Vanhan kansan uunihauki
Sain katiskalla pari haukea ja
päätin hyödyntää tämän hienon kalan uunissa paistamalla. Monihan tekee
kalapullia, ehkä siksi, että ruodot saisi likvidoitua. Nehän kyllä ovat hauen ongelma,
etenkin pienen.
Joka tapauksessa vilkaisin netissä
olevia reseptejä ja huomasin yllättäen, ettei perinteistä tillisilpun ja voin
kanssa haudutettua haukea ollut ainakaan heti ensimmäisenä eteen pomppaavissa
resepteissä.
Teinpä nyt joka tapauksessa homman
vanhaan tapaan:
Otetaan 1 noin ½ kilon hauki,
hierotaan suolalla ja pannaan voideltuun vuokaan, jossa on myös sipulia ja
sitruunaviipaleita. Hauen sisään pannaan tillisilppua (ei ruukkutilliä, vaan
oikeata!) ja reilusti voita.
Foliolla peitetty vuoka pannaan
175-asteiseen uuniin ½ tunniksi, jossa ajassa uudet perunatkin sopivasti
kypsyvät.
Sen jälkeen nostetaan lämpöä vielä
250 asteeseen 10 minuutiksi ilman foliota.
Nautitaan esim. kuivan Chablis-valkoviinin
kanssa. Sopii tähän erittäin hyvin!
Syödään hitaasti ja hartaasti,
ruotoja varoen. Itse asiassa nuo ohuet ja pitkät ruodot eivät ehkä ole
vaarallisimmasta päästä, mutta ei niitä kannata varta vasten syömäänkään
ruveta.
Muuten, ihmettelen suuresti, miksi
Mannerheim ei arvostanut haukea. Kyllä se hyvinkin kuhalle pärjää.
Ruodothan ovat kyllä terveellisiä ja sopivat hyvin murekkeisiin ja kalapulliin. Hyvältä reseptiltähän tuo kokonainen haukikin kuulostaa ja inspiroi valmistamaan kesällä kalaruokia kotimaisesta kalasta. Meidän luonnonkalat ja metsän antimet on niin hyvänmakuisen aromaattisia, ettei niihin juuri mausteita tarvita.
VastaaPoistaToivotan maailmanrauhaa pallollemme, se on aika pelottavakin paikka tällä hetkellä. Rauhaa, rakkautta, kulttuuria ja hyvää (hengen)ruokaa, siinä oma reseptini tälle kesälle.
Kokeiluun! Olen kyllä tehnyt samaan tapaan muita kaloja ja tulos on ollut (minua) tyydyttävä.
VastaaPoistaKesän myötä grilliä tulee käytetyksi myös kalaan; kun panee kalan halstariin, se ei juutu valurautaritilöihin ja kypsyysasteen saa juuri oikeaksi.
En myöskään ymmärrä Mannerheimin - ja lappalaisten - asennetta haukeen. Sehän on kuivattuna ollut jopa veroparselli.
Erään kerran olin taas vieraisilla ja hillastamassa yhden inarinsaamelaisen ystäväni luona. Heitähän mainitaan kalastajalappalaisiksi. Sain syödäkseni mainiota kapahaukea. Kapahauki on inarinsaamelainen perinneherkku ja tosiaan ollut myös veronmaksuväline. Kuivattu hauki käärittiin märkään sanomalehteen ja tulisijaan hiilille. Oikein hyvää se oli. Heillä siis oli sitä kapahaukea varastossa. Ehkäpä tunturisaamelaiset ovat niitä, jotka eivät tähän herkkuun koske.
PoistaErään kerran olin taas vieraisilla ja hillastamassa yhden inarinsaamelaisen ystäväni luona. Heitähän mainitaan kalastajalappalaisiksi. Sain syödäkseni mainiota kapahaukea. Kapahauki on inarinsaamelainen perinneherkku ja tosiaan ollut myös veronmaksuväline. Kuivattu hauki käärittiin märkään sanomalehteen ja tulisijaan hiilille. Oikein hyvää se oli. Heillä siis oli sitä kapahaukea varastossa. Ehkäpä tunturisaamelaiset ovat niitä, jotka eivät tähän herkkuun koske.
VastaaPoistaVanha ja.hyväksi todettu resepti. Toinen on savuhauki. Noin kilonen hauki savustetaan normaaliin tapaan. Voidaan syödä lämpimänä tai jo viilentyneenä. Gourmeeta.
VastaaPoista"Gourmeeta"
PoistaKuulostaapa savuhauki hyvältä! Toivottavasti saan sitä joskus kokeilla jossain, koska itse en juuri kalastele enkä omaa savustuspönttöäkään kerrostalossa asuvana. Tiedätkö muuten, tarjoillaanko tuota herkkua jossain päin Suomea?
Savustaminen on itselle ollut ainoa hauen valmistustapa. Kyllä tulee maukasta. Lihat saa suht helposti irti luista (ruodoista), vaikka se y:n muotoinen pääsääntöisesti päätyy suuhun asti.
PoistaKaverini jaksaa fileoida hauet, kyllä nekin hyviä ovat voissa paistettuna.
-tm
Kiitos hauen valmistuksen vinkeistä!
Poista