Hybridikaalikeitto. Gastrologinen tutkielma
Kaalikeitto tuoreesta kaalista
saattaa joskus maistua vähän pliisulta tai sitten, mikäli se on tehty
hapankaalista, turhan happamalta.
Seuraavan reseptin mukaan tuntui
minusta ainakin tänään syntyvän sopiva kokonaisuus:
1 pieni keräkaali
1 purkki eli 400 g. hapankaalia
2 porkkanaa
2 sipulia
½ kg naudan lapaa (tai etuselkää)
pala (n. 350 g.) porsaan savukylkeä
2 rkl tomaattipyreetä (tai 3
tomaattia)
1 lihaliemikuutio
1 rkl siirappia
1-1/2 rkl karkeaa suolaa
pippureita (Musta-, mauste-)
pari laakerinlehteä
Otetaan kattilaan n. 3-4 l. vettä
ja lihapalat keitellään pehmeiksi n. tunnissa, minkä jälkeen lisätään loput
ainekset. Keitetään hiljaisella tulella n. 2 tuntia. Varmaankin kaikki ainekset voi
panna myös kerralla sekaan.
Jos kantti kestää, ei syödä vielä
kaikkea heti keittämisen jälkeen, vaan annetaan jäähtyä ja kuumennetaan 2-3
päivän kuluttua uudelleen. Heitetään sekaan muutama halkaistu valkosipulin
kynsi ja nautitaan kahdesti paistetun ruisleivän ja smetanan kera.
Kahdesti paistettu ruisleipä:
Halkaistaan Marskin arinaleipä
(S-kaupoista) ja pakastetaan puolikkaat.
Otetaan puolikas pakastimesta ja
paistetaan 200 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Päälle Oivariinia tai
kartanovoita (kauppahallin juusto-osastosta).
Olemme huomanneet, että olette oikea kulinaristi, miksi ette keskittyisi sille alalle?
VastaaPoistaKulinaristi on blogisti kyllä, mutta ei saa missään tapauksessa keskittyä vain siihen! Niin hienoja päivityksiä on tullut viime päivinä, eri aiheista. Yhdestä kirjoitin omalle sivulleni itsekin. Onnittelut 1000 päivityksestä!
VastaaPoistaKyllä ruoka on sivistystä! Se ei kuitenkaan mitenkään sulje pois blogistimme muuta sivistystä ja laaja-alaista tietämystä, josta myös haluamme nauttia.
PoistaOlemme toki huomanneet, että blogin pitäjä on oikea kulinaristi. Kiitos siitä! Erityiskiitos mainion suomalaisen keittiön ja ruokakulttuurin esiin tuomisesta ja vaalimisesta aikojen saatossa.
VastaaPoistaKaalikeitto on oma suosikkini ja hyvin pitkälle tuo omaa reseptiäni noudattaa. Ainoastaan hapankaali ja siirappi on puuttunut. Pitää seuraavan kerran noitakin kokeilla.
Lammas sopii kaalikeittoon aina mainiosti. Hirven liha on myös hyvä. Viimeksi kokeilin maidossa liotettua jäniksen lihaa ja yllättävän hyvää oli!
Ukrainan kriisiytyessä Stubb lupasi venäläisten vielä syövän paljon kaalia mutta siihen he ovatkin tottuneet!
VastaaPoista