Simppelit etelän
ruoat
Kanarialaiset
ryppyperunat (papas arrugadas):
1 kg pieniä perunoita. Puikulat käy
1 l vettä
3 dl suolaa
Keitinveteen lisätään suolaa enemmän kuin sinne liukenee. Se
nostaa kiehumislämpötilaa ja ryppyperunat muistuttavatkin vähän uuniperunoita. Kattila
vain jytisee, kun suolavesi kiehuu.
Kun perunat ovat kypsiä, kaadetaan vesi pois ja jätetään
kattila auki. Sen ansiosta perunat rypistyvät ja saavat pintaansa ohuen suolakerroksen.
Allioli kenttäoloissa:
-5-10 valkosipulin kynttä
-1 kananmunan keltuainen
-3-5 dl rypsiöljyä
Valkosipulin kynnet halkaistaan ja murskataan pullolla
muutaman suolarakeen päällä.
Sitten ne sekoitetaan keltuaiseen ja lisätään vähän
kerrassaan öljyä. Ei liikaa, ettei emulsio mene pilalle. Samaan aikaan seosta
vatkataan vimmatusti vaikkapa kapustalla, ellei vispilää ole. Syödään esim.
ryppyperunoiden kanssa.
Hyvä paella
Paellaan eli kaksikorvaiseen
laakeaan keittoastiaan (tai wokkipannuun) pannaan 2 dl pitkäriisiä (vaikka
ohjeet käskevät puuroriisiä), kuullotetaan sipulin ja valkosipulin kera,
lisätään muut ainekset ja mausteet ja keitellään kypsäksi. Wokkipannua on syytä
hämmennellä, ellei ole kaasuliettä.
Sen jälkeen lisätään pinnalle pystysuunnassa viipaloitu
sitruuna, merenelävät ja oliivit. Etenkään katkarapuja ei saa keittää,
kuumentaminen riittää. Muuten niistä tulee sitkeitä.
Ainekset:
2 dl riisiä
2 dl rypsiöljyä
2 tomaattia (kaltataan)
1 paprika
1-2sipulia
200 g. paahtokylkeä
200 g. broileria
2-5 valkosipulin kynttä
1 kananliemikuutio
1 rkl kurkumaa
suolaa
pippuria
Riisin kypsyttyä asetellaan kauniisti päälle:
1 sitruuna
10-20 kalamata-oliivia
1 prk simpukoita, ei
jäisinä
200 g katkarapuja
No, hiukkasen toki saavat nämäkin maut kunnolla sekaantua
massaan, kunhan ei keittele kovin monta minuuttia.
Pitäisi maistua. Testattu kuivan valkoviinin ja myös
punaviinin kera. Kumpikin käy.
Safran puuttuu ?
VastaaPoistaKorvattu kurkumalla, joka myös antaa makua.
Poista