perjantai 2. helmikuuta 2024

Tori kutsui

 

Turpiin vaan?

 

Lakko ja nimenomaan yleislakko on historian kuluessa mielletty aina taisteluksi. Vähäväkiset siinä ovat keränneet yhteen solidaarisuutensa ja kieltäytyneet niin töistä kuin samalla tietysti palkastakin.

Aikoinaan ei ollut harvinaista vastata lakkoon työsululla. Mikäli lakkolaiset ovelasti hoitivat asiat niin, ettei kannattavaa tuotantoa voinut jatkaa, vaikka palkka koko ajan juoksi kovin monelle, saatettiin tehtaan portit sulkea ja lopettaa saman tein koko toiminta siihen asti, kunnes työhaluisia ilmaantuisi.

Kuten sosialismin klassikot ymmärsivät, taistelun korkein muoto on sentään fyysinen väkivalta ja monella taholla se liittyykin kiinteästi lakkoiluun. Georges Sorelin tunnettu Réflexions sur la violence on myös fasismin perusteoksia ja siinä ihaillaan väkivallan elähdyttävää voimaa ja yleislakon myyttiä.

 Ay-liike on tämän ajattelun keskiössä ja Etelä-Euroopassa syntykin suorastaan syndikalistinen ideologia, joka perustuu ay-liikkeen ja sen vallanoton ympärille.

Meillä ei vastaavaa romantiikkaa ole ollut. Ay-liike on jo vuosikymmenet ollut valtiovallan lempilapsi, jota on kaikin tavoin tuettu ja joka tosiasiassa on alkanut jo muodostua julkisen vallan osaksi.

Kansalaissovun kannalta tilanne on ollut ihanteellinen ja mitä jokin toinen vaihtoehto voisi merkitä selviää, kun katsoo, mitä näinä päivinä on tapahtunut Brysselissä ja mitä koko ajan tapahtuu Euroopassa, tuossa suuressa esikuvayhteisössämme.

Pohjoismainen vaihtoehto kaikessa tylsyydessään on loistanut nimenomaan järkevyydellään ja väkivallattomuudellaan. Asioista on sovittu ja osapuolet on aina palkittu kukin tavallaan.

Eilen oli ilmeisesti kaikki maan ratsupoliisit koottu Senaatintorille, mutta eihän niitä hevosvoimia tarvittu minkään joukkorynnistyksen hillitsemiseksi. Valtioneuvoston linna sai olla aivan rauhassa, sikäli kuin ymmärrän. Lapsellista huutoa vain osoitettiin siihen suuntaan.

Nyt olivat kuitenkin vaakalaudalla suuret asiat, kaiketi suurimmat, mitä ay-liikkeellä saattaa olla, nimittäin sen oma valta. Korporaatioiden valta valtion hallinnossa yhdistetään tietenkin yleensä fasismiin, mutta olisi väärin sanoa, että systeemimme olisi ollut ainakaan voittopuolisesti korporatiivinen/fasistinen tai syndikalistinen. Siinä vain on olut niiden aineksia.

Tasapainoa työmarkkinoilla on pidetty valtion myötävaikutuksella ja aikoinaan saatiin tosiaankin Suomi nousuun Korpilammen hengessä tehdyllä yhteistyöllä, taistolaiskommunistien suureksi suruksi. Moni muistanee vielä kaikki nuo puheet tulopolitiikan (kaiken sellaisen) vastustamisesta, sosialidemokraattien selkärangattomuudesta ja niin edelleen. Kyllä harmitti.

Nyt tuo systeemi näyttää vanhanaikaiselta. Se on kuin ylensyönyt käenpoika pesässä, jossa se vie tilan muiden kasvulta. Muissa pohjoismaissa siitä on jo päästy irti. Meillä sen sijaan on käännytty takaisin atavistiseen torikokousdemokratiaan, jossa pelkästään vaaditaan lisää rahaa ja oikeuksia ja ruikutetaan ”huononnuksista”.

Hallitus on aivan oikeassa siinä, että kyseessä ovat nyt poliittisen vallan rooteliin kuuluvat asiat, joista on päätetty hallitusohjelmassa ja että demokratiaa kunnioittavien on syytä kunnioittaa kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa eikä nousta sitä vastaan yhtä laittomalla kuin mielettömällä lakolla.

Jo Sorel ymmärsi kuitenkin, ettei ihminen ole rationaalinen olento vaan jopa hallitsevassa määrin irrationaalinen. Ei tuo torikokousväki mistään ajattelijoista koostunut eikä myöskään edes rationaalisista oman edun vaalijoista. Se, mikä sitä liikutti, oli myytti.

Itse asiassa hallituksen takana on ollut valtaosa ns. työläisäänestäjistä, joten tässä ei kannata puhua työläisten ja kapitalistien eturistiriidasta. Huomionarvoista on, että ns. valkokaulusammatit olivat huomattavan suuresti edustettuina torirahvaassa, naisten ja heidän liittojensa rooli oli aivan silmiinpistävä.

Nuo ryhmät kuuluvat enimmäkseen valtion budjetista ruokittaviin, eikä niiden lakko hetkauta aineellista tuotantoa sinne eikä tänne. Oikeudenmukaisen palkkasumman määrääminen niille muihin aloihin verrattuna lienee tässä tapauksessa tavallistakin mahdottomampaa. Käytettävissä olevat verorahathan ne muodostavat sen potin, jolla pelataan.

Onhan se ymmärrettävää, että kun rahat eivät riitä, ihmiset tulevat turhautuneiksi ja vihaisiksi. Monilla vasemmiston älyköillä näyttää olleen asiaa n elegantti ratkaisu: otetaan lisää lainaa eikä makseta takaisin.

Se toimi kyllä edellisen hallituksen kaudella, mutta kun ne lainan antajat tarkkailevat niiden pyytäjien taloudenpitoa ja jossakin vaiheessa käy väistämättä samoin kuin Kreikan: rahaa ei enää tule ja hallitus pannaan kansainväliseen holhoukseen. Silloin on turha potkia tutkainta vastaan.

Sehän on tätä nykyä se todennäköinen tie, jolla asiat saadaan kuntoon. Kreikkakin on ryhdistäytynyt ja sitä on jo suositeltu meille esikuvaksi Economist-lehdessä. Kun ei enää voida devalvoida, käydään sitten konkurssissa ja jatketaan alemmalta ja realistisemmalta tasolta.

Sorel oivalsi hyvin lakkoilupsykologian: kyseessä on intuitiivinen vastakkainasettelun kokemus, jota parhaiten lietsotaan väkivallalla.

Suomessa ei niin pitkälle ole menty, vain sen uhka väikkyy ilmassa ja joidenkin naiivien lakkoromantikkojen mielikuvituksessa. Annetaan tästä sentään pisteet sille porukan enemmistölle.

Hallitus taas on ollut ilmeisen sinisilmäinen ja luottanut siihen, että tässä maassa toimitaan ilman muuta demokraattisesti. Kyllä täällä osataan toimia myös aivan irrationaalisesti omaksi vahningoksikin, kun massoja vähän innostetaan. Järkevän laskelmoinnin sijasta tuntuu hyvältä ja voimaannuttamalta vain huutaa ja melskata niin sanotulla apinan raivolla.

Tosiasia näyttää olevan, että tällainen vaihtoehto innostaa suuresti nykyistä pikkuporvaristoa ja erityisesti ns.  akateemisen koulutuksen saaneita.

Jotakin uutta kohti tässä ollaan menossa. Toivottavasti ei kuitenkaan niin sanotusti Eurooppaan.

41 kommenttia:

  1. Demokratiaan kuuluu olennaisena oikeus kritisoida hallituksen päätöksiä. Ei äänestystuloksen kunnioittaminen tarkoita sitä, että hallitusten tekemiä päätöksiä ei saisi arvostella. Edellisen hallituksen ottamista lainoista oli laaja konsensus: ne otettiin talouden pitämiseksi toiminnassa koronakriisin aikana. Varmasti Suomen taloutta pitää uudistaa, mutta millä tavalla taloutta hyödyttää yksipuolinen työntekijäpuolen etujen ajaminen? Jos Suomi on kriisissä, miten sitten veronalennuksiin rikkaille oli varaa? Millä tavalla Suomen asiaa parantavat päivärahan suojaosan poistot, omavastuupäivien pidennykset, asumistuen leikkaukset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terhomatti Hämeenkorpi2. helmikuuta 2024 klo 9.43

      Anonyymille: Titityy !

      Poista
    2. Kyllä hallituksen suunnitelmia saa arvostella. Mutta näissä lakoissa onkin kysymys hallituksen päätösvallan kyseenalaistaminen.

      Poista
    3. Kyllä hallitusta ja sen suunnitelmia saa arvostella, niihin pääsääntöisesti tulee suhtautua kriittisesti. Se on kansa, joka päättää ja hallitus esittää ja toteuttaa, jos ja kun kansa hyväksyy asiat.

      Poista
    4. Niinhän se on jo hallitusmuodosss: valta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa torille kokontunut porukka. Korjatkaa, jos muistan väärin.

      Poista
    5. Loistava vastaus!

      Poista
    6. Loistava vastaus!

      Poista
    7. Ukrainassa, Maidanilla asia siis on ok ?

      Poista
  2. "aikoinaan saatiin tosiaankin Suomi nousuun Korpilammen hengessä tehdyllä yhteistyöllä, taistolaiskommunistien suureksi suruksi. Moni muistanee vielä..."

    Noita tylsäksi haukuttuja konsensuspolitikkan aikojahan tässä on kaivattu...

    Jos Ruotsin malliin halutaan mennä niin otetaan sieltä sitten rusinoiden ohella myös työntekijöiden edustus yrityksen hallintoelimissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsin mallin tärkein ja vaikuttavin talouskasvun edistäjä on oma kelluva valuutta. Sen lisäksi suomalaista pienempi nettomaksu eeuuseen per asukas.

      Poista
    2. Taistolaiskommunistit eivät hyväksyneet Korpilammen tuloksia ja tuskinpa nämä heidän seuraajansakaan olisivat valmiita sellaisia sopimuksia tekemään. Mutta mistä saataisiin sinne ay-puolelle sellaista porukkaa, joka on valmis tekemään sellaisia sopimuksia jotka ovat duunareiden kannalta reiluja ja joilla talous saadaan nousuun. Se ja-sana on tuossa hyvin olennainen, mutta mitään merkkiä sen huomioimisesta ei ole silmiini sattunut. Silmiini on kyllä sattunut kehotuksia, "jos hallituksen esitykset ovat huonoja, ehdottakaa parempia vaihtoehtoja, joilla taloutta saadaan korjattua", mutta ei niitä ehdotuksia ole näkynyt.

      Poista
  3. Suomi lienee niitä viimeisiä sosialidemokratian, lue sosialismin linnakkeita, joissa haikaillaan menneeseen maailmaan punaisten lippujen alla, ja iskusanat kaikuvat toreilla ja turuilla. Kansakunnan taloudenpito on ollut luokatonta, sen jokainen toki myöntää, mutta silti asialle viitataan kintaalla, ja siltähän tämä näyttää, että nyt ei olekaan kyse mistään muusta kuin vallasta. Kansa äänesti väärin, ja se saa tuta...

    Orpolla suht. nuorena pääministerinä ei tainnut olla pelisilmää ja historian tuntemusta suomalaisista? Ei sosialismin ja vallan kaipuu suomalaisista ole minnekään kadonnut, varsinkaan ay-liikkeestä ja niiden paksusti voivista johtajista. Orpon olisi heti alkuunsa pitänyt pyytää IMF paikalle, ja jopa suorastaan pyytää holhousta/edunvalvontaa, koska Suomi on kykenemätön hoitamaan omia asioitaan! Jos IMF olisi päätösten takana, tuskin edes ay-liike lähtisi niitä vastaan taistelemaan, mutta eihän sitä tiedä, Suomessa kun ollaan? Nyt ay-liikkeellä on slogan: "Tämä on vasta alkua".

    VastaaPoista
  4. "Tosiasia näyttää olevan, että tällainen vaihtoehto innostaa suuresti nykyistä pikkuporvaristoa ja erityisesti ns. akateemisen koulutuksen saaneita."

    Eikö ole sanottu, että fasismi nousi juuri tuon keskiluokan turhautumisesta. Kun lapset eivät saavuta enää vanhempiensa elintasoa, turhautumisessa on pitelemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fasismi nousi kyllä Italiasta ja sen sisäpolitiikasta, kuin myös uskontopolitiikasta.
      Kun taas teollistuneissa yhteiskunnissa tuo tulotaso ajattelu on hieman kyseenalaista. Marxin ajattelu kyllä vaikutti ympäri läntisiä valtioita. Mutta tulisi suhteuttaa hänenkin aatokset aikaan ja paikkaan. Ei ne olot olleet sen kummoisemmat tuolloin missään muuallakaan. Siirtomaissa mahdollisesti paremmat, ken tietää? Kun taas jos tuota tulotaso ajattelua rinnastaa monarkistiseen ajattelumalliin niin ei et tule saavuttamaan sitä kuin mahdollisesti sisällissodalla tms. Kun siinä säännöt ovat ns. Eri, ei näin ollen ole edes teoreettista mahdollisuutta keskiluokkaan siinä mielessä.

      Poista
  5. Kummastelen, ellei hallituksella ole suunnitelmaa miten tästä edetään.

    Uusi presidentti pääsee vahvistamaan eduskunnan hajottamisen ja uudet vaalit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kummastelen, ellei hallituksella ole suunnitelmaa miten tästä edetään. "

      Miten niin ei ole?

      Parlamentti säätää lakeja ja kravaani kulkee.

      Jos sitten ay-liikkeen johto haluaa kouristuksenomaisessa vallanhalussaan ajaa maata kaaokseen ja teollisuuden ja veronmaksun ulos Suomesta, niin siitä sitten vain. Johan EU:kin ajaa Suomea omaksi luontoreservaatikseen Keski-Euroopan saasteita viherpesemään, joten sitä tämä touhu hyvin tukee.

      Kuuntelin eilen Stora Enson toimarin puheita siitä, että Stora irtisanoo 1000 henkilöä maailmanlaajuisesti saavuttaakseen 80 miljoonan vuosisäästön. Ja toisaalta siitä, että jo tämä nykinen yksi lakko tuo Storalle 10 miljoonan tappion. Siis yli 10 % säätötavoitteesta menee yhteen lakkoon. Ja niitä on siis luvassa lisää.

      Ao. toimarin mukaan tämä poliittinen lakkoilu, joka verrokkimaissamme ei tässä laajudessa ole sallitua, vaikuttaa Suomen maakuvaan - ts. maariskiin, joka painaa silloin, kun päätetään, mistä maasta porukkaa irtisanotaan ja missä maassa koneita ja tehtaita pannaan kiinni.

      Kun hommat täällä loppuvat, duunarit pääsevät sitten vierastyöläisiksi Saksaan, missä Suomen tason etuuksista ei ole edes kuultu puhuttavankaan. Saksassa Suomen ay-pamppujen sana ei paina, siellä heitä ei tarvita, joten edes heillä ei enää mene hyvin. Sääli.

      Poista
    2. Kvartaalitalous tuhoaa Suomen.

      Poista
    3. Suomen aayypamput toimivat vanhan mallinsa mukaisesti, Moskovan hyväksi.

      Poista
  6. Sannamarriinikopla lisäsi myös uusia, tarpeettomia ja pysyviä valtion menoeriä, velaksi.

    Aayy pysyi ennenvanhaan kurissa oman markan ansiosta: jos vaatimukset villiintyvät, markan arvo laskee. Se ymmärrettiin aayyssäkin.

    Eli ratkaisu nykytilaan: valuuttauudistus, siis oma kelluva markka käyttöön. Se kesyttää aayytä ja pitää kilpailukyvystä huolta. Mitään devalvaatioita ei edes pidä muistella, maailmanmarkkinat löytävät markalle käyvän arvon, tunneittain.

    Ruotsi ja Tanska porskuttavat, Suomi rämpii pohjamudassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaista osaamista edustaa tämä Anonyymi eli tietenkin kelluva markka takaisin. Markka löytää oikean arvonsa markkinoilta eikä mistään Suomen Pankin hämärästä takahuoneesta, jossa arvotaan markalle arvoa.

      Se pitää vielä lisätä, että AY-liikkeellä on harvinaisen huonot johtajat. Makrotalouden osaaminen on täysin hukassa. Eikä ymmärretä sitäkään, että myös palkanmaksajien pitää pärjätä myös kansainvälisessä kilpailussa. Typerällä lakkoilulla ei Suomeen saada lisää tuottavuutta eikä luotua uusia työpaikkoja.

      Poista
  7. ”… Ei tuo torikokousväki mistään ajattelijoista koostunut eikä myöskään edes rationaalisista oman edun vaalijoista … Kyllä täällä osataan toimia myös aivan irrationaalisesti omaksi vahingoksikin, kun massoja vähän innostetaan…”.

    No mutta! Tämähän on suomaisen sielun kulmakivi, johon aina voi luottaa. Ei sitä tule yrittääkään kitkeä pois, tai itse piru meidät perii. Miten me esimerkiksi olisimme päässeet Natoon ilman tätä massaa ja sen tuumailua; kysyn vaan? Miten olisi järkipuheilla nostettu kannatus 17 prosentista 80:een .

    Älä Timo hyvä parjaa isänmaamme perustaa.

    VastaaPoista
  8. Kuvaava on että torilletulijoita piti lahjoa S- ja K-kauppojen lahjakorteilla. Yle tiesi kertoa osan mielenosoittajista olevan paikalla vain nauttimassa työkavereiden kanssa hengailusta.

    V-V F

    VastaaPoista
  9. Rakenteelliset uudistukset ovat aina tarkoittaneet saavutettujen etujen kavennuksia. Luonnollista niitä on vastustaa. Ay-liikkeen nimittäminen mafiaksi ei auta. Kovin vihatuksi ay-porukka ja vallankin johtajat on itsensä tehnyt.
    Noin vuonna 2015 Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja Vattin silloinen johtaja, ei-poliitikko JUhana Vartiainen tekivät raporttia Suomen työmarkkinaoloista. Julkistustilaisuudessa Borg sanoi hämmästyneensä Suomen työpaikoilla vallitsevasta keskinäisestä epäluottamuksesta, jolla hän katsoi olevan historialliset juuret kaikesta siihenastisesta konsensuksesta huolimatta.
    En hetkeäkään usko, että toteutettavat uudistukset parantavat Suomen kilpailukykyä Ruotsiin tai Tanskaan nähden, vaikka hallitus sanoo pelastavansa Suomen.
    Ongelmat johtuvat Suomen alkeellisesta tuotantorakenteesta. Vienti perustuu yhä prosessiteollisuuteen, jonka tuotteet ovat raaka-ainelähtöisiä ja hinnat alttiita jyrkille suhdannevaihteluille. Puheet korkeasta teknologiasta ovat tästä näkökulmasta itsepetosta. Puuttuvat sellaiset massatuotteet, joissa tuottavuus on korkea ja joiden hinnat perustuvat brändiin. Tällaisia tuotteita ei meillä ole, vaikka niiden tulemista olen 50 vuotta odottanut. Nokian puhelin oli, mutta se meni jo.
    Vika on siinä, että suomalainen aloittaa tuotteen myynnin väärästä päästä ihastelemalla omaa innovaatiota, designia tai muuten vain tykkää kaivella napaansa. Ruotsalainen aloittaa myynnin asiakkaasta, tutkii markkinat, missä asiakkaita on ja hakee tuoteimpulssinsa sieltä. Tuo tuli mieleen, kun äsken luin Hesarista jutun suomalaisten jatkuvasta kompuroinnista vaateviejinä samaan aikaan kun ruotsalaiset syytävät liukuhihnalta uusia brändejä ja menestyviä firmoja.
    Hallitukset voivat marginaalisesti parantaa yrittäjien ehtoja ja jakaa tukiaisia, mutta vain yrittäjät itse voivat luoda menestyviä firmoja,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että tässä on kiteytetty Suomen talouden ydinongelma: missä ovat suomalainen

      - Bang & Olofsen
      - Volvo/Saab
      - Hennes ja Mauritz
      - Ikea

      Jne, jne jne Nokia oli poikkeus, joka vahvisti säännön

      Ennen vietiin paperia ja suunniteltiin erikoispaperia, nyt viedään raakasellua!

      Poista
    2. Puhumatta siitä, mitä kaikkea tehtiin. Metallialallakin osattiin vaikka mitä.

      Poista
    3. Hallitus voi parantaa yrittäjien ehtoja erinomaisen paljon (kts. Viro). Viro on tainnut synnyttää lähes 10 miljardin valuaation arvoista startuppia. Puhuttakaan kaikesta muusta taloudellisesta toimeliaisuudesta.
      V-V F

      Poista
    4. Eestiläiset ovat edelleenkin köyhiä siirtymätalous-immeisiä, nousu on hidasta.

      Kyllä Suomessa haitekkia tehdään ja osataan. Suomessa ei juuri tehdä kulutustavaraa taviksille, vaan erikoisvehkeitä klopaalille teollisuudelle. Paperin markkinoita myllää diginäyttömedia.

      Kun vierailee Oulussa, näyttää Suomen tekniikkaosaaminen hyvältä. Teollisuuden suunnittelusektori laajenee yhä, kuten on jo tehnyt vuosikymmeniä.

      Poista
    5. Mutta kun hallituksessa ovat nuo kaksi yritysvihamielisintä puoluetta, persut ja kokoomus.

      Poista
    6. "Suomessa ei juuri tehdä kulutustavaraa taviksille, vaan erikoisvehkeitä klopaalille teollisuudelle. "

      Tuotahan yritin (2.2 16.42) sanoa. Ongelma on vain siinä, että erikoisvehkeiden kysyntä vaihtelee suhdanteiden mukaan, kun taas kulutustavaroiden brändilla, joiden kate ja myynti on korkea, tehdään voitot.

      Poista
    7. Sako/Tikka kivääritovat Nokian metkapuhelinten lisäksi ainut todellinen maailmanluokan kuluttajabrändi. Yhtiö on yhtä tunnettu myös viranomaisostajien keskuudessa. Sakolle Yhdysvallat on lisäksi päämarkkina alue. Tavoite joka jäi Nokialta haaveeksi. Sako eu tarvinnut Berettaa nimensä tunnetuksi tekemiseen vaan oli sitä jo 80-luvulla maailmallakin. Konepaja konserni Metso myi Sakon pilkkahinnalla Berettalle. Ei Suomessa ymmärretä kuluttaja tuoteiden valmistusta ja vielä vähemmän markkinointia. Vihtavuori ja Lapuakin jotka ovat kulttimaineessa Amerikassa olisi myyty pilkkahinnalla. Suomessa on suuri voitto kunnavataan uusi saha. Tuottamaan kieroa kakkosnelosta ja vajaakanttista karvaperselautaa betonimuottitarpeiksi Keski-Eurooppaan. Sitten ihmetellään kun viennon arvo laskee näillä kehitysmaa tuotteilla.

      Poista
    8. "Metallialallakin osattiin vaikka mitä". Osataan vieläkin. Tehdään esimerkiksi maailman fiineimpiä risteilyaluksia, erinomaisia traktoreita ja maailman parhaita metsätraktoreita. Mutta niitä tekevät firmat ovat ulkomaisessa omistuksessa, sitä toista metsätrakorifirmaa lukuunottamatta. Kyllä niiden muidenkin firmojen pohjalla on ihan suomalainen yritys, mutta jostakin syystä ne ovat kaikki ajautuneet ulkomaiseen omistukseen. Johtuneeko suomalaisen yritysjohdon osaamattomuudesta vai siitä, että ay-porukka kumartaa hövelisti ulkolaisen omistajan suuntaan mutta suomalainen herra on pahinta, mitä he voivat tietää. Vai olisiko kyse peräti molemmista tekijöistä.

      Poista
  10. Kalle Isokallio totesi jo kymmenkunta vuotta takaperin, että Suomi on tilanteessa, jossa sitä ei voi enää korjata. Maa ajetaan niin totaalisesti kiville, että sitten nollilta ja pohjalta alkaa nousu ja uuden rakentaminen. Sitä siis odotellessa, mutta jälki on oleva kauheaa, eikä kukaan sitten voi edes kuvitella nykyisen kaltaisia oleskeluvaltion etuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että suomalaisista jo yli puolet saavat elantonsa verorahoista.

      Point of no return siis ylitetty?

      Poista
  11. Selostusten mukaan loppuviikosta oli lakossa noin 300.000 suomalaista. Merkittävä osa heistä julkisin varoin ylläpidetyissä työpaikossa.
    Ilmeisesti heistä merkittävä osa uskoo, että joskus aivan lähivuosina koittaa aika, jolloin heidän palkkojensa korottamisen esteenä on vain ilkeys ja hallitusen tyhmyys.
    Mietin vain, mistä he ja heidän mentorinsa uskovat julkisen sektorin kokoavan ne lisämiljoonat, joilla nuo vientialojen palkankorotukset ylittävät sopimukset voitaisiin tehdä.
    Hyvin näyttää menneen perille todellakin se rinteeläinen malli, jota 2019 markkinoitiin: rahaa on, eikä meitä kamreerit määräile.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "mistä he ja heidän mentorinsa uskovat julkisen sektorin kokoavan ne lisämiljoonat, joilla nuo vientialojen palkankorotukset ylittävät sopimukset voitaisiin tehdä."

      Veroilla.

      Puheenvuoro on oikeastaan paras argumentti sopimusyhteiskunnan puolesta: vain laajoilla tuposopimuksilla voitaisiin hillitä sitä eri ammattialojen palkkojen keskinäinen kilpailu. Miksi julkisen sektorin koulutettujen naisten pitäisi tyytyä ikuiseen palkkakuoppaan verrattuna metalli- ja paperimiehiin.

      Poista
  12. ”Suomessa ei niin pitkälle ole menty, vain sen uhka väikkyy ilmassa ja joidenkin naiivien lakkoromantikkojen mielikuvituksessa.”

    Jos Suomessa ei niin pitkälle ole menty, niin Venäjällä ollaan valmiita menemään vaikka kuinka pitkälle. Venäjällä välkkyy seuraavaa: Putinin puheiden ja vihjausten perusteella näkyy, että Venäjän tulevaisuuden valtioeliitti tullaan muodostamaan korkeakoulutuksen saaneista bandiiteista, ryöväreistä ja murhaajista. ”Motshit’ v sortire.”

    VastaaPoista
  13. "Veroilla."

    Suomi on jo nyt yksi Euroopan ja sitä kautta koko maailman hurjimpia himoverottajia.

    https://www.veronmaksajat.fi/tutkimus-ja-tilastot/suomen-verot-ja-menot/veroaste/#c7906823

    Tuota taustaa vasten voi miettiä, että jos veroja edelleen aina vain korotetaan, mikä vaikutus sillä on siihen, että täällä joku vielä tekee jotakin.

    Ja kannattaa huomata myös se, että verorahoista elantonsa saavat eivät lisää veropottia yhtään, koska heidän maksamansa verot on ensin kerättävä muilta veroina pois, jotta heillä on, millä maksaa.

    Tuo käy rankaksi avoimelle sektorille, joka tuolla menolla siirtyy aika vilkkaasti tältä muille maille vierahille, kaaauas täältä pois.

    Ja sittenpä ei enää olekaan niita avoimen sektorin verotuloja, joilla ne tänne jääneet verorahoilla elävät voisivat edes ne veronsa maksaa, muusta elämisestään puhumattakaan.

    VastaaPoista
  14. Olisiko mahdoton helvetin näky, jos SAK ja kaksoiskansalaiset julistaisivat yleislakon Suomen eroamiseksi Natosta? Jos AKT sulkisi satamat ja estäisi kaiken tavarakuljetuksen, niin se olisi jo aika vaikuttava mielenilmaus ja pyrkimys? Sopivat soluttautumiset tiettyihin järjestöihin saisivat paljon pahaa, tai joidenkin mielestä jopa hyvää aikaan. Kun SAK alkaisi vaatimaan vuoropuhelua Venäjän kanssa ja paluuta rauhanomaiseen rinnakkaiseloon, silloin ollaankin mukana banaanitasavaltojen menossa. Maailmalla on kyllä esimerkkejä siitä, kuinka älyttömästi ihmiset voivat käyttäytyä, ja tuskinpa suomalaiset ovat mikään erityisen välkky kansakunta, kukaties kaukana siitä?

    VastaaPoista
  15. Kyllä AY-liikkeen verottomat pääomatulot pitää saada normaalin verotuksen piiriin.

    Ketkä tällaisen emävaleen oikein ovat keksineetkään, että AY-liike olisi jotenkin yleishyödyllinen liike. Nyttemmin on saatu nähdä, että kysessä on yleishaitallinen porukka - siis erittäin haitallinen koko suomalaiselle yhteiskunnalle nykymuotoisena.

    VastaaPoista
  16. Vastustan tätä vasemmistovetoista lakkoilua. Se on eräänlaista kriisipopulismia. Kannatan hallituksen sopeutustoimia, koska ne on pakko tehdä.
    MUTTA.
    Samaan hengenvetoon on todettava että persut ovat todellisesti myös ison osan kannattajakunnastaan pettänyt.
    Oudosti kohdistuneet veronalennukset kaikkein hyvätuloisimmille ja asumistuen alasvedot eivät ole oikein, ne herättävät katkeruutta ja epätoivoa jota ay-liike nyt röyhkeästi hyödyntää.

    Persujen pitäisi nyt osittain peräytyä ja keskittyä siihen, minkä se osaa parhaiten, maamme pysäyttämiseen Ruotsin tieltä.
    Sopeutustoimet on silti tehtävä mutta kohdennettava monin osin toisin.
    Ja vaikka tästä tulee nyt varmaan vaikka mitä Putinin trolliksi syytöksiä, ei kai voi olla niinkään että puolustusvoimilla on piikki auki ihan miten tahansa. Meillä on ollut ennenkin onneksi todella vahva armeija. Maan läpimilitarisointi ei ole tarpeen.
    Suomi on halunnut olla EU:n hymypoika ja mallioppilas.
    Nyt halutaan olla samaa NATO:ssa. Paras.
    Näitä voidaan toki olla jos itsetunto ja sisu on niin heikko tässä maassa nykyään, mutta tätä ei pidä tehdä kaikkein heikompiosaisten kustannuksella.

    Ja kyllä: olen ollut persu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se nyt niin kaavamaisesti voi mennä, että kun asumistukea alennetaan, niin etteikö se vaikuttaisi samalla myös vuokrien tasoa alentavasti.

      Poista

Kirjoita nimellä.