sunnuntai 12. tammikuuta 2025

Pois sieltä, missä pilkkaajat istuvat

 

Vale ja vihapuhe

 

Eskoni tyhmä?

-Se on vale ja vihapuhe,

kateudesta siinnyt!

Topias, nummisuutari

 

Joukko hyvinajattelevia tahoja on päättänyt erota Facebookista ja X:stä (entinen Twitter). Syynä on, että X lopetti palstojensa sensuroinnin ja Fb niin sanotun faktantarkistuksen. Tämä on kauhistuttanut erinäisten tuotemerkkien omistajia, jotka eivät halua toimia samalla alustalla, jolla saattaa olla myös vihapuhetta. Aiemmin se siis näköjään oli estetty juuri tuolla faktantarkastuksella.

Tämä merkkifirmojen moraaliposeeraus näyttäisi perustuvan siihen uskomukseen, että kyllin suuri, itsensä edistykselliseksi mieltävä joukko arvostaa sitä ja antaa sen vaikuttaa myönteisesti ostopäätöksiinsä. Asiassa on omat riskinsä, kuten parin meikäläisenkin firman kohdalla on havaittu. Mainitsen vain nimen Finlayson.

 To mainittu faktantarkastus oli Fb:n omistajan mielestä tosiasiassa muuttunut sensuuriksi. Asia on helppo ymmärtää. Vain hölmöt kuvittelevat, että tätä maailmaa voidaan hallita pelkkiä faktoja latelemalla. Tärkeimmät ja kiinnostavimmat kysymykset ovat aina tulkintojen varassa, kuten jokainen historiaa vakavasti harrastanut ymmärtää.

Vastoin kohtuullisia odotuksia, tämä aikakausi on kyllä synnyttänyt monenmoisia uusia irrationaalisia liikkeitä. Uskonnollisella puolella niitä on aina ollut, mutta nyt jopa litteän maapallon kannattajat ovat nousseet merkittäväksi ilmiöksi ja saaneet mukaansa jonkin suomalaisen poliitikonkin.

Ei kukaan olisi puoli vuosisataa sitten voinut uskoa, että tällaista tapahtuisi. Se ei kuitenkaan taida erityisemmin huolettaa niin sanottuja faktauskovaisia. Oleellisempaa on globalisaatioon ja multikulturalismiin kohdistuvan kritiikin vaientaminen.

Nuo molemmat kuuluvat ideologioiden piiriin ja ideologiat taas ovat keskeinen osa politiikkaa ja jopa sen ydin.

Elämä ja politiikka eivät ole trivial pursuitia, vaan tahdon asia ja mikäli suhtaudumme vakavasti demokratian perusperiaatteisiin, myönnämme, että jokaisella on oikeus omaan näkemykseensä ja pyrkimykseensä. Mikäli ”tarkastajat” ottavat itselleen tulkitsemisvallan niiden suhteen, ne tietenkin loukkaavat sananvapauden periaatetta.

Puheet sananvastuusta ilmoittavat yleensä avoimesti pyrkimyksen estää jotakuta ilmoittamasta mielipidettään jostakin tärkeästä asiasta (vrt. Vihavainen: Haun sananvastuu tulokset). Ihmisillä on toki vastuu myös sanomisistaan. Mikäli ne aiheuttavat vahinkoa, on vahinko korvattava. Millainen se missäkin tapauksessa on, voidaan selvittää tarvittaessa oikeudessa.  Ennakkosensuurin kieltää perustuslakimme.

Mikäli asiaa koskeva lainsäädäntö on liberaalisen yhteiskuntakäsityksen hengen mukainen, voidaan olettaa, että sanktioita voidaan määrätä vain aidosta vahingon tuottamisesta eikä missään tapauksessa pelkästä käsityksiensä ilmaisemisesta.

Ongelmaksi saattavat tosin tulla ja ovat jo tulleetkin tuomarit, joiden älyllinen ja moraalinen taso on viime vuosina herättänyt hämmästystä (Vihavainen: Haun räsänen tulokset).

Ei toki ole sanottu, että juuri demokratia ja kassinen liberalismi voisivat parhaiten auttaa selviytymään maailman uusista haasteista. Trendi kohti autoritaarisuutta on nyt ollut taas muodissa myös vauraassa pohjolassa, jonka asema ja merkitys maailmassa ovat hitaasti, mutta varmasti heikkenemässä.

Ideologinen orwellilaisuus vai pitäisikö sanoa oseaanisuus on kulkenut voitosta voittoon jo muutaman vuosikymmenen ajan (vrt. Vihavainen: Haun ankkapuhe tulokset). Nyt on merkkejä siitä, että suunta olisi kääntymässä. Edellä mainittu sensuurin hellittäminen viittaa juuri siihen.

On toki ennenaikaista sanoa, mitä tässä todella tapahtuu. Maailmanpolitiikan mannerlaattojen liikkeet viittaavat niin suuriin muutoksiin, ettei niiden todellista merkitystä voitane arvioida, ennen kuin ainakin puoli vuosisataa on kulunut.

”Vihapuheen” suuri aika totalitaarisen ideologian keskeisenä apukäsitteenä saattaa joka tapauksessa olla jo loppumassa. Nyt olisi jo vaikea kuvitella samanlaista falskia pöyristymiskulttuuria, joka vallitsi vielä noin kymmenen vuotta sitten (vrt. Vihavainen: Haun väljarnas tulokset).

Itse asiassa se oli voimissaan vielä puoli vuosikymmentä sitten. Silloin saattoi jo sentään havaita tiettyä varauksellisuutta asiaan nähden, ainakin maamme vastuunalaisilla tahoilla.

Tällaista se meininki silloin oli:

 

maanantai 6. tammikuuta 2020

Vihaisuuden kauhistuksesta

 

Vihapuhe

 

Joskus viime vuosituhannen loppumetreillä tulin jutelleeksi jotakin small talk-tason latteuksia Britannian sen ajan suurimman Venäjä-gurun, Geoffrey Hoskingin kanssa.

Kun mainitsin käsitteen belovežski tšelovek (etenkin kommunistien Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen käyttämä parodinen muunnelma käsitteestä sovetski tšelovek -neuvostoihminen), kurtisti arvoisa keskustelukumppanini hieman kulmiaan, mutta valaistui sitten ja sanoi ”Aha –hate speech!”.

Se oli ensimmäinen kerta, kun kuulin tuon sanayhdistelmän englanniksi. Suomeksi muistin toki suutari Topiaksen sanat siitä, että hänen Eskonsa kutsuminen tyhmäksi oli vale ja vihapuhe, kateudesta siinnyt.

Mutta jokaisessa kielessä on sanoilla omat merkityksensä ja oma käyttönsä.

Kun tuota Hoskingin tuolloin käyttämän hate speech käsitteen merkitystä analysoi, huomaa pian, että sen kohteessa viitataan nimenomaan ironisesti uuteen, muodikkaaseen ajattelutapaan. Belovežskaja puštša oli se paikka, jossa tehtiin Neuvostoliiton hajottamista merkitsevät päätökset.  Belovežski tšelovek oli se ihminen, joka siellä ilmeisesti luotiin, ainakin siis tämän hate speechin mukaan.

Kun ei enää ollut Neuvostoliittoa, ei siis voinut olla neuvostoihmistäkään (sovetski tšelovek). Mutta mikä kummajainen sitten oli tuo IVY-ihminen? Hänet oli ilmeisesti luotu muutamalla kynänvedolla Valko-Venäjän viimeisessä aarniometsässä. Mutta kuka hän oikein oli? Pelkkä kummitus?

Kyseessä oli siis ironinen suhde uutena tarjottuun totuuteen. Käsitteen käyttäjät olivat epäilemättä enimmäkseen vanhoja kommunisteja tai muuten epäilyttäviä henkilöitä ajan mielipideilmastossa. Kuitenkaan käsitteen käyttö ei ollut sinänsä sopimatonta, ei siinä ketään uhattu eikä paneteltu, se nyt vain oli aika huvittava ja pani ehkä jopa vähän ajattelemaan.

Suomessa käsite vihapuhe on ollut aivan määrittelemätön ja hallitsematon ja sitä on voitu käyttää leimaamaan kaikkea mahdollista, mikä on oman agendan vastaista. Aivan erityisesti hallitsemattomaan ja valikoimattomaan maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat puheenvuorot on haluttu varustaa vihapuheen leimalla.

Presidentti Niinistö mainitsi tuon käsitteen uudenvuodenpuheessaan: Maalittaminen ja vihapuhe ovat uudempaa ilmaisua yleisessä keskustelussa. Lainsäätäjämme on kuitenkin ollut kaukaa viisas. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia. Muita ihmisiä kohtaan rikoksen tekevä joutuu siitä vastuuseen. Siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen.

Kuten puhuja toteaa, kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan rangaistavia. Kun kyseessä on rikos, siitä saa rangaistuksen.

Presidentti siis vain totesi, että sellaiset ovat lait ja antoi ymmärtää olevansa tilanteeseen tyytyväinen. Ehkäpä hän tarkoitti, että uudet vihapuhepykälät ovat tarpeettomia? Tämä mieltähän moni myös eduskunnassa on.

Itse asiassa hän liikkui niin korkealla abstraktiotasolla, että tyytyväisyyden ilmaisemisen lisäksi ei tässä kohdassa mitään sisältöä ollutkaan.

Lainsäädäntö ei kuitenkaan kuulu presidentille ja hänen puoleltaan oli melkoisen uskallettua astua alueelle, jolla esiintyy perusteltua erimielisyyttä siitä, miten nuo uhkauksiin ja agitaatioon liittyvät pykälät olisi muotoiltava.

Mutta nyt ei puhuta laista, vaan vihapuheen käsitteestä, jota laki ei tunne lainkaan. Mitä se on ja kuinka se tapahtuu?

Presidentin mukaan asialla ei ole sananvapauden kanssa mitään tekemistä. Rikos nyt vain on rikos. Tämä on aika rohkea väite.

Valitettavasti me hallintoalamaiset emme elä pelkästään käsitteiden keskuudessa, vaan myös reaalimaailmassa.

Kun rikokseksi on voitu hyvin joustavasti tulkita sellainenkin puhe, jonka sisältönä ei minkään mahdollisen tulkinnan perusteella ole kiihottaa ketään esimerkiksi väkivaltaan toista ryhmää vastaan, vaan sen sijaan lausua mielipide ryhmän politiikan kannalta merkittävästä ja esimerkiksi tilastollisesti osoitettavissa olevasta ominaisuudesta, on selvää, että rikoksen käsitettä nyt ollaan vaarallisesti liu’uttamassa poliittiseksi aseeksi.

Lienee turha sanoa, mikä merkitys tällaisella on. Moisesta mielivallasta moni pahoittaa mielensä ja vihastuu, jolloin lakia hyödyntävät saavat aihetta vielä farisealaisesti kauhistua vihapuheen –tuon määrittelemättömän pahuuden osoituksen johdosta.

On jo aika määritellä myös suomeksi, mitä vihapuheella oikein tarkoitetaan ja mitä sillä ei tarkoiteta. Olisi pelkästään typerää yrittää tuolla käsitteellä leimata niitä, jotka sattuvat olemaan tyytymättömiä tuohon tai tähän poliittiseen päätökseen tai suunnitelmaan.

Kansanvalta tarkoittaa juuri sitä, että poliittiset päätökset perustuvat viime kädessä äänestäjien tahtoon. Tuon jälkimmäisen laatua taas ei poliitikoilla ole oikeutta määrätä. Päinvastoin, juuri he ovat niitä, jotka on valtuutettu tuota tahtoa toimeenpanemaan.

Enemmistön tahdon toteuttaminen ei tarkoita sitä, että opposition mielipide olisi kielletty. Tämä perusasia näyttää yhä enemmän hämärtyvän kaiken maailman silakkaliikkeiden tuottaman anti-intellektuaalisen käsitesaasteen seassa.

Itse asiassa, toimiakseen demokratian on perustuttava siihen, että kulloinkin vallassa oleva taho herkällä korvalla kuuntelee myös sitä, mitä oppositiolla on sanottavana ja aidosti keskustelee sen kanssa. Silloin se myös voi toivoa oppositioilta lojaalisuutta.

Ylimielinen leimaaminen pahentaa varmasti sitäkin tilannetta, josta presidentti Niinistö kertoi olevansa huolissaan.

Englanniksi vihapuhe, hate speech on myös määritelty sanakirjassa:

Hate speech is defined by Cambridge Dictionary as "public speech that expresses hate or encourages violence towards a person or group based on something such as race, religion, sex, or sexual orientation".

Julkinen puhe toki voi ilmentää vihaa, vihaisuutta ja jopa raivoa olematta millään tavoin rikollinen ja uhkaamatta ketään. Sellaisen puheen kieltäminen olisi tietenkin suoraa ja perusteetonta puuttumista sananvapauteen, koska sen tarkoituksena ei ole uhata jonkin ryhmän oikeutta turvallisuuteen.

Mikäli taas rohkaistaan väkivaltaa (kehotetaan väkivaltaan?) jonkin synnynnäisen tai lähes synnynnäisen (uskonto) ominaisuuden perusteella, tullaan jo ainakin lähelle rikoslakia myös Suomen oloissa. Tämä lieneekin yleisesti hyväksyttävä periaate, ainakin meillä Suomessa, jossa on jo vanhastaan ollut lait tällaisia tapauksia varten, kuten Niinistö totesi.

Mutta periaate on periaate ja käytäntö on käytäntö, kuten useimmat meistä ymmärtävät tai ainakin heidän pitäisi ymmärtää.

Vihapuhetta ei kuitenkaan ole määrätty rangaistavaksi USA:ssa, jossa on katsottu sananvapauden olevan suurempi arvo.

Näyttää siltä, että siellä lainsäätäjä on ollut varovaisempi ja luultavasti jo ennakolta halunnut estää sellaisen lakipykälien prostituoinnin, joka tuossa asianajajien luvatussa maassa merkitsee monelle mahdollisuutta sekä rikastua aineellisesti että lyödä helppohintaista poliittista mynttiä kansanjoukkojen yksinkertaisimpien kerrosten kustannuksella.

Euroopan neuvoston suositus sen sijaan on todellinen kuminauhapykälä, jota voinee pitää lähinnä parodiana komiteatyöskentelyn tuloksista parhaimmillaan: Euroopan neuvoston ministerikomitean suosituksessa R (97) (20) vihapuhe on määritelty seuraavasti: »Vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen.

Lietsovat, edistävät tai oikeuttavat…tai muuta vihaa… Niinpä niin. Eipä tässä sitten muuta kuin siitä vain saivartelemaan. Kyllä vihaa ja etenkin tuota muuta vihaa aina löytyy reposteltavaksi. Ja mistä tiedetään, mettä viha pohjautuu juuri suvaitsemattomuuteen? Jospa henkilö vain on typerä, ahdaskatseinen tai suorastaan perverssi?

Tässä tulee kyllä mieleen suutarin ja oppipojan tapaus. Oppipoika sanoi, että oli nähnyt unen, jonka voisi kertoakin, ellei mestari nyt vain suutu.

Kun mestari antoi juhlallisen vakuutuksen, kertoi poika, että unessa hän oli pudonnut paskatynnyriin ja mestari taas siirappitynnyriin.

 Hehheh, myhäili mestari, mutta synkkeni kun kuuli jatkon: sitten poika oli joutunut nuolemaan mestarin puhtaaksi ja mestari taas pojan.

Tämän jälkeen mestari päästeli irti vyönsä ja alkoi roimia onnetonta viestintuojaa.

-Mutta mestarihan lupasi, ettei vihastu!

-Enhän minä vihastunutkaan, huvikseni hutkin, kuului vastaus.

 

Vaikeaa, ylen vaikeaa on tässä maailmassa toimia, jos asioita ruvetaan jyvittämään niiden takana olevien emootioiden mukaan.

 

13 kommenttia:

  1. "Enemmistön tahdon toteuttaminen ei tarkoita sitä, että opposition mielipide olisi kielletty. ..Itse asiassa, toimiakseen demokratian on perustuttava siihen, että kulloinkin vallassa oleva taho herkällä korvalla kuuntelee myös sitä, mitä oppositiolla on sanottavana ja aidosti keskustelee sen kanssa. Silloin se myös voi toivoa oppositioilta lojaalisuutta...Vaikeaa, ylen vaikeaa on tässä maailmassa toimia, jos asioita ruvetaan jyvittämään niiden takana olevien emootioiden mukaan."

    Tuossa on kiteytetty tämän aikakauden ongelma: ollaan polarisoiduttu niin, ettei toista mielipidettä edustavien kesken voida enää keskustella ja pyrkiä kompromisseihin niistä asiakysymyksistä, joista voidaan (arvoistahan ei voida diskurssin avulla päästä yksimielisyyyteen).

    Yksi syyhän tähän voi olla politiikan muuttuminen intressi- ja etupolitiikasta arvo- ja identiteettipolitiikaksi, joista ei kuten sanottu voida päästä keskustelulla yksimielisyyteen. Tämä muutos on ruokkinut erityisesti persuja ja vihreitä sekä Trumppia USA:ssa.

    Jotenkin toivoisi eiliseen blogin liittyen, että jossain vaiheessa olisi tulossa paluu sisäpolitiikassa intressi- ja etupolitiikaan ja ulkopolitiikassa pysyttäytyminen realipolitiikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. ”Yksi syyhän tähän voi olla politiikan muuttuminen intressi- ja etupolitiikasta arvo- ja identiteettipolitiikaksi”. Tuo kehitys taitaa aiheutua siitä, että uskonnon nimellä kulkevien uskontojen asema on länsimaissa heikentynyt ja niiden aseman ovat ottaneet erilaiset korvikeuskonnot eli ideologiat. Kun arvo- ja identiteettiasiat hoidettiin uskonnon puolella, käytännön asiat voitiin jättää maallisilla forumeilla hoidettaviksi ja niistä voitin vääntää kättä rationaalisin perustein.

      Poista
  2. Voisiko koko ongelma johtua uusista somen välineistä, jotka mahdollistavat lähes kaikille sananvapauden. Ennen ns joukkotiedotusvälineillä oli portinvartijansa, jotka eivät sallineet tuossa mediassa agendansa tai arvojensa vastaisia kirjoituksia - edes yleisönosastoissaan; sananvapaus oli kustantajan taskussa.

    VastaaPoista
  3. On tietysti kaunis, tai ainakin periaatteessa hyvää tarkoittava ajatus, että keskustelualustoilta siivottaisiin kaikkein pahimmat vihapuheet, törkeimmät valheet ja räikein propaganda. Mutta pragmaatikko tietysti kysyy, että mitenkä se saadaan toimimaan ja saadaanko se toimimaan. Kuka tarkastaa faktantarkastajien faktat ja vihapuheiden arvioijien asenteellisuuden. Aineistomassakin on sellainen, että kovin huolellista työtä ei objektiivisuuteen ja asiallisuuteen pyrkivä arvioijakaan pystyisi tekemään, joten tehtävä on siirretty algoritmeille, jotka sitten toimivat niin kuin toimivat.

    Tuloksia katsoessa on syntynyt sellainen vaikutelma, että kun tuollaisen suodattimen pitäisi toimia kuin lahnaverkko, johon isot kalat tarttuvat mutta josta pikkukalat uivat läpi, se toimii pikemminkin niin, että yhtä ideologiaa edustavista jutuista kuurnitaan hyttysetkin mutta toista ideologiaa edustavien kamelitkin saavat ravata vapaasti. Tämän vaikutelman paikkansapitävyyden todentaminen on tietysti mahdotonta, kun ei pääse näkemään, mitä sinne verkkoon on tarttunut, mutta seulan läpäisseiden juttujen perusteella voidaan ehkä joitakin päätelmiä tehdä ja muutamat ihan vaan uteliaisuudesta tehdyt pistokokeet tukevat tätä vaikutelmaa.

    Faktantarkastuksen luulisi kuitenkin olevan järjestettävissä kohtuullisen luotettavasti. Tosiasiathan ovat eri asia kuin niiden tulkinnat tai mielipiteet ja puhtaasti valheellisten väittämien karsimisen pitäisi onnistua ainakin tyydyttävästi. Valitettavasti ideologiat tuntuvat olevan niin läpitunkevia, että tämän jokseenkin selkeän ja hyödyllisen asian hoitaminen näyttää osoittautuneen vaikeaksi. Faktantarkastuksesta luopumisessa kuitenkin on sellainen vaara, että lapsi heitetään pois pesuveden mukana. Erilaisten valheellisten väittämien tuottamiseen on nykyisin niin tehokkaita keinoja, että koko viestintä voidaan hukuttaa niiden alle, jos minkäänlaista suodatusta ei ole käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Mutta pragmaatikko tietysti kysyy, että mitenkä se saadaan toimimaan ja saadaanko se toimimaan. Kuka tarkastaa faktantarkastajien faktat ja vihapuheiden arvioijien asenteellisuuden."

      Kysymys on hyvä, mutta kuuluuko se samaan ryhmään autokatsatsastuksen ja oikeuslaitoksen kanssa: onko tässä matoisessa maailmassa missään inhimillisessä toiminnassa saavuttaa täydellistä tulosta. Kysymys pelkistyy siihen, että onko parempi, että keskustelualustoilta siivottaisiin kaikkein pahimmat vihapuheet, törkeimmät valheet ja räikein propaganda kuin että mitään ei tehdä, koska se on liian vaikeaa tai kallista taikka jopa mahdotonta. Katsoisin, että ensiksiimainitussa tavassa virheistä huolimatta on vähemmän haittaa.

      Mitä tärkeämmästä asiasta on kysymys, tuo ongelma on ratkaistu moniasteisella harkinnalla, oikeuslaitoksessa muutoksenhaulla, jossa pätevämpi ja monilukuisempi kokoonpano harkitsee asian uudelleen.

      Johtopäätös: ihmisistä koostuva muutoksenhakupaneeli faktantarkistukseen.

      Poista
  4. Antiikin kreikkalaisten ideamaailmassa "tosi", "hyvä" ja "kaunis" olivat kaikki ikään kuin itsessään olemassa olevia hyveitä, niin että oli mahdollista kuvitella ja kokea, että maailma voisi koostua pelkästään todesta, pelkästään hyvästä, pelkästään kauniista.

    Keskiajan skolastinen käsiterealismi hahmotti maailman laadut samalla tavalla. Emmekä me vieläkään ole mitään kokonaisempia hahmoja tajunnassamme muodostaneet -- yhä vieläkin meitä houkuttaa päätteleminen käsitteistä todellisuuteen päin.

    Nuo juristerian pohjalta poliitikkoja palevelemaan laaditut lakipykälät ovat pelkkää skolastista käsiterealismia -- eli siis, jos suomeksi sanotaan, pelkkää stiiknafuulaa. Aika hurjaa sinänsä, että joku voi puhua vaikkapa "vihasta" kuin se ei olisi elimistöllinen ja tajunnallinen mekanismi, vaan jokin epäarvo, johon voisi suhtautua valintakysymyksenä.

    Tajunnalliset premissit ovat paljon elimellisemmin soluihimme kudottuja kuin ne "tiedolliset" tai "tieteellisetkin" totuuden mielikuvat, joita käsitteelisen kielen mielikuvilla voimme pienissä paissämme kyhäillä.

    1400-luvulla Nicolaus Cusanus oivalsi "vastakohtien yhteenlankeamisen", mutta yhä vieläkin myös me valistuneet eurooppalaiset elämme antiikin ideamaailmassa, jossa ihan tajuttomista tajunnallisista lähtökohdista yritämme rakentaa maailmaa, joka ei muodostuisi vastakohta-akseleista vaan "ainoasta oikeasta totuudesta".

    Faktat eivät ole faktoja, koska käsite "fakta" on vain idea -- se voi olla totta, hyvää ja kaunista, mutta mitään oikeasti maailmaan tai omiin soluihimme palautuvaa se ei ole. Sanoisin, että eniten totta siinä on se että se on aina politiikkaa. "Fakta" on vain poliittisen motiivin käsiterealismiin puettu muoto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Aika hurjaa sinänsä, että joku voi puhua vaikkapa "vihasta" kuin se ei olisi elimistöllinen ja tajunnallinen mekanismi, vaan jokin epäarvo, johon voisi suhtautua valintakysymyksenä."

      Minusta olet Seppo O.ymmärtänyt asian väärin: ei vihapuhe tietenkään ole mikään tosiolevainen olio, mutta tietyn kieliyhteisön jäsenet ymmärtävät tietyt kieli-ilmaisut riittävän täsmällisesti samoin, että tiettyjen ilmausten voidaan riittävän yhdenmukaisesti tarkoittavan samaa. Jos näin ei olisi, tuskin sinäkään kommentteja kirjoittaisit.

      Toki on myös aidosti epäselviä ja tulkinnanvaraisia ilmauksia. Niiden erottelu (riittävän) täsmällisiin on kaikessa viranomaistoiminnassa jokapäiväisestä toimintaa.

      Poista
    2. "'Fakta' on vain poliittisen motiivin käsiterealismiin puettu muoto."

      Ja painovoima on pelkkä sosiaalinen konventio. (En kuitenkaan yllytä kokeilemaan kerrostalon katolta.

      Poista
    3. Poliitikot ja puolivillaiset akateemiset filosofitkin ymmärtävät Wittgensteinin väärin, kun he sivistyneisyyttään osoittaakseen siteeravat niitä tekstinkohtia joissa sanotaan, että kaiken mikä voidaan sanoa, voi sanoa selvästi, ja mistä ei voida puhua, siitä on oltava vaiti.

      Wittgenstein yritti määritellä kielen ilmaisumahdollisuuksille rajat, kieli sulkeutuu omaan häkkiinsä, ja vaikka onkin perusinhimillistä rynnätä vasten häkin kaltereita, se on turhaa. Eli hän ei suinkaan ym lauseissa puhunut asiasisällöistä, vaan jostain paljon perustavammanlaatuisesta, johon filosofit ovat perinteisesti tuhlanneet aikansa, voimansa ja älynsä -- yrityksiin määritellä käsitteitä toisilla käsitteillä ymmärtämättä sitä etteivät määrittelyt johda eteenpäin.

      Freud, Durkheim ja McLuhan kartoittavat niitä mahdollisuuksia, joita meillä on käsitesisältöjen kalibroimiseen psyykenrakenteiden, yhteisötekijöiden ja aistiemme "jatkeiden", synestesioiden ja välineistön kannalta. "Vihapuyheet" eivät reaalimaailmassa tarkoita mitään -- käsite on todellakin pelkkä stiiknafuula, jota käytetään politiittisessa magiassa ymmärryksen noitumiseen. Siihen se on tehokas, poliitikko noituu niin itsensä kuin kannattajansa.

      Kun kielteiset tunnot kielletään, mihin ne menevät? Freudin vastaus on: alitajuntaan, jossa niistä sitten kasvaa varsinainen tuhovoima. Durkheimin vastaus on: yhteisöllisen kovan normimoraalin kuoren alle, jossa ne muuttavat yksilöt tunteettomiksi ja auktoriteettiohjasteisiksi. McLuhanin vastaus on: ne taannuttavat koko kulttuurin alkukantaisen retoriikan reaktiiviseen maailmaan, jossa kaikki mitä eurooppalainen uusi aika on "aikaperspektiivin hallinnalla" saanut aikaan hajoaa taas ajattomaan mielivaltaan.

      Viha on ihmiselle varsin tarpeellinen pyyklen ja yhteisön eheyden säilyttämisen työkalu, jonka olemme nyt nostamassa pois kognitiivisten välineittemme työkalupakista, koska kuvittelemme ja koemme, että psyykemme ja yhteisömme "eheytyisivät" jos jotenkin pystyisimme leikkaamaan laatujen vastakohta-akseleista pahat ääripäät pois. Käytämme kuohimiseen käsitesaksia, ja koko homma on pelkkää näennäistä siisteysvimmaa -- eivät ne mielen tunkiot tai yhteisön raaistuminen mihinkään häviä, vaikka ummistaisimme silmämme reaalimaailmalta miten tiukasti tahansa.

      Poista
  5. "Puheet sananvastuusta ilmoittavat yleensä avoimesti pyrkimyksen estää jotakuta ilmoittamasta mielipidettään jostakin tärkeästä asiasta (vrt. Vihavainen: Haun sananvastuu tulokset). "

    Itse uskon sananvapauteen. Tosin ymmärrys ihmisillä vaihtelee mitä tuo tarkoittaa. Julkisessa tilassa kuka vain saa kertoa näkemyksensä. Kun taas kirjoituksessa oli sivuutettu uskontoja, on näissä altarin takana yleensä mies, kun niin on "luoja luonut". Monta sataa vuotta, herää kysymys miksi kyseistä toimintaa tahtoo taloudellisesti kannattaa? Eteenkin kun osa vain tahtoo tuomita naisen syntiseksi. Tosin ilmaistuna maksaa siitä jotta toinen haukkuu, ei niin järjen hiventä. Vastuuta taas en usko että nämä lähetyssaarnaajat ottanevat, eihän hyö tee muuta kuin jakaa Jumalan sanaa. Eihän se kosketa uskonnollisia yhdyskuntia joilla on lain suoma oikeus toimia, eli uskontorauha. Mikä taas on hyvin abstraktikäsite ja logiikka saattaa heittää häränpyllyä eri tilanteissa.

    VastaaPoista
  6. Voisinko ajatella, että pitäisi puhua kolmesta asiasta:

    - varsinaisesta vihapuheesta, joka on rangaistavaa. Sen rajoista voidaan käydä keskustelua, mutta rajojen pitää olla tarkkarajaisia.

    - varsinaista faktantarkistusta, jonka kohde (selvästi) virheelliset faktaväitteet.

    - sensuurista l.canceloinnista, jonka kohteena ovat mielipiteet taikka arvo- ja moraaliarvostelmat vapaassa yhteiskunnassa sille ei pitäisi olla tarvetta.

    Ongelma on tietysti siinä, että faktojen ja arvojen välinen ero ei ole aina selvärajainen.

    Mitä sitten tulee ym varsinaiseen faktantarkistukseen voidaan kuitenkin kysyä, miksi vapaassa yhteiskunnassa sillekään olisi tarvetta: jokaisella pitäisi olla vaupaus väittää, että maapallo on litteä ja on vastaavastilukijan asia tarkistaa pitääkö se paikkansa. Kun tavalliselle ihmiselle on kuitenkin mahdotonta tarkistaa jokaista faktaa, olisin taipuvainen ajattelemaan, että jonkinasteinen faktantarkistus olisi suotavaa, ainakin haitallisimpien väitteiden osalta (esim: "uusimpien tutkimusten mukaan rotanmyrkyn nauttiminen pieninä annoksina on terveyttä edistävää.

    VastaaPoista
  7. ”Vale ja vihapuhe?”

    Arvatkaa, mistä Venäjällä ollaan supersuperylpeitä? Avaruuslennot ja toiminta avaruudessa ovat jo arkipäivää. Venäjän bruttokansantuote per nenä on nykyään mitätön, jos kyseessä on suurvalta.

    Ryssien ja venäläistenkin supersuperylpeytenä ovat voitot. Voitto Isänmaallisessa sodassa vuonna 1945! Tosin siinä Moskova unohtaa kokonaan Amerikan LendLiese, jota ilman Venäjä olisi ollut saksalainen. Venäläiset elokuvat hehkuttavat miten venäläiset sotilaat voittivat Napoleonin ja pääsivät Pariisiin. Mutta Pariisin matka paljasti, miten hyvin Lännessä eletään, myöskin rahvaiden hyvinvointi. Kateus synnyttikin vallankumouksia: mm. Dekabristien eli upseerien pyrkimykset lopettaa Venäjän alueiden laajentamiset, koska oli jo korkea aika viettää normaalia elämää. Dekabristit tuhottiin, jne.

    Venäjän alueiden laajentamiset ja peräti koko maailman valloitus keksittiin Venäjällä, kun Karl Marx loi mahtavan teoksen ”Pääoma”. Venäläiset aristokraatit Pariisissa ”kantoivat” Marxia ”käsillään” peräti vuosina 1842-1844. Näin syntyi kuin syntyikin yhteistyönä Kommunistisen puolueen manifesti vuonna 1848. Alussa se oli vain venäläisiä vallankumouksellisia varten, mutta Suuren talouskriisin aikana 1920-1930 luvulla Moskova kustansi/levitti Manifestin koko maailmalle. Manifesti oli käännetty kaikille tärkeimmille kielille, painettu Neuvostoliitossa ja levitetty ilmaisesti.




    VastaaPoista
  8. "... jonkinasteinen faktantarkistus olisi suotavaa, ainakin haitallisimpien väitteiden osalta (esim: "uusimpien tutkimusten mukaan rotanmyrkyn nauttiminen pieninä annoksina on terveyttä edistävää."

    Pakko todeta, että huvittavaa kyllä, tuokin on fakta.

    Ihmisille, joilla on korkea riski veritulppaan, syötetään verenohennuslääkettä, esim. Marevan. Suurempina annoksina se aiheutta verenvuotoja ja sillä mekanismilla se sama aine toimii rotanmyrkyssä.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Varfariini

    Tämä nyt vain anekdoottina faktantarkistuksen haasteista.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.