lauantai 21. kesäkuuta 2025

Eriarvoisuuden tunnustaminen

 

Elämän eväät ja tasa-arvo

 

Tasan ei käy onnen lahjat, kuten tiedetään. Joidenkin elämä on parempaa ja joidenkin huonompaa. Kyse ei ole enää nykyään niinkään siitä, että jotkut ja jopa suurin osa kansaa joutuu elämään nälkärajalla ja tekemään henkensä pitimiksi toinen toistaan vastenmielisempiä asioita.

Ihmisten synnynnäisestä tasa-arvosta ja luonnollisista, jos luonnottomistakin oikeuksista sopii puhua miten paljon vain, mutta kaikkialla me kohtaamme eriarvoisuutta. Tämä jopa siinäkin tapauksessa, että emme tökerösti sekoita keskenään ”arvon” ja hierarkiassa saavutetun aseman merkitystä, kuten tapana on.

Eriarvoisuuden välttämättömyydestä ja tarpeellisuudesta (ja taaskaan ei saa sekoitta termejä!) on kirjoitettu paljon viisasta ja vähemmän viisasta. Mieleen tulee erityisesti Nikolai Berdjajevin ”Eriarvoisuuden filosofia” (Filosofija neravenstva).

Mikään vakavasti otettava filosofia ei arvosta joka suhteessa yhtä paljon lurjuksia ja rehellisiä ihmisiä, lahjakkaita ja lahjattomia, rikkaita ja köyhiä, psykopaatteja ja altruisteja ja niin edelleen. Täydellinen tasa-arvoisuus kuuluu mystiikan piiriin ja siitähän meillä on kristinuskossa poikkeuksellisen selkeä julistus. Apostoli Paavalin muotoilemassa asussa sen tuntevat kaikki.

Jos vertaamme tätä hindulaisuuteen, jossa bramiini ei voi sallia paarian varjonkaan saastuttavan omaa ylhäisyyttään, ymmärrämme eron perustavuuden.

Kristillisen kulttuurin tradition edustajina, pakanallisina tai ei, kannamme mukanamme tasa-arvoisuuden pakkomiellettä. Jos vilkaisemme politiikkaa, huomaamme, että siellä kilpaillaan yleisesti siitä, millä keinoin viho viimeisetkin eriarvoisuuden (tarkoittaen erilaisuutta) jäänteet voitaisiin kokonaan likvidoida.

Koomisia, mutta myös traagisia piirteitä on niissä tilastolliseen tasa-arvoon pyrkivissä suuntauksissa, jotka vaativat, että tietyissä, olennaisesti toisistaan poikkeavissa populaatioissa jakautumien pitäisi olla täsmälleen samanlaisia esimerkiksi ammatteihin hakeutumisen, palkkauksen ja kaiken muunkin suhteen.

Tällainen argumenttihan oli natseilla, kun he todistelivat, että juutalaiset sortivat saksalaisia: suhteettoman suuri määrä juutalaisista toimi vapaissa ammateissa, juristeina, lääkäreinä ja kauppiaina, eivätkä sen sijaan maanviljelijöinä ja fyysistä työtä tekevinä työläisinä. Siitäpä sitten vain taistelemaan vapauden puolesta sortoa vastaan.

Tasa-arvo, kuten monet muutkin yleiset poliittiset päämäärät, sisältävät oikein ymmärrettyinä hyviä asioita, joita kannattaa toteuttaa. Yksisilmäisen typerästi ja fanaattisesti käsitettyinä niistä sen sijaan tulee perusteiltaan luonnottomia ideologioita, joiden toteuttamisen yrittäminenkin edellyttää totalitarismia, eikä silti tuota tarkoitettua tulosta.

Näistähän on tullut aina silloin tällöin kirjoitettua. Pistänpä tähän kesäuusintana vanhan blogin, joka tuskin on aiheeltaan yhtään vanhentunut:

 

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Tasa-arvo ja perhemallit

 

Hupenevan tasa-arvon haasteet

 

Vastasyntyneisiin ihmislapsiin on usein liitetty monenlaisia ominaisuuksia. Jotkut olettavat heidän syntyvät ”vapaina” ja ”tasa-arvoisina”, jotkut arvelevat heidän muistuttavan tyhjiä tauluja ja jotkut peräti julistavat heidän olevan ateisteja.

Viimeksi mainittu väite saattaa oikeasti kuulua huumorin piiriin, mutta tiedän, että monet puhuvat synnynnäisestä ”tasa-arvosta” täysin vakavissaan ja ovat valmiit puolustamaan tätä aksiomaattisena pitämäänsä totuutta kaikin rehellisin ja jopa epärehellisin keinoin. Kysymys on näet sen luokan asiasta, jollaisia sanotaan elämää suuremmiksi. Kuten jumalallista ilmoitusta, tällaista totuutta puolustetaan keinoja kaihtamatta.

Hieno ajatus tasa-arvo onkin. Jos se tarkoittaa sitä, ettei ketään saa syntyperänsä takia sortaa, vihata eikä vähätellä, voi tälle asialle vain aplodeerata. Jokaisellahan on ihmisarvo, joka ei riipu esimerkiksi hänen kyvyistään, suvustaan tai asemastaan.

 Luulen, että a priori jokainen ansaitsee osansa siitä pyhästä kunnioituksesta, jota tunnemme ihmiselämän mysteeriä kohtaan. En kylläkään tiedä, miten asian perustelevat ne, joiden mielestä mitään pyhää ei ole olemassa. Ehkäpä perusteena voisi olla jokaisen yksilön potentiaalinen nautintojen määrä, mutta tässä taidamme olla vaarallisella tiellä, siellä tulee jo pyöveli vastaan, ainakin vanhoja ukkoja…

Mutta yhtä kaikki, niin pian kuin lapsi hieman kasvaa, havaitsemme hänen menettävän tasa-arvonsa muun vertaisryhmän kanssa. Aikuisena ihmiset ovatkin jo sitten kovin eriarvoisia eikä asia ole koskaan korjaantunut yhteiskunnan massiivisillakaan toimenpiteillä, kuten pakollisen tasapäistävällä koululaitoksella. Eriarvoisuudella tarkoitan tässä erilaista yhteiskunnallista ja taloudellista menestystä. Sehän nyt ei lainkaan liity varsinaiseen ihmisarvoon, mutta kun tällainen puhetapa on tullut tavaksi, niin menköön nyt tässäkin.

Hitorioitsija Jerry Z. Muller on Foreign Affairs-lehden maalis-hutikuun numerossa analysoinut tasa-arvon ongelmaa erilaisten tuotantotapojen vallitessa. Kuten tunnettua, miesten aiemmin nauttima suhteellinen etu, joka perustui ruumiinvoimiin, on tietoyhteiskunnassa menettänyt merkityksensä.

Tärkeämmäksi on noussut sosiaalinen pääoma, johon liittyy sekä kognitiivisia että sosiaalisia ja moraalisia taitoja ja kykyjä. Tämä on nostanut naisten potentiaalia työelämässä.

Naiset ovat kaikissa kehittyneissä yhteiskunnissa olleet kovassa nousussa, kun taas tietty ryhmä miehiä on pudonnut ja joutunut kurjistuneeseen asemaan niin työ- kuin avioliittomarkkinoilla.

 Mullerin mielestä on näköharhaa kuvitella feminismin saaneen aikaan suuria yhteiskunnallisia muutoksia, itse asiassa se vain heijastelee niitä. Tilanne on siis suunnilleen sama kuin kukolla, joka luulee auringon nousun johtuvan omasta kiekumisestaan.

Mutta mikäli uskomme Mulleria ja niitä runsaita tutkimuksia, joihin hän ilmoittaa johtopäätökset perustavansa, ei feministien kiekuminen ole pelkästään koomista.

Feministit, kuten kaikki itseään kunnioittavat radikaalit ovat leimanneet ydinperheen vanhanaikaiseksi. Sehän haittaa yksilön itsetoteutusta ja uusintaa pikkuporvarillisia ja patriarkaalisia arvoja.

Mahtaako nainen edes löytää todellista libidoaan pysyvässä heterosuhteessa? Mikäli ei löydä, olemme jo kaikkein perustavimpien arvojen äärellä ja niiden loukkaaminen tai rienaaminen on varma ja lyhyt tie arvokonservatiivien, taantumuksen ja äärioikeiston riveihin.

Muller todistelee kirjoituksessaan, että epätasa-arvo on väistämätöntä. Nyky-yhteiskunnassa pahnanpohjimmaisiksi ovat alkaneet pudota tietyt miesryhmät. Heidän ohellaan kelkasta jää suhteellisen tai suhteettoman, mikä on tässä sama asia, suuri osa tietyn etnisen alkuperän omaavia henkilöitä. Naisiakin joukkoon tummaan tietysti mahtuu runsain mitoin.

Mistä tämä johtuu? Perimmäistä syytä voi etsiä vaikkapa geeneistä tai voisi, ellei se olisi käytännössä kiellettyä. Mukana vaikuttavat varmasti kansalliset perinteet ja kuka ties mitkä muut tekijät. Joka tapauksessa yksi markkeri näyttää nousevan ylitse muiden. Se on perhe.

Ehjä ydinperhe on lapsen yhteiskunnallisen tulevaisuuden kannalta ylivoimainen etu. Perheessä ei saada pelkästään tiedollisia valmiuksia, joita tarvitaan koulussa. Sieltä saadaan myös asenteet, hyveet, sosiaaliset taidot, lyhyesti sanoen kasvatus. Perheen varallisuus ennustaa lasten koulumenestystä, mutta vielä paremmin sitä ennustaa kirjojen määrä perheessä. Perhe on, kuten kirjoittaja asian ilmaisee, se ”työpaja, jossa inhimillistä pääomaa valmistetaan”.

Inhimillinen pääoma on tietoyhteiskunnassa keskeinen resurssi. koulutus on nyt kaikille avointa ja internet tuo valtavan tietomäärän kaikkien ulottuville. Kysymys on nyt siitä, onko yksilöllä valmiuksia käyttää tuota tietoa.

Muller toteaa, että avioerot ovat amerikkalaisen yhteiskunnan ylemmissä kerroksissa kääntyneet laskuun. Alemmissa ne ovat hyvin yleisiä. Avioerolapsen sosiaalinen ennuste on huono. Erityisesti tämä pätee poikiin, jotka jäävät äidin hoteisiin. Asiaa pahentaa erityisesti sarjarakastaja-äiti, joka panostaa itsensä etsimiseen seksuaalisella alueella

Epätasa-arvo näyttää olevan vain kasvamassa aivan riippumatta siitä, että sen torjumiseen ei ole koskaan panostettu yhtä paljon. Sikäli kuin asia koskee erilaisia pörssihuijareita ja heidän tähtitieteellisiä voittojaan, on lääkkeitä etsittävä kansainvälisestä yhteistyöstä, jotta oikeus ja kohtuus saataisiin edes jossakin määrin palautettua.

Sikäli kuin asia koskee menestystä nykyaikaisessa yhteiskunnassa, voidaan tilannetta helpottaa vain hiukan. Amerikassa kokeillut ”positiivisen” syrjinnän keinot ovat tehottomia ja jopa vahingollisia.

Voisi tietenkin kuvitella erilaisia radikaaleja keinoja ydinperheen suosimiseksi -vaikkapa haittaveroa arvioeroille. Luultavasti sellainen olisi pantava myös ns. sateenkaariperheille, vaikka en tiedä, onko asiasta vielä tutkimuksia. Toistaiseksi tämä siis on vain ajatuskoe. En vaadi mitään enkä paheksu, kysyn vain.

Joka tapauksessa ”synnynnäisen” tasa-arvoisuuden ajatus ja vallankin siitä seuraavat johtopäätökset kannattaa ns. edistyspiireissä miettiä vielä kerran uudelleen. Maahanmuuton ja nykyisen avioliittokulttuurin myötä meillekin uhkaa syntyä alaluokka, joka ei ole nyky-yhteiskunnassa työllistettävissä.

 Jos sellainen syntyy, niin se todennäköisesti vetäytyy omiin alakulttuureihinsa ja elää epäsosiaalista elämää sosiaaliturvan ja laittomien elinkeinojen tuella. Näin on asia monissa Euroopan maissa ja Amerikassa.

Tiedän, että ne, joiden hallussa on korkeampi totuus ja jotka luottavat aksiomaattisiin viisauksiin, sanovat, että meillä ei tapahdu näin. Muistan hyvin, miten se älymystö, joka halusi meillekin sosialismia, vain nauroi ajatukselle, että se toimisi meillä yhtä huonosti kuin muuallakin.

Pelkäänpä, että meillä on lupa epäillä, että sellainen yhteiskuntapolitiikka, joka tasa-arvon nimissä sortaa miehiä ja kantakansallisuutta ja hehkuttaa moniarvoisten perheiden autuutta, ei välttämättä tuota sitä hyvää, mitä sillä tavoitellaan. Näin on ainakin muualla voitu todeta. Miksi asiat olisivat meillä toisin?

 

17 kommenttia:

  1. Ei ollut kirjoitus vanhentunut. Hyvää juhannusta blogistille.

    VastaaPoista
  2. Pikkunen pilkunviilaus: osa sosialistista taloutta kukoistaa Suomessa, citymarketkauppiaiden mielestä liiankin menestyksellisesti.

    Poonusmarkkojen kilahtelu pankkitilille teki minustakin osa-sosialistin.

    VastaaPoista
  3. Eiköhän se tasa-arvo ole luonteeltaan lähinnä uskonnollinen dogmi, jonka nimiin kuuluu vannoa, jottei joutuisi harhaoppisena kivitetyksi. Siinä suun tunnustus on tärkeämpi kuin oma tieto ja usko tai edes väitteen mielekkyys. Tasa-arvon nimiin vannominen on vähän samanlainen rituaali kuin kirkossa esitetty uskontunnustus, jossa sanotaan, että ”minä uskon ruumiin ylösnousemiseen”. Minä vähän epäilen, että kovinkaan moni niistä, jotka noin sanovat mumisevalla äänellä, ei siihen tosiasiassa usko ja aika monet saattavat ihmetellä, että miksi moinen dogmi on ylipäätään mukaan otettu. Syntyy epäilys, että ehkä varsinainen tarkoitus onkin erottaa vuohet lampaista, uskontunnustuksen kiltisti toistavat niistä, jotka yrittävät vikuroida oikeaa oppia vastaan. Ja samaa sopii ihmetellä myös tasa-arvon kohdalla. Eihän toisten ihmisten huomioon ottaminen, heidän arvostamisensa ja huomaavaisuuden osoittaminen mitenkään edellytä tasa-arvoa. Pikemminkin tasa-arvodogmatiikassa on kyse ajattelun alkeellistamisesta ja dogmatisoinnista. Kun ihmisten arvo- ja arvostustekijät ovat kovin moninaiset, siten päästään eroon pohdiskelusta, onko joku lääkäri arvokkaampi kuin insinööri, onko ihmisiä innostava puhuja arvokkaampi kuin hiljainen mutta osaava puurtaja, onko joku tiedemies tai taiteilija arvokkaampi kuin joku poliitikko. Niinpä sitten päätetään, että kaikki ovat tasa-arvoisia, mutta toiset ovat kyllä tasa-arvoisempia kuin toiset ja ne, jotka eivät tähän usko, eivät ole ollenkaan tasa-arvoisia.

    VastaaPoista
  4. "Täydellinen tasa-arvoisuus kuuluu mystiikan piiriin ja siitähän meillä on kristinuskossa poikkeuksellisen selkeä julistus. Apostoli Paavalin muotoilemassa asussa sen tuntevat kaikki."

    Tuo kristillinen -ja islamilainen - yhdenvertaisuus voidaan nähdä niinkin, että Jumala on vain niin suuri ja mahtava, että kaikki muut, keisarit, kuninkaat ja kerjäläiset, ovat hänen edessään yhtä mitättömiä. Ei välttämättä niin mukavaa yhdenvertaisuutta.

    VastaaPoista
  5. "Mikään vakavasti otettava filosofia ei arvosta joka suhteessa yhtä paljon lurjuksia ja rehellisiä ihmisiä, lahjakkaita ja lahjattomia, rikkaita ja köyhiä, psykopaatteja ja altruisteja ja niin edelleen...

    Jos se tarkoittaa sitä, ettei ketään saa syntyperänsä takia sortaa, vihata eikä vähätellä, voi tälle asialle vain aplodeerata. Jokaisellahan on ihmisarvo, joka ei riipu esimerkiksi hänen kyvyistään, suvustaan tai asemastaan.

    Luulen, että a priori jokainen ansaitsee osansa siitä pyhästä kunnioituksesta, jota tunnemme ihmiselämän mysteeriä kohtaan."

    Paljolta pahalta voisi tässä keskustelussa välttyä jos erotettaisiin kaksi asiaa: em kansalaisarvo ts kuinka paljon arvo yksilö tuottaa yhteisölleen ja am (luovuttamaton) ihmisarvo, joka on riippumaton em arvontuottamisesta.luovu

    VastaaPoista
  6. "Eriarvoisuuden tunnustaminen"

    Mitä merkitsee käsite "Moskova on kolmas Rooma"? Voitaneen väittää, että se merkitsee sitä, että kukaan/mikään muu kuin Moskova voi olla kolmantena Roomana. Jos kerran Nikita Hrushev sai aikoinaan oikeuden hakata kengällään pöytää koko maailman kansojen kokouksessa, niin minäkin nyt hakkaan sanoilla.

    USA muistaa, että ensimmäisenä kommunistisena valtiona Amerikoissa oli Kuuba. Sitten Nikita Hrushev toi/lahjoitti Kuuballe ydinaseita. Sitten murhattiin presidentti Kennedy. Sitten murhattiin murhaaja, joka oli saanut koulutusta Moskovassa, ettei sitä pääsisi haastattelemaan. Sitten murhattiin presidentti Kennedyn veljeksiä. Sitten ihan taannoin päästettiin verta Trumpin korvasta...

    VastaaPoista
  7. Ehjä ydinperhe on lapsen yhteiskunnallisen tulevaisuuden kannalta ylivoimainen etu. Perheessä ei saada pelkästään tiedollisia valmiuksia, joita tarvitaan koulussa. Sieltä saadaan myös asenteet, hyveet, sosiaaliset taidot, lyhyesti sanoen kasvatus. .. Perhe on, kuten kirjoittaja asian ilmaisee, se ”työpaja, jossa inhimillistä pääomaa valmistetaan”."

    Tässä on tämänhetkisen länsimaisen yhteiskunnan (ratkaisematon?) dilemma: yhteiskunnan ja lasten etu vaatisi, että naiset keskittyisivät tuohon uusintamistyöhön kotona, naisten oma (näennäinen?) etu ja mielihyvä uraa työelämässä ja parisuhteen kumppanin herkkää vaihtamista kun tämä ei enää tyydytä kulloisiakin tarpeita. Pitkällä välillä tuo saattaa johtaa länsimaisen kulttuurin korvautumiseen kulttuurilla, joka osa pitää naisensa YHTEISÖN kannalta paremmassa kurissa. Tuohon on jo havaittavissa merkkejä...

    VastaaPoista
  8. Vapaus ja tasa-arvo, niinpä niin, ja vielä syntyperäisesti...
    Erilaisten uskontunnustusten tiivistäminen yksittäissanoiksi on tietysti oma prosessinsa, ja sitten niiden sanojen "avaaminen" takaisin selkokielelle "Mitä se on?" -kysymyksin omansa.
    Tässä Juhannuspäivän hiljaisina aamutunteina erinäisiä "pyhiä" kirjoituksia tutkiskellessa osui silmiin Henri Barbussen noteeraus:
    "vapaus ja veljeys ovat sanoja, mutta tasa-arvo on asia".
    Sitä mietiskellessä, mitä tuo pasifisti josta tuli militantti kommunisti, oikeasti tuolla tarkoitti, päätin ensi kerran elämässäni turvautua AI:n apuun, ja tuo "ihmisenluoma järki" vastasi minulle:

    "Henry Barbussen esittämä lauseke: "Vapaus ja veljeys ovat sanoja, mutta tasa-arvo on asia" viittaa siihen, että vaikka vapaus ja veljeys ovat abstrakteja ihanteita, tasa-arvolla on konkreettinen ja käsin kosketeltava puolensa. Se viittaa siihen, että todellisen tasa-arvon saavuttaminen vaatii enemmän kuin vain näiden käsitteiden ilmaisemisen sanoin; se edellyttää käytännön toimia ja systeemistä muutosta.

    Tässä on lainauksen merkityksen erittely:

    Vapaus ja veljeys ovat sanoja:
    Vaikka nämä termit ovat tärkeitä ihanteita, ne voidaan helposti puhua tai kirjoittaa ilman, että ne välttämättä muuttuvat konkreettisiksi todellisuuksiksi. Niitä voidaan käyttää retorisesti tai symbolisesti ilman, että ne välttämättä toteutuvat täysin käytännössä.
    Tasa-arvo on asia:
    Tämä korostaa ajatusta, että tasa-arvo, toisin kuin vapaus ja veljeys, vaatii konkreettisia toimia ja yhteiskunnallisia rakenteita saavuttaakseen. Se viittaa siihen, että tasa-arvo ei ole vain abstrakti käsite, vaan jotain, jota on aktiivisesti rakennettava ja ylläpidettävä lakien, politiikan ja sosiaalisten käytäntöjen avulla.
    Lainaus korostaa siis tarvetta siirtyä retoriikasta kohti käytännön toteutusta tasa-arvon tavoittelussa. Se viittaa siihen, että tasa-arvo vaatii enemmän kuin vain sanallista vahvistusta; se vaatii konkreettisia tekoja sen periaatteiden toteutumisen varmistamiseksi yhteiskunnassa."

    Tuottajan vastuuvapauslauseke lopussa: "Tekoälyn vastaukset voivat sisältää virheitä. Lue lisää"

    Siinäpä sitä sitten palataankin blogin ytimeen: Mikä on "todellinen tasa-arvo"? Miten se eroaa "todellisesta vapaudesta" tai "todellisesta veljeydestä"''?
    Äkkiä ihminen on heitettynä konnotaatioiden ja donaatioiden syvässä päädyssä. Sanojen ja niiden perusmerkitykseen liittyvien assosiatiivisten (”mielleyhtymällisten”) sivumerkitysten kuurninnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mikä on "todellinen tasa-arvo"?"

      Aloitetaan käsitteen purkaminen siitä, tarkoitetaanko sillä

      - lopputuloksen tasa-arvo ts tasapäistämistä (joka ei ole missään onnistunut vaan jokaisessa yhteiskunnassa siinä yhteydessä kyvykkäimmät ottavat suuremman osan ts ovat tasa-arvoisempia kuin toiset)

      - mahdollisuuksien tasa-arvoa ts kaikilla syntyperästään huolimatta on mahdollisuus tavoitella haluamaansa asemaa (tämä on aktiivisella yhteiskuntapolitiikalla jossain määrin mahdollista, vaikka yhteiskunnan eliitillä on kaikilla taipumus uusintaa asemaansa jälkeläisilleen)

      - toinen määritelmä: kaikkia kohdellaan yhteiskunnallisessa päätöksenteossa samalla tavalla riipumatta syntyperästä, varallisuudesta ja asemasta.

      Kaiken kaikkiaan niin vapaus, veljeys kuin tasa-arvo ovat AINA suhteellisia käsitteita: voidaan sanoa, että yhteiskunnassa A ne ovat suurempia kuin yhteiskunnassa B, mutta missään ne eivät vallitse täydellisenä.

      Tässä nyt inhimillinen yritelmä.

      Poista
  9. Sarjarakastaja äitien ongelmaan auttaisi samanlainen käytäntö kuin tiedossa on mm Saudeista jossa lapset annetaa erossa aina isälle. Naisten vapauden lisääntyminen ei ole muutenkaan tuonut länsimaihin kuin ongelmia. Auttaisiko mamulähiöiden erityis ongelmiinkin sallia moniavioisuus ja osoittaa näille suurperheille kyllin suuria asuntoja joissa mies voi koko ajan valvoa vaimojaan ja kasvattaa lapsiaan. Nythän moniavioinen mamumies joutuu surfaamaan monen eri asunnon välillä.

    VastaaPoista
  10. Luonnottoman tasa-arvon tuominen kouluihin on iso osasyy oppimisen romahtamiseen. Inkluusio vaikuttaa paperilla upealta, käytännössä taso romahtaa, koska ongelma tapaukset vievät julmetusti aikaa. Idealistit vaativat nyt aina vaan lisää henkilökuntaa luokkiin että tasa-arvo toteutuu. Ei järjestelmää korjata lisäämällä epäonnistutta kokeilua. Pitää tunnustaa tosiasiat ja palata toimiviin ratkaisuihin soveltaen muuttuneisiin olosuhteisiin.

    VastaaPoista
  11. Usa:ssa mustien perheistä 75% on vailla paikalla olevaa isää. Miksi? Onnetonta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustaihonvärillinen väki voi huonosti maissa, joissa he kuuluvat vähemmistöön. Usein etniset vähemmistöt voivat huonosti.

      Mustaihonvärilliset voivat vielä paljon huonommin maissa, joissa he kuuluvat enemmistöön.

      Poista
    2. Erittäin hyvä huomio.

      Poista
    3. Miksi sinä sitten voit huonosti?

      Poista
  12. Uskontunnustusten ja ihmisoikeusjulistusten tulee olla lyhyitä ja epäselviä.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.