torstai 18. joulukuuta 2025

Gourmandise

 

Talakkuna ja tirripaisti

 

Opiskeluaikoina asuin alivuokralaisasunnossa, jossa ei ollut liiemmälti ruuanlaittomahdollisuuksia. Kuitenkin oli mahdollista keittää hernekeittoa sähköpannussa ja siinä myös syntyi nopeasti savolainen talakkuna.

Kyseessähän on ohra, joka on ensin keitetty ja sitten paistettu, todellinen pikaruoka, joka valmistuu jauhoista riippuen jopa sekunneissa. Jauhot imevät yllättävän paljon vettä, mikä on otettava huomioon. Jauhojen on oltava myös savolaistyylisiä, hämäläisistä talkkunajauhoista syntyy vain liisteriä muistuttava sotku.

Talakkuna on herkkua, joka vaatii kaverikseen joko voita tai tirripaistia. Karjalanpaistikaan ei oikein sovi. Voita taas tuppaa menemään tuhottomasti, talakkuna kun himoitsee rasvaa.

Perinteinen tirripaisti on hyvä ratkaisu. Tässä ohje kaikessa simppeliydessään:

Tirripaisti,

 ainekset n.3- 4 annokseen

300 g. rasvaista sian sivua (luxusversio: kylmäsavustettua Tallinnan Raatihuoneentorilta).

2 sipulia

hyppysellinen murskattua valkopippuria

reilusti suolaa.

Valmistus:

-siankylki leikellään n. 1x4 cm palasiksi ja paistellaan uunivuokassa, sekaan voi panna myös vähän voita ja vaikkapa öljyä.

-sipuli kuullotetaan ja sekoitetaan lihaan

-päälle kaadetaan muutama dl vettä ja annetaan hautua hiljaisella tulella noin 1-1,5 tuntia.

Talakkuna:

1,5 dl Savolaisia talakkunajauhoja (markkinoilla näyttää olevan nyt tätä tavaraa niukasti, onko kypsymässä jo yleissavolainen hätätila?). Rantalaisen talakkuna kyllä käy, vaikka onkin karkeampaa kuin perinteinen talakkunajauho ja vaatii n. 15 minuutin hauduttamisen.

4 dl vettä

Suola jätetään pois, koska sitä on riittävästi jo tirripaistissa.

Nauttiminen:

Tämä Rantalaisen talakkuna ei oikein sovi ns. kopratalakkunaksi ja on mielellään syötävä lautaselta esim. lusikalla. Sen päälle pannaan reilusti tirripaistia ja jos saatavilla on hyvää voita (ns. kartanovoi on parasta, myös kirnuvoi on parempaa kuin se yleisin bulkkitavara), niin mikäpä ettei vielä sitäkin.

Kuten sanottu, tirripaistin lisänä ei voita sinänsä tarvita, mutta jos tavoitteena on ns. gourmet-taso, kruunaa kimpale sitä vielä tämänkin yhdistelmän. Ja ainahan voi talakkunan särpimenä käyttää myös pelkkää voita.

 

6 kommenttia:

  1. Suonet tukkoon tällä menetelmällä? Ehei, kannustan syömään kuten aasialaiset: kevyen terveellistä ja kasvispitoista, ja säästytään monelta vaivalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta talkkunahan (tai siis savolaesittain tietennii talakkuna) juurikin on kasvisruokaa. Kuitupitoista, jne. Ja varsinkin se savolaisversio jopa oikein hyvää, tuolloin tällöin nautittuna. Voisilmän se toki mielellään kaverikseen vaatii, vaikkei sitä tietenkään kannata annokseensa ylenmäärin holvata (määrä tekee myrkyn). Juotavaksi vaikkapa lasi kylmää maitoa. Tirripaistia, tai suutarinpaistia, ei olekaan tullut aikoihin syötyä, oikein hyviä ne nekin, sopivina annoksina nautittuna. No, ehkäpä joulunpyhinä ehtisi kokkailla vaikka...

      -J.Edgar-

      Poista
  2. Meillä kotona Saarijärvellä tehtiin usein Tirripaistia ja talkkunaakin isovanhemmat söi. Pappa oli kotoisin Varpaisjärveltä. En tiedä, että onko se Keski-Suomessa yleinen herkku, mutta Pohjanmaalta kotoisin olevat kaverini eivät sitä tunne ainakaan sillä nimellä.

    VastaaPoista
  3. Jos nyt mennään gourmet esihistoriaan, niin miten olisi, tämän kylkeen vehnä/ruis-paahteinen korvikekahvi?

    VastaaPoista
  4. Hienoa! Vihdoin valoa synkkään aikaan.

    Nimim. Syökäämme ja juoksamme, koska huomenna meidän on kuoltava.

    VastaaPoista
  5. Eikös talakkunajauhot olleet yleensä myös savustettu jonkin verran?

    VastaaPoista

Kirjoita nimellä.