tiistai 22. tammikuuta 2019

Borssi


Borssi punajuurista (borštš/борщ)

Borssia, kuten kaalikeittoa, voi tehdä lukemattomilla tavoilla. Edellisessä vain pitää olla punajuuria ja jälkimmäisessä kaalia. Kaikkea muuta sitten voi vaihdella ja kyllä borssissakin usein kaalia on.
Muuten, kerrotaan, että aikoinaan tätä soppaa tosiaan tehtiin jättiputken (borševik) syötävistä osista, mistä nimikin johtuisi. Enpä taida sitä kokeilla.
Kun jääkaapissa sattui olemaan punajuuria, mutta ei sen sijaan enempää porkkanaa, kaalia, paprikaa, tomaatteja kuin perunaakaan, päädyin tekemään pakkasia vastaan varsinaisen, yksinkertaisen punajuuriborssin.
Ainekset:
3 punajuurta,
3 sipulia
1 purjo
10 valkosipulin kynttä
3 nakkia
noin 200 g. savustettua sianmahaa (Bauch) Wienin joulutorilta, kovaa mutta maukasta /tai paketti pekonia
2 lihaliemikuutiota
noin 3 rkl tomaattipyreetä
pippuria
pari laakerinlehteä
(suolaa ei tarvita)

Kolme punajuurta paloittelin ohueksi ja paistelin pannulla. Jos ne vain keittää, ne tuppaavat jäämään koviksi.
Sen jälkeen paistelin sipulit ja vanhan, savustetun siansivun sekä nakit. Pekoni lienee myös ihan hyvä.
Sitten vain ainekset kattilaan ja kiehumaan noin 2 tunniksi. Vähempikin voi riittää.
Valkosipulinkynnet, jotka puolitetaan, lisätään kuitenkin keittoon vasta vähän ennen tarjoilua. Syödessä lisätään smetanaa maun mukaan.
Mielestäni soppa on varsin kelvollinen ja maistuu etenkin ruisleivän kera. Värikin on hehkeämpi kuin koskaan.
 Mieleen tuli, että pieni määrä hapankaalia voisi antaa jännittävän lisänsä keitokseen, mutta hyvin kyllä maistui näinkin. Hapanimelyyttä saadaan joka tapauksessa smetanasta. Venäläiset sotkevat sen lautasella lusikan avulla, mutta itse tykkään nautiskella sattumista.

2 kommenttia:

  1. ootshen fkusnaje! hyvvee!

    VastaaPoista
  2. En liene koskaan eläissäni syönyt oikein erinomaista borssi-keittoa, mutta toisaalta en koskaan huonoakaan...
    Hyvä ruokalaji.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.