Sikaseura?
Tässä eräänä
vuonna nimikuulu herra Berlusconi (etunimi ei tainnut olla Siankarlo, mutta jotain sinne päin) haukkui suomalaisen ruoan ja
kehui samalla omaansa, erityisesti Parman kinkkua laatua culotello, suomeksi kai suunnilleen pyllykkä.
En osaa ottaa
kantaa nimenomaisesti tuohon mainittuun laatuun, kun en tiedä, olenko edes
maistanut sitä. Parman kinkku on toki hyvinkin tuttua. Vaatimattoman ja
subjektiivisen kokemukseni mukaan italialaiset eivät kuitenkaan ole onnistuneet
todella hyvän kinkun kehittämisessä. Ongelma on vähän sama kuin espanjalaisten jamon serranossa. Kinkku on liian kuivaa
ja puisevaa. säilyy varmaan sitäkin paremmin, mutta syötäväksihän se on
tarkoitettu.
Yleensä
vuoristolaiset joka tapauksessa ovat hyviä kinkkueksperttejä eikä vuoriston
tarvitse edes olla korkea. Schwarzwaldin kinkku päihittää eteläisemmät mennen
tullen, johtuen sen suutuntumasta, joka on pehmoisempi kuten on myös maku
aromikkaampi. Culotellot ja serranot ovat ihan OK, jos tehdään tapaksia tai vaikkapa saltimbocca alla romanaa. Ruisleivän
päällä ne ovat sen sijaan vain tylsiä.
Eipä ruisleipä
pyhä olekaan muille kuin niille, jotka tietävät, mille sen pitää maistua ja
hommaavat itselleen juuri sellaista leipää. Saksalaiset ja venäläisethän ne
suomalaisten ohella ovat näitä rukiisen leivän syöjiä. Muualla pullamössöily on
syrjäyttänyt kunnon ruoan, rusinoitakin saattaa löytyä leivästä ja nykyään kai
jopa noita muodikkaita torakoita.
Mutta kunnon
kinkkua, luoja nähköön, tuottaa vielä maanosamme. Balkanilainen prsut (vrt. it. prosciutto) saattaa olla aivan tavattoman herkullista, tietyt
paikat kuten eräs montenegrolainen kylä, jonka nimen olen jo unohtanut,
ylpeilevät savukinkuillaan eivätkä suotta ylpeilekään.
Muslimivetoisissa
Kosovossa ja Bosniassa savustetaan myös erinomaista naudan fileetä, joka
muistuttaa sitä basturmaa, jota saa
Venäjällä vähän joka paikasta eikä Suomessa mistään. Samaa se taitaa olla kuin
New Yorkin juutalaisten pastrami.
Sikakammoiset ovat kaikkialla yrittäneet keksiä korvaavia tuotteita, siinä
vaihtelevasti onnistuen.
Mutta sika pitää
kyllä yhä paikkansa ruokapöydän kuninkaana niiden keskuudessa, joita erilaiset
keskiaikaa vanhemmat vouhotukset eivät häiritse enempää kuin uudemmatkaan.
Viime talvena ostin Berliinin joulumarkkinoilta kerrassaan mahtavaa savusikaa,
kinkkua kai, jota myytiin nimellä Bauernspeck
ja joka oli Itävallasta peräisin. Varsinaista läskiä, Speck, siinä oli vain
sentin kerros, mutta sepä kruunasikin koko ihanuuden. Kuten niin usein hyvä
kinkku, tämäkin oli savustettu mustaksi. Hyvin kävi joulukinkusta seuranaan
maalaisjuusto. Tyypillisiä vuoristokylien tuotteita siis.
Mutta onpa sitä
sikaa osattu alavallakin maalla savustaa, vaikka ilmakuivatus taitaa olla
siellä vähemmän harrastettua. Muistan 1950-luvun puolivälistä, miten isäni
ripusteli savusaunan kattoon kymmeniä kinkkuja, jotka sitten usean päivän
aikana vuotivat uunipeltien päälle sulaa rasvaa, joka kerättiin tietenkin
talteen, vaikka en tiedä, mihin käytettiin. Ehkäpä hernesoppaan?
Joka tapauksessa
tuloksena oli todellinen savusaunakinkku,
johon ei mitään suolavettä ruiskutettu, hui olkoonkin! Sellainen riippui meilläkin
särvinaitassa suolattua läskiä
sisältävän sianlihatiinun vieressä ja siitäpä oli lasten pikku puukoillaan
mukava ottaa kunnon siivut mukaan eväsretkelle. Leipätiinusta piti tietenkin
ottaa myös kunnon viipaleet. Kelpasi sitä sitten vaikkapa metsässä pakoilla
pitkäveteisen kirkonmeiningin kuuntelemista, mihin isovanhemmat yrittivät
vikkeläjalkaisia natiaisia patistella, usein turhaan.
Se vanhan ajan
savukinkku maistui hyvin voimakkaasti savulle ja sitä voidaan siinä suhteessa
verrata esimerkiksi Laphroaig-viskiin.
Koostumukseltaan se oli aika kovaa, hiukkasen, mutta vain hiukkasen puumaista
ja koostui jonkin verran erinäköisistä osista. Hyviä ne olivat kaikki.
Tällainen kinkku
katosi maastamme välillä kokonaan ja aivan erityisesti hävisivät kaiken
alkulähde, rasvaiset siat, kuten minäkin olen usein valitellut. Nyt tilanne on
paranemassa ja pariakin laatua savukinkun nimellä myytävää tavaraa alkaa
todella muistuttaa varhaista korkeaa esikuvaansa, luojan kiitos. Mutta eipä
olla vielä ihan tyytyväisiä. Kyllä matkaa yhä on aitoon savusaunakinkkuun,
jollaista saa ainakin silloin tällöin savustamosta, kuten Kuortin Toivoselta,
ABC:n vierestä, vaikka laatu hieman vaihtelee. Mutta aina on mukava huomata,
ettei kulttuurimme taantuminen joka suhteessa ole ollut peruuttamatonta.
Sen sijaan
kelvollisen silavan (Speck, шпиг,
сало) hankkiminen EU:n rajojen sisäpuolelle näyttää yhä
kohtaavan ongelmia. Pietarissa valikoimat ovat esim. Kuznetšnyi rynokilla hyvät ja jopa paremmat kuin Kiovan Bessarabski rynokilla, mikä ainakin
minua hämmästytti. Alkuperämaa on usein Valko-Venäjä. Mutta eipä Euroopan
yhteisö salli sieltä tuotavan kunnon läskiä, jota olisi tarjolla monta sorttia
eri maustein. Siinä kotimainen tuotantomme kalpenisi ja kohtaisi aidon
haastajan.
Toistaiseksi
olen EU:n rajojen sisältä löytänyt tätä herkkua lähinnä Virosta, joskus se on
hyvääkin, esim. soolapekk küüslauguga.
Sitä on ollut jopa meidän Viro-kaupoissamme. Mutta kunnon savustettua silavaa
saa kyllä etsiä turhaan. Onneksi harvoista saksalaisista ravintoloistamme
löytyy vielä Eisbeiniä ja leivän
päälle Schmalzia. Mutta ne ovat jo eri
asioita.
Ehkä pitäisi
matkustaa Puolaan? Olen kuullut huhuja siitä, että siellä asiat olisivat
tässäkin suhteessa paremmin kuin meillä.
Ja
vihoviimeiseksi: teollisen ja jakeluketjun ehdoilla tapahtuvan ruoantuotannon
mukana kansat ovat alkaneet tottua siihen, ettei ruoka maistu miltään. Kun
vahoista ikäluokista aika jättää, on vaarana, ettei kukaan edes tiedä, miltä
sen pitäisi maistua.
Olisiko sen
vuoksi syytä perustaa kerhoja, joiden piirissä aitoja asioita suositaan ja
niille annetaan arvosanoja ja karakteristikoita, jotka saattaisivat ohjata
tarjontaa vastaamaan vaativaan kysyntään? Tässä ei ole tarkoitus hienostella,
vaan puolustaa niiden elävien olentojen arvoa, jotka päivittäin saavat antaa
henkensä ihmisen raa’an kahmimisvaiston takia. Olisi syytä panostaa volyymien
sijasta laatuun, mikä myös olisi omiaan kehittämään suhdettamme siihen
luomakuntaan, jonka vartijaksi meidät on asetettu.
Läskisoosiklubi
ja makkarakerho ovat kai jo olemassa, mutta en usko, että niiden asiantuntemus
yltää niin sanoakseni saappaanvarren yläpuolelle. Siispä aidon sianlihan ystävien
olisi syytä ryhtyä vaalimaan asiaansa, on niitä klubeja turhemmillekin
perustettu. Kuka aloittaa? Ohjelmassa esimerkiksi makumatkoja Itä-Euroopassa?
Espanjassa asuvana ruokaterroristina tykkään kyllä jamon serranosta, mutta en tietenkään leivän päällä. Parasta on kuitenkin näin suomalaiseen makuun paistettu kinkku, kunhan se on vain tehty tammenterhometsässä vapaana eläneen siasta. Hintakin on sitten melkoinen, mutta paljon halvempi kuitenkin kuin nämä kauan roikutetut vuoristokinkut, olivatpa ne sitten jamon serrano tai jamon iberico laatua. Vakikaupastamme ostamme sitä n. 35 euron kilohinnalla. Markettien pakattuja kinkkua en syö täälläkään puhumattakaan Suomessa.
VastaaPoistaMaamme maatalouspolitiikasta päättäjät ,teki kahdeksankymmen luvulla strateegisen päätöksen, viedä maataloustuotanto klusteria agloamerikkalaisen, keskittyneen järjestelmän ,tosin pienimuotoisemman kopioinnin suuntaan. Nyt erilaisten vapaakauppa sopimusten kautta ja avulla nuo alkuperäiset ideaalit ovat voittamassa kopionsa hintakilpailussa ja koko kotimainen elintarvike klusteri alkaa olla kriisissä. Kaiken kruunaa typerästi tumpeloitu ja omaa talouttamme sabotoiva osallistuminen Venäjän pakotteisiin ja jäääminen vastapakotteiden uhriksi. Nyt viimeistään olisi elintärkeää tehdä uusi strategisen ajattelun aivovoimistelu, eli asiakuuden ja kulutuksen keskiössä tulisi tuottajoillamme olla arvon professorin kaltaiset kunnialliset ja ostovoimaiset hedonistiset kuluttaja segmentit. Pienten tulojen kanssa kamppailevat ovat oivaa potentiaalia globaalin edullisen,sanoisinko roskaruuan kuluttajina. Kun vallitsevat luonnon olosuhteet ovat mitkä ovat ,tulisi meidän kaura ,kala ja hirvi sekä poro raakaaineet tuputaa maailmalle, eettisesti kehittyneen kuluttaja segmentin aistillisia nautintoja tyydyttämään.
VastaaPoistaJuuripa näin. Maataloutemme on ehdottomasti pelastettava ja se tuskin voi tapahtua kuuten, kuin panostamalla laatuun ja lähiruokaan. Jos varaa on, pitäisi kuluttajan suosia paikallista laatutavaraa. Esim. Heinolan Heila on hyvä esimerkki hyvästä rajonnasta. Myös kartanovoita ja erilaisia hapanmaitotuotteita voisi kehitellä lähiruoaksi, maukkaampia ja monimuotoisempia kuin ne monokulttuurimössöt, joita massatuotanto suoltaa. Mutta myyntiverkoston pitäisi olla tehokas, ei pari pistettä vielä kesää tee. Mutta todella hyvästä ruoasta voi kyllä olla kohtuullista maksaa pari kertaa enemmän kuin mauttomasta biomassasta.
VastaaPoistaJa se suomalaisen keittiön maailmalle vieminen on kiinni vain uskosta asiaan. Merillä nyt kerta kaikkiaan on erinomainen kansallinen kettiö, mikäli kokko osaa asiansa.
Käy kurkkaamassa Unkarissa, siellä ymmärretään hyvän ruoan päälle, joskin mausteet saattavat joissakin tapauksissa olla vähän tuhdimmasta päästä (namnam!). Löytyy sieltä muitakin suussasulavia ruokia ja läskiä ei arasteltu ainakaan kauheasti kun siellä viimeksi kävin.
VastaaPoistaOlen käynyt, mutta en oikein ymmärtänyt tuota sikaseikkaa silloin. Gulassi kyllä maistui!
VastaaPoistaJos suomalaisia ruokittaisiin yhtä hyvin kuin sikoja, ei olisi ylipaino- eikä läskiongelmaa. Tarkka ruokavalio takaa, että sika on teurastuspäivänä oikean kokoinen. Ehkä ihmisiä pitäisi ruokkia samoilla ohjeilla, mutta ilman teurastusta.
VastaaPoistahttp://www.iltasanomat.fi/ruokala/uutiset/art-2000000958491.html
VastaaPoistaMiksei suomalaisesta järvikalasta voisi tehdäkin viestituotetta, kuivattuna tai muuten valmistettuna, teollisessa mittakaavassa. Kalastajille töitä toisi. Vientiä voisi olla vaikkapa Afrikkaan missä paljon nälkäisiä joille proteiini maistuu. Ei haittaa vaikka olisi ns. roskakalaa.
Sana "roskakala" nostaa aina verenpainettani. Esimerkiksi särki on jalokala parhaasta päästä. Ruotoja ei ole pakko syödä pehmentämättöminä eikä mjuutenkaan, esimerkiksi särkifileet, suolatut ja pakastetut...Ahh!
VastaaPoista