lauantai 17. helmikuuta 2024

Aikalaisia

 

Synkeä 1920-luku

 

Aldous Huxley, Elämän kontrapunkti. Weilin+Göös 1963, 478 s. (Point Counter Point, 1928)

 

Aldous Huxley (1894-1963) oli englantilainen kirjailija ja filosofi, jonka dystopia Uljas uusi maailma tunnetaan Suomessakin. Huxley asui vuodesta 1937 lähtien Amerikassa ja hänen teoksensa The Doors of Perception oli hippisukupolven tärkeä innoittaja, joka antoi nimensä eräälle kulttiyhtyeellekin.

 Huxley teki kokeita meskaliinilla ja uskoi löytäneensä avaimen itämaisen mystiikan ytimeen. Tajunnan laajeneminen oli avainkäsite, joka tarjosi selityksen psykedelisille ilmiöille, jotka siis eivät olleet pelkkiä hallusinaatioita, vaan tapa tajuta todellisuutta.

Huxley oli yhdeksän kertaa ehdolla Nobel-palkinnon saajaksi, mutta jäi ilman tätä kunnianosoitusta. Kirjailijana hän oli ahkera, mutta jossakin määrin kiistanalainen. Elämän kontrapunkti on 1920-luvun tuote, joka on luokiteltu satiiriksi. Joka tapauksessa kirjoitttajalla, jonka sukujuuret olivat vahvasti tuossa luokassa, oli hyvä tiedot kuvaamastaan miljööstä.

Kirjassa on suuri määrä henkilöitä, joiden toiminta limittyy ja lomittuu, eikä tunnu tarjoavan yhtenäistä juonta. Kiinnostavinta meidän aikamme perspektiivistä lienee tuon aikakauden ja sen englantilaisen yläluokan tunnelmien kuvaus. Kyseessä on toki fiktio, mutta on arveltu, että sen henkilöilläkin oli esikuvia todellisuudessa, ainakin olleet D.H. Lawrence ja kirjailija itse.

Lawrence oli tunnetusti työväenluokasta lähtenyt vitalisti, joka ihaili sitä alkuvoimaista verevyyttä, jonka hänen mielestään aidoimmillaan saattoi löytää alaluokasta. Tämä puoli hänestä ei kuitenkaan tässä kirjassa ilmene luokkakantaisuutena, vaikka henkilögalleriaan kyllä kuuluu myös kiivaasti yläluokkaa vihaava hahmo.

Muutenkaan ei luokkanäkökulma nouse erityisen tärkeäksi. Kunnianarvoisuutta tavoittelevien, kypsään ikään ehtineiden henkilöiden paheita, kuten erityisesti saituutta, sen sijaan pilkataan herkullisesti. Irstaus on tietenkin myös kuvassa mukana, mutta osittain se on normaali osa modernia elämäntyyliä, etenkin nuorella naisella.

Sota, joka oli päättynyt vasta kymmenen vuotta aikaisemmin, on toki kaiken taustalla, mutta ei erityisesti varjosta aikakautta. Hieman yllättäen kaikki nielevänä vaarana näyttääkin olevan ihmiskunnan ylenmääräinen kulutus, jonka estämiseksi kuitenkin olisi tapettava satoja miljoonia ihmisiä, joten se ei tule kyseeseen. Itse asiassa syntyvyyden väheneminen kuitenkin saattaa olla ratkaisu ja sehän on jo alkanut.

Kolonialismista on kirjassa tuskin halaistua sanaa, lukuun ottamatta muutamia kohtia, jotka tapahtuvat Intiassa ja joista voi havaita tyytymättömyyden Englannin hallintoon. Mikään suuri teema ei kuitenkaan ole kyseessä ja kirjassa esiintyviä intialaisia lähinnä pilkataan.

Suuri teema on sen sijaan viemäröinti ja tarkemmin sanoen WC:t, joiden kautta typpi-, fosfori- ja kaliumvarastot järjettömästi syötetään mereen. Hassahtavana pidetty tiedemies tuohtuu lisäksi jopa siitä, että kuolleiden ihmisten ruumiin haudataan, joten heidän sisältämänsä alkuaineet ovat poissa hyötykäytöstä.

Muodikkaat poliittiset liikkeet, bolševismista fasismiin eivät herätä kiinnostusta, sillä ne kaikki vievät samaan helvettiin. Tosin henkilöihin kuuluu myös muuan äärioikeistolainen intoilija, joka haluaisi estää sen poliittisen suuntauksen, joka antaa rahvaalle yhä enemmän valtaa.

Kaikissa englantilaisissa kelpo romaaneissa murhataan joku, vaikka murha todellisuudessa onkin tuossa maassa hyvin harvinainen tapahtuma.

Tässä kirjassa murhataan juuri tuo mainittu äärioikeistolainen pikku johtaja. Murhaajat eivät edusta mitään suurta poliittista liikettä, mitä olisi kyllä ajan oloissa voinut pitää mahdollisena. Bolševismihan levisi noihin aikoihin laajalti Englannin huippuyliopistoissa, mikä edesauttoi sitten sota-aikana vakoilurenkaan muodostamista.

Ajatus synkästä tulevaisuudesta juuri 1920-luvulla on aika yllättävä, eihän mistään Rooman klubin tuomiopäivän profetioista ollut vielä kuultukaan, mutta niin vain osattiin ainakin tässä pikku piirissä pelätä tulevaa katastrofia. Ihmisiäkin oli maailmassa 1.8 miljardia.

Järjetön kulutus ei ollut ainoa pessimismin aihe. Myös tuleva sota väikkyi jo jonkin intellektuellin mielikuvituksessa ja sen arvioitiin olevan vielä monin kerroin hirveämpi kuin tuo äskeinen.

 Niinhän siinä sitten tavallaan kävikin, vaikka sodan mahdollisista syistä ei puhutakaan mitään. Saksakin mainitaan koko kirjassa vain suurten säveltäjien maana ja yllättäen kirja loppuu siihen, että muuan kyynisenä irstailijana tunnettu henkilöhahmo, murhaaja, muuten, kokee saaneensa todistuksen Jumalan olemassaolosta kuuntelemalla erästä Beethovenin teosta gramofonilevyltä.

Kirjan nimi liittyy sekin musiikkiin ja suorastaan postmoderniin tapaan kirjailijan alter ego pohdiskeleekin tekstissä, miten sellaisen romaanin kirjoittaminen kävisi päinsä.

 

 

10 kommenttia:

  1. "dystopia Uljas uusi maailma"

    En ole koskaan ymmärtänyt, miksi sen maailma oli dystopia ainakaan samaan aikaan lukemaani Orwellin 1984 maailmaan verrattuna: sehän oli hyvinvointiyhteiskunta, jossa ihmiset oli sopeutettu ("oloutettu") hyväksymään välttämättömyys.

    Kiinnostava yhteys: sekä Huxleyn että Orwellin maailmassa ongelma oli liiallinen kulutus tuotantona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joku voisi pitää sitä sopeuttamista/olouttamista ongelmana... sitähän sosialismi on yrittänyt jo yli vuosisadan, ainoana pysyvänä saavutuksenaan parisataa miljoonaa ruumista.

      Poista
  2. Aloitus: "Suuri teema on sen sijaan viemäröinti ja tarkemmin sanoen WC:t, joiden kautta typpi-, fosfori- ja kaliumvarastot järjettömästi syötetään mereen. Hassahtavana pidetty tiedemies tuohtuu lisäksi jopa siitä, että kuolleiden ihmisten ruumiin haudataan, joten heidän sisältämänsä alkuaineet ovat poissa hyötykäytöstä". Varsin fiksu mies, tuo Aldous Huxley! Vasta nyt ryhdittiin toden teolla kompostoimaan vainajia (useat USA:n osavaltiot hyväksyivät menetelmän) ja mikäli maailman miljardiväestö älyäisi kompostoida omat jätteensä ennen kun ne menevät pilalla viemäriputkissa (esim. kuivakäymälät, biokaasulaitokset) tilanne ei olisi niin lohdoton (fosforivarojen loppuminen ym, ym). T.agronomi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opiskelin keskikoulussa ainetta nimeltä maatilatalous. Opettajamme, majuri evp. nimitti myös vesivessaa maatalouden pahimmaksi viholliseksi. Terveellä järjellä päättelimme mekin, että niin sen täytyy olla.
      Mutta näyttääpä asia vaikealta korjata.
      Yhden vihreän tiedän, joka teki tarpeensa parvekkeella olevaan astiaan, jolla sitten arvattavasti peltoa höystettiin. Kaiketi kuivikkeisiin sotkettuna.

      Poista
    2. Vielä muutama vuosi sitten ja varmaan tänäkin päivänä rakennellaan maaseuduilla paineviemäriverkostoja, joilla pumpataan haja-asutusalueiden asukkaiden lopputuote lähimpään jätevedenpuhdistamoon. Näitä varten on myös perustettu osuuskuntia, joihin on joissain tapauksissa ollut pakko liittyä. Eli yksittäinen talo ei ole voinut jäädä paineviemäröinnin ulkopuolelle. Sitten se lopputuote kulkee putkessa useita kymmeniä kilometrejä sen sijaan, että se kompostoitaisiin omalla tontilla ja mm. fosfori jäisi omaan kiertoon. Mutta tätä on sääntö-Suomi ja investointeihin on saanut EU -tukea. Näihin tarvitaan vielä tonttikohtaiset silppuripumput, jotka on sitten käyttäjän itse kustannettava.

      Poista
    3. Tähän vesiklosetin tuhoisuuteen on kyllä taas herätty. Venetsien arkkitehtuuribiennaalissa viime vuonna Suomen näyttelyaiheena oli huussi. Näyttely käsitteli veden ja ravinteiden kiertokulun arkkitehtuuria ja kyseenalaistaa itsestään selvänä pitämämme saniteettiratkaisun, vesiklosetin. Huussissa kävijöitä oli 140 000.
      Kyllä maailma tähän järkevään suntaan taas palaa.

      Poista
  3. ”Synkeä 1920-luku”

    On muitakin synkeitä aikakausia niin Venäjällä kuin koko maailmassakin. Iivana Julman kirjasto on salainen kirjoineen sekä hänen kirjallisine ja prokuurisine prospekteineen/suunnitelmineen kera. Iivana Julma on Putinin esijumala. Stalinkaan ei ole Putinin rakkauden ulkopuolella. Putinin poliittinen kutina on kyllä suurempi ja laajempi kuin Iivanalla ja Stalinilla, koska heillä ei ollut käytössä sellaista piiskaa kuin ydinase. Putinin primitiivisin credo, jonka hän julisti, on seuraava: ”Zatshem nam mir, v kotorom net Rossii.” (Emme tarvitse maailmaa, jossa ei ole Venäjää.) Tämä credo on myöskin lapsellinen. Vain lapsi voi leikkiä, että Venäjää ei muka ole. Putin tietysti tarkoitti, että kgbläisen pitää olla kaikkialla, jopa jokaisessa perheessä, kotiryssänä.
    Putinilla on myös saatanallinen credo: ”Motshit’ v sortire”, (Tappaa yleisessä käymälässä.) Murhattuja on jo paljon, Navalnyi ei ole ensimmäinen eikä viimeinenkään.

    VastaaPoista
  4. Kun me hankimme kesämökkimme oli selvää, ettei sinne tule vesiklosettia ja sähkö tulee auringosta. Nykyisillä hyveellisillä ilmastovouhottojilla ei ole luonnonsuojelun kanssa mitään tekemistä, pikemminkin päinvastoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin tulin äänestäneeksi joskus 1990 -luvulla Vihreää puoluetta eri vaaleissa, kun se oli vielä luonnonsuojelupuolue ja vastusti ydinvoimaa. Olin nuori idealisti ja oma ajatus oli paluu luonnonmukaiseen elämään ja ajatteluun.
      Nyt Vihreät on ilmastonmuutos ja luontokato -puolue, joka kannattaa ydinvoimaa.
      Nyt meillä vähän vanhempana ajatellaan vielä luonnonmukaisesti ja käytössä on perinteinen ulkohuussi. Lopputuote sijoitetaan omalle tontille.

      Poista

Kirjoita nimellä.