keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Hapankaalista hiukan



Hapankaalia

Oli tässä jäänyt jääkaappiin paketti hapankaalia ja kolme broilerinkoipea. Kuin muistelin, että elsassilaiset tarjoavat hapankaalia jopa kalan kanssa, päätin yhdistää nämäkin edulliset herkut. Seuraavaan tapaan:

400 g. hapankaalia, huuhdotaan ja pannaan pataan.
1 dl valkoviiniä lisätään
1 dl vettä, johon on liuotettu kanaliemikuutio, lisätään
2 sipulia pilkotaan ja lisätään. Paisteleminen on turhaa.
2-3 tl sokeria lisätään
3-4 valkosipulin kynttä lisätään
pippuria ja suolaa maun mukaan (saler, poivrer)

Sekoitetaan ja pannaan pedille broilerinkoivet, jotka on asianmukaisesti maustettu curryllä, grillimausteella tms. Mausteita on syytä käyttää paljon, johtuen pitkästä haudutusajasta.
Kansi kiinni ja annetaan hautua 200 asteessa 3 tuntia. Resepteissä yleiset liian lyhyet haudutusajat ovat tuomittava aikamme ilmiö. Liian pitkään tuskin voi moniakaan ruokia hauduttaa, jos kuivumisvaaraa ei ole. Tosin eteeriset öljyt haihtuvat ja esim. valkosipulin makua kaipaava voi heittää pari kynttä sekaan vasta loppuvaiheessa.
Pidin tulosta jopa yllättävän erinomaisena. Kullanvärinen hapankaali maistui ja tuoksui fantastiselta. Usein sitä haudutetaan läskin ja esim. savustetun siankyljen kanssa, mikä on myös hyvä tapa, mutta vaatii aika paljon tuota ainetta tullakseen todella maukkaaksi.
Huomasin netistä, että joku hapankaalin ystävä pahoitteli sellaistakin asiaa, että moni ei edes uskalla koko ruokaa maistaa sen nimen takia.
Hui sentään, kyseessähän on eräs nykyisen ranskalaisen ja etenkin elsassilaisen keittiön tärkeimmistä raaka-aineista. Ei siinä tarvitse pelätä venäläistä eikä saksalaista tartuntaa.
Pitäisiköhän meidän kutsuakin sitä sukrutiksi (choucroute), ehkä silloin uskallettaisiin paremmin?
Joka tapauksessa yllä olevaa reseptiä voisi kutsua vaikkapa nimellä Pieds-de-poule à l’Alsace, jolloin tuo kammottu sana jää pois.
Englannin käyttöä kulinaarisessa terminologiassa taidetaan vieläkin syystä tai toisesta kartella ja myös anglosaksit turvautuvat siinä tilanteessa yleensä franskaan. Me joudumme kai ajan mittaan  myös niin tekemään.

5 kommenttia:

 1. Tuohon hapankaaliin kieytyyki nykyään venäjäkeskustelu, jos erehdyt sanomaan että miksi venäjä toimii niinku toimii ja omien intressien pohjalta ja epäilee vähän lännen intressejä, saa heti putinistileiman, etenki fanaattisten natokavereitten suunnalta ..

  VastaaPoista
 2. Hyvä resepti, kannattaa KOKEILLE !
  Le Petit Cuisinier

  VastaaPoista
 3. Muistakaamme myös hapankaalimehu, rassol, joka on hyvin terveellistä ja poistaa ihmeellisellä tavalla krapulan. Myös venäläisiä suolakurkkuja tehdessä syntyvän liemen nimi on rassol.
  Älkää heittäkö sitä pois, vaan säilyttäkää jääkaapissa pahan päivän varalle!

  VastaaPoista
 4. Kyllä tällainen á la Alsace -tyylinen on hyvää! Ei se muuta tarvi kun hapankaalia, valkoviiniä ja pitkän haudutusajan, mieluiten savipadassa. Itse kyllä broilerin sijasta/ohella käyttäisin kassleria: kun sen rasva on haudutuksessa hävinnyt, tuloksena on suussa sulava, ei vähimmässäkään määrin kuiva liha.

  VastaaPoista
 5. Sain joskus alan naisihmisiltä vinkin kun kehuin latvialaisen hapankaalin väriä: fariinisokeri. Se toimii hyvin ja on valkoista maukkaampaa.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.