maanantai 16. joulukuuta 2024

Moralisti ja tshekisti

 

Solženitsynin uusiokäyttö

 

Kaikki me olemme eklektikkoja, paitsi kenties jotkut puolihullut ja maailmasta irtautuneet monomaanit.

Tämän ymmärrämme ajatellessamme vaikkapa kristinuskoa, jonka pyhiin kirjoihin kuuluvat myös Vanhan Testamentin kirjat. Kuka edes yrittäisi noudattaa niitä kaikkia ja olisiko se mitenkään mahdollista. Kyllä amishitkin ovat ottaneet säännön sieltä ja toisen täältä. Tässä samassa maailmassa muiden kanssa hekin joutuvat elämään.

Tämä eklektisyyden merkitys tuli mieleeni lukiessani Serhii Plokhyn kirjaa ”Historian paluu” (Docendo 2024), josta enemmän myöhemmin. Nyt kommentoin vain sitä kohtaa, jossa puhutaan Aleksandr Solženitsynistä Putinin oppi-isänä.

Solženitsyniä voi pitää yhtenä maailmanhistorian suurista moralisteista ja koko 1900-luvun merkittävimpänä intellektuellina. Ei hän tietenkään yksin puskenut Neuvostoliittoa nurin, mutta kyllä hänen kontribuutionsa sen moraalisen mädännäisyyden paljastamiseen oli ylivertainen.

Sitä paitsi Aleksandr Isajevitš ei ollut pelkkä paljastaja, eräänlainen aikansa tutkiva journalisti. Hänellä oli moraalinen visionsa, jonka hän asetti virallista totuutta vastaan ja neron auktoriteetilla hän osoitti, että pahuus on pahuutta ja hyvyys hyvyyttä riippumatta siitä, mitä päämääriä niillä yritetään edistää.

Kommunismin valta ei perustunut niinkään pakkoon ja väkivaltaan, kuin ihmisten moraaliseen sokeuteen ja mukavuudenhaluun, siihen samaan konformismiin, joka aikoinaan sai kansanjoukon tuomitsemaan Jeesuksen ristiinnaulittavaksi. Asian etuhan vaati sitä.

Solženitsyn ei ollut länsimaisen kulttuurin ihailija, mikä kävi ilmi viimeistään hänen tunnetusta Harvardin puheestaan vuonna 1978.

Moni teki sen johtopäätöksen, että kyseessä on väärä profeetta, joka vastustaa ainoaa oikeaa kulttuuria ja nosti Andrei Saharovin Solženitsynin vastakohdaksi ja Venäjän todelliseksi moraaliseksi esikuvaksi.

Kun Solženitsyn sitten suurieleisesti palasi Venäjälle, hän jäikin kakkosluokan vaikuttajaksi: Venäjä näet olikin lähtenyt ainoalle oikealle, länsimaiselle tielle ja hylännyt omatekoisen profeetan tarjoamat slavofiiliset arvot.

Siltähän se näytti. Toki Solženitsynin tuntijat kertoivat, ettei kirjailija ole mikään pimeä antisemiitti tai edes slavofiili, sikäli kuin sillä ymmärretään demokratian hylkäämistä. Ei siitä välitetty. Hän oli liiaksi moralisti ja kristitty voidakseen tulla angloamerikkalaisen älymystön hyväksymäksi.

Jälkeenpäin jättiläisiäkin on aina helppo alentuvasti kritisoida. Eikö muka Solženitsyn ehdottanutkin slaavilaista (tai venäläistä) liittoa, jossa perinteiset Iso-Venäjä, Vähä-Venäjä (Ukraina) ja Valko-Venäjä jäisivät yhteen ja liittäisivät valtioonsa vielä Kazakstanin pohjoisosatkin? Eikö tämä muka ollut suurvenäläistä chauvinismia puhtaimmillaan?

Ei se ollut, vaan se oli aikansa oloissa hyvin radikaali skenaario, joka tarkoitti Neuvostoliiton hajottamista ja luopumista koko imperiumista sellaisena kuin Solženitsyn sen käsitti. Se esitettiin aikana, jolloin Neuvostoliitto oli vielä olemassa ja sen olemassaolon hylkääminen oli monelle yhtä kuin maanpetos.

Toki kirjailija säilytti tämän näkemyksensä vielä myöhemminkin, mikä saattoi suututtaa etenkin ukrainalaisia, jollainen myös Aleksandr Isajevitš selitti ”suuressa määrin” olevansa sekä sukunsa, että elämänsä perusteella. Harvoja kiinnosti se, että hän jätti tien avoimeksi myös Ukrainan itsenäisyydelle: kuka uskaltaisi sitä vastustaa, jos Ukrainan kansa todella sitä haluaisi? Siihen hän ei kyllä uskonut.

Mutta keskeistä Solženitsynin profetiassa oli sentään Venäjän kansalle osoitettu kehotus katumukseen ja itserajoitukseen. Valtio oli ollut pahan palveluksessa ja siis myös sen kansalaiset. Esimerkkinä kansallisesta katumuksesta hän esitti Saksan.

Tämä on kovin kaukana siitä, minkä Putin ryösti profeetan sanomasta omaan käyttöönsä: hänelle kelpasivat läntisen kulttuurin uusimpien hedelmien kiroaminen paskavelliksi ja jonkinasteinen eristyminen siitä.

Sitäkin paremmin sopi Putinin tavoitteisiin ajatus Venäläisestä liitosta: Ukraina ja Valko-Venäjä eivät saa erota toisistaan. Yhdessä niistä voi tulla uuden Venäjän maiden kokoavan imperiumin ydin.

Putin otti Solženitsyniltä sen, mitä hänelle sopi ja painoi loput unohduksiin. Kirjailija sopi hyvin hänen kansallis-valtiolliseen pantheoniinsa Stalinin rinnalle. Venäjän kansan suuruutta ja sen historiallisia oikeuksia saattoi tukea tälläkin tavalla…

On totta, että Solženitsyn kritisoi myös Ukrainaa sellaisten alueiden rohmuamisesta, jota olivat luonteeltaan venäläisiä. Toki hänellä oli näkemykseensä oikeus ja pidän mahdollisena, että Ukrainan vastuuton kansallisuuspolitiikka oli yksi niistä tekijöistä, jotka ratkaisevasti vaikuttivat Putinin päätökseen aloittaa rikollinen hyökkäyssotansa.

Serhii Plohkhy, johon on vielä palattava, esittää kiinnostavasti Putinin ideologis-poliittisen kehityksen, jossa myös Solženitsynillä on ollut osansa.

Putinin metodi on tietenkin nimenomaan eklektinen eikä sen perusteella kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä niistä henkilöistä ja heidän ajattelustaan, jotka ovat saaneet kyseenalaisen kunnian palvella sitä diktaattorin obskurantismia, joka on hänen valtapolitiikkansa verhona.

Maailmalla parhaiten tunnettu suomalainen ajattelija on esittänyt, että maailmamme on nyt jakaantunut kahtia, hyvän ja pahan voimiin ja on siis ilmeisesti luonteeltaan kiikkulaudan kaltainen: se, mikä edistää toista, heikentää vastaavasti toista.

Tällainen dikotominen ajattelu sisältää sen korollaarin, että kaikki, mikä edistää omaa asiaa, on hyvää ja kelpaa mukaan. Se on se vanha totalitarismin ydin, jota Solženitsyn juuri nousi vastustamaan. Ei tarkoitus pyhitä keinoja eikä valhe muutu totuudeksi, vaikka valehdeltaisiin vähän enemmänkin.

Väärinkäsitysten välttämiseksi sanon, että Plokhyn kirja vaikuttaa hyvältä. Anteeksiantamatonta hutilointia kyllä on kirjoittaa Solženitsynin nimi systemaattisesti muotoon Solzenitšyn.

 

 

11 kommenttia:

  1. > ”Kommunismin valta ei perustunut niinkään pakkoon ja väkivaltaan, kuin ihmisten moraaliseen sokeuteen ja mukavuudenhaluun …”

    Tuohan se taitaa olla syy kaikenlaiseen valtaan. Jos siihen vielä lisätään Niinistön juuri antama kehotus, ollaankin jo pässinä narussa. Niinistöhän opasti harkitsemaan, mitä tietoa ja uskoa levittää, mitä ei.

    Ongelmana on vain se, että mistä tietää ja saa sen oikean tiedon ja uskon. Meidän länsimaisen sivistyksemme peruspilari oli tiedon vapaus. Jos vallitsee sensuuri, kuinka kansalaisella on edes teoreettinen vapaus käyttää omia aivojaan?

    Meidän nykyisen yhteiskuntamme perusarvo on se, että venettä ei keikuteta. Tähän meitä rohkaistaan tiedotusvälineiden sensuurilla. Tavallisen käyttäjän Internet blokkaa esimerkiksi Venäjän RT:n, ja vie siten ihmiseltä mahdollisuuden itse vertailla ja arvioida tietoa eri lähteistä. Kun ihmiseen ja hänen kykyynsä analysoida asioita ei uskota edes rauhan aikana, niin mitä sitten jää jäljelle ylistetystä demokratiastamme?

    VastaaPoista
  2. Kyse on aste-eroista, kyllä tarkoitus pyhittää keinot, enemmän tai vähemmän, usein on kyse pienemmän pahan linjauksesta. Esimerkiksi: jos on saatu kiinni terroristi, joka tietää, missä päin Jyväskylää on satakiloinen aikapommi tunnin päästä räjähtämässä, niin terroristia poliisit saavat kiduttaa saadakseen pommin sijainnin selville. Kiduttaa saa vaikka terroristin vanhaa äitiäkin, jotta pommi kerettäisi löytää.

    Helsingistä ei olis niin väliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissäkin asioissa pyritään vaikuttamaan ihmisten tunteisiin ja vääristää tuota "pienempää pahaa" suuremmaksi. Esimerkiksi eu yrittää nyt rikkoa kirjesalaisuuden ja ihmisten yksityisyydensuojan vetoamalla lasten hyväksikäyttäjien kiinnisaamiseen. Näin sitten kirjesalaisuuden puolustaminen muuttuukin samalla hyväksikäyttäjien suojelemiseksi.

      ps. Jyväskylä Suomen rumimpana kaupunkina ei kyllä olisi sen kummempi menetys kuin Helsinkikään. Ihmiset sieltä toki saisi evakuoida kauniimpiin maisemiin.

      Poista
    2. Kirjesalaisuus (= viestien yksityisyys) vastaan lasten hyväksikäyttö

      Asia on juuri noin, kuin Anonyymi edellä sanoo, komppaan vahvasti. Keksitään jokin kauhea asia, jonka vastustamien muka sitten vaatii kansalaisten perusoikeuksen ja vapauksien rankkaa rajoittamsita läpi linjan.

      Kiinassa noita ei edes tarvitse keksiä, rittää vain määrätä, mutta täällä jokin viikunanlehti muka pitää olla, vaikka siihen kukaan ei uskokaan.

      Siinä vaiheessa kun tuollaiset pykälät alkavat mennä läpi EU:ssa, olemme saavuttaneet Qrwellin dystopiat jo varsin kattavasti ja osin jo ohittaneetkin ne.

      Esim. kännykän kaltaista kaikilla koko ajan mukana olevaa ja aivan kaikkea sykkestä käytyihin keksteluihin, viesteihin ja aina rahankäyttöön saakka valvoaa laitetta Orwellkaan ei pysynyt kuvittelemaan.

      Tuohon päälle vielä tekoäly meitä vahtimaan niin kokolailla ahtaalla aletaan olla. Ajatusrikollisten tilit automaattisulkuun ja sitä rataa.

      Poista
    3. "Keksitään jokin kauhea asia, jonka vastustamien muka sitten vaatii kansalaisten perusoikeuksen ja vapauksien rankkaa rajoittamsita läpi linjan."

      Täyähän on jatkuvasti käytetty poliisin toimivaltuuksien lisäämisessä. Ensin vain törkeän lasten hyväksikäytön ja huumausainekaupan selvittämisessä. Sitten kun huomataan, miten hyvin keino toimii, sitten sen käyttöä lasketaan askel askeleelta.

      Poista
  3. Minkälaisena Vihavainen pidät Vettenniemen Solženitsyn-teosta? Pidin siitä itse kyllä.
    kr

    VastaaPoista
  4. Timoakin vanhempana, mutta kuitenkin vain pelkkänä kokemusasiantuntijana väittäisin, että vapaa ajattelu, on vielä harvinaisempaa kuin kriittisemmätkin ovat halunneet uskoa. Jo pelkästään koulutus ja asema yhteiskunnassa ohjaa ajatuksia omiin uomiinsa, puhumattakaan lapsuuden traumoista ja sukuperinteistä. Näihin kun lisää henkisen laiskuuden ja ihan normaalin älyllisen kapasiteetin, niin eipä ihme, että enemmistön on tyydyttävä seuraamaan ns. yleistä mielipidettä, joka taas on hyvin harvoin jos koskaan lähelläkään oikeaa, mutta aina vesittynyttä, ellei peräti eltaantunutta.

    VastaaPoista
  5. Luulin hölmönä aikoinani että kun ihminen "saa vain oikeaa ja parempaa tietoa" niin hänen kantansa kyllä muuttuu, ainakin liikahtaa.
    Tähän tietojenkorjaukseenhan suurin osa ns. debateistakin perustuu. Ja artikkeleiden ja tilastojen yms. jakamiseemme.
    Optimismiin että saamme meidän näkökulmastamme hölmöläisen ajattelemaan paremmin, kun pilkun paikka tarkentuu.
    Mutta niinhän se ei lainkaan mene.

    Yleinen mielipide, useimmiten valtamedian yksinkertaistavimmista meemeistä kokoon kasattu, on murtumaton muuri. Koska se on niin turvallinen. Ja koska naapurikin ajattelee niin. Ja koska herättää tunteen kuulumisesta toisiin.

    Itseäni eniten pännii se, että tässä maassa itseään radikaaleina pitävät ihmiset jakavat tuon saman iltauutisturvallisuuden.
    Sen että maailma ja Suomi on niihin muutamaan hokemaan typistetty.

    kr

    VastaaPoista
  6. ”Eklektisyys”

    Eklektisyys taitaa olla itsestäänselvyys, koska se vaatii/edellyttää useiden/mahdollisesti kaikkien saatavien lähteiden tiedot ja jopa juorut. Kommunismi taas väitti, että ainoastaan proletaarit ovat oikeita ihmisiä ja talonpojatkin ovat vähän kyseenalaisia (Karl Marx), koska pientalonpojan omaisuus kasvattaa häntä suurtalonpojaksi. Näin syntyikin idea proletariaatin ja talonpoikaisköyhällistön poliittisesta liitosta, joka pitäisi huolta ihmiskunnan kehityksestä. Koska sivistymättömät proletaarit ja köyhät talonpojat eivät osanneet kovin paljon lukea ja kirjoittaa, niin apulaisiksi lupautuivatkin hyvät ihmiset. Näin syntyikin sosialistinen maailmanjärjestelmä, jota ajan kulkuessa ns. hyvät ihmiset eivät pystyneetkään enää ylläpitämään sitä. Se luhistui, koska ns. hyvät ihmiset varastivat kaiken itselleen. Muut saivat haistaa mitä kerkesivät.

    VastaaPoista
  7. "Putin otti Solženitsyniltä sen, mitä hänelle sopi ja painoi loput unohduksiin."

    Näihän Valta on aina kohdellut suuria moralisteja, profeettoja ja neroja, itse asiassa onko mitään, mitä se ei käyttäisi itseään pönkittäessään.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.