Paradomania
motto:
Nuo kun alkaa huokumahan, niin
eiköhän viijä naapuria tukka suorana!
Muuan ”tuntemattoman sotilaan” henkilö
Jo Aleksanteri I:n intohimoksi hänen uransa ja elämänsä lopulla tulivat paraatit. Sama jatkui sitten Nikolai I:n aikana. Venäjä ja erityisesti Pietari olivat päivittäin yhtä komeiden kaartinrykmenttien sirkusta. Kyrassien pelti ja hevosten karvat kiilsivät, kun tuhannet miehet alituiseen karauttivat tai marssivat Tsaritsyn lugilla eli Mars-kentällä. Tekipä komeaa jo katsojallekin!
Euforiselta näytti tunnelma myös tänään Pietarissa. Itse päämestari istui ylevän näköisenä seuraten katseellaan komennettaviaan. Hiukan varuillaan olevan oloinen ministeri Šoigu katsoi häneen välillä anovasti ja esitti jonkin hiljaisen repliikin. Sitten molemmat jatkoivat olympolaista kontemplaatiotaan, joka näytti liikkuvan noissa laivoissa, jossa nuorukaiset leuka pystyssä seistä jököttivät kannella.
Komea, komea on äiti-Venäjän laivasto! Pietari suuren botik eli laivaston isoisä sai taaskin kunnian olla mukana kuvassa, hieman isomman laivan kannella.
Joidenkin raporttien mukaan näistä paraateista on nyt tullut megasuosittuja ja niissä voi helposti tavoittaa aidon suurvaltasovinismin, kunhan vähän haastattelee katsojia. Epäilemättä näin on. Vielä joskus viime vuosituhannella muistelen, että tunnelma oli varsin mutkaton ja vailla suurempia tunteita.
Mutta se olikin sitä aikaa, jolloin Itämeren laivasto oli siinä määrin romuna, ettei edes turisteja viitsitty Kronstadtissa hätistää pois sen ruosteisia yksiköitä katselemasta ja kuvailemasta. Silloin joku, muistaakseni Aleksandr Širokorad hälytti jo siitä, että itse asiassa Suomen laivasto alkaa olla tehokkaampi kuin Venäjän. Pelottiko?
Paraatien tärkein vaikutus on illuusioiden tuottaminen. Hallitsijoille ne tuottivat illuusioita täydellisestä suorituksesta ja maailman täydellisestä ohjattavuudesta. Kun arkipäivän masentavista vajavaisuuksista ei haluttu mitään tietää, keskityttiin paraatien maailmaan. Näinhän se kävi myös Brežnevin aikana.
Juhla tietenkin kuuluu myös kaikkeen todelliseen inhimilliseen kulttuuriin sen tärkeänä osana. Pelkkä tasapaksu asiallisuus ei riitä ihmisen työn sisällöksi. Hänen pitää päästä myös juhlassa kohoamaan jokapäiväisen rutiinin yläpuolelle.
Mutta juhliin keskittynyt ja niiden mukaan arvioitu armeija ja laivasto ovat kelvottomia. Antti Rokka mainitsi asiasta sanoessaan, että saksalaisten puolella vähän liian tiuhaan kopautellaan kantapäitä. Se teki epäluotettavan vaikutuksen, kun tavoitteena oli pärjääminen karussa arjessa.
Nikolai I sai kokea paraatimaailmansa sortumisen Krimin sodassa. Ei kai se huono armeija ollut, ainakaan kaikilta osin, mutta ei sen kyky riittänyt. Laivasto kyllä oli huono myös kalustoltaan ja sai tyytyä lähinnä maalitaulun virkaan. Herätys oli ankea ja sama uusiutui vielä Japanin sodassa.
Nykyisessä laivaston juhlinnassa keskitytään silmiinpistävän paljon toisen maailmansotaan, jossa Neuvostoliiton laivaston suoritus oli sanalla sanoen heikko. Itämerellä se tungettiin pariksi vuodeksi lahden pohjukkaan ja kaiken kaikkiaankin toiminnan tulokset olivat pikkuvaltioluokkaa, kuten todetaan venäjänkielisellä sivustolla корабли и сражения.
Kuitenkin sotalaivat, etenkin suuret, ovat mahtavia ja usein myös kauniita. Ristelijä Moskvan upottaminen aiheutti Venäjällä tavattomasti peppukipua ja näyttää siltä, että vastaavia operaatioita on sovittu rajoitettavan yleisen teurastuksen välttämiseksi. Sellaistakin sodassa sattuu.
Venäjällä tuskin nauratti terävä ukrainalainen maljapuhe: Venäjän laivastolle: Pohjaan! Ei kilistetä. Kuolleillehan ei saa kilistää.
Jokin vastaava memento olisi kyllä kannattanut euforisten paradomaanien pitää mielessään. Huolimatta kaikesta torjuntaohjushypetyksestä laiva on aina laiva. Kun sen pohja tai kylki riittävästi puhkaistaan, se uppoaa.
Sinäpä Nevalla kulki taas useita kymmeniä erinomaisia maaleja ohjuksille, jotka jo jossain odottavat käyttäjäänsä. Mutta ihmiset ovat yhä ihmisiä. Kylmässä vedessä sellaiset kuolevat nopeasti eivätkä nuoretkaan miehet monta minuuttia pala poroksi nykyaikaisen ohjusiskun luomassa kuumuudessa.
Olihan noita poikia tuolla vielä paljon, mutta pohja se on Putininkin säkissä. Ellei hymy ole vielä hyytynyt -mikä todistaa melkoisesta tunnekylmyydestä- niin vielä se voidaan sekin aika nähdä.
Jonakin päivänä -mikäli tämä laivasto todella lähetetään tositoimiin- saatetaan huomata, että kaikesta harjoitellusta komeudesta huolimatta tulos oli erittäin ruma. Sotavoiman rikollisen käyttämisen tuloksena oli suuri kansallinen onnettomuus eikä mikään hiotulla suorituksella saatu riemuvoitto.
Silloin sen aiheuttajan on viisainta olla istumatta aitiossa tai muissa julkisissa paikoissa. Vaikka kyllähän hänet aina jostakin löydetään.