sunnuntai 18. helmikuuta 2024

Veri velvoittaa

 

Tiedollinen epäsointu ja Ukrainan rauha

 

Tiedollinen epäsointu eli kognitiivinen dissonanssi on tila, jota ihmisen on vaikea sietää. Niinpä hän pyrkii selittämään sen pois tavalla tai toisella. Ihminen haluaa, että hänen tietonsa ja uskomuksensa olisivat keskenään harmonisia eivätkä nyt ainakaan räikeässä keskinäisessä ristiriidassa. Jose sellainen syntyy, se on tavalla tai toisella hoidettava pois.

Juuri tämän vuoksi voimme havaita muuten normaalijärkisten ihmisten toisinaan esittävän aivan järjettömiä väitteitä ja vieläpä aivan ilmeisesti uskovan niihin. Kukapa ei olisi havainnut jopa dosenttitasoisten henkilöiden puhuvan kuin mielipuolet.

Sangen kiinnostava persoona, teoreettisen filosofian, psykologian, matematiikan, yhteiskuntatieteiden metodologian ja ties minkä aineiden professorinakin toiminut Yrjö Ahmavaara oli myös Yleisradion Pitkän tähtäimen suunnittelukunnan jäsen ja ideologi.

Hän esitti ajatuksiaan kirjassa nimeltä Informaatio. Muuan sen perusväittämistä oli, että ihmisen, rationaalisen olentona tulee saada käyttöönsä mahdollisimman paljon mahdollisimman relevanttia informaatiota elämänsä ja maailmankuvansa pohjaksi.

Tältä pohjalta oli myös suunniteltava Yleisradion ohjelmapolitiikka ja sitä harjoitettava. Kaikenkarvainen hömppä ja informaatioarvoltaan vähäiset tai olemattomat huvitukset olivat myrkkyä massoille. Sen sijaan oli annettava niille sellaista tietoa, joka pystyy läpäisemään myös valheessa elävien ja siitä kiinni pitävien ihmisten defenssit.

Sillä ihmisellä oli tuo taipumus pönkittää maailmankuvaansa myös silloin, kun se perustui väärään tietoon. Se kävi päinsä pakenemalla sitä oikeaa tietoa ja myös heittäytymällä uskomaan aivan mielettömiä asioita.

Kun Ahmavaara tuossa vaiheessa oli itse äärivasemmistolaisten katsomusten lumoissa, hän tulkitsi sosialistisia näkemyksiä vastustavan kritiikin informaation torjunnaksi ja jopa käytti sanontaa fasistinen informaation torjunta.

Muutaman vuoden kuluttua ääni muuttui kellossa ja Ahmavaara alkoi terävästi arvostella koko sitä reaalisosialismia, jonka hän aiemmin oli olettanut olevan nimenomaan järkeen ja todenmukaiseen informaation perustuva kyberneettinen järjestelmä, jolla oli kyky rationaaliseen itseohjaukseen.

Tarkemmin katsoenhan se oli nimenomaan kaikkea kritiikkiä vastaan aggressiivisesti suojautuva uskomusjärjestelmä, joka viimein keikahti omaan tasapainottomuuteensa.

Se lankeemus oli sitten suuri ja monelle paljastui, että heidän elinikäinen uskonsa aatteeseen oli ollut pelkkää itsepetosta. Muuankin Lapin mies kirjoitti, että kun hän nyt neljäkymmentä vuotta on kulkenut ympäri maakuntaa kehumassa sosialismia, niin pitääkö hänen nyt kiertää yhtä paljon perumassa puheensa?

Juuri näinhän se logiikka vaati tekemään. Neuvostoliitossa, jossa sosialismin rakentamiseksi oli uhrattu miljoonittain ihmishenkiä, tilanne oli tietenkin vielä pahempi. Nyt muisteltiin sitä, mitä Bismarck oli sanonut: sosialismi on aate, jota olisi kiinnostavaa kokeilla käytännössä, jos vaon löytäisi kansan, jota ei käy sääliksi. No, venäläisethän olivat löytyneet.

Kokonaisen suuren kansakunnan ja sen alistaman imperiumin uhrausten arviointi nollan arvoisiksi tai pahemmiksi oli tietenkin enemmän, kuin ihminen kohtuudella voi sietää. Niinpä syntyi uskomusmaailma, jossa Venäjä sosialismin ansiosta säilytti sielunsa ja itse asiassa paradoksaalisesti kristillisen minänsä, kun läntinen hedonismi ja liberalismi eivät päässeet sitä pilaamaan.

Venäjän suuri maailmanhistoriallinen tehtävä olikin vasta edessä ja sosialismin kausi oli olut van historia viekkauden valmistelema esinäytös sen suurta nousu varten. Izborskin klubina tunnetun lunatic fringen piirissä uskottiin Venäjän todellisen suuruudenkin olevan vasta edessä: pelkästään sen väkiluvuksi hahmoteltiin miljardia…

Usko on merkillinen asia ja kognitiivisen dissonanssin välttämiseksi hyvinkin älykkäät henkilöt pakottavat itsensä uskomaan aivan järkyttäviin mielettömyyksiin. Izborskin klubiin kuului myös nobelisti, fyysikko Alfjorov.

Sääntönä näyttää olevan, että mitä suurempia uhrauksia on tehty, sitä vahvemmin tarraudutaan mielettömänkin selitykseen, kunhan se vain osoittaa, ettei mitään ole tehty turhaan.

Ihmisuhreilla on aina ollut erityisen suuri rooli uskontojen todisteina. Jos uhraa ihmisen, on aivan ilmeisesti vakuuttunut asian suuruudesta. Jos uhraa tuhat ihmistä, alkavat vastaväitteet jo käydä psykologisesti mahdottomiksi.

 Kun sadat tuhannet on tapettu (siis antaneet henkensä…), on kyseessä jo sen luokan argumentti, ettei sen torjuminen rationaalisin argumentein ole mahdollista. Viimeistään silloin, kun määrä nousee miljooniin, olemme uuden uskonnon lähteillä. Asian välttämättömyys ja moraalinen suuruus on pakko uskoa.

Nyt näemme Ukrainan aroilla syntyneen uuden veritodistajien sukukunnan. Uskonnollista symboliikkaa käytetään ahkerasti molemmin puolin. Kiovan mellakoissa vuonna 2014 tapettujen kuvat ovat viereisen kadun varressa valtavan kokoisina ja heistä käytetään yhteisnimitystä Taivaallinen sotnia.

Erään Kiovalaisen luostarin seinässä oli tuhansittain lisää kuvia jo ennen niin sanotun erikoisoperaation alkua. Ne olivat Itä-Ukrainassa kaatuneiden kuvia. Moskovassa ja koko Venäjällähän kirkko on mobilisoitu siunaamaan kaiken, mitä Kremlin tyranni tekee, aina ydinaseiden käyttöä myöten…

Venäjän ja Ukrainan konflikti on jo alun pitäen julistettu Putinin toimesta eksistentiaaliseksi -Ukrainaa ei saa olla, koska Venäjän Suuri Johtaja ei voi sitä hyväksyä eikä sitä hänen nerokkaiden aivojensa tuottamassa historiakuvassakaan ole.

Ellei venäläinen muuten usko tähän, on hänen ainakin uskominen veritodistajien satatuhantiseen joukkoon, joka ei ole turhaan kärsinyt ja kaatunut. Jos tämäkään ei vakuuta, ollaan tekemisissä maanpetturuuden kanssa.

On todettavissa, että Ukrainan sodan suosio on huimasti kasvanut sitä mukaa, kun uhrit ovat lisääntyneet. Itse asiassa ennen sotaa venäläiset suhtautuivat hyvin kielteisesti siihen, että Venäjä suorittaisi jonkinlaisen aseellisen intervention Ukrainaan (vrt. Vihavainen: Haun ukraina tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) ).

Nyt, kun tuhoa on tehty jo valtavasti, on sen oikeuttaminen mitä keskeisin kysymys. Kansan psykologia ei missään tapauksessa hyväksy sitä ajatusta, että uhrit olisivat olleet turhia ja koko politiikka siis itse asiassa vain latteaa rikollisuutta.

Rauhan tekeminen on tässä vaiheessa psykologisesti hyvin vaikeaa molemmin puolin ja asiaa voidaan verrata maailmansotiin. Kun hekatombeittain verta oli vuodatettu ei voitu kuvitellakaan palaamista status quohon tai mihinkään sitä muistuttavaan.

Näemme tässä käytännössä sen tekijän vaikutuksen, jota Ahmavaara nimitti fasistiseksi informaation torjunnaksi. Rikokseen ei voida uskoa, koska koko toiminnasta ei ole saatu mitään hyötyä, vaan sen sijaan pelkkää kärsimystä.

Kyse ei missään tapauksessa ole vain herkkäuskoisuudesta. Tällaiset asiat menevät aina paljon syvemmälle. Rauha on nyt psykologisesti kaikkein vaikein asia hyväksyä.

34 kommenttia:

  1. Kappas! Tämä tematiikka elää ja voi hyvin, kuten tuolla naapurustossakin ....
    Kiitos tästä, ajatusrikkaasta tekstistä.
    Onhan se sääli, että me ihmiset olemme tyhmempiä kuin voimme uskoa: ideologia tms. uskonto sanelee ohi tosiasioiden.
    Tuo sodan problematiikka on pysyvä ongelma ihmiskunnan historiassa: kukaan ei koskaan sotaa halua, mutta aika-ajoin se vain on, talouden, ihmisyysvaateiden etc. näkökulmista riippumatta.
    hitler oli kuollessaan - virallisen - suosionsa huipulla. vissarionovitš džugašvili oli kansanidoli kuolemaansa saakka. putinille käynee samoin: julkinen asenneilmapiiri vaihtunee vasta hänen kuoltua. (nuo eivät ansaitse isoa alkukirjainta)
    Luin hiljattain, uudestaan, Shohei Ookan, Tulia tasangolla.
    Kirja on harvinainen jo sikäli, että se on sotakirja, ilman sankaruutta.
    putinin pitäisi, jos on lukutaitoinen, lukea tuo teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Turha kuvitella, eivät suuret Johtajat koskaan tuollaisia kirjoja lue, saati sisäistä. (Hitlerkin kielsi valtakunnassaan Remarquen Ei mitään uutta länsirintamalta.) Muuten maailma olisikin toisennäköinen - vai onko niin, että tuollaisia kirjoja lukevat eivät ikinä päädy johtajiksi...

      Poista
    2. "Kukapa ei olisi havainnut jopa dosenttitasoisten henkilöiden puhuvan kuin mielipuolet....Izborskin klubiin kuului myös nobelisti, fyysikko Alfjorov."

      Tämä ilmentää hyvin yleistä ajatusharhaa: jos henkilö on pätevöitynyt jollain tietyllä alueella, kuvitellaan että tuo pätevyys "siirtyy" muille tieteen tai elämänalueille. Jos siis fysiikan tohtori alkaa puhua lääketieteestä taikka politiikasta totea, että onpas mielenkiintoista ja vaihda seuraa - taikka ota toinen konjakki.

      Poista
    3. "Ihminen haluaa, että hänen tietonsa ja uskomuksensa olisivat keskenään harmonisia"

      "Jos siis fysiikan tohtori alkaa puhua lääketieteestä taikka politiikasta totea. . . "

      Lääketieteestä yes, mutta miksi rinnastat politiikan tähän.

      Kognitiivista dissonanssia näkyvissä. Tätä on ihmisen vaikea sietää.


      Poista
  2. Narkissos-myytissä tragedia toteutui kun Narkissos ei saanut kaipaamaansa vastarakkautta, mutta tiedolliselta kannalta katsoen hänen ongelmansa seurasi siitä, että hän hahmotti maailmassa väärät vastakohtaparit. Tapahtui ajatusvirhe, joka on ajatusapparaattiimme ikään kuin sisäänrakennettu. Eri asioita koskien se toistuu kaikuna läpi inhimillisen historian.

    Kun kulttuuri-ihmisinä saamme suuren osan tietoisesta ja tiedollisesta ajattelustamme niin sanotusti annettuna, emme kenties osaa helposti kyseenalaistaa meille valmiina tarjottuja vastakohtapareja. Oma kykymme kurkistaa sielumme syviin peileihin saattaa olla varsin vajavainen. Ehkäpä tiedolliset hengenkykymme hyvinkin ovat kuihtuneet kuin Narkissos lähteensä ääreen.

    Tiedollinen ajattelu ei edusta kuin äärimmäisen ohutta pintakerrosta siitä mitä tietoisuuden vedenpinnan alla tapahtuu. Havainnollistava suhde luku voisi olla 1:10 -- aivotutkijat tietävät kertoa, että havaintojemme yhtä yksikköä vastassa on aivoissamme valmis reaktiivinen yhdeksän yhdistelmän tulkintamekanismi. Niin sanotut "kognitiiviset dissonanssit" elävät tietoisuudessa sulassa sovussa rinnakkain, koska ne jossain oikeasti meitä määräävässä sielun jäävuoren varsinaisessa runkorakenteessa ovat yhteensulanutta yhtä ja samaa massaa.

    Eurooppalaisen uuden ajan ajattelu synnytti nykyiset, näköaistin ja visuaalisen mieltämisen malleille perustuvat tiedonalat, joista meitä nyt eniten määräävä talousajattelu jäi jo lähtökuopissaan keskiaikaisen teokratian ajatusjäsennysten varaan -- joten on se ja sama uskommeko liberalismiin vai sosialismiin, koska kumpikin tulee kaatumaan omaan teokraattiseen magiaansa.

    Liberalismin musta kirja taitaa tosin olla kirjoittamatta. Sen ensimmäisellä sivulla on 30 000 giljotiinissa tapettua valistuksen aateveljeä. Kognitiivinen dissonanssi.

    Kouuissamme pitäisiopettaa syvyyspsykologian ja sosiologian perustavimmanlatuiset tosiasiat. Akateemisen maailman pitäisi pystyä irrottautumaan "opillisuuden" -- käsiterealismin -- harhoista. Mutta opiskelijat vaativat vain "turvallisia tiloja" joissa he saisivat olla suojassa Shakespearelta ja Peppi Pitkätossulta.



    VastaaPoista
  3. Miten saataisiin jälleen feministit kannattamaan rauhaa, ja hyväksymään ajatus että maailmassa saa olla ainakin yksi arvokonservatiivinen valtio? Tätä sotaa kannattavat lännessä enemmän naiset kuin miehet. Siinäpä yksi kognitiivinen tritonus. Venäjällä taas veikkaan tilanteen olevan päinvastoin, eli miehet kannattavat sotaa. Lännen naiset vastaan Venäjän miehet.

    VastaaPoista
  4. "Jos sellainen (räikeä keskinäinen ristiriita) syntyy, se on tavalla tai toisella hoidettava pois." Katsoisin, että jos pidättäydytään ratonaalisessa ja realiteettien maailmassa, niin mikään asia tai sen tila ei voi olla kahdella toisistaan oleellisesti poikkeavalla tavalla. Jos siltä näyttää, kyse on tiedon puutteesta tai sen virheistä. Ei nyt mennä kvanttifysiikan outouksiin tässä yhteydessä. Uskomukset ovat tietysti eri asia, ja aina on hyvä muistaa se, että "uskomusten voima on uskomaton" (mahtoi olla Samuli Paronen, joka tuon pöläytti päin näköä).

    VastaaPoista
  5. Miksei kommunismia kokeiltu ensin eläimillä? Olisihan se ollut hienoa, kun kettutytöt ja vastaavat olisivat pelastaneet maailman yhdeltä sen suurimmista onnettomuuksista.

    Synnynnäisenä toisinajattelijana minua häiritsee nykyisten toisinajattelijoiden innokkuus puolustaa pikkuisen Putiniakin väittämällä, ettei se nyt kaiken pahan alku ja juuri ole. Mikä pitää tietysti paikkansa, mutta on turhaa kuurnia hyytysiä, kun hävittäjät vielä lentävät.

    VastaaPoista
  6. ”… Rauhan tekeminen on tässä vaiheessa psykologisesti hyvin vaikeaa…”

    Tämä näyttää olevan erityisesti Ukrainan ongelma. Eikös se ollut niin, että Ukrainassa on nyt säädetty, että asiaa ei saa edes pohtia?

    Ja Zelenskyn esittämät omat rauhanehdot ovat täysin järjettömiä ja mahdottomia toteuttaa maan nykyiseen asemaan ja tukijoihin nähden: Venäjän tulee luovuttaa takaisin kaikki valtaamansa alueet, mukaan lukien Krimin niemimaa, ja maksaa sodan tuhot. Ei onnistu.

    ”… Sääntönä näyttää olevan, että mitä suurempia uhrauksia on tehty, sitä vahvemmin tarraudutaan mielettömänkin selitykseen, kunhan se vain osoittaa, ettei mitään ole tehty turhaan…”

    Niinpä, ja nyt sitten Ukraina jatkaa kansansa tappamista ilman mitään toivoa tai edes järjellistä, toteutettavaa suunnitelmaa.

    ”… Ukrainaa ei saa olla, koska Venäjän Suuri Johtaja ei voi sitä hyväksyä…”

    Ihanko totta, Vihavainen, näinkö ne menivät ne yhdessä sovitut Minkskin sopimuksen ehdot ennen sotaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että Minskin sopimukset... Kas kun eivät neekerien oikeuden USA:ssa. Ellet tiedä, mitä tämä putain on selvin sanoin tästä asiasta julistanut, niin ota selvää ja puhu vasta sitten.

      Poista
    2. ”… Ai että Minskin sopimukset... Kas kun eivät neekerien oikeuden USA:ssa…”

      Nythän sinä, Vihavainen, siis puhut Minskin sopimuksista, joita länsimaat itse olivat tekemässä ja allekirjoittamassa.

      Sinä siis ilmeisesti tarkoitat, että länsimaiden itse laatimat Minskin sopimukset vertautuvat neekereiden oikeuksiin USA:ssa. Mitä sinä tällä tarkkaan ottaen tarkoitat, en oikein tiedä.

      Ehkä sitä, että länsimaihin ei kannata luottaa. Merkel ja Macronhan jälkeenpäin ilmoittivat, että aprillia, aprillia, tarkoitus oli vain antaa aikaa Ukrainalle varustautua.

      Yleensä kun sinulta loppuvat oikeat argumentit, Vihavainen, rupeat parkumaan roskaa.

      Poista
    3. Olivatkohan ne Puten lausunnot Ukrainan valtion ja kansan olemuksesta ja sotilaallisen erikoisoperaation tavoitteista myös yhdessä sovittuja? Niistä oli puhe eikä sinun parkumisesi liity niihin mitenkään.

      Poista
    4. Hyvä blogiteksti ja näköjään herätti vodkahuuruistaan paikalle joko dosentin itsensä, L. Virtasen tai J.Putkosen! :D

      Poista
    5. Merkel joulukuun -22 Der Spiegelin haastatteleussa selvästi ilmoitti, ettei ollut tarkoituskaan noudattaa sovittua Minskin-sopimusta. Yksikään suomalainen media sen paremmin muukaan länsimedia ei ole tästä sanonut halaistua sanaa.
      Votka-huuruinen taitaa olla Heri K.

      Poista
  7. "Rauhan tekeminen on tässä vaiheessa psykologisesti hyvin vaikeaa molemmin puolin ja asiaa voidaan verrata maailmansotiin. Kun hekatombeittain verta oli vuodatettu ei voitu kuvitellakaan palaamista status quohon tai mihinkään sitä muistuttavaan...Rauha on nyt psykologisesti kaikkein vaikein asia hyväksyä."

    Lohduton näkemys, ja mikä lohduttominta psykologisesti erittäin uskottava. Eivät maailmansodatkaan pääättyneet ennen kun toinen osapuoli oli täysin lyöty, vaan miten lyöt täysin ydinasevallan. Ehkä tarvitaan joku paha ulkopuolinen, joka pakottaa osapuolet jonkinlaiseen diiliin...

    VastaaPoista
  8. Entinen Moskovan ja Berliinin suurlähettiläs René Nyberg toisteli noin vuosi sitten erilaisissa A-studioissa, että sota ratkeaa taistelukentällä. Hän oli tarpeeksi viisas, ettei ennustanut kumpi voittaa. Aamulla kuulin radiouutisissa, että Rheinmetall perustaa ukrainalaisten kanssa kranaattitehtaan Ukrainaan. Onhan tässä pari vuotta sodittu. Muutamia Itä--Euroopan maita (ml Suomi) ja Saksaa, Yhdysvaltoja ja Tanskaa ja Norjaa lukuunottamatta länsimaiden sotilaallinen tuki Ukrainalle ei ole ollut merkittävää. Suomi on lokakuisen tilaston mukaan (IfW) tukenut maata 1,5 miljardilla eurolla, mutta Ranska vain puolella miljardilla. Kovasti haukutun Saksan tuki oli 17,1 miljardia.

    VastaaPoista
  9. “… René Nyberg toisteli noin vuosi sitten erilaisissa A-studioissa, että sota ratkeaa taistelukentällä …”

    Tuossa tarkoitettiin erityisesti sitä, että osapuolet taistelevat omilla resursseillaan. Nythän meillä on tilanne, jossa Ukraina taistelee yksin vain omilla miehistöresursseillaan. Muut sodan (todelliset) osapuolet taistelevat vain ja pelkästään aseistamalla Ukrainaa.

    Koska Ukraina ei voi tällä tavoin – pelkällä ulkopuolisella aseistuksella – voittaa sotaa johtuen Venäjän suuremmasta armeijasta, Ukraina tulee häviämään.

    ”… vaan miten lyöt täysin ydinasevallan…”

    Niin, miten? Onko ajatus se, että jos Venäjän kannalta ahdinko uhkaa, niin Venäjä nostaa valkoisen lipun? Siis kun Venäjä hyvin ymmärtää, että todellisuudessa sotaa käydään Venäjä vastaan länsimaat, niin Venäjä antautuu? Ei ole uskottavaa.

    Tuollaisessa hypoteettisessa tilanteessa Venäjä käyttänee taktisia, siis pieni, taistelukentän ydinaseita Ukrainaa vastaan. Ja onko teistä uskottavaa, että Amerikka silloin vastaisia omilla ydinaseilla, pahaisen Ukrainan puolesta, asettaen itsensä tuholle alttiiksi? Ei ole. Amerikka lähtisi livohkaan samoin kuin se lähti Afganistanista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni USA lupasi poistaa kerralla Venäjän laivaston kaikkialta, jos Putin lähtee taktisilla ydinaseillä pelehtimään. Tämä onnistu helposti ilman ydinaseita.

      Kovasti on tämä Ano 15.20 kallellaan siihen, että Venäjän tulee saada nyt ensialkuun alkupalaksi Ukraina, jotta jaksaa siitä sitten taas etiänpäin.

      Kautta historian Venäjä on ensin vaatinut vain jotakin pientä ja kun on sen saanut, heti lisää. Ensin vain pari tukikohtaa ja sitten koko Baltia, jne. Ei ole syytä olettaa, että mikään riittää, jos peruuttelemaan lähdetään.

      Jo Paasikivi ymmärsi hyvin, että mihinkään Venäjän puheisiin eikä varsinkaan lupauksiin voi koskaan luottaa. Stalinkin olisi kuunnellut paavin mielipitetä, jos paavilla olisi ollut divisioonia.

      Poista
    2. >… Kovasti on tämä Ano 15.20 kallellaan siihen, että Venäjän tulee saada nyt ensialkuun alkupalaksi Ukraina, jotta jaksaa siitä sitten taas etiänpäin …

      Milloin sinulle, Matias, todettiin lukihäiriö? Otan osaa.

      Älä nyt kuitenkaan pane muiden suuhun omia, älyttömiä soperruksiasi. Jos on jotain sanomista, pyydä apua kirjoittamiseen, vaikka naapuriltasi. Ellet ole hölöttämisellä häntä jo suututtanut.

      Poista
    3. Älä nyt Ano hyvä liikaa lämpöile.

      Sensijaan voisit selventää, kumpaa kannatat:
      a) Venäjä saa pitää nyt valtaamansa alueet ja pääsee taas ihmisten seuraan niinkuin ei mitään vai
      b) Venäjä saa hävittää Putinin julistuksen mukaisesti koko Ukrainan valtiona, kuten "sotilasteknillisen erikoisoperaation" tavoite oli, eikä koira perään hauku?

      Jatkokysymys: kun Putin on saanut Ukrainan, mitkä ovat hänen seuraavat toimenpiteensä "vuosisadan suurimman geopoliittisen katastrofin" eli Neuvostoliiton hajoamisen korjaamiseksi?

      Pala kerrallaan, vai mitä?

      Poista
    4. Matias: “… voisit selventää, kumpaa kannatat: …”

      Mitenkä minä sen sinulle onnistuisin kertomaan, että minä en KANNATA mitään. Minä tarkastelen vaihtoehtoja ja niiden toteuttamismahdollisuuksia niillä perusteilla, joita on tarjolla.

      ”… Venäjä saa hävittää Putinin julistuksen mukaisesti koko Ukrainan valtiona…”

      Tämä minulta on mennyt ohi. Että Putin siis aikoo hävittää koko Ukrainan, ja mitä se tarkkaan ottaen tarkoittaa? Heitäpä siis linkki asiaan, eikä minkään kyläkuppilan takapöydän juttuihin.

      ”… Venäjä saa pitää nyt valtaamansa alueet…”

      Tämän asian minäkin muistan Venäjän ilmaisseen. Kyse on niistä Itä-Ukrainan venäjänkielisistä ja etnisesti venäläisistä alueista, joille Minskin sopimuksissa länsimaat lupasivat Ukrainan sisäisen ja osittaisen autonomian. Ja se seikka peruttaisiin, että venäjänkielinen opetus lopetettaisiin näillä venäjänkielisillä alueilla.

      Kun nyt Ukraina ja länsimaat peruivat lupauksensa, Venäjä on jo liittänyt nämä alueet suurelta osin maahansa. Tätä asiaa minä en sen enempää kannata kuin vastusta, vaan totean asian tosiasiana.

      ”… kun Putin on saanut Ukrainan, mitkä ovat hänen seuraavat toimenpiteensä… ”

      Pahoittelen kovasti, mutta vastoin uskomustasi minulla ei niin läheisiä suhteita Putinin, että voisin tähän kysymykseesi vastata.

      Sitten vielä erääseen seikkaan. Kun Putin sanoo seuraavaa, minä uskon häntä:

      "For them (the West - TASS) this is about improving their tactical position, but for us this is about our destiny, a matter of life and death.”

      Ja tästä seuraa se tosiasia, että Venäjä on valmis panemaan kaikkensa peliin, todennäköisesti ydinaseita myöten. Länsimaiden kannattaa pohdinnoissaan ottaa tämä huomioon. Tai sitten länsimaidenkin on oltava valmiit kävelemään tie loppuun asti.

      Poista
    5. Ukrainan hävittäminen valtiona tarkoittaa Moskovan nukkehallitusta Kiovaan ja seuraavaksi vanhan kaavan mukaan "Ukrainan vapaaehtoista anomusta liittyä takaisin osaksi Ruskii Miriä" - siis KGB-mafian alaisuuteen ja ryöstettäväksi.

      Minskin sopimus olisi tarjonnut alun tälle samalle polulle.

      Kyllä se Ukrainan maaperä Putininkin jälkeen paikalleen jää varmaan osa ihmisistäkin. Vain epäilyttävät ainekset viedään Katyniin noin kuvainnollisesti sanoen. Ja ehkä kirjaimellisestikin.

      Tämä on vanha ja hyväksi havaittu perusvenäläinen toimintakaava, jota on sovellettu niin Baltiaan kuin muuhunkin Itä-Eurooppaan. Suomellekin se oli tarjolla, mutta täpärästi pelastuimme, mikä antaa toivoa myös Ukrainalle. Tällä kaavalla siis yritetään mennä.

      Tavallaan ymmärrän tuon ajatuksesi arvoisa Ano siitä, että Putin kokee äärimmäsitä uhkaa, jos KGB:n valta alkaisi lipsua (tai mikä sen KGB:n nimi nyt milloinkin sattuu olemaan). Uhka on Putinille tietenkin suoraan henkilökohtainen, mutta hänelle se on samalla enemmänkin.

      En ole psykologi enkä edes hääppöinen kyökkipsykolgi, mutta tarjoan pohdittavaksenne ajatuksen siitä, miksi Putin toimii niin järjettömästi kuin miten se meille nyt näyttäytyy. Tappaa ja rikkoo paikkoja ilman mitään tolkkua.

      Näin se menee:

      Putin on orpopoika Leningradin varjoisilta kujilta. Hänen äitinsä on ikiaikainen, arkaainen ja lapsilleen joskus välillä varsin julmakin äiti-Venäjä ja isänsä taas on kivenkova konspiraattori ja väkivaltainen macho, KGB.

      Putin elää noiden vanhempiensa antamassa maailmassa ja suorittaa kilittinä poikana heidän antamaansa tehtävää.

      Lähtökohtiensa takia hänen on mahdotonta ajatella avoimempaa ja muun maailman kanssa toimeentulevaa uutta ja toisenlaista Venäjää. Hänelle on merkityksellistä ainoastaan äidin ja isän perinnön, Neuvostoliiton rajojen ja mahdin palauttaminen ja se, että Venäjää pelätään.

      Se, mitä edellä on sanottu Putinista, koskee Venäjän koko slivovikkikaartia, jolla on all in tässä pelissä.

      Jotenkin näin?

      Poista
    6. Jotenkin Matiaksen selitysmalli tuntuu uskottavalta: Putin elin vaikutuksille altiin ikänsä NL:ssa ja KGB:n hommissa saaden niiltä parasta mitä tuo systeemi saattoi tarjota, siksi NL:n romahdus oli hänelle katastrofi ja palauttaminen unelma. Keinot suoraan KGB:sta, mistäpä muualtakaan.

      Poista
    7. “… Ukrainan hävittäminen valtiona tarkoittaa Moskovan nukkehallitusta Kiovaan…”

      Siis tämä on pelkästään sinun luulosi, fantasiasi tai painajaisunesi. Siis tämä Ukrainan hävittäminen. Eikä faktaa.

      ”… Minskin sopimus olisi tarjonnut alun tälle samalle polulle…”

      Jaa, tämä on se sinun ajatuspolkusi. Itä-Ukrainan etnisten ja kielellisten alueiden osittainen itsemääräämisoikeus olisi siis tähän johtanut.

      Siis Ahvenanmaan osittainen sisäinen itsemääräämisoikeus johtaa Ruotsin nukkehallitukseen Helsingissä, niinkö? Ja entä Kosovo, siinähän länsivallat sodalla menivät vielä pitemmälle itsemääräämisoikeudessa.

      ”… Suomellekin se oli tarjolla, mutta täpärästi pelastuimme…”

      Muistaakseni Suomi hävisi sodan. Suomi antautui jatkosodassa täysin. Rauha tehtiin Pariisissa 1947, kymmenkunnan maan allekirjoittaessa rauhansopimuksen. Suomelle annettiin Pariisissa kaksi vaihtoehto: allekirjoittakaa ilman mitään muutosvaatimuksia tai sota jatkuu.

      ”… mikä antaa toivoa myös Ukrainalle…”

      Olet vaihteeksi oikeassa. Samalla tavalla Ukrainalta nimet rauhansopimukseen kuin Suomeltakin, niin rauha alkaa saman tien.

      ”… miksi Putin toimii niin järjettömästi kuin miten se meille nyt näyttäytyy…”

      Arvelenpa sen johtuvan siitä, että meidän näössämme on vikaa. Putinin vaatimukset Ukrainalle olivat aivan järkeviä. Se toinen vaatimushan oli se, että Ukrainaan ei saa liittyä Natoon, eli ei saa tuoda ydinaseita Venäjän rajalle.

      Ja samanlaisen, aivan järkevän vaatimuksen USA esitti aikanaan Kuuballe ja Venäjälle vuonna 1962. Jos neuvottelut eivät olisi johtaneet tulokseen, USA oli jo valmiina hyökkäämään Kuubaan. Mikä ero tapauksilla?

      ”… Putin on orpopoika Leningradin varjoisilta kujilta…”

      Jep, jep. Vaikutat oikein kivalta keittiöpsykiatrilta.

      Poista
  10. Mitä tahansa puhetta sodasta ja sen perusteista, mutta rauha on ennemmin tai myöhemmin tehtävä oli se miten epäoikeudenmukaista tahansa.
    Sodat päättyvät aina rauhaan.

    Tietenkin se hypoteettinen mahdollisuus on edelleen että Venäjä ja Putin romahtavat niin rintamalla kuin sisäisesti ja Ukraina voittaa.
    Tätä tietenkin toivotaan.
    Mutta kuinka pitkään sitä odotetaan, vuosi vai viisi vuotta, kymmenen?

    Odotusta ei nopeuta se, että noin miljoona kertaa päivässä todetaan eri tavoin eri puolilla miten paha Putin on.
    On tehnyt sen itse selväksi. Kauhistelu ei johda mihinkään.
    Jos on niin paha, ja kun on: miksi länsi ei toimi?
    Jos on niin paha, ja kun on: niin miksi Ukrainassa ei vieläkään todellista liikekannallepanoa?

    Mitä pidemmälle tämä sota jatkuu, sen enemmän nousee kysymyksiä.
    Ei haluta tehdä rauhaa, mutta ei haluta todella yrittää voittaa Venäjääkään.Tai ei uskalleta. Tarkoitan Natoa, länttä.



    VastaaPoista
  11. Ukrainan tissonanssi ratkeaa yksinkertaisesti: julistetaan sopivia totuuksia, mutta toimitaan realismin mukaan. Eli venäjä julistaa voittaneensa fasistit ja Ukraina julistaa saaneensa puolustusvoiton. Oikeasti jämähdetään kaivettuihin linjoihin vuosikymmeneksi, se on halpaa eikä tule miestappioita.

    Kymmenen vuotta riittää tilanteen luonnolliseen rauhoittumiseen, koska ukkelit vaihtuu molemmilla puolilla.

    VastaaPoista
  12. Vihavainen kirjoittaa hyvin raadollisen ja rakuuksia sisältävän analyysin. Ilmeisesti joka sana on totta. Valitettavasti.

    Ehkäpä se Moskova on pakko pommittaa raunioiksi maan tasalle, jotta himo aloittaa valloitussotia laantuu seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "... Ehkäpä se Moskova on pakko pommittaa raunioiksi maan tasalle ...

      No, panepa Toipila toimeksi! Kun muut eivät saa mitään aikaiseksi, tempaisepa sinä vaikka vanha viikate riihen seinästä. Ja eikun itää kohden ryntäämään.

      Missä ovat suomalaiset sankarit ja vapaaehtoiset, kun täällä vain uhoavat? Etteivät olisi suurisuisia vellihousuja.

      Poista
    2. Johan Ukrainasta on palannut ainakin yksi suomalainen tuon sodan sankarivainajana.

      Poista
    3. No mutta nythän sä Anonyymi suutuit. Etkö ymmärrä kuvakieltä?

      Poista
    4. "Ehkäpä se Moskova on pakko pommittaa raunioiksi maan tasalle...Etkö ymmärrä kuvakieltä?"

      Ensimmäiseen virkkeeseen. totean, että pommitapa ydinasevaltion pääkaupunki. Toiseen, että älä puhu p:ta vakavassa asiassa.

      Ukrainan sodan tekee ns pirulliseksi ongelmaksi se, että Venäjä ei saa voittaa, mutta ei liioin hävitäkään liian paljon, eksistenttiaalisesti.

      Poista
    5. "... Venäjä ei saa voittaa, mutta ei liioin hävitäkään liian paljon, eksistenttiaalisesti."

      Venäjä ei voi hävitä eksitetiaalisessa mielessä. Se on absoluuttinen mahdottomuus. Kyllä se tuossa jököttää jatkossakin.

      Sen sijaan Putin ja KGB kyllä voivat menettää eksistenssinsä. Ja varsin todennäköisesti menettävätkin. Kyse on vain siitä, milloin takemminottaen tuo tapahtuu.

      Ongelma ja päänsärky meille tässä on se, että Putin ja KGB luulevat itse olevansa se Venäjä.

      Poista
  13. Samalla lailla veri velvoitti aikansa Afganistanissakin. Kunnes Moskavassa kyllästyttiin kuluttamaan miehiä ja kalustoa tyhjän vuoksi. Maatuskat tekevät ilmaiseksi uusia sotilaita mutta rauta maksaa rahaaa Asiasta kolmanteen. Myrkyttivätköhän cia agentit vai trotskilaiset Navalnyin?

    VastaaPoista
  14. Nyt vasta Munchenissä eilen tuotiin viimein kunnolla esiin se että Naton konventionaalisen aseistuksen resurssien ylivoima on suunnaton verrattuna Venäjään. Näin mm. Häkkänen.

    Silti tilanne vaikea, koska länsi käy ukrainalaisilla sotaa puolivaloilla.

    Isompi tuki ja Ukrainassa todellinen liikekannallepano, viimeinkin.
    Onko siellä nyt aika miettiä Zelenskyn suosiolukuja?
    Siinä olisi vaihtoehto jota ei ole vielä edes kokeiltu.

    Jos tämä ei käy, sitten on tehtävä se "väärä" rauha.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.