maanantai 29. tammikuuta 2018

Rahvaanruokien parhaitaHybridikaalikeitto. Gastrologinen tutkielma

Kaalikeitto tuoreesta kaalista saattaa joskus maistua vähän pliisulta tai sitten, mikäli se on tehty hapankaalista, turhan happamalta.
Seuraavan reseptin mukaan tuntui minusta ainakin tänään syntyvän sopiva kokonaisuus:

1 pieni keräkaali
1 purkki eli 400 g. hapankaalia
2 porkkanaa
2 sipulia
½ kg naudan lapaa (tai etuselkää)
pala (n. 350 g.) porsaan savukylkeä
2 rkl tomaattipyreetä (tai 3 tomaattia)
1 lihaliemikuutio
1 rkl siirappia
1-1/2 rkl karkeaa suolaa
pippureita (Musta-, mauste-)
pari laakerinlehteä
Otetaan kattilaan n. 3-4 l. vettä ja lihapalat keitellään pehmeiksi n. tunnissa, minkä jälkeen lisätään loput ainekset. Keitetään hiljaisella tulella n. 2 tuntia. Varmaankin kaikki ainekset voi panna myös kerralla sekaan.
Jos kantti kestää, ei syödä vielä kaikkea heti keittämisen jälkeen, vaan annetaan jäähtyä ja kuumennetaan 2-3 päivän kuluttua uudelleen. Heitetään sekaan muutama halkaistu valkosipulin kynsi ja nautitaan kahdesti paistetun ruisleivän ja smetanan kera.
Kahdesti paistettu ruisleipä:
Halkaistaan Marskin arinaleipä (S-kaupoista) ja pakastetaan puolikkaat.
Otetaan puolikas pakastimesta ja paistetaan 200 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Päälle Oivariinia tai kartanovoita (kauppahallin juusto-osastosta).

5 kommenttia:

 1. Olemme huomanneet, että olette oikea kulinaristi, miksi ette keskittyisi sille alalle?

  VastaaPoista
 2. Kulinaristi on blogisti kyllä, mutta ei saa missään tapauksessa keskittyä vain siihen! Niin hienoja päivityksiä on tullut viime päivinä, eri aiheista. Yhdestä kirjoitin omalle sivulleni itsekin. Onnittelut 1000 päivityksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ruoka on sivistystä! Se ei kuitenkaan mitenkään sulje pois blogistimme muuta sivistystä ja laaja-alaista tietämystä, josta myös haluamme nauttia.

   Poista
 3. Olemme toki huomanneet, että blogin pitäjä on oikea kulinaristi. Kiitos siitä! Erityiskiitos mainion suomalaisen keittiön ja ruokakulttuurin esiin tuomisesta ja vaalimisesta aikojen saatossa.

  Kaalikeitto on oma suosikkini ja hyvin pitkälle tuo omaa reseptiäni noudattaa. Ainoastaan hapankaali ja siirappi on puuttunut. Pitää seuraavan kerran noitakin kokeilla.

  Lammas sopii kaalikeittoon aina mainiosti. Hirven liha on myös hyvä. Viimeksi kokeilin maidossa liotettua jäniksen lihaa ja yllättävän hyvää oli!

  VastaaPoista
 4. Ukrainan kriisiytyessä Stubb lupasi venäläisten vielä syövän paljon kaalia mutta siihen he ovatkin tottuneet!

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.