sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Uudenlaiset turnajaiset


Uusi keskiaika

Kävin pitkästä aikaa turnajaisissa. Linna oli suurella vaivalla rakennettu ja kaiken kaikkiaan esitys oli etevä ja tarjoilu runsasta, maultaan mukiinmenevää.
Linnassa esitettiin taitoratsastusta, hevosten temppuilua ja metsästyshaukkojen käyttöä. Hovinarrina oli kääpiökokoinen neekeri, joka teki parhaansa ollakseen huvittava ja onnistui kohtuullisesti mm. tulennielemisnumeroissaan.
Turnajaisissa olivat vastakkain mustat ja keltaiset. Keltaisten tunnus oli risti, mutta mustilla nähtiin myös puolikuu ja tähti. Siis selvät saraseenien tunnukset.
Toki puolikuu on ollut neitsyt Marian tunnus kaiketi jo ennen islamin syntymistä. Sen historiaa on ainakin johdettu aina antiikin Artemiista ja Selenestä. Kuu oli siis neitsyyden tunnus.
Mistä ja miksi itse asiassa lienevät musulmaanit tuon puolikuun eli crescentin (lat. crescare, kasvaa) itselleen kaapanneetkin, taitaa olla epäselvää. Joka tapauksessa kerrotaan, etteivät kaikki uskonoppineet sitä edes hyväksy.
Kuitenkin se esiintyy muun muassa Turkin lipussa.
Tähän liittyen on sopivaa muistella anekdoottia, jonka mukaan Turkin lähettiläs meni vimmoissaan protestoimaan Armenian edustajalle sitä, että jälkimmäisten symboleissa esiintyi Ararat-vuori, joka on Turkin puolella.
”Kuinka tuollaista kehtaa tulla valittamaan sellaisen maan edustaja, jonka lipussa on kuu ja tähti?” kysyi armenialainen aiheellisesti.
Mutta kuu ja tähti eivät ole siellä sattumalta, islamin symbolejahan ne ovat.
Niinpä tuntuikin aika epätodelliselta nähdä täällä Espanjan auringon alla musulmaanien taistelevan keskiaikaisissa turnajaisissa puolen salin osoittaessa heille suosiotaan ja buuatessa ristin ritareille.
Ilmeisesti kyseessä siis on aito monikulttuurisuus. Ehkäpä löydämme sen myös jo paikallisista oppikirjoista, joissa keskiaika esitetään uudessa valossa?
Sellaisia en valitettavasti ole kaupoissa huomannut, mutta ostaisin niitä kyllä mielelläni.
Uuden keskiajan tulemisesta on puhuttu jo kauan ja näyttää siltä, että asia on käsitetty monella tavalla.
Merkille pantavaa on, että meilläkin on yhä muodikkaampaa taputtaa keskiajalle ja moittia niitä, jotka pitävät sitä pimeänä. Henkilön omaa pimeyttähän se moinen vain heijastaa.
Mutta samaan virtaan ei voi astua kahdesti. Se uusi keskiaika, johon suuri osa älymystön etummaisia joukkoja on jo henkisesti valmista, tulee varmasti olemaan erilainen kuin se entinen.
Se kaiketi tulee olemaan ainakin monikulttuurinen ja mitä se tarkoittaa, voimme helposti selvittää historian valossa.
Euroopan monikulttuurisimmilla alueilla ovat aina sattuneet ne suurimmat demografiset mullistukset, joissa niin sanoakseni populaatioihin on kohdistettu negatiivista suosintaa, jopa kuolleisuuslukuihin aktiivisesti vaikuttaen.
Timothy Snyder on ristinyt maanosamme erään monikulttuurisimman alueen ”tappotantereeksi”, mikä kuulostaakin osuvalta. Myös Balkanilla on hyvin vankat, monisatavuotiset perinteet tällä alalla.
Kaiken maailman turnajaisiahan me jo näemmekin TV:stä päivät pitkät ja niiden rajoittuminen vain yhden uskontokunnan, rodun (joita ei ole) tai sukuolen välisiksi olisi mahdoton ajatus.
Itse asiassa oma moraalinen kuntomme mitataan aina sen mukaan, missä määrin kykenemme irtautumaan omasta synnynnäisestä taustastamme ja suosimaan toisia ryhmiä heidän synnynnäisen taustansa perusteella. Tämä luulen ainakin oppineeni älymystön saavutuksia tutkistellessani.
Ehkäpä turnajaisista sai jo esimakua tulevasta.

2 kommenttia:

 1. "Turnajaisissa olivat vastakkain mustat ja keltaiset. Keltaisten tunnus oli risti, mutta mustilla nähtiin myös puolikuu ja tähti. Siis selvät saraseenien tunnukset.

  Toki puolikuu on ollut neitsyt Marian tunnus kaiketi jo ennen islamin syntymistä. Sen historiaa on ainakin johdettu aina antiikin Artemiista ja Selenestä. Kuu oli siis neitsyyden tunnus.

  Mistä ja miksi itse asiassa lienevät musulmaanit tuon puolikuun eli crescentin (lat. crescare, kasvaa) itselleen kaapanneetkin, taitaa olla epäselvää."

  Mitä juutalaiseen uskoon tulee, niin Lilith ei tainnut enää vastata varsinaista naisihannetta ko. uskonnon muuttuessa patriarkaaliseksi, vaan uusi mahdollisimman puhdas nainen oli se juttu.
  Sinänsä neitsyys tarkoitti tuolloin lähinnä sitä, että aviomies oli ensimmäinen, jonka kanssa oli sukupuoliyhteydessä.

  Nykyajan varsinaiset tiedostajat tosin ovat kaiketi jonkinlaisessa sukupuolettomassa aktissa, tai monisukupuolisessa, tai jossakin oletetussa sukupuoliaktissa...piru tietää lisää.

  Epäilemättä antiikin Kreikan, Rooman ja muunkin sen ajan jumalattarilla oli vaikutusta Marian käsitteeseen ja kristinuskoon. Ixchel, Ishtar ja Jarah lienevät eniten vaikuttaneet kuun ja naisen olemukseen Lähi-Idässä ja islamin ja juutalaisuuden / heimojen parissa.

  Härkä on avain nousevan puolikuun ymmärtämiseen, sillä nousevan kuun katsottiin edustavan härkävoimia - elinvoimaa. Puolikuu = härän sarvet. Tähti taas on vanha kuoleman symboli ja edustaa myös kuolemaan liittyvää kohtalon valintaa. Härän sarvet edustivat myös joissakin indoeurooppalaisissa kulttuureissa harkävoimia ja ne on virheellisesti yhdistetty viikinkeihin, mutta joillakin germaaniheimoilla häränsarvikypärä oli tietäjän tai päällikön, ehkä kuninkaankin tunnus. Suomalaisilla shamaaneilla oli hirvensarvet samassa ideassa, mutta se ei liittynyt kuu yhteyteen, vaan aurinkoon ja aurinkolaivan ideaan.

  Suomessa meillä on kuulla kaksi Jumala/Jumalatar merkitystä.

  1. Kuutar. Kuun Jumalatar, joka symboloi naiseutta, ei siis neitsyyttä, vaan naiseutta ja siihen liittyy juuri kuukautiskierto ja se, että nousevan kuun alussa kannatti kylvää, koska kuun kasvua ja itämistä edistävä voima oli havaittu todelliseksi. Kuu ymmärrettiin elämää synnyttäväksi voimaksi ja yhteys naiseuteen oli luonnollista.

  Jokainen voi muuten kokeilla nyt keväällä oman yrttipenkin perustamista. Kannattaa kylvää siemenet alustoilleen kun kuu on alkanut kasvaa, itäminen on paljon parempaa. Ja polttopuut taas kannattaa kaataa nyt seuraavan laskevan kuun aikana, silloin niissä on vähiten vettä.

  2. Menesis - Kuun jumala. Merkitys on suomalais-balttialainen ja miespuolinen kuu-ukko. Menesis tai suomalaisittain Menes on kaikkein vanhin Jumaluus suomalais-balttialaisessa mytologiassa. Menes on sodan Jumala, kuten Mars. Sana Menestyä on aikoinaan tarkoittanut Menestymistä taistelussa, ja jotta on voinut Menestyä taistelussa, on täytynyt välttää Laimin lyöntejä. Laimi = suomalais-balttialainen onnen ja kohtalon Jumalar. Epäilen myös vahvasti että sana menehtyä on aikoinaan tarkoittanut taistelussa menehtynyttä. Menestyä ja menehtyä on sen verta lähellä toisiaan, että se olisi aika järkevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisen on syytä ymmärtää, että useimmissa maissa puolikuu ja kuunsirppi ovat aikalailla vaakasuorassa eikä puoliksi tai jopa ihan pystyssä. Minä ainakin ihmettelin alakoulussa ja myöhemminkin egyptiläisten kuvitelmaa Kuusta jonkinlaisena veneenä. Eihän mikään kunnon vene kulje keula pystyssä.
   Selvisihän asia myöhemmin, kun pääsin käymään sen verran etelämpänä, että taivaallinen venekin näkyi tolkullisessa asennossa.

   Poista

Kirjoita nimellä.