. Kaippa se löytyy järjelläkin toimivista, evoluutio korjaa tilanteen. Mutta olettaisi että koulutettu väestö kykenisi hieman parempaan kuin uskonnolla varustettu yhteiskunta?
      Toisekseen historia tuppaa olemaan yllättävän täynnä herjoja joilla viedään heikompien itsetunto ja saadaan uskomaan ettei ole kyllin hyvä jne. enempi psykologista voiman käyttöä, altavastaajaa kohtaan. Kertoo enemmän vastustajasta kuin siitä yhteiskunnasta.

      Poista
  10. Kauppareissulla huomasin tänään, kuinka torilla päivysti se alati kasvava nistien joukko niin kuin kaikkina muinakin päivinä. Se porukka ei koskaan lakkoile - heissä Suomen tulevaisuus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puliukkojen työllisyystilanne on hyvä. Sanoi Ismo Leikola.

      Poista
    2. Lähitulevaisuuden Suomessa on kolme ihmisryhmää. Ensimmäisenä ovat harvat nuoret, jotka kiskovat kaikki päivät pitkät fentanyyliä piritorilla. Toinen on valtava joukko ikäihmisiä, jotka riutuvat nälkiintyneinä sängyn pohjalla paskaisissa vaipoissa, koska kukaan ei muista tai välitä, että he ovat vielä olemassa. Kolmantena joukkona maahanmuuttajat, jotka kuskaavat toisilleen kebabia ja thairuokaa Woltilla.

      Poista
  11. "IMF:n holhous saattaa olla se ainoa lääke, joka pölkkypäihinkin viimein tehoaa."

    Tuotahan se Suomen kuvalehden pilapiirtäjäpari ounasteli...

    Saavatpa sitten Kreikassa makeat naurut.

    Nyt tarvittaisiin todellista arvojohtajaa, joka kutsuisi molemmat osapuolet hallituksen ja työmarkkinajärjestöt samaan pöytään, ettei kummankaan osapuolen kasvot menisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaippa tuo on sitten seurausta, aijempien päättäjien viisaista päätöksistä yhteisestä valuutasta johon vaikuttaa dollari ynnä muu hölynpöly. Vikahan on sitten persujen tai naisten tai mikä kellekin sopii narratiiviin.

      Poista
    2. ”…ettei kummankaan osapuolen kasvot menisi.” Minä vaan ihmettelen, että mikä virka on vaaleilla, jos vaaleilla valitun hallituksen tekemiin suunnitelmiin on jollain etujärjestöllä veto-oikeus. Eikö nuo lakkoilijat tiedä, että demokratia on enemmistön diktatuuria?

      Poista
  12. "kokoomus olisi ollut eturivissä alistamassa maamme kansallisia etuja ylikansallisille instituutioille EU:sta Natoon. "

    Toistanpa - ties monenko kerran - että vientivetoisen, pienen ja Venäjän naapurina olevan maan kansallinen etu toteutetaan parhaiten taloudellisesti ja sotilaallisesti liittoutumalla, vieläpä meidän lähintä kulttuuri- ja poliittista piiriä edustavien tahojen kanssa. Venäjänkö kanssa olisi parempi vai peräti yksinkö pärjättäisiin kun kymmenen kertaa suurempi Ukrainakaan ei pärjää.

    Blogisti ei aikaisemmin arvostellut Suomen johtoa kun se välirauhan aikana haki turvaa Saksasta.

    VastaaPoista
  13. Niin, miksvai niitä veroja ei sitten sovi missään nimessä nostaa, ruoan ym. välttämättömien arvonlisäverokantoja lukuun ottamatta?

    Jaa heikentää "kasvua ja kilpailukykyä", yrittämisen motivaatiosta puhumatta.

    Heti selkis kun näin kuvan, sanoi aikoinaan jo Leo Jokela.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohdintatehtävät:

      1) Onko olemassa mitään ylärajaa sille, kuinka paljon veroastetta voidaan nostaa ilman, että kokonaisverokerymä alkaakin pienentyä?

      Lisätieto: Suomi on jo nyt yksi maailman kovimman verotuksen maista (ks. veroastetilastot).

      2) Onko olemassa veromuoto, joka ei kertaudu ja kumuloidu elinkustannuksiin ja vientihintoihin ja sitä kautta vaikuta siihen, missä määrin ao. kansakunnan tuotokset ovat myytävissä maailmanmarkkinoilla?

      Näitä passaa pohtia, mutta jonkinlaisen itsekunnioituksen säiltyttääkseen kovin epä-älyllisiin ja pinnallisen populistisiin vastauksiin ei kannata sortua heti alkuunsa.

      Poista
    2. 1) epäilemättä on, mutta paljon korkeammalla kuin oikeisto väittää, koska nälkä se kurnii yrittäjänkin suolissa, jos hommat lopettaa.

      2) kaikki verotus, joka kohdistuu liikevoittoon ts liikevaihtoon, josta on jo vähennetty kulut. Tuo liikevoitto jaetaan yrittäjälle ja pääomasijoittajalle sekä valtiolle. Jos suhde on fifty-fifty, valtio toimii ja yrittäjäkin saa kaviaaria - tai ainakin maksapasteijaa - leivän päälle.

      Poista
    3. 1) Mitäs jos se yrittäjä asettuu hänkin sossun varaan, kun palkkaa ei siitä yrittämisestä, investoinneista, rikskin ootosta ja muiden työllistämisestä tule?

      Vähäkin suuremmat yritykst luonnollisesti poistuvat maasta mihin maihin, joissa yritystoiminalle on edelleen edellytykset. Ja puheet investointien houkuttelemisesta tänne Suomeen voidaan turhina lopettaa.

      "Pohja se on muinkin säkissäin", sanoi telakan alihankkija, kun Viroon lähti.

      Hieman kyseenalaistaisin sitä sosiaalidemokrattsta ajatusta, että yrittäjät ovat ikäänkuin turpeeseen sidottuja vaihtoehdottomia maaorjia, jotka voi loputtomasti pakottaa maksamaan sen demarin alati kasvavat etuudet.

      2) Ks. kohta 1)

      Kannattaa toki kokeilla. Jos siinä kokeilussa sattuvat sitten yritykset Suomesta käymään vähiin, homma pyörii varmaan hienosti pelkän julkisen sektorin varassa. Sehän meillä on jo nyt varsin pulskassa kunnossa kantokykyymme nähden.

      Poista
    4. Riippuu varmaan mitä arvostetaan? Lääketieteellisesti jokin hampaiden hoito tai muu kirurgisesti hoidettava muoto (ei tarkoita sukupuoli korjauksia tms.) voi olla hyvinkin syy matkata Suomeen. Harrastaahan tuota suomalaisetkin toisiin maihin säästääkseen jonkun roposen. Ottamatta huomioon matkakustannuksia jne.

      Poista
    5. "Mitäs jos se yrittäjä asettuu hänkin sossun varaan, kun palkkaa ei siitä yrittämisestä,"

      Kysymys on siitä, että yrittäjä osallistuu kohtuullisella osalla yhteiskunnan pyörittämiseen ja toki saa oman kohtuullisen voiton / palkan (lue uudelleen 14.2. 19.32 2-kohta). Parhaiten tuo kohtuuden määrittely onnistuisi hallituksessa, jonka pääpuolueet olisivat kokoomus ja demarit, vaikka yleisen yhteiskuntarauhan vuoksi oli hyvä, että persut pääsivät hallitukseen. Nyt haetaan selkävoittoa, se maksetaan korkoineen ensi vaalien jälkeen.

      Poista
  14. Suomen syöksykierteen katkaisee valuuttauudistus. Kelluva markka sopeuttaa kustannukset, markkinavoimien mukaisesti. Kummallista, miten tästä vaietaan niin, että korviin koskee. Korruptio haisee.

    Tanska ja Ruotsi porskuttaa, Suomi uppoaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko on kyllä sanoa, että viime viikot ovat panneet miettimään samaa: vanha kunnon d-vitamiini kun kerta kaikkiaan poliittisesti hyväksyttävällä kuin sinänsä järkevämpi sisäinen devalvaatio, mutta niinhän se on, että politiikka on mahdollisen taidetta.

      Poista
  15. Rapakon takana eräs trumppi ei hyväksynyt vaalitulosta ja siitäkös nousi kauhea mekkala. Meillä taas yleishyödyllinen ay-liike ei hyväksynyt vaalitulosta ja eikös siitäkin noussut mekkala.

    Mitä tästä opimme?

    VastaaPoista
  16. Onneksi olin lomailemassa paikassa, jossa Suomen vaaleista ei ollut hajuakaan. Se ei ollut kyllä ongelma minulle, sillä ehdokkaat olivat molempi pahempi; toinen uskoo globalistien vihreän siirtymän autuuteen jota toinenkin kyllä kannattaa, mutta lisättynä Maailman Talousforumin great resetin talousnäkemyksillä.

    Kun sitten pääministerinä on vielä ulkoaohjautuva nahjus munattomaksi kuohittujen persujen kanssa niin Suomen meno kohti Euroopan köyhälistöä on varmaakin varmempaa.

    VastaaPoista
  17. "epäonnistuneiden sotilaallisten hankintojen (lue hävittäjät) maksamiseksi "

    Ei noin voi vielä tässä vaiheessa sanoa: jos F-35 konsepti (ei näy tutkassa) toimii, se voi osoittautua erittäin tehokkaaksi. Lisäksi se on suunniteltu toimimaan yhdessä amerikkalaisen tietoverkon (esim tutkavalvontakomeen) kanssa, joten osien summa voi osoittautua yksittäistä osaansa vahvemmaksi. Hankinta saattoi lisäksi tuottaa poliittista pääomaa, joka auttoi pääsemään Natoon. Vasta aika näyttää asian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenkkiromu, liian monimutkainen suomalaiseen sirppi ja vasara -kulttuuriin

      Poista
  18. Uudistukset eivät ole muuta kuin huonosti kannattavan yritystoiminnan tekohengittämistä. Sahatavara ja sellu ovat kehitysmaatuotteita joiden arvo Suomen viennistä pitäisi olla marginaalinen. Kun myydään karvaperselautaa betonimuotteihin ja egyptinparrua arabeille navettatarpeiksi ei voida puhua viennin arvosta. Nokian jålkeen ei ole ollut mitään. Ne muutama innovaatio on myyty pilkkahintaan ulkomaalaisille. 3D tulostus keksittiin Duomessa ja on miljardibisnes. Mutta suomalaiset myivät sen 20 miljoonalla. Kuten Ari Ojapelto kirjoitti. Ei startuppeihin kannata laittaa yjteiskunnan tulea. Jos niistä jotain tulee ne ostetaan Suomesta pilkkahinnalla. Jos sääsyöjä etsitään ilmastopolitiikka ja muu vihreiden huuhaa on helppo kohde. Lopettaa alkuun päästömaksujen maksamisen ja kaikki vihreiden järjettömyydet joihin uppoaa miljardeja perutaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdotat siis, että metsäteollisuuden volyymituotteiden myynti kannatta lopettaa jo silloin, kun mitään korvaavaa vastaavalla valolyymilla ei ole vielä tarjota tilelle?

      Mielenkiintoinen ajatus, jossa toki siinäkin on haasteensa.

      Poista
    2. Suomella on kakkosnelosta ja sellua. Tanskassa on lääkevalmistaja Novo Nordisk jonka markkina arvo on 385 miljardia euroa. Viime vuonna myynti oli 5,6 miljardia.

      Poista
    3. Kysyin: Ehdotatko, että lopetamme kakkosnelosen ja sellun viennin ENNEN kuin meillä on jotakin korvaavaa vastaavassa volyymissa?

      Ja jos on niin helppoa luoda saha + selluteollisuuden korvaava vientivolyymi (noin 20 % viennistä), miksi et ole jo luonut sitä?

      Miksi valitat täällä? Vai niinkö se menee, että sen kuuluisan "jonkun muun" tulee luoda sinulle se 20 % uutta vientiä, jotta sinut voidaan edelleen ylläpitää?

      Metsäsektori käyttää satoja miljoonia uusien tuotteiden kehtittelyyn vuosittain. Ja pikkuhiljaa niitä myös syntyy. Mutta ottaa aikansa luoda niille markkinat ja ajaa ne tarvittaviin entisen vienniin korvaaviin vloyymeihin. Pitää myös muistaa, että myös muut kehittävät, ei Suomella ole yksioikeutta näihin. Peli on kovaa.

      Mutta jos koet olevasi parempi uusien tuotteiden tekijä ja kovasti innovaatiota pukkaa, kukaan ei estä panemasta toimeksi. Joten annapa palaa. :)

      Poista
    4. Niinkuin jossain aikaisemmassa kommentissa kirjoitin, Suomen perusongelma on se, että meiltä puuttuvat suuret kulutustavarabrändit, joissa on suuri volyymi ja suuret katteet. Korkeankin teknologian teollisuustuotteet (Wärtsilä, Kone, Vaisala) ovat liian pienivolyymisiä ja suhdanneherkkiä. Sellun ja raakalaudan vienti on lähes rikollista kehitysmaahommaa.

      Poista
  19. "kaikkein typerintä on, että valtiolta ja kunnilta palkkansa saavat eivät ole parempaa keksineet kuin ruveta panemaan kapuloita maamme talouden rattaisiin silloin kun se on sakkaamassa."

    Ja ihanko totta erityisesti julkisen sektorin pienipalkkaisten naisten (sairaanhoitajien ja opettajien jne) pitäisi tyytyä ikuiseen palkkakuoppaan verrattuna vientialojen huonommin koulutettujen turhakkeiden tuottajien palkkoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos ei nyt, niin milloin? Ei sitten mitään muuta hetkeä keksitty? Ja missä se on ollut se ay-liikkeen keskinäinen solidaarisuus?

      Poista
    2. Omasta kokemuksesta muistelen opettajien saaneen kohtuullista palkkaa. Ovatko naisopettajat nyt erikoisasemassa?

      Poista
    3. "Vientialan turhakkeet ..."

      Saattaapa olla, että juuri noilla viennin "turhakkeilla" ne hoitajien palkat - ja muutkin julkisen puolen palkat - maksetaan.

      Hoitajat ovat palkkansa ansainneet, mutta niin ovat ne selluköpitkin. Ja kaikille kelpaisi enemmän ilman mitään ylärajaa. Ja aivan perustellusti.

      Juttu on vain se, että jos Suomi hinnottelee itsensä ulos maailmanmarkkinoilta, täällä kukaan ei saa mitään.

      Poista
    4. Sanottakoon, että kommentin tarkoitus oli provosoida keskustelu oikeudenmukaisesta / oikeasta palkasta. Oikeasti tuo viimeistään keskiaikana pohdittu kysymys on ratkaisematon, varsinkin ay-liikkeen toimesta. Se edellyttäisi, että jonkun satoja nimikkeitä käsittävän ammattiluettelon perusteella kyettäisiin sopimaan / määräämään näiden palkkasuhteet keskenään. Jo ensimmäinen kysymys tulisiko palkan määräytyä työn tuottaman taloudellisen lisäarvon (esim paperimiehet) vai työn yhteiskunnallisen arvon (esim hoitohenkilökunta, opettajat, poliisit yms julkisen sektorin työntekijät) vai peräti "neuvotteluvoiman" (sähkölaitosten työntekijät, ahtaajat, jäänmurtajien henkilökunta talvella) perusteella, on täysin objektiivisilla perusteilla ratkaisematon. Historiassa asiaa on yritetty ratkaista erilaisilla palkollissäännöillä, aina huonolla menestyksellä pitkällä aikavälillä.

      Poista
    5. Olen samaa mieltä siitä, että mitään universaalia kaavaa sille, mikä on oikea palkka mistäkin työstä, ei ole. Kaikki katsovat, että juuri heille kuuluu enemmän - ja hyvät perusteet sille löytyvät aina myös.

      Kansantalouden tasolla on kuitenkin oltava jokin tolkku siinä, kuinka ylös kansantalouden palkkakustannukset voidaan nostaa, jotta vientiäkin vielä voidaan ylläpitää.

      Vanhassa Suomessa voitiin nostaa palkkoja huolettomammin, koska aina voitiin devalvoida. Ja myös devalvoitiin hyvin ahkerasti. Devalvaatiossa palkkojen ostovoima vietiin pois ja suomalaisen työn hinta ulkomaiden valuutoissa saatiin taas alas.

      Nyt kun olemme yhteisvaluutta eurossa, devalvaatio ei ole mahdollinen. Joten palkat eivät voi nousta enemmän kuin kilpailukyky sallii, tai muussa tapauksessa täällä ei ole kenelläkään hyvä olla. Ei ole, mitä jakaa, millä maksaa hyvinvointivaltion kustannukset.

      Tästä syystä vientialavetoinen ns. Suomen malli on välttämätön samaan tyyliin kuin esim. Ruotsissa on jo pitkään ollut.

      Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, esim. hoitajien palkkoja ei voitaisi kehittää. Yksi tie on työnkuvien eriyttäminen ja erikoisalakohtaisesti kohdistetut merkittävätkin korotukset työmarkkiantilanteen ja toisaalta aikaan saadun tuloksen mukaan. Irti liian kaavamaisesta yksi koko sopii kaikille -palkkapolitiikasta ja paikallista sopimista.

      Poista
  20. Ikuisena optimistina haluan ajatella, että historia muistaa Alexander Stubbin presidenttinä, joka voitti Suomen toisen sisällissodan.

    VastaaPoista
  21. ”Meillä ei vastaavaa romantiikkaa ole ollut. Ay-liike on jo vuosikymmenet ollut valtiovallan lempilapsi”

    Taannoisessa eduskunnan täyskokouksessa eräs suu-, yms.-aukinen poliittinen Höpölörpöttelijä julisti oikein täydellä sydämellä, että nyt alkaa työlakkojen aikakausi. Työlakkojen aikakausi ei ole mikään halpa tapahtuma. Kuka/mikä kustantaa? On väitetty, että Suomen talous on jo kuusitoista vuotta ollut vailla kehittymistä eikä kukaan ole väitettä kumonnut.

    Olen tässä huastatellut erästä pahakielistä, joka paljasti, että Sanna Marin oli aikoinaan haravoinut maailmalta paljon miljardeja ja piilottanut ne, koska Suomen talous ei kehittynyt. Mainitut piilorahat ovatkin siis tarkoitettu työlakkojen aikakautta varten.

    Historiallisesti tämän tyyppinen asia ei ole uusi. Aikoinaan Suomen satamatyöläisten lakko kesti useita vuosia, jotta suomalainen puutavara ei olisi päässyt länsimarkkinoille. Ruhtinaalliset lakkopalkkarahat tulivat satamatyöläisille Moskovasta.

    Kuten tunnettua, putinismi on kiinnostunut ihan kaikenkarvaisista yksityiskohdista.

    VastaaPoista
  22. Pekka Haavisto pääsi hämmästyttävän lähelle, vain n. 100 000 ääntä jäi uupumaan ykköspaikasta. Naisten äänillähän Haavisto pääsi niinkin korkealle, eihän tästä ole kahta sanaa? Naiset tunnetusti ovat suopeampia saman sukupuolisten seksualisuuteen, ja jossakin tapauksissa se näyttää vähän niin kuin muoti-ilmiöltäkin?

    Mitä tulee tähän ääri- ja räyhävasemmiston toimiin yhteiskuntaa vastaan, sehän on kuin maailmanvallankumouksen pelikirjasta. Myös Putinin Venäjän touhu kuuluu tähän samaan saatanalliseen ihmisvihaan perustuvaan agendaan, joka ei suostu kuolemaan missään eikä milloinkaan. Voisi ajatella jopa raamatullista sanomaa pahuudesta ja sen olemassaolosta!

    Tunnen erään vanhuksen joka on vannoutunut kommunisti ja ateisti. Enpä ole missään nähnyt niin kieroutunutta ja katkeraa ihmistä. Hänestä huokuu suorastaan pirullisuus. Mitään kiitosta ei suoda kenellekään, vaan kiroilu ja nyrkin heristely on kiitos jopa hyvän tekijöillekin. Kirkkoa ja pappeja hän vihaa erityisesti ja jostakin syystä myös lääkäreitä ja hoitajia? Outoa on se, että häntä ei ole diagnostisoitu edes dementikoksi, vaan se taitaa taudin kuvaksi riittää, että on kommunisti ja ateisti? Niillä opeilla ei kyllä rakenneta mitään eikä missään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoen nuoremman polven silmillä, ihmetellen että onko aatteeseen uskominen ja vapaa-ajattelu olleet syynä entisaikaan olleet syy määritellä mielenterveys häiriöksi?
      Toisaalta nykyään se on adhd tai muut, mutta ne tulevat taas suoraan englanninkielestä eikä toisinaan testeissä yms. ole vaivauduttu edes häivyttämään amerikkalaista lähdettä vaan lukee testin alaosassa. Kai tuo on pakko niin voi siirtää vastuun jos joku epäilee testiä?

      Poista

Kirjoita nimellä.