sunnuntai 22. kesäkuuta 2025

Hauki on kala

 

Vanhan kansan uunihauki

 

Sain katiskalla pari haukea ja päätin hyödyntää tämän hienon kalan uunissa paistamalla. Monihan tekee kalapullia, ehkä siksi, että ruodot saisi likvidoitua. Nehän kyllä ovat hauen ongelma, etenkin pienen.

Joka tapauksessa vilkaisin netissä olevia reseptejä ja huomasin yllättäen, ettei perinteistä tillisilpun ja voin kanssa haudutettua haukea ollut ainakaan heti ensimmäisenä eteen pomppaavissa resepteissä.

Teinpä nyt joka tapauksessa homman vanhaan tapaan:

Otetaan 1 noin ½ kilon hauki, hierotaan suolalla ja pannaan voideltuun vuokaan, jossa on myös sipulia ja sitruunaviipaleita. Hauen sisään pannaan tillisilppua (ei ruukkutilliä, vaan oikeata!) ja reilusti voita.

Foliolla peitetty vuoka pannaan 175-asteiseen uuniin ½ tunniksi, jossa ajassa uudet perunatkin sopivasti kypsyvät.

Sen jälkeen nostetaan lämpöä vielä 250 asteeseen 10 minuutiksi ilman foliota.

Nautitaan esim. kuivan Chablis-valkoviinin kanssa. Sopii tähän erittäin hyvin!

Syödään hitaasti ja hartaasti, ruotoja varoen. Itse asiassa nuo ohuet ja pitkät ruodot eivät ehkä ole vaarallisimmasta päästä, mutta ei niitä kannata varta vasten syömäänkään ruveta.

Muuten, ihmettelen suuresti, miksi Mannerheim ei arvostanut haukea. Kyllä se hyvinkin kuhalle pärjää.

8 kommenttia:

  1. Ruodothan ovat kyllä terveellisiä ja sopivat hyvin murekkeisiin ja kalapulliin. Hyvältä reseptiltähän tuo kokonainen haukikin kuulostaa ja inspiroi valmistamaan kesällä kalaruokia kotimaisesta kalasta. Meidän luonnonkalat ja metsän antimet on niin hyvänmakuisen aromaattisia, ettei niihin juuri mausteita tarvita.

    Toivotan maailmanrauhaa pallollemme, se on aika pelottavakin paikka tällä hetkellä. Rauhaa, rakkautta, kulttuuria ja hyvää (hengen)ruokaa, siinä oma reseptini tälle kesälle.

    VastaaPoista
  2. Kokeiluun! Olen kyllä tehnyt samaan tapaan muita kaloja ja tulos on ollut (minua) tyydyttävä.

    Kesän myötä grilliä tulee käytetyksi myös kalaan; kun panee kalan halstariin, se ei juutu valurautaritilöihin ja kypsyysasteen saa juuri oikeaksi.

    En myöskään ymmärrä Mannerheimin - ja lappalaisten - asennetta haukeen. Sehän on kuivattuna ollut jopa veroparselli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erään kerran olin taas vieraisilla ja hillastamassa yhden inarinsaamelaisen ystäväni luona. Heitähän mainitaan kalastajalappalaisiksi. Sain syödäkseni mainiota kapahaukea. Kapahauki on inarinsaamelainen perinneherkku ja tosiaan ollut myös veronmaksuväline. Kuivattu hauki käärittiin märkään sanomalehteen ja tulisijaan hiilille. Oikein hyvää se oli. Heillä siis oli sitä kapahaukea varastossa. Ehkäpä tunturisaamelaiset ovat niitä, jotka eivät tähän herkkuun koske.

      Poista
  3. Erään kerran olin taas vieraisilla ja hillastamassa yhden inarinsaamelaisen ystäväni luona. Heitähän mainitaan kalastajalappalaisiksi. Sain syödäkseni mainiota kapahaukea. Kapahauki on inarinsaamelainen perinneherkku ja tosiaan ollut myös veronmaksuväline. Kuivattu hauki käärittiin märkään sanomalehteen ja tulisijaan hiilille. Oikein hyvää se oli. Heillä siis oli sitä kapahaukea varastossa. Ehkäpä tunturisaamelaiset ovat niitä, jotka eivät tähän herkkuun koske.

    VastaaPoista
  4. Vanha ja.hyväksi todettu resepti. Toinen on savuhauki. Noin kilonen hauki savustetaan normaaliin tapaan. Voidaan syödä lämpimänä tai jo viilentyneenä. Gourmeeta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Gourmeeta"

      Kuulostaapa savuhauki hyvältä! Toivottavasti saan sitä joskus kokeilla jossain, koska itse en juuri kalastele enkä omaa savustuspönttöäkään kerrostalossa asuvana. Tiedätkö muuten, tarjoillaanko tuota herkkua jossain päin Suomea?

      Poista
    2. Savustaminen on itselle ollut ainoa hauen valmistustapa. Kyllä tulee maukasta. Lihat saa suht helposti irti luista (ruodoista), vaikka se y:n muotoinen pääsääntöisesti päätyy suuhun asti.
      Kaverini jaksaa fileoida hauet, kyllä nekin hyviä ovat voissa paistettuna.
      -tm

      Poista
    3. Kiitos hauen valmistuksen vinkeistä!

      Poista

Kirjoita nimellä.