Herkuttelevat herrat
Anton Tšehovilla
on pieni novelli Seireeni (Сирена).
Se kertoo siitä, miten joukko tuomareita pitkän ja väsyttävän istunnon jälkeen
alkaa jutella niitä näitä. Kaikilla
alkaa olla kova nälkä, mutta jotakin raporttia vielä kirjoitetaan.
Sietämättömäksi
nälkä yltyy kuitenkin vasta sitten, kun eräs seurueen jäsenistä, sihteeri,
alkaa hekumallisesti kuvailla, millaista on oikein hyvä ruoka ja millaisessa
tilanteessa se maistuu aivan vastustamattomalta.
Tämä seireeninlaulu
vaikuttaa raporttia kirjoittavaan puheenjohtajaan niin voimallisesti, että hän
tärvelee koko arkin, painaessaan kaiketi mustekynäänsä liian kovaa, me 1950-luvun
koululaiset muistamme hyvin, mitä silloin tapahtuu.
Kun herkkujen kuvailu
yllyttää nälkää yhä hurjemmaksi, menee arkki toisensa jälkeen pilalle ja lopulta
kaikki häviävät huoneesta jättäen jälkeensä vain sihteerin korjaamaan
tuhraantuneita papereita.
Aihe on
mestarillisesti kuvattu kirjallisin keinoin ja siitä on myös tehty paljon mainioita
videoita. Tässä on yksi https://www.youtube.com/watch?v=VW_DHVH3hGM.
En nyt tässä
kuitenkaan ryhdy selostamaan, mitä kaikkea tuo käräjien sihteeri Žilin
oikeastaan taikoi kuulijoidensa eteen ja millaisin sanankääntein.
Totean vain,
että herkkujen joukossa oli muun muassa piparjuurella maustettua
juottoporsasta, sorsaa, lehtokurppaa, ankkaa, ruutanoita, joita oli mudan maun
poistamiseksi pidetty pari päivää elävinä maidossa…
Olihan siellä
myös kulebjakaa, säilöttyjä sieniä ja silliä, ihan tavallisiakin herkkuja siis.
Mutta olennaista
oli, että nuo simppelit herkut nautittiin ehdottomasti vodkan kanssa
alkupaloina, zakuskana.
Oikein kunnon
ruokahalun herättämiseksi koko mielenkiinto piti Žilinin mukaan kotiin
matkustettaessa joksikin aikaa kohdistaa vain vodkakarahviin ja haukattavaan.
Kun vodka sitten
vihdoin oli kaadettu karahviin, sitä ei sopinut ottaa heti. Ensin on istahdettava
ja huoahdettava, hierottava käsiä ja katsottava välinpitämättömästi kattoon ja
sitten, kiirehtimättä yhtään, kohotettava pikari huulille, maistettava vähän ja
viimein kulautettava koko sarkka yhdellä kertaa niin, että vatsassa ja koko
ruumissa kipinöi…
Kipinöi… heti sen jälkeen kun olette
ryypännyt, täytyy viipymättä haukata… Paras alkupala on silli. Te otatte sitä
palan sipulin ja sinappikastikkeen kanssa ja sen jälkeen, kallis hyväntekijäni,
kipinät vatsassa kun vielä tuntuvat, syötte kaviaaria sellaisenaan, tai mikäli
tahdotte, sitruunan kera, sitten tavallista retiisiä suolan kera, sen jälkeen
sillinpalan, mutta kaikkein parhaita ovat, kallis ystäväni, suolatut
herkkusienet, mikäli ne on hakattu yhtä hienoksi kuin kaviaari ja, tiedättekö,
niitä on syötävä sipulin ja provencelaisen ruokaöljyn kanssa… vallan ihastuttavaa!
Mutta mateen maksa -se on jo tragediaa!
Alkupalojen
jälkeen käsiteltiin kalat, keitto ja liharuoat ja, erikoista kyllä, aterian
jälkeen siirryttiin viimein kuohuviiniin, jonka jälkeen olikin hyvä polttaa
sikari ja päästellä ilmoille savurenkaita.
Silloin alkoi jo tuntua siltä, kuin olisikin
generalissimus tai naimisissa maailman kauneimman naisen kanssa…
Sen jälkeen kelpasi
köllähtää vuoteeseen ja ennen pitkää nukahtaa sanomalehtien jaarituksia
lukiessaan. Olo oli mukava, ettei sanoisi täydellinen.
Moni varmaan
pystyy yhä eläytymään tuohon vanhaan kertomukseen, vaikka piparjuurella
maustettu juottoporsas onkin taiottava mieleen kuvittelun avulla, ei niinkään
tarkkojen muistojen.
Minusta siinä
joka tapauksessa oli olennaisessa roolissa vodka, kuten se oli myös
meikäläisissä gourmand-piireissä
siihen aikaan ja paljon myöhemminkin, aina viime aikoihin saakka.
Kelpo vodka ja
nyt tarkoitan venäläistä, aavistuksen verran makeata vodkaa, on nimittäin aivan
mainio herkku, joka todella kruunaa aterian, kaiketi myös gourmet-aterian, josta en kyllä oikein tiedä, mitä se on olevinaan.
Koetan karttaa sellaista.
Marinoidut, vaan
ei juuri lainkaan maustetut herkkutatit, jotka uivat omassa limassaan, ovat
vodkan kera verrattomia, kuten muun muassa Tatjana Tolstaja on New York Review-lehdessä todistanut.
Olen kuullut hentojen naisten huokaisevan
ihastuksesta ja nautinnosta kumotessaan pikarillisen vodkaa tuollaisten tattien
kyytipojaksi: Ah, kak horošo! Ja se tulee suoraa sydämestä.
Konstailevat gourmet- annokset sen sijaan jättävät
jälkeensä sekavia tunteita, joihin saattaa hiipiä jopa kostonhimoa ja
katkeruutta tuhlattujen rahojen ja turmellun ruokahalun takia.
Kauheinta on,
kun kokit ymmärtävät asemansa ja tehtävänsä väärin ja ryhtyvät lääkäreiksi.
Nec sutor ultra crepidam, sanovat
viisaat latinistit ja tyhmemmätkin. Pysykööt nuo ammatit aina erillään!
Mutta mitä tulee
tuohon ruokaryyppyyn, se näyttää nyt olevan katoavaa kansanperinnettä.
Miksi näin on,
on kiinnostava kysymys.
Selvää ainakin
on, että eliitti ja sellaiseksi pyrkivä väki on alkanut ottaa mallinsa maista,
joissa ruokaryyppyä ei tunneta: anglosaksisista maista ja piru ties mistä
belgioista.
Toki myös tuoppi
olutta antaa asianmukaista potkua nälän kukistamiseen ja puraisee omalla
tavallaan, jos nyt ei ihan kipinöivästi, niin kuitenkin.
Mutta miksi
ihmeessä meillä on hylätty vuosisatainen ruokaryypyn perinne? Eihän siinä kyse
ole mistään juopottelusta, vaikka aine vahvaa onkin.
Minusta tämä
alkaa muistuttaa tuota surullisen kuuluisaa nollatoleranssiajattelua, eli siis
ajattelun korvaamista erilaisilla simppeleillä ns. periaatteilla, joissa sanat
ja asiat saavat maagisen merkityksen omasta konkreettisesta merkityksestään
erillään.
Kyse on siis
henkisestä paluusta kauas, lapselliseen keskiaikaan, jolloin väkeviä juomia ei
vielä ollut eikä ajattelu ollut loogista muille kuin alan ammattilaisilla.
Muuan vanha
ystäväni toimi joskus Lontoossa suomen instituutin johtajana ja herätti silloin
tuossa kaupungissa suurta ja myönteistä huomiota ottamalla siellä käyttöön
ruokaryypyn ja zakuskan, jossa
roolissa kuuluu olleen ainakin silli. Mutta sitten hän lähti sieltä ja kaikki
palautui ennalleen.
Eihän meillä tietysti
kyetäkään anglosaksisen maailman tapoja muuttamaan. Pitäkööt he omansa, meillä
on omamme.
Mutta tuo
ruokaryyppy taitaa olla uhanalainen instituutio, niin omamme kuin onkin.
Olisiko perustettava ruokaryyppyseura/vodkakulttuuriseura?
Ilmoittaudun
heti mukaan.
.
Maidon läpi tislattu vodka on mielestäni mainiota. Tunnen suurta mielihyvää saadessani siemaista pikarillisen. On meitä sankarpoikia vielä jäljellä täällä angloamerikassakin.
VastaaPoistaMaidon läpi tislattu vodka? Was bedeutet das? Onko sankarpoika koskaan tislannut mitään itse?
VastaaPoistaEi se ruokaryyppykulttuuri nyt aivan kuolemassa ole! Itsekin olen pariin otteeseen ollut mukana nuorten herrojen illanistujaisissa, joissa aivan teemana oli juoda viinaa ja nyyttikestihengessä tuotuja suolapaloja. Muut alkoholijuomat ovat näissä kesteissä kiellettyjä.
VastaaPoistaZakuskana on ollut monenlaista vähemmän perinteistä ainesta: tartarpihvejä, lanttukukkoa, mätitahnatäytteisiä kananmunia.. toki perinteistä silliä on myös aina tarjolla.
Kotopuolessa, varsinkin joulun aikaa ajatellen, on tullut harrastettua ranskalaistyylisen ratafian* valmistusta oman pihan luumuista. Siinä on jotain salatiedehenkistä nautintoa, kun muhittaa kellarissa tuotosta kuukausikaupalla ennen maistamista. Ja tokihan luumu edistää ruoansulatustakin!
* Nimi tälle liköörille tulee kai ancien régimen tavasta sinetöidä eli ratifioida kauppa- tai muu sopimus lasillisella tällaista ainetta.
Harvinaista, kovin harvinaista tuo on. Vähän niinkuin katakombeissa. Jakkukalkkunat yrittävät juottaa kaikille viiniään.
Poista"Mutta mateen maksa -se on jo tragediaa!"
VastaaPoistaAh, tammi ja helmikuu sekä mateen maksa - sekä mätipussi
, yhtenä blinin 6:na lisäkkeenä.
Turskan maksaa voi myös kokeilla. Hienoksi hakatun sipulin ja kananmunan kanssa.
PoistaMernaja vodka, saa mm hyvin varustelluista produktyi liikkeistä.
VastaaPoistaMilk filteration system. Suosittelen vodkan ystäville
Ne sutor supra crepidam, sano
VastaaPoista(olematta varma oliko tuossa kirjoittamassani jokin ajatuskin).
Non plus ultra. Molemmathan siihen käy.
PoistaMe hercule! Näin siinä kävi kun yksin Strengiä seurasin. Ei olisi pitänyt ryhtyä tinkamenoon itsensä H:n kanssa.
VastaaPoistaTäältä heti ilmoittautuminen uuteen seuraan.
VastaaPoistaKielisoppaa viiveellä
VastaaPoistaSuutarin ei pidä poistua keittiöön. Siksi suutarin ei kannata piilottaa lestiään sinne, vaikka pannulla tirisisi paneerattua solea.
Voi makean vodkanaagelin saappaaseenkin piilottaa. Salapoliisi Mauri Sariolalle juoman alkuperä on hetkessä selvä; "pimeältä näyttää, sanoi suutari, kun saappaaseen katsoi".
Harmi, ettei Strengin kirja osannut tätä latinaksi näyttää, olisin kyllä laittanut. Niin, siis, se vähemmän (?) sivuja aikaansaanut Adolf.
topor
"Mutta mitä tulee tuohon ruokaryyppyyn, se näyttää nyt olevan katoavaa kansanperinnettä."
VastaaPoistaEn ole yleensä blogistin kanssa eri mieltä, mutta tässä täytyy olla: jos heti ennen ateriaa nauttii kirkasta viinaa, se turruttaa suun makusilmut niin, ettei alkuruokien ja pääruuan hienostuneita makuja aisti kunnolla. Hyvä ateria kun on suunniteltu niin, että aluksi maut ja ruokajuomat ovat hienostuneita ja hentoja nousten kaiken aikaa päätyen fortissimoon. Sen sijaan digestiiviä (konjakki, armanjakki taikka calvados) en vastusta, päin vastoin.
Jos nyt votkaa välttämättä pitää nauttia ateriaa pilaamaan, tehtäköön se edes zakuskojen kanssa. Olen kuullut sanottavan, että juuri zakuskat ovatkin venäläisen keittiön paras anti.
Sen verran blogi kuitenkin vaikutti, että viikonlopuksi piti tehdä piparjuurella täytettyä sikaa. Hyvää oli!
No totta maar zakuskojen kanssa. Sata vuotta sitten ravintoloissa oli vielä voileipäpöydässä vodkasamovaarit, joissa oli eri laatuja.
Poistaei niille silmuille kuinkaan käy, kun ryyppy kaadetaan kuten pitää. Kyllä Manne tiesi.
Hankin kirjastosta Tsehovin Hevosenkaltainen sukuniemi ja muita novelleja (WSOY 1985),jossa oli mainittu Seireeni. Suorastaan ruokahalua kiihottava tarina. Pitää mennä syömään jotain ja jatkaa lukemista. Tsehovin novellit ovat nyky-Suomessa aivan liian aliarvostettuja - niinkuin hyvä kirjallisuus ja kirjat muutoinkin!
VastaaPoista