tiistai 27. helmikuuta 2024

På svenskt håll

 

Kuviteltua sota-aikaa

 

Kjell Westö, Molly & Henry. Romaani sotavuosilta. Suomentanut Laura Beck. Otava 2023, 509 s.

Ne, jotka ovat kokeneet talvisodan kertovat varsin yksimielisesti siitä, että sen tunnelmat olivat ainutlaatuisia ja ilmeisen ainutkertaisiakin. Koko maan oli vallannut jonkinlainen outo tunnelma, joka muistutti hartautta, ellei sitten suorastaan hurmahenkisyyttä.

Matti Kurjensaari vertaa talvisotaa jumalanpalvelukseen, jossa valkoiset lumipuvut olivat messukaapuja. Henkinen vastarinta ”maailman suurimmalle valheelle”, kuten Mika Waltari sitä nimitti romaanissaan Antero ei enää palaa, oli totaalista.

Luulen, että tuon niin sanotun talvisodan hengen tavoittaminen ei jälkikäteen ole enää mahdollista eikä se toistunut enää jatkosodassakaan. Stalinin Neuvostoliiton rakentama karkean valheellinen lavastus Suomessa muka tapahtuvasta vallankumouksesta voitiin esittää vain kerran ja se oli niin tökerö, että siihen ei voinut suhtautua vain pelkkänä propagandana.

Kyseessä koettiin olevan häikäilemätön hyökkäys itse totuutta ja oikeutta vastaan ja se epätoivoinen vastarinta, johon suomalaiset ryhtyivät kaikkea järkeä uhmaten, voidaan selittää vain Neuvostoliiton oman toiminnan pohjalta. Se, minkä piti olla hyökkääjän vahvuus, osoittautui sen heikkoudeksi.

Jälkikäteen tuota talvisodan henkeä on voinut etsiä aikakauden tuottamista lähteistä, niin mielialatarkkailun raporteista kuin myös kirjeistä ja kirjoituksista, joiden tarkoituksena ei ole ollut vaikuttaa jollakin tavalla ihmisten ajatteluun. Toki myös ajan propaganda on tärkeä lähde sekin.

Kjell Westön näkökulma talvisotaan on sangen poikkeuksellinen. Asioita tarkastellaan fiktiivisten henkilöiden silmin, toinen on rintamalla reportterina ja toinen kiertää teatterityhmän mukana Ruotsissa.

Kirjoittaja on tehnyt töitä tavoittaakseen aikakauden näkökulmia, mutta, kuten sanottu, tehtävä saattaa olla ylivoimainen, kuten paluu menneisyyteen yleensäkin. Silti me toki haluamme kuvitella, millaista menneisyys oli, vaikka tiedämmekin, ettei se loppuun saakka ole mahdollista.

Westön näkökulma on tietenkin suomenruotsalainen, mikä ei tuossa vaiheessa tarkoittanut samassa määrin pienen ankkalammikon näkökulmaa kuin nykyisin. Tuolloinhan Suomi oli vielä sanan varsinaisessa merkityksessä pitkälti kaksikielinen maa, jossa eliitti oli suurelta osin ruotsinkielistä ja myös suomenkieliset osasivat ja myös usein puhuivat ruotsia.

Henkilöistä Henry on HBL:n toimittaja, joka kokee rintaman ankean todellisuuden ahdistavana, eikä kestä sitä reportaasien optimistista ja uhoavan reipasta sävyä, joka kaiken kauheuden keskellä tuntuu falskilta. Hänestä tulee omassa piirissään valkoinen varis, jonka kirjoittamista aletaan rajoittaa.

Molly taas on nuori näyttelijä, joka kiertelee Ruotsia ja saa osakseen paljon Suomeen kohdistuvaa myötätuntoa ja rakkautta. Sota on läsnä myös Ruotsissa, jossa se koetaan vieläkin enemmän toisen käden asiana, uutisten ja reportaasien suodattamana kuin Suomessa.

Rauha on hirvittävä ja koko Suomi itkee, minkä kirjoittaja esittää melko vaisusti. Seuraa välirauha ja Westö muistuttaa, että sekä termit talvisota että välirauha olivat Mannerheimin lanseeraamia. Itse asiassa kyllä myös presidentti Ryti neuvottelujen aikaisissa keskusteluissa totesi, että tuollaisilla ehdoilla tehtävää rauhaa saattoi pitää vain välirauhana.

Meidän sukupolvemme on täysin tottunut Karjalan ja Viipurin menetykseen. Tuolloin tilanne oli aivan toinen.

Kirjoittaja pyrkii tavoittamaan ajankohdan henkeä kuvaamalla muun muassa elintarvikesäännöstelyn ja bensiinipulan luomia olosuhteita ja viittaa välillä siirtoväkeenkin. Hän ei kuitenkaan uhraa montakaan ajatusta sille, millaisessa asemassa Suomi oli menetettyään Karjalan, joka oli ruokkinut itsensä ja saatuaan liki puoli miljoonaa uutta elätettävää. Nälän luinen kourahan se siinä alkoi kurkkua tavoitella.

Myöhempien aikojen projektiona voinee pitää sitä, että saksalaisten kauttakulun alkaminen herättää päähenkilössä etupäässä pelkoja eikä sen sijaan helpotusta. Kyllä jo aikalaiset ymmärsivät, mitä Molotov tarkoitti sanoessaan, että Suomen kanssa oli asiat hoidettava loppuun saakka, kuten Baltiassakin oli tehty. Tämä tuli tietoon vasta viiveellä, mutta vain hyväuskoiset hölmöt saattoivat luulla, että asia oli loppuun käsitelty.

Suomen välttyminen joutumasta vasaran ja alasimen väliin Saksan ja Neuvostoliiton sodassa ei ollut mahdollista. Oman puolen valitseminen sen sijaan oli ja valinta tehtiin omien karvaiden kokemusten perusteella. Kyseessä oli eloonjääminen jo pelkästään elintarvikehuollon takia.

Toki voittoisan Saksan kelkkaan lähteminen toi mukanaan myös riemusodan euforiaa, joka kesti aikansa. Kun elonkorjuuseen ei päästy eikä edes jouluksi kotiin, alkoi sota muuttaa luonnettaan.

Kirjassa toimittaja Henry mobilisoitiin nyt univormuja kantaviin TK- joukkoihin, mikä symbolisesti jo merkitsi alistumista koneiston rattaaksi. Propagandan valtiollinen organisointi ja sotilaallinen käyttö oli kuitenkin nyt koko maailmassa omaksuttu toimintamalli. Englanti kuului tässä asiassa uranuurtajiin. Propaganda saattoi olla ratkaiseva ase.

Kaiken taustalla on parisuhdetarina, jossa on nousunsa ja laskunsa. Välirauhan päättyessä TK-mies Henry menee rintamalle, missä itse asiassa jo tuntee alkavansa viihtyä, kunnes miina katkaisee hänen pohdiskelunsa kesken lausetta.

Tämän kirjan tarina siis tuskin saa jatkoa sellaisenaan, mutta kenties seuraava kirja joka tapauksessa liittyy jatkosotaan? Westön kirjat ovat varsin viihdyttäviä ja niissä olevaa suomenruotsalaisen miljöön kuvausta on ainakin kiinnostavaa lukea.

 

20 kommenttia:

  1. "Kyseessä koettiin olevan häikäilemätön hyökkäys itse totuutta ja oikeutta vastaan ja se epätoivoinen vastarinta, johon suomalaiset ryhtyivät kaikkea järkeä uhmaten, voidaan selittää vain Neuvostoliiton oman toiminnan pohjalta."

    Voisiko ajatella, että Ukrainassa tapahtuu tuo sama ilmiö: kun ukrainalaisille itselleen itsestään selvä seikka kansakunnan olemassaolo ja sen oikeus kiistetään, siitä seuraa tuollainen hurmoksellinen vastarinta.

    VastaaPoista
  2. Siinä se salaisuus voisi olla. Mielialat toki kestävät vain aikansa.

    VastaaPoista
  3. Vaikka aseapu oli varmasti Saksalta tärkeintä Suomelle, niin myös elintarvikeapu oli tärkeää, mikä usein unohdetaan. Niiltä, jotka syyttävät Suomalaisia siitä, että lähdettiin Saksan kelkkaan, voisi kysyä vaihtoehtoa, niitä ei tainnut olla kovin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin. Ylikangas kirjoittaa, että oikeasti Suomi oli omavarainen ruokaviljojen suhteen vain harvoina, hyvinä vuosina. Viljaa tuotiin lähes joka vuosi ulkomailta, ja sodan vuosina vain saksalaisilta saatiin. Pahimpana jatkosodan vuotena suomalaiset laihtuivat keskimäärin n 6 kiloa, eli puolet kansasta oli nälänhädässä ja se aiheutti sairastamista ja ennenaikaista kuolemista.

      Poista
  4. Yhtenä selityksenä Talvisodan henkeen lienee yhtäkkiä tapahtunut valaistuminen tai, jos sitä sanontaa halutaan käyttää, naamioiden putoaminen. Ihmisillä on yleensä tietty mielikuva suunnilleen normaalin toiminnan rajoista. Tiedetään ja ymmärretään, että ihmiset ja valtiot ovat (myös) itsekkäitä ja valehtelevat, harjoittavat väkivaltaa ja tekevät muutakin pahuutta. Mutta sille löytyy syynsä ja sellaista tapahtuu vain tietyissä rajoissa. Sitten, kun tapahtuu jotakin, mikä menee kokonaan ulos tältä normaaliasteikolta, tapahtuu eräänlainen valaistuminen. Siihenastinen maailmankuva muuttuu kertaheitolla. Ja niin tapahtui Neuvostoliiton hyökätessä tekemästään hyökkäämättömyyssopimuksesta piittaamatta ja vastoin mitään järkevältä tuntuvia perusteita. Neuvostoliitto osoittautuikin valtioksi, joka ei piittaa sen enempää tekemistään sopimuksista kuin muistakaan asioista vaan toteuttaa ainoastaan omia mielihalujaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylikangas kirjoittaa, että syksyn 1939 neuvotteluissa luultiin, että ryssä bluffaa, koska ei esittänyt uhkavaatimusta, joka oli aiempi käytäntö. Kun hyökkäys ilman ultimaatumia sitten tuli, Suomi ilmoitti heti valmiutta alueluovutuksiin, mutta se oli myöhäistä, oli jo Terijoen hallituskin tulollaan.

      Ryssä otti opiksi. Vastaavassa tilanteessa Bessarabian kanssa esitettiin heti uhkavaatimus, ja rajaa siirrettiin sotimatta, sillä kertaa.

      Jos: jos olisi otettu uhkailut todesta, olisi ehkä voitu pelata aikaa sotimatta, Kannaksen rajaa siirtämällä, 39-40. Ääh, jälkiviisautta, vai tyhmyyttä.

      Poista
    2. Tyhmyyttä/ylimielisyyttä. Stalinin.

      Poista
  5. "Westön näkökulma on tietenkin suomenruotsalainen, mikä ei tuossa vaiheessa tarkoittanut samassa määrin pienen ankkalammikon näkökulmaa kuin nykyisin. Tuolloinhan Suomi oli vielä sanan varsinaisessa merkityksessä pitkälti kaksikielinen maa, jossa eliitti oli suurelta osin ruotsinkielistä ja myös suomenkieliset osasivat ja myös usein puhuivat ruotsia."

    Pikku täsmennyksenä, tarkoittanee siis nimenomaan yhteiskunnan yläkerrostumaa? Esim. Gerda Ryti (o.s. Serlachius), ym. toki alkujaan ruotsinkielisiä olivatkin, samaten Sir Ristolle (yms.) kyseisen kielen omaaminen oli välttämättömyys, niin poliittisen kuin sosiaalisen nousun kannalta. Jossain Salpausselän pohjoispuolella ruotsinkieli lienee ollut jo huomattavasti vähemmän osattua, tehtaanherroja ehkä lukuun ottamatta. Oma äidin puoleinen isoäitini oli taustansa puolesta suomenruotsalainen, vaikka suomi kotikielenä olikin, joten näin muodoin olen kielikysymyksissä noin sinänsä verraten puolueeton...

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
  6. Talvisodan lopulla kaikki oli pelissä. Minun 43-vuotias isoisänikin kutsuttiin palvelukseen. Hän oli jo Säkkijärvellä, sota kuitenkin loppui ennen kuin ehti rintamalle. Sai kuitenkin T(isolla) alvisodan muistomitalin. Taidankin laittaa 13.3 Suomen lipun salkoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasse Laaksosen Todellisuus ja harhat kuvaa joukkojen loppuunkulumista maaliskuussa 1940. Kun oma propakanda oli ollut liiankin onnistunutta, rauha kieltämättä raskaine hintoineen oli joillekin siviileille pettymys. Sodan jälkeen syntyi spekulaatioita, olisiko pitänyt odottaa Englannin ja Ranskan apua. Uudempi historiantutkimus on ampunut tuonkin myytin alas: nuo "apujoukot" olisivat jääneet Ruotsin malmikentille.

      Poista
    2. Ranska olisi halunnut todella auttaa Suomea mutta Britit juonivat homman taas pilalle.

      Poista
  7. Nyt on menossa myös sota valhetta vastaan ja olemme siinä sodassa aivan oikealla puolella. Tämä on selvää. Eikä tässä kommentissani olekaan siitä kyse vaan media ilmapiiri-tilanteen hahmottamisesta tässä ajassa.

    Kiinnostavaa on nytkin miettiä millaisen life during the war time-...no sanotaan nyt, vaikka sana on tässä huono, propagandan kohteena mekin nyt olemme.
    Totta kai läntinen liitto käy omaa hybridisotaansa mediassa niin kuin Venäjäkin. Käy koska se on sen velvollisuus tässä tilanteessa!

    Keinot meillä lännessä ovat varmasti peheämpiä ja suoranaisia valheita ei esitetä, niin uskon, mutta jos nyt ihan rehellisiä ollaan ja mietitään millainen päivittäinen mediavörytys on kahtena viime vuonna on ollut sen suhteen että Ukraina tämän kyllä voittaa, niin sieltähän meihin kohdistuvan pehmeän indoktrinaation jäljet on nähtävissä. Ilman tätä näkökulmaa ei ole voinut lehteä lukea tai tv-uutisia katsoa. Ehkä siksikin olemme menneet lankaan että vain puoli miljoonaa ukrainalaista sotilasta, noin 10- 20 prosenttia rintamaikäisestä ikäluokasta, voivat Venäjän armeijan ajaa pois maastaan. Nyt ei näytä onnistuvan. Tilanne päinvastoin huononee.

    Tähän, sota-ajan ylioptimismiin, kiinnitti huomiota jopa YLEkin pari päivää sitten siinä mediakriittisessä tv-ohjelmassa jonka nimeä en nyt tähän hätään muista. Mutta kritisoi siis myös itseään juuri tästä.

    Jotain tietoa siitä millainen oli lehdistön henki vuosina 1939-1944 saammekin seuraamalla tämän ajan sotamediaa ihan kotimaassamme. Toivottavasti meille ei ole tulossa samanlaisia järkytyksiä rauhanteon päivänä kuin Suomen kansalle maaliskuussa 1940 ja syyskuussa 1944.

    Putinin Venäjä ei kaadu uhoamalla, näyttämällä videoita räjähtävistä panssareista, karikatyyreillä venäläisistä, vaan lännen massiivisella tuealla Ukrainalle, ja jos on välttämätöntä, myös sillä että Nato uskaltaisi itse laittaansa itsensä peliin eikä käydä sotaansa vain ukrainalaisilla vapaaehtoisilla kaukaa takarintamalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselläni alkaa olla olo kun 1914 heinäkuun sanomalehtiä lukisi, kun Viron puolustusvoimien komentaja puhuu asevoimien vaikutuksen siirtämisestä Venäjälle ja Macron puhuu Natovoimien sijoittamisesta Ukrainaan.

      Venäjä ei saisi voittaa, mutta ei liioin liikaa hävitäkään. Pirullinen ongelma!

      Poista
    2. Minua taas hirvittävät nämä tällaiset puheet oikealla puolella olemisesta ja uskosta viralliseen propagandaan, jottei mieli "saastuisi".

      Poista
    3. Tärkein tavoite on, että venäjä ei luhistu, vaan pysyy toimivana valtiona. Tulee tupenrapinat, jos ruokahuolto ja muu venäjällä sortuu: miljoonat pakolaiset ajavat omilla autoillaan väkisin länteen ja vaativat apua, aseistettuinakin. Tiukan paikan tullen valinta on selvä: venäjä on tärkeämpi kuin Ukraina. Ikävää.

      Globaali katastrofi tulisi, jos kiina romahtaisi . . .

      Poista
    4. "Minua taas hirvittävät nämä tällaiset puheet oikealla puolella olemisesta ja uskosta viralliseen propagandaan, jottei mieli "saastuisi". "

      Luitko koko kommenttini? Ihmiset ovat niin sekaisin yksisilmäisyydessään, jonka senkin päällä silmälappu, että
      on aina erikseen mainittava ettei ole Venäjää puolustamassa, jos esittää kysymyksen joka hyvinkin varovaisesti kysyy jotakin joka liittyy valmiiseen Ukraina-asetelmaan joka meille on annettu.

      Toin esiin sen että kannattaa muistaa että tällaisenä sota-aikana ei meidänkään media ole täysin puhdas ja avoin vaan vähintään pehmein keinoin tuo esiin päivittäin sen, mitä meidän tulee ajatella.

      Vasta nythän mm. todetaan ettei Ukraina näytä sittenkään, valitettavasti!! tätä sotaa voittavan.
      On tuotu esiin myös se kiusallisuus että Ukraina käy sotaansa väestöönsä nähden todella pienellä joukolla, puolella miljoonalla miehellä ja suurelta osin vapaaehtoissotilain! ja edelleen ilman liikekannallepanoa.

      Nämäkin ei-toivotut faktat kerrotaan hyssytellen ja hiljaa.

      Poista
  8. Ihmettelen ja kadehdin TV:n lukemisnopeutta, näiden kirjapläjäyksien perusteella. Kuten Jaakko Teppo -vainaa lauloi: " Kyllä erräitten elämä on toisen laista . . ."

    Ihtellä ei mäne edes kirja kuukauvvessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, mulla on aina muutama kirja luvun alla ja TV:tä en katso.

      Poista
    2. Lukemaan (sujuvasti) oppii vain lukemalla (paljon), mihin jo blogistin aikaisempi työ on antanut ylivoimaiset valmiudet.

      Aikaa meillä kaikilla on tasapuoliset 24 tuntia vuorokaudessa.

      Poista
  9. "sota-aikaa"

    "När katten är slytta, dansar rottan på burdet."

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.