Paras uunikala
Makuasioista on
lupa olla eri mieltä, mutta oheinen resepti on innoittanut ainakin jonkun
venäläisen ystäväni spontaaneihin ylistyksiin ja hän on palannut asiaan useita
kertoja, joten kyse ei ole ollut pelkästä small
talkista tai muusta ropakantasta/vast.
Resepti sinänsä
on äärimmäisen yksinkertainen ja lähes idioottivarma. Luulen, että mahdolliset epäonnistumiset
voivat johtua vain kehnoista raaka-aineista tai väärästä lämpötilasta.
Näillä eväillä
on onnistuttu:
Hankitaan lohifilee (forelli eli kirjolohi ei
tuota samaa tulosta. Joskus on kyllä tullut pantua yhteen sekä forelli että
nieriä ja hyvää on ollut).
Filee kostutetaan
sitruunan mehulla ja päällystetään
seoksella, jossa on sitruunapippuria,
suolaa ja tilliä.
Tillin suhteen
on huomattava, että talvisin ruukuissa myytävät ns. tillit eivät kelpaa
mihinkään. Tämä on kuitenkin ehkä olennainen osa reseptiä. Tuoksuvaa, silputtua
tilliä pitää panna reilusti.
Kala saa
mielellään vähän aikaa, vaikkapa tunnin verran imeä mehuja ja päällystetään sen
jälkeen vielä runsaalla smetanalla, pari purkkia riittää (unohtakaa ne crème
fraichet, sen pitää olla hapanta ja rasvaista).
Sen jälkeen kala
pannaan voideltuun vuokaan ja uuniin n. 225 asteeseen, jossa se kypsyy noin
varttitunnissa. Kypsyyden huomaa siitä, että se on laidoilta vähän mustunutta
ja tuoksuu vastustamattomasti. Mikäli kalaa pidetään liian pienellä lämmöllä ja
liian pitkään, tulee siitä vain onnetonta mössöä.
Varttitunnissa
on tapahtunut ihme, tylsästä norjalaisten meriporsaasta on syntynyt hekumallinen
herkku. Seurakseen se tarvitsee vain keitettyjä perunoita ja maun mukaan voi
perunan kanssa ottaa vielä voitakin, vaikka rasvan puutehan tässä ei tule
vaivaamaan.
Sitä paitsi
tässä syntyvä rasva on sitä kaikkein terveellisintä laatua, kuten vakuutetaan,
joten asioiden tasapainottamiseksi sen kanssa sopii hyvin ottaa lasi kuivaa
valkoviiniä, kylmänä.
Olen itse tehnyt kokonaisia kaloja saman tyyppisellä resptillä: kalaan sisään runsaasti tilliä, smetanaa ja kalamaustetta ja sitten paistopussissa uuniin. Helppoa ja hyvää!
VastaaPoistaPs pois se, että väheksyisin valkoviiniä, mutta joidenkin kalojen kanssa kuiva siideri on hyvää.
" tylsästä norjalaisten meriporsaasta on syntynyt hekumallinen herkku"
Ihmeen syynä on todennäköisesti lohikaloille, norjalaiselle kassikalallekin, tyypillinen rasva. Samalla kaavalla vähärasvaisesta kalasta (hauki, ahven, kuhakin) tulisi kuiva käppyrä.
Rasvan ansiosta lohi sopii erinomaisesti kesällä grillattavaksi tai loimukalaksi. Kuiva kala taas pitää paistaa pannulla, voissa tietysti. Kalan paisto vaan on todellinen taitolaji, itsellä tahtoo välillä mennä pitkäksi...
Mainiota, kiitos! Smetanan rinnalla voisi käyttää myös tuota
VastaaPoistahttps://paxengland.blogspot.fi/2018/01/kuu-on-vaarallinen-clotted-cream.html
Sain viime syksynä verkoista parikiloisen kuhan. Fileet folioon, mukaan nokare voita, suolaa, hieman valkopippuria, muutama sitruunaviipale ja runsaasti tilliä (omasta kasvihuoneesta). Vartti grillissä. Keitettyjä perunoita ja kanttarellimuhennusta. Uskaltaisin väittää, ettei yhdesäkään Michelin-ravintolassa tarjoilla parempaa ateriaa! Siinä on suomalainen ruokakulttuuria parhaimmillaan!
VastaaPoistaKuulostaa kyllä niin hyvältä, että nälkä tuli. Hyvä kuharesepti ja todellakin suomalaista ruokakulttuuria parhaimmillaan!
Poista