lauantai 10. helmikuuta 2024

Suuria tarinoita

 

Runebergiläinen tarina

 

Kun Venäjä hyökkäsi Suomeen helmikuussa 1808, aloitti Suomen armeija strategisen perääntymisen.

Se oli sangen terve idea sen ajan oloissa. Vastustajan näännyttäminen vetäytymällä yhä syvemmälle maan sydämeen vaaransi vihollisen huollon ja kun se olisi saatu houkuteltua tarpeeksi kauas, olisi voitu panna se pussiin ja pakottaa antautumaan.

Tähän oli periaatteessa sodan alkaessa hyvät mahdollisuudet. Viaporin linnoitukseen jäi venäläisten selustaan 6000 miestä vahvoine tykistöineen ja luvassa oli myös Englannin laivaston apu ja 10000 sotilasta. Kun näitä olisi vielä voitu tarpeen tullen täydentää Ruotsista tulevilla joukoilla, olisi nälkäisten ja kurjien venäläisten tilanne pian ollut kahden armeijan välissä mahdoton.

Itse asiassa venäläiset itse käyttivät juuri tällaista vetäytymistaktiikkaa Ranskan Suurta armeijaa vastaan vuonna 1812 ja on esitetty ajatus, että venäläiset olisivat oppineet perusidean juuri Suomen sodasta, siis Klingsporilta.

Suomessahan homma ei toiminut, minkä sai aikaan jo Viaporin antautuminen. Päälle päätteeksi kuningas Kustaa IV Adolf onnistui suututtamaan englantilaiset, jotka luopuivat avustamasta tuittupäistä ja turhamaista Kustaata.

Suomen armeijalle talvinen perääntymismarssi joka tapauksessa oli moraalisesti hyvin raskas ja Suomen joukkojen komentajaa Klingsporia onkin arvosteltu heikosta asian hoitamisesta. Tiedustella olisi pitänyt paljon paremmin ja myös koko ajan kuluttaa vihollisen voimia ja häiritä sen huoltoa.

Kun Runeberg sodan jälkeen ryhtyi luomaan sankarieepostaan, hän joka tapauksessa saattoi todeta, että joukot taistelivat hämmästyttävän sitkeästi ja pysyivät ruodussa kaikesta huolimatta. Olihan niitä karkureitakin, tietysti, mutta kaiken kaikkiaan löytyi perusteita myös sanoa, ettei kansa pettänyt -ainakaan rintamalla.

Kun se ei ollut kansa, täytyi sen olla joku muu. Runeberg valitsi pettureiksi ruotsalaiset. Pahin petturi oli kylläkin kotimainen mies, Puotilassa syntynyt C.O. Cronstedt, mutta hänen nimeäänkään ei kehdannut sanoa ja itse asiassa sellainen lurjus olikin jo suvuton ja lapseton, kuten runoilija riimitteli.

Mutta nimeltä mainitut konnat olivat nimenomaan ruotsalaisia ja siis ei-suomalaisia, kuten mm. Matti Klinge on korostanut. Kuningas Kustaa IV Adolf oli Runebergin kuvaamana puolihullu ja eleli omassa mielikuvitusmaailmassaan. Kun hän juhlallisesti neuvonantajiensa läsnä ollessa puki päälleen Kaarle XII:n puvun, riitti se hänen mielestään innostamaan koko kansaa voittoisaan taisteluun.

Runeberg kuvaa asiaa ironisesti:

Ei tiedä aikakirjat

hän saiko muuttumaan

teollaan uljahalla

asiat Suomenmaan

vaan hämmästyipä kyllä

läheinen maailmans’

Karl Lagerbring, Toll marski

ja Piper keivi kanss’

 

Suuri kelmi ja pelkuri oli siis myös tuo Suomen joukkojen ylipäällikkö, kreivi Klingspor. Hän määräsi aina vain perääntymään, mikä raivostutti joukkoja, jotka olisivat halunneet taistella. Kun ensimmäiset voitot sitten saatiin Siikajoella, sai Klingspor siitäkin kunniaa, joka ei lainkaan kuuluut hänelle.

Runeberg panee vänrikeissään luutnantti Reiherin kommentoimaan asiaa. Runoa voi pitää solvauksen mestarinäytteenä:

Cronstedtinpa ajutantti,

Reiher Luutnantt' tuohon tiesi:

"Lemmon valhe, että Klingspor

seisahtunut on kuin miesi;

Adlercreutz ja Hertzen poisti

häpeämme kunnollansa;

marski, hitto vieköön, matkall'

oli vanhaan tapahansa."

 

Mainittakoon, että Reiher oli Tiittalan kartanon isäntä Sulkavalta.

Upseerit pohdiskelivat joka tapauksessa Klingsporin asiaa ja esille tuotiin muun muassa se, ettei tämä ollut suomalainen:

Tigerstedt, tuo Suomen poika,

joka niinkuin Aflecht raukes,

kiristeli hampaitansa,

kiukust' kieli laukes:

"Totta, hän on muukalainen,

kasvanut ei laaksoissamme,

hän ei taida meidän kieltä

eikä tunne tapojamme."

 

Ruotsiahan Suomen upseerit itsekin keskenään puhuivat, mutta aikalaisten todistuksen mukaan ainakin Itä-Suomessa he osasivat myös suomea ja usein paremmin kuin ruotsia. Tietty suomalainen identiteetti oli myös tosiasia, vaikka Ruotsin valtakunnan ja kuninkaan puolesta taisteltiinkin.

 Tämä muuten on asia, joka näyttää viime vuosikymmeninä kummallisesti hämärtyneen. Asia saattaa liittyä siihen, että tuo aikakausi on tullut yhä epämuodikkaammaksi. Harva tietää siitä oikeastaan yhtään mitään.

Murskaavimman lausunnon koko herrasta, siis tuosta sotamarskista antaa viimein ukko Lode:

"Pois ma joukostanne lähden,

pitäkäätte riemujanne;

Klingsporista moitett' aina

saapi kuulla seurassanne.

Sotamarski, sotamarski,

muut' ei ole haastamista;

häpeä ett' urhomiehet

kehtaa haastaa tuommoisista."

 

Loden, ”jäykän herran” mielestä oli siis alentavaa noin ”urhomiesten” kesken ottaa koko tuota makasiinihallinnossa eikä taisteluissa uransa luonutta sybariittia edes puheeksi.

Mainittakoon, että venäläisillä oli samoihin aikoihin samanlaisia ongelmia. Venäjän armeijahan vuonna 1812 perääntyi perääntymistään ja antoi ranskalaisten hävittää maataan. Jopa pyhä Moskova poltettiin ja jätettiin ranskalaiselle.

Mihail Lermontovin runon Borodino tuntee jokainen venäläinen ja siinä pelastetaan Venäjän armeijan kunnia. Ensin kysytään, annettiinko Moskova tosiaan ihan taistelutta ranskalaisille ja sen jälkeen kuvaillaan ihannoivasti venäläisen taistelun ja etenkin käsikähmän (rukopašnyi boi) verratonta uljuutta. Toki taistelu hävittiin.

Borodinosta tuli sittemmin venäläisen sotamaineen symboli ja perääntymistä johtaneesta Kutuzovista tehtiin sotilasnero, joka voitti Napoleonin aidolla venäläisellä viisaudellaan. Leo Tolstoi antaa Sodassa ja rauhassa Kutuzovin aina silloin tällöin huokaista, että vielä joutuvat ranskalaiset syömään hevosensa.

Niinhän siinä sitten kävikin. Vuoden 1812 Isänmaallinen sota ja Borodinon taistelu ovat yhäkin venäläisen nationalismin suuria tukipylväitä, mutta kyllä suuri perääntyminen herätti aikoinaan masentuneen ja vihaisen reaktion.

Vastaava ja itse asiassa paljon suurempikin kansallinen rooli on Suomen historiassa vuosien 1808-1809 Suomen sodalla Runebergin kuvaamana. Siinä maalattiin ensi kertaa ihanteellinen kuva sekä Suomen herrasväestä, joka oli isänmaallisuuden elähdyttämä, että urhoollisesta ja kärsivällisestä kansasta, joka ylsi sankaritekoihin.

Itse asiassa Suomella ei 1800-luvun alussa ollut vielä omaa historiaa. Porthanin kuivakkaat kronikat eivät muodostaneet sellaista populaaria kertomusta, jonka kansakunta tarvitsi.

Historian Suomelle loi kaksi kaunokirjailijaa, Runeberg ja Topelius. Nyt kun jo monet tutkijapolvet ovat ahertaneet Suomen kansallisen historian parissa, on tilanne jo tyystin muuttunut ja unohdamme helposti, miten ratkaisevasti uuden luomuksen nuo kaksi kaunokirjailijaa toivat tähän maahan ja maailmaan.

Tuskinpa paljon erehdyn, jos sanon, että nykyisen kansallisen tarinamme on luonut ennen muuta yksi mies: Väinö Linna, joka muuten sanoi Tuntemattomalla kirjoittaneensa anti-Runebergin. Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla eivätkä suinkaan Topeliuksen ja Runebergin teokset ovat joka tapauksessa nyt se perustarina, joka meistä kertoo ja johon lukemattomat akateemiset tutkimukset ovat lähinnä alaviitteitä.

Linna saattoi rakentaa Runebergin luomalle perustalle ja sen myös teki, mutta onko meillä nyt vielä olemassa sellaista suurta uutta tarinaa, joka jatkaisi siitä mihin Linna jäi.

Mikäli kansakunta on yhä olemassa ja onhan se, jos niin halutaan, täytyy tarinan vielä jatkua. Kuka kertoisi meille Kekkosesta, kuka Koivistosta ja näistä kaikista muista? Onko tarina jo saanut muodon jossakin?

Postmodernin käsite taitaa jo olla siirtynyt historian roskakoriin, mutta totta saattaa olla, että suurilla tarinoilla on nykyään ongelmia. Yhteiskunta on yhä heterogeenisempi ja kansa yhä suuremmalta osin lukutaidotonta ja kykenemätöntä ymmärtämään historiaansa tai edes sitä yrittämään.

 Sen sijaan meilläkin on yhä suuremman joukon mielestä pakollista hengen ravintoa kaikki se kulttuurinen sälpä, mikä kulloinkin syntyy Amerikassa, BLM:stä wokeen…

Vai lienenkö erehtynyt?

 

 

43 kommenttia:

  1. Jos tarina Kekkosesta joka oli valmis maanpetokseen, kohtuulliseen, saadakseen palasta Lappia Viipurin ja osan Kannasta takaisin pitää paikkansa, poistan aina varmistimen mielestäni kun Kekkosta taas solvataan.
    Eihän siitä vaihdosta varmaankaan mitään olisi tullut, mutta tärkeintä että edes yritti ja sitä mahdollisena kuvitteli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tri Timo Tuikan isä oli kuulemma aina todennut, että Kekkonen on "sutki". Timo tuli omissa tutkimuksissaan samaan tulokseen, mutta lisäsi: "Sutki kylläkin, mutta isänmaallinen sutki!" https://areena.yle.fi/podcastit/1-3312252

      Poista
    2. Mikäs maanpetos se on vaihtaa huonoa maata hyvään maahan.

      Poista
  2. > Mikäli kansakunta on yhä olemassa ja onhan se, jos niin halutaan, täytyy tarinan vielä jatkua…

    Täyttökö sepitetyn tarinan jatkua, eikö historia riitä? Ja jos täytyy olla tarina, mitä tarkoitusta sen tulee palvella? Eikö ”Amerikan sälpä” ole riittävä; meille, jotka olemme avanneet oven ulos Jukolasta?

    Ja oliko Linnan tarina torppareista tarpeen? Kauan kesti tämän värssyn kumoaminen, etenkin kuin sen lausui tieteen – ei taiteen – akateemikko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun mentiin pois Jukolasta, mentiin Impivaaraan.

      Poista
    2. Aivan, niinhän me tehtiinkin.

      Poista
    3. "Ja oliko Linnan tarina torppareista tarpeen? "

      Kyllä se oli poliittisesti tarpeen, suorastaan välttämätöntä kansallisen yhtenäisyyden saavuttamiseksi. Ja jos tuo "sydämen totuus" ei niin pilkulleen totta ollutkaan, niin mitä sitten?

      Poista
  3. Kansakunnan tarinahan koostuu myös osatarinoista. Muistatteko Vihreiden tarinan ja sen muutokset?

    Kuinka kansakunnan luontoihmiset loivat kettinkeineen tarinan luonnonsuojelusta ja kuinka tarina kehittyi laajemmaksi kertomukseksi ympäristönsuojelusta. Kuinka ydinvoima oli paha ja kuinka ikuiset jätteet tuhoavat ihmiskunnan. Kuinka Vihreiden kansanedustajat valloittivat eduskunnan.

    Miten tarina eteni? Nyt ydinvoima on hyvä, ei puolta sanaa lausuta sitä vastaan; jätteet eivät enää ole vaarallisia. Vihreät hylkäsivät vanhat tarinansa, ryhtyivät feministeiksi ja vannoivat intersektionaalisesta feminismin aatteeseen.

    Vihreiden kannatus on nyt 8 prosenttia. Sellainen tarina se oli. Mielenkiintoinen käsikirjoitus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilen ettei tuolla ole tekemistä sukupuolen kanssa.
      Olettaisi että se ns. kotimainen vihreä ajattelu on sidoksissa aikakauteen ja maantieteelliseen sijaintiin. Asutaan siinä tietyssä kohtaa ja minkään tulisi muuttua, kuin myöskin hankitaan luonnosta tasan se mitä tarvitaan.
      Kun taas joillain on vihreässä ajattelussa mukana Green peace joka taas organisaationa lobbaa omaa näkemystään taloudellisestikin. Joissain kohdin näkemykset pitävät paikkansa. Kuten teknillisesti vaikka turkistarhauksesta, mutta kauhukuvat eläinten huonosta kohtelusta jne.ovat enimmäkseen Aasian teollisuudesta, joilla taas kyykytetty Suomessa kotimaista toimijaa. Ymmärtämättömyyttä ettei se taas poista tiettyjen tuotteiden kysyntää, vaan enempikin siinä sahaa omaa oksaa ymmärtämättömyyttään.

      Poista
    2. Vihreiden tarina on vain osatarina. Se on ikään kuin lyhyt kertomus aikalaishulluudesta, ja se on syytä ensin upottaa historialliseen kokokuvaan aikakaudesta, jonka atomipommien räjäyttäminen ja suurvaltojen ydinasevarustelu käynnistivät.

      Ennen ydinpommeja yksikään tarina ei ollut samalla tavalla koko maailmaa käsittelevä -- pohjimmiltaan uskonnollislaatuiseen eskatologiaan palautuva -- kuin mitä maailma oli kylmän sodan aikana. Maanpäälliset koeräjäytykset kieltävän sopimuksen jälkeen mielikuvat globaalista tuhosta siirtyivät vihreään ajatteluun". Se levisi pian ympäri maailmaa nopeudella, jolla mikään puhtaasti tiedollinen ajatteluperinne ei edes tiedolle vihkiytyneen eurooppalaisen kulttuuripiirin sisällä ole historiassa pystynyt leviämään.

      Mutta vihreän eskatologiankin suosio oli seurausta siitä, ettei eurooppalaisen uuden ajan -- valistuksen ja maallistumisen maailman -- varsinainen uusi suuri valtauskonto, taloususkonto, itsessään sisällä uskonnoille yleensä olemuksellisesti kuuluvaa eskatologiaa.

      Niinpä elämme nyt vihreässä kertomuksessa, joka uppoaa kertomukseen ydinasetuhosta, joka uppoaa suureen kertomukseen eurooppalaisesta uudesta ajasta, valistuksesta ja liberalismista. Uusi aika valistuksineen voitaisiin vielä upottaa oman eurooppalaisuutemme monituhatvuotisiin kulttuurivalintoihin, joiden selvästi näkyvä kirjallinen päätepiste löytyisi antiikin Kreikasta ja sen merkillisistä ajattelulaaduista -- ja ehkä vielä sitäkin kauempaa, ihmisenmuotoisista jumalista ja äännekirjoituksen omaksumisesta.

      Poista
    3. Ano 10. helmikuuta 2024 klo 12.49

      > Epäilen ettei tuolla ole tekemistä sukupuolen kanssa…

      Varmaan pitkälti näin saattaa olla vihreiden kanssa, etenkin liikkeen alkuvaiheessa. Toisaalta muutos liikkeen loppuvaiheessa näyttää kyllä liittyvän sukupuoleen. Intersektionaalinen feminismi ei nyt kuitenkaan ole sukupuoletonta, ja samaa kertoo vihreiden kannattajien sukupuolijakauma viime aikoina.

      Poista
  4. Täytyy tunnustaa, että ensimmäisen kerran luin, että ruotsalaisten strategiaa Suomen sodassa olisi pidetty mahdollisesti toimivana. Perustuuko tämä johonkin teokseen. Ajattelen, että se ei olisi missään olosuhteissa voinut toimia kolmesta syystä:

    -Suomessa puuttuu syvyyttä Venäjän tapaan

    - vetäytyminen jättää maan sydänalueet ja väestön vihollisen haltuun ja tarvittaessa hävitettäväksi. Vetäyttymisalueella taas ei ollut pohjaa huollolle

    - blogissakin mainittu ruotuarmeijan demoralisoituminen sotaväen joutuessa taisteluitta jättämään kotiseudut perheineen vihollisen haltuun

    Tappiollisuuden sinetöi Viaporin perusteeton antautuminen. Ei Cronstedt ole syyttä petturin mainettaan hankkinut.

    VastaaPoista
  5. "Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla eivätkä suinkaan Topeliuksen ja Runebergin teokset ovat joka tapauksessa nyt se perustarina, joka meistä kertoo"

    Uusi politiikka, uudet laulut. Linnan tarinan voimalla kestettiin kylmän sodan pitkät vuodet ja Paasikiven-Kekkosen välttämätön myöntyvyyspolitiikka, joka säilytti meidät osana läntistä kulttuuripiiriä, sekä auttoi rakentamaan yhteiskuntaa yhdistävän hyvinvointivaltion.

    Hauska detalji: Pekka Parikan Talvisodassa eräs sivuhahmo lausuu rintamalle mentäesssä Runebergin runoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Runeberg oli vielä talvisodassa hyvin suosittu.

      Poista
    2. Nimenomaan, siksi 1944 alkaen piti keksiä uudet laulut. Runeberg oli ensimmäisen tasavallan poeta laurea.

      Poista
  6. Venäläiset olivat kokemuksesta oppineet, että hyökkäysarmeija Suomesssa, jossa oli ulottuvuutta huomattavan paljon ja teitä kovin vähän, olisi huollettava meritse.
    Vasta Sprengtporten sai heidät uskomaan, että voitaisiin hyökätä myös talvella. Ja uusi tieverkostohan oli tehty.
    Armeijan moraali nimenomaan kesti ja myös venäläisten selustassa syntyi sissiliikettä. Tämä oli hyvin pelottava vaihtoehto heidän kannaltaan, mutta saatiin pidettyä siedettävissä rajoissa kohtelemalla väestöä hyvin siellä, missä ei ollut kansannousua kuten Pohjanmaalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvihyökkäys oli siinä mielessä looginen, että se neuralisoi Ruotsin laivaston, joka oli tasavertaisempi Venäjään nähden. Maavoimissa Ruotsin armeija oli sen sijaan niin lukumäärän, ammattimaisuuden kuin ehkä osaamisenkin osalta jäänyt kohtalokkaasti, mutta ehkä väistämättä , jälkeen Venäjästä. Loppujen lopuksi sodan lopputulos oli pitkällä juoksula onneksi niin Ruotsille, Venäjälle kuin Suomellakin: Ruotsi sai Norjan ja pysyvän rauhan, Venäjä Pietarin turvallisuuden ja Suomi autonomian, joka oli tie itsenäisyyteen.

      Poista
  7. Viaporin antautumista on selitetty upseerien tiedolla ettei mitäön apua ole odotettavissa. Englantia ei mainita mutta Ruotsilla ei ollut edes voimia tai tahtoa puolustaa itämaataan. Upseerit olivat aatelisia jotka palvelivat kuningasta läänitystä vastaan. Nämä pienet valtakunnat jotka olivat koko omaisuus jos ne sijaitsivat itämaan alueella olivat tietysti kaikki kaikessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itämaa-nimitys kuuluu keskiaikaan. Suomi oli toki jo Suomi.

      Poista
    2. Eikä mitään lääkityksiä enää ollut.

      Poista
    3. Tätäkin Klinge korosti: Viapori oli hyökkäämiseen, ei puolustamiseen tarkoitettu. Miksi Ranska olisi maksanut miljoonia piskuisen kyläpahasen puolustamisesta? Ja puolustuksen näkökulmasta jo Vallisaari on korkeampi, Kaivopuisto aivan lähellä.
      -jussi n

      Poista
    4. > Itämaa-nimitys kuuluu keskiaikaan. Suomi oli toki jo Suomi…

      Nyt en muista ihan varmaan, joten professori voinee virkistää muistiani. Mutta eikös se ollut niin, että kun ”Suomi” liitettiin Venäjän valtakunnan osaksi, niin ”Suomea” ei liitetty mihinkään. Ei ollut "Suomea", oli vain joukko nimettyjä Ruotsin maakuntia, jotka luovutettiin Venäjälle.

      Onhan se tietysti romanttista puhua Suomesta jo tuolloin.

      Poista
    5. Tätä Haminan rauhan tekstiä on aivan hämmästyttävästi käytetty argumenttina sille, ettei muka ollut mitään Suomea, vaikka lähdemassat sanovat selvästi että oli.
      Kannattaa ehkä nyt ainakin vilkaista sen lisäksi Uudenkaupungin rauhansopimuksen tekstiä vuodelta 1721, jossa kerrotaan, että Venäjälle annetaan Suomen suuriruhtinaskunnasta ne ja ne alueet.
      Miksi sanontaa ei käytetty vuonna 1809 ei ole selvää. Ainakin jokainen ymmärsi, että osa tuota Suomea kuului jo Venäjään Sitä paitsi läänien rajat olivat tarkasti olemassa, joten asia saatiin määriteltyä myös siten.
      Se siitä romantiikasta.

      Poista
    6. "Miksi Ranska olisi maksanut miljoonia piskuisen kyläpahasen puolustamisesta?"

      Sen vuoksi, että se vapautti vanhan liittolaisen sotatoimiin pohjois-Euroopassa. Yhtä hyvin voidaan kysyä miksi Ranska olisi 1740-50-luvuilla maksanut miljoonia hyökkäyssodasta Venäjälle?

      Poista
    7. > "Tätäkin Klinge korosti: Viapori oli hyökkäämiseen, ei puolustamiseen tarkoitettu."

      Klinge korosti ymmärtääkseni sitä nimenomaan ensimmäisenä, eräässä hesarin historia-artikkelissa 1990-luvun viime vuosina (sellaisia siihen aikaan vielä julkaistiin tuossa lehdessä). Sittemmin siitä tuli Klingelle ns. seisova teesi näissä asiayhteyksissä.

      Klingen teesi tietenkin kansalliselle näkemykselle tyypillisesti heti kiistettiin; "Suomen puolustustahan" siinä vain vahvistettiin Einar W. Juvan malliin. Ainakin Henrik Meinander kirjoitti 2006 suppeassa yleisesityksessään: "Aikalaiset käsittivät nämä hankkeet yksiselitteisesti puolustukselliseksi toimenpiteeksi. Ja historioitsijan omana kantana: "- - sekä Viapori että saaristolaivasto rakennettiin puolustustarkoituksiin - -." - Siis kireän lähdepositivistisesti siinä missä Klinge tulkitsi sanoisiko avaran kokonaisnäkemyksen pohjalta, rationaalis-funktionaalisesti.

      Siksi ilahduin, kun Kari Tarkiainen kirjoitti äskettäin julkaistussa teräviä oivalluksia tarjoavassa Viro-aiheisessa esseeniteessään Taikaa ilmassa: "Ruotsi oli varautunut hyökkäyssotaan rakentamalla suuren laivaston ja Viaporin merilinnoituksen."

      Poista
    8. Pitääkö paikkansa, että 1800-luvulla Suomessa oli 400 kenraalia, joista kaksi nimestään päätellen oli suomea puhuvia?

      Poista
    9. Sitä luokkaahan se oli, mutta ei nimestä sinänsä voi päätellä yksilötasolla yhtään mitään.

      Poista
    10. > "Tätäkin Klinge korosti: Viapori oli hyökkäämiseen, ei puolustamiseen tarkoitettu."

      Aivan. Ja Ranskan rahoitushan hankkeelle oli erittäin merkittävä. Mitäpä Ranska olisi pahaisen Suomen puolustuksesta välittänyt.

      Poista
  8. Kuten aina, Runebergin Suomen sotaakin me tarkastelemme äärimmäisen suppeasti. Vähän samaan tapaan kuin jatkosotaan ja sen rauhaa, jonka me haluemme muistaa Suomen ja Neuvostoliiton välisenä rauhana. Emmekä suurin surminkaan mainitse, että rauhan osapuolinen oli kymmenkunta maata, ei pelkästään Neuvostoliitto. Ja Suomi oli se roisto.

    Kun ”Suomi” liitettiin Venäjään Napoleonin (so. Runebergin) sotien päätteeksi, varsinaisissa rauhanneuvotteluissa ei ollut mukana Ruotsi. Yhtenä rauhan pääarkkitehtina toimi Englannin ulkoministeri Castlereagh. Hänen johdollaan Suomi annettiin Venäjälle, mutta siitä tehtiin hyvin itsenäin osa valtakuntaa.

    Tähän liittyvä kompensaatio oli, että Ruotsin menetys (Suomi) korvattiin Norjalla, jonka Ruotsi siis sai itselleen personaaliunionina. Tarkoitus oli luoda pitkien sotien jälkeen Suomesta puskuri ja samoin Ruotsista. Ja itsenäisenä puskurivaltiona Ruotsi toimikin parisataa vuotta. Nythän tilanne paranee, ja Ruotsi pääsee taas sotimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brittiläisen imperiumin osuus tuossa sodassa ja rauhassa oli lähinnä virsi.

      Poista
    2. Niinkuin useimmissa sodissa joihin se osallistui.

      Poista
    3. > Brittiläisen imperiumin osuus tuossa sodassa ja rauhassa oli lähinnä virsi...

      Niin, muistan kuinka kauniisti suvivirsi päätti koulumme lukukauden. Sillä koko vuoden homma pantiin viimeiseen, riemukkaaseen pakettiin.

      Mutta niin se vain Venäjäkin motkotti Englannille eräistä rauhan järjestelyistä, mutta sellaiseksi ne kuitenkin jäivät.

      Poista
  9. ”Suuria tarinoita”

    Objektiivisuus. Missä asuu objektiivisuus ja mikä on sen elämäntarkoitus? En oikein tiedä tällä hetkellä. Ihmetyttäviä asioita on vaikka kuinka paljon. Matemaatikot eivät pääse yli eikä ympäri joistakin asioista, vaikka meikäläisen tekisi mieli nähdä, että kaikki järjestyy. Sota taitaa olla samankaltainen asia, koska se on hyvin ristiriitainen. Miksi TV:ssä näytetään ainoastaan sitä, että naiset itkeä-loilottavat ja miehet valittavat pommituksista, mutta TV ei kutsu koskaan filosofeja pohtimaan mikä on sota ja sen vastakohta objektiivisuus. Sota syttyy varmaankin aina siellä, missä objektiivisuus kutistuu näkymättömäksi.

    Putinilla ei ole objektiivisuuden tajua. Hän harrastaa ainoastaan shakkipeli-intoa (siirto/hyökkäys). Putinin pyynnöstä huolimatta Venäjää ei hyväksytty NATO:n jäsenyyteen, mikä asia repii yhä vieläkin Putinin syyhyttäviä paikkoja, koska tämä kieltäytyy ymmärtämästä sitä, että NATO perustettiin aikoinaan nimenomaan vastustamaan ryssäläisyyttä. Ei siis vastustamaan vanäläisyyttä. Putin ei kelvannut myöskään Euroopan Unionin jäseneksi aikoinaan, koska historiallinen objektiivisuus on sitä, että Putin olisi yrittänyt tehdä EU:sta oman henkilökohtaisen kolhoosin, koska hän halusi Neuvostoliiton uudestisyntymistä/”synnyttämistä” hinnalla millä hyvänsä.





    VastaaPoista
  10. Suuret tarinat edellyttävät usein suuria menetyksiä, jotta niistä voisi tulla suuria menestyksiä. Nyt on kuitenkin niin, että vakavasta lukemisesta näyttää tulevan yhä pienemmän joukon asia. Syy on pääosin ihmisten keskittymiskyvyn katoamisessa internetin syövereihin ja jatkuvassa dopamiinin haussa. Televisiokin on aika paha.

    Ja uskon olevan, että suuret teokset vaativat hyveitten voimakasta läsnäoloa, paitsi kirjailijan täytyy tunnistaa ne, myös ympäröivän yhteiskunnan. Nyt kun meidän yhteiskunnassa paheista tehdään muodikkaampia asioita, kunnon tarinoita syntyy vähemmän, etenkin niitä suuria tarinoita. Riippuu toki lukijasta, miten tämänkin asian näkee.

    Ja kaikenlainen jumalattomuus on esteenä, taiteilijalle se tarkoittaa vastuunpakoilua, tyytymistä vähempään. Voi myös olla, että ei vain näe maailmaa, eikä koe sitä sellaisena kuin se oikeasti on. Silloin ei voi ymmärtää sitäkään, että mitä pitäisi kertoa. Mikä on olennaista ja kaunista ?



    VastaaPoista
  11. Kari Suomalainen aikoinaan totesi (noin suurin piirtein) "Runeberg teki kurasta kultaa, Linna teki kullasta kuraa." Omasta mielestäni Linna oli taiteilija, esim. punakapinan muuttaminen torpparikapinaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta on jotenkin turhaa yrittää syyllistää Linnaa historian vääristelystä, kun hänen romaanissaan torppari radikalisoituu kokemansa vääryyden takia ja lähtee mukaan kapinaan hakemaan oikeutta.

      Ei LInna misään kohtaa väitä, että kapinan keskeisin syy olisi ollut torpparien tilanne. Hän kertoo vain yhden tarinan, jolle me jälkeentulevat olemme sitten antaneet kummallisia ylitulkintoja.

      Pitäisi nyt jotenkin ymmärtää se, että eihän Linna mitään historiantutkimusta tehnyt. Hän kirjoitti romaaneja, fiktiota.

      Se, että Linnan romaanit on jälkäteen kansan keskuudessa koettu todemmaksi historiaksi kuin varsinainen tieteellinen historantutkmus, se ei ole Linnan synti, ei alkuunkaan.

      Kapinaan lähtijöitä oli kymmeniä tuhnsia ja heidän motiivinsa olivat mitä erilaisimmat. Fiktiivnen Akseli Koskela yksi niistä.

      Poista
    2. Linnan romaanissa torpan maiden palautus pappilaan voitaisiin "isossa kuvassa" verrata talvisotaan, jossa NL vaati osaa Tarton rauhassa sovittujen alueiden palauttamista koska "virkatalon etu" niin vaati. Kun Suomi sitten lähti jatkosodassa kapinoimaan tätä vääryyttä vastaan, oli seurauksena vain nöyryyttävä ja katkera tuho.

      Poista
    3. Mutta kun kapinoi vähän liian ahnaasti, tavoitellen koko virkatalon tuhoamista tai ainakin torpan muuttamista Suur-Koskelaksi.

      Poista
    4. On myös hyvä huomata, että vaikka Koskela on fiktiivinen talo ja asukkaat fiktiivisiä, lähtökohdat olivat todelliset, oli pappilan torpan poikia jotka lähtivät sotaan jne.

      Yksi asia on myös, että Kivivuorien toiminta on sitä mistä tuli "uusi normaali" itsenäisyyden jälkeen, eli näitä kahta versiota peilataan keskenään ja niiden erilaisuuden voi huomata.

      Molemmissa on hieman tragiikkaa, mutta Koskelan tarina on traagisempi.

      .

      Poista
  12. On hyvä kysymys, mistä syntyisi nykyään koko kansan klassikko Linnan eeposten tapaan. Sen täytyisi olla kiistanalainen teema, jossa nyt vähemmistössä oleva kansanosa tuntisi saavansa oikeutta. Onko mitään yhteistä kurjuutta, jolle kaunokirjailija etsisi uskottavaa selitystä. Paperitehtaiden alasajot eivät ole EU:n syytä, vaan Applen. Sen sijaan ilmastopolitiikan kaapannut EU aiheuttaa maaseudulla raivoa ja ahdistusta, kaupunkivihreissä hurmoksen. Kuka näistä pystyisi keittämään verevän kuvauksen yksilöiden kohtalon kautta kuvaten? Tuntuu liian abstraktilta, jotta nykykirjoialijoiden tiedot riittäisivät realistiseen kerrontaan. Voisihan se on ns maagista realisimiakin, jos se helpommin onnistuu. Ja kuinka kauan
    kestää 90-prosenttinen Nato-yksimielisyys? Eräs kokenut diplomaatti tokaisi, kun Nato-päätös oli tehty, että Niinistö sitten päätti mennä galluppien mukaan. Ehkä tuosta joku kehittäisi dekkarin.

    VastaaPoista
  13. Suomi nyt yleensä häviää kaikki sotansa. Tätä on aina pidettävä lähtökohtana.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.