sunnuntai 28. tammikuuta 2018

TuhatTuhat kertaa

Nyt näyttää blogeja puolen vuosikymmenen aikana kertyneen tuhatkunta. Tarkka tuo luku ei ole, vaikka mittarissa nyt onkin juuri luku 1000. Siinä on mukana myös luonnoksia ja jotakin on tullut tuplana. Toisaalta löytyy myös blogi toisella nimellä ja tosiasiassa niitä on jonkin verran yli tuhat.
Mutta joskushan sitä tekee mieli vähän pysähtyä ja numeromagia tarjoaa sellaiseen aina sopivan syyn. Kävijöitäkin on sivulla ennen pitkää ollut 1,8 miljoonaa, mikä tuntuu aika huikealta.
Paljonkohan lienee lukijoita julkaistuilla kirjoilla, sellaisilla, joiden painos on noin tuhat? Mahtanee usein jäädä korkeintaan pariin tuhanteen.
Tästä hommasta ei makseta mitään eikä tarvitsekaan. Kirjoista saa jonkun orvon tuhatlappusen, josta verottaja haukkaa heti puolet, joten se homma saattaa olla myös turhauttavaa, tämä taas on pelkkää iloa.
Tai sanotaan nyt, että on se mukavaa päästä suoraan kosketuksiin lukijan kanssa. Reaktiot ovat aina tervetulleita ja mikäli itse usein jätän niihin reagoimatta, ei se tarkoita, ettei niitä lukisi. Ei se myöskään tarkoita, että ne allekirjoittaisin.
Minusta jokaisella on oikeus sanoa mielipiteensä enkä ole koskaan ketään blokannut tai kenenkään tekstiä pois pyyhkinyt. Pidän kirjoittajaa aina sanoistaan vastuullisena ja netissä hän on myös oma julkaisijansa. Minä en ainakaan ole mikään sensuuriviranomainen.
Kun ajattelee, miten vaikeaa ihmisen oli vielä parikymmentä vuotta sitten saada ajatuksensa maailman tietoon, voi vain siunailla tekniikan edistymistä. Venäjällä sanan valvonta oli niin tarkkaa, että kirjoituskoneetkin rekisteröitiin ja pidettiin yleensä poissa rahvaan ulottuvilta.
Eipä ihme, että siellä sanottiin, tunnettua sananpartta soveltaen, että vaikka Jumala loi ihmiset, niin vasta internet (eikä Samuel Colt) teki heistä tasa-arvoisia.
Nyt sitten riittää näköjään huolta vihapuheesta, josta yritetään kaiketi tehdä suuren luojan rikosta. Niin vaikea sitä tasa-arvoa on joidenkin kestää.
Kuitenkin sananvapauden ainoa mahdollinen merkitys on oikeus olla julkisesti eri mieltä. Mikäli samalla syyllistytään rikokseen, kuten laittomaan uhkaukseen, on kyseessä poliisiasia. Mikäli syyllistytään vain ajatteluun, on se sallittava, muuten on kyseessä mielipiteenvapauden tukahduttaminen, ei enempää eikä vähempää.
On tyrmistyttävää havaita, miten suopeita monet ihmiset nyt ovat sensuurin eri muodoille. Sananvapaus on asia, jota on myös internetissä vaalittava, muuten se menetetään. Kaiken maailman bännäykset ovat se vaarallinen asia, josta on nyt syytä olla huolissaan. Vihapuheen koodisanaa käyttävä sensuurileimasin on älyllisesti alamittaisten tapa yrittää tukahduttaa sanavapautta.
Kansalliskirjastossa on nyt myynnissä paitoja ja kasseja, joissa on sanavapautta puolustavia tekstejä. Asiasta aikoinaan väitellyt ylikirjastonhoitaja Kaj Ekholm ymmärtää tämänkin asian.
Yhdessä kassissa luki Luen kiellettyjä kirjoja. Ostin sen oitis. Luen niitä hyvin mielelläni. Nythän sen voi tehdä.
Silloin kun kirjoja kielletään tai sananvapautta muuten rajoitetaan, on joku ottanut itselleen jumalallisen vallan, joka ei hänelle kuulu.
Internet on kuitenkin yhä vielä pysynyt enimmäkseen vapauden valtakuntana, vaikka uhkaavia merkkejä on jo enemmän kuin tarpeeksi.
Koetetaanpa vaalia vapauttamme itse kukin! Paljon kiitoksia niille, jotka ovat tätäkin blogia seuranneet ja toivotaan, että se tuntuu sen arvoiselta jatkossakin!

11 kommenttia:

 1. Sitä melkein ilahtui lukiessaan Anssi Miettisen kolumnin Tampellan asekaupoista Hesarissa.

  Yhdeksi holokaustin suureksi opetukseksi on sanottu havaintoa että surkeissakin oloissa jotkut vangit kykenivät ryhtymään yhteistyömiehiksi, kollaboraattoreiksi. Puhutaan ihmisluonteen paljastumisesta.

  Jokunen vuosi sitten kiinnitettiin somessa huomiota enemmistön Helsingin seudulla toimivan kiinteistösijoittaja Cityconin hallituksen jäsenistä ilmoittavan yhtiön web-sivulla olevansa joko Israelista tai Jerusalemista. Tapahtui ihme: muutamassa kuukaudessa ilmoitukset häipyivät!

  Alkukristityt tiesivät naisten niiaavan vieraskielistä puhetta kuullessaan. Lienee sattuma, että "parlamentarismin slummissa" isoja rahanjakoja ovat piikkipaikalla tekemässä hartaina kristittyinä esiintyvät Päivi Nerg ja Annika Saarikko.

  VastaaPoista
 2. Kirjoitin blogiini "pääministerille tiedoksi" joulukuun 8. päivän sattuessa olemaan oma syntymäpäiväni:

  Pääministeri Juha Sipilä pyysi 8.12.2017 kansalaisjärjestöiltä helikopteriperspektiivin ajatuksia kansakunnan tulevaisuuden rakentamiseksi.

  -> Niin kuin Israelilla on ilmestyskirjan peto naapurina, on myös Suomella. Jotenkin tähän liittyy kirkkoslaavin tohtori Jussi Halla-ahon rooli presidentintekijänä.

  Tarja Halosen johtamassa Helsingin yliopiston hallituksessa istuu jäsenenä pääministerin kansainvälisten asioiden neuvonantaja Antti Pentikäinen, perinteisten ja uskonnollisten johtajien verkoston edustaja New Yorkista.

  Kaiken maailman dosentti Arto Luukkanen ilmestyi "yllättäen ja pyytämättä" Yliopistolta politiikkaa hämmentämään samoihin aikoihin Anne Bernerin kanssa.

  VastaaPoista
 3. "Tuhat"

  Tuhannet kiitokset!

  VastaaPoista
 4. Kaikkiaan upea ja monipuolinen blogi, jonka kirjoittajalla on syvällinen Venäjän tietämys. Myös mahdollisuus sensuroimattomaan kommentointiin on hienoa eikä ole johtanut väärinkäytöksiin tai epäasiallisuuksiin.

  VastaaPoista
 5. Sananvapaus on viime kädessä päätoimittajan hallussa perinteisessä mediassa. Hän ei ole viranomainen eikä ulkopuolisella kirjoittajalla ole mitään oikeuksia sensurointitilanteessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Sananvapaus on viime kädessä päätoimittajan hallussa"

   Näin sanoi Stalinkin: "Кадры решают всё!" (Kaaderit ratkaisevat kaiken!) Logiikan mukaan tämä merkitsee sitä että "valitkaamme sopivat kaaderit, jotka osaavat itsesensuurin". Näin simppeliä se sananvapaus on.

   Poista
 6. Kiitos ja onnittelut. Bloginne kuuluu päivittäiseen lukemistooni.

  Blogi on mukava vastapaino YLE:n, HS:n ym. ns. valtamedian käyttämälle sananvapaudelle. Jättävät tietyt asiat kertomatta. Edustavat selektiivistä journalismia.

  VastaaPoista
 7. Blogosfäärissä on tilaa myös hieman varttuneemmille ja paljon oppineemmille. Hyvää jatkoa! -jussi n

  VastaaPoista
 8. Viehätti ajankuvana tuo "syyllistytään vain ajatteluun".

  VastaaPoista
 9. Kiitokset Vihavaiselle upeasta blogista.

  Olen kyllä monta kertaa ihmetellyt millainen aarrearkku tämä blogi on. Siksi on mukava kuulla, että on paljon muitakin, jotka jakavat nämä lukukokemukset.

  Kirjoitusten tyyli on viihdyttävä ja humoristinen, mutta aiheet ovat aina olennaisia, merkityksellisiä. Usein ne herättävät jatkokysymyksiä, joihin sitten on melkein pakko alkaa etsiä vastauksia.

  Tai niin kuin muutama päivä sitten keitin kaalikeiton blogissa annettuun reseptiin. Ja niin hyvä tuli, että ei jää viimeiseksi kerraksi.

  Niin että iso kiitos sekä hengen- että ruumiin ravinnosta. Ja toivottavasti blogisti jatkaa vielä pitkään.

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoisin blogi ikinä. Grazie mille Timo Vihavainen! #kiitos #1000

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.