perjantai 15. helmikuuta 2019

Asiat edistyvät


Päivän idiotismit

Päivän hesarista ilmenee, että Helsinki tavoittelee maidon ja lihan kulutuksen puolittamista seuraavien kuuden vuoden aikana.
Tämän, etenkin lasten ja vanhusten ravinnonsaantia koskevan toiminnan tavoitteena on sitten kuulemma estää ilmastonmuutosta.
Ainakaan lehden artikkelista ei käy ilmi, kuinka suureksi tuo vaikutus on arvioitu ja millä mekanismilla se toimii.
Kun normaalit täysijärkiset ihmiset aina toimintastrategioitaan laatiessaan ottavat huomioon kaikki niihin sisältyvät hyödyt ja haitat, näyttää nyt siltä, ettei tuo puoli asiassa ole kiinnostanut aloitteen tekijöitä pennin vertaa.
Toki esitys palautettiin takaisin valmisteluun täpärän äänestyksen jälkeen, kun huomattiin, että asia koskee muitakin seikkoja kuin vain ilmastonmuutosta.
Itse sen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen ei sen sijaan puhuttu yhtään mitään, siis siitä painoarvosta, joka tällaisella päätöksellä olisi tuon oletetun päätarkoituksen suhteen.
Liharuokia Helsingin kouluissa on nykyään vain 30 prosenttia kaikista pääruoista ja kasvisruokia 59 prosenttia. Kasvaville lapsille ei taida kelvollista proteiinia siis tulla liikaa nytkään. Jos maidosta vielä ruvetaan pihtailemaan, ei tilanne hyvältä näytä.
Korostan, että nuo kutistussuunnitelmat koskevat kouluissa nimenomaan kasvuikäisiä lapsia ja nuoria, joilla on aivan erityiset tarpeensa.
Aikuiset sen sijaan voisivat nykyään kaikin mokomin puolittaa kaiken syömisensä ja jättää ruokavaliosta ensin kokonaan pois tropiikeista rahdatut erikoisuudet, joita nykyään tyrkytetään kaikkialla. Ei kai se maailmaa pelastaisi, mutta osoittaisi edes tervejärkisen ajattelun viriämistä.
Neuvostoliitossa tunnettiin aikoinaan käsite pokazuha. Kyseessä on substantiivi, jonka kantana on verbi pokazat, osoittaa.
Tämän käsitteen piiriin kuuluivat ne yleensä turhat ja joka tapauksessa vailla käytännön merkitystä olevat asiat ja laitokset, joiden ainoa tehtävä oli näyttää ulkomaailmalle, että tällaistakin oli.
 Ei siis käynyt väittäminen, ettei ollut vaikkapa tarjolla halpaa ja hyvää tavaraa, loistavaa ilmaista hoitoa, esimerkillisen humaaneja vankiloita ja niin edelleen.
Kyllä kaikkea tätä siis oli, mutta eihän tuon pokazuhan painoarvo suuressa kokonaisuudessa merkinnyt yhtään mitään. Neuvostoliitossa oli kuitenkin tajuttu, ettei ulkomaalainen sopuli tai kadunmies asiaa ymmärtänyt eikä yrittänytkään ymmärtää.
Niinpä mahdollinen kritiikki oli helppo pyyhkäistä pois noiden näytöskappaleiden avulla. Sopi mennä itse asioita katsomaan, ellei muuten uskonut.
Siihen, että ilmastonmuutokseen suhtaudutaan hysteerisesti, on jo saanut tottua. Kuitenkin joutuu yhä uudelleen yllättymään siitä, miten moni luulee ihan oikeasti voivansa asiaan vaikuttaa.
Ellei nyt juuri henkilö A:n siirtyminen polkupyöräilijäksi asiaa ratkaise, niin sitten ainakin Helsingin kaupungin koulujen ruokavaliolla on vaikutusta. Ellei sekään tehoa, niin kyllähän Suomen hallitus ja uusi uljas eduskunta pystyvät tekemään suuria! Mihinpä ne eivät pystyisi, jos vain haluavat? Pidetäänpä siis nyt oikein ilmastovaalit ja ratkaistaan planeetan kohtalo!
En minä nyt sitä paheksu, jos joku hylkää lentomatkat, vähentää joutavaa autoilua tai muuten tekee omalta kohdaltaan jotakin, jolla katsoo vapautuvansa syntitaakasta ilmaston suhteen. Jos ja kun asioita ei pysty suhteuttamaan ja mieltä ahdistaa, niin onhan syytä löytää asiaan huojennusta.
Siltä varalta, ettei joku olisi vielä asiaa huomannut, totean, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden rajoittaminen ratkaistaan muualla kuin Helsingin kaupungintalolla tai Suomen eduskunnassa.
Symbolista korviketoimintaa toki voi harjoittaa, mutta ei kannata terrorisoida sillä syyttömiä sivullisia eikä myöskään ole syytä vaatia, että se otettaisiin sen vakavammin kuin Neuvostoliiton pokazuha.
Ilmastonmuutos tulee, jos on tullakseen ja sen vastustaminen edes jossakin määrin merkityksellisillä tavoilla on suurpoliittinen asia, jossa vain järeät keinot toimivat.
Mitä meidän rauhaamme tulee, luulisin, että on syytä tutkia ihan rauhallisesti, millaista kehitystä meillä nyt sitten tuon ilmastonmuutoksen johdosta on luvassa ja miettiä, miten siihen parhaiten sopeuduttaisiin. Koululaisten maidonjuonnin puolittaminen on tässä suhteessa kovin huono vitsi.
Ja kuuluuhan tämän päivän uutisiin muutakin. Esimerkiksi nuo journalistipalkinnon ehdokkaat.
Tätä en nyt viitsi jatkaa pitemmälle. Galleria puhuu puolestaan.

13 kommenttia:

 1. "Siltä varalta, ettei joku olisi vielä asiaa huomannut, totean, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden rajoittaminen ratkaistaan muualla kuin Helsingin kaupungintalolla tai Suomen eduskunnassa.
  Symbolista korviketoimintaa toki voi harjoittaa, mutta ei kannata terrorisoida sillä syyttömiä sivullisia eikä myöskään ole syytä vaatia, että se otettaisiin sen vakavammin kuin Neuvostoliiton pokazuha."

  Eihän tässä edes ole kysekään muusta kuin (moraalisesti) huokeahintaisesta hyvesignaloinnista, feelgood-meiningistä sun muusta jeesustelusta. Sittenpä parin vuoden päästä saadaan taas kuunnella kaikenmaailman tättähäärien olevan hyvinhyvin huolissaan ja ihmeissään, kun kouluruoka ei muksuille jostain käsittämättömästä syystä maistu. Jos olisin snägärinpitäjä, niin jo vain hieroskelisin tyytyväisenä rasvaisia näppejäni, kun tietää että kohta taas asiakkaita piisaa... Joillakin tahoilla kun ei ikinä opita tien helvettiin kulkevan hyvien (tai sellaisiksi väitettyjen) aikomusten kautta.

  -J.Edgar-

  VastaaPoista
 2. No hitto! Nyt hävitin tästä Björn Lomborg-viitteen. Se oli vahinko, saako takaisin?

  VastaaPoista
 3. Tässä siis tämä. Asiaa. Bjørn Lomborgin kirjoitus kannattaa lukea: https://www.shine.cn/opinion/1811305941/?mc_cid=d873354042&mc_eid=bcd216d9bf kohteessa Asiat edistyvät
  Poista | Ei roskaposti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä kirjoitus! Siis tämä Lomborgin. Osoittaa hyvin, millä tasolla YK:n "oikean totuuden haltijat" kulkevat. Se siitä tulee, kun opetetaan älyltään ja varsinkin ymmärrykseltään vajavaisetkin lukemaan ja annetaan heidän uskoa, että he ovat oikeasti viisaita.
   Mikko Paunio muuten kirjoittaa näistä asioista myös hyvin ja vielä tutkitun tiedon pohjalta.

   Poista
 4. Sellaista se on, kun ei osata eikä edes haluta laskea mitään. Ei eroteta toisistaan tuhatta, miljoonaa ja miljardia. Ja varsinkaan missään ihmisiä koskevassa asiassa EI SAA käyttää numeroita. Sellainen on kylmää ja epäinhimillistä. Niinpä sitten kuvitellaan, että maailma voidaan pelastaa Helsingin lasten aliravitsemuksella tai Sinnemäen polkupyöräilyllä.

  Raamattu sentään käyttää paljon numeroita. Jeesuskin ruokki 5000 miestä viidellä leivällä ja kahdella kalalla. Näillä numeroilla kuvataan tehokkaasti ihmeen suuruutta. Ja ihmehän se on ollut, ei ole toistunut ainakaan kontrolloidussa kokeessa. Mutta nykyihminen ei enää tunne eikä tunnusta tällaisiakaan asioita, varsinkaan Raamatussa kerrottuja, vaan yrittää ihan tosissaan vielä mahdottomampia temppuja.

  VastaaPoista
 5. Monen poliitikon ongelmana on kyvyttömyys hahmottaa asioiden mittasuhteita.

  VastaaPoista
 6. Minä vähän pelkään että kasvu-uskonnollisessa moraalissa on tuo moraalin näkyvä kärki lopulta pettävä, eli tekojen oikea sisältö onkin juuri välittää se ilosanoma, että mikään ei liity eikä saa liittyä mihinkään.

  Ihminen voi olla tai olematta ekologinen lähinnä keskinäisten suhteidensa kautta, siis sillä, että millä keinoin ja ulkoisvaikutuksin sosiaalisessa todellisuudessa saa mitäkin aikaan. Yhteisö voi olla tai olematta ekologinen sen mukaan, noteeraavatko sen peruspelisäännöt ylipäätään jonkinlaista pyhyyttä ympärillään vai ei.

  Sen sijaan yksilöiden ns. valinnat, joilla on uskonnollisessa liberalismissa selvä kulttiarvo, ovat jo itsessään ja lähtökohtaisesti syvästi tehottomia tuossa edellisessä mielessä mihin tahansa yhteispeliin ja yhteiskokemiseen nähden. Mutta moraalitunteen varainen toiminta onkin kai aina juuri pyhittävää ja lokaavaa eikä rationaalista, ja tässä nyt on kai ideana eräänlainen uusi, kasvu-uskonnollinen puhtaus. Ympärillä nimenomaan ei saa olla mitään kontrolloimatonta kenttää, kuten juuri 'luontoa' edellisen (myöhäiskristillisen) moraalin tarkoittamassa 'tytöttelevässä' mielessä.

  Ilmiö on myös sukua sille, että mitään invariaabelia ei saa missään muissakaan asioissa havaita, koska se yksinkertaisesti loukkaa yksilön kokemusta samoilusta elämän supermarketin hyllyköissä.

  Rakenteessa elää kristillinen sukupuolimoraali oudolla vääntyneellä tavalla sitä kautta, että kaiken siinä moraalissa passiiviroolin saaneen ympärille on rakennettava kenttä, jossa passiivinen ei huomaa omaa voimattomuuttaan. Se on kai psykologisella tasolla juuri kasvu-uskonnon peruskuvio, tuo keskenkasvuisuuden suojakaasuun pakkaaminen.

  VastaaPoista
 7. Otaksun, että maidon ja (naudan)lihan arveltu yhteys ilmastonmuutokseen liittyy metaaniin eikä hiilidioksidiin. En jaksa kommentoida enempää kuin yhden sanan verran: Intia. Menen syömään, kylläkin sikaa.

  VastaaPoista
 8. Vaeltavat eläinlaumat olivat paras keino estämään Afrikan autioituminen ja varmaan olisi vieläkin. Laidunmaa täällä pohjoisessakin imee enemmän itseensä, kuin sillä käyskentelevät naudat päästävät ulos. Hysteerikothan lukevat vain toisen puolen tutkimustuloksista ja innokkaimmat eivät niitäkään,

  VastaaPoista
 9. "ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden rajoittaminen ratkaistaan muualla kuin Helsingin kaupungintalolla tai Suomen eduskunnassa."

  Toistettakoon taas kerran, että vaikka Suomen teot eivät itsessään vaikuta hyttysen pierun vertaa, vain ne teot antavat meille moraallisen pohjan vaatia, että ne maat, joiden teot todella vaikuttavat seuraavat perässä. Toisin sanoen: emme voi sanoa kehitysmaille, että pidättäytykään kulutuksesta ilmaston vuoksi kun me kulutamme kuin viimeistä päivää!

  "Etelän hetelmistä" ja lasten maidosta olen samaa mieltä kuin blogisti.

  VastaaPoista
 10. "Siihen, että ilmastonmuutokseen suhtaudutaan hysteerisesti, on jo saanut tottua."

  Kuten tunnettuaa Pariisi on ilmastonmuutoksen estämisen rakastaja/edelläkävijä numero yksi. Ja niinpä Ranskan presidentti Macron/Makrooni/Makarooni päättikin nostaa bensan hntaa, että ihmiset siirtyisivät luomuaineisiin.

  Ja kuinkas ollakkaan edistyksellinen edelläkävijä Macron/Makrooni/Makarooni sai kuin saikin kimppuunsa kokonaisen lauman keltaliivisiä täitä, luteita, torakoita, kyykäärmeitä ja muita saatanoita, sekä mies että naispuolisia.

  Edistyksellisyys on rankkaa hommaa.

  VastaaPoista
 11. "Päivän hesarista ilmenee, että Helsinki tavoittelee maidon ja lihan kulutuksen puolittamista seuraavien kuuden vuoden aikana. Tämän, etenkin lasten ja vanhusten ravinnonsaantia koskevan toiminnan tavoitteena on sitten kuulemma estää ilmastonmuutosta."

  Tällaisen typeryyden viljelemisestä Suomessa voivat vakavissaan olla kiinnostuneita ainoastaan Putinin trollit. Tshuhnat kantoivat aikoinaan valoa tupaan säkeillä, ehkä tämäkin menee läpi.

  VastaaPoista

Kirjoita nimellä.