tiistai 7. tammikuuta 2025

Ei vähä mitään

 

Paljonko on paljon?

 

Mieleeni on jäänyt kohtaus eräästä venäläisestä filmistä. Siinä oli puhetta toisessa maailmansodassa kaatuneista Neuvostoliiton kansalaisista, joiden määräksi mainitaan kaksikymmentä miljoonaa. Itse asiassahan noita kuolonuhreja oli vielä paljon enemmän, kaikki niistä eivät toki kaatuneita.

Pikkupoika, joka kuunteli sivusta, kysyi uteliaana: ”Kaksikymmentä miljoonaa. Onko se paljon?” (Dvadtsat miljonov -eto mnogo?).” Kyllä, onhan se paljonlaisesti” (Da -eto mnogovato), vastaa isä hajamielisesti. Olisi mahdotonta edes kuvitella, että poika ymmärtäisi vähääkään siitä, mistä tässä on kysymys.

Joka tapauksessa Neuvostoliiton väkiluku kaikesta huolimatta tuplaantui sodan jälkeen muutamassa vuosikymmenessä. Maapallon väkiluvun hurja kasvu ei maailmanasodan takia liioin osoittanut mitään oireita taantumisesta tai edes pysähtymisestä. Niin sanotun kolmannen maailman väestö paisui nopeasti aivan uusiin lukemiin.

Hitlerin noustessa valtaan maapallon väkiluku oli noin kaksi miljardia, joista eurooppalaisten osuus viidesosan luokkaa.

Nyt maailmassa on kahdeksan miljardia ihmistä, joista Euroopassa asuvia eurooppalaisia (europidejä) vajaa kymmenen prosenttia. Mikäli mukaan lasketaan vain EU-maat on osuus viitisen prosenttia, siis yksi kahdeskymmenes osa.

Nyt laskeskellaan, että maapallon väkiluku nousee vielä kymmeneen miljardiin, mikä on mukavan pyöreä luku laskemisen kannalta, siis kymmenen tuhatta miljoonaa. Tässä mahtuvat kymmenet ja sadatkin miljoonat jo virhemarginaaliin. Ei suinkaan ole selvää, että tuo ennuste olisi likimainaan tarkka.

Lohdullinen johtopäätös joka tapauksessa on, että tuon maagisen lukeman jälkeen väki alkaisi vähetä. Porukkaa on nimittäin jo nyt liikaa maapallon kantokykyä ajatellen.

Miljardi ihmistä pelkästään syö noin miljoona tonnia ruokaa joka päivä ja juo toisen mokoman puhdasta vettä.

 Tuo ihmismäärä siis juo miljoona tonnia vettä. Jos se kuljetettaisiin laivalla, tarvittaisiin kymmenen supertankkeria lastaamaan ja purkamaan sitä satamissa joka ainoa päivä.  Sen jälkeen olisi hoidettava jakelu ehkäpä noin miljoonalla autolla.

Kylpeminen, kastelu ja muu veden käyttö on sitten erikseen. Tuo ihmismäärä myös tuottaa saman verran eli miljoonan tonnia jätöksiä, niin kaasumaisessa kuin kiinteässä muodossa. Hiilidioksidia on kaasumaisesta jätteestä valtaosa, mutta metaaniakin kertyy jo tuosta määrästä paljon, paljon (vrt. Vihavainen: Haun perisynnin paluu tulokset).

Lisäksi tuo miljoonan tonnin ruokamäärä ei voi olla pelkkää viljaa ja muita kasviksia. Miljardia ihmistä varten tarvitaan ehkäpä 100-200 miljoonaa nautaa ja saman verran seuraeläimiä ja juhtia. Siipikarja, siat ja lampaat sitten lisäksi.

Toki juhdat voidaan myös korvata konevoimalla. Kuorma-autojen ja traktoreiden armeija on valtava, mutta eihän se riitä. On oletettava, että kaikki kansat ennemmin tai myöhemmin saavuttavat kohtuullisena pidetyn elintason.

Nykyään siihen kuuluu auto jokaista noin 5 hengen perhettä varten, miljardia varten siis 200 miljoonaa autoa, ehkäpä jopa ekologista sähköautoa. Tuon automäärän elinkaari voi olla ehkäpä komeat kymmenen vuotta, mutta sitten tarvitaan jo uudet akut, moottorit, korit ja renkaat.

Siihen on hankittava kokonaisia vuoria raaka-aineita, kuparia, kobolttia, nikkeliä, ja ties mitä. Sitä paitsi sitä sähköä tarvitaan vielä paljon enemmän muuhun elämiseen, esimerkiksi ruuan valmistukseen päivittäin, tietokoneisiin, kännyköihin, huvitteluun. Joku vielä saunookin.

 Aurinkopaneeleita, tuulimyllyjä ja muita mainioita ekologisia laitteita tarvitaan miljoonittain, mutta ne eivät yksinään riitä. Myös säätövoimaa on saatava valtavia määriä: ydinvoimaa, hiilivoimaa, turvevoimaa ja niin edelleen.

Sitä paitsi tuolle joukolle on rakennettava miljoonittain asuntoja, kouluja, sairaaloita, vanhainkoteja, urheiluhalleja, teitä, kaivoksia ja vaikka mitä. Sitä varten tarvitaan betonia, terästä, alumiinia, lasia ja muovia. Paljon. Nykyaikaiset rakennukset sitä paitsi puretaan parinkymmenen vuoden välein.

Kun tuosta uudesta väestömäärästä ja nimenomaan sen afrikkalaisesta osasta taannoin keskusteltiin, arveli joku sen jäävän joka tapauksessa elintasoltaan nykyistä pohjolaa alemmas. Tämän johdosta joku toinen kysyi närkästyneenä, pidettiinkö afrikkalaisia työtä vieroksuvona.

Vastaus on, että mikäli siellä syntyy uusi työteliäs kulttuuri, mikä on mahdollista (katsokaapa vain noita Wolt-kuskejamme!), on siitä valtavasti seurauksia koko maapallolle ja nimenomaan siihen kohdistuvan rasituksen lisääntymiselle. Mikäli tyydyttäisiin asumaan bambumajoissa, ongelma olisi paljon pienempi. Sellaiseen ei kuitenkaan kannata toiveitaan sijoittaa.

Nuo edellä esitetyt yhden miljoonan populaatiota koskevat määrät on siis kerrottava kymmenellä, että saataisiin ihmiskunnan tavoittelema kulutus sellaisena kuin sen pitäisi nykynäkymin tasoltaan olla. Tuo kymmenen miljardin väkimäärä toki on vain noin neljänneksen suurempi kuin nykyään. Suurempiakin lukuja on esitetty. Ehkäpä uutta väestöä tuleekin neljä miljardia? Tietäähän emme voi.

Joka tapauksessa jo tuo kahden miljardin ihmisen lisäys on merkittävä määrä maapallon jo muutenkin raskaaseen kuormaan. On sitä paitsi huomattava, ettei koko nykyinenkään ihmiskunta ole vielä saavuttanut sitä elintasoa, mitä me pidämme kohtuullisena. Kehitysmaat kehittyvät.

Kiina alkaa kuitenkin olla jo lähellä tätä eurooppalaista tasoa ja saattaa ohittaakin sen pian. Suuri osa muuta Aasiaa on myös rikastunut nopeasti. Kiinan ostovoimakorjattu BKT per asukas on jo yli 21000 USD. Vielä kolmekymmentä vuotta sitten Paul Kennedy kauhisteli ajatusta siitä, että se nousisi tuhanteen dollariin.

Maapallon uusista kahdesta miljardista asukkaasta puolitoista sijoittunee Afrikkaan, mikä kaksinkertaistaa mantereen asukasluvun. Se nousee silloin yli kolmeen miljardiin eli kuusinkertaiseksi verrattuna EU:n asukaslukuun.

Ongelmaksi on povattu, että ilmaston lämpeneminen tekee suuren osan mannerta asumiskelvottomaksi. Kun tarvittaisiin valtavia määriä uutta maanviljelysmaata, saattaa entinenkin käydä veden puutteessa hyödyttömäksi.

Tämä tietenkin ajaa ihmismassat liikkeelle ja minnepä muualle kuin kohti viileämpää ja kosteampaa pohjoista. Petteri Taalas on puhunut siitä, ettei lämpiäminen sellaisenaan ole katastrofi kaikille tasapuolisesti (Vihavainen: Haun taalas tulokset).

Ehkäpä Eurooppa ottaa vastaan ilmastopakolaisia vaikkapa vain viisisataa miljoonaa. Voi tosin olla, ettei se riitä edes ensiavuksi.

Kun kysymys on miljardeista ihmisistä, riittää jo yhden maanosan onnettomuus koko maapallon katastrofiksi.

 

30 kommenttia:

  1. Tänään aamulla, Malmin "piritorilla" oli muutaman puliukon lisäksi vain neekereitä: Eiköhän tuo Afrikan väestöpaine tule edelleen kohdistumaan Eurooppaan.
    Joskohan Suomen väkilukukin on kohta yli 20-miljoonaa? Se, mikä on sitten hyvinvointia, on toinen asia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoista, yleensä Malmintorilla päivystää aivan voittopuolisesti nuppinsa sekaiseksi pistänyttä kantasuomalaista loiseläjäporukkaa.

      Poista
    2. Niitäkin. Mutta, muutostila on havaittavissa.

      Poista
  2. Monesti todettu tämä: "Kestävää kehitystä" tavoittelevat torjuvat keskeisimmän ekologisen probleemin: väestönkasvun.
    Väen kasvu kuormittaa, mutta vielä enemmän elintason nousu. Siinä kertautuvat tuotanto, kulutus ja näitä yhteensovittava logistiikka. Kysyntä ja tarjonta, tuotanto ja kulutus, kaukana toisistaan. Sitten vielä tämä yksilöllinen, tarpeenmukainen, valinnanvaran tuottama moninaisuus: katso aamupalapöytääsi. Monestako maasta kapineesi ja purtavasi on pitänyt kuskata siihen kättesi alle?
    Uskotko, että jonain päivänä 8 mrd:lla on sama "kattaus" edessään?

    Niin moni nyyhkii ja huokaa muutaman miljoonan näreen ja ikipuun perään, kun valtavirta tuottaa ekologisia kulutusyksiköitä solkenaan lisää.
    Väestölaskuri: https://www.census.gov/popclock/

    VastaaPoista
  3. Vaikka todellisuus, reaalimaailma, ei oikeasti jakaudukaan eurooppalaisella uudella ajalla syntyineiden ja kehittyneiden tiedonalojen mukaisiin lokeroihin, mitäpä muuta meillä olisi käytettävissämme yrittässämme kuvata, selittää ja ennustaa maapallon ja sen ihmisten ominaisuuksia ja pyrkimyksiä.

    Biologiaa, etologiaa, kulttuuriantropologiaa, syvyyspsykologiaa, sosiologiaa, kielifilosofiaa ja jotakin, jolla ei ole vakiintunutta nimeä, mutta sanokaamme sitä vaikkapa ajaushistoriaksi tai mcluhamismiksi -- eurooppalaisen kulttuurin tuotteita kaikki, ihan tiettyjen kulttuuristen perusvalintojen -- kuten äännekirjoituksen -- pohjalle syntyneitä ja ihan tiettyjä kulttuurikognitiivisia vaiheita läpikäyneitä, ihan tiettyjen erityisten tajunnallisten ehtojen emergenssejä, tiettyyn aikaan omassa kulttuuripiirissämme ilmenneitä, tiettyä morfologiaa toistavia tajunnallis-tiedollisia ajatusrakenteita ja -työkaluja, joiden vaikutuksesta kaikki tuo blogistin kuvaama muutos ja kehitys on toteutunut, kuitenkin niin, että juuri maailman ja ihmisen elinehtojen muutoksen takana on oman eurooppalaisen perintömme vaikutus, joka ihan muutaman viime vuosisadan kuluessa on muuttanut kaiken ---

    Muutos on ollut, sanotaanko havainnollisuuden vuoksi, kahden viime vuosisadan aikana miljoonakertainen verrattuna ihmislajin koko edeltävän miljoonan vuoden kehityshistorian aikana tapahtuneeseen muutokseen. Ja muutoksen takana on siis nimenomaan ja vain eurooppalainen ajatusperinne.

    Luonnontieteet ja ihmistieteet syntyivät ikään kuin tietyn taivaallisen tähtikuvion iäisessa perspektiivissä kun tietyt konstellaatiot saatuivat asettumaan oudosti kohdalleen. Kun tämä ajattelu nyt hajoaa ja menetetään -- muun muassa monkulttuuristumisen seurauksena -- se ei tule koskaan enää syntymään uudelleen.

    Meille ei missään opeteta oman ajattelumme historiallisesta erityislaadusta ja -merkityksestä oikeastaan mitään. Koulut ovat kuin jouluja, jotka opettavat lapsia ajattelemaan, että maailman kaikki ihmiset ovat samanlaisia ihmisiä. Elämme eräänlaisessa ikuisessa saturnaliassa, jossa joka päivä kehiteteään uusia -- mekaanisen normimoraalin mukaisia -- keinoja istuttaa samaa tonttuhattua jokaisen päähän.

    Itseäni on ikääntyessäni alkanut yhä puhtaamminen puhutella vain ihmetys siitä mitenmerkillinen on tämä maailmassa johon olemme syntyneet ja jossa elämme. Miten merkillistä on se että voimme ylimalkaan mitään ymmärtää -- ja miten mielettömän määrän me elämästämme kulutamme kaikenlaisiin turhiin kulisseihin ja älylliseen erpärehellisyyteen. En usko että ihminen näillä eväillään pitkälle selviytyy, enkä usko että kapuloiden heitteleminen nurinkuristen hedonististen hankkeiden -- kuten Euroopan monikulttuuristamisen -- rattaisiin tulisi onnistumaan. Luulen, että jonkinmuotoinen "valkoinen pako" on lopulta se joka ainoana jää ajattelevien ihmisten ainoaksi "valinnaksi".



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Luulen, että jonkinmuotoinen "valkoinen pako" on lopulta se joka ainoana jää ajattelevien ihmisten ainoaksi "valinnaksi"."

      Vaan minnepä paeta?

      Poista
    2. Pitkälti samoja aatoksia Seppo, toit ne hyvin kirjalliseen muotoon....

      Poista
  4. Karutonta kertomaa tämä blogi. Eipäilen, että poliittista tahtoa korjaustoimiin ei löydy.

    Tuli mieleen, että mikähän mahtaa olla maapallon nykyinen kokonaisruuantuotanto sekä potenttiaalinen ruuantuotanto.

    VastaaPoista
  5. Jostain muistan lukeneeni, että nykyisellä kasvuvauhdilla väestö kasvaa 7000 vuoden päästä valonnopeudella. Korkoa korolle.
    Fuusiovoimaa odotellaan. Vielä scifimpää on Dysonin kehä, auringon ympärille rakennetaan pallo ja kaikki auringon energia saadaan hyödynnettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäisi kääntymän laskuun vuonna 2064.

      Poista
    2. Pitäisi ja pitäisi. Tuo väite taitaa kuulua sarjaan "Manjaana, manjaana. Nukkukaa rauhassa. Aika hoitaa. Ei meidän tarvitse tänään tehdä mitään. Ei anakaan niille populaatioille, jotka nyt tätä väestönkasvua ylläpitävät ja vauhdittavat". Väestön lisäämistä on kautta historian käytetty valtapolitiikan välineenä niin, että suurempi ja nopeammin kasvava populaatio syö pienemmän ja valtaa niiden elinalueet. Mutta täytyy vain kovasti tyynnytellä, etteivät ne, joitka on tarkoitettu tämän pelin häviäjiksi missään tapauksessa havahtuisi huomaamaan sitä kehitystä, minkä numerot ja trendit niin selvästi kertovat.

      Poista
  6. No, näitä ennustuksia riittää, varsinkin huonoja tai vielä huonompia. Toteutuminen on sitten pikkuisen eri juttu. Taisi olla Roomanklubi, joka aloitti tämän ns. tieteellisen paskanjauhannan, jota on nyt jatkunut kohta puolivuosisataa. Näiden tieteellisten ennusteiden mukaan useimmat saarivaltiot ja rannikkokaupungit olisivat veden alla, eikä Suomessakaan olisi voinut hiihtää vuosikausiin. Joten elelläänpä vain ja jos ihmisiksi niin aina vain parempi.

    Sitäpaitsi se on ihan oikein, että ihmispolon joka uskoo esimerkiksi piereskelevien lehmien olevan vaaraksi maapallolle, pitää elää peläten, koska eihän tyhmyydestä pidä palkitakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, Veikko P. Maailmanlopulla pelottelu on ikivanha pisnes. Uusin maailmanloppu on se oikea, aiemmat erehdystä . . . Ennustelemalla saadaan vaikka millaisia kauhukuvia, totuus näkyy jälkikäteen.

      Ennustelu usein myös pohjautuu arvauksiin, jotka on ajat sitten julistettu muka tieteellisiksi totuuksiksi. Näitä arvauksia ovat mm ihmislajin ikä, maapallon ikä, evoluutioteoria, ilmaston muutos, eliölajien lukumäärä, alkuräjähdys.

      Myönnetäänpä reilusti, että eliökunnasta, ilmastosta ja muusta pitkän ajan luonnonhistoriasta tiedetään hirmu vähän.

      Poista
    2. Se, että vääriä maailmanlopun ennustuksia on ollut , ei sulje pois sitä, että - lopulta - tulee myös se oikea. Ongelma on vain siinä, miten tuon "lopullisen ennusteen" erottaa lukuisista vääristä. Olisiko tiede ts tiedeyhteisön kohtuullinen yksimielisyys ratkaisu?

      Tietenkin voi ottaa pupun asenteen, pistää pään pensaaseen ja kieltää kaikki. Jokainen tulee uskollaan autuaaksi, kuka enemmin kuka myöhemmin.

      Poista
    3. Anonyymi. Ikävä kyllä tiedeyhteisön kohtuullinen yksimielisyys tarkoittaa nykyään vain sitä, että toisinajattelija ei pääse julkisuuteen eikä varsinkaan saa rahoitusta lisätutkimuksilleen.

      Poista
    4. Rooman klubin mallituksia on kyllä tässä tulkittu väärin. Tosin se väärinymmärtäminen ja -tulkinta alkoi mediassa jo silloin, kun niitä raportteja esitettiin. Ne mallitukset kertoivat vain, mitä tapahtuu, jos erilaisten luonnonvarojen käyttö ja käytön lisääntyminen jatkuu kuten siihen asti oli tapahtunut. Ei siis sanottu, että ”näin tulee tapahtumaan” vaan sanottiin ”jos vanhoihin toimintamalleihin ei tehdä muutoksia, näin tulee tapahtumaan”. Itse asiassa koko esitys oli pohjimmiltaan varsin triviaali. Se kertoi vain, että jos rajallisen resurssin käyttö jatkuu ja kasvaa, raja tulee vastaan. Johtuiko Rooman klubin raporteista tai muista syistä, muutoksia tapahtui. Tunnetuin lienee se vihreä vallankumous, jonka tulos nykyisin tunnetaan tehomaataloutena. Tapahtui monia muitakin muutoksia, metallien kierrätyksen organisoinnista ja tehostamisesta alkaen. Valitettavasti kaikkein olennaisin muutos jäi tekemättä ja kaikkien ongelmien perussyy korjaamatta. Väestönkasvua ei pysäytetty. Niinpä ongelmia vain siirrettiin eteenpäin ja samalla ne kasvoivat ja kehittyivät vaikeammiksi. Ruokittavia on nyt vajaan neljän miljardin asemesta runsaat 8 miljardia ja ekologiset ongelmat aivan toista suuruusluokkaa kuin joskus vuonna 1970.

      Mitä opimme tästä. Ei riitä, että taudin oireet tunnistetaan ja kuvataan. Niitä pitää osata myös tulkita. Eikä myöskään riitä, että helpotetaan oireita. Täytyy myös käydä kiinni taudin syyhyn.

      Poista
    5. Strix Senex 7. 1. 2025 klo 23.43
      > ”Ruokittavia on nyt vajaan neljän miljardin asemesta runsaat 8 miljardia ja ekologiset ongelmat aivan toista suuruusluokkaa kuin joskus vuonna 1970.”

      Miten tarkemmin kuvailisit ekologista ongelmaa maanviljelyksessä ja karjantuotannossa? Onko meillä Suomessa merkittävää ongelmaa? Miten USA:ssa? Jos Afrikka jätetään huomioon ottamatta, mikä on se suurin ekologinen ongelma maailmassa sinun mielestäsi?

      Poista
    6. "Miten tarkemmin kuvailisit ekologista ongelmaa maanviljelyksessä ja karjantuotannossa". Suurin ekologinen ongelma lienee luonnontilaisen maan väheneminen viljelysmaan ja tieltä ja siitä seuraava luonnontilaisten eläimien määrän ja lajien katoaminen. Viljan viljelyyt otetut alueet taitavat olla tässä suhteessa ongelmallisempia kuin karjanrehun tuotantoon käytettävät alueet, jotka ovat lähempänä luonnontilaista. Suomi on harvaan asuttu maa ja ongelmatkin sitä kautta suhteellisen pieniä. Afrikkaa ei tietenkään sovi tässä jättää huomiotta, sillä se on ehkä pahin onngelma-alue, koska väestönkasvu on siellä suurinta ja luonnontilaisen maan katoaminen nopeinta.

      Poista
    7. > ”… Suurin ekologinen ongelma lienee luonnontilaisen maan väheneminen viljelysmaan ja tieltä ja siitä seuraava luonnontilaisten eläimien määrän ja lajien katoaminen.”

      Taidamme kohta olla kahdestaan tätä murehtimassa!

      Suomea ajatellen tuo viljelysmaan lisääntyminen ei taida kuitenkaan olla ongelma, johan noita peltoja on pantu pakettiin iät ajat. Samoin karjatilat vähenevät todella vauhdikkaasti.

      Luonnontilaisten eläin- ja kasvilajien katoamiseen ei kukaan nykyään korvaansa lotkauta. Kaukana ovat ns. koskisodat, joiden avulla valtio ryhtyi suojelemaan virtavesiä. Maisemansuojelu ei kiinnosta ketään; kun ajelee Suomea ympäriinsä, niin kauneimmat maisemat ovat kohta miehitetty tuulimyllyillä. Ja nyt niitä aletaan rakentaa saaristoommekin.

      Entä suojeluporukka? Sellainen kaarti kuin Suomen Luonnonsuojeluliittoa voidaan lähivuosina julistaa uhanalaiseksi! Paikallisyhdistykset ovat näivettyneet eikä liittoakaan näy tiedotusvälineissä.

      Parasta meidän on vain istahtaa kiikkustuoliin, potkaista vauhtia ja ottaa muki juotavaa menneisyyttä haikaillessamme.

      Poista
  7. Itse olen tästä väestönkasvusta vouhottanut pitkään. Viimeksi Soininvaaran blogissa. Joskus myös täällä. Olen varma että kyse on edelleen, seurauksineen, maapallon vaarallisimmasta ilmiöstä.
    Mutta miten suhtaudutaan nykyään: ei kiinnosta, se lasku-kato-alkaa-joskus, no-alarm.
    Olen yrittänytkin lopettaa. Mutta en osaa siirtyä muodikkaampiin huoliaiheisiin, kun tuo on edelleen niin totta. Numerot valehtelevat harvemmin kuin ihmiset.
    Ilahduttaa että Vihavainen olet asiasta vahvasti kartalla. Paloheimolla HS:ssä tästä juuri hyvä kirjoitus myös.
    Ja jos se käänne tapahtuu 2060-luvulla, mitä sitten? Väki laskee nopeasti? kolmeen miljardiin? Ei taida tapahtua.

    En suosittele väestötieteen perusosaamista kenellekään. Elämä on ilman niitä tilastoja paljon mukavampaa. Kaiken huolen voi projisoida vaikka hiilidioksidiin. Onhan ihmisten saatava synnyttää niin paljon kuin huvittaa. Oli vettä tai luonnonvaroja tai ei.

    kr

    VastaaPoista
  8. > ”…Lohdullinen johtopäätös joka tapauksessa on, että tuon maagisen lukeman jälkeen väki alkaisi vähetä.”

    Kannattaa ottaa huomioon alueelliset erot. Erityisen tärkeä se on Kiinan kaltaisessa maassa, jossa väestöä on vavahduttavan suuri määrä. Kiinan väestönkasvu on kuitenkin saavuttanut jo huippunsa vuonna 2020, ja nyt trendi on laskeva. Japanin väkiluku alkoi laskea jo vuoden 2010 paikkeilla, ja alaspäinhän täällä kotomaassakin mennään.

    Afrikka on merkittävin poikkeus. Se vastaa valtaosaltaan maapallon lisääntyvästä väestömäärästä. Kun Nigerin kaltaisessa maassa suurta lapsimäärää pidetään eräänlaisena statussymbolina, niin ei se tilannetta helpota.

    Miten me länsimaat tulemme suhtautumaan tuohon Afrikkaan onkin mielenkiintoinen kysymys. Jatkammeko me sääliin perustuen vai katsommeko, että jo heidän tulee tehdä itsekin asialle jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännittävää Kiinassa on, että ns. Hu-linjan länsipuolella asustelee vain noin 6 % Kiinan asukkaista. Rannikoille rakennetaan edelleen huimaa vauhtia ja kun rakennuksen elämänkaari on vähintään 50 vuotta, niin miten tämä merenpinnan nousu on otettu huomioon? Luulisi ainakin vakuutusyhtiöiden älähtävän.

      Poista
    2. "Erityisen tärkeä se on Kiinan kaltaisessa maassa, jossa väestöä on vavahduttavan suuri määrä". Tässä kannattaa huomioida, että Euroopan väentuheys on lähes sama kuin Kiinan ja kuitenkin tänne pienelle Euraasian mantereen niemekkeelle tuodaan lisää väkeä jopa niin, että tätä suorastaan pyritään käyttämään Afrikan ja eteläisen Aasian kasvavan väestön väistötilana.

      Poista
  9. > ”… Aurinkopaneeleita, tuulimyllyjä ja muita mainioita ekologisia laitteita tarvitaan miljoonittain, mutta ne eivät yksinään riitä. Myös säätövoimaa on saatava valtavia määriä: ydinvoimaa, hiilivoimaa, turvevoimaa ja niin edelleen.”

    Suomen energiatilanne on muuttunut ratkaisevasti viime vuosina. Nyt ydin-, tuuli- ja vesivoima tuottavat valtaosan Suomen tarvitsemasta sähköstä, siis nämä ns. puhtaat lähteet. Sen jäljellä jäävän osan tuottavat teollisuus (yhteistuotanto) ja kaukolämpö (yhteistuotanto).

    Tuulivoiman osuus juuri tälläkin hetkellä (klo. 19.15) jopa ripauksen suurempi kuin ydinvoiman. Suomen tuotanto vastaa nyt koko Suomen tarvitsemaa energiaa.

    Tilanteen näkee reaaliaikaisesti tällä sivulla:
    https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

    VastaaPoista
  10. Tässä blogissa on tänään keskusteltu maapallon tilasta ja tilan muutoksista. Tänään saimme myös lukea USA:n presidentin lausunnoista (CNN), jotka nekin sisälsivät hätkähdyttäviä muutoksia maailmamme tilaan koskien erityisesti Panaman kanavaa ja Grönlantia.

    Lainaus CNN: ”Kun häneltä [Trump] kysyttiin suoraan, sulkisiko hän pois sen, että hän käyttäisi ”sotilaallista tai taloudellista pakkokeinoa” saadakseen nämä alueet haltuunsa, tuleva presidentti vastasi ”ei”.

    ”Ei, en voi vakuuttaa teille kumpaakaan noista kahdesta, mutta voin sanoa tämän, että tarvitsemme niitä taloudellisen turvallisuuden vuoksi”, hän sanoi.”

    Mitäpä meidän tulisi tästä ajatella? Kuinka toimia, kun Trumpin asenne ja hankkeet eivät eroa naapurimaamme vastaavista? Pidetäänkö suut supussa, kuten ennen vanhaan tehtiin Neuvostoliiton suhteen?

    VastaaPoista
  11. Vuotuinen väestön kasvu on globaalisti n. 85 miljoonaa, joka tekee 233000 per päivä. Eli yksi Oulullinen ihmisiä lisää päivittäin.
    Nämä kaikki halunnevat päivässä edes yhden lämpimän aterian, joka pääasiallisilla kasvualueilla valmistetaan yleensä avotulella.
    On siinä päästöjä.
    -tm

    VastaaPoista
  12. Trumpilla näyttää olevan samanlainen logiikka kuin Stalinilla ja Molotovilla ennen talvisotaa: Suurvallan edut ja turvallisuus yli kaiken, vaikka sitten sotimalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomioonottaen, että Putinin asenne on sama, utta Ribbentropp-sopimusta odotellaan. Saa nähdä, mikä on tällä kertaa vaihtorahojen (esim Ukraina ja Suomi) kohtalo...

      Poista
    2. Ano 8.1.2025 klo 8.09
      > ” … Ribbentropp-sopimusta odotellaan. Saa nähdä, mikä on tällä kertaa vaihtorahojen (esim Ukraina ja Suomi) kohtalo”

      Helppo vastaus. Johan Trump kertoi juuri, että USA:n ei olisi tullut lähteä koko Ukrainan seikkailuun. Trump sanoo ymmärtävänsä Venäjän strategisen aseman suhteessa Natoon. Me sitten emme.

      Suomen kohtalo? Tähänkin on helppo vastata. Venäjää ei kiinnosta Suomi muuten kuin amerikkalaisten uusien tukikohtien suhteen (DCA sopimus), ja mahdollista on, että Trumpin asenteella siihen saadaan ratkaisu. Suomen kärsimys on itse aiheutettu: taloudelliset suhteet Venäjään ovat poikki ja Suomi kärsii pahasti taloudellisesti.

      Poista
    3. Trump ei neljässä vuodessa saa kuitenkaan aikaiseksi mitään sellaista, millä olisi sen suurempaa vaikutusta Naton, Suomen tai Venäjän suhteisiin. Kyllä Putin ihan omalla hölmöydellään aiheutti Suomen natoon liittymisen.

      Poista

Kirjoita nimellä.