torstai 8. helmikuuta 2024

Vanha toistuu

 

Sotaan väsytään aina

 

Kun tapahtui se, mitä asiantuntijat eivät uskoneet tapahtuvaksi, mutta jonka erinäiset salaviisaat kuulemma koko ajan tiesivät tapahtuvan, siirryttiin äkillisesti aivan uuteen henkiseen tilaan, moodiin, kuten nykyään sanottaisiin.

Sodan todellisuus, olkoonkin, ettei hyökkäys meihin ainakaan vielä kohdistunut, pani varmasti monet ainakin henkisesti avaamaan asekaappinsa ja kokeilemaan, miten tussarit toimivat.

Kuten Die Wacht am Rhein-laulussa todetaan, vielä täällä jaksettiin aseet virittää ja paha olisi tulla tähän miljoonien aseiden maahan pahassa tarkoituksessa. Ystävälle tarjoillaan viiniä, kuten tekee Tblisissä Äiti Gruusian patsas, mutta toisessa kädessä sillä on miekka, jota tarjotaan hyökkääjälle.

Verrattain vähän meiltä lähti vapaaehtoisia Ukrainaan, mutta hengessä olemme kaikki olleet vahvasti Ukrainan puolella, vähäistä poikkeusihmisten joukkoa lukuun ottamatta.

Itse sota osoittautui sitten ennen muuta teknologioiden sodaksi, vieläpä aivan odottamattomaksi uusien aseiden sodaksi.

Ensimmäisessä maailmansodassa raskaat laivastoyksiköt, joiden piti hallita meriä, joutuivatkin piileskelemään satamissa sen jälkeen, kun Otto Weddigen upotti kertaheitolla kolme englantilaista risteilijää sukellusveneellään.

Nyt se hirmuase, jonka piti olla ratkaiseva eli valtavan kalliit hävittäjät oli pakko pitää kaukana vihollisesta sen jälkeen, kun huomattiin, miten kustannustehotonta on tunkeutua niillä vihollisen ilmatilaan ja yrittää väistellä ohjuksia.

Muistan jonkun asioita tutkineen ennen sotaa pohtineen, miten lyhyeksi koko Venäjän hyökkäys jäisi, jos se olisi kyllin hullu sellaista yrittämään. Sellaisia olivat lännen ihmeaseet, eivät vain nuo lentokoneet, vaan myös panssarit ja kybervaikuttaminen.

 Toki venäläiset panivat vielä paremmaksi ja kertoivat haavoittumattomasta Armata-panssarivaunusta ja kaikki ohjukset tuhoavasta Peresvet-kuolemansäteestä.

Niistä en sen jälkeen ole kuulunut mitään, mutta muutaman tonnin hintaiset lennokit ovat sen sijaan olleet sitäkin enemmän esillä. Nuo aikamme panssarilaivat eli miehitetyt lentokoneet ovat sen sijaan loistaneet poissaolollaan.

Mutta loppujen lopuksi tuota kaikkea on joutunut käyttämään ihminen, joka vastoin odotuksia on taas saanut mutaisten juoksuhautojen pohjalla kyyhöttävän tykinruoan roolin.

 Itse nuo tykit, satojen vuosien ikäinen keksintö, ovat saaneet aivan ennakoimattoman suuren merkityksen ja kranaatteja kylvetään taas laivalasteittain ilman, että mitään suurempia muutoksia saataisiin aikaan. Ihmisiä vain tapetaan tasaiseen tahtiin.

Tuskin erehdyn, jos sanon, että sodan alussa siihen monen mielessä kuului vielä aimo annos romantiikkaa. Sen jälkeen, kun yllättyneenä havaittiin, että Ukraina sekä pystyy puolustamaan itseään että haluaa sen tehdä, sen taistelu sai ansaitusti suuren sankaritarinan hohteen.

Sen se tietysti ansaitsee vieläkin, mutta itse sodankäynti on taas kerran osoittautunut niin raadolliseksi mielettömyydeksi, että siitä on jo karissut se hohto, joka siinä joidenkin mielestä aluksi kenties oli.

Jo Leo Tolstoi osoitti Sodassa ja rauhassa, miten tyhjää puhe sotasankaruudesta, merkityksessä gloire, oli. Kaikkein tyhjintä se oli juhlittujen päälliköiden, kuten itse Napoleonin kohdalla. Tolstoi ei osallistunut Napoleonin sotiin, mutta kyllä Krimin sotaan ja Kaukasian sotaiseen miehittämiseen ja tunsi sentään asiaa omasta kokemuksestaankin.

Suomessa talvisota oli aikalaisten todistuksen mukaan tunnelmaltaan miltei kuin jumalanpalvelusta. Jatkosodassa taas mieliala vaihteli alun riemusodasta lopun epätoivoiseen puolustukseen, jossa rintamat kuin ihmeen kaupalla pysyivät koossa, vaikka taistelun lopputulos oli jo jokaisen ymmärrettävissä.

Omasta puolestani en ihannoi minkäänlaista sotaa, mutta ihailen kyllä niitä miehiä, jotka pysyivät rintamassa viimeiseen saakka ja saivat aikaan sen, ettei maata miehitetty.

Silloin, kuten nyt, oli sotaan jo väsytty ja sen päättyminen oli jokaisen toiveissa. Sotaan lähdettäessä oli kaikkien odotuksissa ollut paluu kotiin jo elonkorjuuseen mennessä tai viimeistään jouluksi. Myös Putinin hyökkäysarmeija odotti vastarinnan murtuvan nopeasti sekä moraalin että aseiden tasolla.

Mitä tulee sodan ihannointiin, jatkuu se Putinin propagandassa yhä, mutta on selvää, että se kaikuu yhä ontommin. Onko tulossa uusi 1917, ei kukaan vielä tiedä. Toistaiseksi siitä ei vielä ole merkkejä ja ainakin selusta kannattaa sotaa.

Tässä voi olla kiinnostavaa vertailun vuoksi vilkaista, miten meillä Suomessa tuoreeltaan sodan jälkeen arvioitiin sen henkistä merkitystä. Vuonna 1945 sodan ihannoijat olivat taatusti vähissä, mutta aiemmin sellaisiakin oli ollut, luultavasti toki aika pienenä vähemmistönä.

Pyydän huomioiaan tämän uusintablogin kirjoittamisajankohdan.

torstai 6. helmikuuta 2020

Sodasta rauhaan

 

Sodan katinkulta

 

Vuonna 1835 Alfred de Vigny julkaisi teoksensa Grandeur et servitude militaires. Se lienee ollut yksi armottomimpia sodan ja sotilaselämän analyysejä Euroopassa, ei toki ensimmäinen eikä radikaalein, mutta sen sijaan yksi tasapainoisimmista.

Jussi Tenkku, joka osallistui sekä talvi- että jatkosotaan, julkaisi vuonna 1945 oman tilityksensä Alaston ihminen murrosajan kuvastimessa. WSOY 1945, 131.

Ainakin osan aikaa Tenkku oli sotilaspastorina ja jonkin aikaa Virossa hoitamassa inkeriläisten siirtoa. Rintamakokemusta hänelle joka tapauksessa kertyi molemmissa sodissa myös etulinjassa ja jopa sen takanakin, kuten hän kertoo.

Minusta Tenkun pieni kirja on kiinnostava aivan erityisesti julkaisuajankohtansa vuoksi. Siinä tuodaan esille juuri sen ajan tuntoja, eikä esimerkiksi vuoden 1939 tai 1942 mielialoja, saati nyt 2000-luvun viisauksia.

Alaston ihminen tarkoittaa ennen muuta uniformustaan riisuttua ihmistä, joka siirtyy sodan luomasta uudesta normaalista siviilielämään. Tämä murros antaa aihetta peilata niitä erikoisia olosuhteita, joita sota oli merkinnyt.

Sota näyttää aluksi merkinneen sotilaselämän renessanssia. Uniformuissaan ja mahtailevassa hierarkiassaan sotilaat näyttivät ja pyrkivät näyttämään joltakin muulta kuin olivat. Näin tulkitsen kirjan perusajatuksen.

Itse asiassa sotaan ja sen luomiin instituutioihin sisältyi kuitenkin tuskin mitään arvokasta. Älykkyyttä sota vaati vain sangen primitiivisellä tasolla ja sen uusi sosiaalisuus oli myös luonteeltaan alkeellista. Sodan vaatimukset tekivät siitä esteettisyyden vihollisen eikä edes uskonnollisuus muodostunut sen piirissä syvälliseksi.

Asiaa ei pidä ymmärtää siten, että sota olisi sinänsä ollut kaiken tuon henkisen ulottuvuuden ulkopuolella, mutta syvähenkisyys oli sille täysin vierasta. Tämä käsitehän oli Eino Kailan luoma ja liittyi ajatukseen ihmisen persoonallisuuden kehityksestä yhä korkeammalle.

Sellaiset sinänsä pinnalliset seikat, kuin kurja musiikkimaku ja ruokottomat puheet olivat muuan sodan esille nostamista käyttäytymispiirteistä ja saattoi ennustaa, että ne vaikuttaisivat vielä pitkään, tuumii kirjoittaja. Sata vuottahan tässä pian tuleekin täyteen.

Henkisten tarpeiden sijaan sota suosi lyhytjännitteistä hetkeen takertumista. Toki sodan surkeus saattoi myös antaa aihetta pyrkiä pois sen keskeltä, puhtaampiin ja korkeampiin sfääreihin.

Koko sodan asetelma oli tietenkin outo. Kirjoittaja havaitsi, että kun osapuolet kohtasivat vihollisen aseettomina, vaikkapa myös sotavankina, puuttui kohtaamisesta yleensä kaikki viha ja sen sijaan pyrittiin kestitsemään vierasta ruoalla ja tupakalla.

Saksalaiset olivat tässä suhteessa erilaisia, mihin lienee vaikuttanut heidän maassaan harjoitettu propaganda.

Saksalaiset olivat myös sotilaina toisenlaisia, kertoo asioita läheltä seurannut kirjoittaja. Heidän psykologiansa perustui avomaaston sotaan, eikä sillä ollut mahdollisuuksia metsässä pientäkään vihollisjoukkoa vastaan.

Mielenkiintoisia ovat kirjoittajan kertomukset siitä, että ne, jotka kaatuivat, aavistivat kohtalonsa ja se näkyi heistä myös ulospäin. Niitä tapauksia oli hänen mielestään useita ja itse asiassa sellaisista kerrotaan yhä uudelleen sota-ajan tarinoissa. Kummallinen juttu.

Muuan merkille pantava asia kirjassa on, ettei siinä kerrota mitään sotarikoksista, minkään osapuolen tekemistä.

Asia on sikäli ymmärrettävä, että sellaiset puheet olisivat oitis aiheuttaneet reaktion myös valvontakomission taholla, joka sattumoisin juuri keräsi parhaansa mukaan aineistoa löytääkseen sitä suomalaisten jäljiltä.

Kiinnostava on myös kirjan loppuun sisältyvä kohta, jossa pohditaan sodan mahdollisia hyviä puolia. Muistan, että tällainen puheenaihe ei ollut niinkään harvinaista joskus 1950-60-luvuilla.

Suorastaan tyrmäävä on ajatus, että sodan mahdollinen myönteinen puoli voisi olla se, että se hävittää sitä varallisuutta, jota kansat nyt pystyvät tuottamaan lähes rajattomasti.

Että emme hukkuisi tavaraan, tarvitaan siis sota sitä tuhoamaan…

1930-luvun lamakauden jälkeen tällaisellakin ajatuksella saattoi olla tiettyä kaikupohjaa ja itse asiassa jälleenrakennuskauden talousihmeet Saksassa ja Japanissa antavat sille jopa uskottavuutta.

On kuitenkin aika hurjaa lukea, että Sota parantava lääkkeenä tulee ”välttämättömäksi”, ellei henkinen elämä pääse pelastamaan meitä runsauden keskeltä.

Nykyinen aineellinen ja muukin runsaus on toki jotakin muuta, kuin 1940-luvun. Mitä henkiseen elämään tulee, se ei nykyisellään taida pelastaa ketään mistään, mikäli massakulttuuria ajattelemme. Sitä kai voi pitää lähinnä jonkin sorttisena huumeena.

Ilmankos tässä ajassa näyttää olevan liikkeellä tiettyä sairaalloista kiinnostusta sotaan samaan aikaan, kun rauha tuntuu kokonaan menettäneen glooriansa ja tullut lähes hävettäväksi sanaksi.

Venäjällä militarismi on saanut yhä vastenmielisempiä muotoja, mutta ei se suinkaan ole ainoa maa. Rauhan välttämättömyyden korostaminen ei kuitenkaan estäisi asiallisesta puolustusvalmiudesta huolehtimista. Aikoinaan sitä jankutettiin aina paraatienkin yhteydessä, nyt enää ei.

Vaan kukapas nykyään meilläkään edes kehtaa julistaa, että rauha on hänelle ja hänen puolueelleen ykkösprioriteetti. Ehkäpä seillä selkärangassa on muisto meikäläisten ns. rauhanpuolustajien tiukasta talutushihnasta.

 

 

 

28 kommenttia:

  1. "en ihannoi minkäänlaista sotaa, mutta ihailen kyllä niitä miehiä, jotka pysyivät rintamassa viimeiseen saakka ja saivat aikaan sen, ettei maata miehitetty."

    Tässä on sellainen viisaan miehen kommentti, josta on pakko tehdä ns nosto.

    Kun nyt vielä löytyisi se viisas vallankäyttäjä taikka neuvottelija, joka löytäisi tien ulos sodasta, kuitenkin niin, ettei se olisi siemen seuraavalle sodalle.

    Eilen julkaistut Medvedevin puheet olivat vakava vaaran merkki: niissä tunustettiin, että länsi on vanvempi tavalla, jota Venäjä ei voi tavanomaisin asein voittaa. Ainoa keino, jos se KOKEE olemassaolonsa eksistenttiaalisesti uhatuksi ovat ydinaseet. Hirmuista, mutta omalta näkökulmaltaan loogisesti.

    VastaaPoista
  2. Venäläisiä on nyt kuollut kai noin 300 000. Toisessa maailmansodassa neuvostoliittolaisia kuoli kai vajaat 30 miljoonaa. Sitä ennen ja sen jälkeenkin gulageissa kai kuoli miljoonia. Nyt on kuollut siis karkeasti noin yksi prosentti Toisen maailmansodan määrästä. En ihaile tällä vertailulla yhtään sotaa, mutta antaa perspektiiviä, ainakin siihen minkälainen mieletön lihamylly Toinen maailmansota oli. Täyttä makaaberia hulluutta, hulluutta on tosin kyllä tämäkin sota.

    Valtava oli sotainto meillä pari vuotta sitten. Otin joitain kuvakaappauksia Hesarin kommenteista. Oltiin sitä mieltä, että Venäjä kaatuu kun McDonalds lähtee. Luhistuu sisältä, kun joitain länsituotteita ei enää saa. Hillitön oli lännen usko omaan henkiseen vetovoimaansa. Kauhea tarve lännellä on yhä kaataa Venäjä, osin eri keinoin tosin nykyään. Tämä sota on naisten sota, sitä kannattaa suurempi osa naisista kuin miehistä. Se lienee uutta. Naiset kokevat vastustavansa pahaa arvokonservatismia Venäjän hahmossa. Arvokonservatismi ei saa voittaa. Tähän on tultu.

    Suuresti naurattaa ns. suvaitsevaiset. Kun maahanmuuttaja tulee lännestä, se on tervetullut mutta kun tulee idästä, niin ei ole. Tällehän nauravat jo hampaattomat tammatkin. Eihän tässä ole eikä ole ollut kyse suvaitsevaisuudesta yhtään, vaan massamaahanmuutossa on ollut kyse ainoastaan rähmällään olosta lännen edessä, EU:un myötäilystä. Se siitä. Muutama vuosi sitten oliko se Haavistokin sanoi, että kuulkaa linnutkin lentävät. Ne kyllä taitavat lentää yhäkin, myös itärajan yli. Pahinta oli olla "räyhäimpivaaralainen kiitospaita". Nyt nämä sama haukkujat ovat innoissaan militarismin kasvusta, maastokuvio on heille nyt kaunista.

    VastaaPoista
  3. Arvioisin että lopulta Ukrainan kohtaloksi koituu jo pitkään ollut erittäin matala syntyvyys joka vielä sodan alettua putosi entisestään. Viime vuonna synnytysikäistä naista kohden syntyi enää 0,7 lasta. Vuonna 2021 lukema oli 1,15. Syntyvä sukupolvi on siis enää vain 30-40% sen synnyttäneen koosta. Ei tässä sotia enää tarvita. Tuo maa tuhoutuu muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen sotaa edeltänyt hallinto oli kumminkin mahdollistanut kaupallisen sijaissynnyttämisen Ukrainassa, jota taas myös ulkomaalaiset käyttäneet hyväkseen. Fakta kumminkin on jotta vain nainen voi synnyttää tai kantaa lasta, aivan sama mikä aate tai ideologia on aikakaudella valloillaan. Enempi vaikuttaa ukrainalaisten naisten kohdalla joutua ojasta allikkoon. Taloutta teoriassa voi säädellä, ei vakaa varainen nainen voi katsoa sijaissynnyttämisen elinkeinona tms. Mutta on se hyvin kyseenalaista eteenkin jos lapsi menee ulkomaiseen adoptioon, kuin myöskin jos lapsella on jokin vamma tms. (ääritapaus, mutta mahdollista) kuka huolehtii jos vanhemmat eivät haluakkaan tätä lasta?

      Poista
  4. Hyvin rajua on tällä hetkellä tämä Nato-Suomen ja Venäjän välien uudenlaisen tilanteen hahmottelu ja rajojen hakeminen, tai ainakin uutisointi asiasta. Venäjähän sitä paikkaansa hakee suhteessa Suomeen niin, että heikompaa jo hirvittävät Medvedevin ja Zaharovan "lennokkaat puheet". Ei kai siinä sitten muuta voi kuin Manua muistella eikä provosoitua kun provosoidaan. Muttei se mikään ihme ole, jos tulee jo ikävä perinteistä rauhanliikettä tässä rytäkässä. Kuten niin monessa muussakin elintärkeässä asiassa, niin tässäkin sen arvon vasta huomaa, jos sen menetys on kysymyksessä. Toivottavasti näin ei tulevaisuudessa tietenkään ole.

    Rauhaa.

    VastaaPoista
  5. ”… Verrattain vähän meiltä lähti vapaaehtoisia Ukrainaan, mutta hengessä olemme kaikki olleet vahvasti Ukrainan puolella…”

    Niin, hölmöyttä on tätäkin lajia.

    Olettaisi professorin tarkastelevan asiaa viileämmältä, analyyttiseltä kannalta, mutta sellainen lähestymistapa ei ”Venäjän tutkimukseen” ilmeisesti sisälly.

    Jopa – tai etenkin – amerikkalaiset analyytikot tarkastelevat konfliktia analyyttisesti: mitkä ovat USA:n motiivit osallistua Euroopan sotaan, mitkä ovat kunkin puolen intressit ja mitä oikeasti tavoitellaan ja millaiset ovat mahdollisuudet saavuttaa nämä tavoitteet.

    Mutta meille suomalaisille on kyse hyvän ja pahan kamppailusta. Sellaisista saduista, joita äiti luki pikku piltille iltasängyssä.

    Mitä tällä Ukrainan aseellisella tukemisella on voitettu ukrainalaisten itsenä kannalta? Tai oikeammin, ei tukemisella vaan sodankäynnillä yhdessä ukrainalaisten kanssa, sillä aseethan nykysodan ratkaisevat.

    Ukraina ei etene, mutta sen kansa kuolee. Ukraina ei tule saamaan Venäjän valtaamia alueita takaisin; jopa USA on nyttemmin sillä kannalla. Mutta pääasia tässä näytelmän käsikirjoituksessa näyttää olevan se, mitä viisas neiti pääministerimme sanoi: panna Venäjä kärsimään ja polvilleen. Mutta eihän sekään näytä meiltä onnistuvan.

    VastaaPoista
    Vastaukset


    1. "mitkä ovat USA:n motiivit osallistua Euroopan sotaan"

      Kyyniset selitykset:

      - uhraamatta yhtään amerikkalaista sotilasta heikentää Venäjä niin, että voimat voidaan keskittää todellista arkkivihollista Kiinaa vastaan

      - laajentaa Natoa epäröivien Ruotsin ja Suomen suuntaan

      - takoa Nato yhtenäiseksi

      - vaurastuttaa aseteollisuutta.

      Qui bono on yleensä toimiva tapa etsiä selityksiä asiaan kuin asiaan.

      Toivon kuitenkin olevani väärässä.

      Poista
  6. Pakko tunnustaa: Kuulun siihen "poikkeusihmisten vähäiseen joukkoon", joka ei Matin päivästä 2022 lähtien ole ollut oikein missään puheenalaista asiaa koskevassa hengessä mukana. Asia on minulle täysin ratkaisematon, ambivalentti. Edelleen jatkan ihmettelyäni: miksi sota päästettiin "syttymään" tai sytytettiin. Kuinka kauas menneisyydessä konfliktin juuret ulottuvat? Riittääkö kesän ja syksyn 1991 liittosopimusneuvottelujen katkera kariutuminen. Toisen maailmansodan tapahtumat Ukrainassa? 1930-luvun taitteessa Ukrainassa aiheutettu nälänhätä? Ja mikä merkitys oli USA:n ja sen aseteollisuuden intresseillä 2022?

    Näiden kysymysten selvitys jäänee nykyajan ihmisiltä näkemättä.

    Se tietenkin on itsestään selvää, että kaksi vuotta sitten Venäjä hyökkäsi kansainvälistä oikeutta karkeasti rikkoen.

    VastaaPoista
  7. Kyllä kansat väsyvät sotaan, se lienee selvä. Ongelma on siinä, että diktaattorit eivät. He ovat suojassa ja turvassa, ja sodat voivat ja saavat kestää vaikka maailman tappiin. Jos aika on Putinin puolella Ukrainaa vastaan, aika on myös Venäjän kansaa vastaan. Putinin viha länttä ja läntisiä arvoja vastaan on mielipuolista, ja Ukraina on vain tekosyy ja kokeilu, jos tässä vaikka suurempaan rytinään olisi eväitä?

    Jos Putin olisi ollut 70-80 luvulla Neuvostoliiton ja Varsovan liiton diktaattori, hän olisi sytyttänyt kolmannen maailmansodan, koska Varsovan liiton ylivoima oli täysin musertava konventionaalisissa aseissa ja myös ydinaseissa. Viha sumentaa järjen. Viinan turvottaman Medjevin puheita ei paljoa kannata noteerata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaan mitäpä, jos Medvedin pannaankin puhumaan ne villit varoitukset, joita mikään vastuullinen valtionjohto ei voi virallisesti esittää... Ne on helppo kiistää juopon pilapuheina.

      Poista
    2. Sekavuuksien hölisiminen tekee hovin jäsenestä presidenttikelvottoman (Putinin jälkeen) lännen silmissä. Hölisemällä pajari todistaa luotettavuuden tsaarille ja säilyttää henkiparkansa. Eräänlainen defenestraatiovakuutus.

      V-V F

      Poista
  8. "Venäjällä militarismi on saanut yhä vastenmielisempiä muotoja, mutta ei se suinkaan ole ainoa maa. Rauhan välttämättömyyden korostaminen ei kuitenkaan estäisi asiallisesta puolustusvalmiudesta huolehtimista. Aikoinaan sitä jankutettiin aina paraatienkin yhteydessä, nyt enää ei."

    Hyvä kirjoitus noin ylisummaan. Suloinen on sota varsinkin sille, joka ei itse ole sitä kokenut... Kenenpä viisaus lieneekään alunperin, mutta jostakin aforismikokoelmasta muistelen tuollaisenkin joskus bonganneeni.

    -J.Edgar-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vaan kukapas nykyään meilläkään edes kehtaa julistaa, että rauha on hänelle ja hänen puolueelleen ykkösprioriteetti."

      Toisaalta, mikä puolue tai muu porukka asettaa sodan aikaansaamisen ykkösprioriteetiksi? Ei mikään, jotakin yksittäistä umpihullua ehkä lukuunottamatta.

      Kysmys on kai siitä, millä hinnalla ja millä keinoilla se rauhantila voidaan palauttaa.

      Joten käsi ylös ne, jotka ovat esim. sitä mieltä, että vaikkapa Talvisodan alussa rauha olisi pitänyt saada heti hinnalla millä hyvänsä. Tiedämme kaikki, mikä se hinta olisi ollut.

      Tai jos se rauha niin ehdoton vaatimus on, miksi sitten yleensä edes tehdä yhtään mitään sotilaallisen maanpuolustuksen eteen, jos jo etukäteen kuitenkin julustetaan, että rauha menee aina kaiken muun ohi - esim. maan itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden ohi? Ts. kerrotaan, että meiltä sopii vaatia ja ottaa mitä vain, me pojat emme sotimaan ryhdy emmekä sodi.

      Itse en tunnista Suomessa mitään sotakiihkoa. Joidenkin tyttöihmisten möläykset on syytä settaa enemmänkin pinnaallisen ja hetkelisen Insta-julkisuuden tavoittelun tiliin nekin

      Poista
    2. Ano 8. helmikuuta 2024 klo 16.18

      ”… Joten käsi ylös ne, jotka ovat esim. sitä mieltä, että vaikkapa Talvisodan alussa rauha olisi pitänyt saada heti hinnalla millä hyvänsä…”

      Mielenkiintoinen kysymys. ”HETI hinnalla millä hyvänsä” tarkoittaa sitä, että olisi suostuttu vuokraamaan Hankoniemi Neuvostoliiton tukikohdaksi Saksan uhan vähentämiseksi.

      Suomi ei katsonut mahdolliseksi luovuttaa maaperältään toiselle maalle tukikohtaa, koska Suomen itsenäisyys ja turvallisuus olisi tullut uhatuksi. Valitsimme mieluimmin sodan ja tuhon ja miesten kuoleman.

      Nyt olemme juuri luovuttaneet vieraalle valtiolle 15 tukikohtaa Suomen maaperältä. Ja vieraalla valtiolla on erittäin suuri ja itsenäinen mandaatti näihin alueisiin. Ja me pojat olemme iloisia ja ylpeitä tästä itsenäisyytemme menetyksestä.

      Puhun nyt siis Suomen itsenäisen päätäntävallan menetyksestä, en eduista tai hyödyistä. Me myimme itsenäisyytemme halvalla.

      Poista
    3. Anonyymi8. helmikuuta 2024 klo 19.08

      Tuon sortin analyysi vaati jo melkoista "kognitiivista joustavuutta".

      Tai vaihtoehtoisesti tavoitteena on paikka seuraavassa Terijoien hallituksessa?

      Kannattaa kuitenkin muistaa, että valloituksen jälkeen venäläinen perinne on maan haltuunotona jälkeen eliminoida aina ensimmäiseksi ne heidän hyväkseen toimineet yhteistoimistamiehet, koska mitään "paikallista sovellusta" Venäjän/NL:n vallasta ei tietenkään voida sallia. Moskovan miehet tilalle. Näin mm. koko Itäblokissa.

      Huomioiden Molotov-Ribbentorp etupiirijaon Stalinin ja Hitlerin kesken, sen tehokkuuden, jolla Puolan ja Baltian ryöstö pantiin toimeen ensin tukikohtia vaatimalla ja sitten koko maa haltuun, huomioiden Neuvostoliiton puheet siitä, että muutamassa viikossa Puna-armeija pitää voitonparaatin Helsingissä, jne. ainakin minun on mahdotonta kuvitella, että "Hankoniemen vuokraaminen" olisi riittänyt. Se olisi vain helpottanut maan valloitusta aivan kuten Baltiassa, koska Hankoon olisi voinut tehdä "maihinnousun" suomalaisten häiritsemättä muka vuokrasopimuksen nojalla.

      No, joka tapauksessa mielenkiitoista mutta kovin surullista on kuulla, että tuokin sortin hapatusta vielä tarjotaan.

      Poista
    4. Suomi on ollut vuosilymmenet "rauhanpuolustajien", lue viidennen kolonnan indoktrinaation alla, että ei se ihan paikalla katoa. Kun maanpuolustustahto on sotakiihkoilua, tälle porukalle on toivotonta edes yrittää esittää minkäänlaisia faktoja mihinkään suuntaan. Tulee mieleeni Hertta Kuusisen toteamus aikoinaan Punaisen torin paraatissa, että siinä ne vyöryvät "rauhan tykit"...on sitä kaikenlaista!

      Rauha on tälle porukalle kiva juttu, kunhan sen rauhan tuo "omat". Viis siitä, että kyseessä voisi näissä tapauksissa olla jopa maanpetoksellinen toiminta, mutta Suomessahan siihen ollaan jo totuttu vuosikymmenten aikana, eikä koira perään ole haukkunut, eikä hauku. Kaikki faktat kuitataan hiljaisuudella ja painellaan villaisella.

      Stalinin vaatimukset Suomen suhteen syksyllä -39 ovat täydellisen eri asia, kuin nykyiset sopimukset Naton kanssa, kai Naton jäsenet lienevät kohtuullisen demokraattisia valtioita, vai oliko Stalinin Neuvostoliitto se kaikkein pyhin ja puhtain pienten valtioiden suhteen? Ihminen on kummallinen otus, löytyy jopa rakastajia pedofiileille ja lasten raiskaajille, ja jossakin pimeässä Afrikassa jopa ihmissyöjille!

      Poista
    5. ”… No, joka tapauksessa mielenkiitoista mutta kovin surullista on kuulla, että tuokin sortin hapatusta vielä tarjotaan…

      …. Ihminen on kummallinen otus, löytyy jopa rakastajia pedofiileille ja lasten raiskaajille, ja jossakin pimeässä Afrikassa jopa ihmissyöjille!...”

      Tuollaisia kommentteja on niin herttaisen hauskaa lukea! Juuri kuin selailisi kirjaa hölmöläisten touhuista. Vatsa tulee ihan kipeäksi hihitellessä! Älkää, pojat, vain menkö lääkärille, hölmöläisten jutut meidät järkimiehet tiellä pitää.

      Poista
    6. Anon. 13.22. Ei kai ole kuullutkaan sellaisista "yksittäistapauksista" kuin Stalin, Mao, Pol Pot, Putin, Idi Amin, Hitler, Saddam, Kim il Jong, Mengistu Haile Mariam, Nikolae Chiaeucescu, Bedel Bokassa jne. jne...näiden tyrannien rakastajia löytyy miljoonia vieläkin, ja mikä on rakastaessa "omiaan"...

      Poista
    7. Anon 9. helmikuuta 2024 klo 16.06

      ”… Anon. 13.22. Ei kai ole kuullutkaan sellaisista "yksittäistapauksista" kuin Stalin, Mao … jne...näiden tyrannien rakastajia löytyy miljoonia vieläkin, ja mikä on rakastaessa "omiaan"...”

      Olen varma, että olet tehnyt parhaasi yrittäessäsi ymmärtää tuota yllä olevaa viestiketjua. Mainitsema nimien ryhmä on vaikuttava; se on kuitenkin yleisesti tunnettu porukka.

      Sinulta jäi vain kertomatta, mitä halusit itse sanoa. Jätettäisiinkö tämä nyt tähän?

      Poista
  9. Ukrainan puolella 1000 prosenttisesti.
    Eräs asia kuitenkin on alkanut mietityttää.
    Miksi rintamajoukot kantahenkilökuntaa lukuun ottamatta pääasiassa vain vapaaehtoisista koottuja? Missä todellinen liikekannallepano?
    Miljoonia nuoria ukrainalaisa miehiä ei ole rintamalla.
    Toki kaikki eivät voi olla rintamalla jotta yhteiskunta pyörisi, mutta tämän vajeen on Ukrainan johto itsekin myöntänyt.
    Ukraina vaatii ja pyytää länneltä maksimaalista tukea.
    Siihen pitäisi vastata. Ja pitää.
    Mutta Ukrainan on kai myös itse taisteltava maksimaalisesti samalla tavalla. Reservi-ikäisistä miehistä aivan liian pieni osa rintamalla.

    Kun me olimme samassa tilanteessa arvion mukaan 90 prosenttia rintamalle soveltuvista ikäluokista oli rintamalla. Tai enemmän. Oli mentävä, ei kysytty, käykö liikekannallepano.

    Ikävä asia tämä mutta tätä pitää kysyä.

    t. Kannasveteraanin poika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkan ed. omaa kommenttiani hieman: jos sotaa ei kyetä voittamaan, on tehtävä rauha. Siltä se taitaa juuri nyt näillä em. spekseillä näyttää.

      Poista
    2. Olet Ukrainan puolella, mutta et ukrainalaisten puolella. Jos he eivät halua sotia, mikä sinä olet heitä siihen vaatimaan? Mikset itse lähde vapaaehtoiseksi?

      Iso osa ukrainalaisista ei halua sotia ja kai heillä on täysi oikeus siihen. Heille Ukrainan alueellinen koskemattomuus, suvereniteetti ja mahdolliset julmuudet, joita venäläismiehittäjä tekee eivät merkitse niin paljon kuin oma henkiriepu. Mitäpä me heitä tuomitsemaan. Länsi tukee Ukrainaa sodassa jotenkuten kansalaistensa maatessa sohvanpohjalla tujottamassa tiktokkia ja mässyttämässä eineksiä ja sitä vastaan Ukrainan taasen tulisi pakottaa jokainen kansalaisensa tahdostaan riippumatta tykinruuaksi.

      Poista
  10. "Itse asiassa sotaan ja sen luomiin instituutioihin sisältyi kuitenkin tuskin mitään arvokasta. Älykkyyttä sota vaati vain sangen primitiivisellä tasolla ja sen uusi sosiaalisuus oli myös luonteeltaan alkeellista. Sodan vaatimukset tekivät siitä esteettisyyden vihollisen eikä edes uskonnollisuus muodostunut sen piirissä syvälliseksi."

    Olettaisi jotta osalla miehistä on tähän jokin primitiivinen tarve. Keskittämällä tarpeen vaikka urheiluun saisi paremman lopputuleman. Sodasta itsessään ei hyötyneet muut kuin uskonnolliset liikkeet. Tietyn ikäluokan miesväestö karsiutuu ja naisväestö jää vaille "suojaa". Sitä sitten haetaan joko taloudesta, toisaalta tai näistä uskonnollisista liikkeistä. Jäljelle jääneille miehille tämä taitaa olla optimi olotila. Toisaalta jos herra tahtoo päästä hengestään sotimalla, todennäköisyydet kasvaa konflikteissa, niin voisi puhua evoluutiosta ja nainen taida sellaista "suojaa" tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Sodasta itsessään ei hyötyneet muut kuin uskonnolliset liikkeet."

      Miten esim Talvisodasta ne kansalaiset, naiset mukaanluettuna, jotka säilyttivät itsenäisyyden. Pitäisikö vastaavasti raiskaustilanteessa vain alistua ja ajatella mukavia? (Vrt anon 8.2. klo 16.18)

      Poista
    2. Voi näitä yksinkertaisia....

      Poista

  11. Toistanpa tässä blogiin 6.2. Liittyvän kommentin, joka - valitettavasti - on edelleen ajankohtainen:

    "tässä ajassa näyttää olevan liikkeellä tiettyä sairaalloista kiinnostusta sotaan samaan aikaan, kun rauha tuntuu kokonaan menettäneen glooriansa"

    Onko tässä se ihmiskunnan surkea piirre, että enintään omat ja vanhempien virheet muistetaan, mutta isovanhempien virheitä ollaan toistamassa. Itseäni on alkanut pelottaa kun maailman ja erityisesti suurvaltojen johtoon on tullut henkilöitä, joilta puuttuu oma., tunneperäinen muisto sodasta. Esimerkiksi edesmenneen Neuvostoliiton johto saattoi olla tiukka imperiuminsa rajoista mutta venettä he eivät keikuttaneet - paitsi Hrustsev, joka maksoi siitä hinnan.

    Jos puhutaan sodan "ylevyydestä" tai pahuudesta, täytyy kuitenkin erottaa pienten valtioiden puolustussodat ja suurvaltojen hegemonia- ja valloitussodat.

    VastaaPoista
  12. ”Vanha toistuu”

    Tuskinpa Putin on perehtynyt Marxin ja Engelsin tuotantoon, mutta putinismin aivot ovat sen tietysti tehneet hänen puolesta.

    Engels in 1890: “A war? Child´s play to launch one. But what would become of it once launched defies the imagination… It is well known that peace persists only thanks to the unending revolution in weapons technology, which precludes anyone getting ready for war, and thanks to everybody´s fear of the absolutely incalculable prospects of the only war now still possible, a world war.” (K. Marx, F. Engels. Collected Works, Vol. 27, p. 9.

    Энгельс в 1890 г.: «Война? Начать ее ничего не стоит. Но чем кончится однажды начатая война, предусмотреть невозможно... Ведь мир пока еще сохраняется лишь благодаря непрекращающейся революции в военной технике, — революции, которая никому не позволяет считать себя готовым к войне, а также благодаря всеобщему страху перед совершенно неподдающимся учету шансами мировой войны — единственной, какая теперь только и возможна.» (К. Маркс и Ф. Энгельс. Сочинения. Т. 22, С. 9-10.)



    VastaaPoista
  13. Kansainvälinen Energiajärjestö IEA ja British Petrolium julkaisevat tilastoja eri maiden energian kulutuksesta. Ukrainan tapauksessa energiata on maassa käytetty 1990-luvun alussa 52 000 kilowattituntia asukasta kohden. Vuonna 2021 lukema oli enää 22000 kilowattituntia. Huomioiden väkiluvun lasku on romahdus ollut noin energian käytössä peräti 70%. Vastaavaa energian kulutuksen laskua ei ole tapahtunut Venäjällä eikä koivikaan paljon edes Valko-Venäjällä. Tulos kertoo Ukrainan teollisuustuotannon romahduksesta.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.