keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Moraalin suurvalta

 

Esikuva koko maailmalle?

 

Joskus toistakymmentä vuotta sitten puuhattiin Venäjällä kovasti uuden ideologian luomista. Itse asiassa jo Boris Jeltsin oli antanut sellaisen tehtävän itseään oletetusti viisaammille.

Siitä ei en jälkeen kovin paljon kuulunut, mutta niin sanotun lunatic fringen piirissä jatkettiin innokkaasti vuoden 1917 vallankumouksissa keskeytynyttä kansallista itsetutkistelua ja vatvottiin venäläisyyden olemusta taas samalta pohjalta kuin sata vuotta aiemmin.

Itse asiassa selitystä Venäjän kulttuurisiin erikoisuuksiin haettaessa lienee syytä ottaa aivan erityisesti huomioon se, että sen henkinen elämä tavallaan jäädytettiin lähes sadaksi vuodeksi. Kun Neuvostoliitto sitten hajosi, ei suinkaan alettu kommentoida silloin muodissa olevia läntisiä virtauksia.

Sen sijaan mielenkiinto kohdistui luontevasti taas nimenomaan niihin käsityksiin ja kysymyksenasetteluihin, jotka kuuluivat ensimmäistä maailmansotaa edeltävään aikaan.

Nostan tässä esille yhden, mielestäni edustavan hahmon, joka on tämän laatuisen ajattelun edustaja, vaikka onkin jo kymmenen vuotta sitten pudonnut kauas armon istuimen suosikkien piiristä osoitettuaan, ettei Yhtenäinen Venäjä todellisuudessa saanut enemmistöä vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Kyseessä on siis paitsi Venäjän henkiselle aikakaudelle tyypillinen henkilö, myös poikkeuksellisen itsenäinen ja omapäinen ajattelija, joka ei kuvia kumarra.

Sulakšinin laatima hahmotelma Venäjän arvoista on kiinnostava riippumatta tekijän nykyisestä asemasta ja vaikka siinä näyttääkin usein tärkeämpää olevan se, miten asioiden haluttaisiin olevan kuin se, miten ne ovat, ei se tee tyhjäksi projektin kiinnostavuutta.

Myös sillä, millaiseksi täydellinen ja ihanteellinen Venäjä haluttaisiin, on merkitystä. Toki tässä matoisessa maailmassa suuriksi kysymyksiksi jää myös, millä keinoin tällainen päämäärä olisi saavutettavissa vai tyydytäänkö pelkkään illuusioon ja kielletään epäilemästä sen todeneräisyyttä. Näinhän tehtiin neuvostoaikana.

On ilmeistä, etteivät Sulakšinin löydökset ole autenttinen kuvaus Venäjän, enempää kuin muunkaan maailman valitsevasta todellisuudesta tai edes vallitsevista pyrkimyksistä. Päin vastoin, oligarkkien Venäjä on monessa suhteessa sen vastakohta. Irvokasta on, että nöyrän kristilliseksi ja väkivallattomaksi kuvattu Venäjä nyt väkivalloin yrittää pakottaa käsityksiään muille, sen sijaan että keskittyisi rakentamaan omaa, esikuvallista kulttuuriaan, joka vetovoimallaan kokoaisi muutkin kansat ympärilleen.

Tässä joka tapauksessa kooste Sulakšinin tutkimustuloksista, jotka koskevatVenäjän kansan ominaisuuksia:

 

torstai 7. maaliskuuta 2013

Venäjän arvot

 

Venäjän arvot

 

Stepan Stepanovitš Sulakšin on kiinnostava henkilö Hän johtaa think tankia, jolla on hieman konstikas nimi ”Probleemianalyysin ja valtionhallinnon projektien keskus” ( Центр проблемного анализа и государственно-управленческого проектирования). Se kuulostaa siis melko viralliselta.

Sen hallintoneuvoston puheenjohtaja on rautatiemagnaatti Vladimir Jakunin ja siihen kuuluvat myös esim. oligarkki Potanin sekä tutkijoista mm. Moskovan yliopiston (MGU) rehtori Sadovnitšnyi. Sulakšinin ohella tunnettuja keskuksen analyytikkoja on Sergei Kara-Murza , jonka nimi puhuu asianharrastajille puolestaan.

Sulakšin, joka on koulutukseltaan fyysikko, on julkaissut useita kirjoja, yleensä yhdessä muiden tekijöiden kanssa, mukana on ollut mm. Jakunin. Sangen kiinnostava sekä metodologialtaan että sanomaltaan on hänen yhdessä V.E. Bagdasarjanin kanssa vuonna 2012 julkaisema ”Venäjän valtion ylimmät arvot”. Kirja on yli kuusisataasivuinen järkäle, joka on täynnä erilaisia kaavioita, joissa vertaillaan eri maailman maiden edustamia ja tunnustamia arvoja. Analyysin kohteena ovat esimerkiksi perustuslait, kunniamerkit, rangaistukset, rikollisuus, poikkeava käyttäytyminen ja niin edelleen, aina sananparsiin saakka.

Läpikäyty materiaali on valtava ja sitä pyritään useimmiten käsittelemään matemaattisesti. Metodi muistuttaa siis Pitirim Sorokinin kulturologiaa. Kvantitatiivisten metodien syvällisyydestä ja vertailujen vakuuttavuudesta tutkitun aihepiirin –arvojen- kohdalla voi esittää varauksia, mutta ainakin metodi on selkeä, toisin kuin tällä alalla yleisesti harrastettu täyttä mutua suoltava kvalitatiivinen lähestymistapa.

Koska Sulakšin ja Bagdasarjan tuovat yleensä selkeästi esille sekä aineistonsa että metodinsa, voisi heidän teoksensa ainakin periaatteessa siis haastaa tieteellisessä keskustelussa ja tutkia kussakin tapauksessa, miten pätevällä pohjalla johtopäätökset ovat.

Koska aion vielä ennen eläkeikää ja mahdollisesti sen jälkeenkin harrastaa muitakin asioita, jätän mainitun työn tällä kertaa muille. Sen sijaan kannattaa vilkaista tekijöiden johtopäätöksiä. Ne nimittäin ovat hyvin selkeät.

Tekijöiden mielestä Venäjän valtiolla on käytössään selkeä arvopaketti, joka turvaa sen elinkykyisyyden. Nuo arvot on koeteltu Venäjän historian katastrofeissa ja läpimurroissa. Noiden arvojen vastakohdaksi hahmottuvat ”antiarvot”, jotka ovat toistuvasti tulleet esille Venäjää kohdanneiden katastrofien aikoina. Niiden selville saanti edesauttaa taistelua niiden juurrutusyrityksiä vastaan. Itse asiassa tällä hetkellä on kyse informaatiosodasta, jolla näitä antiarvoja yritetään juurruttaa. Niiden vastaisesta taistelusta pitää tehdä osa Venäjän kansallisen turvallisuuden ohjelmaa.

Tekijät esittävät taulukon Venäjän valtion eloonjäämisarvoista, joka koostuu kahdestatoista universaalien arvojen blokista, jokaisessa on useita osioita.

Työn suhteen niissä korostuu kollektivismi ja spekuloinnin (keinottelun) hyljeksintä sekä ei-materiaalisten kannustimien merkitys. Hengen suhteen korostuvat usko, kollektiivisen pelastuksen idea, uskonnollisen ja maallisen yhteys ja pelastuksen luonne palkintona hurskaista töistä.

Kollektivismin kohdalla esille tulevat muun muassa valtiovallan sakraalinen luonne, provinssien keskihakuisuus, valtiota muodostavan kansan ja uskonnon olemassaolo, valtioalueen pyhyys ja marginaaliryhmien vaikutuksen minimointi.

Ei-aineellisten arvojen kohdalla korostuvat hyvän ja pahan selkeä ero, historiallisen menneisyyden arvo, hedonismin ja ylellisyyden hylkääminen sekä totuuden henkisyys: Jumala ei ole voimassa, vaan oikeudessa («Не в силе Бога в правде»).

Rakkauden kohdalla tulevat esille sukupolvien ketju, perinteinen sukupuolten roolijako, kolmen sukupolven perhe, lapsuuden pyhyys, lasten kollektiivinen kasvatus, vanhempien kunnioitus ja vaatimattomuuden ja hurskauden ihanteet.

Altruismin kodalla todetaan kansallisen idean messiaaninen komponentti, yhteisöllinen (соборная)moraalisuus, egoistisen pragmatismin hylkääminen, uhrautuvuus ja epäitsekkyys. Suvaitsevaisuus kohdistuu monietnisyyteen ja monikansallisuuteen. Tärkeä arvo on myötäkärsimys, sääli.

Täydellisyyden tavoittelun kohdalla mainitaan suuntautuminen tulevaisuuteen, kansallisten sankarien Pantheonin olemassaolo, ”passionaarisuuden” korkea taso, hurskauden mallin olemassaolo, estetiikan kansalliset koordinaatit sekä kilvoittelu ja ”iskurius”.

Luettelo on siis varsin pitkä ja edellä esitetty hieman lyhennetyssä muodossa. Kuten lienee käynyt ilmi, kyseessä ovat osittain todella Venäjälle historiallisesti tyypilliset korostukset, kuten esimerkiksi kollektiivisuuden kohdalla.

Suurimmaksi osaksi kyseessä ovat kuitenkin traditionaaliset arvot, ne joita kansainvälisessä World Values –projektissa nimitetään ”eloonjäämisarvoiksi”. WVS:n tutkijoiden mukaan kaikissa maissa voidaan havaita arvojen muuttuvan, kun hyvinvointi saavuttaa tietyn tason. ”Eloonjäämisarvoista” siirrytään silloin ”postmateriaalisiin” arvoihin, joihin kuuluu erityisesti hyvin suuri poikkeavuuden, esimerkiksi homoseksualismin ja erilaisten perhemuotojen suvaitseminen. Samalla lisääntyy yleinen kaikkien ihmisten keskinäinen solidaarisuus.

Venäjällä tämä prosessi ei vielä ole oikein käynnistynyt. Tapasin Sulakšinin viime syksynä Nogvorodissa Venäjän valtion 1150-vuotisjuhlaseminaarissa ja huomautin, että myös Venäjää odottaa sama kohtalo kuin muitakin kehittyneitä maita. Hän oli asiasta eri mieltä, vaikka uskookin, etteivät eri kulttuurien erot ole laadullisia, vaan suhteellisia.

Itse asiassa Bagdasarjan ja Sulakšin esittävät, että maailman kansojen sopii seurata Venäjää eikä pohjoismaita, jotka ovat olleet WVS:n johtotähtinä. Heidän analyysinsä mukaan Venäjän valtion perusarvoilla on universaalinen luonne. Tämä antaa ”Venäjälle oikeuden esittää yhtenäinen, messiaaninen aksiologinen projekti koko planeetalle” he vakuuttavat.

He selittävät analyysinsä kumonneen sen Toynbeen ja Huntingtonin näkemyksissä olevan pohjimmiltaan rasistisen näkemyksen, että sivilisaatioiden erot olisivat laadullisia. Itse asiassa kyse on vain suhteellisuudesta.

Toinen merkittävä seikka on, että venäläiset arvot osoittautuivat käytännössä amerikkalaisten vastakohdiksi. He esittävät yhteensä 22 vastakohtaparia, jotka kuvaavat tätä suhdetta. Niitä ovat:

individualismi – sosiaalisuus

etu – epäitsekkyys

järkevä egoismi – yhteisöllinen moraali

ekspansio – messianismi

sulatusuuni – kansojen sinfonia

kulutuksen massakulttuuri – kansallisen kulttuurin henkinen ydin

materialismi – ideokratia

avoin yhteiskunta – autarkia

kilpailu – solidaarisuus

liberaali demokratia – poliittinen autosubjektiivisuus

pluralismi, relativismi – yhtenäisusko (единоверие)

yksityinen aloitteellisuus – etatismi

vapaus – pidäkkeettömyys (свободаволя)

valtiosopimus – valtiovеlvollisuus (тягло)

maailman työpaja – meidän luostarimme

meren herruus – maan herruus

liiketointen etiikka – auttamisen etiikka

sekularismi – venäläinen teokratia

vapaa avioliitto – kolme sukupolvea

”urgia” – ”gonia”

innovaatio – traditio-innovaatio

verkottuminen – hierarkia

 

Mikä merkittävää: mikäli USA:n arvoja yritetään tuoda Venäjälle, ne muuttuvat vaarallisiksi, sillä valtion olemus on siellä toinen.

Globalisaation puitteissa nämä arvot todella uhkaavat myös Venäjää, eikä vaara kohdistu vain siihen, vaan koko planeettaan. Tilanne on tällä hetkellä se, etteivät Venäjän instituutiot vastaa sen perusarvoja. Itse asiassa esimerkiksi sen perustuslaki on suorastaan este niiden toteuttamiselle. Se on siis muutettava. Lisäksi tarvitaan selkeä ideologinen dokumentti.

Venäläisten arvojen olisi vallittava opetuksessa, kulttuurissa, kasvatuksessa, tiedotusvälineissä, mainoksissa, propagandassa ja valtionhallinnossa. Lisäksi on huomioitava taiteellisten ihanteiden ja mallien taso, jolla valtiollisia ihanteita välitetään. Tällä hetkellä Venäjä on outsiderin asemassa, sen symboliikka on eklektistä ja satunnaista.

Samaan aikaan Venäjällä toteutetaan ”antiarvojen” projektia, joka on maalle varsin vaarallinen. Joka tapauksessa: valtio kykenee ja sen täytyy säännöstellä väestön arvosuuntautumista. Sitä vaatii sen eloon jääminen. Neuvostoliiton kohtaloista on otettava opiksi, katsovat kirjoittajat.

Ulkopuoliselle tarkkailijalle tulee tämän johdosta kiusaus sanoa, että Neuvostoliitto tuhoutui juuri siihen, että se julisti arvoja, joita ei noudattanut.

Mikäli Venäjän valtio nyt julistautuu pyhäksi ja kertoo vastustavansa egoismia, ylellisyyttä, materialismia ja vaikkapa varastamista ja kertoo kantavansa suurinta huolta köyhistä ja sorretuista, niin sen vakuuttavuus on vielä huonompi kuin aikoinaan Neuvostoliiton.

Ovatkohan tekijät nyt todella ottaneet huomioon sen, että sanojen tulisi vastata tekoja. Muussa tapauksessa rappeudutaan poliittisiksi kaksinaamaisiksi, kuten Stalin aikoinaan sanoi  –sekä itse rappeutui että sanoi vihollisistaan.

 

10 kommenttia:

  1. Sulakšinia en ole lukenut, mutta naulankantaan: Huomiosi, venäläisen kulttuurin ristiriitaisista elementeistä on käsin kosketeltavaa. Venäläinen kertomus itsestään ei useinkaan vastaa niitä tekoja, jotka tapahtuvat. Se, mitä virallinen Venäjä pyrkii itsestään tuomaan julki, on aina ollut kouluesimerkki propagandasta.

    VastaaPoista
  2. Timo Vihavainen: "Irvokasta on, että nöyrän kristilliseksi ja väkivallattomaksi kuvattu Venäjä nyt väkivalloin yrittää pakottaa käsityksiään muille, sen sijaan että keskittyisi rakentamaan omaa, esikuvallista kulttuuriaan, joka vetovoimallaan kokoaisi muutkin kansat ympärilleen". Siinä koko surkeus tuli sanotuksi, ytimekkäästi ja tyhjentävästi...

    VastaaPoista
  3. Tuolla arvojaolla kun esitelty tuossa jenkkien ja venäläisten perustavaa laatuista olevat erot, niin pakko myöntää että ei todellakaan mene ainakaan omalla kohdalla niin että kelpuuttaisin itsestäänselvästi nimenomaan jenkit kaiken hyvän muotiksi. Siten kuten se meille nyt tarjotaan vapauden ja totuuden globaalina lähteenä.

    Eri asia sitten tosiaan on, miten monien noiden arvokkaiden venäl. arvojen käytännön toteutus on sanotaanko nyt niin että ryssitty.

    kr

    VastaaPoista
  4. ”Joskus toistakymmentä vuotta sitten puuhattiin Venäjällä kovasti uuden ideologian luomista”

    Muinaiset venäläiset muistia keränneet tekstit alkoivat pääosin sanoin ”Otkuda jest’ poshla russkaja zemlja?” eli tiiviisti sanottuna ”Milloin alkoi venäläisyys?” Se oli Rurikin eli skandinaavien aikaa, jotka kulkivat Venäjän jokien kautta tekemään kauppaa Konstantinopolissa. Varsinaisia venäläisiä ei silloin vielä ollutkaan, oli vain erilaisia sukuheimoja. Venäläisetkin oppivat tekemään kauppaa Konstantinopolissa.

    ”Otkuda jest’ poshla russkaja zemlja? / Milloin alkoi venäläisyys” sai varsinaisen kehityksen, kun Bysantin Konstantinopolin valta luhistui vuosisatojen jälkeen käyttämiensä orjien tahdosta ja voimasta. Konstantinopol oli silloin maailman suurin kaupunki. Kristinuskokin taisi lähteä leviämään juuri sieltä.

    Bysantin kaatuminen pakotti osan Konstantinopolin herroista pakenemaan Eurooppaan/Italiaan, toinen osa asettui venäläisiin luostareihin ja loput jäivät paikoilleen sopeutumaan valloittajien elämään.

    Näin alkoi vähitellen bysanttilaisten herruus Venäjällä uskonnon harjoittamisen ja levittämisen välityksellä. Iivana Julman veressä 80% oli bysanttilaista verta. Iivana Julma synnytti myös venäläisen credon: ”Moskva – tretij Rim, a tshetvertomu ne byvat’” (Moskova on kolmas Rooma, ja neljättä ei pidä tuleman.) Näin alkoi venäläinen imperialismi eli Venäjän alueiden levittäminen kaikkialle mihin pystyttiin eli Los Angelesiin asti.

    Kommunistisessa Neuvostoliitossa venäläinen imperialismi muuttui jo totaaliseksi russifikaatioksi, mikä ei voinut olla johtamatta siihen, että primitiivinen Neukku luhistui niin nopeasti, että sitä ei oikeastaan huomattukaan oikealla tavalla.

    Primitiivinen herra nimeltään Vladimir Vladimirovitsh Putin otti elämäntehtäväkseen projektin kääntää historiankehitys taaksepäin eli herättää henkiin rakkaan Neuvostoliiton. Ensimmäisenä suurprojektina Putinilla onkin Ukraina, joka pitää puhdistaa ja kunnolla.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi 18.12.2024 klo 15.34:
    > "Siten kuten se meille nyt tarjotaan vapauden ja totuuden globaalina lähteenä."

    Toisaalta, myös amerikkalaiset alkavat epäillä, millainen presidentti ja kansakunta heillä oikeastaan on.

    CNN Politics 18.12.1924. Käännös DeepL Translate:

    "Se, että tuleva presidentti kiusaa poliittista vihollista, jota hän pilkkaa 51. osavaltion kuvernöörinä ja loukkaa näin Amerikan lojaalia pohjoista naapuria, on esimakua hänen sotaisasta strategiastaan, jolla hän etsii suuria voittoja toisella kaudellaan ennen kuin hän edes astuu virkaansa.

    Hänen halukkuutensa sekaantua liittolaisensa sisäpolitiikkaan pitäisi olla varoitus muille riitojen repimille hallituksille esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Etelä-Koreassa, joissa poliittinen kaaos ja sisäiset erimielisyydet voivat vaikeuttaa vastaiskuja.

    Trumpin uhkaus asettaa 25 prosentin tullit Kanadan tavaroille pakottaakseen Ottawan toimimaan rajakysymyksissä sai Trudeaun pelkäämään syvää taantumaa ennen vaalivuotta, jonka kynnyksellä hän on suurissa vaikeuksissa."

    Kuten Amerikassa lohkaistiin Bill Clintonin presidentinvaaleissa: ”It’s the econymy, stupid”. Siinä se puhtoisen hyvyyden ydin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ”It’s the econymy, stupid”

      Väitetään, että Bill Clintonin presidentinvaaleissa joku väitti, että USA:n economy on typerä. Tämähän on mielenkiintoinen seikka. Missä se oli ulkaistu?

      Poista
    2. ”Väitetään, että Bill Clintonin presidentinvaaleissa joku väitti, että USA:n economy on typerä. Tämähän on mielenkiintoinen seikka. Missä se oli julkaistu?”

      Kyse on siis tokaisusta ”It's the economy, stupid”. Eli suomennettuna tuohon hetkeen: ”Talous, senkin tyhmät”.

      Näin kuuluu James Carvillen vuonna 1992 keksimä lause. Carville oli strategina Bill Clintonin menestyksekkäissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1992 virassa olevaa George H. W. Bushia vastaan.

      Hänen lauseensa oli suunnattu kampanjan työntekijöille ja tarkoitettu yhdeksi kolmesta viestistä, joihin heidän tulisi keskittyä. Muut olivat ”Muutos vs. lisää samaa” ja ”Älkää unohtako terveydenhuoltoa”.

      Poista
  6. "Toinen merkittävä seikka on, että venäläiset arvot osoittautuivat käytännössä amerikkalaisten vastakohdiksi. "

    Kieltämättä kun ajattelee tuon 12 vuotta vanhan blogin kuvausta arvojen erilaisuudesta, Venäjän, USA:n ja laajan lännen nykyhetken konflikti tuntuu melko väistämättömältä. Ei noin eri tavalla ajattelevien välillä voi olla pitemän päälle rauhanomaista rinnakkain eloa.

    VastaaPoista
  7. "Moraalin suurvalta"

    Ryssä on pitkän aikaa jankuttanut, että NATO:n pitää kadota, koska ns. sosialistisen järjestelmän luhistumisen jälkeen katosi myös sen sotilaallinen yhteisö. Ryssä tahallaan unohtaa sen, että NATO perustettiin silloin, kun toisen maailmansodan jälkeen Moskova teki valloittamiensa Itä-Euroopan maat sosialistiseksi massaksi. NATO esti Ryssän leviämisen muuallekin. Euroopan Unioni taas piti huolta kaikkien maittensa taloudellisesta kehityksestä. Ei kestänyt kauan, kun ryssä keksi rautaisen aitauksen, etteivät venäläiset pääsisi näkemään miten lännessä eletään.

    Kommunistisen Neukun ideologiaan kuului proletariaatin maailmanvallankumous, mitä Kreml levitti Lännen työväenpuolueisiin. Primitiivinen Putin teeskentelee, ettei mitään sellaista ollutkaan, ja vaatii, ettei NATO leviäisi. Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen Liettua, latvia ja Eesti liittyivät heti NATO:on. Ukrainan päämääriin ei kuulunut liittyä NATO:on, mutta kun vuonna 2014 Moskova repäisi itselleen Ukrainalta Krimin, niin Ukraina muutti mielensä ja pyrkii nyt NATO:on. Primitiiviselle Putinille ei jäänyt muuta, kun vuonna 2022 loittaa sodan. Kiova oli suunniteltu valloittaa kolmessa päivässä. Toisin kävi. Kaatuneiden venäläisten sotilaiden tavaroissa löytyivät juhlapuvut ja Venäjän liput. Neljäntenä päivänä oli siis määrä pukeutua juhlallisesti marssiakseen Kiovan pääkadulla ja lippua heiluttaen voiton merkeissä.

    VastaaPoista
  8. Ano 20.12.2024 klo 0.58:

    ryssä on pitkän aikaa jankuttanut
    ryssä keksi rautaisen aitauksen
    primitiivinen Putin teeskentelee
    primitiiviselle Putinille ei jäänyt muuta

    Olen aina ihaillut terävää, omaperäistä, uutta näkökulmaa avaavaa kommentointia.

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.